Inloggen
WINDLUST (DE) - ID 11200


Kroniekberichten

Datum 08 oktober 1814
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 6 oktober. Binnengekomen. Te Oostende, G.R. Engelsman (opm: kof WINDLUST), van Petersburg.

Afbeelding
Datum 08 oktober 1814
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 6 oktober. Binnengekomen. Te Oostende, G.R. Engelsman (opm: kof WINDLUST), van Petersburg.

Afbeelding
Datum 03 april 1815
Krant LCO - Leydsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 1 april. Sedert onze laatste is in Texel uitgezeild de WINDLUST, kapt. G.R. Engelsman, naar de Oostzee.

Afbeelding
Datum 08 mei 1815
Krant LCO - Leydsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 6 mei. Arrivementen. Te Calais, de WINDLUST, kapt. G.R. Engelsman, van Londen.

Afbeelding
Datum 09 oktober 1815
Krant LCO - Leydsche Courant

Zeetijding.
Sedert onze laatste is te Texel binnen gekomen WINDLUST, kapt. G.R. Engelsman, van Londen.

Afbeelding
Datum 28 februari 1816
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 27 februari. Gezeild: den 21 JUFVROUW BIBIANA (opm: kof), kapt. I.H. Uiling, van Sudres, met zout naar Antwerpen.
Den 22 MARIA, kapt. J.T. Jansen, van St. Ubes (opm: Setubal) met zout naar Antwerpen.
Den 24 de WINDLUST (opm: kof), kapt. Engelsman, RIJZENDE ZON (opm: brik), kapt. A. van Schie, met ammunitie, en de le CHARLES, kapt. T. Janssens, met buskruit, naar Woolwich; de JONGE SIJBRAND (opm: kof), kapt. T. Schut, naar Rouen met tarwe.

Afbeelding
Datum 16 januari 1818
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Ten overstaan van Mr. Jan Quintus, advocaat en openbaar notaris, residerende te Groningen, zal op donderdag 29 januari 1818, des avonds te 7 uren, ten huize van kastelein H. Kelderhuis, aan de Noorderhaven, publiek worden verkocht: een welbevaren Kofschip, genaamd de WINDLUST, groot plusminus 80 roggelasten, met annexen, waarop schipper is G.R. Engelsman, liggende in de Noorderhaven. (opm: met behoud van naam werd de kof voor NLG 3.800 verkocht; nieuwe kapitein W.N. Jacobs)

Afbeelding
Datum 28 april 1818
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 26 april. Den 24 dezer is alhier binnengekomen het tjalkschip de VROUW JACOBA, kapt. Erke Joosten, met tabak van Amsterdam naar Hamburg. Den 25 dito zijn uitgezeild het smakschip de VROUW MARTHA, kapt. Dirk Clasen de Groot, met ballast naar Christiansand (opm: Kristiansand) en het smakschip CONCORDIA, kapt. Wijnke H. Boerma, met ballast naar Noorwegen, en is binnengekomen het kofschip WINDLUST, kapt. Willem N. Jacobs, met hout van Holmestrand (opm: in de Oslofjord). Den 26 dito is uitgezeild het kofschip JANNA SOPHIA, kapt. Hein Harmens, met haver, tarwe en vlas naar Hull.

Afbeelding
Datum 15 mei 1818
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 9 mei. Den 7 dezer is alhier binnengekomen het kofschip de JONGE CORNELIS, kapt. Jelle H. v.d. Laan, met ledig schip van de Lemmer, en is uitgezeild het kofschip WINDLUST, kapt. Willem N. Jacobs, met ballast naar Noorwegen.
Den 8 dito zijn alhier binnengekomen het smakschip de VROUW MARGARETHA, kapt. Edzerd A. Pot, met hout van Noorwegen, en het kofschip de VROUW GESINA(opm: DE VROUW GEZINA), kapt. Roelof F. Taaij, met zout van Liverpool.

Afbeelding
Datum 18 augustus 1818
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 18 augustus. Alhier zijn den 14 augustus binnen gekomen het kofschip MERCURIUS, kapt. J.B. van den Oever, met smidskool, aardewerk, slijpstenen enz. van Newcastle, en het smakschip de VROUW HELENA, kapt. Joseph Bolwijn, met hout van Noorwegen.
Den 14 dito zijn alhier binnen gekomen het kofschip ZAANVLIET, kapt. Olvert Simons, en het kofschip WILLEM, kapt. H. Kiers, beide met zout van Liverpool, het kofschip WINDLUST, kapt. W.N. Jacobs, het smakschip VRIENDSCHAP, kapt. Jurjen A. de Boer, het tjalkschip de VROUW WICHERDINA, kapt. E.A. Oldeburger, en het tjalkschip de VROUW JELTJE, kapt. Jan H. Zeeven, alle met hout uit Noorwegen.
Den 16 dito is alhier binnengekomen het tjalkschip de VROUW MARGARETHA, kapt. Albert Stuur, met hout van Noorwegen, en is uitgezeild het tjalkschip de VROUW GRIETJE, kapt. Evert Althen, met pannen, steen, vloeren, enz, naar Carolinenzijl (opm: Carolinensiel).
Den 17 dito zijn van hier uitgezeild het kofschip ZEELUST, kapt. Albert Sluik, met ballast op avontuur, en het smakschip de JONGE EVERHARDUS, kapt. Antonij Steffens, ledig naar Groningen.

Afbeelding
Datum 01 september 1818
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 1 september. Den 27 augustus is alhier binnen gekomen het kofschip MARTHA ELISABETH, kapt. H. Hullen, met tabak van Amsterdam naar Hamburg als bijlegger.
Den 28 dito zijn van hier uitgezeild het kofschip WINDLUST, kapt. W.N. Jacobs, het smakschip de VROUW MARTHA, kapt. D. C. de Groot, het kofschip de VROUW GRIETZINA, kapt. Klaas J. de Groot, de smakschepen de JONGE DANIEL, kapt. H.J. Oortjes, en de VRIENDSCHAP, kapt. Klaas J. de Boer, alle met ballast naar Noorwegen, het tjalkschip de VROUW MARGARETHA, kapt. Alb. H. Stuur, met pannen naar de Oostzee, de tjalkschepen de DRIE GEBROEDERS, kapt. O.G. Jacobs, met pannen, en de LANDMAN, kapt. T.B. Schoon, met pannen en steen, beide naar Hamburg.
Den 30 dito is van hier uitgezeild het kofschip de GOEDE VERWACHTING, kapt. H.W. Overmeer, met gerst naar Hull.

Afbeelding
Datum 29 augustus 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 augustus. In Terschelling is binnengekomen W.A. Jacobs van Petersburg; heeft op de punt van de Noordvaarder gestoten, waardoor hij zeer zware lekkagie bekomen heeft en met adsistentie van Urker vissers genoodzaakt is geworden naar Harlingen te zeilen om te repareren (opm: de kof WINDLUST, zie LC 010920).

Afbeelding
Datum 01 september 1820
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 21 augustus binnengekomen de tjalkschepen de VROUW CATTRINA, kapt. C. Sandervelt (opm: waarschijnlijk buitenlander), die FROUW ENGEL, kapt. H.L. Meijer (opm: waarschijnlijk buitenlander), beide met rogge van Rostock.
Den 22 dito binnengekomen het tjalkschip MARIA SOPHIA, kapt. Rinse D. Lovius, met hout van Hamburg. Uitgezeild de kofschepen NEPTHUNUS, kapt. Harmanus Harms, de JONGE CORNELIS, kapt. Jelle Haijes van der Laan, beide met haver naar Londen.
Den 23 dito binnengekomen de tjalkschepen de VROUW GESINA, kapt. J.H. Sprik, met rogge van Memel (opm: Klaipeda), GEERTRUIDA, kapt. J.H. Juister, met tarwe van Dantzig (opm: Gdansk), het kofschip de VROUW REBECCA, kapt. J.R. Brans (opm: Jan Reins Brons), met ballast van Amsterdam; de smakschepen de VROUW GESINA, kapt. B.H. Schipper, met rogge van Elbing (opm: Elblag), de VROUW ITINA (opm: waarschijnlijk VROUW ETTINA), kapt. A.J. Zeeman, met hout van Noorwegen, de JONGE JOHAN, kapt. J.W. Reinders, met tarwe van Rostock, komt de laatste alhier binnen door zware lekkagie, om te repareren (opm: smak, zie ook LC 171020); het schonerschip MARTHA, kapt. Jens Larsen, met hout van Noorwegen, het kofschip WINDLUST, kapt. N. Jacobs, met koper, olie &c (opm: etc.) van Petersburg, komt alhier binnen door zware lekkagie, om te repareren (opm: zie RC 290820).
Den 24 dito binnengekomen het smakschip de VROUW LAMMEGINA, kapt. Jan B. Goosens, met hout van Noorwegen.
Den 25 dito binnengekomen de smakschepen de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Siedses; de VROUW SABINA, kapt. J.D. Duintjer, beide met hout van Noorwegen; het sloepschip SWIFT, kapt. Enos Page, en het schonerschip LIVELY, kapt. William Baijes, beide met ballast van Londen. Uitgezeild het smakschip de GOEDE INTENTIE, kapt. T.J. van der Veer, met haver, en het schonerschip MARY, kapt. Wm. Atkinson, met kaas, beide naar Londen.
Den 26 dito binnengekomen het smakschip de VIJF GEZUSTERS, kapt. S.E. de Jonge (opm: Popke E. de Jonge), met hout, het sloepschip WILLIAM, kapt. William Nazebij, met ballast van Londen.
Den 27 dito uitgezeild de schonerschepen HOPE, kapt. William Barfield, en LUNA, kapt. Robert Cubith, beide met boter naar Londen.
Den 28 en 29 niets gepasseerd.
(opm: de Leeuwarder Courant is helaas niet altijd volledig leesbaar, zodat af en toe iets niet kan worden ingevuld)

Afbeelding
Datum 29 september 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 28 september. Van Vlissingen wordt van den 25 gemeld:
Het schip RUTH AND MARY is heden van deszelfs quarantaine ontslagen;
voorts in deze stad gearriveerd ISABELLA, J. Dishman, van Londen, en alhier ter rede gekomen VENUS, L.J. Pettersen, van Tromsoe naar Dordrecht gedestineerd,
alsmede voor Antwerpen bestemd: MARIA VAN OLST, J.P. Kelder, van Petersburg; de JUFVROUW ANNA, J.G. Sap, van Christiaansand; de ALD, G. Leslie, van Boder in Noorwegen; de WILSON, J. Wilson, van Londen; OHIO, E. Carman, van New-YORK; ST. PAULS, J. Clark, van Hull; ANNA MARGARETHA, l. Christensen, van Marder; de WINDLUST, J.N. Jacobs, van Petersburg; ANNA SOPHIA, F. Hagen, van Aalborg; de VRIENDSCHAP, H.W. Poel, van Petersburg; AVENTURE, J. Duhn, en HELENA, M. Matthiessen, van Kiobenhage (opm: Kopenhagen); de JONGE LODEWIJK, J.J. Duintjer, van Dantzig (opm: Gdansk);
en van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild de VROUW ALIDA, T.E. Bart, naar Penzance; MINERVA, S. Jansen, naar …, en MARIA SOPHIA, R.D. Lovius, naar Hamburg.
Ook is alhier gisteren ter rede gekomen Zijner Brittannische Majesteits kotter de WOODLARK, gecommandeerd door de luitenant-ter-zee J. Lapleij, behorende tot het konvooi, hetwelk Zijne Majesteit de Koning van Engeland op hoogstdeszelfs overtogt moet vergezellen, en hetwelk binnen twee dagen alhier ter rede wordt gewacht.

Afbeelding
Datum 13 november 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Rotterdam 12 november. Van Vlissingen wordt van den 8 dezer gemeld:
Den 7 is van hier naar Londen gezeild het schip de MAIJFLOWER, T. Gittins.
Sedert onze laatste zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild: de DRIE GEBROEDERS, B.J. Albers, naar Hamburg; UNANIMITIJ, A. Curson, naar Hull; NEPTUNIS, A.N. Locke, naar Elseneur (opm: Helsingör); de FANCIJ, Th. Cubit, naar Hull; de WINDLUST, W.N. Jacobs, naar Leith; ROBERT AND SARAH, N. Hammond, naar Hull; ADVENTURE, H.J. Duhn, naar Bordeaux; de VROUW JANNA (opm: smak), A.H. Breeland, naar Guernsey; de DRIE VRIENDEN, D. Theul, naar Rouaan.
(opm: op 6 december 1821 is de matroos Henke Niemeijer (24) tussen Texel en het Vlie uit de mast van de WINDLUST gevallen en verdronken; de kof, bouwjaar 1791, kapt. Nicolaas Willems Jacobs (27), verging enige dagen later; plaats en datum zijn niet bekend, maar de overige bemanningsleden, waaronder stuurman Pieter Hindriks Stuiveling (22), werden gered)
Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen de volgende schepen, welke thans voor Rammekens liggen ten einde aldaar quarantaine te houden, als: de VRIENDSCHAP, J. de Boom, van Malaga; ISABELLA LOUISA (opm: sloep ISABELLE EN LOUISE), P. Eggers, en COLETTA CHARLOTTE (opm: galjas COLLETTA EN CHARLOTTA), F.A. Claeys, van Villanova; de COURIER, P.L. Borik, van Valencia en Alicante; de DRIE VRIENDEN (opm: kof), A.R. de Groot, van St. Ubes (opm: Setubal); de MARIE, A. Merrij, van Seville, en de onder de Zuidwatering voor anker liggende en onlangs gemelde brik de VRIENDSCHAP, E.E. de Vries.

Afbeelding