Inloggen
ZWALUW (DE) - ID 10964


Kroniekberichten

Datum 03 november 1814
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Zeetijding: De 24e oktober zijn te Gravesend gearriveerd de schepen DE DRIE GEZUSTERS, kapt. M. Pronk en MARTHA HENDRIKS, kapt. Jonker, beide van Rotterdam.
De 23e zijn aldaar gearriveerd de schepen EENDRAGT, kapt. Young, van Rotterdam en DE ZWALUW, kapt. Roerds, van Harlingen.
De 26e zijn aldaar gearriveerd de schepen DE KLEINE PETER EDMUND, kapt. Fabers en DE EENDRAGT, kapt. Doyles, beide van Harlingen; ZEELUST, kapt. Kenning, van Rotterdam; EENIGHEID, kapt. Jonge en DE VROUW ANTJE, kapt. Klamp, beide van Amsterdam.
De 27e is uit Gravesend gezeild het schip VROUW ETTA, kapt. Robers naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 16 januari 1817
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 14 januari. Kaptein M. van den Berg, voerende het kofschip de ZWALUW, van Amsterdam naar Lissabon gedestineerd, te Ramsgate binnen gelopen, meldt van daar, in dato 27 december (opm: 1816), dat hij den 23 dito aangezeild was geworden door een groot schip, hetwelk vlak op de stoothouten inliep, zo dat hij meende te zinken; het schip bleef echter digt, en raakte er van ontslagen met het kappen der taai-repen (opm: vermoedelijk deel van het staande want), breken van de bagijne ra, de boegspriet in de warrig, en het hout en ijzerwerk aan stukken, het anker op het dek en de kraanbalk weg; dit naauwlijks gebeurd zijnde, was hij door een zware zuidwesten storm overvallen geworden, die hem tot Vuurley (opm: mogelijk wordt Beachy Head bedoeld) terug dreef, waarop hij onder de Cingels (opm: banken in inham onder Winchelsea) ankerde, doch moest den 25 van daar vlugten, met veel moeite de boegspriet kunnende vasthouden; den 26 hield men af om onder Duins (opm: The Downs) ten anker te kunnen komen, doch troffen aldaar weder zulk een noodweer een vreesselijke zee, dat hij, alzo men het ene anker niet konde gebruiken, raadzaam vond een haven te zoeken, om de geledene schade te herstellen, waarmede hij over vier of vijf dagen gereed dagt te zijn en alsdan de reis te vervolgen. (opm: zie ook RC 060217 en 220217)

Afbeelding
Datum 06 februari 1817
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 4 februari. Kapt. M. van den Berg, voerende het schip de ZWALUW, van Amsterdam naar Lissabon gedestineerd, den 9 januari van Ramsgate gezeild, en reeds tot Wight gevorderd zijnde, is den 18 dito te Ramsgate terug gekomen, na weder verschriklijke stormen en nood weer te hebben doorgestaan; het schip heeft weinig schade, doch de lading is overgezet en zal, zo de kaptein vreest, enigszins geleden hebben; hij dacht met de eerste gunstige wind weer te zeilen. (zie ook RC 160117 en 220217)

Afbeelding
Datum 22 februari 1817
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 20 februari. Te Cowes is lek en met verlies van zeilen binnengelopen de ZWALUW, Van den Berg, van Amsterdam naar Lissabon. (opm: zie ook RC 160117 en 060217)

Afbeelding
Datum 15 juli 1817
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Harmanus Smit, makelaar, presenteert als lasthebbende van zijne principalen, ten overstaan van de daartoe bevoegde beambte, bij openbare opveilinge, aan de meest biedende of hoogstmijnende, te verkopen: een meer dan gewoon extra snelzeilend Kofschip, genaamd de ZWALUW, gevoerd door kapitein Michiel van den Berg, zeer geschikt tot binnen en buitenvaren, bizonder als beurtschip, lang over de stevens 69 voet, wijd bij de eerste balk voor het grote luik, binnen zijn huid 15½ voet, hol in het ruim bij de eerste balk voor het grote luik op zijn uitwatering 6 voet 7 duim, alles Amsterdamse maat, en dat verder met deszelfs rondhouten, opstaand en lopend want, ankers , touwen en zeilen en andere
scheepsbehoeften, zoals het thans te Amsterdam, bij de Nieuwebrug-boom, binnen, is liggende. De ankers, touwen, zeilen, het kajuitsgoed, stuurmansgoed, koksgoed en bootsmansgoed is gespecificeerd in de biljetten liggende aan de Noorderhaven, bij het kelderhuis en voor het Klein Poortje, bij Jan Kuiper.
NB. Het gehele lastgeld van het jaar 1817 is voor rekening van de koper.
De verkoping zal geschieden ten huize van Willem van der Putten, kastelein in het Nieuwezijds Heerenlogement op de Haarlemmerdijk op maandag 21 juli 1817 des avonds te 6 uren precies.

Afbeelding
Datum 22 april 1819
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. J.H. Schäffer en H.J. Rietveld, makelaars, zullen, op maandag den 26 april 1819, des avonds ten 6 uren, te Amsterdam, in het Nieuwezijds Heeren-Logement, op de Haarlemmerdijk, verkopen: een extraordinair welbezeild Kofschip, genaamd de ZWALUW, gevoerd door kapt. G. Barends, lang 69 voet, wijd 15 en 1 half voet, hol 6 voet 7 duim, alles Amsterdamse maat; zijnde dit schip bijzonder geschikt voor alle Binnenlandse en Buitenlandse beurten. Breder bij de inventaris en berigt bij de makelaars.

Afbeelding
Datum 01 oktober 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 30 september. Den 28 dezer arriveerden te Den Briel de VERWACHTING, H. Gerdes, van Libau, en de ANNA CATHARINA, F.J. Vonk, van Rouaan naar Dantzig (opm: Gdansk), als bijlegger.
Den 29 zeilde de HOOP, A. Riedijk, naar Bilbao.

Afbeelding
Datum 03 oktober 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 2 oktober. Den 1 zeilden uit de Maas de schepen de ANNA SOPHIA, B.G. Jacobsen, naar Bergen; le MARIE AUGUSTINE, P. Villeaumore, naar St. Malo; de ELIZABETH, L.E. Tiktak, naar Droogbak en HET FORTUIN, H. Berkel, naar Roscoff, en arriveerde de JONGE GERRIT F. Plokker, van Cherburg.
Den 2 zeilden de TWEE GEBROEDERS, R. de Vries,naar Hamburg; de EMANUEL, C.F. Kreeft en de ZUSTER ALBERDINA, H.E. de Boer, naar de Oostzee; de VEENSTROOM, S.E. Hoveling, de JONGE PIETER, S.G. Brouwer en de IKINA WILMINA, S.J. Vegter, naar Kiel; de DOGGERSBANK, P. Kleijn, naar Landskroon; de MARGINA, W.R. Huisman, naar Brewick; de VROUW ANNA, H.C. Uijl, naar Bordeaux; de HOOP, K.Z. Schut, naar Lissabon; de ANNA CATHARINA, T.J. Vonk (opm: Fredrich Jansz Fonck, in 1824 ook Vonk), naar Dantzig (opm: Gdansk), en de ACHTTIEN HONDERD, N. Hermansen, naar Bandholm.

Afbeelding