Inloggen
ZWALUW - ID 10561


Kroniekberichten

Datum 03 april 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 2 april. De 30e maart zijn van de werf van de scheepsbouwmeesters Drenth & Sinninge te Muntendam, te water gelaten het schoenerschip REGNERA, groot ca. 180 tonnen en gevoerd zullende worden door kapitein J.W. Wortelboer, en het schoenerschip ZWALUW, groot ca. 140 tonnen, gevoerd zullende worden door kapt. Brongers.
(opm: PGC 040465 geeft andere datum tewaterlating)

Afbeelding
Datum 19 mei 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Groningen, 17 mei. Heden zijn alhier aangekomen het nieuw gebouwd schoenerschip ZWALUW, kapt. J. Brongers, van Veendam, groot 100 last; het nieuw gebouwd schoener-brikschip REGNERA, kapt. J. Wortelboer, van Pekela, groot 115 last, beide gebouwd bij Drent en Sinnige te Muntendam, en het nieuw gebouwde kofschip ANNA GEZINA, kapt. J.J. de Vries van Groningen, groot 55 last, gebouwd bij G. Bodewes te Martenshoek.

Afbeelding
Datum 06 maart 1873
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cuxhaven, 2 maart. Het van hier naar Malaga vertrokken schip ZWALUW, kapt. Brongers, ligt bij Kogelbaken geankerd.
Later bericht: het is 4 maart naar zee gegaan.

Afbeelding
Datum 08 januari 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Wildervank, 2 januari. Volgens hier ontvangen bericht bevonden zich onder Skagen bij Holbeck ten anker de schepen GRATITUDE, kapt. Kolk, ZWALUW, kapt. Brongers en MARCHINA, kapt. Nepperus, benevens vele andere schepen, wachtende op gunstige wind.

Afbeelding
Datum 28 oktober 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Maassluis, 27 oktober. Kapt. Brongers, voerende het Nederlandse schip ZWALUW, alhier binnengekomen, rapporteert in de ochtend van de 21e oktober op 54°35’ NB 05°12’ OL (opm: in de Duitse Bocht) met een storm van het Z.Z.O. en de zee geweldig hoog, het kofschip MARGARETHA, kapt. Ohlen, van Geestemünde, ontdekt te hebben met de noodvlag in top en in een ontredderde toestand verkerende. Dadelijk wendden wij de ZWALUW naar de MARGARETHA, en vernamen van de kapitein, dat zijn schip in zinkende staat was; de verschrikkelijke hoge zee liet niet toe de boot uit te zetten en daar de bemanning van genoemd kofschip reeds afgemat was en elke vertraging de toestand verergerde, besloten wij van de ZWALUW een reddingboei te latend drijven, die na herhaalde pogingen door de bemanning van genoemd schip werd gevist, waaraan eerst een matroos werd bevestigd en aan boord der ZWALUW werd gehaald, vervolgens de stuurman en later de kapitein, welke alle drie bewusteloos aan boord van ons schip kwamen, doch door verwarming spoedig herstelden en wij onze reis weder vervolgden.

Afbeelding
Datum 09 januari 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Wildervank, 8 januari. In de herfst van het vorig jaar is melding gemaakt van de edelmoedige redding van de manschap van het Geestermünder schip MARGARETHA, met levensgevaar volbracht door de kapitein en de equipage van het Veendammer schip DE ZWALUW. Wegens die redding heeft thans de Keizer van Duitsland de volgende onderscheidingen toegekend: Aan kapt. J.B. Brongers, gezagvoerder van DE ZWALUW, een verrekijker met inscriptie; aan de stuurman Pieter van Doorn een gouden zakhorloge, versierd met het naamcijfer en kroon van Z.M. de Keizer; aan H. Ruben en Gerrit Orsel, matrozen en Jan Stand, kok, een beloning in geld.

Afbeelding