Inloggen
OECONOMIE - ID 12086


Kroniekberichten

Datum 13 oktober 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 11 oktober. Kaptein W. Ward, den 25 augustus van Rotterdam te Boston (opm: Mass.) gearriveerd, heeft den 29 juli, op 46 en 1 halve graad breedte, 19 en 1 halve graad lengte, gepraaid de brik HESPER, kaptein J. Stevens Junior, hebbende 16 dagen reis, van Amsterdam naar Newburyport (opm: Mass.), en den 30 dito op 47 gr. breedte, 22 gr. lengte, het Hollands schip OECONOMIE, kaptein J. Oelsen, met passagiers, van Amsterdam naar Philadelphia.

Afbeelding
Datum 02 maart 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. J. Tentije, J. van Ouwerkerk de Vries, J.E. Lublink en A. van der Sluijs, makelaars, zullen, op maandag den 13 maart 1820, des avonds te 6 uren, te Amsterdam, in het Nieuwezijds Heeren-Logement, op de Haarlemmerdijk, verkopen: een extraordinair welbezeild Pinkschip, genaamd OECONOMIE, gevoerd door kapt. J. Oelsen, lang 101 en 1 half voet, wijd 27 voet, hol 10 voet, het verdek hoog 6 voet, alles Amsterdamse maat; breder bij de inventaris. Zijnde dit schip inmiddels uit de hand te koop. Berigt bij de makelaars.

Afbeelding
Datum 29 augustus 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 augustus. Volgens brief van kapt. A. van den Abeele, voerende het fregatschip (opm: als fregat getuigde pink) de RESOLUTIE, met troepen den 12 augustus uit Texel naar Batavia gezeild, gedateerd den 19 dito, lag hij toen met ZZW winden in de Hoofden (opm: Nauw van Calais) onder Calais geankerd, om het tij te stoppen; hij was reeds den 15den in de Hoofden geweest, doch niet dan westelijke en omlopende winden en zelfs twee dagen storm gehad hebbende, was hij wel 10 mijlen terug gezeild, om op die gevaarlijke plaats niet te kruisen; aan boord was alles wel.

Afbeelding
Datum 27 januari 1821
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Vracht en passage naar Amsterdam met het snelzeilend gekoperd fregatschip (opm: als fregat getuigde pink) RESOLUTIE, kapt. A. van der Abeele, zal tussen den 20 en 25 februari zeilen. Adres bij Brouwer, Nolthenius & Co, Batavia, den 25 januari 1821.

Afbeelding
Datum 17 oktober 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 15 oktober. Kapt. P. Zink (opm: brik MARIA) meldt van San Salvador, dat hij den 2 juni op 2º28’ Z.B. en 22º10’ W.L. gepraaid heeft het schip (opm: pink) de RESOLUTIE, kapt. A. van den Abeele, van Amsterdam naar Batavia, hebbende toen 32 dagen reis uit Texel; de kapitein, manschappen en passagiers waren allen wel.

Afbeelding
Datum 05 december 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Amsterdam, 3 december. Kapitein A. van den Abeele, voerende het schip (opm: pink) de RESOLUTIE, van Amsterdam naar Batavia, meldt van Port Louis, op Mauritius, in dato den 21 augustus, dat hij zijn reis tot op 37º40’ Z.B. 14º5’ O.L. vervorderd hebbende, den 7 juli door een hevige storm met orkaanvlagen belopen werd, die tot den 13 aanhield, waardoor het schip zwaar werkte, lek werd en verdere schade bekwam; hierop besloten hebbend de Kaap de Goede Hoop aan te doen, kwam hij den 15 in het gezigt van het land, doch beoosten Kaap Aguilhas (opm: Kaap Agulhas, 34º55’ Z.B. 20º0’ O.L.) , kruiste aldaar met mooi weer tot den 19, doch werd die nacht andermaal door een allerverschrikkelijkste storm overvallen, vergezeld van donder en bliksem, zo dat op alle de masten vuurballen stonden; het weer hand over hand toenemende met vreselijke hoge zeeën, die gedurig over het schip heenstortten, was hij den 23 des avonds, daar het schip volstrekt niet wilde bijleggen of rijzen en men niets dan de dood voor ogen had, genoodzaakt eerst al het touw van het dek, vervolgens het geschut, een sloep met pek- en watervaten en eindelijk ook een gedeelte van de lading over boord te werpen; het schip hierdoor gerezen zijnde gelukte het hem den 11 augustus, onder aanhoudend pompen, Port Louis te bereiken, alwaar hij nu bezig was de lading, waarvan enige goederen beschadigd waren, te lossen om te repareren.
(opm: zie BC 091122 voor een uitgebreider verslag van de wederwaardigheden van de RESOLUTIE)

Afbeelding
Datum 30 januari 1823
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Kapt. A. van den Abeele, voerende het schip de RESOLUTIE (opm: pink), van Amsterdam naar Batavia, den 11 augustus met zware averij te Mauritius binnengelopen, meldt van daar in dato 8 september, dat hij zijn lading gelost en autorisatie tot de verkoop van de beschadigde garens en van de aan bederf onderhevige provisiën bekomen had. De schade aan het schip was opgenomen en met timmeren een begin gemaakt, zo dat hij hoopte binnen vijf of zes weken de reis te kunnen vervolgen. Zijn passagiers, zo lang niet willende vertoeven, hadden passage op een Frans schip genomen.

Afbeelding
Datum 20 februari 1823
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 18 februari. Het schip de RESOLUTIE, kapt. A. van den Abeele, van Amsterdam naar Batavia, hetwelk te Port-Louis op Mauritius onder reparatie gelegen heeft (opm: zie RC 300123), heeft den 22 november deszelfs reis vervolgd.

Afbeelding
Datum 01 maart 1823
Krant BC - Bataviasche Courant

Advertentie. Vracht en passage naar Amsterdam met het gekoperd Nederlands fregatschip (opm: als fregat getuigde pink) RESOLUTIE, gevoerd door kapt. A. van den Abeele, hetwelk in de haven van Port Louis uit hoofde van averij geheel vertimmerd en ten overvloede alhier nog door een daartoe bevoegde commissie geëxamineerd en in een behoorlijke staat bevonden is om zee te bouwen. Hetzelve is groot 330 tonnen, heeft goede inrichtingen tot overvoer van passagiers en zal in de loop dezer maand zeilen. Adres bij de kapitein of bij de ondergetekende.
Batavia, den 1 maart 1823, F.W. Thorbecke Jr.

Afbeelding
Datum 23 september 1823
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Texel, 21 september. Heden zijn alhier gearriveerd de schepen RESOLUTION (opm: pink RESOLUTIE), kapt. A. van den Abeele, van Batavia; HET GENOEGEN, kapt. R.C. Stada en AUGUSTE (opm: fregat), kapt. J. Hulsen Jr, beide van Suriname; HENRIETTE, kapt. A. van der Sluijs (opm: Engelse sloep, zie AC 051123), van Rotterdam naar Bergen, als bijlegger en VISSCHERIJ (opm: bunschip), kapt. A.L. Wildschut, van Londen.
(opm: na lossing werd het fregat HET GENOEGEN enkele jaren opgelegd om in 1828, na verkoop en restauratie, als IMMAGONDA SARA CLASINA weer in de vaart te worden gebracht)

Afbeelding
Datum 10 november 1823
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. R. Hoijman, T. van Olivier, J.E. Lublink, G.J. Roland Holst, F. der Kinderen, J. Corver, A. van der Sluijs en J. Boelen, makelaars, zullen op maandag den 17 november 1823, 's avonds ten zes ure, te Amsterdam in het voormalig Nieuwezijds Heeren Logement op de Haarlemmerdijk verkopen: een extraordinair welbezeild gekoperd Fregatschip, genaamd DE RESOLUTIE, gevoerd door kapt. A. van den Abeele, lang 28 ellen 90 duimen, wijd 7 ellen 60 duimen en hol 2 ellen 85 duimen, het verdek hoog aan boord 1 el 68 duimen, alles Nederlandse maat. Breder bij de inventaris en bericht bij de bovengenoemde makelaars. Dit schip is inmiddels uit de hand te koop.
(opm: zie o.a. RC 300123 en 200223; de als fregat getuigde pink werd niet verkocht en bleef in Amsterdam opgelegd tot verkoop in mei 1825; de koper haalde het schip naar Antwerpen, waar het ondermeer tot bark werd vertuigd, om in mei 1826 als MATHILDA onder kapt. G. van Groenendaal naar Batavia uit te zeilen)

Afbeelding
Datum 01 augustus 1825
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 29 juli. Binnengekomen: DRIE VRIENDEN, kapt. W. Stikfort, van Hull.
Uitgezeild: JUFVROUW HENDRIKA, kapt. H. Scholtens, naar Liverpool; BROEDERLIEFDE, kapt. A.A. v.d. Wal, naar Lynn; MATHILDA, kapt. Groenendeel, naar Antwerpen.
Texel, 30 juli. Binnengekomen: HABETH, kapt. Johnson, van Kragerø.
Gisteren nog ATALANTE, kapt. J. Byrne, van Londen.
Voorgaats: JACOBA ELISABETH JOHANNA, kapt. G.B. Bos, van Suriname.
Niets uitgezeild.
Gisteren nog uitgezeild: VISSCHERIJ, kapt. A.L. Wildschut, naar Londen; EENDRAGT, kapt. E.M. de Jong, naar Liverpool.

Afbeelding
Datum 11 augustus 1825
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 2 augustus. Den 31 juli is alhier ter rede gekomen: de JONGE ISABELLA, kapt. H.B. Drent van Bergen naar Brussel gedestineerd met stokvis.
Ook zijn van den 31 juli tot heden voor Antwerpen bestemd op onze rede aangekomen: BRODRE, kapt. M.P. Emhier, van Havre de Grace met verfhout; de JONGE NIKOLAAS, kapt. H. Peters, van Liverpool met klipzout; LA LAURE, kapt. J. Lavan, van Bordeaux met wijn en brandewijn; MATHILDA, kapt. G. van Groenendaal, van Amsterdam met ballast; DE NIEUWE UNIE, kapt. J. van den Brouke, van Londen met stukgoederen; de JUFFROUW JOHANNA, kapt. J.J. Tiddens, van Liverpool met klipzout; AMAZONE, kapt. E. van der Zweep, van de Havanna met suiker en koffie; deze laatste moet quarantaine houden.
Voorts zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en sedert onze laatste van onze rede naar zee gezeild: AUGUSTE, kapt. J. Andersen, naar Batavia met stukgoederen; ROXANA, kapt. J. Miller, naar Boston met ballast; de JONGE HORTENSE, kapt. H. Ortes, naar Malaga met lakens en steenkolen; STAD EN LANDE, kapt. T.T. Dijkstra, naar Leith met boomschors.

Afbeelding
Datum 01 juni 1826
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 15 mei. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen, en heden van onze rede naar zee gezeild: THE PRIMROSE, kapt. C. Dyett, naar Hull met meekrap; DE VROUW HENDRINA, kapt. K. van den Oever, naar Londen met boomschors; CHARLES MILLAR, kapt. J. Davis, naar St. Ubes met ballast; PAMELA, kapt. W. Chadwick, naar Norfolk met metselsteen; CLARA, kapt. J.H. Kraeft, naar de Oostzee met ballast; CYRUS, kapt. J.R. Manchester, naar Londen met boomschors; DIE LIEBE, kapt. H. Fokker, op avontuur met ballast; MATHILDA, kapt. G. van Groenendaal, naar Batavia met stukgoederen en troepen.
Gisteren is, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen: LES TROIS AMIS, kapt. L. Renker, van Londen met stukgoederen.
Den 20 dito. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen, en gisteren en heden van onze rede naar zee gezeild: DIE VENUS, kapt. M. Fisher, naar Flensburg met ballast; OROMASO, kapt. R. Roluffs (opm: brik OROMAZE, kapt. R. Rolufs), naar Batavia met troepen; DE VRIENDSCHAP, kapt. J.J. Valom, naar Oléron met ballast; LA ROSE, kapt. J. Loirat, naar Bordeaux met steenkolen; de VROUW ANNEGINA, kapt. J.J. Boon, op avontuur en INGEBORG, kapt. P.C. Emmerus, naar St. Croix, beide met ballast; DE TWEE GEBROEDERS, kapt. J. Renker, naar Hamburg met stukgoederen; DE VROUW GEZINA, kapt. N.H. Baas, naar Dantzig met ballast.
Ook zijn, van den 18 dezer tot heden voor Antwerpen bestemd, op onze rede aangekomen: DE HOOP, kapt. E. Harms en DE LIEFDE, kapt. S. Kroon, beide van Duinkerken met stukgoederen; THE ERIE, kapt. H. Teol, van Philadelphia met koffie en thee; LE COURIER, kapt. B. Bontin, L’ADÈLE CHÉRIE, kapt. L. Boutier en LES DEUX AMIS, kapt. J. Cornelis, alle drie van Duinkerken met wijn; NEPTUNES, kapt. P. Waerens, van Londen met stukgoederen; HARMONIE, kapt. J.J. Moller, JOHANNA, kapt. F. Mollet, MARIA ANGELINA, kapt. J. van Fraaijenhoven, ANNA CATHARINA, kapt. J. van den Kerckhove, JOHANNA CORNELIA, kapt. A. Seeuwen, LE JULES, kapt. P. Fournij en L’HERCULES, kapt. J. Witte Vroughel, alle zeven van Duinkerken met wijn en stukgoederen; VROUW ANNA, kapt. H. Wijkmeijer, van de Marennes met zout.
Den 23 dito. Door kapt. S.F. Taay is, op de hoogte van 47º40’ N.B. en 07º W.L., gepraaid het rondgat barkschip THALIA, kapt. Adr. Bakker van Amsterdam naar Demerary, zeilende in goede staat.
Het in onze vorige als naar zee gezeild opgegeven smakschip TWEE GEBROEDERS, kapt. J. Rankes, is niet in zee gekomen, maar ligt weer voor Rammekens ten anker.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen, en den 20 en 21 dezer van onze rede naar zee gezeild: EARL OF WELLINGTON, kapt. W. Potts, naar Londen met stukgoederen; DE VROUW IKINA, kapt. G.J. Postema, naar de Marennes en ANTELOPE, kapt. P. Duheaume, naar Jersey, beide met ballast; L’ESPÉRANCE, kapt. A. van Geyt, naar Londen met boomschors; ANTOINETTE, kapt. B.G. Harkema, naar Liverpool met vlas.
Ook zijn, van den 20 dezer tot heden voor Antwerpen bestemd op onze rede aangekomen: AMOS PALMER, kapt. J. Moore, van New York met koffie; de HEMMINA, kapt. S.F. Taay en de JONGE LODEWIJK, kapt. H.A. Wagenaar, beide van de Marennes met zout; L’UNION, kapt. J. Rickmers, van Bordeaux met wijn enz.; DE VROUW ANNEGINA, kapt. H.J. Potjer, van de Marennes met zout; MAGDALENA, kapt. H.R. Lutje, van Bayonne met stukgoederen; MARGARETHA, kapt. W. Simpson en FORTITUDE, kapt. G. van den Broeke, beide van Batavia met koffie, suiker enz.; CONSTANCE, kapt. P. van den Kerkhoven, van Liverpool met katoen; DE VROUW HOUWINA, kapt. H.S. Valk, van Londen met koffie; CONCORDIA, kapt. B.J. de Boer, van Oléron met zout; DIANA, kapt. L.A. Bergman, van Stockholm met pik en teer; ETTON, kapt. A. Ash, van Hull met stukgoederen; DE TROMP, kapt. R.J. Nolles, van de Marennes en DE VROUW MARGARETHA, kapt. H.J. Veen, van Oléron, beide met zout; DE JUFFROUW JOHANNA, kapt. J.J. Tiddens en DE JONGE NIKOLAAS, kapt. H. Peters, beide van de Marennes met zout.
De vier hiernavolgende schepen, mede naar Antwerpen bestemd en alhier ter rede gekomen, moeten quarantaine houden: CORA, kapt. L. Morrisson, van New Orleans met katoen; LEOPARD, kapt. S.R. Gerry en AGENORIA, kapt. J. Crodifort, beide van Charlestown met rijst en katoen; CRITERION, kapt. H. Price, van de Havanna met koffie en suiker.

Afbeelding
Datum 07 oktober 1826
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Den 26 september is ter rede van Batavia gearriveerd het schip MATHILDA, kapt. G. van Groenendael, vertrokken van Antwerpen met Zr.Ms. troepen op 16 mei.
Den 29 september is ter rede van Batavia gearriveerd de brik JONGE ELIZABETH, kapt. A.M. Noorbeek, vertrokken van Rotterdam met drie passagiers en Zr.Ms. troepen op 20 mei.

Afbeelding
Datum 13 maart 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 12 maart. Den 7, des avonds, is op de rede van Vlissingen gearriveerd het Nederlands fregat (opm: in 1826 vertuigd tot bark) MATHILDA, kapt. Groenendaal, den 25 oktober 1826 van Batavia vertrokken.

Afbeelding
Datum 13 maart 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 12 maart. Te Antwerpen zijn gearriveerd MATHILDA, kapt. Groenendaal, van Batavia; DRIJ GEBROEDERS, kapt. Smet, van Marseille, EENIGHEDEN, kapt. Fasher, van Barcelona; JOSEPH, kapt. Arends, van Bordeaux, GOEDE HOOP, kapt. Klein, van Messina; NIEUWE UNION, kapt. J. van den Broecke, van Londen, en THERESIA, kapt. Besseling, van Marennes.

Afbeelding
Datum 22 november 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 21 november. De 20e , des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis, DE TREKVOGEL, kapt. H.T. de Jong, van Emden.
De 14e dezer is van Vlissingen naar zee gezeild DE JONGE JETSKE, kapt. T.S. Oldendorp, naar de Middellandse Zee; CATHARINA ELISABETH, kapt. T. Wachter, naar Wismar; AURORA, kapt. H. Zuurmeijer, naar Hull; METEORE, kapt. L. de Necker, MATHILDA, kapt. G. van Groenendaal, naar Rio-Janeiro; DE PRINS VAN ORANJE, kapt. J.J. de Meire en SOPHIA DOROTHEA (opm: eerste reis van deze beide brikken), kapt. F. van der Steene, naar Batavia; DE MARIA, kapt. E.R. Borchers, naar Coruña; LIMA PACKET, kapt. B. Harkema, naar Lima en DE KLEINE KLAAS, kapt. A. Tijers, naar Embden.
Te Antwerpen is gearriveerd JOHANNA CORNELIA, kapt. Steeuwen, van Duinkerken.

Afbeelding
Datum 29 november 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 november. Volgens brief van kapt. Johannes Hulsen jr., voerende het schip WILHELMINA, van Amsterdam naar Suriname, in dato de 18e dezer, was hij toen, na vier dagen met goed weer in de Noordzee gekruist te hebben, in goede staat en aan boord alles zijnde, op de hoogte van Zuid Voorland (opm: South Foreland) zeilende. De vorige dag was bij hem kruisende geweest het schip (opm: pink) de VRIENDSCHAP, kapt. C.J. Kat, mede van Amsterdam naar Suriname.
Het schip MATHILDA, kapt. G. van Groenendaal, van Antwerpen naar Rio-de-Janeiro, was de 18e dezer op de hoogte van Douvres en het schip (opm: kof) NIEUWE UNION, kapt. J. van den Broecke, van Londen naar Antwerpen, is de 22e dezer te Douvres binnengelopen.
Het schip LOUISA, kapt. D. Guit, van Rotterdam naar Guernsey, is de 19e dezer te Deal binnengelopen en heeft dadelijk de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 22 april 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Uittreksel uit de Lloydslijst van den 18 april:
Te Monte Video is gearriveerd Groenendaal (opm: bark MATHILDA, kapt. G. van Groenendaal) van Antwerpen.

Afbeelding
Datum 14 april 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 13 april. De 12e, des morgens, zeilde DE TWEE GEZUSTERS, kapt. D.F. de Jong, naar Dantzig.
De 13e, des morgens, arriveerde te Hellevoetsluis JOHANNA GEZIENA, kapt. P.G. Schuur, van Londen.
De 12e dezer, des avonds, arriveerden in de Maas DE ONDERNEMING, kapt. C. Veerman, van Hamburg en HERMINA, kapt. A.J. Hubert, van Dieppe (de laatste als bijlegger).
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild DE DRIE GEZUSTERS, kapt. B. Bohn, DE TRITON, kapt. V. Genke en DE JAN JOZEPH, kapt. J.J. Heuvel, naar de Oostzee; SANDRINA, kapt. H.H. Jongebloed en DE VROUW MARGARETHA, kapt. P. Lindeman, naar Hamburg; GRONINGER WELVAART, kapt. E.K. Lugies, DIDO, kapt. J. Rass, DE VERWACHTING, kapt. H. Gerdes en DE JUFFROUW MEES, kapt. G.L. Doornbos, naar….; ALEXANDER, kapt. T.A. Claeys, naar Goole, DE JONGE JOHANNA, kapt. O.H. Arends, naar Londen; ANNA MARIA, kapt. H.H. Kuiper, naar Leith; DE HEMMINA, kapt. S.F. Taay, naar Yarmouth; GEERTRUIDA, kapt. W.A. Klein, naar Riga en DE JOSEPH, kapt. J.H. Arends, naar Memel.
Te Antwerpen is gearriveerd MATHILDA, kapt. Klimp, van Buenos Aires en DE LEEUW, kapt. Jansen, van Charleston en VOLTIGEUR, kapt. Wagenaar, van Liverpool.

Afbeelding
Datum 20 augustus 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 19 augustus. De 17e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis DE JONGE ADRIANA, kapt. J. Admiraal, van Batavia en ST. PETRUS, kapt. J. Möller, van Archangel; AURORA, kapt. J.J. Ramm, van Pernau; FLORA, kapt. J.C. Scheen en ANNA MARGARETHA, kapt. H. Niemann, van Riga; INDUSTRIE, kapt. H. Rehbock, van Memel; GLORY, kapt. J. List, van Yarmouth en Zr.Ms. stoom-pakket CURAÇAO, luitenant Le Jeune.
De 17e dezer, des namiddags, arriveerden in de Maas DE VROUW GERBERDINA, kapt. E.P. Drent, van Memel; DE ONDERNEMING, kapt. M. Rooderkerk, DE VROUW BARBARA, kapt. H.H. Brahms en DE ZEELUST, kapt. R.R. Legger, van Libau; OP HOOP VAN FORTUIN, kapt. A.H. Visker, van Koningsbergen; ANNA MARIA, kapt. H.H. Kuper, van Bergen; HARMONIE, kapt. J. Rooderkerk, van Baltimore (de laatste als bijlegger).
De 18e dezer, des morgens, zeilde van Maassluis DE GOUDVISCH, kapt. H.J. Schuring, naar…….
De 18e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis CORNELIA, kapt. K.W. de Groor, van Bergen; CAROLINA, kapt. D. Niemann, DE ZEELUST, kapt. C.A. Jongbloed, JOHANNA OTTILLIE, kapt. K.J. Bolhuis en AGATHA, kapt. L.C. Bergh, van Riga; DE JONGE CAROLINA, kapt. N. Zeplien, BALANCE, kapt. H. Niemann, van Reval; FLORA, kapt. A.L. Mennen, DE VIER GEBROEDERS, kapt. H.A. Douwes en MARIA BARBARA, kapt. J.J. Kealer, van Libau.
De 19e, des morgens, ROTTERDAM, kapt. J. Laming, van Londen.
De 18e, des namiddags, arriveerde te Brielle LUDWIG WILHELM, kapt. J.T. Mulder, van Dantzig.
Van de rede van Vlissingen zijn naar zee gezeild: AUGUSTA, kapt. J.P. Schultz, naar St. Ubes; DE GOEDE HOOP, kapt. C.J. Prins, naar Nantes; FLORA, kapt. J.D. Christin, naar Marseille.
Van Antwerpen DE JONGE SOPHIE, kapt. J.F. Muys en DE JONGE JOHANNA, kapt. J.W, Poel, naar Londen; ELISABETH, kapt. S.J. Brouwer en DE JULIA, kapt. J.P. Visser, naar Liverpool; MATHILDA, kapt. G.A. Klimp, naar Batavia; DE GEZINA, kapt. A.L. Roelfsema, naar Fitty-Forth (opm: Firth of Forth); JOHANNA WILHELMINA, kapt. F.W. Streeg, naar Dantzig; THERESIA, kapt. L.J. Besseling, naar Leith; FORTUNA, kapt. S.L. Buysman, naar Malaga; DE JUFVROUW HENDRIKA, kapt. H.H. Scholtens, naar Penzance; LAGERTHA, kapt. J. Eliassen, naar Noorwegen; DE HIDTJE TROMP, kapt. W. Willems, naar …..; DE PRINS VAN ORANJE, kapt. J. de Meire, naar Rio-Janeiro en HAABET, kapt. H. Andersen, naar Kopenhagen.
Te Antwerpen zijn gearriveerd JONGE PIETER, kapt. Brons, van Petersburg; LAURA, kapt. Laland, NEPTUNUS, kapt. Elbring en FLORA, kapt. Hendt, van Riga; VROUW LUBBEGINA, kapt. De Weerd, van Dantzig en CATHERINA, kapt. Van der Schuyt, van Londen en GOEDE HOOP, kapt. Boon, van Memel.

Afbeelding
Datum 15 december 1829
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Den 11 december is te Batavia gearriveerd het schip MATHILDA, kapt. G.A. Klimp, den 12 augustus van Antwerpen vertrokken; den 12 december de brik SOPHIA DOROTHEA, kapt. F. van der Steene, den 29 augustus van Antwerpen vertrokken.

Afbeelding
Datum 09 januari 1830
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia. Vertrokken, 6 januari. MATHILDA (opm: bark) , kapt. G.A. Klimp, naar Antwerpen.

Afbeelding
Datum 21 januari 1830
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Straat Sunda, 15 januari. Doorgezeild de bark MATHILDA, kapt. G.A. Klimp, van Batavia, naar Antwerpen.

Afbeelding
Datum 01 juni 1830
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 31 mei. Te Antwerpen zijn gearriveerd de kapiteins G.A. Klimp (opm: bark MATHILDA), C. Brandaris (opm: fregat VASCO DA GAMA) en Van der Steen (opm: brik SOPHIA DOROTHEA, kapt. F. van de Steene), van Batavia.

Afbeelding
Datum 14 september 1830
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 7 september. Den 4 en 5 dezer zijn van onze rede naar zee gezeild, van Antwerpen: AUGUSTIN (opm: fregat), kapt. J.F. Bunnemeijer, en de JOSEPH (opm: kof), kapt. J.H. Arends, beide met kalk, steen en tras; MERCUUR (opm: brik), kapt. J.F. Smit, met ballast, alle drie naar Suriname.
Van Antwerpen is de Schelde afgekomen, en van onze rede naar zee gezeild de MATHILDE (opm: fregat), kapt. G.A. Klimp, met stukgoederen, naar Batavia.
(opm: nadat eind augustus 1830 in Brussel onlusten waren uitgebroken die de inleiding zouden vormen tot de Afscheiding door België werd op 4 oktober eenzijdig de Belgische onafhankelijkheid afgekondigd; in een reactie hierop werden bij K.B. nr. 78 van 28 oktober 1830 de Nederlandse zeebrieven ingetrokken van alle (196) schepen welke ‘in de Zuidelijke Provinciën van het Rijk te huis behoorden’; dat betrof dus ook de vier hierboven genoemde schepen die voorlopig van de maatregel geen weet hadden en hiermee eerst bij terugkeer zouden worden geconfronteerd.

Afbeelding
Datum 29 januari 1831
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 27 januari, Gisteren arriveerden alhier het schip FORTITUDO, kapt. L. de la Fontaine (opm: fregat, kapt. E. de la Fontaine), den 7 september (1830) vertrokken van Antwerpen; het schip de VRIENDEN, kapt. H.M. Lelsz, met een passagier, den 13 oktober vertrokken van Amsterdam; het schip ORTELIUS, kapt. J. Claeys, den 13 oktober vertrokken van Antwerpen; de bark MATHILDA, kapt. G.A. Climp, den 4 september vertrokken van Antwerpen, en heden het schip ANTHONY, kapt. A. Schaap, den 12 oktober vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 29 januari 1831
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 januari. Het schip DE JONGE GERARDA CORNELIA, kapt. John Smith, zou in het begin van december, en de schepen L' AUGUSTE, kapt. J.J. Remkes en JOHANNES ARNOLDUS, kapt. P.H. Kerkhoven, waarschijnlijk den 15 dito van Suriname vertrekken, alle drie naar Amsterdam; overigens zouden geen andere schepen in die maand de Kolonie verlaten.
NIH 310131
Lijst der voornaamste artikelen, in- en uitgevoerd te Batavia van den 11de tot en met den 26ste januari, en van de overige plaatsen op Java en Madura, van den 1ste tot en met den 15de januari.
Van Manilla, per de Nederlandse brik BELGE: 1 baal laken, 57 kistjes Manilla sigaren.
NIH 310131
Batavia. Aangekomen 26 januari. MATHILDA (opm: bark), kapt. G.A. Klimp, van Antwerpen.

Afbeelding
Datum 22 februari 1831
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia. Vertrokken, 20 februari. MATHILDA, kapt. G.A. Klimp, naar Antwerpen.

Afbeelding
Datum 30 juni 1831
Krant MCO - Middelburgsche Courant

.Vlissingen, 28 juni. Eergisteren en heden zijn alhier ter rede gekomen:
DE STAD ANTWERPEN, kapt. D.J. Bulsing, van Batavia, met koffie, naar Vlissingen; MATHILDA, kapt. G.A. Klimp, mede van Batavia, met koffie en suiker, op order; LE RONDINELLE, kapt. D. Maresca, van Gallipoly, met oliën, naar Rotterdam, en de VICTORIE, kapt. G. Kuper, van Liverpool, met klipzout, naar Leuven gedestineerd.
Sedert den 25 dezer zijn, voor Antwerpen bestemd, op onze rede aangekomen:
NIORD, kapt. J. Jurgenson, van Riga, met lijnzaad en rogge, deze moet quarantaine houden; SPECULATION, kapt. J. Serk, van Bergen in Noorwegen, met haring; ANTWERPS-PACKET, kapt. J.H.Ricke, van Liverpool, met klipzout; SPECULATION, kapt. C. Ancher, van Krageroe, met planken, en FRANCISCUS, kapt. J.F. Hempelman, van Liverpool, met klipzout.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en gisteren van onze rede naar zee gezeild: RACHEL AND MARY, kapt. W. Wakeham, naar Guernsey en the PHÆNIX, kapt. J. Picot, naar Jersey, beide met dakpannen.

Afbeelding
Datum 10 januari 1832
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 7 januari. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en gisteren en heden van onze rede naar zee gezeild: ST. MICHEL, kapt. M. Knudsen, naar Lissabon, met spijkers en ballast; LA CLÉMENCE, kapt. R.R. de Haan, naar Marseille; MATHILDA (opm: bark, nu onder Belgische vlag), kapt. G.A. Klimp, naar de Havana; de FREDERIK, kapt. W.A. Wagenaar, naar Bordeaux; MINERVA, kapt. C. Waalkes, op avontuur; AMITY, kapt. J. Scott, naar Liverpool; THE HERALD, kapt. J. Page, naar de Havana; THE FRANKLIN, kapt. S.H. Howland, naar New York en ACTERUS, kapt. R. Swan, naar New-Orléans, alle acht met ballast; THE DAISEY, kapt. D. Jack, naar Dundee, met olie en geweren.

Afbeelding
Datum 27 januari 1832
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip MATHILDA, kapt. G.A. Klump (opm: bark, thuishaven Antwerpen, kapt. G.A. Klimp), van Antwerpen naar Havana, is op 12 januari Plymouth binnengelopen, doch heeft op 15 januari de reis hervat.

Afbeelding
Datum 07 juni 1832
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 5 juni. Den 3 en 4 dezer zijn alhier ter rede gekomen:
AMICITIA, kapt. J.H. Rubartt, van Riga, met rogge en MARIA AUGUSTA, kapt. T. Pieper, van Südwesthörn, met haver, beide op order; DE VIER GEBROEDERS, kapt. C.T. Nielsen, van Riga, met lijnzaad, naar Duinkerken gedestineerd.
Sedert den 29 mei zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen: PIERRE AMELIE, kapt. A. la Couture, van Bayonne, met wol; HULL PACKET, kapt. J. Meijer, van Liverpool, met klipzout en huiden; JOSEPHUS, kapt. O.H. Arends, van Liverpool, met klipzout; PROBITY, kapt. J. Harris, met koffie en indigo en PIETER EN JAN, kapt. J.E. de
Roer, met tarwe, beide van Londen; ANTWERPS-PACKET, kapt. J.H. Ricke, van Liverpool, met klipzout; THE SPRIGHTLY, kapt. W. Davison, van Londen, met koffie en suiker; THE GEM, kapt. C. Brett, van Cowes, met passagiers; PORTIA, kapt. J. Barnet, van Buenos Aires, met huiden; THE LORDS, kapt. J. Pike, van New Orleans, met tabak; JANE HADDOU, kapt. J. Hamilton, van New York, met suiker en koffie; MATHILDA, kapt. G.A. Klimp, van Havanna, met suiker; LOUISE, kapt. B. Arsven, van Zante, met krenten; HELENA, kapt. C.E. Aaden en DE JONGE JEANNETTE, kapt. A.T. de Haan, beide van Emden, met haver; THE IRWELL, kapt. G. Holliday, van Londen, met koffie en katoen; DE VERWACHTING, kapt. H. Dirks en HENDRINA, kapt. A.D. Katt, beide van Emden, met haver; CONCORDIA, kapt, G.T. Ebeling, van Leer, met granen; DE VROUW HENDRIKA, kapt. O.H. Brahms, van Hooksiel, met haver; DE VROUW EHE, kapt. G.T. Linneman, van Koningsbergen, met tarwe en lijnzaad; MARTHA, kapt. C.W. Kulhmann, van Carolinensiel,
met paardenbonen; DE VIER GEBROEDERS, kapt. W. J. Wilts, van Hoeksiel, met lijnzaad; NEPTUNES, kapt. J. Luiken, van Ditsen en de MARIA, kapt. C. von Ehren, van Tohr, beide met haver; ZELDEN RUST, kapt. G.J. Kluin , van Pillau, met rogge; AURORA, kapt. R.E. Betten, van Newharlingen, met haver; DIE HOFFNUNG, kapt. J. Mewes, van Wismar, met haver en rogge; THE WILLIAM, kapt. T. Gall, van Goole, met stukgoederen; PIETER KAREL, kapt. H. Poppen, van Vlissingen, met ballast; de HAR????, kapt. B.H. Sturmann, van Hamburg, met granen; CERES, kapt. E.B. Jansen, met haver en boter en DIE HOFFNUNG, kapt. J.H. Arians, met haver, beide van Emden; KRAGEROE, kapt. H. Knodse,
van Krageroe, met houtwaren; ST. PETER, kapt. P.R. Jorgensen, van Hesch, met kurk; THE AGNES, kapt. J. Hannoy, van Bremen, met tarwe en lood. Onder bovengemelde schepen zijn er vele die quarantaine moeten houden.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen, en van den 30 mei tot heden van onze rede naar zee gezeild: FREDERIK, kapt. P.T. Bager, op avontuur, met ballast; CAPORICA, kapt. J. Haumont; CATHARINA MARGARETHA, kapt. C. Haack en DE VROUW GRIETJE, kapt. H.B. Gewald, alle drie naar Hamburg, met potaarde; APOLLO, kapt. O. Runerang, naar
Riga, met ballast; HENRIETTE, kapt. F. Beniest, naar Liverpool, met vlas; DE VROUW FENNA, kapt. T.J. Schoncke; DE VIER GEBROEDERS, kapt. H.J. Caspers en DE TWEE GEBROEDERS, kapt. A.A. Brecher, alle drie op avontuur, met ballast; DE VROUW DOROTHEA, kapt. J.H. Carstens, naar Hamburg, met potaarde; DIE TUGEND, kapt. L. Fretwurst, naar Rostock; THERESE, kapt. M.B. Schroder, naar Newcastle en ROMEREGO, kapt. J. Andreissen, naar Gotenburg, alle drie met ballast; JEANNETTE, kapt. J. Muggenborch, naar Rostock, met suiker; FRIEDRICH WILHELM, kapt. J. Schroder, op avontuur; JOANNA, kapt. F. Christoffers, naar Emden en NEPTUNES, kapt. D. Fyen, naar Leer, alle drie met ballast; LEOPOLD DEN EERSTEN, kapt. T.H. de Vries, naar Lissabon en BAUWINA, kapt. T. T. Jansen, naar Rostock, beide met stukgoederen; DE VROUW MARGARETHA, kapt. J. Strak, naar de Oostzee, met ballast; DE VRIENDSCHAP, kapt. A.J. Heijen, naar Emden, met stukgoederen; EENIGHEDEN, kapt. B. Andriessen, op avontuur, met ballast.

Afbeelding
Datum 03 juli 1832
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 30 juni. Heden is van hier naar Ramsgate gezeild AURORA, kapt. H.G. de Wall, met gerst.
Sedert den 26 dezer zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen:
SEANDWANIEN (opm: SCANDINAVIEN), kapt. T.J. Lootz en HAABET, kapt. P. Clemensen, beide van Riga, met rogge; CELLIEU, kapt. J. Crowell, van Boston, met koffie en suiker; DIE HOFFNUNG, kapt. H.T. Brahms, van Nieuw-Harlingen, met haver; HOLDERNESS, kapt. J. Wilson, van Hull, met rogge en haver; NEPTUNES, kapt. A.G. Iken, van Petersburg en FREDERICA, kapt. P.J. Bager, van Faaborg, beide met rogge; DE VROUW HELENA, kapt. J.M. Gurnky, van Wender, met haver; JOHANNE ALBERDINE, kapt. S.J. Schulte, van Koningsbergen, met rogge en gerst; BRODERLING SEINIG, kapt. M.S. van Berg, van Riga, met koorn; MARIANNE, kapt. B.H. Nee, van Emden en CAROLINE, kapt. J.P. Hemme, van Aalburg, beide met haver; OSCAR, kapt. R. Lowson, van Riga, met rogge; WILLIAM BAKER, kapt. W. Martin, van New York, met koffie en katoen; LE CONSTANT, kapt. A. van Schie, van Liverpool, met klipzout; WOODHOUSE, kapt. J. Tate, van Riga, met rogge; MATHILDA, kapt. H.C. Adamsen, van Odensee, met gerst; AGNETA, kapt. H. Daniels, van Weile, met haver; DIANA, kapt. J.C. Dinze, van Goole, met manufacturen; LOWEN, kapt. H.A. Boye, van Koningsbergen, met haver en gerst; AMALIA CHARLOTTE, kapt. P.M. Westermark, van Riga, met haver; CATHARINA, kapt. G.H. Swenner, van Petersburg, met stukgoederen; DIE GUTE HOFFNUNG, kapt. J.E. Eggers, van Kiel, met haver; MARIA DOROTHEA, kapt. J. Moller, van Riga, met rogge; ANNA ERIKA, kapt J. Bengstson, van Denemarken; MARIANNE, kapt. J.C. Kjeer, van Pragter; ANNA ADELHEID, kapt. G. Wisseling, van Hoeksiel en DE VROUW GEPKE, kapt. W.C.U. Kena, van Leer, alle vier met haver; SOPHIA CATHARINA, kapt. P.W. Brandt, van Kiel, met huiden; MARJANTS, kapt. J. Henry, van Rio de Janeiro, met suiker en huiden; WELCOME, kapt. J. Tohnston, van Liba , met granen; THE VARRO, kapt. J. Nairn, van Aalburg en PHENIX, kapt. O. Ketels, van Faaborg, beide met haver; TODERS MINDE, kapt. K. Lund, van Holbeek, met gerst; JULIA SOPHIA, kapt. S. Irenison, van Riga, met rogge.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen, en gisteren en heden van onze rede naar zee gezeild: PREBLE BELLE, kapt. N. Hansen, naar de Oostzee; DE ZWAAN, kapt. J. Pettersen, op avontuur; DE DRIE GEZUSTERS, kapt. S. Nielsen, naar de Oostzee; DIE SIX SUSTREN, kapt. J. Claassen, naar Newcastle; EUPHROSINE, kapt. D. Branhaven en CASTOR EN POLLUX, kapt. H.H. Horm, beide naar de Oostzee; FRANTZ, kapt. H.H. Zeplien, naar Elseneur; NIORD, kapt. J. Jurgenson, naar Archangel; MATHILDA (opm: bark, nu onder Belgische vlag) kapt. G.A. Klimp, naar Havanna; KRAGEROE, kapt. M. Knudsen, naar Noorwegen; EMANUEL, kapt. J.F. Wiljoth; AEOLUS, kapt. C.H. Krohn en HEINRICH THEODOOR, kapt. T. Voss, alle drie naar de Oostzee en alle dertien met ballast; DIANA, kapt. F. Pieper, naar Emden, met stukgoederen; HEINRICH BIORN, kapt. B. Knudsen, naar Bergen, met ballast; DIE HOFFNUNG, kapt. J. Merins, naar Cuxhaven, met klompen; HENDRIKA, kapt. O.H. Brahms, naar Petersburg; de MARIA, kapt. C.H. Bruns en ISABELLE, kapt. J. Tibbet, beide op avontuur; ARCADIA, kapt. C. March, naar Onega, alle vier met ballast; the ANN, kapt. T. Smith, naar Leith en PROBITY, kapt. G. Scrutton, naar Yarmouth, beide met
boomschors; de MERCUUR, kapt. J.F.P. Smit, naar Lissabon, met linnen; JOHANNA CHARLOTTE, kapt. C. Hertz, naar Noorwegen; SPECULATION, kapt. A. Wicklund, naar de Oostzee en MARIA FREDEAIKA, kapt. J. Mantey, naar Gotenburg, alle drie met ballast.

Afbeelding
Datum 26 november 1832
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga lijsten Antwerpen.
Havana, MATHILDA, kapt. G.A. Klimp: 317 kranjang suiker, 1912 balen koffie, 150 cent. Campȇche hout, E.J. Neef.

Afbeelding
Datum 01 maart 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 26 februari. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: SPECULATION, kapt. H. Jansen, van Bordeaux, met wijn en brandewijn, en de CAMILLE, kapt. H.H. Wagenaar, van Mantanzas, met suiker.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: LEOPOLD DE EERSTE, kapt. J.H. Bunnemeijer, naar Hull, met vlas; DE JONGE JOHANNA, kapt. J. Verbruggen, naar London, met schors; MINERVA, kapt. M. Haentjes, naar Hull, met vlas; DE VROUW LOUISE, kapt. C.C. Lindeboom, naar Emden, met stukgoederen; MERCUUR, kapt. J.F.P. Smit, naar Hull, met schors en vlas; IDUNA, kapt. S.F. Groenewold, naar Lissabon, met ballast; LA BRUXELLAISE, kapt. H.A. de Vries, met schors, en CLOTILDE (opm: Belgische bark, ex-MATHILDA), kapt. P. Ocker, beiden naar Liverpool; de VICTORIE, kapt. P. Boeije, en de COMMERCIE, kapt. C. Sikkes, beiden naar Cuxhaven, met stukgoederen; MOSCOW, kapt. J.F. Wensberg, naar Charlestown, met ballast.
Hellevoetsluis, 26 februari. Heden morgen zeilden naar zee: PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, GENERAAL CHASSÉ, kapt. M. Harkema, en ORTELIUS, kapt. D.G. Niesen, allen naar Batavia; DE TWEELINGEN DANIEL EN WILCO, kapt. A.F. Klein, naar Boston; HARMONIE, kapt. G.J. Rens, naar New York; NEPTUNES, kapt. W.A. Bakker, naar Londonderry; VRIESLAND, kapt. T.W. Stuit, naar Greenock; VROUW DOROTHEA, kapt. J.H. Carstens, naar Emden.
Den 27 dito. Heden morgen arriveerde uit zee: KOOPHANDEL, kapt. C. Sikkes, van Cuxhaven.
Den 28 dito. Heden morgen zeilde naar zee: REGENT, kapt. A. Allan, naar Suriname, JOHANNA GEERTRUIDA, kapt. P. Pijbus, naar Newry.
Brielle, 27 februari. Heden morgen zeilde naar zee: ROELINA JELTINA, kapt. D.H. Puister, naar Bergen; en arriveerde uit zee: JONGE FREDRICK, kapt. E. Stuhl, van Cuxhaven.
Den 28 dito. Heden morgen zeilden naar zee: ANNA MARIA, kapt. J.F. Muijs, naar Fécamp, en GEZINA, kapt. R.F. Taaij, naar Newry.
Maassluis, 26 februari. Heden morgen zeilde naar zee: NIJVERHEID, kapt. P.H. Puister, naar la Rochelle.
Den 28 dito. (opm: dit moet wellicht 27 zijn) Kapt. Puister is wel in zee gekomen.
Den 28 dito. Heden morgen zeilden naar zee: WILLEMINA LAURENTIA, kapt. J.J. Swart, naar Dundee, en HERSTELLING, kapt. H.H. Potjer, naar Newry.

Afbeelding
Datum 26 augustus 1836
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Leeuwarden, 25 augustus. Het Antwerpse dagblad le Précurseur bericht, dat het Belgische koopvaardijschip (opm: als bark vertuigde pink) LA CLOTILDE, in de ochtend van de 17e augustus, terwijl het de Schelde opvoer om naar Antwerpen te stevenen, tussen het fort Lillo en de Kruisschans vast is geraakt, doch door de krachtdadige hulp van de bevelhebber der Nederlandse kanonneerboot no. 14 en van diens matrozen weder vlot is geworden. De Nederlandse bevelhebber heeft die menslievende bijstand ongevraagd verleend, en het gevolg daarvan is geweest, dat de Belgische koopvaarder behouden en zonder schade te hebben geleden, in de avond van de 17e voor Antwerpen is aangekomen.

Afbeelding
Datum 08 december 1837
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 3 december. Uitgezeild CLOTILDE (opm: Belgische ex-Nederlandse bark), kapt. P. Ocket Sr, op avontuur. (opm: dat ‘avontuur’ bleef beperkt tot drie opeenvolgende rondreizen Antwerpen / Liverpool / Antwerpen)

Afbeelding
Datum 02 juni 1838
Krant AB - Avondbode
Type bericht Verkoop schepen

Dublin, 26 mei. Binnengekomen CLOTILDE (opm: Belgische bark), kapt. P. Ocket Sr, van Antwerpen.
JC 020638
Advertentie. In de loop van de maand juli aanstaande zal publiek worden verkocht het barkschip KALIEMAAS, met diens inventaris, toebehorende aan de heren De Nijs, Brown & Co., zijnde inmiddels uit de hand te koop en te bevragen bij Reijnst & Vinju, q.q.

Afbeelding
Datum 14 september 1838
Krant AB - Avondbode
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 11 september. Uitgezeild CLOTILDE, kapt. P. Ocket Sr, naar Liverpool.

Afbeelding
Datum 05 december 1839
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 4 december. Van Antwerpen is de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild de CLOTILDE kapt. J. de Nijs (opm: Belgische bark, kapt. J. Denys), naar Liverpool, met stukgoederen.

Afbeelding
Datum 23 oktober 1840
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 20 oktober. Gisteren avond ten 9 ure is door de zware storm met twee ankers van de rede van Vlissingen gedreven en vervolgens op de Spijkerplaat (opm: tegenover Vlissingen) vastgeraakt het Belgisch barkschip, genaamd CLOTILDE, gevoerd door kapt. J. Denys, dewelke de 17e dezer was uitgezeild en door storm genoodzaakt is geweest weder alhier als bijlegger binnen te komen. Hebbende dit schip reeds door een zware zee deszelfs spiegel en stuurboord- zijde verloren, en zit alzo vol water; de equipage is in het wand gevlucht en daarna gered (opm: zie ZZC 231040 en ZP 261040).

Afbeelding
Datum 23 oktober 1840
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 21 oktober. De CLOTILDE, kapt. J. Denys, van Antwerpen op avontuur, met ballast, in de storm van eergisteravond, hier ter rede teruggekomen, is des nachts op de Spijkerplaat omhoog geraakt, en door het stoten vol water gelopen. De equipage heeft het schip moeten verlaten, en is met het werkvaartuig van het loodswezen alhier gearriveerd; de zeilen, het lopend touwwerk en wat zich verder aan boord bevond, is door andere schuiten aangebracht. Het schip zal denkelijk niet kunnen afgebracht worden
(opm: zie AH 231040 en ZP 261040).

Afbeelding