Inloggen
VAN DE WERVE - ID 10483


Kroniekberichten

Datum 18 september 1830
Krant AN - Antwerpsch Nieuwsblad

Antwerpen. Heden namiddag is van de werf Kattendyk te water gelaeten het drymast-schip Vandewerve (opm: fregat VAN DE WERVE) van 650 ton, gebouwd door de heer Van den Bussche, voor rekening van de Heeren J. Donnet en Comp.

Afbeelding
Datum 20 september 1830
Krant JDA - Journal d'Anvers

Verleden zaterdag (opm: 18 september) werd aan de Kattendijk tewatergelaten het fraaie schip VANDEWERVE (opm: fregat VAN DE WERVE). Zijne Koninklijke Hoogheid Frederik en Zijne Excellentie de gouverneur hebben de maritieme plechtigheid bijgewoond. Het is de prins die de kabel heeft doorgesneden. Z.K.H. begaf zich vervolgens naar de ORTELIUS (opm: dit fregat was op 8 julli van dezelfde werf tewatergelaten) in het Tweede Dok, waar hij verwelkomd werd onder geroep van “Leve de prins”.

Afbeelding
Datum 21 september 1830
Krant JAP - Journal d'Anvers et de la Province

Antwerpen. Verleden zaterdag werd aan de Kattendijk tewatergelaten het fraai schip VANDEWERVE (opm: fregat VAN DE WERVE). Zijne Koninklijke Hoogheid Frederik en Zijne Excellentie de gouverneur hebben de maritieme plechtigheid bijgewoond. Het is de prins die de kabel heeft doorgesneden. Z.K.H. begaf zich vervolgens naar de ORTELIUS in het Tweede Dok, waar hij verwelkomd werd onder geroep van Leve de Prins.

Afbeelding
Datum 22 oktober 1831
Krant JCA - Journal du Commerce d'Anvers (voormalige JCPB)
Type bericht Schepen in lading

Bevindt zich in lading (opm: in Antwerpen): de driemaster VAN DE WERVE, 1200 ton, in lading voor Mayence, om te vertrekken via de Nederlandse binnenwateren. (opm: Mayence is de Duitse stad Mainz aan de Rijn; dit is ongetwijfeld een poging om de autoriteiten te misleiden omdat de rederij het fregat onder Nederlandse vlag wilde brengen)

Afbeelding
Datum 19 november 1833
Krant JCA - Journal du Commerce d'Anvers (voormalige JCPB)

Antwerpen. Het fregat VAN DE WERVE is gebouwd met een zekere luxe die de meeste andere schepen niet bezitten.

Afbeelding
Datum 04 maart 1834
Krant DA - Den Antwerpenaer

Antwerpen. Men is bezig het groot schoon schip de VANDEWERVE (opm: fregat VAN DE WERVE) in den tweeden dok op te takelen, als ook den MACASSAR (opm: fregat), beyde aen den heer Donnet en consoorten toebehoorende; zoo men zegt gaen die bodems, als ook die van de heeren Serruys en Neef, alle naer Amsterdam.
(opm: het Antwerps Havenregister vermeldt onder kapt. Janssens op 23 juni 1834 uit het dok naar de rede verhaald en op 27 juni uit Antwerpen in ballast vertrokken ‘naar avontuur’)

Afbeelding
Datum 20 maart 1834
Krant DC - Dordtsche Courant

Z.M. heeft de reder en koopman te Antwerpen J.B. Donnet vergund, zich met zijn handelshuis, onder de firma van J.B. Donnet & Co., te Rotterdam te vestigen, en aan hem Nederlandse zeebrieven toegezegd voor de aan gemeld huis behorende schepen de ORTELIUS, de MACASSAR en de VAN DE WERVE.

Afbeelding
Datum 12 april 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 11 april. Van de 46 Belgische koopvaardijschepen, die, vanaf de uitbarsting der Belgische revolutie tot op heden, de stad Antwerpen voorgoed hebben verlaten, en thans de Nederlandse vlag voeren, varen deze 14 naar Amsterdam:
de FELICITAS, de DILIGENCE, de ROSALIE, de SURINAME, de EUGENIE, de MATHILDE, de AUGUSTIN, de JOSEPH, de PRESIDENT SCHIMMELPENNINCK, de DIANA, de GRAAF BAILLET, de NATALIE, de JONGE PIETER, de STAD BRUGGE.
En de navolgende 32 naar Rotterdam: de INDIAAN, de JAVA, de PRINS VAN ORANJE, de DE COCK, de ELISA, de VASCO DA GAMA, de EMANUEL, de BATAVIER, de ERASMUS, de MARIA, de MARGARETHA, de MALEYR, de BATAVIER, de PRINS FREDERIK, de MARIA THERESIA, de ANNA HELENA, de STAD ’s-GRAVENHAGE, de GENERAAL CHASSÉ, de SUMATRA, de BELLONA, de ANJER, de RIBBLE, de KOOPHANDEL, de SCHELDE, de APOLLO, de AVENTURE, de JULIANA, de VIJF GEBROEDERS, de PHENOMENE, de MACASSAR, de VAN DER WERVE, de ORTELIUS.

Afbeelding
Datum 10 september 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 9 september. Volgens bericht van Batavia, zouden van daar vertrekken kapt. Abbema, schip de DORTENAAR, begin van mei; kapt. Schneebeke, schip CATHARINA JOHANNA, medio mei; kapt. Martens, schip EENSGEZINDHEID, laatst van mei, en kapt. Charlau, schip BORNEO, begin van juni.

Afbeelding
Datum 10 oktober 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Helvoetsluis, 7 oktober. Volgens rapport der zeeloodsen zijn voor de wal met loodsen aan boord de schepen BORNEO, kapt. D. Charlau en DORTENAAR, kapt. J.F.P.A. Abbeman, beide van Batavia.

Afbeelding
Datum 11 oktober 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 7 oktober. Heden morgen arriveerde uit zee: ZEELUST, kapt. D.J. Mik, van Liverpool; en zeilde naar zee: TWEE GEBROEDERS, kapt. L. den Breems, naar New York. Volgens rapport waren voor de wal met loodsen aan boord de schepen BORNEO, kapt. D. Charlau, en DORDTENAAR, kapt. J.F.P.A. Abbema, beiden van Batavia.
Den 8 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: de HOOP. kapt. G. Siebert, en JONGE JACOB, kapt. J. Smits, van Antwerpen.
Den 9 dito. Gisteren namiddag zeilde in zee: VENILIA, kapt. R.J. Kranenburg, naar Douglas. Heden morgen arriveerde uit zee: Zr. Ms. transportschip DORDRECHT, kapt. luit. Koops. Brielle, 7 oktober. Heden morgen zeilden naar zee: MARIA GEERTRUIDA, kapt. J.L. Doktor, en MARGRIETHA SOPHIA, kapt. J.H. Hustede, naar Hamburg; MARIE, kapt. J.N. Luders, naar Wismar.
Den 8 dito. Heden zeilde naar zee: CAROLINE, kapt. R. Rodenburg, naar Hull. De wind Z.
Maassluis, 7 oktober. Heden morgen zeilde naar zee: VROUW JANTJE, kapt. G.A. Jonkhoff, naar Denemarken.

Afbeelding
Datum 14 oktober 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Volgens particulier bericht is de 12e oktober te Helvoet in goede staat binnengekomen het schip BORNEO, kapt. David Charlau, van Batavia.

Afbeelding
Datum 18 april 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. H. Montauban van Swijndregt, F. van Dam en F.N. Montauban van Swijndregt, makelaars te Rotterdam, zijn van mening op donderdag den 27 april 1837, des n.m. ten 4 ure, in het locaal op de hoek der Scheepmakershaven en Bierstraat, wijk A, No. 458, te veilen en verkopen: het Nederlands gebouwd gekoperde Fregatschip, genaamd ORTELIUS, laatst gevoerd bij kapt. D.C. Niesen, lang 38,05 el, wijd 6,52 el, hol 5,70 el, en alzo groot 628 tonnen, met al deszelfs rondhout, staande en lopend want, geschut, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere inventaris, zo als hetzelve is liggende te Rotterdam in de Leuvehaven.
Als mede het Nederlands gebouwd gekoperde Fregatschip, genaamd BORNEO, laatst gevoerd bij kapt. D. Charlau, lang 38 el, wijd 6,48 el, hol 5,78 el, en alzo groot 633 tonnen, met al deszelfs rondhout, staande en lopend want, geschut, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere inventaris, zo als hetzelve is liggende te Schiedam aan de Scheepstimmerwerf.
(opm: de veiling werd hierna twee keer uitgesteld, eerst tot 2 mei, tenslotte tot 9 mei, toen Anthony van Hoboken & Zonen, Rotterdam, voor NLG 80.000 en bloc de ORTELIUS en de BORNEO kocht; de ORTELIUS kreeg de naam CANTON onder kapt. Niesen; de BORNEO werd aanvankelijk DECIMA maar ging als MENADO onder kapt. D. Charlau naar zee)

Afbeelding
Datum 14 oktober 1837
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 12 oktober. De 10e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip EMANUEL, kapt. Flemming, de 12e juli vertrokken van Amsterdam.
Gisteren zijn hier aangekomen het dito schip MENADO, kapt. D. Charlau, de 27e juni vertrokken van Rotterdam, en het dito schip JOHANNA, kapt. H.B. Eefting, met vier passagiers, de 24e juni vertrokken van Amsterdam.
Heden zijn hier aangekomen de dito brik DANKBAARHEID, kapt. P.M. Vogelsang, de 2e juli vertrokken van New York, het dito schip de VRIENDEN, kapt. C.M. Flens, met een passagier, de 10e juli vertrokken van Amsterdam, het dito schip VASCO DA GAMA, kapt. J.H. Zeeman, de 30e juni vertrokken van Rotterdam, het dito schip VIER GEBROEDERS, kapt. B.C. Jaski, de 27e juni vertrokken van Amsterdam, en dito schip OLIVIER VAN NOORD, kapt. G. de Jong, met een passagier, de 30e juni vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 22 mei 1839
Krant ZP - Zeepost

Het schip (opm: fregat) MENADO, kapt. D. Charlau, van Soerabaya naar Batavia is bij Soerabaya op de modderbank vastgeraakt, echter weder vlot geworden en de 8e januari aldaar lek terug gekomen.

Afbeelding
Datum 18 februari 1840
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

’s Gravenhage,13 februari. De eerste maart zal er een detachement militairen van Helvoet over de kust van Guinea naar Oost-Indië vertrekken per het schip MENADO, kapt. F. Fokkens.

Afbeelding
Datum 20 februari 1840
Krant DC - Dordtsche Courant

De 1e maart aanstaande zal er een detachement militairen van Helvoet over de kust van Guinea naar Oost Indië vertrekken per het schip MENADO, kapt. Fokkens.

Afbeelding
Datum 04 mei 1841
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 3 mei. Heden namiddag ten half vier ure had men aan de stoomsleephelling te Fijenoord het genoegen Z.K.H. prins Hendrik der Nederlanden te zien arriveren, met Hoogstdeszelfs gevolg. De directie bood aan Z.K.H. en gevolg, benevens aan heren burgemeester en wethouders der stad Rotterdam, een collation aan. Onderscheiden toasten werden ingesteld, onder anderen op het welzijn van onze geliefde koning en de koninklijke familie, op dat der Edel Achtbare Regering van Rotterdam, enz. Ten vijf ure begon de opsleping van het Nederlands schip PIET HEIN, kapt. L. Hawegh en ten half zeven ure was genoemd schip opgesleept; alles beantwoordde aan het nuttig doel dezer oprichting.
Bij het arrivement van Z.K.H. hadden de schepen MENADO, van de heren A. van Hoboken & Zonen en MAASSTROOM, van de heren C. & A. Vlierboom, elk met 21 schoten, gesalueerd, gelijk door beide schepen op nieuw een salvo gedaan werd, zo wel toen het schip opgesleept was, als bij het vertrek van de Prins.

Afbeelding
Datum 29 juni 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Gepraaid: De 20e juni, Noord-Voorland NNW 4¾ mijl, ALIDA, kapt. Haasnoot, van Amsterdam naar Havanna; Bevezier NW 3 mijlen, MENADO, kapt. Fokkens, van Rotterdam naar Batavia; op 03˚40' WL, EUGENIE, kapt. Klimp, van Amsterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 30 oktober 1841
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 oktober. De 25e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark ALBATROS, kapt. K. P. Haasnoot, vertrokken van Amsterdam de 5de juli, dito schip MENADO, kapt. F. Fokkens, met Zr.Ms. troepen, vertrokken van Rotterdam de 17de juli, dito schip PHENOMENE, kapt. M. Kaleshoek, vertrokken van Rotterdam de 25ste juli, dito schip WILLEM DE EERSTE, kapt. H. Poppen, vertrokken van Rotterdam de 5de juli.
Heden is hier aangekomen de Nederlandse brik DANKBAARHEID, kapt. J.J. Duintjer, vertrokken van Dordrecht de 15de juli.

Afbeelding
Datum 01 januari 1842
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 30 december. Aangekomen. De 28e dezer: Nederlandse bark KALIEMAAS, kapt. W. Middleton, van Siak de 22e december. De 29e dezer: Nederlandse bark ORION, kapt. J.S. Hoek, van Bourbon (opm: Réunion) de 1e december. Nederlands schip SOERABAJA, kapt. F.W. Poodts, van Rotterdam de 2e december. Nederlands schip CELEBES, kapt. T. Cars, van Rotterdam de 19e augustus. De 30e dezer: Engelse brik CHILMARK, kapt. S. Penny, terug uit zee.
Vertrokken. De 29e dezer: Nederlandse bark IK MOAT, kapt. Tan Bien, naar Cheribon. De 30e dezer: Nederlands schip MENADO, kapt. F. Fokkens, naar Rotterdam, enige passagiers en 2 gepasporteerde militairen. Nederlands schip MERCURY, kapt. J. Schoon, naar Cheribon, enige passagiers. Nederlandse schoener THAIJ LAE, kapt. Liem Sioentjong, naar Semarang. Nederlandse bark BATAVIA, kapt. Tan Ibgok, naar Pekalongan, 1 passagier. Nederlands schip BACHT MASTORA, kapt. Said Hoesein Bafegio, naar Soerabaja.
Schepen liggende ter rede: Zr.Ms. korvet TRITON, Nederlandse schepen: MERCURIUS, BAREND WILLEM, ROTTERDAM, MIDDELBURG, SARA LIJDIA, ALFOLK, ATHAIET UL MAULAH, SOERABAIJA, CELEBES, barken: INDIAAN, MARIA ENGELLINA, OSIRIUS, JAVA, I JOESERIM HASIM, SUMATRA, EL MASHOOR, ORION, CATHARINA JOHANNA, PIET HEIN, DJOEDIL BARIE, KALIEMAAS; brikken: INDRAMAIJOE, TEKSIEN, FETAL KARIM, TWEE GEZUSTERS, WANG TJINGSING, HEPPENS; schoeners: WASP, CALYPSO, HOOP OP WELVAART, DANKBAARHEID, thans hernaamd DE BEIJKORF.

Afbeelding
Datum 14 oktober 1843
Krant JC - Javasche Courant

Scheepsberichten. Batavia. Aangekomen.
10 oktober. Nederlands schip DE VRIENDEN, kapt. D. Herderschee, vertrokken van Amsterdam de 12e juni; Nederlands schip MENADO, kapt. R.J. Rijke, vertrokken van Rotterdam de 5e juni, met zeven passagiers.
12 oktober. Nederlands schip JACOB ROGGEVEEN, kapt. H. Rolff, vertrokken van Amsterdam de 25e juni, met enige passagiers; Nederlands schip MERCUR, kapt. Karberg, vertrokken van Hamburg de 27e juni; Nederlands schip STAD DORDRECHT, kapt. J. van Nassau, vertrokken van Dordrecht de 19e juni.

Afbeelding
Datum 22 april 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 21 april. Naar men verneemt zijn door de Nederlandsche Handel-Maatschappij op heden bevracht de navolgende schepen:
Voor Amsterdam: STAD UTRECHT, kapt. F.P.J. Jaski; AGNETA, kapt. D.M. van Leeuwen; CHRISTINA, kapt. W.C. Ram; PRINSES SOPHIA, kapt. P.S. Malzen; GOED VERTROUWEN, kapt. A. Nannings; CORNELIA, kapt. W.A. Berghuis; WILLEM BARENDSZ, kapt. W. Landzaat; ANNA PAULOWNA kapt. W. Bek Wzn. en ISIS, kapt. onbekend
Voor Rotterdam: HELENA CHRISTINA, kapt. L. Visser; MENADO, kapt. R.J. Rijken; Delft, kapt. B.J. Muller; NIEUW LEKKERLAND, kapt. W.H. Kramer; GERARDUS JACOBUS, kapt. H.B.C.H Ruijsch; KONING WILLEM II, kapt. L.C.E. van der Brugh; HENDRIK JAN, kapt. P. Wap; WILLEM I, kapt. H. Poppen; HARMONIE, kapt. H. Bouma.
Voor Dordrecht: BERNHARD HERTOG VAN SAXE WEIMAR, kapt. R.H. Hazewinkel.
Voor Middelburg: MINERVA, kapt. J.A. van Boven.

Afbeelding
Datum 17 september 1845
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 15 september. De 12e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark JOHANNES MARINUS, kapt. J. van Delft, vertrokken van Rotterdam de 31e mei, en dito schip GERARDUS JACOBUS, kapt. H.B.C.H. Ruijsch, vertrokken van dito de 22e mei.
De 14e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark SIRIUS, kapt. H. Mulder, vertrokken van Amsterdam de 31e mei, de dito dito SUMATRA, kapt. H. Veltman, met een passagier, vertrokken van Calcutta de 4e augustus, het dito schip VRIENDSCHAP, kapt. F.W.E. Schuchere, met een aantal passagiers, waaronder zich bevond de heer P. Landberg en familie, vertrokken van Rotterdam de 11e juni, en de dito bark PLANCIUS, kapt. S.J. Rotgans, vertrokken van Amsterdam de 3e juni. (opm: P. Landberg, oud-gezagvoerder, vestigde zich te Batavia om daar een scheepsagentschap, cargadoorsbedrijf en rederij te vestigen)
De 15e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark TERNATE, kapt. S. van de Koppel, met een passagiers, vertrokken van Rotterdam de 1e juni, de dito dito HELENA CHRISTINA, kapt. L. Visser, met drie passagiers, vertrokken van Rotterdam de 29e mei, de dito dito JONGE JAN, kapt. R.A. Tange, van Rotterdam vertrokken de 7e juni, het dito schip OSIRIS, kapt. G.J. Stam de Jonge, van Amsterdam vertrokken de 11e juni, het dito schip HENDRIKA, kapt. J. Admiraal, met een aantal passagiers, vertrokken van Rotterdam de 11e juni, het dito dito WILLEM DE EERSTE, kapt. H. Poppen, vertrokken van Rotterdam de 10e juni, het dito dito PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, vertrokken van Rotterdam de 21e juni, het dito dito PIETER CORNELISZOON HOOFT, kapt. D.H. de Boer, vertrokken van Rotterdam de 26e mei, het dito dito HENDRIK JAN, kapt. P. Wap, vertrokken van Rotterdam de 22e mei, het dito dito JOHANNA CORNELIA, kapt. M. Kaleshoek, vertrokken van Rotterdam de 10e juni, het dito dito THERESIA, kapt. M.A. Smits, vertrokken van Rotterdam de 27e mei, het dito dito DRIE VRIENDEN, kapt. G.H. Ruhaak, vertrokken van Rotterdam de 15e juni, het dito dito MENADO, kapt. R.J. Rijken, met enige passagiers, vertrokken van Rotterdam de 25e mei, het dito dito DELTA, kapt. G. Crans, vertrokken van Ddrdrecht de 28e mei, het dito dito JOHANNA, kapt. J.H. Schipper, met een passagier, vertrokken van Amsterdam de 30 mei, het dito dito NEHALENNIA, kapt. D.J. Bart, vertrokken van Amsterdam de 31e mei, het dito dito GEERTRUIDA, kapt. G. Blom, vertrokken van Amsterdam de 3e juni, het dito dito STAD UTRECHT, kapt. F.P.IJ. Jaski, met een passagier en Zr.Ms. troepen, vertrokken van Amsterdam de 22e mei, en het dito dito MINERVA, kapt. J.A. van Boven, vertrokken van Middelburg de 22e mei.

Afbeelding
Datum 08 september 1847
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 6 september. Gisteren zijn hier aangekomen het Nederlandse schip OCEAAN, kapt. N.D. de Boer, de 29e mei vertrokken van Amsterdam, en het dito schip KOLONEL KOOPMAN, kapt. H.G. Pott, de 27e mei vertrokken van Amsterdam.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip MENADO, kapt. R.J. Rijken, met negen passagiers, de 23e mei vertrokken van Rotterdam, de dito bark WELTEVREDEN, kapt. J.A. Bangma, de 27e mei vertrokken van Rotterdam, het dito schip MIDDELBURG, kapt. M. Rooderkerk, de 27e mei vertrokken van Middelburg, en de dito brik ALIDA WILLEMINA, kapt. K. Latjes, de 22e april vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 02 september 1848
Krant DC - Dordtsche Courant

Door de Nederlandse Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende 13 schepen, als:
Voor Amsterdam: MARGARETHA JOHANNA, kapt. M. Schou; DRIE VRIENDEN, kapt. H. de Wijn; NIJVERHEID, kapt. G.J. van der Meij; SARA JOHANNA, kapt. H. Sweijs; SARA MARIA, kapt. J. Kooij; DILIGENCE, kapt. L. Smit; GEERTRUIDA MARIA, kapt. C. Spiegelberg, van Dordrecht.
Voor Rotterdam: MADURA, kapt. P. Nap; ELISE SUSANNE, kapt. N.A. Dijkema; MENADO, kapt. J.R. Rijken; SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak; GENERAAL CHASSÉ, kapt. J.M. de Winter Jr.
Voor Middelburg: STAD ZIERIKZEE, kapt. D. Ochtman.

Afbeelding
Datum 20 januari 1849
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 17 januari. Heden zijn hier aangekomen Zr.Ms. fregat PRINS VAN ORANJE, kapt.t.zee J.T.D. Bouricius, met 150 vrijwilligers, de 12e oktober vertrokken van Nieuwediep, en het Nederlandse schip MENADO, kapt. R.J. Rijken, met Zr.Ms. troepen, de 13e oktober vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 02 augustus 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de volgende 20 schepen, als:
Voor Rotterdam: JACATRA, kapt. Buys Jz, GENERAAL VAN DEN BOSCH, kapt. Parlevliet Jz, JACOBA HELENA, kapt. Pfeil, LAURENS KOSTER, kapt. Kleve, JONGE JAN, kapt. ? MENADO, kapt. Rijken, MARIA MAGDALENA, kapt. Popken, SIRENE, kapt. Zwart, en EUGENIE, kapt. Bargman.
Voor Amsterdam: PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Van Duyn, DIONYSIA CATHARINA, kapt. Arenspoot, CASTOR, kapt. Noodt, MARCO BOZZARIS, kapt. De Boer Czn, SUSANNA CHRISTINA, kapt. Corbière, CORNELIA EN HENRIETTE, kapt. Gollards, en JAVA, kapt. Tuk.
Voor Schiedam: OSIRIS (van Dordrecht), kapt. Stam de Jonge.
Voor Middelburg: ELIZABETH EN JOHANNA, kapt. Ballot, MERCURIUS, kapt. Veeneman, en SCHOUWEN, kapt. Kraan.

Afbeelding
Datum 01 januari 1851
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Bantam, 26 december. Aangekomen. Nederlands fregat schip MENADO, kapt. R.J. Rijken, van Batavia de 23e december, met een passagier.

Afbeelding
Datum 27 oktober 1852
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 26 oktober. Alhier zijn aangekomen: de 21e oktober het Nederlandse schip IDA WILLEMINA, kapt. B.F. van Wijland, met enige passagiers, vertrokken van Dordrecht de 25e juni, en de Nederlandse bark ANNA MARGARETHA, kapt. J.J. Ruhl, met een passagier, vertrokken van Rotterdam de 4e juli.
De 22e oktober het Nederlandse schip OTTO, kapt. P. Flens, vertrokken van Rotterdam de 23e juli.
De 23e oktober het Nederlandse schip MENADO, kapt. P.A. Schaap, vertrokken van Rotterdam de 10e juli, het Nederlandse schip NOORD, kapt. H.R. Ruhaak, vertrokken van Rotterdam de 24e juli, en het Nederlandse schip CORTGENE, kapt. J.A. Scott, vertrokken van Suriname de 26e juni.
De 24e oktober de Nederlandse bark de AMSTEL, kapt. H.H. Rademaker, vertrokken van Amsterdam de 24e juli, het Nederlandse schip MENTOR, kapt. D.A. Zijlstra, vertrokken van New York de 22e juli, het Nederlandse schip AERD VAN NES, kapt. L. Hazewinkel, met een passagier, vertrokken van Mauritius de 26e september.
De 25e oktober het Nederlandse schip BATO, kapt. W.F. Broeksmit, vertrokken van Dordrecht de 21e juni, het Nederlandse schip NOVA ZEMBLA, kapt. J.C. Jansen, met twee passagiers, vertrokken van Rotterdam de 4e juli, het Nederlandse schip ANNA EN CHRISTINA, kapt. J.C. Joon, vertrokken van Amsterdam de 4e juni, en het Nederlandse schip MARGARETHA JOHANNA, kapt. M. Schou, vertrokken van Liverpool de 14e juli.

Afbeelding
Datum 28 juni 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 27 juni. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn op heden bevracht de navolgende 35 schepen, als:
Voor Rotterdam: ALBLASSERDAM, kapt. P.G. Pott; AUSTRALIE, kapt. R.A. Tange; PIO NONO, kapt. J.D. Nordlohne; IDA ELIZABETH, kapt. M.A. Overgaauw; FACTORIJ, kapt. J. Jansen; ROTTERDAM, kapt. P. Vis; NOORD, kapt. H.R. Rubaak; MENADO, kapt. P.A. Schaap; CORTGENE, kapt. J.A. Scott; ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. R.H. Mulder.
Voor Amsterdam: SIRIUS, kapt. H. Mulder; JOHANNA CATHARINA, kapt. C.A. Hjelmström; LODEWIJK ANTONIE, kapt. M. de Wijn; PRINSES SOPHIA, kapt. P.S. Matsen; KONING WILLEM II, kapt. G. v. Eijk Menkman; NEDERLAND & ORANJE, kapt. L. van der Plas; JAVA COURIER, kapt. F.G. Reinitz; CHINA, kapt. J.G. Appel; A.R. FALCK, kapt. P. v. Duivenboden; STRAAT BALY, kapt. G. Mulder; STAD NIJMEGEN, kapt. P.W.B. Mellink; CHRISTINA AGATHA, kapt. O.P. Lap; HENRIETTE (opm: bark, rederij Jas), kapt. J. van Loenen; MENTOR, kapt. D.A. Zijlstra; JAN VAN BRAKEL, kapt. W.L. Esink; JULIE CLAIRE, kapt. H. de Wijn; MARIANNE, kapt. R.P. Tjebbes; DERKINA TITIA, kapt. W.B. van Zijp; QUATRE-BRAS,kapt. H. Bondix; PRINS MAURITZ, kapt. J.J. Bart.
Voor Schiedam: PROTEUS, kapt. L. v. Wagtendonk; STAD TIEL, kapt. W.B. Derks (van Tiel).
Voor Middelburg: PHOENIX, kapt. P.J. Kasse; WALCHEREN, kapt. J.E. Verhulst; ZWALUW, kapt. J. Luteyn.

Afbeelding
Datum 05 mei 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 4 mei. Van een geachte zijde ontvangen wij het volgende extract uit een brief van kapt. D. Dunlop, voerende het schip (opm: fregat) MENADO, van Rotterdam te Hongkong gearriveerd, d.d. Hongkong, 14 maart 1855, hetgeen wij gaarne ter kennisse van belanghebbenden brengen:
De 17e februari bevond ik mij reeds voor de Chinese vaarwaters, doch kon door de zware mist en stilte het land niet naderen, tot dat wij eindelijk de 24e met stormweder alhier gearriveerd zijn. Terzelfder tijd is er een Engels schip op de Pratas Shoal (opm: 20º40’ N.B. 116º45’ O.L.) gebleven. De reis door de Molukkos en Noordelijke Stille Oceaan naar hier zou mij, wat de vaarwaters aanbetreft, zeer goed bevallen, uitgezonderd de Dampierstraat, alwaar ik verschrikkelijk met stilte en zware stroom gesukkeld heb, en daar men, alhoewel ik de nieuwste kaart en directie van de luit. Gregorij aan boord had, geen grote bestekkaart daarvan bekomen kan, zo zou ik iedere zeeman, die voor de eerste maal door deze passage stevenen wil, afraden zulks tegen de middag te ondernemen, dewijl men, indien men er eenmaal in is, geen ankerplaats dan in het nauwste gedeelte kan bekomen en als het stil wordt, men door de vliegende stroom langs verscheidene koraalriffen gedreven wordt en het schip alsdan met de boten boegseren (opm: trekken met behulp van sloepen) moet. Tot twee keren was ik dicht tegen de reven aan, doch door veel inspanning zijn wij gelukkig vrij daarvan gekomen en arriveerden in drie dagen door deze passage, in de Noordelijke Stille Oceaan.

Afbeelding
Datum 21 november 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Van Singapore wordt medegedeeld, dat aldaar op de 26 oktober is aangekomen kapitein Dunlop, de tijding van het verlies van zijn onder Nederlandse vlag varend schip MENADO medebrengende.
Het vaartuig strandde in de morgen van de 19e oktober op de South Sands ten gevolge van zware stroom en rukwinden. Hetzelve was van Calcutta naar Hongkong bestemd met een lading opium, rijst en katoen. Slechts tien kisten opium en enige scheepsinstrumenten zijn gered en het wrak werd in namiddag van de 20e verlaten. De bemanning is door de Hamburgse brik AUGUSTE KAUFMAN opgenomen en naar Malakka overgebracht. Het wrak is te Singapore voor 4.000 dollar en de carga voor 5.200 dollar verkocht geworden.
Kapt. Dunlop en de opvarenden van de MENADO zijn de 16e dezer met de Nederlandse bark BOSPHORUS, kapt. Kruisinga te Batavia van Singapore aangekomen.

Afbeelding
Datum 17 december 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Singapore, 27 oktober. Het te Rotterdam te huis behorende fregatschip MENADO, kapt. D. Dunlop, van Calcutta met een lading katoen, rijst en opium, naar Hongkong bestemd, is de 18e oktober in Straat Malacca gestrand en verbrijzeld (opm: zie ook NRC 030156, 060156 en 060656). De bemanning en 10 kisten opium zijn gered en door het schip AUGUSTA KAUFMAN, van Singapore naar Calcutta gaande, te Malacca aangebracht.

Afbeelding
Datum 03 januari 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Singapore, 20 november 1855. Het wrak van het Nederlandse schip (opm: fregat) MENADO, gevoerd geweest door kapt. D. Dunlop, dat op de reis van Calcutta naar Hongkong in Straat Malacca gestrand is (opm: zie NRC 171255 en 060156), is met de lading in publieke veiling verkocht.

Afbeelding
Datum 06 juni 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Directeuren van de hier ter stede gevestigde Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen, hebben in hun jongste vergadering besloten te doen uitreiken de grote zilveren medaille en loffelijk getuigschrift aan kapitein Weiland, voerende het Hamburger schoenerschip AUGUSTA KAUFMANN, voor op de 20e oktober 1855, bij stormweder en buitengewone snelvlietende stromen, krachtdadig verleende hulp en onderstand aan de equipage van het op de South Sands in de Straat Malacca op deszelfs reis van Bengalen naar Hong Kong gestrande Nederlandse fregatschip MENADO, kapt. David Dunlop jr. hier ter stede te huis behorende, met zeemans hartelijkheid te verzorgen en hen veilig te Malacca aan wal te brengen. (opm: zie o.a. NRC 171255)

Afbeelding