Inloggen
COLONIST - ID 12311


Kroniekberichten

Datum 25 maart 1817
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het fregatschip de KOLONIST (opm: COLONIST, kapt. J. Riewerts) is op den 14 dezer uit het dok van Vlissingen, en Zr.Ms. schip de TROMP twee dagen later, op de rede van Vlissingen naar zee gezeild. Het eerste bestemd naar Demerary en het tweede naar Batavia.

Afbeelding
Datum 28 augustus 1817
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 27 augustus. Den 21 is op de rede van Veere gearriveerd het fregatschip de COLONIST, J. Riewerts, van Demerarij (opm: Demerara [Georgetown], Guyana), gedestineerd voor Middelburg.

Afbeelding
Datum 22 augustus 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 21 augustus. De 19 augustus is te Middelburg gearriveerd het fregatschip de COLONIST, kaptein J. Riewerts, van Demerary (opm: Guyana).
Den 16 juni is te Demerary binnengekomen het brikschip SARA AGATHA, kaptein L.H. Hoffman; schip en equipagie was in goede staat.

Afbeelding
Datum 10 april 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Middelburg ligt in lading naar Demerarij (mede voor passagiers), om den 20 april te vertrekken, het gekoperd fregatschip de COLONIST, kapt. F.F. Ferber.
Adres ten kantore van Spoors en Sprenger aldaar.

Afbeelding
Datum 12 januari 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 11 januari. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 8 januari:
Een Hollands schip, geladen met ijzer en brokken marmer, is in een storm op den 25 december 1821 bij Toulon gestrand (opm: MARIA EN CAROLINA, zie RC 080122); de equipagie is gered.
Den 4 januari is, met verlies van het roer en vele schade, te Plymouth binnengelopen het schip de ONDERNEMING, H. Eeltjes, van Demerarij naar Middelburg; hetzelve zoude waarschijnlijk moeten lossen (opm: zie RC 210322).
Te Margate is den 6, met verlies van twee ankers en kabels, binnengelopen het schip JONGE SCHREUDER, kapt. Schreuder, van Amsterdam naar Marseille; twee dagen te voren is aldaar door een sloep van Margate binnen gebragt het schip ADRIANA JACOBA, Reus, van Amsterdam naar Port-Mahon; het laatste heeft den 6 deszelfs reis voortgezet.
Van Ramsgate is den 5 dezer vertrokken BETSEIJ (opm: fregat), J. Roepel, van Rotterdam naar Surinamen.
Te Douvres (opm: Dover) zijn den 6 dezer gearriveerd de schepen ONDERNEMING, Flik, van Cette (opm: Sète) naar Antwerpen, laatst uit Texel, met verlies van ankers en kabels, en andere schade, en ECHO, Pomeron, van Havana naar Rotterdam.
Den 4 januari zijn van Cowes vertrokken de schepen DRIE GEBROEDERS, Sipkes, naar Cette (opm: Sète), en COLONIST, F.F. Ferber, van Middelburg naar Demerarij, en den 6 dito VRIENDSCHAP, Visscher, en VRIENDSCHAP, De Jong, van Amsterdam naar Surinamen.
Den 4 januari vertrok van Dartmouth JONGE ALIDA, Van der Weijden, van Vlaardingen naar Gibraltar, en SOPHIA CHRISTINA, P. van Vliet (opm: brik SOPHIA EN CHRISTINA), van Rotterdam naar Surinamen, en die zelfde dag van Falmouth (opm: zie RC 221221) OROMAZE, Evers, van Antwerpen naar Rio-Janeiro.

Afbeelding
Datum 21 mei 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 mei. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 17 mei:
Den 16 dezer was op de hoogte van Newhaven het schip COLONIST (opm: fregat, kapt. F. Jonker) van Demerarij naar Middelburg.
Den 14 is te Scilly binnengelopen het schip JONGE PELKO, IJzenbeck (opm: kof JONGE SIKKO, kapt. Th. IJzenbeek, zie LC 070622), van Liverpool naar Harlingen.

Afbeelding
Datum 25 mei 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 24 mei. Den 20 mei is te Middelburg gearriveerd het schip de COLONIST (opm: fregat, kapt. F. Jonker, zie echter ook DC 280522), van Demerarij.

Afbeelding
Datum 28 mei 1822
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Middelburg, 22 mei. Betrekkelijk het treurig uiteinde van de heer F.F. Ferber, gevoerd hebbende het schip de KOLONIST (opm: fregat COLONIST, nieuwe kapitein F. Jonker), hetwelk eergisteren alhier is binnengekomen, kunnen wij de volgende omstandigheden melden, opgemaakt uit berichten, welke de Royal Gazette, Guiana Chronicle en particuliere brieven deswegens behelzen:
Den 27 februari was kapt. Ferber met mejuffrouw A.A. Staal, in Berbice, gehuwd; twee dagen daaraan, den 1 maart, vertrokken zij met de schooner the CLYDE, kapt. Stevenson, van daar naar Demerarij, en wie zou het kunnen geloven, indien de zekerheid het niet al te zeer bevestigde? Vier uren daarna was dit ongelukkig paar, benevens nog een scheepsjongen, reeds in de eeuwigheid! Het weder was onstuimig en een zware stortzee heeft de schooner omvergeslagen; zij wilden zich nog met de sloep redden, dan die onderging hetzelfde lot. Kapt. Stevenson hield zich aan de boot vast, en werd, na 16 uren in angst en gevaar geworsteld te hebben, op het strand geworpen. De overige equipagie, bestaande in twee blanke matrozen en een zwarte jongen, hielden zich zo lang mogelijk aan het wrak en vervolgens aan de mast geklemd, waarmede zij, na een worsteling van 24 uren, aan wal zijn gedreven. Waarschijnlijk hebben de pogingen van de heer Ferber, om zijn vrouw te redden, hem spoediger doen bezwijken; zijn lijk was nog niet gevonden, maar dat van zijn beklagenswaardige echtgenote was opgevist, en zaterdag den 2 maart, op de plantagie Lichtfield, plechtig ter aarde besteld. Dit droevig voorval heeft, zo wel in de kolonie als hier ter plaatse, de treurigste belangstelling verwekt.

Afbeelding
Datum 22 augustus 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 21 augustus. Den 19 is van Middelburg naar zee gezeild het fregatschip de KOLONIST (opm: COLONIST), kapt. F. Jonker, naar Demerarij.

Afbeelding
Datum 07 december 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 6 december. Men meldt van Middelburg, van den 4 dezer, dat, volgens berigt van Demerarij, aldaar den 7 oktober laatstleden gearriveerd is het schip de KOLONIST (opm: fregat COLONIST), F.F. Jonker; schip en equipagie waren in goede staat.

Afbeelding
Datum 10 januari 1826
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 4 januari. Heden zeilde naar zee het fregatschip DE COLONIST, kapt. H.B. Esink, gedestineerd naar Suriname.

Afbeelding
Datum 29 april 1826
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Middelburg, 19 april. Het schip DE COLONIST, kapt. H.B. Esink, is 7 februari l.l. te Suriname gearriveerd.
Heden zeilde naar zee het brikschip DE SARA AGATHA, kapt. L.M. Hoffman, gedestineerd naar Suriname.
Vlissingen, 19 april. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen, en van den 17 dezer tot heden van onze rede naar zee gezeild: THE FRIENDS, kapt. M. Jons naar Guernsey met stukgoederen; DE FLORA, kapt. J.D. Christen; HERKULES, kapt. T. Schipman; L’EMELIE, kapt. M. van Kerkhoven en LE SANS REPOS, kapt. P. Pethers, alle vier naar Londen met boomschors; THE COLLINGWOOD, kapt. N. Brouard, naar Guernsey met tarwe; THE CONGRES, kapt. N. Kinsman, naar Boston en DE HARMONIE, kapt. J. Moller, naar Duinkerken, beide met ballast; ANTWERPS PACKET, kapt. L. Hawegh, naar Hull met vlas; ALIDA, kapt. L.R. Nieveen, naar Elie met boomschors; CATHARINA, kapt. D.E. Brunger, naar de Oostzee met ballast; GUILLAUME, kapt. W. de Ruyter, naar de Havanna en CHARLOTTE EMILIE, kapt. J. Claeys, naar Marseille, beide met stukgoederen; DE PELLIKAAN, kapt. J.H. Ricke, naar Londen en LE CESAR, kapt. M. Schalk, naar Fareham, beide met boomschors; DE TROMP, kapt. R.F. Nolles, naar de Marennes met ballast; OSIRIS, kapt. C. Schaken, naar Fernankin en HERSTELLING, kapt. C. van Zomeren, naar Suriname, beide met stukgoederen; CATHARINA ELISABETH, kapt. H. Koch, naar Riga en MADISON, kapt. J. Atkins, naar Boston, beide met ballast; DE VIJF GEBROEDERS, kapt. J.F. Poodts, naar de Havanna en de JONGE RENGER, kapt. J. de Juis Brouwer, naar Bergen, beide met stukgoederen; THE POTOMAC, kapt. C.W. Norris naar Boston; DE VROUW CATHARINA, kapt. B. Otten en DE JONGE NIKOLAAS, kapt. J. Groignan naar Bordeaux; SARA KIDING, kapt. M. Hanzen naar St. Ubes; CLARA, kapt. F. Rabot naar Bordeaux en GOLD HUNTER, kapt. J. Wheelwright naar Virginie, alle zeven met ballast; TELEGRAAF, kapt. G. Gibbs, naar Isle-de-France met stukgoederen; BRUNSWICK, kapt. J. Lundie, naar Hull met vlas; LE VICTOIRE, kapt. J. Maure, naar Bordeaux met zink; DE HOOP, kapt. J. Harms, naar Duinkerken en DIE ROSE, kapt. J. Rolfs, naar Emden, beide met ballast.
Van de quarantaine is ontslagen en naar Antwerpen opgezeild het schip DE TWEE VRIENDEN, kapt. T. Hamilton, van de Havanna met koffie.
Voorts zijn den 15 en 16 dezer, voor Antwerpen bestemd op onze rede aangekomen: WILLIAM GALL, kapt. E. Lott, van St. Domingo met koffie en katoen; DE BRABANDER, kapt. A.E. de Groot, van Bordeaux met wijn en stukgoederen; RUNESTEN, kapt. Urbanus, van Palermo met schumac en zwavel; LAURITZ HOLTE, kapt. G.J. Lootz, van Messina met fruit.
Den 22 dito. Zr.Ms. korvet HEKLA, gecommandeerd door de kapitein-luitenant A. Sluyter, is den 19 dezer van hier naar de Middellandse zee gezeild.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen, en van den 19 dezer tot heden van onze rede naar zee gezeild: GELUKTE UNTERNEHMUNG, kapt. B. Johanssen, naar Hamburg met wijn en huiden; THE BRILLIANT, kapt. J. Wilson, naar Hull met vlas; DIE GUTE HOFFNUNG, kapt. H. Bellmer, naar Bremen met ballast; DE VIER GEZUSTERS, kapt. R.G. Oostra, naar Petersburg en ARIS EN ABELE, kapt. P. Perrier, naar Duinkerken, beide met stukgoederen; ATTENTION, kapt. M. Deetjen, naar Bremen met wijn; NEERLANDS KROONPRINS, kapt. A. van der Meyden, naar Lissabon met meekrap; MERKURIUS, kapt. R. Folkerts, naar Petersburg met stukgoederen; JOHN AND EDWARD, kapt. J.W. Morris, naar Newhaven met ballast; LA ZELIA, kapt. L. Ducos, naar St. Var met zink; GEORGIANNA, kapt. E. Rodd, naar Bridport met vlas; HAPPY RETURN, kapt. J. Carthens, naar Newcastle met ballast; DE JONGE CORNELIS, kapt. J.C. Teves, naar Riga met suiker en steen; MAGELLAAN, kapt. F.P. Hoedt, naar Batavia met troepen; THEODORE, kapt. P. Spielman, naar de Oostzee met ballast; ST. ANTONIUS, kapt. H.H. Lange, naar Leith met boomschors; DE DRIE GEBROEDERS, kapt. C.J. Claassen, naar Tremblade met ballast.
Den 19 dezer is van quarantaine ontslagen en naar Antwerpen opgezeild LE COURIER DE LA MARTINIQUE, kapt. P. Pallassier.
Voorts zijn, van den 20 dezer tot heden voor Antwerpen bestemd, op onze rede aangekomen: DE JONGE HORTENSE, kapt. H. Ortes, van Messina met fruit; TELEMAQUE, kapt. R.E. de Savarian, met suiker en koffie en L’ARRIVÉE HEUREUSE, kapt. V. Allys, met koffie, beide van St. Jago-de-Cuba; DE VICTORIE, kapt. G. Kuper, van Londen met stukgoederen; PAMELA, kapt. C. Chadewick, van Charlestown met rijst en katoen; laatstgemelde moet quarantaine houden.
Den 25 dito. Gisteren is alhier ter rede gekomen THE UNION, kapt. A. Scott, van Londen met passagiers met onbepaalde destinatie.
Heden is van quarantaine ontslagen en naar Antwerpen vertrokken: PAMELA, kapt. W. Chadwick van Charlestown.
Ook is heden alhier ter rede gekomen: HENRIETTA JOHANNA, kapt. E. de G. Kluin, van Bordeaux naar Brussel gedestineerd met wijn en stukgoederen.
Voorts zijn, gisteren en heden, voor Antwerpen bestemd, op onze rede aangekomen: THE TORRENT, kapt. J. Neal, van Philadelphia met huiden; L’EUGENIE MARIE, kapt. A. Rose, van Redan met honing; EARL OF WELLINGTON, kapt. H. Potts, van Londen met stukgoederen; CHRISTINA VOS, kapt. N.A. Smaal, van Oléron met zout; CHARLES MILLER, kapt. F. Davis, van New York met koffie en huiden; DE VROUW IKINA, kapt. G.J. Postema van Oléron en JOHANNA HAZINA, kapt. D.T. de Jonge, van de Marennes, beide met zout; THE ATLANTIC, kapt. A.C. Crosby, van de Havanna met suiker, koffie enz. Dit schip moet quarantaine houden.
Eindelijk zijn nog van Antwerpen de Schelde afgekomen, en van den 21 dezer tot heden van onze rede naar zee gezeild: ANTWERPEN, kapt. A.C. Schuth, op avontuur met ballast; CLOTILDE, kapt. H.J. Polte,r naar de Marennes; LE JULES, kapt. P. Faure naar Duinkerken en LA MARIE JULIENNE, kapt. J.H. Hervin naar Bordeaux, alle drie met ballast; ESTHER, kapt. N. Bougounier, naar Havre-de-Grace met stukgoederen.

Afbeelding
Datum 13 juli 1826
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Middelburg, 7 juli. Heden is alhier ter rede gearriveerd het schip DE KOLONIST (opm: fregat DE COLONIST), kapt. H.B. Esink van Suriname.
(opm: kapt. Esink kreeg het commando over het nieuwe fregat MERCURIUS; de COLONIST ging niet weer naar zee: de zeebrief werd in maart 1827 ingeleverd onder vermelding dat het ‘schip ter sloping bestemd’ was)

Afbeelding