Inloggen
HELENA - ID 13296


Kroniekberichten

Datum 02 maart 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Kapt. Egholm, van Rio de Janeiro naar Antwerpen, te Brouwershaven binnen, rapporteert op 01˚33' NB 24˚52' WL, gezien te hebben een Nederlands schip, tonende vlag van het College Zeemanshoop met No. 246, zijnde die van kapt. Veenstra, voerende het schip DE TWEE CORNELISSEN, van Amsterdam naar Batavia.
Het schip JONGE HENDRIK, kapt. Plukker, van Londen naar Liverpool, is de 16e febr. Deal gepasseerd.
Het schip DE MERWESTROOM, kapt. Hazewinkel, van Dordrecht naar Londonderry, is de 14e febr. te Campbeltown binnengelopen.
Kapitein Glim, van Amsterdam te Fernambuck gearriveerd, rapporteert de 26e november op
38˚54' NB en 14˚53' WL, gepraaid te hebben het schip PRINS HENDRIK, kapt. Dijkhuis, van Amsterdam naar Batavia; aan boord was alles wel.
Van Fernambuck zou vertrekken de 20e jan. het schip HELENA, kapt. Stratingh, naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 05 april 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: OOST INDIA PAKET, kapt. B. Bakker, van Batavia met koffie en suiker; DE SNELHEID, kapt. T.J. Kamp, van Havana met suiker, koopm., hout, sigaren; HELENA, kapt. E.P. Stratingh, van Fernambuck met suiker en huiden.

Afbeelding
Datum 21 april 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. A.F. Pflughaupt en B.H. Timmer B. Zn., makelaars, zullen op woensdags de 5e mei 1841, des avonds ten zes ure, door de deurwaarder B.D. Beets, in de Brakken Grond, in de Nes, verkopen: 1.306 stuks beschadigde Fernambuck ossen- en koehuiden, direct uit zee, aangebracht met het schip HELENA, kapt. E.P. Strating, van Fernambuck, alsmede 200 stuks dito, per het schip DE MAAS, kapt. Bakema, van Liverpool. Liggende en te zien als bij notitie zal worden aangewezen.

Afbeelding
Datum 04 januari 1842
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Volgens brief van La Ciotat, 3 mijlen beoosten Marseille, is door tegenwind, binnengelopen het schoener-kofschip HELENA, gevoerd door kapt. Stratingh, van Fiume naar Castle gedestineerd.

Afbeelding
Datum 23 mei 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam:
HOOP EN FORTUIN, kapt. Niehoff, van Livorno met krapwortelen, akerdoppen, comijn, krenten, kunstwerken, talk, potasch, jeneverbessen, gum asfalt, albast, oranjeschillen, borakzuur, olijfolie, vloerstenen, puimsteen en marmer;
EMMA, kapt. Lindegaard, van Livorno met krenten, talk, drogerijen, senebladen, honing, jeneverbladen, citroenen, olie, puimsteen, laurierbladen, marmeren vloerstenen en marmer;
HELENA, kapt. Strating, van Liverpool met suiker, curcuma, cascarilla, katoen en saffraan;
VRIENDSCHAP, kapt. Meijer, van Koningsbergen met rogge;
JOHANNES, kapt. Nije, van Elbing met rogge.

Afbeelding
Datum 09 november 1844
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 6 november. Binnengekomen het schip HELENA, kapt. Strating, van Suriname, met verlies van sloep, zeilen, gebroken roer en meer andere schade.

Afbeelding
Datum 09 november 1844
Krant DC - Dordtsche Courant

Het schip HELENA, kapt. Stratingh, van Suriname, naar Amsterdam, was den 4 dezer, met verlies van zeilen en andere averij, op de hoogte van Dover.

Afbeelding
Datum 20 juni 1846
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 19 juni. Voor deze stad is ingeklaard: het schip HELENA, kapt. P.G. Strating, van Drammen met hout.

Afbeelding
Datum 29 januari 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Wigtown (opm: Schotland), 24 januari. Gisteren kwam, omtrent 5 mijlen van onze haven, een Nederlandse kof ten anker, van Liverpool naar Rotterdam bestemd. Deze morgen heeft men in een hevige storm uit het Zuiden de fokkenmast overboord gekapt. Op dit ogenblik heeft men de noodvlag gehesen en is een schip aangenomen om de kof binnen te slepen. (NB. Hoogstwaarschijnlijk de Nederlandse kof HELENA, kapt. v.d. Velde, welke de 20e van Liverpool naar Rotterdam vertrok). (opm: zie NRC 010252, 120252)

Afbeelding
Datum 30 januari 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Gatehouse (opm: Gatehouse of Fleet, Schotland), 26 januari. Het van Liverpool naar Rotterdam bestemde Hollandse kofschip HELENA, kapt. v.d. Velde, bevindt zich thans hier ter rede, hebbende ten gevolge van het slechte weer een gering lek en, buiten de overboord gekapte fokkemast, nog andere schade aan rondhout en tuig bekomen.

Afbeelding
Datum 01 februari 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 31 januari. Van een geachte hand uit Liverpool ontvangen wij de volgende nadere bijzonderheden omtrent het ongeluk aan het kofschip HELENA overkomen, waarvan wij in ons nummer van 29 januari, art. Wigtown (opm: Schotland) en 30 januari, art. Gatehouse of Fleet, reeds melding maakten. Het Nederlands schoenerkofschip HELENA, van Dordrecht, gevoerd door kapitein G.J. van der Velde, en bestemd met een lading zout en stukgoederen, van Liverpool naar Rotterdam, vertrok uit onze haven met een zuidelijke wind op de 20e dezer. In de morgen van de 22e werd hetzelve door een zware storm overvallen, die weldra tot een vreselijke orkaan aangroeide met hemelhoge zee. De volgende dag gelukte het kapitein van der Velde in de baai van Wigtown voor 2 ankers en 150 vademen ketting ten anker te komen. De orkaan in woede toenemende, was hij genoodzaakt de fokkemast, boegspriet en gehele tuigage overboord te kappen, ten einde het schip te behouden. Na vier dagen in doodsgevaar met de storm geworsteld te hebben, werd het schip op zondag de 25e dezer, door een schoener en sloep, met 11 personen bemand, welke van Garlieston ter redding waren aangesneld, in een lekke staat, in de baai van Wigtown gebracht.

Afbeelding
Datum 14 februari 1852
Krant DC - Dordtsche Courant

Het te Dordrecht thuis behorende kofschip HELENA, kapt. v.d. Velde (opm: kapt. G.J. van de Velde), van Liverpool naar Rotterdam bestemd, te Gatehouse met zware schade binnengelopen, is aldaar nagezien en afgekeurd. De lading wordt gelost. (opm: zie NRC 290152 en 010252)

Afbeelding
Datum 23 september 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Plymouth, 12 september. Het alhier op de 12 j.l. van Ismael (opm: Bela Vista, Mozambique) gearriveerde schip HELENA, kapt. v.d. Velde, moet lossen om een lek te stoppen.

Afbeelding