Inloggen
HERMAN - ID 10606


Kroniekberichten

Datum 09 mei 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 8 mei. De 7e dezer is op de scheepsbouwwerf aan het Kralingsche Veer van de heer W.C. Hoogendijk de kiel gelegd van een barkschip, genaamd HERMAN, grooot 450 Java-lasten, voor rekening van de rederij onder directie van de heer N.A. Koning, zullende gevoerd worden door kapt. M. van Veldhoven en bestemd voor de grote vaart.

Afbeelding
Datum 01 juni 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 31 mei. Heden is van de werf van de heer W. C. Hoogendijk, te Capelle op d’ IJssel, met het beste gevolg te water gelaten het campagne barkschip genaamd HERMAN, groot 338 gemeten lasten, voor rekening van de heer N.A. Koning, te Rotterdam, zullende gevoerd worden door kapt. M. van Velthoven; en is daarna de kiel gelegd van het fregatschip MATADOR, groot 400 gemeten lasten, voor rekening van dezelfde firma. (opm: dit schip werd in 1857 opgeleverd als CADSANDRIA)

Afbeelding
Datum 18 augustus 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading naar Java, om 10 september te vertrekken, het nieuw gebouwd en gekoperd Nederlands campagne-barkschip HERMAN, kapt. M. van Veldhoven. Dit schip heeft een zeer ruime en bijzonder elegante en doelmatige inrichting voor passagiers eerste en tweede klasse, en voert een geëxamineerde scheepsdoctor. Informatiën zijn te bekomen bij de cargadoors Wambersie & Crooswijck.

Afbeelding
Datum 06 februari 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 5 februari. De 2e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark EENSGEZINDHEID, kapt. J. Portingen, de 16e september vertrokken van Triëst, de dito bark BURGEMEESTER VAN REENEN, kapt. A.W.F. Van der Meer van Kuffeler, met tien passagiers, de 18e oktober vertrokken van Amsterdam, het dito schip MARIA ELISABETH, kapt. Jonker, met twee passagiers, de 26e oktober vertrokken van Amsterdam, en de dito bark EQUATOR, kapt, J.G. Appel, met enige passagiers, de 28e oktober vertrokken van Rotterdam.
Gisteren zijn hier aangekomen de dito bark TWEELING ZUSTERS, kapt. W.P. Carst, de 12e september vertrokken van Liverpool, de dito bark HOOP VAN CAPELLE, kapt. J.B. Bok, met een passagier, de 17e oktober vertrokken van Rotterdam, en de dito bark CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. J. Kleinhouwer, de 28e oktober vertrokken van Rotterdam.
Heden is hier aangekomen de dito bark HERMAN, kapt. Van Velthoven, met 14 passagiers, de … vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 23 februari 1856
Krant JB - Javabode

Advertentie. Passage naar Nederland met het nieuwe Nederlandse barkschip HERMAN, kapt. M. van Velthoven, bijzonder elegant en doelmatig ingericht voor de overvoer van familiën en enkele passagiers. De campagne, gelijkdeks, is 67 voet lang, bevat, behalve 11 ruime hutten, alle met patrijspoorten voorzien, een eetzaal van 30 op 15½ voet, een salon, en twee separate dameskajuiten. De hutten van de stuurlieden en hofmeester bevinden zich buiten de kerk. Een geëxamineerd geneesheer en een melkgevende koe zijn aan boord.
Het schip zal denkelijk medio april van hier vertrekken. Nadere informatiën zijn te bekomenen de tekening te zien bij kapt. Velthuizen te Samarang en Soerabaija, of bij de agenten Dümmler & Co.

Afbeelding
Datum 03 april 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 februari. Scheepsvrachten. De arrivementen (opm: aankomsten) van vrachtzoekende schepen waren minder talrijk dan de vorige maand. Vrachten bleven, ofschoon producten zeer verminderden vrij wel gesouteneerd (opm: gehandhaafd), daar ieder zich haast, met het oog op de Europese prijzen, om het nog voorradige zo spoedig mogelijk af te schepen. Naar Nederland werden de volgende Nederlandse schepen bevracht, als: JANNETJE (door de Factorij) à NLG 105 voor suiker en koffij op de kust. PRINS MAURITS NLG 100 voor suiker alhier en NLG 105 voor suiker en koffij te Samarang te laden. PRINSES MARIANNE à NLG 105 voor suiker hier en te Indamayoe te laden. DERKINA TITIA NLG 105 voor suiker op de kust. TWEE JEANNES NLG 105 voor suiker op de kust en NLG 120 voor arak (opm: rijstbrandewijn) hier. ADMIRAAL JAN EVERTSEN NLG 92,50 voor rijst, NLG 97,50 voor suiker alhier. AMERIKA NLG 97,50 voor rijst, NLG 115 voor lichte goederen alhier. EENSGEZINDHEID NLG 105 voor suiker op de kust.
Onbevracht zijn nog TWEELINGZUSTERS, HERMAN, OUDERKERK AAN DEN AMSTEL en SARA LYDIA, die allen nog lossen moeten.

Afbeelding
Datum 29 april 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 13 maart. Scheepsvrachten. De volgende Nederlandse schepen werden à NLG 105 door de Factorij gecharterd : HERMAN, SARA LYDIA, OUDERKERK AAN DEN AMSTEL, VERTROUWEN en PICTURA. Later werd nog de RIJSWIJK à NLG 100 door hetzelfde lichaam opgenomen. DE ELISABETH bedong NLG 102,50 voor rijst en huiden, te Soerabaya te laden. PHILIPS VAN MARNIX NLG 90 voor rijst en arak, hier en te Samarang; CANTON is voor NLG 12.000 (opm: blokvracht) via Macassar naar China gecharterd. Te Soerabaya zijn à NLG 100 voor rijst en koffie en suiker bevracht DAVO en ESTAFETTE. Zonder destinatie zijn nog ADMIRAAL TROMP en STAD ZIERIKZEE, die nog op de kust moeten lossen.

Afbeelding
Datum 25 november 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Uit de hand te koop 3/60 aandelen in het nieuw gebouwd en gekoperd barkschip HERMAN, thans gevoerd door kapt. M. van Velthoven, hetwelk schip zijn eerste reis heden gedaan heeft van hier op Java en terug, en morgen of overmorgen beginnen zal zijn retourlading uit te lossen. Verzoeke schriftelijke aanvraag door de gadinghebbenden; brieven franco, onder het nommer van deze advertentie, aan het bureau van deze courant.

Afbeelding
Datum 22 februari 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 21 februari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 16 schepen, als:
Voor Rotterdam: CATHARINA WILHELMINA, kapt. F.H. Popken; ELIZABETH, kapt. W.C. Veenstra; JAN DANIEL, kapt. H. Hagers; JAN VAN GALEN, kapt. P.H. de Boer; HERMAN, kapt. M. van Velthoven; BILITON, kapt. H. ten Zeldam Ganswijk.
Voor Amsterdam: THETIS, kapt. J.Visser Ez; TWEELING ZUSTERS, kapt. W.P. Carst; JOHANNES ALBERTUS, kapt. J.C. Londt Hz; DOLFIJN, kapt. C.B. Brandligt; VALPARAISO, kapt. H. Ellerman; KIJKDUIN, kapt. T.S. Oldendorp; PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. J.K. de Weerd; PETRONELLA CATHARINA, kapt. T. Hagen.
Voor Schiedam: VAN DER PALM, kapt. G. Strang van Hees.
Voor Middelburg: HEEMSTEDE, kapt. H.H. de Boer.

Afbeelding
Datum 19 maart 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 18 maart. Het schip (opm: bark) LANDBOUW, kapt. P.A. Kleijnenberg, is heden van hier vertrokken naar Batavia (opm: eerste reis). Eveneens vertrok heden van hier, mede naar Batavia, het schip (opm: bark) HERMAN, kapt. M. van Velthoven.

Afbeelding
Datum 19 juni 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare vrijwillige verkoping. De notarissen Van der Hoop en Reepmaker, residerende te Rotterdam, zijn voornemens op dinsdag de 23e juni 1857, des namiddags ten 1 ure in het notarishuis aldaar te verkopen:
- 5/60 Aandelen in het Nederlands barkschip HERMAN, kapitein M. van Veldhoven, boekhouder de heer N.A. Koning te Rotterdam, groot 338 lasten, thans op reis naar Java, bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
- 4/32 Aandelen in het Nederlands barkschip CATHARINA MARIA, kapt. G.L. Gortmans, boekhouder de heer Joost van Vollenhoven, gemachtigden de heren van Overzee & Co te Rotterdam, groot 344 lasten; thans op reis naar Java, bevracht door Nederlandsche Handel-Maatschappij.
- 2/60 Aandelen in het Nederlands barkschip JOAN, kapt. C. la Seur, boekhouders de heren van Overzee & Co te Rotterdam, groot 363 lasten; thans in lading liggende naar de Kaap de Goede Hoop.
- 2/32 Aandelen in het Nederlands barkschip AUSTRALIË, kapt. J.C. Harten, boekhouders de heren Hoogewerff & Chabot te Rotterdam, groot 321 lasten; thans op reis naar Manilla.
- 2/66 Aandelen in het Nederlands barkschip WILHELMINA CATHARINE, kapt. N.M. Oudshoorn de Groot Stiffrij, boekhouder de heer Jhr. J.L. de Jonge te Zierikzee, groot 388 lasten; thans op terugreis van Soerabaija naar Amsterdam.
Nadere inlichtingen zijn te bekomen ten kantore van de genoemde notarissen.

Afbeelding
Datum 24 juni 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen. In het notarishuis aan de Gelderse Kade te Rotterdam, dinsdag 23 juni.
- 1/60 Aandeel in het Nederlandse barkschip, HERMAN, kapt. M. van Velthoven, boekhouder de heer N.A. Koning te Rotterdam, groot 338 lasten; thans op reis naar Java, bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Voor NLG 1200 verkocht.
- Een dito aandeel. Voor NLG 1200 verkocht.
- Drie dito aandelen. Voor NLG 1250 verkocht.
- 4/32 Aandelen in het Nederlands barkschip CATHARINA MARIA, kapt. G.L. Gortmans, boekhouder de heer Joost van Vollenhoven, gemachtigden de heren van Overzee & Co, te Rotterdam, groot 344 lasten; thans op reis naar Java, bevracht door de Nederlandsche Handel Maatsachappij. Voor NLG 5300 verkocht.
- 1/60 Aandeel in het Nederlands barkschip JOAN, kapt. C. la Seur, boekhouders de heren van Overzee & Co te Rotterdam, groot 363 lasten; thans in lading liggende naar de Kaap de Goede Hoop. Voor NLG 800 verkocht.
- Een dito aandeel. Voor NLG 750 verkocht.
- 1/32 Aandeel in het Nederlands barkschip AUSTRALIË, kapt. J.C. Harten, boekhouders de heren Hoogewerff en Chabot te Rotterdam, groot 321 lasten; thans op reis naar Manilla. Voor NLG 1200 verkocht.
- Een dito aandeel. Voor NLG 1225 verkocht.
- Twee 1/66 Aandelen in het Nederlands barkschip WILHELMINA CATHARINA, kapt. N.M. Oudshoorn de Groot Stiffrij, boekhouder de heer Jhr. J.L. de Jonge te Zierikzee, groot 388 lasten; thans op terugreis van Soerabaija naar Amsterdam. Elk voor NLG 500 verkocht.

Afbeelding
Datum 13 januari 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Brouwershaven. Den 9 januari binnengekomen HERMAN, kapt. M. van Velthoven van Batavia; CIRCONSTANCE, kapt. A. Lefort van Alexandria,
10 Dito W. PATTEN, kapt. F. Church van Rangoon,
11 Dito, DUISBURG, kapt. J.F. Meijer, van New York, en DAVO, kapt. J.C. Wijtenhorst van Batavia, allen naar Rotterdam.

NRC 140158
Batavia, 25 november. Te Soerabaya is in de avond van de 4e dezer op het Marine Etablissement met het beste gevolg te water gelaten Zr.Ms. ijzeren stoomschip MADURA.

Afbeelding
Datum 22 januari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare vrijwillige verkoping. De notarissen Van der Hoop en Reepmaker, residerende te Rotterdam, zijn voornemens om op dinsdag de 26e januari, des namiddags ten 2 ure precies, in het Notarishuis aldaar, in het openbaar te veilen en verkopen:
- 1/60e aandeel in het Nederlandse Barkschip HERMAN, kapt. M. van Velthoven, boekhouder de heer N.A. Koning, te Rotterdam, van Batavia geretourneerd, bevracht voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij.

Afbeelding
Datum 27 januari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen op 26 januari in het Notarishuis te Rotterdam: 1/60e aandeel in het barkschip HERMAN verkocht voor NLG 1310.

Afbeelding
Datum 24 september 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in het notarishuis aan de Geldersche kade alhier op donderdag 23 september:
- Vijf aandelen in de Ned. Stoomboot-Maatschappij te Rotterdam, elk groot NLG 500, laatste uitdeling NLG 5 per aandeel. Opgehouden.
- Vijf aandelen als de voorgaande. Om 33% verkocht.
- Vijf dito dito. Om 32-7/8e % verkocht
- Elk 5 dito dito. Opgehouden.
- Elk vijf aflosbare aandelen. Elk groot NLG 500 rechtgevende op dividend met 3% preferentie, laatste uitdeling NLG 20 per aandeel. Opgehouden.
- Twee dito dito. Om 67½ % verkocht.
- 1/32e aandeel in het Nederlands barkschip ANTONIA GEERTRUIDA, groot 367 lasten, gefourneerd NLG 4700, kapt. D. Forbes Browning, boekhouder de heer P. van den Arend, te Rotterdam, thans op reis naar Java en bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Opgehouden.
- 2/64e aandelen in het Nederlands barkschip ALCOR, groot 303 lasten, kapt. F.J. van Oppen, boekhouder de heren Arbon & Co te Rotterdam. Opgehouden.
- 1/60e Aandeel in het Nederlands barkschip HERMAN, groot 338 lasten, kapt. M. van Velthoven, boekhouder de heer N.A. Koning, te Rotterdam. Opgehouden.
- 2/64e Aandelen in het schip ALCOR. Niet geveild.

Afbeelding
Datum 03 oktober 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare vrijwillige verkoping van aandelen in schepen op donderdag de 7e oktober 1858, des namiddags ten 2 ure precies, in het notarishuis te Rotterdam, door en ten overstaan van de notarissen Sander en Paats en Dalen en Lambert:
- 1/15e Aandeel in het Nederlands fregatschip HELENA EN ANNA, kapt. J.C.F. Lupcke jr, boekhouders de heren J.R. Veder & Zoon te Rotterdam, groot 455 lasten, liggende actueel in de Vlugthaven alhier.
- 1/30e Aandeel in het Nederlands barkschip DE ZWERVER, kapt. Franzen QQ, boekhouder de heer P. van den Arend te Rotterdam, groot 375 lasten. Thans te Batavia om te laden voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
- Twee 1/40e aandelen in het Nederlands barkschip PIETER SCHOENMAKERS, kapt. J.J. van Varelen, boekhouder de heer P. van den Arend te Rotterdam, groot 371 lasten, liggende te Amsterdam.
- 1/60e Aandeel in het barkschip HERMAN, kapt. M. van Velthoven, boekhouder de heer N.A. Koning te Rotterdam, groot 338 lasten, op reis van Londen naar Adelaide.
- 1/64e Aandeel in het barkschip ALCOR, kapt. F.J. van Oppen, boekhouders de heren Arbon & Co te Rotterdam, groot 303 lasten, op reis van China via Java naar Europa.
- 1/120e Aandeel in het barkschip ZUID-BEVELAND, kapt. H.C.A. Boers, boekhouders de heren Bicker Caarten en Anthony te Rotterdam, groot 306 lasten, op reis van Batavia naar Amsterdam, bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
Nadere informaties en notities zijn te bekomen ten kantore van de voornoemde notarissen Sander en Paats aan de Hoogstraat en Dalen en Lambert aan de Zuidblaak te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 08 oktober 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in het Notarishuis aan de Geldersche Kade te Rotterdam op donderdag 7 oktober:
- 1/15e Aandeel in het Nederlandse fregatschip HELENA EN ANNA, kapt. J.C.F. Lupcke jr, boekhouders de heren J.R. Veder & Zoon, te Rotterdam, groot 455 lasten, liggende actueel in de Vlugthaven alhier, opgehouden.
- 1/30e Aandeel in het Nederlandse barkschip De ZWERVER, kapt. Franzen qq, boekhouder de heer P. van den Arend, te Rotterdam, groot 375 lasten. Thans te Batavia om te laden voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij, opgehouden.
- 1/40e Aandeel in het Nederlandse barkschip PIETER SCHOENMAKERS, kapt. J.J. van Varelen, boekhouder de heer P. van den Arend, te Rotterdam, groot 371 lasten, liggende te Amsterdam, opgehouden.
- Een dito, niet geveild.
- 1/60e Aandeel in het barkschip HERMAN, kapt. M. van Velthoven, boekhouder de heer N.A. Koning, te Rotterdam, groot 338 lasten, op reis van Londen naar Adelaide, om NLG 580 verkocht.
- 1/64e Aandeel in het barkschip ALCOR, kapt. F.J. van Oppen, boekhouders de heren Arbon & Co, te Rotterdam, groot 303 lasten, op reis van China via Java naar Europa, om NLG 620 verkocht.
- 1/20e Aandeel in het barkschip ZUID-BEVELAND, kapt. H.C.A. Boers, boekhouders de heren Bicker Caarten en Anthony te Rotterdam, groot 306 lasten, op reis van Batavia naar Amsterdam, bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij, om NLG 650 verkocht.

Afbeelding
Datum 06 juli 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 mei. Vrachten. Scheepsruimte is steeds overvloedig en de markt geheel zonder producten. De volgende bevrachtingen tonen aan, dat daarin nog geen verbetering heeft plaats gevonden.
De DELFSHAVEN is te Melbourne gecharterd voor een lading kolen naar Java, vracht onbekend. PRINS VAN ORANJE gecharterd tot NLG 35 per last voor tabak, en NLG 32 voor suiker naar Rotterdam. BROEDERTROUW NLG 32 voor suiker en tabak naar Amsterdam. ZEELANDIA NLG 35 voor suiker en NLG 32 voor tabak naar Amsterdam, op de kust te laden. HOLLANDIA bevracht voor NLG 0,80 per pikol voor kolen van Newcastle (Australië) naar Java. ALMELO NLG 7,50 per ton voor kolen van Banjermassing naar Batavia. AMICITIA 30 cents dollar voor rijst naar Amoy.
STRAAT BALI, JAN DANIEL en WHAMPOA laden voor reders rekening. EVERDINA ELISABETH 29½ dollar cents naar China via Singapore, JEDO NLG 35 naar Rotterdam. GOUV. GEN. DUIJMAER VAN TWIST NLG 42,50 voor koffij van Padang naar Amsterdam. Per schip SOPHIA (500 ton) 370 dollar cents naar Hamburg in eens.
Nederlands schip HERMAN gecharterd tot $ 3.400 naar Amoy.
De Nederlandse PRINSES SOPHIA, Amerikaanse SMALLWOOD en de Engelse stoomboot LEICHARDT worden verkocht.
De JANNETJE wordt gerepareerd.
De volgende schepen zijn nog onbevracht: Holl. WILLEM DE EERSTE, GEBROEDERS HOUTMAN, ARY SCHEFFER, BIESBOSCH, AEGIDIA EN PAULINA, MARIA VERONICA, JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, WILHELMINA, COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, AMALIA AUGUSTA, GELDERLAND, BULGERSTEYN, JACQUELINE EN ELISE, DRIE VRIENDEN, LAMINA ELISABETH, ADMIRAAL TROMP, JULIE CLAIRE, BARON VAN HARDENBROEK, FOP SMIT, JAN VAN BRAKEL, E.W. VAN DAM VAN ISSELT, PHOEBUS, BOMMELERWAARD, PHILIPS VAN MARNIX, ALIDA MARIA, KAREL AUGUST, NICOT, MARIA ADOLPHINE, DRIE GEBROEDERS, ELECTRA, STAD MIDDELBURG, SUSANNA EN ELISABETH, LOUIS MEIJER, NOORDBRABANT, ALDEBARAN, VAN GALEN, JOHANNA CATHARINA, ST. MICHAEL, ACADIA, LOUISA, RULOFFINA, PRINS MAURITS, ELISABETH EN ANTOINETTA.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, VALPARAISO, ZEENIMPH, JAN SCHOUTEN, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, ZAANSTROOM, JACOBA CORNELIA CLASINA, JEANNETTE EN AGATHA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, CAROLINA, CANTON, VIJF GEBROEDERS, IJSSEL en ZEEPLOEG doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 27 maart 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 februari. Vrachten. Door meerdere vraag naar scheepsruimte voor China, zijn de vrachten enigszins verbeterd en kwamen sinds het jongste bericht de volgende transacties tot stand.
Nederlandse vlag: HENRIETTE $ 0,50 per picol voor rijst naar Hongkong; JOHANNES LODEWIJK NLG 60 voor suiker, NLG 70 voor tabak, NLG 30 voor tin naar Rotterdam; HENDRINA NLG 67,50 voor suiker, NLG 80 voor arak naar Rotterdam; CHERIBON NLG 70 voor suiker, NLG 60 voor thee naar Rotterdam; S. VAN HEEL NLG 70 voor suiker, NLG 60 voor thee, NLG 35 voor koper en NLG 30 voor tin naar Rotterdam; HERMAN $ 0,50 per picol voor rijst naar Hongkong; METALEN KRUIS NLG voor suiker en NLG 65 voor tabak naar Amsterdam; AMICITIA $ 0,42½ per picol rijst naar Hongkong; ZEPHIR laadt voor rederij-rekening; H. VINCENTIUS VAN PAULO NLG 70 voor suiker naar Rotterdam; GRAAF DIRK III NLG 70 voor suiker naar Nederland; A.R. FALCK NLG 70 naar Amsterdam; IDA ELISABETH NLG 70 naar Amsterdam.
Zonder bestemming zijn de volgende Nederlandse schepen, als SUMATRA, HOLLANDIA, AMSTEL, JACOB, SCHOON VERBOND, NOVA ZEMBLA, ABEL TASMAN, WILHELMINA EN CLARA en OCEAAN.
Op de kust geëmployeerd: WELVAART, IJSSEL, DERKINA TITIA, HELMERS en JAN PIETERSZ KOEN.
Het Hamburgse schip HERSCHEL wordt te koop aangeboden.

Afbeelding
Datum 15 april 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 24 schepen:
Voor Rotterdam: JAN VAN GALEN, kapt. P.H. De Boer; BILITON, kapt. H. ten Zeldam Ganswijk; BEATRIX, kapt. C.A.L. van der Wijk; CONSTANCE, kapt. M. Kimmerer; VOORWAARTS, kapt. E.L. Kerkstra; MR. ISAÄC DA COSTA, kapt. H.C. Löschen; NOORD- BRABAND (opm: NOORD BRABANT), kapt. H.R. Bok.
Voor Amsterdam: JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. C.N. Gorter; WILLEM EGGERTS, kapt. H. Faber; KIJKDUIN, kapt. S.C.T. Oldendorp; AMICIA, kapt. D. Gaaff; MARIA CATHARINA, kapt. J.A.F. Bertrand; POLLUX, kapt. H.P. Cruys; ZEELUST, kapt. J.A. Knaap; WILHELMINA MARIA, kapt. W. Postma q.q; PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. W.P. Pijbes; RESIDENT VAN SON, kapt. D. van der Hoff; CATHARINA WILHELMINA, kapt. F.H. Popken; ELISABETH, kapt. W.C. Veenstra; HERMAN, kapt. M. van Velthoven; de laatste vier van Rotterdam.
Voor Dordrecht: JONKHEER MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK, kapt. K.F. Lammers; TWEE JEANNES, kapt. A. van de Windt.
Voor Middelburg: HAAMSTEDE, kapt. H.H. de Boer; BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, kapt. K. Hoek.

Afbeelding
Datum 13 augustus 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hongkong, 22 juni. Het alhier van Batavia gearriveerde Nederlandse schip HERMAN, kapt. Van Velthoven, heeft 25 mei in Straat Mindoro een orkaan doorgestaan en daarin alle zeilen verloren.

Afbeelding
Datum 06 juli 1861
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

In Nederland te houden veilingen van schepen en scheepsparten.
Te Dordrecht op 24 mei 1861:
-       het schip (opm: bark) JAN SCHOUTEN, kapt. J. Cooning Meijer, gebouwd in 1853, groot 381 lasten.
Te Amsterdam op 27 mei:
-       Het schip (opm: bark) SOOLO, kapt. P.C. van der Meulen, gebouwd in 1843, groot 349 lasten (opm: voor de sloop verkocht)
-       Het schip ANNA EN HELENA (opm: bark ANNA HELENA), kapt. P. Don, gebouwd in 1835, groot 125 lasten.
-       2/32e Part in het schip (opm: fregat) JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. C.N. Gorter, gebouwd in 1841 (opm: tewater 1841, bijlbrief 29 juli 1842), groot 537 lasten.
-       4/40e Part in het schip (opm: bark) ZAANSTROOM, kapt. R.L. Schaap, gebouwd in 1854, groot 324 lasten.
-       2/38e Part in het schip (opm: bark) ESTAFETTE, kapt. C.J. Oepkes, gebouwd in 1852, groot 224 lasten.
-       2/20e Part in het schip (opm: fregat) WILHELMINA, kapt. D. van Dale, gebouwd in 1857 (opm: tewater 1857, bijlbrief 1 april 1858), groot 261 lasten.
Te Rotterdam op 4 juni:
-       Het schip IJSSEL (opm: fregat YSSEL), kapt. C. Maarschalk, gebouwd in 1841, groot 291 lasten.
In Nederland geveilde schepen en scheepsparten.
Te Amsterdam op 14 mei 1861:
-       1/60e Part in het schip (opm: bark) TOLLENS, kapt. T. van Rossen, gebouwd in 1856, groot 370 lasten: NLG 375, opgehouden.
-       1/60e Part in het schip (opm: bark) HERMAN, kapt. M. van Velthoven, gebouwd in 1855, groot 370 lasten: NLG 130, verkocht.
-       5/64e Part in het schip (opm: bark) MACAO, kapt. J. Kroll, gebouwd in 1848 (opm: tewater december 1848, bijlbrief 5 maart 1849), groot 202 lasten: niet geveild.
-       3/32e Part in het schip (opm: bark) CANTON, kapt. J. Kettler, gebouwd in 1846, groot 207 lasten: niet geveild.

Afbeelding
Datum 14 juli 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hz, W.H. Montauban van Swijndregt, B.C.D. Hanegraaff en H.N. Montauban van Swijndregt, te Rotterdam, zullen op last van hun meester, op dinsdag 6 augustus 1861, des middags ten 12 ure, in de zaal aan de Scheepsmakershaven, wijk 1, No. 499, publiek verkopen: het extra snelzeilend, in 1855 gebouwde, gekoperd en kopervast Nederlands barkschip, HERMAN, laatst gevoerd door kapt. M. van Velthoven; volgens meetbrief lang 38 el 60 duim, wijd 7 el 35 duim, hol 5 el 5 duim en alzo groot 639 ton of 338 lasten, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheeps-gereedschappen, zoals hetzelve thans is liggende aan de scheepstimmerwerf Prins Casimierus, van de heer F. Boelen, te Amsterdam.
Nog zullen afzonderlijk worden verkocht: Een chronometer, benevens enige zeevaartkundige instrumenten, boeken en kaarten.
Alsmede 1/64 aandeel in het barkschip WILLEM DE ZWIJGER, varende onder directie van de heren Hartog & Glazener.

Afbeelding
Datum 07 augustus 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen op dinsdag de 6e augustus:
In het Notarishuis aan de Geldersche Kade te Rotterdam een lichterschip, genaamd DE JONGE WILLEM, om NLG 390 opgehouden.
In de zaal op de hoek van de Scheepmakershaven en Bierstraat te Rotterdam:
-  Nederlands barkschip HERMAN, groot 639 ton, voor NLG 39.500 verkocht (opm: nieuwe scheepsnaam JOHANNA ELIZABETH, kapt. Neno Burhoven Junius).
-  Chronometer voor NLG 120, sextant NLG 10, barometer met thermometer NLG 10, water-thermometer NLG 5, simpisimeter (opm: sympisometer; gedeeltelijk met olie gevuld weerglas) NLG 10 en een partij kaarten NLG 22 verkocht; partij boeken NLG 25 en chronometer NLG 98 opgehouden; sextant NLG 51, barometer NLG 21 en verrekijker NLG 19 verkocht.
-  1/64 Aandeel in het barkschip DE ZWIJGER, voor NLG 575 en idem idem NLG 595 verkocht.
-  1/64 Aandeel in het barkschip JOSEPHA LOUISA, NLG 550 opgehouden; de andere niet geveild.

Afbeelding
Datum 21 september 1861
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

In Nederland geveilde schepen en scheepsparten:
Te Rotterdam op 30 juli 1861:
-  Schip (opm: bark) EERSTELING, kapt. F.G.C. Mann, gebouwd in 1856, groot 391 lasten, voor NLG 55.300 verkocht en door de rederij weder ingekocht.
Te Rotterdam op 6 augustus 1861:
-  Schip (opm: bark) HERMAN, kapt. M. van Velthoven, gebouwd in 1855, groot 388 lasten, voor NLG 39.500 gekocht door de reder J. Keyser van Balderen.
-  1/64e Part in het schip (opm: bark) WILLEM DE ZWIJGER, kapt. W.L. van den Dries, gebouwd in 1857, groot 393 lasten, voor NLG 575 verkocht.
-  1/64e Part in idem, voor NLG 595 verkocht.
-  1/64e Part in het schip (opm: bark) JOSEPHA LOUISE, kapt.  A. Muysson, gebouwd in 1857, groot 394 lasten, voor NLG 550 opgehouden.
-  5/64e Part in idem, niet geveild.
De (opm: fregat) AMAZONE, in veiling opgehouden; is uit de hand te koop (opm: zie JB 210861).

Afbeelding
Datum 09 oktober 1861
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

In Nederland geveilde schepen en scheepsparten:
Te Rotterdam op 13 augustus 1861:
-  Het schip (opm: bark) BROUWERSHAVEN, kapt. J.J. Bouman, gebouwd in 1841, groot 316 lasten, voor NLG 19.400 verkocht.
Te Rotterdam op 20 augustus 1861:
-  Het schip ANTHONIA GEERTRUIDA (opm: bark ANTONIA GEERTRUIDA), kapt. S. de Boer, gebouwd in 1857, groot 367 lasten, voor NLG 56.000 verkocht aan de rederij Gebr. Goedkoop te Amsterdam.
Te Amsterdam op 19 augustus 1861:
-  1/16e Part in het schip ANNA MARIA HENRIETTE (opm: schoener ANNA MARIA HENRIETTA, kapt. D. Gollards, gebouwd in 1854, groot 101 lasten: niet geveild.
-  1/140e Part in het schip (opm: bark) NIEUW LEKKERLAND, kapt. M.B. Hoffman, gebouwd in 1842, groot 351 lasten, voor NLG 115 verkocht.
-  Vier aandelen elk à NLG 1.000 in de Reederij-Societeit bij J. Rahder & Co; niet geveild, zijnde uit de hand verkocht.
Het schip (opm: bark) JAN VAN BRAKEL, vroeger in veiling verkocht aan de reder J. van Delft te Overschie, is thans genaamd HELENA en gevoerd door kapt. J.A. van Winkel.
Het schip (opm: bark) HERMAN, kapt. M. van Velthoven, wordt thans genaamd JOHANNA ELISABETH en gevoerd door kapt. N. Burhoven Junius.

Afbeelding
Datum 11 maart 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 januari. Het Nederlandse schip (opm: bark) JOHANNA ELIZABETH, kapt. N. Burhoven Junius, 25 december van Banjoewangie naar Amsterdam vertrokken, is alhier lek uit zee teruggekomen.

Afbeelding
Datum 14 maart 1863
Krant OP - Oostpost
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Op maandag dezer, des morgens ten 8½ uur, zullen ten overstaan van het vendu-kantoor aan de meestbiedende publiek verkocht worden voor rekening van belanghebbenden ruim: 400 krandjangs suiker, gelost uit het Nederlands schip (opm: bark) JOHANNA ELIZABETH, kapitein N. Burhoven Junius. Deze suikers zijn liggende in een der Gouvernement entrepot pakhuizen op kampong Baroc en dagelijks voor een ieder te zien.
De agenten, P. Kervel & Co.

Afbeelding
Datum 16 mei 1863
Krant JB - Javabode

Advertentie. Passage naar Nederland met het Nederlands schip JOHANNA ELISABETH (opm: bark JOHANNA ELIZABETH), kapt. N. Burhoven Junius. Genoemde bodem, uitmuntend voor passagiers ingericht, heeft in deszelfs ruime en luchtige campagne nog enige hutten disponibel. Aan boord bevindt zich een bekwaam geneesheer. Het vertrek is bepaald in het begin van juni van Soerabaija en zal het schip alsdan Batavia aandoen. Nadere inlichtingen te Batavia bij Pandel & Stiehaus en te Soerabaija bij Kervel & Co.

Afbeelding
Datum 14 augustus 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Soerabaija 15 juni. Vertrokken JOHANNA ELISABETH (opm: bark JOHANNA ELIZABETH), kapt. Burhoven Junius, naar Batavia, na volbrachte reparatie.

Afbeelding
Datum 22 oktober 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

In Simonsbaai liep op 1 dezer binnen het schip JOHANNA ELISABETH, 639 ton, kapt. N.B. Junius (opm: bark JOHANNA ELIZABETH, kapt. N. Burhoven Junius), van Batavia vertrokken op 30 juni j.l., bestemd naar Amsterdam, met 11 passagiers eerste klasse en 4 tweede klasse en geladen met suiker en tabak. Door de Amerikaanse stoomboot VANDERBILT werd dit schip van Kaap Agulhas tot aan Valschbaai (opm: Falls Bay) binnengesleept, daar het topmasten, ra's, zeilen enzovoort verloren had.
Uit onderstaande correspondentie tussen de consul-generaal der Nederlanden en de consul van de Verenigde Staten zal het blijken, dat de commandant Baldwin van de VANDERBILT edelmoedig geweigerd heeft enige schadevergoeding voor de grote diensten te vorderen aan de JOHANNA ELISABETH bewezen. De passagiers op dit laatste schip hebben dan ook in het nummer van 10 dezer van het Volksblad hun dank aan de commandant van de kruiser betuigd. De bedoelde correspondentie luidt als volgt: Consulaat der Nederlanden. “Kaapstad, 8 september 1863. Aan de heer Walter Graham, consul der Verenigde Staten in de Kaapstad. Mijnheer ! Daar ik eerst op gisterenavond van een reis in de buiten-districten ben teruggekeerd, vernam ik op hedenmorgen van mijn vice-consul hoe geredelijk kapt. Charles S. Baldwin van de corvette der Verenigde Staten VANDERBILT hulp verleend heeft aan de Nederlandse bark JOHANNA ELISABETH, kapt. Burhoven Junius, toen laatstgenoemd vaartuig in ontredderde toestand verkeerde, wegens het verlies van topmasten, ra's, zeilen enzovoorts, nabij L'Agulhas en dat hij dat vaartuig omtrent honderd mijlen ver, tot de ingang van Baai Valsch heeft gesleept en het dus in staat gesteld om Simonsbaai op de avond van de 1e dezer te bereiken. Ik wens door u aan kapt. Baldwin mijn dank te betuigen voor de hulp, die hij dus aan een Nederlands koopvaardijschip heeft bewezen en hem ervan te verzekeren, dat de gereedheid met welke die hulp werd verleend en de edelmoedigheid die hij in het weigeren om vergoeding aan te nemen aan de dag legde, niet alleen op hoge prijs worden gesteld, maar ook behoorlijk zullen worden gebracht ter kennis van de regering van zijner Nederlandse majesteit. Ik heb de eer, enzovoorts O.J. Truter, Consul-generaal der Nederlanden, enzovoorts.”
Op deze brief is het volgende antwoord gezonden door de heer Graham: “9 september 1863. De heer O.J. Truter, consul-generaal der Nederlanden. Mijnheer, ik ben verzocht door kapt. Charles S. Baldwin, die nu het bevel voert over de VANDERBILT, om de ontvangst te erkennen van de dankbetuiging voor een menslievende daad, betoond aan een koopvaardijschip, dat aan een bevriend volk behoort. Daar ik de kapitein van de JOHANNA ELISABETH reeds enige dagen geleden heb te kennen gegeven dat kapt. Baldwin mij gemachtigd had om afstand te doen van zijn recht op vergoeding onder de omstandigheden, vooral daar het vaartuig behoorde aan een volk dat nog nooit zijn havens onder enige omstandigheden voor Amerikaanse oorlogsschepen heeft gesloten, heb ik nu slechts daarbij te voegen, dat het voor hem een grote voldoening is, dat hij in staat gesteld werd die hulp te verlenen. Toen ik met hem over de zaak sprak, bij gelegenheid van een onderhoud dat ik onlangs met hem had, zei hij dat indien hij, toen hij de bark praaide, in een westelijke richting was gegaan, de hulp die hij verleende, ternauwernood een dankbetuiging waard zou zijn geweest, daar de snelheid van de stoomboot daardoor met niet meer dan twee mijlen per uur zou zijn verminderd; doch daar het van groot belang voor hem was om toen juist naar het oosten te zeilen, werd de uitvoering van zijn plannen door de bewezen hulp belemmerd. Hij voegde er echter bij, dat toen hij de toestand in aanmerking nam van het vaartuig dat langer dan vijf weken had rondgedreven, hij niet kon nalaten zijn hulp te verlenen, gelijk hij gedaan heeft, hoezeer die ook in strijd mocht zijn met zijn vroeger genomen voornemens. Hopende dat deze vriendschappelijke daad iets er toe bij zal dragen om de vredelievende betrekkingen, die reeds zo lang tussen de Nederlanden en de Verenigde Staten van Amerika hebben bestaan, te bestendigen, noem ik mijn, enzovoorts. Walter Graham.

Afbeelding
Datum 25 november 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaap de Goede Hoop, 20 oktober. De kosten van reparatie van het schip JOHANNA ELIZABETH (opm: bark, zie NRC 221063), kapt. Burhoven Junius, van Java naar Amsterdam, mede met schade in de Simonsbaai binnen, zullen GBP 1750 belopen. Het schip zal spoedig klaar zijn om de reis voort te zetten.

Afbeelding
Datum 30 januari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen.
Voor Dordrecht ingeklaard: FRIEDRICH WILHELM IV, kapt. H.W. Rasch, van Dantzig, met 414 tonnen hout; WILLEM, kapt. A. Hinrichs, van Pilau, met 1025 schep. rogge en 3975 schep. lijnzaad; MAGRIETHA, kapt. H. de Groot, van Riga, met 182 tonnen hout en 50 tonnetjes zaai-lijnzaad; ZEEMEEUW, kapt. W.J. van der Meer, van Licata, met 2800 cant. ruwe zwavel; BUREAU VERITAS, kapt. S.C. Rozenbeek, van Livorno, met marmer en stukgoederen; GROOT ZEEWIJK, kapt. H. Stuiveling, van Nerva, met 164 tonnen hout; ALBATROSS, kapt. S.H. Lockwood, van Londen, met 110 tons gebroken glas; ROYAL ADELAIDE, kapt. E.M. Krömke, van Sandefjord, met 219 tonnen hout.
Helvoet, 28 januari. Aangekomen: JACOB, kapt. Brune, van Nantes; ZEEPLOEG, kapt. De Jonge, van Triest; DIANA, van Londen; KATE, kapt. Hall, van Sunderland.
Vertrokken: MINERVA, naar Hull. De stomer ADM. VERHEUL ligt bij Goereehaven.
Brouwershaven, 28 januariAangekomen: HELENA, kapt. Raschen, van Callao.
Te Texel aangekomen, 28 Januari, JOHANNA ELIZABETH, N. kapt. Burhoven Junius, van Batavia.
Van Passaroeang vertrokken, 8 december, CORNELIS GIPS, kapt. Seyfert, naar Nederland.
Van St. Helena vertrokken, 9 december, GRAAF VAN HEIDEN REINESTEYN, kapt. De Boer; 12 dito, GOUV. GEN. DUYMAER VAN TWIST, kapt. Hoeksma, en 18 dito, ALMA, kapt. Gonn, allen van Java naar Amsterdam; 23 dito, JANNETJE, kapt. Lupcke, van Java naar Rotterdam; 24 dito, AMPHITRITE, kapt. Bergland; 26 dito, ANNA, kapt. Bok; AZIA,  kapt. Molenaar, en 28 dito, ETHA, kapt. Buschman, allen van Java naar Amsterdam;
27 dito, IDA ELISABETH, kapt. Doorn; EMILIE, kapt. Bruynzeels, en 28 dito, ALBLASSERWAARD, kapt. van Lindern, allen van Java naar Rotterdam; 26 dito, ALIDA MARIA, kapt. De Vries, van Java naar Amsterdam.
Gepass., 20 december, PRESIDENT PLATE, kapt. Harten, van Java naar Rotterdam.
Te Tafelbaai aangekomen, 11 december, MACASSAR, kapt. Rip, van Amsterdam naar Batavia; 17 dito, CONCORDIA, kapt. Van Zanten, van Rotterdam.
Vertrokken, 18 december, JOH. CHRISTIAAN, kapt. Obelt, van Batavia naar Nederland.

Afbeelding
Datum 19 juni 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Voor passagiers en goederen. Te Amsterdam liggen in lading:
-       Naar Decima en Kanagawa het nieuw gebouwd gekoperd brikschip ENGEL, groot 350 tonnen, kapt. J. Appel.
-       Naar Batavia het gekoperd tweedeks campagne barkschip JOHANNA ELIZABETH,  groot 800 tonnen, kapt. D. Duinker, vertrekt medio juli.
-       Naar Batavia het gekoperd tweedeks barkschip REGINA MARIS, groot 900 tonnen, kapt. S. Ouwehand, vertrekt medio juli.
-       Naar Batavia en Samarang het gekoperd tweedeks barkschip QUARTET, groot 800 tonnen, kapt. Z. Mulder, vertrekt medio juli.
-       Naar Samarang direct het ijzeren barkschip PRESTO, voorheen genaamd EMERGENS, groot 500 tonnen, kapt. F. Teekes, vertrekt 25 juni.
-       Naar Samarang direct het gekoperd barkschip HENRIETTA, groot 500 tonnen, kapt. K. Fisser, vertrekt 20 juli.
-       Naar Soerabaija direct het gekoperd tweedeks barkschip THEODORA MECHTELDA,  groot 600 tonnen, kapt. C.A.L. van der Wijck, vertrekt medio juli.
-       Naar Old Calabar het nieuw gebouwd gekoperd schoenerschip ZWERVER, groot 250 tonnen, kapt. M.E. Visser.
-       Naar Riga het kopervast barkschip JACOBUS ANTHONIE, groot 400 tonnen, kapt. H.H.T. Mellema, om spoedig te vertrekken.
Adres Oolgaardt & Bruinier te Amsterdam, en voor Decima en Kanagawa mede te bevragen bij P.A. van Es & Co. te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 06 augustus 1864
Krant JB - Javabode

Bevrachtingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij op de 15e juni 1864:
Voor Amsterdam:
-       HERMAN, ex-CHINA, kapt. Van Oosteroom, groot 193 gemeten lasten, laatst voor de N.H.M. bevracht binnengekomen 4 februari 1860.
-       JOHANNA ELIZABETH, ex-HERMAN, kapt. D. Duinker, groot 338 gemeten lasten, laatst voor de N.H.M. bevracht binnengekomen 21 mei 1861.
-       CALIFORNIA, kapt. Leonhardt, groot 343 gemeten lasten, laatst bevracht voor de N.H.M. binnengekomen 18 november 1862.
-       HENRIETTE, kapt. Visser, groot 228 gemeten lasten, laatst bevracht voor de N.H.M. binnengekomen 31 december 1862
-       GOEDE VERWACHTING, kapt. Hillenius, groot 396 gemeten lasten, laatst bevracht door de N.H.M. binnengekomen 25 februari 1863
-       ZEEMANSHOOP,  ex-JAN SCHOUTEN, kapt. Reinierse, van Rotterdam, groot 376 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 18 maart 1863.
-       ANNA DIGNA, kapt. Ouman, groot 498 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 27 maart 1863.
Voor Rotterdam:
-       MARY EN HILLEGONDA, kapt. Wolters, groot 398 gemeten lasten, laatst bevracht door de N.H.M. binnengekomen 4 februari 1862.
-       TOLLENS, kapt. Verhagen, groot 375 gemeten lasten, laatst bevracht door de N.H.M. binnengekomen 5 mei 1862
-       NIJVERHEID, kapt. Schaap, van Delftshaven, groot 354 gemeten lasten, laatst bevracht door de N.H.M. binnengekomen 6 december 1862
-       RIDDERKERK, kapt. Teerlink, van Kinderdijk, groot 399 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 1 januari 1863.
-       JOHANNA MARIA, kapt. Wilhelmie, groot 351 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 23 februari 1863.
Voor Middelburg:
-       REGINA MARIA,  kapt. Ouwehand, groot 399 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 13 maart 1863.
Voor Schiedam:
-       MERCATOR, kapt. Van der Woude, groot 213 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 2 januari 1863
-       JOHANNA CHRISTINA, kapt. S. le Clercq, van Alblasserdam, groot 375 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 26 februari 1863.

Afbeelding
Datum 05 september 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. C.S. Oolgaardt, A.M. Balwé, J.F.L. Meijjes en W. Bakker Bzn, makelaars, zullen, als lasthebbende, van hun principalen, op maandag de 18e september 1865, des avonds ten 6 ure in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ, ten overstaan van de notaris T.H. Oldenboom presenteren te verkopen:
Een extra ordinair, wel bezeild, gekoperd en kopervast barkschip, varende onder Nederlandse vlag, genaamd JOHANNA ELIZABETH, gevoerd door kapt. D. Duinker.
Volgens Nederlandse meetbrief, lang 38 ellen, 60 duimen; wijd 7 ellen, 38 duimen; hol 5 ellen, 5 duimen; en alzo gemeten op 639 tonnen of 338 lasten.
En dat verder met al deszelfs rondhouten, opstaand en lopend want, ankers, touwen, zeilen en andere scheepsbehoeften, als breder bij de inventaris is vermeld.
Het voorzegde barkschip ligt aan de Werf Koning William, op de hoogte van de Kadijk.
Iemand nader onderricht begerende, spreke met bovengemelde makelaars of met de cargadoors Oolgaardt & Bruinier.

Afbeelding
Datum 20 september 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkoping van schepen. Maandag 18 september in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ.
1. Barkschip JOHANNA ELIZABETH (geb. in 1855), kapt. Duinker. NLG 31.000. NLG 3.0000 (opm: daarmee NLG 34.000 in totaal; de nieuwe naam werd PASSAROEANG en kapitein F.W.A. Hollanders). - G.J. Boelen (opm: makelaar).
2. 1/50 Aandeel in het clipper-fregatschip ORANJE-NASSAU. NLG 1.080. NLG 200. - C.S. Oolgaardt.
3. 1/20 Dito in het barkschip WILLEM HENDRIK, NLG 720. NLG 20. - C.S. Oolgaardt.
4. 1/32 Dito in het barkschip HAEMSTEDE. NLG 1.700. NLG 20. - C.S. Oolgaardt.
5. 1/32 Dito in het barkschip CATHARINA MARIA. NLG 1.120. NLG 100. P.H. Craandijk.
6. 1/40 Dito in het barkschip STAD ASSEN. NLG 700. NLG 10. J.F.L. Meijjes.
7. 1/32 Dito in het galjootschip ENGELINA. NLG 360. NLG 50. – J.R. Bos Janszen.

Afbeelding
Datum 07 februari 1866
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

Veilingen van schepen.
Het schip MARINUS EN WILLEM, de 18e december te Amsterdam geveild, is voor NLG 48.300 het eigendom geworden van de reder H. Veder te Rotterdam en heet thans SUMATRA.
De onlangs geveilde schepen JOHANNA ELIZABETH en THEODORA MACHTILDA zijn thans genaamd de eerste PASSAROEANG en de laatste GEZINA MARIA (opm: GEESINA MARIA).

Afbeelding
Datum 16 oktober 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 september. Aangekomen schepen:
MARIA ADRIANA, kapt. C.J. Itz, van Singapore
PASSAROEANG, kapt. Hollanders, van Singapore
ROTTERDAM, kapt. Jansen, van Rotterdam naar Soerabaija
WALCHEREN, kapt. Van d. Borden, van Singapore
FREDERIK HENDRIK, kapt. Van Ameyden v. Duyn, van Hongkong
NEPTUNUS, kapt. Lodewijks, van Singapore
ANNA SOPHIA, kapt. Hoekstra, van Amsterdam
CONSTANTIA, kapt. Brinkerink, van Amsterdam
TWEE GEZUSTERS, kapt. Bemolt, van Singapore
HOLLANDIA, kapt. De Jong, van Singapore
MENTOR, kapt. Butenuth, van Amsterdam
MADURA, kapt. Van d. Kerkhoff, van Rotterdam
LUCTOR ET EMERGO, kapt. De Vries, van Singapore
VRIENDSCHAP, kapt. Terbrugge, van Melbourne

Afbeelding
Datum 28 maart 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 maart. Volgens brief van kapt. F. Hollanders, voerende het Nederlandse schip PASSAROEANG, van Batavia in Texel binnen, had hij van de 9e tot de 17e dezer zware stormen doorgestaan, waarbij het schip veel water maakte, zeilen, luiken, een gedeelte van de verschansingen, enz. verloren gingen en hij schade aan tuigage bekwam.

Afbeelding
Datum 06 december 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 29 oktober. Vrachten. De onbevrachte gearriveerde schepen vonden grif emplooi. Scheepsruimte blijft nog zeer gezocht. De volgende transacties werden sedert 15 dezer afgesloten. Naar Amsterdam, Nederlands ELSHOUT à NLG 95 voor suiker en koffie te Samarang te laden ; WATERLOO nam bij inschrijving de lading van het afgekeurde schip QUINTET aan à NLG 25 voor tin en NLG 89,94 voor suiker en koffie en vult hier verder tot bestaande vrachten op. Naar Rotterdam, Nederlands CORNELIS GIPS à NLG 95 voor suiker en koffie, in de Oosthoek te laden; CORNELIA HENDRIKA NLG 100 voor suiker en NLG 95 voor koffie te Samarang in te nemen; JEDO à NLG 95 voor suiker en koffie, alhier, te Samarang en Tagal te laden; DAGERAAD à NLG 97,50 voor suiker, NLG 95 voor koffie en rijst, hier en te Soerabaija te laden; GRAAFSTROOM NLG 100 voor suiker en rijst, alhier, te Cheribon en Indramaijoe in te nemen ; TWEE GEZUSTERTS NLG 100 voor suiker, NLG 95 voor koffie, NLG 80 voor tabak, in de Oosthoek te laden.
Naar Melbourne werden gecharterd Nederlands-Indisch EUGENIE tot geheime condities en Nederlands PASSAROEANG.
Het Nederlands schip QUINTET, alhier afgekeurd, wordt 18 november publiek verkocht.
Zonder destinatie is nog het Nederlands schip PIETER.

Afbeelding
Datum 10 januari 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 januari. Ten gevolge van de afschaffing van het sedert jaren in gebruik zijnde stelsel van beurtbevrachting van de Nederlandsche Handel-Maatschappij voor de overvoer van producten van Java naar Nederland, heeft de maatschappij dezer dagen de rederijen uitgenodigd tot een inschrijving op de bekende condities ten vorige jare vastgesteld en waarvan indertijd is melding gemaakt.
Gisteren had alsnu ten kantore van de directie in het openbaar de opening van de ingekomen inschrijvingsbiljetten plaats en wel met het navolgende resultaat:
Ingeschreven zijn de navolgende schepen: GOEDE VERWACHTING, van Amsterdam, 396 last, naar Amsterdam NLG 94,79; HELENA HENRIETTE, van Amsterdam, 243 last, naar Amsterdam NLG 109,50; NEDERLAND EN ORANJE, van Amsterdam, 319 last, naar Amsterdam NLG 93, naar Rotterdam NLG 94; CONSTANCE, van Amsterdam, 381 last, naar Amsterdam NLG 120; CELEBES, van Amsterdam, 250 last, naar Amsterdam NLG 110; MARIA ELISE, van Amsterdam 398 last, naar Amsterdam NLG 100; GALILEÏ, van Amsterdam, 392 last, naar Amsterdam NLG 104,43, naar Rotterdam NLG 104,43, naar Dordrecht NLG 109,43; MENTOR, van Amsterdam, 294 last, naar Amsterdam NLG 104,43, naar Rotterdam NLG 104,43, naar Dordrecht NLG 109,43; PETRONELLA, van Amsterdam, 295 last, naar Amsterdam NLG 109; CHRISTINE, van Amsterdam, 250 last, naar Amsterdam NLG 109; WIJK AAN ZEE, van Amsterdam, 385 last, naar Amsterdam NLG 105; PASSAROEANG, van Amsterdam, 325 last, naar Amsterdam NLG 99; JUPITER, van Amsterdam, 387 last, naar Amsterdam NLG 117; MARIA, van Amsterdam, 255 last, naar Amsterdam NLG 108,25; BARON VAN HEEMSTRA, van Middelburg, 397 last, naar Middelburg NLG 102; KONING WILLEM II, van Amsterdam, 383 last, naar Amsterdam NLG 98; WALCHEREN, van Middelburg, 234 last, naar Amsterdam NLG 109,94, naar Rotterdam NLG 104,74, naar Dordrecht NLG 104,74, naar Schiedam NLG 104,74, naar Middelburg NLG 104,74; REGINA MARIS, van Middelburg, 399 last, naar Amsterdam NLG 109,94, naar Rotterdam NLG 104,74, naar Dordrecht NLG 104,74, naar Schiedam NLG 104,74, naar Middelburg NLG 107,74; HELLEVOETSLUIS, van Dordrecht, 333 last, naar Amsterdam NLG 100, naar Rotterdam NLG 95, naar Dordrecht NLG 95, naar Schiedam NLG 95; MAARTEN VAN ROSSEM, van Rotterdam, 381 last, naar Amsterdam NLG 104, naar Rotterdam NLG 94, naar Dordrecht NLG 96, naar Schiedam NLG 95, naar Middelburg NLG 99; IDUNA, van Rotterdam, 161 last, naar Amsterdam NLG 102,50, naar Rotterdam NLG 102,50, naar Dordrecht NLG 102,50, naar Schiedam NLG 102,50, naar Middelburg NLG 102,50; HAEMSTEDE, van Zierikzee, 391 last, naar Middelburg NLG 99,95; CATHARINA MARIA, van Zierikzee, 398 last, naar Middelburg NLG 99,95; JACOBUS CHRISTINA, van Amsterdam, 240 last, naar Amsterdam NLG 97,45; AZIA, van Amsterdam, 235 last, naar Amsterdam NLG 97,45; NIEUWE WATERWEG, van Alblasserdam, 744 last, naar Amsterdam NLG 94,89, naar Rotterdam NLG 94,89, naar Dordrecht NLG 94,89, naar Schiedam NLG 94,89, naar Middelburg NLG 94,89; S. VAN HEEL, van Alblasserdam, 392 last, naar Amsterdam NLG 104,84, naar Rotterdam NLG 104,84, naar Dordrecht NLG 104,84, naar Schiedam NLG 104,84, naar Middelburg NLG 104,84; EENSGEZINDHEID, van Amsterdam, 228 last, naar Amsterdam NLG 107,50; LOUIS MEIJER, van ’s Gravenhage, 399 last, naar Amsterdam NLG 105, naar Rotterdam NLG 98,50, naar Dordrecht NLG 98,50, naar Schiedam NLG 98,50, naar Middelburg NLG 99,50; ERASMUS, van Rotterdam, 655 last, naar Amsterdam NLG 95, naar Rotterdam NLG 89, naar Dordrecht NLG 91, naar Schiedam NLG 90, naar Middelburg NLG 94; ANNA, van Rotterdam, 441 last, naar Amsterdam NLG 102,50, naar Rotterdam NLG 95, naar Dordrecht NLG 97,50, naar Schiedam NLG 95, naar Middelburg NLG 97,50; HONGBIJ, van Alblasserdam, 399 last, naar Amsterdam NLG 94,89, naar Rotterdam NLG 94,89, naar Dordrecht NLG 94,89, naar Schiedam NLG 94,89, naar Middelburg NLG 94,89; BILDERDIJK, van Rotterdam, 399 last, naar Amsterdam NLG 103,50, naar Rotterdam NLG 99,50, naar Dordrecht NLG 101, naar Schiedam NLG 100. De schepen moeten in de volgende maand zeilklaar liggen, of, die reeds op uitreis zijn, vóór of op 10 juni e.k. op Java disponibel gesteld worden. Over enige dagen zal de Handelmaatschappij op de gedane aanbiedingen een besluit nemen.

Afbeelding
Datum 13 februari 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 februari. Ter overvoer van producten van Java naar Nederland, zijn gisteren bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij aangeboden de volgende 49 schepen: CORNELIA van Amsterdam (440 lasten) vracht naar Amsterdam NLG 94,49, Rotterdam 95,49, Dordrecht NLG 98,-, Schiedam NLG 98,-; SENIOR van Amsterdam (311 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 89,-; WIJK AAN ZEE van Amsterdam (385 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; PASSAROEANG van Amsterdam (325 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; HELENA HENRIETTA van Amsterdam (261 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 97,74, Rotterdam NLG 101,74; CELEBES van Amsterdam (250 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 115,-; VERTROUWEN van Amsterdam (360 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 120,-; IDA GEERTRUIDA van Amsterdam (246 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 97,-; CONSTANCE van Amsterdam (381 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 120,-; EENSGEZINDHEID, van Amsterdam (228 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 102,50; BETTY van Amsterdam (292 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 97,50; MARIA ELIZA van Amsterdam (398 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 94,50; QUATRE BRAS van Amsterdam (161 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 120,-; MARIA VERONICA van Amsterdam (392 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 97,50, naar Rotterdam NLG 100,-; MENTOR van Amsterdam (294 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 94,43, naar Rotterdam NLG 99,43, naar Dordrecht NLG 99,43, naar Schiedam NLG 99,43, naar Middelburg NLG 104,43; GALILEI van Amsterdam (392 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 94,43, naar Rotterdam NLG 99,43, naar Dordrecht NLG 99,43, naar Schiedam NLG 99,43, naar Middelburg NLG 104,43; KONING WILLEM II van Amsterdam (383 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 92,-; MARIA van Amsterdam (255 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,72; STAD DOCKUM van Amsterdam (206 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; KAAP HOORN van Rotterdam (251 lasten), vracht naar Rotterdam NLG 105,-; ARIE SCHEFFER van Dordrecht (398 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 110,-, naar Rotterdam NLG 100,-, naar NLG 100,-, naar Schiedam NLG 100,-, naar Middelburg NLG 105,-; ST. JAN van Schiedam (308 lasten), vracht naar Rotterdam NLG 97,-, naar Dordrecht NLG 97,-, naar Schiedam NLG 97,-, naar Middelburg NLG 100,-; JACOBA CHRISTINA van Amsterdam (240 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; AZIA van Amsterdam (235 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; DORDRECHT van Dordrecht (399 lasten) naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 93,-, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-; HELLEVOETSLUIS van Dordrecht (333 lasten), naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 93,-, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-; L.J. ENTHOVEN, van Schiedam (448 lasten), naar Amsterdam NLG 94,-, Rotterdam 89,60, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 89,-; MINIST. FRANSEN V.D. PUTTE, van Rotterdam (828 lasten), naar Amsterdam NLG 86,-, Rotterdam NLG 84,90, Dordrecht NLG 84,90, Schiedam NLG 84,90, Middelburg NLG 84,90; WILLEM POOLMAN, van Rotterdam (859 lasten), naar Amsterdam NLG 86,-, Rotterdam NLG 86,-, Dordrecht NLG 86,-, Schiedam NLG 86,-; REGINA MARIS, van Middelburg (399 lasten), naar Amsterdam NLG 93,44, Rotterdam NLG 88,94, Dordrecht NLG 88,94, Schiedam NLG 88,94, Middelburg NLG 88,94; WALCHEREN van Middelburg (234 lasten), naar Amsterdam NLG 93,44, Rotterdam NLG 88,94, Dordrecht NLG 88,94, Schiedam NLG 88,94, Middelburg NLG 88,94; MAARTEN VAN ROSSEM, van Rotterdam (381 lasten), naar Amsterdam NLG 104,-, Rotterdam NLG 94,-, Dordrecht NLG 96,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 99,-; BARON VAN HEEMSTRA, van Middelburg (397 lasten), naar Rotterdam NLG 93,50, Middelburg NLG 88,25; WILHELMINA, van Rotterdam (377 lasten), naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 100,- CORTGENE, van Rotterdam (397 lasten), naar Rotterdam NLG 94,98; LOUIS MEIJER, van ’s Gravenhage (399 lasten), naar Amsterdam NLG 99,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 96,-; NIEUWE WATERWEG, van Rotterdam (744 lasten), naar Amsterdam NLG 88,88, Rotterdam NLG 88,88, Dordrecht NLG 88,88, Schiedam NLG 88,88, Middelburg NLG 88,88; HELENA EN ANNA, van Rotterdam (455 lasten), naar Amsterdam NLG 97,35, Rotterdam NLG 94,35, Dordrecht NLG 95,35, Schiedam NLG 94,35, Middelburg NLG 96,35; ANNA, van Rotterdam (441 lasten), naar Amsterdam NLG 95,-, Rotterdam NLG 90,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 95,-; KORTENAER, van Rotterdam (513 lasten), naar Amsterdam NLG 95,-, Rotterdam NLG 89,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 95,-; COPERNICUS, van Rotterdam (392 lasten), naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 93,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 100,-; MINISTER THORBECKE, van Rotterdam (299 lasten), naar Amsterdam NLG 93,99, Rotterdam NLG 89,99, Dordrecht NLG 91,99, Schiedam NLG 90,99, Middelburg NLG 92,99; PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, van Rotterdam (449 lasten), naar Amsterdam NLG 96,50, Rotterdam NLG 92,45, Dordrecht NLG 94,35, Schiedam NLG 93,50, Middelburg NLG 96,50; TWEE CORNELISSEN, van Rotterdam (392 lasten), naar Amsterdam NLG 93,99, Rotterdam NLG 89,99, Dordrecht NLG 91,91, Schiedam NLG 90,99, Middelburg NLG 92,99; BILDERDIJK, van Rotterdam (399 lasten), naar Amsterdam NLG 98,70, Rotterdam 94,70, Dordrecht NLG 96,20, Schiedam NLG 95,20, Middelburg NLG 96,70; ROBERTUS HENDRIKUS, van Rotterdam (397 lasten), naar Amsterdam NLG 102,44, Rotterdam NLG 98,44, Dordrecht NLG 99,74, Schiedam NLG 99,74; NOACH, van Rotterdam (471 lasten), naar Rotterdam NLG 94,75, Dordrecht NLG 94,75, Schiedam NLG 94,75; HENDRIKA, van Rotterdam (352 lasten), naar Amsterdam NLG 97,85, Rotterdam NLG 94,85, Dordrecht NLG 95,85, Schiedam NLG 94,85, Middelburg NLG 96,85.

Afbeelding
Datum 10 maart 1868
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 februari. Aangekomen schepen: ANTONY VAN HOBOKEN, kapt. Hazewinkel; BARON VAN HARDENBROEK, kapt. Rossum; ELECTRA, kapt. Landweer; ELISABETH, kapt. Storm; EVA JOHANNA, kapt. Hordijk; MACASSAR (ex AMICITIA), kapt. P. Vitringa Coulon; MARY EN HILLEGONDA, kapt. Walters; SCHEVENINGEN, kapt. Anokkee; TERNATE, kapt. Kars.
Vertrokken schepen: AUSTRALIË, kapt. .... (opm: D.B. Jochems); BALTIMORE, kapt. Brakke; CONSTANCE, kapt. Schroot; DOELWIJK, kapt. Hoefman; GEZINA MARIE, kapt. Rolff; LICHTSTRAAL, kapt. Wierikx; SAMARANG (ex EUTERPE), kapt. De Groot; PASSAROEANG, kapt. F. Hollanders, naar Australië; JOHANNA EN WILLEM, kapt. Wier.

Afbeelding
Datum 06 september 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 juli. Al de heden aan de Factorij bij inschrijving aangeboden schepen zijn aangenomen als volgt:
Voor Amsterdam: PASSAROEANG NLG 92,87, EENSGEZINDHEID NLG 91,25, MARIE VERONICA NLG 92,50; JOHANNES MARTINUS NLG 93,99; COPERNICUS NLG 97,88.
Voor Rotterdam: HOEK VAN HOLLAND NLG 92,88, HELENA EN ANNA NLG 91,97, JOHANNA MARIA NLG 91,72.

Afbeelding
Datum 24 maart 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ te Amsterdam op maandag 22 maart:
- Barkschip GENERAAL MICHIELS, 393 ton, gekoperd in 1850, kapt. S. de Vries: NLG 8500; in slag NLG 1000. Koper: E.C.A. Koli.
- Brikschip TWEE VRIENDEN, 157 ton, gebouwd in 1849, kapt. D. Leujes, NLG 3550, koper P. Reineke.
- Kofschip DE HOOP, 64 ton, gebouwd in 1842, kapt. A.W. Ouwehand, NLG 2000, opgehouden.
- Sloepschip MARIA, 63 ton, gebouwd in 1849, kapt. P. van Duijvenboden, NLG 1200, opgehouden.
- 1/16 Aandeel in het barkschip PETRONELLA, NLG 370; in slag NLG 400, G.J. Boelen.
- 1/16 Aandeel in het barkschip CHRISTINA, NLG 260; in slag NLG 250, C.S. Oolgaardt.
- 1/32 Aandeel in het barkschip PASSAROEANG, NLG 500; in slag NLG 400, G.J. Boelen.
- 1/32 Aandeel in het kofschip GEBROEDERS, NLG 140; in slag NLG 4, H. Tollenaar.
- 1 Aandeel in de Ketting-Sleepdienst-Maatschappij op Pampus, 5 pct; in slag 6 pct, A. Roland Holst.
- 3 Aandelen à NLG 500 in de Sleepdienst-Maatschappij in liquidatie. Nihil
(opm: vrijwel alle kopers zijn makelaars, die waarschijnlijk voor hun opdrachtgever boden)

Afbeelding
Datum 20 februari 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 12 januari. Vrachten. Nederlands JAVA PACKET, naar Amsterdam à NLG 50 voor suiker en koffij, NLG 25 tin van Samarang; Nederlandse EENSGEZINDHEID naar Amsterdam à NLG 45 voor suiker en koffij, te Pekalongan, Cheribon en alhier; Nederlandse ISABELLA JOHANNA, naar Rotterdam à NLG 45 suiker, NLG 42,50 tabak, NLG 55 huiden, Soerabaya te laden; Nederlandse NOACH III, naar Rotterdam, NLG 45 voor koffij en suiker, Cheribon en Samarang te laden; LICHTSTRAAL, naar Rotterdam, door de Factorij van de Nederlandsche Handel Maatschappij opgenomen bij inschrijving à NLG 40,95 per last; VOORUIT, naar Rotterdam, dito à NLG 44,95 per last; STAD MIDDELBURG, naar Middelburg, dito, à NLG 44,90 per last; MARIA ELISE, naar Amsterdam, dito, à NLG 47,44 per last; NEDERLAND, naar Amsterdam, NLG 45 voor suiker, Soerabaija en Passaroeang te laden; SINDBAD, naar Amsterdam, NLG 45 voor suiker, NLG 37,50 tabak, Soerabaija en Passaroeang te laden; SUSANNA ELISABETH, naar Rotterdam, dito; ROTTERDAM, naar Rotterdam, NLG 47,50 voor koffij en suiker, NLG 55 thee, hier en te Samarang te laden.
Onbevrachte schepen, hier en op de kust: Nederlandse PASSAROEANG, M.L. ANTOINETTE, ZEENYMPH, AZIA, MADURA, FRANCINA WILHELMINA, STAD LEYDEN, PATRIARCH SAMHIRI, TRITON, CATHARINA MARIA, SCHEVENINGEN, CANDATI, kustreizende; GELDERLAND, naar Macassar vertrokken.
De HENDRIKA is in veiling verkocht voor NLG 5.050 en inventaris NLG 5.000. Engelse OUANGONDY verkocht op vendutie voor NLG 20.190 met inventaris (opm: zie JB 220270); de ALBRECHT BEYLING is in reparatie; deNederlandse HEBE is naar de rijsthavens verzeild.

Afbeelding
Datum 03 april 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 februari. Vrachten. Nederlandse schepen. De PASSAROEANG accepteerde GBP 17.6 voor suiker in krandjangs naar Melbourne. De WATERLOO sloot af tot NLG 60 voor suiker en koffie en NLG 75 voor indigo van Samarang naar Amsterdam. De FRANCINA WILHELMINA bekwam NLG 63 voor suiker naar Amsterdam. ALDEBARAN werd tot NLG 65 voor suiker en NLG 50 voor tabak opgenomen. De ZEENYMPH bekwam NLG 75 voor suiker in krandjangs en zakken NLG 25 voor tin en NLG 90 voor licht goed naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 07 april 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 7 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende schepen: STAD DOCKUM, 206 last, naar Amsterdam NLG 87.78; NICOLAAS WITSEN, 352 last, naar Amsterdam NLG 82.97; VICE ADMIRAAL MAY, 399 last, naar Amsterdam NLG 84.40; DEN ELSHOUT, 332 last, naar Amsterdam NLG 82.40; IDA GEERTRUIDA, 246 last, naar Amsterdam NLG 82.89; HOLLANDS TROUW, 387 last naar Amsterdam, NLG 82.40; ANNA EN SOPHIA, 382 last, naar Amsterdam NLG 87.40; naar Rotterdam NLG 92; ARIA EN BETSY, 391 last, naar Amsterdam NLG 83.40; naar Rotterdam NLG 88.40; CORNELIA ADOLPHINA, 398 last naar Amsterdam NLG 82.90; JACOB ROGGEVEEN, 377 last, naar Amsterdam NLG 82.97; CORNELIS, 249 last, naar Amsterdam NLG 82.50; PASSAROEANG, 325 last, naar Amsterdam, NLG 81.50; SENIOR, 311 last, naar Amsterdam NLG 83.95; BALTIMORE, 329 last, naar Amsterdam NLG 89.80, naar Rotterdam NLG 91.80, naar Dordrecht NLG 91.80, naar Schiedam NLG 91.80; CALIFORNIA, 343 last, naar Amsterdam NLG 94.80, naar Rotterdam NLG 96.80, naar Dordrecht NLG 96.80, naar Schiedam NLG 96.80; HENRIËTTE GEERTRUIDA, 260 last, naar Amsterdam NLG 82.97; WILHELMINA EN CLARA, 342 last, naar Amsterdam NLG 92; JACOBA EN CHRISTINA, 240 last, naar Amsterdam NLG 82.49; ORTELIUS, 392 last, naar Amsterdam NLG 82.97, naar Rotterdam NLG 87.97; MARIA ADOLPHINA, 347 last, naar Amsterdam NLG 81.99; SOERABAYA PACKET, 262 last, naar Amsterdam NLG 80.88; JUPITER, 387 last, naar Amsterdam NLG 79.94, naar Rotterdam NLG 85; ELIZABETH, 610 last, naar Amsterdam NLG 79.99, naar Rotterdam NLG 85; INSULINDE, 516 last, naar Amsterdam NLG 88.68 naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 91.68; MENTOR, 293 last, naar Amsterdam NLG 88.68 naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81.68; BATO 794 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 80; WILLEM POOLMAN, 859 last, naar Amsterdam, NLG 92, naar Rotterdam NLG 84.83, naar Dordrecht en Middelburg NLG 86 naar Schiedam NLG 84.83; CONSTANTIA, 391 last, naar Amsterdam NLG 87.26, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 84.17, naar Middelburg NLG 86.27, naar Schiedam NLG 84.17; HENDRIKA, 398 last, naar Amsterdam NLG 90.90, naar Rotterdam NLG 87.90, naar Dordrecht NLG 88.90, naar Middelburg NLG 89.90, naar Schiedam NLG 88.90; VIJF VRIENDEN, 178 last, naar Rotterdam NLG 78.98, naar Dordrecht NLG 80.98, naar Middelburg NLG 83.98, naar Schiedam NLG 79.98; MINA, 397 last, naar Amsterdam NLG 89.49, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 84.49, naar Middelburg NLG 85.49, naar Schiedam NLG 84.49; NESTOR, 884 last, naar Amsterdam NLG 82.50, naar Rotterdam NLG 81; OTTOLINA, 780 last, naar Amsterdam en Rotterdam NLG 81.98; BARON PALLANT VAN ROOSENDAAL, 800 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 82.23; CORNELIA MATHILDA 355 last, naar Amsterdam NLG 92.95, naar Rotterdam NLG 87.95, naar Dordrecht NLG 88.95, naar Middelburg NLG 92.95, naar Schiedam NLG 87.95, DORDRECHT II, 408 last, naar Amsterdam NLG 86.-, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81.49; A.M.E., 491 last, naar Amsterdam NLG 76.98; H.W.M. 665 last, naar Amsterdam NLG 76.98; KOSMOPOLIET II, 569 last, naar Amsterdam NLG 94.-, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84.98; VIER GEZUSTERS, 389 last, naar Amsterdam NLG 82.96; naar Rotterdam NLG 82, naar Dordrecht NLG 82.46, naar Middelburg NLG 82.96, naar Schiedam NLG 82; JOHANNA, 377 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 88; RIDDERKERK, 399 last, naar Amsterdam NLG 86, naar Rotterdam, Dordrecht NLG 84, naar Middelburg NLG 86, naar Schiedam NLG 84; ZUIDHOLLAND, 682 last, naar Amsterdam NLG 82.95, naar Rotterdam NLG 79.95, naar Dordrecht NLG 80.95, naar Middelburg NLG 81.95, naar Schiedam NLG 79.95; TERNATE, 395 last, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 82.93, naar Middelburg NLG 84.93, naar Schiedam NLG 82.93; KORTENAER, 513 last, naar Amsterdam NLG 85.47, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 82.47, naar Middelburg NLG 85.47, naar Schiedam NLG 82.47; BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, 395 last, naar Amsterdam NLG 93.-, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 87.94; NIEUWLAND, 398 last, naar Amsterdam NLG 85.98, naar Rotterdam NLG 80.98, naar Dordrecht NLG 81.98, naar Middelburg NLG 83.98, naar Schiedam NLG 81.98; CORNELIA 796 last, naar Amsterdam NLG 84.48, naar Rotterdam NLG 83.48, naar Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 84.48; GENERAAL DE STUERS, 396 last, naar Amsterdam NLG 85.98, naar Rotterdam NLG 80.98, naar Dordrecht NLG 81.98, naar Middelburg NLG 83.98, naar Schiedam NLG 81.98; MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, 828 last, naar Amsterdam NLG 92.-, naar Rotterdam NLG 83.99, naar Dordrecht NLG 86.99, naar Middelburg en Schiedam NLG 83.99.

Afbeelding
Datum 25 november 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 13 oktober. Vrachten. Sedert ons laatst bericht werden de volgende Nederlandse schepen bevracht :
Naar Amsterdam: PASSAROEANG 615 ton, NLG 75 rijst van Indramayoe. JOHANNA EN WILLEM, 442 ton, NLG 75 suiker van Passaroeang. AUGUSTE, 598 ton, NLG 70 suiker van Soerabaija.
Naar Rotterdam: HENRIËTTE GEERTRUIDA, 492 ton, NLG 72,50 suiker, NLG 60 tabak van de Oosthoek. HUYDECOPER, 750 ton, NLG 71,50 suiker van Soerabaija. GRONDWET, 749 ton, NLG 72,50 suiker, NLG 70 koffie, NLG 55 tabak, Cheribon, Samarang en Soerabaija laden, MARIA EN ELISABETH, 1.359 ton, NLG 72,50 suiker Tagal en Oosthoek, gedeeltelijke lading. ALBLASSERWAARD, 738 ton, NLG suiker, NLG 75 peper, NLG 95 arak, Soerabaija, Oeloe Djamie en Batavia laden.

Afbeelding
Datum 13 juli 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 juli. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel- Maatschappij.
JAN PIETERSZOON KOEN, 398 last, naar Amsterdam NLG 74,98, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 76; OCEAAN, 486 last, naar Amsterdam NLG 77,94, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 82; ANNA EN SOPHIA, 382 last, naar Amsterdam NLG 78,40; ARIA EN BETSY 391 last, naar Amsterdam NLG 78,40; MENTOR, 296 last, naar Amsterdam NLG 76,68; GALILEI, 392 last, naar Amsterdam NLG 77,68; VICE ADMIRAAL MAY, 399 last, naar Amsterdam NLG 80,88; H. W. M., 473 last, naar Amsterdam NLG 74,67; JAVA, 683 last, naar Amsterdam NLG 73,90; PASSAROEANG, 325 last, naar Amsterdam NLG 78,90; MR. JACOB VAN LENNEP, 436 last, naar Amsterdam NLG 74,69; FERDINAND EN LOUIS, 268 last, naar Amsterdam NLG 78,47; NICOLAAS WITSEN, 352 last, naar Amsterdam NLG 74,85; GESINA MARIA, 267 last, naar Amsterdam NLG 74,85; JACOB ROGGEVEEN, 377 last, naar Amsterdam NLG 74,85; AUGUSTE, 316 last, naar Amsterdam NLG 75,79; CORNELIS GIPS, 343 last, naar Amsterdam NLG 82, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 75,99, naar Middelburg NLG 78,99; MAARTEN VAN ROSSEM, 381 last, naar Amsterdam en Middelburg NLG 83,95, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,95; BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, 395 last, naar Amsterdam NLG 88, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 86,50, Middelburg NLG 85; ANNA EN JOHANNA, 312 last, naar Amsterdam en Middelburg NLG 89, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 85; CATHARINA MARIA, 398 last, naar Rotterdam NLG 79,80, naar Middelburg NLG 78,60; HAAMSTEDE, 391 last, naar Amsterdam NLG 80,70, naar Rotterdam NLG 79,80, naar Middelburg NLG 78,60; JEDO, 399 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 80; BATO, 794 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 73,90, naar Middelburg NLG 79; MAASSLUIS, 471 last, naar Amsterdam NLG 76,96, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,40, naar Middelburg NLG 74,80; GIJSBERTUS HERMANUS, 603 last, naar Amsterdam en Middelburg NLG 74,60, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,40; MARIA ELISABETH, 738 last, naar Amsterdam en Middelburg NLG 77,74, naar Rotterdam NLG 73,74, naar Dordt en Schiedam NLG 74,24; PETRONELLA, 399 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordt, Middelburg en Schiedam NLG 79,90; CORNELIA, 769 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 74,80; HELENA, 395 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 74,29; KOSMOPOLIET III, 817 last, naar Amsterdam NLG 79,94, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,94; KOSMOPOLIET II, 569 last, naar Amsterdam NLG 84,75, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,75; LEOPOLD GRAAF VAN LIMBURG STIRUM, 399 last, naar Amsterdam en Middelburg, NLG 79,98, naar Rotterdam, NLG 74,98, naar Dordrecht NLG 76,98, naar Schiedam NLG 76,50; AEOLUS, 364 last, naar Rotterdam NLG 89,95, naar Schiedam NLG 89,95; JASON, 438 last, naar Rotterdam NLG 88,91, naar Schiedam NLG 88,91; VIJF VRIENDEN, 178 last, naar Rotterdam NLG 73,80 naar Dordrecht NLG 75,80, naar Middelburg NLG 78,80, naar Schiedam NLG 73,80 ; NESTOR, 834 last, naar Amsterdam en Rotterdam NLG 75,80; KANAGAWA 642 last, naar Rotterdam NLG 73,80; CONSTANTIA, 391 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,95; KENNEMERLAND, 763 last, naar Amsterdam NLG 73,97, naar Rotterdam NLG 78,97; ANNA MARGARETHA, 392 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 74,29; ALBLASSERWAARD, 390 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 74,29; ORTHELIUS, 392 last, naar Amsterdam NLG 78,99, naar Rotterdam NLG 83,99.

Afbeelding
Datum 01 april 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 februari. Vrachten. In de stand der vrachten is geen verandering gekomen, schepen zijn ruim aangeboden maar weinig gevraagd. De Nederlandse schepen INDIA en MARIA werden opgenomen om te Rangoon naar het Kanaal en Engeland te laden en worden dergelijke charters nog aangeboden. De volgende afsluitingen hadden plaats: Nederlandse ARGO naar Rotterdam NLG 70,- voor suiker, in de Oosthoek en koffie te Samarang, NLG 95,- voor kapok; Nederlandse HENDRIKA naar idem NLG 70,- voor suiker, NLG 55,- voor tabak, in de oosthoek te laden; Nederlandse ALBLASSERWAARD naar het Kanaal GBP 3.12/6, indien naar U.K. GBP 3.17/6 indien naar het continent voor suiker, Pekalongan en in de Oosthoek te laden; Nederlandse ADRIANA PETRONELLA, naar het Kanaal, GBP 3.15 stroopsuiker, in de Oosthoek te laden; Nederlandse INDIA, naar het Kanaal GBP 3.12/6 rijst, GBP 4.2/6 cutch, GBP 4.15 katoen, te Rangoon te laden; Nederlandse MARIA, naar Engeland, GBP 3.12/6 rijst, GBP 4.5 cutch te Rangoon te laden.
Onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: PETRONELLA, GRONDWET, KOSMOPOLIET I, SINGAPORE, ALETTA AUGUSTA, VIER GEBROEDERS, MARIA SARAH, PROF VAN DER BOON MESCH, MINA, MARIA ADOLPHINA, PAULINE CONSTANCE ELEONORE, ALCYONE, PASSAROEANG, NOACH I, NIEUWLAND, NEDERLAND, ELECTRA en JOHANNA MARIA.
Diversen. Nederlandse BILDERDIJK en RIO DE LA PLATA doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 23 april 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

 
Batavia, 16 maart. Vrachten. voor Nederlandse schepen: PROF. VAN DER BOON MESCH, naar het Kanaal, GBP 3.12 voor stroopsuiker, in de Oosthoek te laden. MARIA SARAH, naar Bangkok, laadt rijst voor Hongkong, binnen de Baar $ 0,60 per pikol, buiten de Baar $ 0,55 per pikol. HUYDECOPER, naar Bangkok, laadt rijst voor Hongkong à $ 0,55 per pikol. PASSAROEANG, naar Bangkok, laadt rijst voor Hongkong, buiten de Baar $ 0,50 per pikol. AEGIDIA EN PAULINE, naar Bangkok, laadt rijst voor Hongkong, buiten de Baar. VIJF VRIENDEN, naar Bangkok, laadt rijst naar Hongkong, binnen de Baar $ 0,60 per pikol, buiten de Baar $ 0,55 per pikol. NOORDZEE KANAAL, naar Bangkok, laadt rijst voor Hongkong à $ 0,55 per pikol. LOUISE, naar Bangkok, laadt rijst voor Hongkong, binnen de Baar $ 0,65 per pikol, buiten de Baar $ 0,60 per pikol.
Onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: GRONDWET, PAULINE CONSTANCE ELEONORE, NEDERLAND, JOHANNA MARIA, STAD DOKKUM, EUROPA, LUCTOR ET EMERGO, MARIA DIDERIKA, en SLIEDRECHT.
De Nederlandse schepen BILDERDIJK, RIO DE LA PLATA, VIER GEBROEDERS, ELECTRA en TRITON doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 06 juni 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Veiling van schepen in de Brakke Grond in de Nes te Amsterdam op dinsdag 4 juni:
- het brikschip JOHANNA EN MARGRIETHA, groot 241 tonnen: NLG 12.700, in slag NLG 200. Koper E.C.A. Koli.
- Het brikschip MEPPEL, groot 252 tonnen: NLG 16.000, in slag NLG 200. Koper A.C. Strumphler.
- 2/30e parten in het barkschip SINGAPORE: NLG 900, in slag NLG 100, opgehouden.
- 1/40e part in het barkschip FRIESLAND: NLG 550, in slag NLG 200. Koper A.M. Balwé.
- 1/16e aandeel in het barkschip CHRISTINA: NLG 430, in slag NLG 100. Koper C.S. Oolgaardt
- 1/16e dito als boven: NLG 520, in slag NLG 20. Koper P. Reineke.
- 1/16 dito als boven: NLG 560, in slag NLG 100. Koper G.J. Boelen.
- 1/64e dito in het fregatschip JOHANNES: NLG 1.000, in slag NLG 200. Koper G.J. Boelen.
- 1/64e dito als boven: NLG 1.050, in slag NLG 50. Koper P. Reineke.
- 1/32e dito in het fregatschip JAVA: NLG 1.240, in slag NLG 300. Koper D. Heydeman Jr.
- 1/32e dito als boven: NLG 1.340, in slag NLG 200. Koper G.J. Boelen.
- 1/32 dito in het barkschip PASSAROEANG: NLG 510, in slag 90. Koper G.J. Boelen.
- 1/32e dito als boven: NLG 590, in slag NLG 30. Koper G.J. Boelen.
- 1/32e dito als boven: NLG 590, in slag NLG 50. Koper C.S. Oolgaardt.
- 1/64e dito in het fregatschip WIJK AAN ZEE: NLG 530, in slag NLG 20. Koper G.J. Boelen.
- 1/64e dito als boven: NLG 530, in slag NLG 20,. Koper G.J. Boelen.
- 1/16e dito in het kofschip JOHANNA MARIA: NLG 300, in slag NLG 100. Koper C.S. Oolgaardt.
- 1/60e dito in het barkschip AEGIDIA EN PAULINA: NLG 440, in slag NLG 60. Koper C.S. Oolgaardt.
- 1/60e dito in het barkschip CORNELIS GIPS: NLG 360, in slag NLG 6, koper D. Heydeman Jr.

Afbeelding
Datum 29 oktober 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 september. Vrachten. Nederlands SOERABAIJA PACKET naar Amsterdam NLG 100 voor suiker, NLG 80 voor tabak, hier en Passaroean laden. BATAVIA naar Rotterdam NLG 100 voor suiker, NLG 80 voor tabak, NLG 95 voor koffie, hier en Passaroean laden. Nederlands ÆGIDIA EN PAULINA naar Schiedam NLG 90 voor een volle lading koffie en NLG 22,50 voor tin. PASSAROEAN naar Amsterdam NLG 90 voor suiker, NLG 70 voor tabak, hier en Passaroean laden. CATHARINA ELISABETH naar Amsterdam NLG 72,50 voor een volle lading tabak.

Afbeelding
Datum 01 maart 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 28 februari. De gezagvoerders van de schepen PASSAROEANG en ADA, van Batavia in Texel binnen, rapporteren in de laatste tijd zware stormen te hebben doorgestaan.

Afbeelding
Datum 09 april 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. G.J. Boelen, makelaar, zal op dinsdag 22 april, des avonds na zes uur, te Amsterdam in De Brakke Grond, in de Nes, ten overstaan van de notarissen Van der Moolen & Klinkhamer, aan de meestbiedende of hoogstmijnende presenteren te verkopen het gekoperd en kopervast barkschip PASSAROEANG, gevoerd door kapt. F.W.A. Hollanders. Volgens Nederlandse meetbrief lang 38,70 meters, wijd 7,15 meters, hol 5 meters en alzo gemeten op 615 tonnen of 325 lasten. Het schip ligt aan de werf Concordia, in de Oosterburger Voorstraat.
Breder bij inventaris omschreven en nadere informatiën bij bovengenoemde makelaar of de cargadoors De Vries & Co., IJgracht U 32, Amsterdam. (opm: zie NRC 190473)

Afbeelding
Datum 19 april 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De veiling van het schip PASSAROEANG, kapt. F. Hollander, op de 22e dezer, zal niet plaats vinden, zijnde het schip uit de hand verkocht. (opm: naar verluidt naar Noorwegen)
Het schip KANDANGHAUER is uit de hand te koop en te bevragen bij de cargadoors De Vries & Co., IJgracht U 32, Amsterdam. (opm: het fregat werd alsnog ondershands naar Zweden verkocht)

Afbeelding
Datum 25 mei 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Gothenburg, 23 mei. Het schip PASSAROEANG, van Amsterdam naar Hudiksvall, hier aangekomen, is in aanvarig geweest met een stoomboot.

Afbeelding
Datum 16 augustus 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Gotenburg, 12 augustus. Het schip PASSAROEANG, kapt. Signeul, van Amsterdam naar Hudiksvall, heeft na volbrachte reparatie de reis vervolgd.

Afbeelding
Datum 01 december 1893
Krant AT - Abo Tidning
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Londen, 23 november. (uit Hufvudstadsbladet) Vandaag is de bemanning van het schip ST. OLOF naar de thuishaven Mariehamn (opm: Finland maar in die jaren varend onder Russische vlag) afgereisd, nadat hun schip op Long Sand nabij de monding van de Theems was vergaan. Kapt. E.V. Jansson, die naar de traditie van de zeevarenden als laatste zijn schip had verlaten, kon slechts met grote moeite worden gered. Hij moest van het wrak springen en verdween bijna in de diepte.
(opm: deze voormalige Nederlandse bark HERMAN, bouwjaar 1855, was, onderweg van Helsinki naar Dieppe, op 13 november vergaan, waarna de bemanning in Harwich aan land was gebracht; in 1861 kreeg het schip de naam ANNA ELIZABETH, in 1866 PASSAROEANG, in 1873 volgde met behoud van naam verkoop naar Zweden, thuishaven Hudiksvall, en in 1882 kreeg de bark haar laatste naam ST. OLAF)

Afbeelding