Inloggen
AURORA - ID 12111


Kroniekberichten

Datum 22 juni 1815
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertenties (opm: een selectie over een periode van circa veertien dagen van Hollandse schepen met bestemmingen buiten Europa). Te Rotterdam liggen in lading naar:
Batavia: het schip de TWEE VRIENDEN, kapt. Pieter Idts Pieters, om vóór ultimo juli te vertrekken. Adres bij Kuyper van Dam en Smeer
Idem: het Brikschip VENILLIA, kapt. Gerardus Johannes Kuyl, alsmede voor passagiers,
St. Thomas: het Brikschip DIE LIEBE, kapt.Jan Cauw, om spoedig te vertrekken,
Suriname: het schip AURORA, kaptein Goedschalk Isaac van Walré,
Idem: het Brikschip CATHARINA, kapt. Reink Dirks,
Demerary: het Fregatschip VREEDE, kapt. Cornelis Hulshoff,
Curaçao: het Fregatschip SARA MARIA, kapt. J.M. Jetter (opm: zie ook RC 250515).
Adres bij Hudig, Blokhuyzen en Van der Eb.

Afbeelding
Datum 09 januari 1816
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 6 januari. Den 21 oktober is te Texeira, met verlies van staande en lopend want, binnengelopen het schip AURORA, kapt. G.J. van Walree, van Rotterdam naar Philadelphia.

Afbeelding
Datum 27 juli 1816
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 25 juli. Volgens berigt van kapt. G.J. van Walree, voerende het schip (opm: brik) AURORA, van Amsterdam naar Rio de Janeiro, was hij met zware lekkagie in het Vriessche Gat binnengelopen en zou naar Groningen moeten zeilen om te lossen en te repareren.

Afbeelding
Datum 10 augustus 1816
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 8 augustus. Kapt. G.J. van Walree, voerende het schip AURORA, van Amsterdam naar Rio gedestineerd, meldt van Groningen, van den 3 augustus, dat hij, na door adsistentie van een vissnik in het Friessche Gat te zijn binnengebragt, vervolgens tot reparatie van geledene schade te Groningen was aangekomen, en de lading gedeeltelijk beschadigd gelost had; hij dagt in agt dagen gereed te zullen zijn om de lading weder te kunnen innemen. (opm: zie RC 270716)

Afbeelding
Datum 28 juni 1817
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. J.H. de Witt, R. Hoyman, J. van Ouwerkerk de Vries, J.E. Lublink, T. van Olivier, J. Boelen, H.J. Rietveld en G.W. Sesink Clee, makelaars, zullen op maandag 7 juli, des avonds ten 6 uren, te Amsterdam, in het Nieuwezijds Heeren-Logement, op de Haarlemmerdijk, verkopen: een extraordinair, welbezeild Brikschip, genaamd AURORA, gevoerd door kapt. G.J. van Walree, lang 86 voet, wijd 21 en 1 half voet, hol 12 voet, alles Amsterdamse maat. Breder bij de inventaris en bericht bij de makelaars.

Afbeelding
Datum 29 januari 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 25 januari. Te Douvres (opm: Dover) is den 23 dezer, lek en met verlies van een anker en kabel, binnengelopen het schip ANTHONIA ULRICA, Osterband (opm: brik, kapt. Arend Oosterbaan), van Smirna (opm: Izmir) naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 17 oktober 1823
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Te Havannah is den 13 augustus gearriveerd het schip de VIER GEBROEDERS, kapt. J. Oelsen, van Amsterdam. Dezelve zou in september de terugreis aannemen.
Te Gibraltar is den 22 september gearriveerd Zr.Ms. transportschip MIDDELBURG, commandant kapt.luit. Van der Velde, van Texel. Dezelve zou de volgende dag naar Port Mahon vertrekken.
Den 23 zijn aldaar gearriveerd de ANTONIA ULRICA (opm: brik ANTHONIA ULRICA), kapt. A. Oosterbaan, van Rio de Janeiro, en REIGERSDAAL (opm: brik), kapt. J.H. Backer, van Amsterdam naar Genua, Livorno en Smirna bestemd. De laatste meldde, dat hij den 13 september op 40º40’ N.B. en 11º30’ W.L. achterhaald is geworden door de Spaanse kaper ATRIBIDE, kapt. A. de Cortino, welke hem na drie schoten met scherp deed bijdraaien en na onderzoek zijner papieren hem noodzaakte acht man over te nemen van de equipage van een op 10 september genomen Franse brik, genaamd la BONNE SOPHIE, kapt. Miailhé, van Bordeaux naar Calcutta bestemd; deze manschappen had hij te Gibraltar aan wal gezet en dacht den 24 september zijn reis te vervolgen.
Te Port-à-Port (opm: Oporto) is gearriveerd het schip MONNIKENDAM (opm: kof MONNICKENDAM), kapt. V. Kramer, van Monnikendam.

Afbeelding
Datum 11 december 1823
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 6 december. Den 4 dezer is de Nederlandse brik ANTONIA ULRIKA (opm: ANTHONIA ULRICA), kapt. A. Oosterbaan, van Malaga, na een anker in de Deurlo te hebben verloren, voor deze stad komen binnen stormen, doch vervolgens ook voor Rammekens derzelver touw gebroken zijnde, aldaar aan de grond vervallen, en zal een gedeelte van haar lading moeten lossen (opm: zie RC 131123), ten einde naar Antwerpen te kunnen zeilen.

Afbeelding
Datum 13 december 1823
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 9 december. Het Nederlandse brikschip, waarvan in de vorige zeetijding melding is gemaakt (opm: de ANTHONIA ULRICA) is heden alhier in de haven binnengekomen en zal lossen om te repareren.

Afbeelding
Datum 25 december 1823
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 20 december. Van den 17 dezer tot heden zijn op onze rede aangekomen:
Voor Antwerpen bestemd ANTHONIA ULRICA (opm: brik), kapt. A. Oosterbaan, van Malaga met wijn enz; CONCORDIA, kapt. J.H. Nagel, van Yersey met koffij en huiden; l’UNION (opm: kof, thuishaven Oostende), kapt. J. van den Broecke, van Londen met stukgoederen; la DAME COLLETTE, kapt. J. Hoedt (opm: brik DAME COLETTE, thuishaven Oostende, kapt. F.P. Hoedt), van de Havanna met koffie en suiker; deze laatste moet quarantaine houden.

Afbeelding
Datum 22 maart 1825
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 maart. Uittreksel uit de Lloyd’s lijsten van den 15 en 18 maart:
De ANTONIA ULRICA, kapt. Oosterbaan (opm: brik ANTHONIA ULRICA, kapt Arent Oosterbaan), van Amsterdam, van Rio de Janeiro naar Antwerpen, is bij Birling Gap (opm: East Sussex), op den 11 dezer, in een dikke mist, op het strand geraakt, doch in een lekke staat en met gebroken roer weer afgeraakt en door een stoomboot te Newhaven binnengebracht, hebbende tweederde van de lading gelost. (opm: de brik werd ter plaatse afgekeurd)

Afbeelding