Inloggen
PAULINE - ID 12394


Kroniekberichten

Datum 29 maart 1817
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Het schip ARGYLE (opm: fregat, kapt. Jacobus Vully), in Texel binnen van Suriname, is den 5 februari van daar gezeild; den 10 dito zou volgen het schip PAULINA (opm: fregat PAULINE), kapitein M. Spreeuw, mede naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 24 maart 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 22 maart. Te Surinamen is gearriveerd J. van Ulphen; dezelve dacht in het begin van februari de terugreis aan te nemen, te gelijk met het schip PAULINE, M. Spreeuw; het schip de PLANTER, R. Gabriƫls, zou mogelijk half januari zeilen.

Afbeelding
Datum 28 april 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 26 april. Het Fregatschip PAULINE (opm: in RC 250418 en LC 280418 geschreven als PAULINA), kapt. M. (opm: Michiel) Spreeuw, van Amsterdam naar Surinamen gedestineerd, in de haven van het Nieuwe Diep liggende, heeft den 22 april, des avonds, op zijde gekregen het ligterschip van Simon Koorn, de vorige dag van Amsterdam vertrokken, uit welke het de plunje van de equipagie, benevens twee vaatjes buskruit heeft overgenomen; de volgende ochtend ten vier uren ontdekte de wacht aan boord van de PAULINE brand, die, zo het scheen, in de kajuit ontstaan was en ondanks alle aangewende pogingen ter blussing zodanig toenam, dat een half uur later de gezegde vaatjes buskruit vuur vatten en in de lucht vlogen; de bodem is tot het water toe afgebrand, en men heeft slechts een klein gedeelte van de takelagie kunnen bergen; de equipagie heeft zich gered, doch de voormalige stuurman van kaptein Spreeuw wordt vermist.

Afbeelding
Datum 30 april 1818
Krant MCO - Middelburgsche Courant

Middelburgsche Courant 30-4-1818.
  AMSTERDAM den 25 april. Het fregatschip PAULINE, kapt. M.Spreeuw,van hier naar Sunnamen gedestineerd, in de haven van het Nieuwe Diep liggende, heeft den 22 april 's avonds op zijde gekregen het ligterschip van S.Koorn. den vorigen dag van hier vertrokken, uit welke het de plunje van de equipagie, benevens 2 vaatjes buskruid heeft overgenomen: den volgenden ochtend ten half vier uren ontdekte de wacht aan boord van de PAULINE brand, die zoo het scheen in de kajuit ontstaan was, en ondanks alle aangewende pogingen ter blussing zoodanig toenam, dat een half uur later gezegde vaatjes buskruid vuur vattende in de lucht vlogen; de bodem is tot het water toe afgebrand en men heeft slechts een klein gedeelte van de  takelagie kunnen bergen; de equipagie heeft zich gered, doch de voormalige stuurman van kapt Spreeuw wordt vermist; het voornoemde ligterschip is genoegzaam onbeschadigd gebleven. 
 

Afbeelding