Inloggen
GEERTRUIDA EN MARIA - ID 12498


Kroniekberichten

Datum 12 november 1816
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Nicolaus Montauban van Swyndregt, Hubertus Mantauban van Swyndregt en Fredrik van Dam, makelaars te Rotterdam, als last hebbende van hunne Principalen en geauthoriseerd door de Regtbank van Koophandel, zitting houdende binnen deze stad, zijn van mening, op dinsdag den 19 november 1816, des namiddags ten 4 uren, in het Logement genaamd Het Badhuis, onder de Boompjes, aan de meestbiedenden of hoogstmijnenden te verkopen: een Galjasschip, genaamd ERSTATNINGEN, laatstgevoerd bij kapt. Lars Jorgensen, lang over steven 78 voeten 5 duimen, wijd, binnen de huid, 23 voeten 2 duimen, hol, in het ruim, 12 voeten 6 duimen, alles Amsterdamse maat, met alle deszelfs rondhout, staande en lopend want, ankers, touwen, zeilen en verdere scheepsgereedschappen, zo als hetzelve thans is liggende in de Leuvehaven, aan de Oostzijde, nabij de brouwerij de Twee Leeuwen. Nader onderrigting bij gemelde makelaars.
(opm: het schip werd gekocht door C.W. van Dam c.s. in Rotterdam, verbouwd tot brik en kreeg de naam GEERTRUIDA EN MARIA; de kapitein werd Hessel Glazener, tevens 50% aandeelhouder)

Afbeelding
Datum 20 september 1817
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 19 september. Den 24 augustus laatstleden is te Gibraltar binnengelopen het schip GEERTRUIDA EN MARIA, kapt Hessel Glazener, met verlies van voorsteng, grootmarszeil, brikboom, enz; doch zoude, volgens een brief van den 27 dito, in de loop van die dag, zijne reis naar Smirna (opm: Izmir) verder voortzetten, daar de wind zeer gunstig was.

Afbeelding
Datum 29 januari 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 25 januari. Het schip GEERTRUIDA, H. Glazener, van Marseille naar Antwerpen, is den 23 dezer, met verlies van de topmasten, te Dartmouth binnengelopen. (opm: zie RC 280320)

Afbeelding
Datum 26 februari 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 24 februari. Een gedeelte der lading van het in Dartmouth binnengelopen schip GEERTRUIDA MARIA, kapt. H. Glazener, van Marseille naar Antwerpen, is gelost en zwaar beschadigd bevonden. (opm: zie RC 290120 en 280320)

Afbeelding
Datum 28 maart 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 26 maart. Het schip GEERTRUIDA, kapt. H. Glazener, van Marseille naar Antwerpen, is, na voltooide reparatie, den 17 maart van Dartmouth vertrokken. (opm: zie
RC 260230)

Afbeelding
Datum 29 juni 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Te Rotterdam in lading liggende schepen naar:
Batavia: het gekoperd Fregatschip HELENA CHRISTINA, kapt. Broder Johannes Martens, hebbende een kajuit ongemeen geschikt voor passagiers.
Surinamen: het Brikschip de COURIER, kapt. Auke van Dijk, om den 15 juli te vertrekken.
Idem: het gekoperd Schoonerschip de ZEEMEEUW, kapt. Hendrik van Duijn.
Idem: het gekoperd Fregatschip de VROUW AGATHA, kapt. Pieter van Vliet, mede voor passagiers.
Smirna (opm: Izmir): het Fregatschip ZEELUST, kapt. Albert van der Linden.
Marseille: het Brikschip GEERTRUIDA EN MARIA, kapt. Hessel Glazener.
Bordeaux: het Smakschip de VROUW JANNA, kapt. Cornelis Tekes Mulder.
Nantes: het Smakschip de JONGE ANTJE, kapt. Hendrik Jelles Prins.
La Rochelle: het Sloepschip de WALVISCH, kapt. Jan Klasen de Jonge.
Liverpool: het Nederland Tonnage Koffschip ONVERWAGT, kapt. Jan Everts Gust.
Bergen (in Noorwegen): het Koffschip de GOEDE HOOP, kapt. Hendrik Wijndels de Groot.
Elseneur (opm: Helsingör) en St. Petersburg: het Koffschip de TEUNEGINA GEZINA, kapt. Roelf Pieters Bossinga.
Adres Kuyper Van Dam en Smeer
Surinamen: het gekoperd Fregatschip INDUSTRIE, kapt. Abm. Brons, mede voor passagiers.
Idem: het Brikschip VENILLIA, kapt. Gerrit Straatman.
Liverpool: het Smakschip de HOOP, kapt. Willem van der Kolff.
Hull: het Bomschip de JONGE RICHARD, kapt. J. Parlevliet.
Bordeaux: het Koffschip JOHANNA CHRISTINA, kapt. Lammert Klaas de Vries.
Adres ten Kantore van Hudig en Blokhuijzen.
Liverpool, het Smakschip VROUW JANTJE, kapt. Willem Kuijt.
Adres bij Heaton en Boutmy.
Dublin, het Schoonerschip ANNA SOPHIA, kapt. Fredrik Tupper.
Adres bij D. Burger en Zoon.
Londen: het snelzeilen Packet LORD LIVERPOOL, kapt. W. Frijer, vertrek den 13 dezer van Rotterdam.
Adres bij W. Smith en Comp, kargadoors te Rotterdam.
(opm: uitsluitend de Nederlandse schepen opgenomen over een geadverteerde periode van circa 15 dagen)

Afbeelding
Datum 06 februari 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 5 februari. Den 2 dezer arriveerde te Helvoetsluis het schip de VRIENDSCHAP, K. Lozen, van Kemper.
Den 4 arriveerden kapt. Hammond, met de brieven van den 3, van Harwich; CERES, J. Cooke, van Stockton; de GOEDE HOOP, F. de Best, van Rouaan; de STEPHANIE, kapt. Lesesijuer (opm: Lestuijver), van St. Malo; GEERTRUIDA MARIA, H. Glazener, van Cette (opm: Sète), laatst van Gibraltar.
Den 5 zeilde kapt. Levieng, met de brieven van den 3, naar Harwich; dezelve is door de hoge zee terug gekomen; de wind N.

Afbeelding
Datum 07 augustus 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 6 augustus. Den 3 dezer arriveerden te Helvoetsluis de schepen NEPTHUNUS, J.C. Ahrens, van Hapsal; CAROLINA LOUISA, H. Langhinrichs, van Riga; HELENA, C.F. Kruse, van Werder; HENRIETTE C. Schmahejebt, van Windau (opm: Ventspils).
Den 4 zeilden de HOOP, H. Dijkhuis, naar Brest; PRINS LEOPOLD, J. Jackson, naar Liverpool.
Den 5 zeilden SARA (opm: brik), P. Landberg, naar Madeira, CONCORDIA (opm: fregat), J. Nobel, naar Batavia; HOFFNUNG, J. Thoilesen, naar Libau (opm: Liepaja); POCAHONTAS, F.A. Reynolds, naar Baltimore, en DEE, W. Moffat, naar Aberdeen; de wind W. en O.
De GEERTRUIDA MARIA, H. Glazener, is den 4, met het uitzeilen, op de zuidpunt van het Nieuwe Gat, aan de grond geraakt en heeft een schuit bij zich tot adsistentie. (opm: den 6, ’s morgens, vlot geworden en onder de Goereese haven ten anker gekomen)

Afbeelding
Datum 20 augustus 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 19 augustus. Den 16 arriveerden te Helvoetsluis MINERVA, C.C. Bos, van Oleron, en VRIENDSCHAP, H.J. Ketelaar, van Kadix, laatst van Vlieland.
Den 18 zeilden GEERTRUIDA MARIA, A. Glazenier (opm: brik GEERTRUIDA EN MARIA, kapt. A. Glazener) naar de Middellandsche Zee; de ZEEMEEUW, A. van Dijk, naar Gibraltar.
Den 19 zeilden de JONGE ELIZABETH, H.E. Hendriks, naar Smirna (opm: Izmir) en BETSEIJ, D. Cameron, naar Surinamen; de wind N.O.

Afbeelding
Datum 21 januari 1823
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 18 januari. De brik die binnen de Goereese haven tegen de Zuidwal aan de grond gebracht is en daar nog ligt, is volgens rapport van de veerman van Dirksland vol water, beladen met krenten en rozijnen, en voert een Hollandse vlag; de naam is nog onbekend.
Den 19 dito. De brik gisteren gemeld is gevoerd door A. Glazener (opm: GEERTRUIDA EN MARIA), van Cephalonica; van de lading is reeds een derde aan wal gebracht (opm: zie RC 230123).
De brieven van den 18 dezer zijn gisteren met een ijssloep naar zee gebracht. De stroom drijft overdekt met ijs.

Afbeelding
Datum 23 januari 1823
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Het schip (opm: brik) GEERTRUIDA EN MARIA, kapt. Anne Glazener, van Cefalonia naar Rotterdam, is den 14 januari des avonds door een loodsboot uit zee binnen en, uit hoofde van het ijs Helvoet niet kunnende bereiken, onder de Goeree te anker gebracht, alwaar het de volgende ochtend door het in die nacht aangedreven ijs hoog op de wal gezet en het boord aan de stuurboordszijde ingedrukt werd, zo dat er zelfs enige inhouten door het ijs mede genomen werden en het schip geheel over zijde geworpen werd. De vaten krenten, te zwaar zijnde om over de modderige grond vervoerd te worden, heeft men gedeeltelijk moeten openbreken en in zakken bergen. 145 Zakken droge en 308 zakken natte krenten, tezamen de inhoud van een klein en 23 grote vaten uitmakende, waren den 17 gered, zo ook drie kleine en nog 20 vaten, die in hun geheel gebleven zijn, al hetwelk in een gebouw te Goeree geborgen zijn. Het schip lag met hoog tij gedeeltelijk tot op het dek onder water. (opm: zie DC 210123 en RC 080323)

Afbeelding
Datum 08 maart 1823
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. Nicolaus Montauban van Swijndregt, Hubertus Montauban van Swijndregt en Fredrik van Dam, makelaars te Rotterdam, als last hebbende van hunne meesters en geautoriseerd door de Rechtbank van Koophandel, zijn van mening, na gedane aangifte ingevolge de wet, op dinsdag den 1 april 1823, des namiddags te vijf uren, in het logement genaamd Het Badhuis, in de Boompjes in het openbaar te veilen en verkopen: een partij scheepsgereedschappen, bestaande in ankers, touwen, zeilen, rondhout, enz, geborgen van het verongelukte brikschip de GEERTRUIDA EN MARIA, gevoerd door kapt. Anne Glazener, komende met stukgoederen van Cefalonia en op de slijken van Stellendam gestrand en verongelukt (opm: zie DC 210123). Zullende voorschreven gereedschappen genummerd zijn liggende in twee pakhuizen op de Punt aan de Scheepmakershaven, alwaar dezelven den 29 maart en des morgens voor de veiling door een ieder zullen kunnen worden bezichtigd.

Afbeelding
Datum 10 maart 1823
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. G. Duuring, D.H. Joosten en J.J. Verhoeff, makelaars te Rotterdam, als daartoe geautoriseerd door mijnheer de president van de Rechtbank van Koophandel, zitting houdende binnen die stad, zullen, ten overstaan van de griffier van gemelde Rechtbank, na gedane aangifte, conform de wet, op vrijdag den 14 maart 1823, des voormiddag ten 11 ure, in het notarishuis, op de Geldersche Kaai, om contant geld, publiek verkopen het alhier aangebrachte geborgen gedeelte van 162/1 (opm: 162 hele) en 38/2 (opm: halve) boten (opm: mogelijk een verpakkingseenheid) krenten, geladen geweest in het van Cefalonia naar herwaarts bestemde, doch op de slijken voor Stellendam gestrande en verongelukte brikschip de GEERTRUIDA EN MARIA, gevoerd door schipper Anne Glazener, en dat bij kavelingen zoals dezelve zijn liggende in twee pakhuizen, op de Scheepmakershaven, Wijk A, no. 454. Nadere onderrichting bij bovengemelde makelaars.

Afbeelding