Inloggen
PRINS DER NEDERLANDEN (DE) - ID 10520


Kroniekberichten

Datum 14 februari 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 12 februari. De schepen ATLANTA, kapt. W. Zuidhoff, van Suriname naar Amsterdam; CATARINA, kapt. H.H. Duintjer, van Amsterdam naar Rouaan en DE VROUW NEELTJE, kapt. J. van Gelderen, van Vlaardingen naar Lissabon, alle te Ramsgate binnen, waren de 3e dezer aldaar nog liggende, het eerste onder reparatie. Ook lag destijds aldaar nog in het dok het schip ANNA MARIA, kapt. W. Poort, van Delftshaven naar Cette.
Kapitein J.J. Stijntjes, voerende het schip DE JONGE HENDRIK, van Antwerpen naar Marseille, te Plymouth binnen, meldt van daar, in dato 2e dezer, dat zijn schade hersteld was en hij met de eerste gunstige gelegenheid de reis zou vervolgen.
Het schip DE VROUW KATARINA ELIZABETH, kapt. D.B. Lutjens, van Amsterdam naar Batavia, te Falmouth binnen, heeft de 2e dezer de reis voortgezet.
Kapt. J. Hilbrands, voerende het brikschip DE PRINS DER NEDERLANDEN, de 14e november uit Texel naar Fernambuck gezeild, meldt dat hij aldaar in 35 dagen gearriveerd is; het schip had hem in het zeilen bijzonder voldaan, zijnde de 10e dag na zijn vertrek uit Texel gezeild bij Madeira en de 30e dag de linie gepasseerd.

Afbeelding
Datum 25 maart 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 23 maart. Uit het Vlie is gezeild de stoomboot WILLEM DE EERSTE, kapt. van den Oever, naar Hamburg.
Het schip DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, de 14e november uit Texel gezeild naar Fernambuck, is de 2e februari weer van daar vertrokken en de 20e maart in Texel terug gekomen; hebbende dus de uit- en tehuisreis in vier maanden en zes dagen afgelegd.

Afbeelding
Datum 26 maart 1828
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten: Amsterdam, 25 maart. DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, van Farnambuco; CHARLES EN HENRY, kapt. J.A. Sibbeman, van Charlestown; MARIA JACOBA, kapt. J.J. Bart, van Curaçao; POMONA, kapt. Haasnoot, van Lissabon; DE JONGE ALBERT, kapt. J.B. Oortjes, van Bayonne; DE HOOP, kapt. P.J. de Boer, van Bordeaux.
Antwerpen, 21 maart. DELPHINA, kapt. C. Brandaris, van Batavia; LE SANS REPOS, kapt. C. Pethers, van Londen; ESPERANCE, kapt. A. van Geyt, van Londen.

Afbeelding
Datum 16 december 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 14 december. Kapt. J.F. Wygers de Vries, gevoerd hebbende het Nederlands schip ROTTERDAM, als passagier, met de ABEL TASMAN overgekomen en bereids in Amsterdam gearriveerd, bericht, onder andere, de 19e augustus bij de eilanden Middelburg en Amsterdam, op 24 graden zuider-breedte, voor de straat van Mozambique, te hebben gepraaid de Nederlandse brik OSIRIS, kapt. J.H. Hintens, van Batavia naar Antwerpen, welke de grote mast had verloren en naar Kaap de Goede Hoop zou zeilen, om zulks te herstellen. Nog bericht hij, dat de 22e oktober aan de Kaap de Goede Hoop in goede staat binnengelopen is, om water in te nemen, de Nederlandse brik DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hillebrands, van Amsterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 05 mei 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 4 mei. Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. korvet ANNA PAULOWNA; schepen PRINS VAN ORANJE, SCHOON VERBOND, BUITENZORG, DE GOUVERNEUR GRAAF DE BOILLET, NEDERLANDSE KONINGIN (opm: NEERLANDS KONINGIN); brikken PRINS DER NEDERLANDEN, DOROTHEA; schoener DIANA.

Afbeelding
Datum 23 juni 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 22 juni. Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. korvet ANNA PAULOWNA; schepen OEY, SINJE, DIANA, ADMIRAAL BUYSKES, MIDDELBURG, HORTENSE, HARMONIE, AUGUSTIN; brikken PRINS DER NEDERLANDEN, ADRIANUS EN JACOBUS, BENKOELEN, ROTTESTROOM, KATWYK; schoener KIM SOENHOAT.

Afbeelding
Datum 04 maart 1830
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 2 maart. Kapt. J.F. Spiegelberg, van Suriname in Texel binnen, rapporteert, dat de 12e januari, zijnde de dag van zijn vertrek van Suriname, kapt. J.N. Klint, die met zijn schip van Amsterdam aldaar arriveerde, hem onder het praaien toeriep, dat hij gevolgd werd door het schip IPENRODE, kapt. M. Charlau, mede van Amsterdam; kapt. Spiegelberg reeds in zijnde, zag dan ook werkelijk een schip naar de rivier koers zetten. Voorts zou het schip SOPHIA MARIA, kapt. G.L. Röperhoff, weinige dagen na hem en het schip DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, de 15e januari van Suriname naar Amsterdam vertrekken.
Het schip FRIEDRICH WILHELM DRIE, kapt. B.J. Dirksen; van Bordeaux naar Antwerpen, is de 28e februari te Deal binnengelopen.
Het schip DE JONGE GERARDA CORNELIA, kapt. J. Smith; van Suriname naar Amsterdam, te Cowes met schade binnen, is na het lossen der lading, de 25e februari in het dok gehaald, om te repareren.
Het schip LOUISA BARBERA, kapt. J.J. Lausen, van Rio-Janeiro naar Antwerpen, mede te Cowes binnen, was de 25e februari bezig met lossen om te repareren.

Afbeelding
Datum 06 maart 1830
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten. Amsterdam, 5 maart. DE VROUW HENDRIKA, kapt. A. van den Abeele, CORNELIA SARA, kapt. D. Leeuwerik en HENRIËTTE EN HENRY, kapt. F.J. Vlieger, van Batavia; DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, van Suriname; CATHARINA GEERTRUIDA, kapt. W. Hasselaar, van Bilbao.

Afbeelding
Datum 11 september 1830
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 9 september. Het schip SUSANNA MARIA, kapt. J.F. Spiegelberg, de 23e juli van Suriname vertrokken en de 7e dezer te Amsterdam gearriveerd, zou binnen weinige dagen gevolgd worden door het schip HENRIETTE, kapt. J.E. Schneebeeke, alsmede waarschijnlijk vóór ultimo juli door de schepen DE ZEEMEEUW, kapt. T.C. Claus en DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hillebrands. Alle drie mede naar Amsterdam; het schip SOPHIA MARIA, kapt. A. Hulsen, en DE SNELHEID, kapt. J.H. Freybourgh, de 16e augustus insgelijks van Suriname naar Amsterdam vertrekken; het schip JEANNETTE, kapt. H. Pundt, was van daar naar Nickerie verzeild.

Afbeelding
Datum 18 september 1830
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten. Amsterdam, 17 september. SOPHIA MARIA, kapt. G.L. Röperhoff en PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, van Suriname; MARIA CLASINA, kapt. S.H. Hooghoudt, van Petersburg; VIJF GEBROEDERS, kapt. P.G. Bakker en AMPHRITRITE, kapt. H.B. Lut, van Koningsbergen; VROUW ANTJE, kapt. M.G. Feyen, DE ZES GEBROEDERS, kapt. H.J. Waterberg, DE JONGE TRIJNTJE, kapt. M. Wiebes, GOEDE VERWACHTING, kapt. J.S. Vegter, DE VROUW ANNA, kapt. H.J. Nagel, IDA CORNELIA, kapt. G.E. Broekema, MARGARETHA GEZINA, kapt. J.J. Wever en JETSKA CORNELIA, kapt. L.K. de Boer, van Dantzig; VROUW MAAYKE, kapt. E.J. Visser, van Elbing; WILLEM DE EERSTE, kapt. H.C. Kool, van Hamburg.

Afbeelding
Datum 26 maart 1831
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Volgens brief van een van de passagiers met het schip DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, den 17 januari te Suriname gearriveerd, heeft gemeld schip op reis zeer slecht weer uitgestaan, den 24 november uit Texel gezeild zijnde en met goede wind waren zij in 3 dagen buiten Het Kanaal, doch even erdoor zijnde, werd hetzelve door een vreselijke storm overvallen, die tot 30 november aanhield; den 3 december op de Portugese kust opnieuw door een 5 dagen aanhoudende storm belopen; den 6 dito sloeg het water door een geweldige stortzee over het gehele schip, waardoor de verschansing aan gruis en in het kombuis de deur aan spaanders en bijna door de verschansing aan bakboord in zee sloeg. Het water drong door tot tussendeks en de kajuit stond blank, doch kregen met pompen het schip weer lens. Den 9 dito werd het weer opnieuw zeer slecht, vergezeld van donder, bliksem, hagel en regen en verschrikkelijk hoge zee, zodat men geen zeil kon voeren; het weer toen enigszins bedarende, hadden zij het geluk na 21 etmalen in zee geweest te zijn, Madeira te bereiken, aldaar 10 volle dagen met tegenwind te kampen gehad, doch eindelijk met de passaatwind de reis naar Suriname voortgezet. De 75 soldaten als transport aan boord, hadden zich wel gedragen, doch door de belopen stormen soms 10 op één dag ziek, echter door de zorgvuldige oppassing van de aan boord zijn de dokter Metting (welke met de revolutie met achterlating van vrouw, kinderen en bezitting uit Namen had moeten vluchten) weer alle hersteld en behouden te Suriname gearriveerd.

Afbeelding
Datum 21 juli 1831
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Volgens brief van Suriname in dato 5 juni, (per DE GOEDE VERWAGTING, kapt. J.B. Bodeman), was vóór gemelde schip vandaar naar Amsterdam vertrokken, de CATHARINA ANNA HELENA, kapt. P.H. Bos en zouden de schepen DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, naar Amsterdam en de COLUMBUS (opm: MAASSTROOM), kapt. J. de Gorter, naar Rotterdam, half juni mede de terugreis aannemen.
Het schip ALIDA, kapt. J.T. Visser, is volgens brief van Havana in dato 11 juni van Amsterdam aldaar gearriveerd en zou in het begin van juli weer vertrekken.

AH 210731
De HARMANNA JACOBA, kapt. J. van Ulphen, van Bordeaux naar Hamburg, was volgens brief van de kapitein (per de VASCO DA GAMA, kapt. C. Brandaris, van Batavia te Vlissingen binnen), den 12 dezer op de hoogte van Wight in goede staat zeilende.
Het schip WALCHEREN, kapt. C. Riekels, den 6 juli van Middelburg naar Batavia vertrokken, was volgens brief van de kapitein in dato 9 juli, destijds op de hoogte van Goudstaart in goede staat zeilende.

Afbeelding
Datum 23 juli 1831
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 21 juli. Volgens brief van Suriname, van den 5 juni, zouden den 15 dito van daar vertrekken de schepen DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands en DE JONGE EVERT, kapt. J.J. Kiers, beide naar Amsterdam, alsmede COLUMBUS (opm: MAASSTROOM), kapt. J. de Gorter, naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 09 augustus 1831
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 5 augustus. Binnengekomen: DE VROUW ANTJE, kapt. Stuit, van Rouen; DE VROUW ANNA, kapt. Wijkmeijer, van St. Petersburg; JACOBINA EN BARBARA, kapt. Schut, van St. Petersburg; DE VIER GEBROEDERS, kapt. Schut, van St. Petersburg; CATHARINA, kapt. Middel, van Riga; GESINA, kapt. Veen, van Riga; LOUISE, kapt. Niejahr, van Wismar, de 7 laatsten liggen in quarantaine; CARL XI, kapt. Wal, van Gothenburg; CONCORDIA, kapt. Olsen, van Oudsoen; ENIGHEDEN, kapt. Thomssen, van Drammen; DE VROUW JANTJE, kapt. Scherpbier, van Drammen; DE LIEFDE, kapt. Mortier, van Mandahl; DE VROUW CATHARINA, kapt. Knudsen, van Krageroe.
6 augustus. DE VRIENDEN, kapt. Lelsz, van Batavia; DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. Hilbrands, van Suriname; DE GEREGTIGHEID, kapt. Oltmans, van St. Petersburg; MARIA, kapt. Van Veen, van St. Petersburg; ANNA CATHARINA, kapt. Erboe, van Riga; GENERAL VON BLUCHER, kapt. Ruyl, van Riga; DE TWEE GEBROEDERS, kapt. Schuuring, van Koningsbergen, de vijf laatsten liggen in quarantaine; MARIA, kapt. Olsen, van Bergen; FORTUNA, kapt. P. Rijland, van Bergen; FORTUNA, kapt. Clasen, van Drammen; FORSOKET, kapt. Rosenburg, van Christiansand.
7 augustus. MARIA, kapt. Hulsen, van Suriname; SUSANNA, kapt. Ipsen, van Havre; DE VROUW HELENA, kapt. De Winter, van Cardiff; MEDEMBLIK, kapt. Gray, van Londen; MERCURIUS, kapt. Thompson, van Leith, van de quarantaine ontslagen; EMANUEL, kapt. L. Mochelbost, van Christiansand. In het Gat ten anker Zr.Ms. fregat RUPEL, kapt. G. Tieman, van Batavia.

Afbeelding
Datum 01 oktober 1831
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 28 september. Binnengekomen: SOPHIA, kapt. Ipsen, van Suriname; JONGE JARIG, kapt. Brunger, van Londen; DE VRIENDSCHAP, kapt. K. Tippema, van Londen.
Texel, 28 september. Vertrokken: PIZARRO, kapt. Holst, naar Fernambuck; GOUVERNEUR VON SCHOLTEN, kapt. Pollen, naar Baltimore; LOS AMIGOS, kapt. Di Gazar, naar Bilbao; GEERDINA, kapt. Sok, naar Cardiff; JULIANA, kapt. Oortjes, naar Yarmouth; DE VRIENDSCHAP, kapt. Schoon, naar Newcastle; DER MORGENSTERN, kapt. Appel, naar Emden.
29 september. DE NEDERLANDEN, kapt. A.J. Struik, naar Batavia; DE HARMONIE, kapt. F. Lange, naar Suriname; DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, naar Havana; ALBERDINA, kapt. A.C. Hazewinkel, naar Cadiz en Gibraltar; BOUWINA, kapt. J.H. Dekker, naar Liverpool.

Afbeelding
Datum 23 april 1832
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 20 april. Binnengekomen: HARMONIE, kapt. F. Lange, van Suriname; SOPHIA MARIA, kapt. G.L. Roperhoff, van Suriname; PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, van Havanna, ligt in quarantaine; FELIX LEMBRANCA, kapt. M. Ignatio, van Port à Port, na visitatie van de quarantaine ontslagen; FRITHJOF, kapt. J.M. Nordstrand, van Cette; DER JUNGE HEINRICH, kapt. W. Antons, van Bordeaux; HOPE WELE, kapt. C. Spinsens, van Londen; ELISABETH, kapt. J. Morton, van Ipswich, de laatste 2 liggen in quarantaine; NICOLAS WITSEN, kapt. L. Wildschut, van Suriname. Van de quarantaine ontslagen ENGELINA, kapt. J.K. de Jong, van Londen; GELIDA, kapt. M.J. Lourens, van Londen; VELATURA, kapt. W. Duckers, van Sunderland. In de Gronden van de Haaks vervallen MARIA ELIZA, kapt. Davis, van Liverpool naar Bremen.

Afbeelding
Datum 19 juni 1832
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 16 juni. Vertrokken: WILLIAM, kapt. W. Nazeby, naar Londen.
17 juni. PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, naar Philadelphia.

Afbeelding
Datum 29 januari 1833
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 27 januari. Gisteren is alhier gearriveerd de bark RIBBLE, kapt. S. van Delden, de 22 september vertrokken van Rotterdam, en heden de brik PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, met een passagier, de 6 september vertrokken van Baltimore.

Afbeelding
Datum 06 juli 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 5 juli. De 3e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis Zr.Ms. stoomboot SURINAME, kapt. kapt.-luit. Van Frank; KONINGIN VAN ZWEDEN, kapt. J. Grap, van Wolgast; DE DRIE ZUSTERS, kapt. D.T. de Jong, van Marennes; de 4e, des morgens, MERCUUR, kapt. J. Stroobuur, van Liverpool; DE GOEDER TROUW, kapt. K.J. Masker, van Reval en zeilden DE TREKVOGEL, kapt. H.T. de Jong, naar St. Ubes en MERCUUR, kapt. W. Arkema, naar Liverpool.
De 4e dezer, des morgens, zeilden MERCURIUS, kapt. J.C.F. Warncke, naar Wismar en WIGERDINA, kapt. W.J. Stuit, naar Sunderland.
De 4e dezer, des morgens, zeilde van Maassluis FREDERIKA, kapt. J.C. Wustenberg, naar Elseneur.
De 4e dezer, des namiddags, arriveerden DE HOOP, kapt. J.H. Mugge, van Liverpool; HELENA GEERTRUIDA, kapt. C. Roskamp, van Papenburg.
De 5e, des morgens, zeilden KORTENAER, kapt. H. Glazener, naar Batavia; DE JONGE HENDRIKA, kapt. F. Rietmeyer, naar Konstantinopel; KLASINA EN DIRKJE, kapt. A. Schilperoord, naar Lissabon; JOHANNA MARIA, kapt. T.W. Stuit, naar Liverpool en DE ZWAAN, kapt. C. van Driesten, naar Neva.
De 4e dezer, des namiddags, arriveerde in de Maas JACOBA, kapt. C. Verkade, van Rouaan; de 5e, des morgens, DE JONGE HELENA, kapt. J.D. Tobbens, van Papenburg en zeilden MARIA ADRIANA, kapt. J. Parlevliet en DE VRIENDSCHAP, kapt. R.P. Duit, naar ….; HARMONIE, kapt. J. Rooderkerk en JOHANNA GEZINA (opm: JOHANNA GEZIENA, ook JOHANNA GESINA), kapt. P.G. Schuur, naar Liverpool.
De 5e dezer, des morgens, zeilden van Maassluis DE VRIENDSCHAP, kapt. F. Plokker, naar Londen; LUDWIG, kapt. J. Haesloop, naar Bergen; NEESKE MARIA, kapt, J.H. de Boer, naar Embden.
Kapt. J. Stroobuur, te Helvoetsluis binnen, rapporteert, dat hij de 1e dezer in het gezicht van Goudstaart heeft gezien het schip JOHANNA CORNELIA, kapt. Jansen, van Rotterdam, naar Batavia.
Kapt. H. de Jong, voerende het schip OLIVIER VAN NOORT, de 5e februari van Amsterdam te Batavia aangekomen, meldt van de 11e dito, dat hij in het Kanaal en later op de reis veel stilte heeft gehad; aan boord was alles wel en het schip in de beste staat.
Het schip de PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, zou de 25e februari van Batavia naar Amsterdam vertrekken.
De 1e dezer is te Vlissingen, uit hoofde van de slechte gelegenheid, binnengevallen, doch de volgende dag weer naar zee gestoomd de GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, van Rotterdam naar Duinkerken.

Afbeelding
Datum 15 juli 1833
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Scheepstijdingen. Binnengekomen:
Texel, 12 juli. ALIDA, kapt. J.H. Bondt en TJAKKIEN, kapt. H. Drewes, van Christiansand; DANKBAARHEID, kapt. C.M.S. Meyer, van Sunderland; MARIA ADOLPHIA, kapt. J.H. Haverbult, van Oleron; PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, van Batavia.
Kapt. Hilbrands rapporteert gezien te hebben op de 6e juli, bij Lezard, Zr.Ms. fregat ALGIERS; op de 8e juli bij Bevesier, een Rotterdams schip, met de Rotterdamse no. vlag 34; zelfde dato een Rotterdams schip, genaamd BATAVIA, zijnde bij de Singels en op de 9e juli bij Zuid-Voorland, de brik ONDERNEMING, kapt. J.A. Engels, van Amsterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 16 juli 1833
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam:
DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, van Batavia met koffie.

Afbeelding
Datum 10 september 1833
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Binnengekomen:
Texel, 8 september. VIGILANTIA, kapt. J.H. Helderman, van Dantzig.
Vlie, 6 september. MINERVA, kapt. J.D. Zylstra, van Riga, dezelve is bij overslag aan de grond gezeild; CATHARINA, kapt. J.B. Mulder, van Dantzig; WELDAAD, kapt. R.E. Bol, van Dantzig; WILHELMINA HENDRIKA, kapt. D.D. de Jong, van Tiditeo; JONGE KLAAS, kapt. J.H. Willers, van Hardersleben (opm: Haderslev); HARMONIE, kapt. T.F. Buntin, van Brewich; ANNA CATHARINA, kapt. A. Rozema, terug uit zee.
Terschelling, 5 september. ANNA, kapt. H.J. Korter, van Riga; DE JONGE FLORENS, kapt. J.A. de Vries, van Petersburg; MARIA HENRIETTA, kapt. M.A. de Boer, van Petersburg; HOOP EN VERWACHTING, kapt. K.K. de Boer, van Memel; DE TWEE BROEDERS, kapt. H.J. Bruins, van Holmstrand; JANTINA, kapt. J.K. de Boer, van Arendahl; DE HARMONIE, kapt. H. Jans, van Christiansand; HERMINA, kapt. P.S. Brouwer, van Howacht; DE TWEE GEBROEDERS, kapt. J.R. Bossinga, van Stettin; DE JONGE CAROLINA, kapt. R.H. Oortjes, van Drammen; DE VROUW ZIEVER, kapt. D.G. Loers, van Dorenbosch; PAULUS MARIANA, kapt. A. Meulman, van Wavervoord; DIANA, kapt. J. Oestman, van Wismar; HENDRIKA, kapt. G.G. Bakker, van Barth.
Uitgezeild:
Texel, 8 september. IDA ALEIJDA, kapt. J. Sipkes Fz., naar Batavia; PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, naar Suriname; TWEE GEBROEDERS, kapt. B.J. Wegers, naar Nantes; ANNA, kapt. S.L. Brink, naar Duinkerken; AURORA, kapt. H.G. de Wal, naar Duinkerken; MARGINA, kapt. J.B. Boer en ST. THOMAS, kapt. K. de Jong, naar Newcastle; TWEE GEBROEDERS, kapt. N.N. Bruns, naar Bandholm; VLIJT, kapt. D.H. Hazewinkel, op avontuur.
Vlie, 6 september. VROUW FENNEGINA, kapt. W.J. Pronk, naar Newcastle; LUNA, kapt. L. Bakker, naar Drammen; WILHELMINA, kapt. A.B. Visser en JAN FREDERIK, kapt. H.H. Kok, naar Larwich; ALETTA, kapt. C.H. Slagter en DRIE GEZUSTERS, kapt. P.P. Dykstra, op avontuur.

Afbeelding
Datum 21 september 1833
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 19 september. AMALIA, kapt. H.P. Heusing, van Petersburg.
Kapt. J.N. Klint, gisteren gemeld, rapporteert de 15e dezer bij Lezard gepraaid te hebben: IDA ALYDA, kapt. J. Sipkes Fz., van Amsterdam naar Batavia; alles wel aan boord en op diezelfde dag nog gezien te hebben, PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, van Amsterdam naar Suriname.
Vlie, 17 september. JACOBINA EN BARBARA, kapt. K.Z. Schut, van Petersburg; DRIE GEBROEDERS (opm: smak DRIE GEBROEDERS), kapt. E.G. Jonker, van Riga; VROUW GEZINA, kapt. A.W. Benting en ALIDA CLAZINA, kapt. K.E. Tiktak, van Koningsbergen; EUROPA, kapt. K.J. Scholtens, JONGE JELTJE, kapt. J.F. Posthumus, MARGARETHA, kapt. A.T. Steffens, GOEDE HOOP, kapt. J.L. Pinxterboer en VROUW PETRONELLA, kapt. J.A. Schuuring, de laatste vijf van Dantzig; VROUW PETRONELLA, kapt. J.A., Schuuring, van Stokholm; VRIENDSCHAP, kapt. H.C. Slof van Stralsund; TWEE GEBROEDERS, kapt. W.J. Lukens, van Holmstrand. 18 september. ANNA MARIA, kapt. K. Hoek, van Petersburg; EDUARD, kapt. N. Nestveld, van Dago; VROUW BARBARA, kapt. R.E. Jonker, van Kiel; TWEE GEBROEDERS, kapt. B.H. v.d. Werf en WILLEM OLIVIER, kapt. G.J. Korter, van Drammen; MARGARETHA ELISABETH, kapt. J.B. de Groot, van Hamburg.
Sunderland, 14 september. DIANA, kapt. R.H. Duit, ALIDA IKINA, kapt. W.A. de Jonge; TWEE GEBROEDERS, kapt. H.J. Zilver; WEMELINA KRANENBORG, kapt. S.J. Prange, HERMINA, kapt. Z.H. Fyn en ALETTA, kapt. F.R. Nepperus, allen van Amsterdam.
Uitgezeild:
Texel, 19 september. FLORA, kapt. H.H. Klein en DE HOOP, kapt. S. Kooren, naar Duinkerken
Vlie, 17 september. CATHARINA ENGELINA, kapt. E.K. de Groot, naar Sunderland; EGBERTUS, kapt. L.E. Tiktak, naar Christiansand; KLAZINA MARGARITHA, kapt. J.R. Schippers, naar Oostrisoer; JONGE YPE, kapt. E.J. Karst, op avontuur; JONGE REINTJE, kapt. J.P. Carst; HARMONIE, kapt. H. Jans, van Christiansand; JACOBA CATHARINA, kapt. D.L. Kuipers, naar Oosterrisoer.

Afbeelding
Datum 17 december 1833
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 15 december. MARIA, kapt. J.J. Brouwer qq., van Suriname; DOLPHYN, kapt. A. Sluyk Jr., van Bayonne; GOEDE VERWACHTING, kapt. D. Ouwehand, van Hull; ANNA HERMANNA, kapt. A.W. Bakker, van Petersburg; DE NYVERHEID, kapt. E.E. Hoveling, van Dantzig; ANNA CORNELIA, kapt. D.H. Daniels, van Bergen, als bijlegger.
Suriname, ANNA EN LOUISE, kapt. J.K. de Jong, in 29 dagen. – 1 november, DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, van Amsterdam.
Uitgezeild:
Soerabaya, 10 augustus. MERCURIUS, kapt. J.H. Seepe, naar Palembang, met troepen.
Memel, 29 november. VERWACHTING, kapt. Vos, FORTUNA, kapt. T.A. Hansen en VROUW ALIDA, kapt. G.R. Kars, naar Amsterdam.
Bolrderaa, 30 november. DE JONGE TJITSKE TROMP, kapt. T.S. Oldendorp, naar Elseneur.
Kroonstad, 28 november. HYLKE JANSZ., kapt. B.J. Siedzes, naar Amsterdam; 29 november. MARIA THERESIA, kapt. C.H. Uil, naar Stettin; JOHANNA MARGARETHA, kapt. J.H. de Boer, naar Amsterdam; EERSTELING, kapt. H.F. Klie, naar Nantes.

Afbeelding
Datum 18 januari 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Rotterdam 17 januari. De 17e des morgens zeilde uit de Maas EMERALD, kapt. S. Jennings, naar Ipswich.
De PIET HEIN, kapt. Turnbull, van Rotterdam, is de 25e november, is de 25e november te Suriname aangekomen.
In Texel is binnengekomen Zr.Ms. korvet HIPPOMENES, kapt.luit. Willinck, van Curaçao.
Het schip DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, zou in de maand december van Suriname naar Amsterdam vertrekken.

Afbeelding
Datum 03 februari 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 31 januari. ZEEMANSHOOP, kapt. J.A. Witzen, ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. P. Kraay en OLIVIER VAN NOORD, kapt. H. de Jong, van Batavia; AURORA, kapt. J.B. Heitman, van Havana; VROUW DIEUWKE, kapt. R. Bovenkamp, van Londen; HENRIËTTE, kapt. M. Karsenboom, van Riga; PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hillebrands, van Suriname.
Batavia, 20 oktober. ROTTESTROOM, kapt. J.H. Deuling van Rotterdam.
21 Oktober. ‘s GRAVENHAGE, kapt. D.J. Bulsing, van Rotterdam; SURINAME, kapt. W. Landsaat Jr., van Amsterdam; NIJVERHEID, kapt. L. Heykoop, en ADRIANUS EN JACOBUS, kapt. J. Parlevliet, van Rotterdam.
Batavia, in oktober. CORNELIA SARA, kapt. S. Veenstra, van Amsterdam.
Uitgezeild:
Batavia, 18 oktober. DILIGENCE, kapt. H. Bos, naar Soerabaya. 22 oktober. EERSTELING, kapt. H.F. Horneman, naar Rotterdam.
Stralsund, (doorgezeild), 20 oktober. ONS GENOEGEN, kapt. C. van Zameren, van Amsterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 03 februari 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: DE ADMIRAAL DE RUITER, kapt. P. Kraay, van Batavia met koffie, suiker, sapanhout en bindrottingen; ZEEMANSHOOP, kapt. Z.A. Witzen, van Batavia met koffie, suiker en huiden; OLIVIER VAN NOORD, kapt. H. de Jong, van Batavia, met koffie, suiker, huiden, kurkuma, lange peper, arak en cajaputi-olie; DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, van Suriname met suiker, katoen, cacao en koffie; ACHT GEBROEDERS, kapt. H.H. Kramer, van Bordeaux met wijn en honig; HARMANNA JACOBA, kapt. J. van Ulphen, van Bordeaux met wijn, anijszaad en pruimen; HECTOR, kapt. P.H. Keusder, van Bordeaux met wijn.

Afbeelding
Datum 13 maart 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Uitgezeild:
Texel, 11 maart. Zr.Ms. korvet PANTHER, kapt. luit. A.C. Edeling, naar Vlissingen; CATHARINA ANNA HELENA, kapt. P.H. Bos, van Suriname; PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, naar Havana; VROUW ALIDA, kapt. P.T. Swiers, naar Bordeaux.

Afbeelding
Datum 06 juni 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 4 juni. HERRIBERTUS HERMANUS, kapt. H.H. Rieke, van Antwerpen; VRIENDSCHAP, kapt. J. Drewes, van Londen.
Vlie, 1 juni. PETRUS LUDOVICUS, kapt. W.J. Moesker, van Shields; MARIA ANNA, kapt. E.P. Brons, van Swinor, in Noorwegen. Bij de Stortemelk binnen.
Havannah, 21 april. HAVANA PACKET, kapt. D.T. Visser, PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hillebrands, van Amsterdam; PIGEON, kapt. J.H. Hintens, van Antwerpen.
Cardiff, 30 mei. LUMMEGINA GEZINA, kapt. J.J. de Jonge, van Amsterdam.
Liverpool, 30 mei. LUKKINA MARGARETHA (opm: LUKKINA MAGRIETA), kapt. H.S. Hoveling, van Alkmaar.
Uitgezeild:
Texel, 4 juni. VIER GEBROEDERS, kapt. H.C. Schut, naar Marseille; CORNELIA, kapt. A.P. Schoonhoven, naar Londen; CAROLINA, kapt. H. Gron, naar Drammen.
Vlie, 2 juni. MARGINA MARGARETHA, kapt. H.J. Oortjes en GEZINA, kapt. P.P. Muntendam, beide naar Sunderland; VRIENDSCHAP, kapt. G. Zielke, naar de Oostzee; JEREMIAS, kapt. S.L. Stellingwerf, naar Nerva’; MARGARETHA HENDRIKA, kapt. S.A. van der Werff, naar Christaansand; VROUW AUKJE, kapt. T.T. Visser, naar Koningsbergen; JOHANNA MARGARETHA, kapt. B.H. Pott, naar Dantzig; VREDE EN HOOP, kapt. H.J. Buining, naar Rostock; EENDRAGT, kapt. R.C. de Groot, HARMONIE, kapt. A. Middents en LUNA, kapt. L. Bakker, alle drie naar Drammen; WILLEM BAKKER, kapt. G.J. Korter, naar Brewich; JONGE JAN, kapt. J.E. Bart, JAN FREDERIK, kapt. H.H. Kok en VROUW ANTJE, kapt. D.K. de Groot, alle drie naar Christiaansand; WILHELMINA, kapt. A.B. Visser, naar Oosterisoer; VIGILANTIE, kapt. J.H. WIlderman, naar Larwich; JONGE FREERK, kapt. P.A. Visser, H.Z. kapt. S.K. de Vries en HILLECHINA, kapt. H.H. Brakke, alle drie naar Noorwegen; EENSGEZINDHEID, kapt. J.N. v. Duynen, JOHANNA, kapt. P.P. Douwes; HARMONIE, kapt. W.L. Veen, JONGE HELENA, kapt. J.D. Tobbens, TWEE GEBROEDERS, kapt. S.J. Jaski en RENSINA, kapt. H.W. Stuit, alle zes op avontuur; ENGELINA, kapt. G.T. Borst, naar de Oostzee. Naar Terschelling gezeild: MARIA JACOBA, kapt. J.J. Wever, naar Noorwegen. 3 juni. ANNETTA, kapt. C.F. Maas, naar Riga; AURORA, kapt. G. Pickart, naar de Oostzee; CATHARINA, kapt. J.B. Mulder, naar Holmstrand; HARMONIE, kapt. H. Jans, naar Noorwegen; MARIA CORNELIA, kapt. H.H. Voss, op avontuur.
Terschelling, 2 juni. ALETTA, kapt. C.H. Slagter, op avontuur.

Afbeelding
Datum 30 juni 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 28 juni. PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, van Havanna; CORNELIA, kapt. A.P. Schoonhoven en VRIENDSCHAP, kapt. H.B. Tippema, beide van Londen; TWEE GEBROEDERS, kapt. J.H. Potjewyd, van Newcastle; NEERLANDS TROUW, kapt. R.J. de Groot van Drammen. Gisteren nog: SOPHIA CORNELIA, kapt. B.F. Ipsen, van Suriname; DE ONDERNEMING, kapt. F.J. Hazewinkel, van Koningsbergen.
Uitgezeild:
Texel, 28 juni. VROUW DIEUWKE, kapt. R.L. Bovenkamp, van Londen.

Afbeelding
Datum 01 juli 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: SOPHIA CECILIA, kapt. B.F. Ipsen, van Suriname met suiker, katoen en indigo; DE GEBROEDERS, kapt. P.E. Sorgdrager, van Suriname met suiker en katoen; DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. Jan Hilbrands, van Havannah met suiker, koffie, koopmanschappen en sigaren; JANTINA ANNEGINA, kapt. H.G. Sap, van Petersburg met koper, koopmanschappen, paarden, potasch, koper, borstels, kalminken, vislijm en drogerijen.

Afbeelding
Datum 18 augustus 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 16 augustus. CATHARINA ELSIENA, kapt. A.H. Schuring, van Petersburg.
Vlie, 15 augustus. Nog binnengaats: NEDERLAND, kapt. K. Hoekstra; SPITSBERGEN, kapt. H. Rickmers.
Terschelling, 14 augustus. GRIETJE, kapt. M.R. de Boer, van Hoekziel.
Uitgezeild:
Texel, 16 augustus. PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, naar Suriname; ANNA MARIA, kapt. J.F. Muys en AMSTERDAM, kapt. C. Cook, naar Londen.
Vlie, 14 augustus. JOHANNA MARGARETHA, kapt. B.H. Pott, naar Cardiff; BELVEDERE, kapt. T. Vos, naar de Oostzee; HILLEGONDE, kapt. H.A. Hendriks, naar Riga; HILLECHINA, kapt. W.J. Panman, op avontuur; WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert, naar Hamburg.

Afbeelding
Datum 19 augustus 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 16 augustus. CATHARINA ELSIENA, kapt. A.H. Schuring, van Petersburg.
17 augustus. ST. THOMAS, kapt. N.M. Lindegaard, van Newcastle; MARIA OLETTA, kapt. J. Bylegaard, van Nerva; DAGERAAD, kapt. A.F. Rasker, van Flekkefiorde.
Vlie, 16 augustus. NEDERLAND, kapt. K. Hoekstra, van Groenland, met 300 robben en 8 vaten spek; SPITSBERGEN, kapt. H. Rickmers, van Groenland, met een vis, 30 quardelen (opm: een oude inhoudsmaat voor vaten) spek; VROUW FOUKE, kapt. C.H. Loop, van Leer is in de haven gezeild.
Terschelling,14 augustus. GRIETJE, kapt. M.R. de Boer, van Hooksiel. 15 augustus. CATHARINA, kapt. H.R. Veling en FRANCINA, kapt. H.A. Remper, beide van Kiel; ALBERDINA, kapt. G. Venema en DE VROUW DOROTHEA, kapt. J.H. Peters, beide van Tonningen; DE VROUW NETTA, kapt. C. Sandersfeld, van Fedderwaddersiel; SOCIETEIT, kapt. E.J. Siemers en FORTUNA, kapt. J.T. Mewes, beide van Cuxhaven.
Uitgezeild:
Texel, 16 augustus, PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, naar Suriname; BELVEDERE, kapt. T. Vos, naar de Oostzee; HILLEGONDA, kapt. H.A. Hendriks, naar Riga; HILLECHINA, kapt. W.J. Panman, op avontuur. 15 augustus, WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert, naar Hamburg. 17 augustus. VROUW CHRISTINA, kapt. C. Meyer, naar Duinkerken; EMANUEL, kapt. J. Fogt, naar Christiaansand.
Vlie, 16 augustus. JONGE JAN, kapt. J.E. Bart, van Christiaansand.

Afbeelding
Datum 07 oktober 1834
Krant NSU - Nieuwe Surinaamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Paramaribo, 6 oktober. De 4e dezer is alhier binnengekomen het schip PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, van Amsterdam, en is uitgeklaard het schip VRIESLANDS WELVAREN, kapt. D.F. van Veen, naar Amsterdam met 285 vaten suiker, 15 balen schone katoen en 1 kistje indigo.

Afbeelding
Datum 11 december 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 9 december. Binnengekomen: VIER GEBROEDERS, kapt. O.F. Fockema, van Londen. Gisteren nog: het Hollands galjootschip DE HERSTELLER, kapt. C. van der Wind, van Rio-Janeiro; JOHANNA CAROLINA, kapt. J. Verdoes, van Lutjewaard; in vlot water.
Suriname, 23 september. ANTONIA, kapt. E. Speelman, van Amsterdam. 26 september. AGENORIA, kapt. H. v.d. Kolff, van Rotterdam.
4 oktober. DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, van Amsterdam.
16 oktober. PIET HEIN, kapt. W. Thurnbull, van Rotterdam.
Uitgezeild: Suriname, 4 oktober. VRIESLANDS WELVAREN, kapt. F.D.. van Veen, naar Amsterdam.
10 oktober. ALIDA, kapt. D.T. Doornbos, naar Amsterdam.
16 oktober. HARMONIE, kapt. A. v.d. Meyde, naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 05 februari 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 3 februari. HOLLAND, kapt. W.G. van Barneveld Kooy, van Batavia.
Uitgezeild:
Texel, 3 februari. Zr.Ms. korvet CASTOR, kapt. luit, Ampt, naar de Middellandse Zee; DORP GAASTMEER, kapt. M.P. van der Zee, naar Londen; BRENDA, kapt. P. Lirk, naar Alexandria; PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, naar Philadelphia.

Afbeelding
Datum 14 maart 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 maart. In de Javasche Couranten tot den 16 november 1836 vindt men:
Bij een resolutie, van den 25 september laatstleden (opm: 1836), wordt bepaald, dat voortaan aan alle vaartuigen, zonder onderscheid, mits voorzien van Nederlands-Indische zeebrieven of jaarpassen, zal zijn toegestaan om in de onderscheiden havens van Timor handel te drijven.
Straat Sunda doorgezeild de Nederlandse schepen BELLONA naar Rotterdam, en ONDERNEMING naar Amsterdam, beide van Batavia, het laatste laatst van Anjer.
Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. brikken ORESTES en CIRCE, civiele schoeners NIOBẾ, ZWALUW, ALCINOE en ANADYOMENE, Nederlandse schepen FATAL HAIR, ADMIRAAL DE RUITER, MERCURY, SUMATRA, HELENA, DE HOOP VAN ALBLASSERDAM, JEANNETTE PHILIPPINE, ANTHONY, KORTENAER, L’ESPERANCE en MAKASSER,
brikken PEENGHOEY, de HOOP, TWEE GEZUSTERS, DE PRINS DER NEDERLANDEN, KIMWAN, ALYDA, INDRAMAYOE, FATAL HILWAHAP, SOPHIA en PASSEKAN, barken TALSUM, FATAL KARIM, BLORA, LOUISA, DOROTHEA HENRIETTE, JOHANNA WILHELMINA, FATAL GHAIR, TESSIER, FATAL HAIR en TAN GOANSING,
schoeners JOHANNA CHARLOTTA, MARZOEK, MARIA FREDERIKA, GOANKIEN, CORINGA en FATAL HAIR, Kniphauser brik DIANA, Amerikaanse schepen GEORGE CABOT, DUXBURY en BRUNETT, Engelse schip BENCOELEN en Frans schip LE GRAND DUQUESNE.
Van Batavia zijn gezeild de Nederlandse schepen DE VRIENDEN en JACOB CATS naar Soerabaya en ZEEMANSHOOP naar Samarang.
Te Samarang is gearriveerd van Batavia het Nederlandse schip de STAD AMSTERDAM, en van daar gezeild, over Batavia, het dito schip MERCURIUS naar Middelburg.
Ter rede van Soerabaya lagen den 9 november Zr.Ms. corvetten AJAX en ZWALUW, stoomschip WILLEM DE EERSTE, brik SIWA, schoeners JANUS en CASTOR,
Nederlandse schepen SINGAPOERA, PETRUS, NEÊRLANDS KONINGIN en GENERAAL CHASSẾ, brikken SUSANNA DOROTHEA, TEKSING, ONDERNEMER en ALIE OESOOR,
barken ONDERNEMING en POLLUX, schoeners IRIS, OEJOONG PANDAN, FATAL KAIR en CALYPSO, pantjallang (opm: een grote soort prauw voor goederenvervoer) BESIE en Engels schip CYNTHIA.
Van Soerabaya zijn gezeild de Nederlandse schepen JAVAAN en EMANUEL naar Samarang en Batavia, en ELIZABETH, over Tjilatjap (opm: Cilacap), naar Nederland.

Afbeelding
Datum 21 maart 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 20 maart. Uittreksel uit de Lloydslijst van den 17 maart:
Te St. Helena gearriveerd PRINS DER NEDERLANDEN (opm: brik, kapt. J.H. Hilbrand), van Batavia en gedestineerd naar Amsterdam, en Matthysen (opm: kapt. F. Matthijssen, fregat ANTHONY) van Batavia; te Batavia Mulder.

Afbeelding
Datum 23 maart 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 22 maart. Kapt. J. Hilbrands (opm: brik PRINS DER NEDERLANDEN), van Batavia naar Amsterdam, te St. Helena aangekomen, heeft dadelijk de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 25 maart 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 24 maart. Het te Amsterdam thuis behorend schip PRINSES, kapt. J. Hillebrands (opm: brik PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands), van Batavia naar Amsterdam, en het schip PAULINE kapt. P. Petersen, van Marseille naar Lübeck en Rostock, zijn den 16 dezer op de Gronden (opm: het ondiepe gedeelte van de Atlantische Oceaan voor de ingang van Het Kanaal; ruwweg het gebied binnen de 100 vademlijn) gepraaid door de in Falmouth teruggekomen Engelse post-stoomboot REMONA.

Afbeelding
Datum 04 april 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 3 april. Kapt. J. Hillebrands (opm: J. Hilbrand, voerende brik PRINS DER NEDERLANDEN), van Batavia in Texel binnen, heeft den 4 februari op 0º20’ N.B. 20º30’ W.L. gepraaid de kof VREDE EN HOOP, kapt. F.G. Mellema, van Amsterdam naar Fernambuck (opm: Pernambuco = Recife).

Afbeelding
Datum 25 mei 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. G.J. Roland Holst, J.H. Balwé, J. Corver en B.D. Bosscher makelaars, zullen op maandag den 29 mei 1837, des avonds ten 6 ure, in de Nieuwe Stads-Herberg, aan het IJ, te Amsterdam, verkopen: een extra-ordinair, welbezeild, Nederlands gebouwd, gekoperd en met koperen bouten voorzien Brikschip, genaamd DE PRINS DER NEDERLANDEN, gevoerd door kapt. Jan Hilbrands, volgens Nederlandse meetbrief lang 24 ellen 70 duimen, wijd 4 ellen 41 duimen, hol 4 el 29 duimen, en alzo groot 208 tonnen.
Voorts nog 2/8e parten in het gekoperd Nederlands Barkschip, genaamd ABEL TASMAN, kapt. H.H. Zijlstra, varende onder directie van de heer J.H. Hackman Asschenbergh en liggende aan de werf ’t Roopaard, op de Kadijk, te Amsterdam;
breder volgens inventaris en nader bericht bij bovengenoemde makelaars.

Afbeelding
Datum 02 februari 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: THETIS, kapt. G.S. Theensma, van Batavia met koffie; ALIDA WILLEMINA, kapt. D. Boelhouwer, van Batavia met koffie en tin; HARMONIE, kapt. J. Addicks, van Coppename met hout.

Afbeelding
Datum 04 mei 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia zal begin dezer maand vertrekken het gekoperd tweedeks-brikschip ALIDA WILLEMINA, kapt. K. Lutjes, van Amsterdam. Voor passagiers en goederen gelieve men zich te adresseren ten kantore van de cargadoors D’Arnaud & Co., alhier of bij de kapitein, aan boord van de brik, liggende in het Westerdok.

Afbeelding
Datum 16 juni 1842
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. G.J. Roland Holst, F. der Kinderen, J. Corver, H. Salm, H.J. Rietveld, A.A. van der Crab A.W. Abrahamsz, makelaars, zullen, ten overstaan van een daartoe bevoegd beambte, op maandag de 27e juni 1842, des avonds ten 6 ure precies, te Amsterdam, in de Nieuwe Stads-Herberg, aan het IJ, verkopen: een extraordinair welbezeild gekoperd en kopervast tweedeks brikschip, varende onder Nederlandse vlag, genoemd ALIDA WILLEMINA, gevoerd door kapt. Klaas Latjes, volgens Nederlandse meetbrief lang 24 ellen 70 duimen, wijd 4 ellen 41 duimen, hol 4 ellen 29 duimen en alzo gemeten op 208 tonnen of 110 lasten en dat verder met al deszelfs rondhouten. Opstaand en lopend want enz., als breder bij de inventaris is te zien. Het voorz. Brikschip ligt in het Ooster Dok.
Iemand nader onderricht begerende spreke met bovengenoemde makelaars of met D’Arnaud & Comp.

Afbeelding
Datum 29 juni 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Verkoping van schepen. Maandag 27 juni, in de Nieuwe Stadsherberg aan het Y. Een welbezeild gekoperd en kopervast tweedeks brikschip ALIDA WILLEMINA, kapt. Klaas Latjes. NLG 6500. In slag NLG 3400. Opgehouden.

Afbeelding
Datum 05 maart 1844
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. In lading naar Batavia om in de helft dezer maand te vertrekken het tweedeks gekoperd en kopervast brikschip ALIDA WILLEMINA, kapt. K. Latjes. Iemand enige goederen wensende te laden, gelieve zich te adresseren ten kantore van de heer B.W. van Straten, IJgracht no.14, of bij de cargadoors d’Arnaud & Co. te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 03 april 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 2 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn in het geheel voor deze maand bevracht de navolgende schepen:
- Voor Amsterdam: TWEE CORNELISSEN, kapt. S. Veenstra; DRIE VRIENDEN, kapt. H. de Wijn; ALIDA WILLEMINA, kapt. K. Latjes; LOUISA MARIA, kapt. B.C. Jaski; URANIA, kapt. C. Abrahams Jr.; DILIGENCE, kapt. L. Smit; WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst; HOLLAND, kapt. R. Dekker; OOST INDIA PAKKET, kapt. B. Bakker; JACOB ROGGEVEEN, kapt. H. Rolff; JAN HENDRIK, kapt. H.W. Eickelberg.
- Voor Rotterdam: BATAVIA, kapt. J.A. Pronk; STAD SCHIEDAM, kapt. J.P. Andriessen; J.C.J. VAN SPEIJK, kapt. H. Noltée; HOOP VAN ALBLASSERDAM, kapt. A. Pronk; FACTORIJ, kapt. M.W. Zwart; GÉRARDINA, kapt. N.J. Wilsch; SARA LIJDIA, kapt. B. van der Tak; NEERLANDS KONING, kapt. C. Schoewert.
- Voor Dordrecht: ABEL TASMAN, kapt. L. van Haften; STAD DORDRECHT, kapt. J. van Nassau.
- Voor Middelburg: ZEEPAARD, kapt. J. Giltjes.

Afbeelding
Datum 06 september 1845
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 4 september. De 1e september zijn alhier aangekomen de Nederlandse brik ALIDA WILLEMINA, kapt. K. Latjes, met een passagier, van Amsterdam vertrokken de 5e mei, het dito schip STAD DORDRECHT, kapt. J. van Nassau, van Dordrecht vertrokken de 11e mei, en dito brik de HARMONIE, kapt. H. Bonma van Rotterdam vertrokken mede de 11e mei.
De 3e september zijn alhier aangekomen het Nederlandse schip ANNA PAULOWNA, kapt. W. Bok, met vier passagiers, van Amsterdam vertrokken de 5e mei, en de dito bark MARGARETHA, kapt. J.G. Bauer, van Londen vertrokken de 17e mei.

Afbeelding
Datum 08 september 1847
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 6 september. Gisteren zijn hier aangekomen het Nederlandse schip OCEAAN, kapt. N.D. de Boer, de 29e mei vertrokken van Amsterdam, en het dito schip KOLONEL KOOPMAN, kapt. H.G. Pott, de 27e mei vertrokken van Amsterdam.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip MENADO, kapt. R.J. Rijken, met negen passagiers, de 23e mei vertrokken van Rotterdam, de dito bark WELTEVREDEN, kapt. J.A. Bangma, de 27e mei vertrokken van Rotterdam, het dito schip MIDDELBURG, kapt. M. Rooderkerk, de 27e mei vertrokken van Middelburg, en de dito brik ALIDA WILLEMINA, kapt. K. Latjes, de 22e april vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 02 november 1848
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 1 november. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende 8 schepen, als:
Voor Amsterdam: ALIDA WILLEMINA, kapt. J.C. Berk; SUSANNA CHRISTINA, kapt. R.M. Corbiére; MARGARETHA IDA, kapt. D.H. Kramer, van Rotterdam; STAD DORDRECHT, kapt. J. van Nassau, van Dordrecht.
Voor Rotterdam: ADRIANUS EN JACOBUS, kapt. P.J. van Emmerik; MARIE JULIE, kapt. Tijgeler; MERCATOR, kapt. N.N.; JONGE JAN, kapt. G.T. Bus.
Nog zijn bevracht geworden de schepen KOLONEL KOOPMAN en HENDRIKA, beide van Rotterdam, op de voet en de voorwaarden van bevrachting voor 1849.

Afbeelding
Datum 02 mei 1849
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 28 april. Gisteren zijn hier aangekomen de Nederlandse brik ADRIENNE JACOBUS, kapt. P.J. van Emmerik, met twee passagiers, de 17e december vertrokken van Amsterdam, het dito schip IJSTROOM, kapt. F. de Meester, met een passagier, de 28e december vertrokken van Amsterdam, de dito bark GEERTRUIDA, kapt. H.C.G.B. Behrens, met twee passagiers, de 21e december vertrokken van Amsterdam, en de dito bark WOLTEMADE, kapt. F. Guijt Jr., de 13e december vertrokken van Rotterdam.
Heden is hier aangekomen de dito brik ALIDA WILLEMINA, kapt. J.C. Bent, met een passagier, de 19e december vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 23 augustus 1849
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 22 augustus. Volgens bericht van kapt. Verschuur, voerende het schip HENDRIKUS GERARDUS, zou hij 16 juni de terugreis van Padang naar Amsterdam aanvaarden, en volgens brief van kapt. Berk, voerende de brik ALIDA WILLEMINA, zou deze mede 19 juni van Tjilitjap herwaarts zeilen. Aan boord van beide dezer schepen waren passagiers zomede equipage welvarende.

Afbeelding
Datum 03 juli 1850
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia. Aangekomen.
29 juni. De Ned. bark ARIEF BANJARMAAS, kapt. Moehamat Arip, van Samarang de 25e juni, passagiers de heer Bronkhorst en fam.
29 juni. De Ned. brik PASEKAN, kapt. Na Pao, van Pekalongan de 26e juni.
29 juni. De Ned. bark HENDRIK WESTER, kapt. R.J. Reijnders, van Onrust.
3 juni. De Ned. bark BALGIS, kapt. J.A. Diederiks, van Soerabaja de 14e juni, passagier mevr. de wed. Baltemi en een militair.
3 juni. Het schip NEHALENNIA, kapt. D.J. Bart, van Soerabaja de 26e juni.
1 juli. Het Franse schip BON PERE, kapt. C. Dupeijraz, van Manilla de 8e mei. – De Ned. bark CLARA ANNA MARIA, kapt. P.J. Bakema, van Samarang de 29e juni.
Vertrokken.
29 juni. Het Ned. schip NAGA LAUT, kapt. Sech Ambar Gievrij, naar Samarang.
30 juni. De Ned. bark FAID ALIM, kapt. Said moehamat Alhadie, naar Indramayoe.
2 juli. De Ned. bark DIEDERIKA, kapt. Schermer, naar Banka.
Schepen liggende ter rede.
Zr.Ms. korvet NEHALENNIA, stoomschepen PHOENIX, schoener KAMELION, Gouv. schoener HAAI, Ned. schepen BATAVIER, MARSOEK, NEHALENNIA, barken DE NEDERWAARD, VLASHANDEL, PROTIUS, HONGKONG, DIEDERIKA, HENDRIK WESTER, GENERAAL MICHIELS, AMA NATTER RACHMAN, GATMIR, EMILIE, BALHEER, ASADOOL HAER, ORESTES, DENNOK BIENTANG TOEDJOE, ELISE SUSANNE, ARIEF BANJARMAAS, BALGIS, brik WILLEM PASEKAN, schoener GIRAFFE. Eng. schip CLIFTON, RICHARD THORNTON, schoener CHAMPION. – Frans schip BON PERE, NOUVILLE GABRIELLE. – Amr. schip DOLPHYN. – Brem. schip LEVOINA. – Zweeds brik LOUISE.
Samarang. Aangekomen.
22 juni. De Ned. bark AL ALAWIE, kapt. Mohamat Bin Molok, van Batavia de 14e juni.
23 juni. De Ned. schoener BLIUDJOE SARIE BOELAND, kapt. Tan Tek Boen, van Grissee de 18e juni.
23 juni. De Ned. bark LACHMADIE, kapt. Said Alie Bin Oemar Alhabsij, van Muntok de 14e mei.
23 juni. De Ned. bark HENRICUS GERARDUS, kapt. P. Verschuur, van Soerabaja de 20e juni, met 20 gepasp. militairen.
25 juni. De Ned. bark HENRIETTECLASINA, kapt. F. Hager, van Macao de 27e april.
26 juni. De Ned. bark ASAD DULLA, kapt. M. Monteiro, van Sumanap de 20e juni.
26 juni. De Ned. bark PYLADES, kapt. J.B. Perrij, van Balie Ampenan de 21e juni.
27 juni. De Ned. bark ASULTANIE, kapt. Said Mohamat Bin Segaf, van Balie Ampenan de 18e juni.
28 juni. De Ned. bark PLANCIUS, kapt. S.J. Rotgans, van Batavia de 22e juni, passagiers de heren C. Varkevisseer en J.C. van Ossenbruggen.
Vertrokken.
22 juni. De Ned. bark INDRAMAYOE, kapt. Nie Tekwie, naar Cheribon en Batavia.
23 juni. De Ned. bark HAP HEEN, kapt. H. Chevalier, naar Soerabaja.
24 juni. De Ned. bark ORESTES, kapt. C.A. Persille, naar Batavia en China.
24 juni. De Ned. schoener KOMPOOL MAAS, kapt. Mohamat Aiie, naar Soerabaja.
24 juni. De Ned. bark ONDERNEMING, kapt. J.C. van Heeckeren, naar Batavia en Middelburg.
24 juni. De Ned. bark ELLEN, kapt. J.A. Schmidt, naar Soerabaja, Pasoeroewan en Probolingo, passagiers de kapt. Sorg en fam. en de 2e luit. Pheiffer.
25 juni. De Ned. bark ARIEF BANJARMAAS, kapt. Mohamat Arif, naar Batavia.
26 juni. De Ned. bark AL ALAWIE, kapt. Mohamat Bin Malik, naar Banjarmassing.
Schepen liggende ter rede.
Zr.Ms. roeikanonneerboot No. 14; Ned. barken ANNA PAULONA, CLARA ANNA MARIA, JONGE CORNELIS, HENRICUS GERARDUS, CLASINA, PLANCIUS, BANDAR ALIE, FATHAL HAIR, WADIE ATOOL RACHMAN, SAMARANG, ANNA, ALNOER, LACHMADIE, ASAD DULLA, PIELADES, ASULTANIE, schoeners ANIS, INGOAN, BIENTANG TIEGA, BLINJOE SARIE BOELAND.
Soerabaja. Aangekomen.
20 juni. De Ned. schoener JUPITER, kapt. Molot, van Batavia de 5e juni.
20 juni. De kotter LITTLE TOT, kapt. Katjong, van Pasoeroewan de 19e juni.
23 juni. De Ned. brik ALIDA WILLEMINA, kapt. J.C. Berk, van Batavia de 10e juni.
23 juni. De Ned. bark ALMASSOOR SARIE, kapt. Mohamat Said, van Batavia de 8e juni met 6 inlanders en 1 bediende.
23 juni. De Ned. bark ANOEAR SALIM, kapt. Said Abdulrachman Bin Mohamat Manaur, van Palembang de 11e april.
23 juni. De Ned. bark SAYAN MASCHKOOR, kapt. Said Idroos Bin Hassan Alhapsie, van Riouw de 21e mei, met Zr.Ms. troepen.
25 juni. De Eng. schoener ALBION, kapt. J. Robson, van Sydney de 24e mei.
27 juni. De Ned. bark ALDERAAK, kapt. Mohamat Seman, van Batavia de 14e juni, met 5 Chinezen en 32 bannelingen.
Vertrokken.
20 juni. De Ned. bark HENRICUS GERARDUS, kapt. P. Verschuur, naar Nederland over Samarang en Batavia, met 20 gepasp. Militairen.
20 juni. De Ned. bark DE VROUW ANNA HENDRINA, kapt. G.A. Hoedt, naar Molukkos, passagiers de heren H. Pinket van Haak en W.H. Joostens en Zr.Ms. troepen.
21 juni. De Ned. bark IJATIE LIONG, kapt. Liem Hoe, naar Makasser.
21 juni. De Ned. bark BLORA, kapt. C.N. van der Beek, naar Singapore over Pasoeroewan.
21 juni. De Ned. bark KALIEMAAS, kapt. J.W. Noordziek, naar Sydney.
22 juni. Het Ned. stoomschip LANGEN LAMONGAN, kapt. Pa Sarieman, naar Makasser, met Zr.Ms. troepen.
23 juni. Bilisch schoener SRI, kapt. R.J. Petersen, naar Bima over Balie Badong. – De Ned. boot GOANSING, kapt. Lie Kang, naar Balie Padang.
23 juni. De Ned. schoener JUPITER, kapt. Molot, naar Balie Badong.
25 juni. De Ned. schoener MANSOOR SARIE BANJARMAAS, kapt. Lie Oei Tjoewa, naar Grissee.
26 juni. De Ned. kotter LITTLE TOT, kapt. Katjong, naar Pasoeroewan.
26 juni. De Ned. bark ATIAT ULMAULAH, kapt. Sech Sehan Bin Said Baoeseer, naar Baiie Beleling.
26 juni. Het Ned. schip NEHALENNIA, kapt. D.J. Bart, naar Amsterdam over Batavia, met 2 gepasp. militairen.
Schepen liggende ter rede.
Zr.Ms. wachtbrik WINDHOND; schoeners EGMOND, stoomschepen HEKLA, ETNA, BATAVIA, SAMARANG, ONRUST, Gouv. schoeners DORIS, ANADYOMENE, Ned. schip ANNA EN ELIZE, ALFULCK, barken FATAL MAÄN, TNLIP JOEDIL KARIM, HECTOR, ALMASSOOR SARIE, ANOEAR SALIM, SAYAN MASCHKOOR, brik ALIDA WILLEMINA, schoeners PRINSES VAN ORANJE, TIO TIAUW THAY, KIEM GOAN, ALCINOE, SIENGIE, SOEIKIT, ASIA. – Eng. schip ELLEN.

Afbeelding
Datum 19 augustus 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 juni. Scheepsvrachten zijn thans nominaal van NLG 65 à 75 per last zonder meer, hebbende in deze maand geen bevrachtingen van Nederlandse schepen plaats gevonden. De schepen BOERHAVE, ALIDA WILLEMINA, BATAVIER en PLANCIUS zijn thans nog zonder enige bestemming. Ter bevrachting zijn deze week aangeboden de Engelse schepen ELLEN, RICHARD THORNTON en CLIFTON, voor welke laatstgenoemde GBP 3 per ton wordt gevraagd en GBP 2.10 voor suiker naar Nederland is geboden. Wijders het Bremer schip LIVONIA en Frans NOUVELLE GABRIELLE,

Afbeelding
Datum 30 januari 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 29 januari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de volgende schepen:
Voor Rotterdam: HENDRIKA, kapt. P. Admiraal, en MAPPA, kapt. J. Mulder.
Voor Amsterdam: CHRISTOPHORUS COLUMBUS, kapt. G. Groenewoud, ALIDA WILLEMINA, kapt. G.E. Doornbos, GRAAF DIRK III, kapt. A.J. van Nouhuis (van Dordrecht), ’s-HERTOGENBOSCH, kapt. E.J. van der Braak (van Dordrecht), en BIESBOSCH, kapt. P.M. Vogelsang (van Dordrecht).

Afbeelding
Datum 02 februari 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 1 februari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn in de loop der maand januari bevracht geworden de volgende schepen, als:
Voor Rotterdam: DANKBAARHEID AAN DE NEDERLANDSCHE HANDEL MAATSCHAPPIJ, kapt. J. Krol; INDIA, kapt. R.J. Rijken; JACATRA, kapt. Th. Ruijs Jz; JAN VAN GALEN, kapt. P.H. de Boer; JONGE JAN, kapt. W. van Hoogenstraten; LAURENS KOSTER, kapt. D.R. Kleve; MARIA ADRIANA, Kapt. S. van der Held; HENDRIKA, kapt. P. Admiraal; MAPPA, kapt. J. Muller.
Voor Amsterdam: DIONYSIA CATHARINA, kapt. C.J. Jaski; OOST INDIA PACKET, kapt. B. Bakker Gz; GRAAF DIRK III, kapt A.J. van Nouhuis (van Dordrecht),’s HERTOGENBOSCH, kapt. E.J. v.d. Braak (van dito); BIESBOSCH, kapt. M. van Rijn van Alkemade (van dito); CHRISTOPHORUS COLUMBUS, kapt. G. Groeneveld; ALIDA WILLEMINA, kapt. G.E. Doornbos; CORNELIS HOUTMAN, kapt. J.H. Rolman (*); ZWALUW, kapt. H.D. Visser (*). Voor Dordrecht: OSIRIS, kapt. G. Crans; TAGAL, kapt. J.F.H. Göbel.
Voor Schiedam: LOOPUYT, kapt. C.C. Bouwmeester; SOOLO, kapt. M. Korteland.
Voor Middelburg: SCHOUWEN, kapt. H.A.W. van Reede.
NB. Uitgezonderd de beide met (*) getekende, hebben wij reeds van tijd tot tijd de bevrachtingen van bovenstaande schepen medegedeeld.

Afbeelding
Datum 30 juni 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 29 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 27 schepen, als:
Voor Rotterdam: JULIA, kapt. A. van der Kolff; NIJVERHEID, kapt. E.L. Kerkstra; MINISTER THORBECKE, kapt. A. Bennik.
Voor Amsterdam: IDA, kapt. F.W. Mulder; ZORGVLIET, kapt. F.H. Groote; JAN PIETERSZ. KOEN, kapt. J. Verloop; JOHANNA HENDRIKA, kapt. K. Hoek; PEKING, kapt. A.J.T. Tydeman; DOROTHEA, kapt. A. van der Kolk; JACOB ROGGEVEEN, kapt. J. Vos van Marken; CASTOR, kapt. P. Esink; ALIDA WILLEMINA, kapt. G.E. Doornbos; AMSTERDAM, kapt. C. Tjebbes; TASMANIA, kapt. B.J. Jonker; SENIOR, kapt. K.L. Swart; LOUISA, kapt. J.C. Siedenburg; FACTORIJ, kapt. J. Jansen, TONIA, kapt. C.F. Zeeman, en KEMANGLEN, kapt. H.H. Smit, alle drie van Rotterdam; LOOPUYT, kapt. C.C. Bouwmeester, van Schiedam; ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. J. Koning, en OUD ALBLAS, kapt. N.N, beide van Dordrecht.
Voor Schiedam: JACOBUS MARTINUS, kapt. J. Gagestein; H. WILLEBRORDUS, kapt. J. de Boer.
Voor Dordrecht: ORION, kapt. C.M. Borghorst.
Voor Middelburg: SCHOUWEN, kapt. J. Kroll; MINERVA, kapt. J.A. van Boven.

Afbeelding
Datum 22 december 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 20 december. Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip PROVINCIE DRENTHE, kapt. H. Beckering, de 5e september vertrokken van Amsterdam, en de dito bark ALIDA WILLEMINA, kapt. G.E. Doornbos, de 11e augustus vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding