Inloggen
WILHELMINA LUCIA - ID 10414


Kroniekberichten

Datum 31 augustus 1838
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Leeuwarden, den 30 augustus. Uit verschillende steden en plaatsen komen er nieuwe berichten wegens de plechtige en vrolijke viering van ’s Konings verjaardag.
Te Amsterdam is, na afloop der godsdienstoefening, op het plein der kazerne Oranje Nassau, een luisterrijke parade gehouden, tot welke bataljon der 9de afdeling, de kurassiers, de garnizoenstroepen, twee bataljons mobiele schutterij en een bataljon van de tweede ban der schutterij waren samengekomen. Op de Amstel is een wimpelpartij gehouden, en ook op het IJ heerste buitengewone drukte, naardien door de heer B.W. van Straaten, aan boord van het onder zijn rederij varende Nederlands fregatschip DE KONING DER NEDERLANDEN, kapitein G.W. van Barneveld Kooy, een feest werd gegeven, tot hetwelk de stads regering, alle tot handel en zeevaart in rechtstreekse betrekking staande collegien, en een aantal bijzondere personen van beide kunne, genodigd waren. De toast op het welzijn Z.M. de Koning, en op het welvaren van het schip dat met Hoogstdeszelfs naam mag prijken, werd door de heer van der Houven, voorzitter der Nederlandsche Handel-Maatschappij, ingesteld, en, even als verscheidene volgende toasten, met geestdrift gedronken. Des avond werd het schip met ruim 400 lantaarns schitterend verlicht.
In de stad zelve zag men talrijke illuminatiën, waaronder die aan het Amortisatie Syndicaat, de Nederlandse bank, de Handels Maatschappij, de Sociëteit der onderofficieren van de schutterij, de bogen der Hooge Sluis, en de nieuwe Stads Herberg uitmuntten. (opm: bekort)
Op de werf der Commercie Compagnie te Middelburg is te dezer gelegenheid het fregatschip WILHELMINA LUCIA, bestemd voor de vaart op de Oost-Indiën, en het stoomjacht ZEELAND, bestemd voor het beurtveer tussen die stad en Rotterdam, van stapel gelaten.

Afbeelding
Datum 13 september 1838
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia zal in de maand oktober aanstaande van Middelburg vertrekken het nieuw gebouwde en gekoperde tweedeks fregatschip WILHELMINA LUCIA, gevoerd door kapt. B.F. Ipsen, hebbende alle gemakkelijke en voor de reis naar Java doelmatige inrichtingen voor passagiers, en vaart met een bekwame scheepsdokter.
Adres bij de kapitein aan scheepsboord en bij de cargadoor B.D. Bosscher te Amsterdam.
(opm: eerste reis).

Afbeelding
Datum 16 november 1838
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Volgens particulier bericht is de 13e november van Middelburg vertrokken het schip WILHELMINA LUCIA, kapt. B.F. Ipsen, naar Batavia (opm: eerste reis).

Afbeelding
Datum 10 december 1838
Krant ZP - Zeepost

Kapt. B.F. Ipsen, voerende het schip (opm: fregat) WILHELMINA LUCIA, van Middelburg naar Batavia, rapporteert volgens brief in dato Cowes 6 december, den 4 dito met verlies van grote kruis en bramsteng met deszelfs zeilen en tuig, en verstopte pompen aldaar te zijn binnengelopen. Hetzelve had den 27 november op 42º NB 11º48’ WL aanhoudende zware stormen doorgestaan, waarna hij den 30 dito met zwaar weder afhield en waarna hij den 3 december tussen Torbay en Portland twee loodsen aan boord kreeg, welke hem den 4 dito te Cowes binnenbrachten. (opm: zie ZP 171238).

Afbeelding
Datum 17 december 1838
Krant ZP - Zeepost

Volgens brief van kapt. Ipsen, voerende het schip WILHELMINA LUCIA, van Middelburg naar Batavia, in dato Cowes 13 december (opm: zie ZP 101238), was hij bezig de geleden schade te herstellen en dacht, zonder verhindering, over tien dagen daarna gereed te worden.

Afbeelding
Datum 14 januari 1839
Krant ZP - Zeepost

Het schip WILHELMINA LUCIA, kapt. Ipsen, was volgens brief in dato Cowes 10 januari, van de geleden schade hersteld en gereed om met de eerste gunstige wind deszelfs reis naar Batavia voort te zetten.

Afbeelding
Datum 12 augustus 1839
Krant ZP - Zeepost

Volgens brief van kapt. B.F. Ibsen, voerende het schip (opm: fregat) WILHELMINA LUCIA, van Amsterdam naar Batavia, in dato 20 april bevond hij zich toen in een goede staat voor Straat Sunda en voldeed het schip bijzonder met zeilen.

Afbeelding
Datum 29 mei 1840
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Volgens brief van kapt. Carst, voerende het schip WILHELMINA LUCIA, van Amsterdam naar Batavia, in dato 18 maart, was hij destijds op 0º 43' N.breedte, 25º 30' W.lengte van Greenwich, in goede staat zeilende. Aan boord was alles wel.

Afbeelding
Datum 19 januari 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 17 januari. Het schip WILHELMINA LUCIA, kapt. Carst, vann Batavia naar Amsterdam, is gedurende de afgelopen nacht, liggende voor anker in het gat van Texel, driftig geworden, heeft het roer afgestoten en zit thans op de zogenaamde Fransche Bank, liggende tussen de 6e en 7e ton in het gat van Texel.

Afbeelding
Datum 20 januari 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst, van Batavia met koffie, suiker, tabak, indigo, tin en bindrottingen.

Afbeelding
Datum 22 januari 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip (opm: fregat) WILHELMINA LUCIA, kapt. Carst, van Batavia naar Amsterdam, is volgens brief van het Nieuwediep van de 17e januari, de vorige nacht in het Gat van Texel ten anker liggende, driftig geworden en na het roer afgestoken te hebben, op de Fransche Bank tussen de 6e en 7e ton, aan de grond geraakt. Hetzelve is de 18e met assistentie van de stoomboot, schuiten en sloepen, met 8 voet water in het ruim, in de haven van het Nieuwediep binnengebracht.

Afbeelding
Datum 23 januari 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Willemsoord, 20 januari. Gelezen hebbende in het Handelsblad van de 19e dezer het binnenbrengen van het roerloos schip, met 10 voet water binnen boord, WILHELMINA LUCIA, gezagvoerder J.P. Carst, op de 18e dezer door de stoomboot NOORD-HOLLAND, is het ons vreemd voorgekomen, dat daarbij geen melding is gemaakt van de Texelse lootdsbooten/rinkelaars No. 2, 3 en 4, waaraan voor het grootste gedeelte het binnenbrengen van die bodem, alsmede de redding der equipage, moet toegeschreven worden; zo als uit hun verklaring is gebleken.
De onder inspecteur over het loodswezen te Willemsoord, J. Chalmers Hoynck van Papendrecht, De commissaris der loodsen, A.J. Struyk.

Afbeelding
Datum 18 maart 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. C,A, de Wit en R.R. Viervant, makelaars, zullen, op dinsdag de 23e maart 1841, des avonds ten zeven ure, in den Brakken Grond, in de Nes, aan de meestbiedende verkopen: een partij van 2373 Kranjangs Java suiker, beschadigd en 33 Kranjangs geheel ledig. Alhier aangebracht per de schepen WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst, van Batavia en HENDRIK WESTER, kapt. H.D. van Wyk, van Tjilatjap. Alles nader bij notities aangewezen.

Afbeelding
Datum 15 oktober 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip WILHELMINA LUCIA, kapt. Carst, van Amsterdam naar Batavia, is de 19e augustus gepraaid op 22˚50' ZB 54˚ WL.

Afbeelding
Datum 17 februari 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Scheepstijdingen. Volgens brief van kapt. Carst, voerende het schip WILHELMINA LUCIA, van Amsterdam te Batavia gearriveerd, dd. 13 oktober, had hij op 32º ZB 22º WL, de grote- en voorstengen, alsook de bramstengen, met hun ra-zeilen verloren, echter had hij de geleden schade met de aan boord zijnde waarloze goederen gerepareerd en daarmee de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 16 mei 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst, van Batavia met koffie, suiker, tin en bindrottingen; AURORA, kapt. P.G. Lestuiver, van Bordeaux met wijn en brandewijn; DE HOOP, kapt. H.J. Ketelaar, van Cardiff met ijzer; CATHARINA JULIA, kapt. H.G. Greve, van Cardiff met ijzer; LOUISE, kapt. E.A. Bakker, van Koningsbergen met tarwe; VROUW ALIDA, kapt. J.D. Hund, van Dantzig met rogge, garst en erwten; EERSTELING, kapt. E.O. Koolman, van Dantzig met tarwe, rogge en erwten; DE WELVAART, kapt. R.T. Veenenga, van Hamburg met rogge; VROUW ENGELINA, kapt. H.J. Vlaskamp, van Hamburg met rogge; NEPTUNUS, kapt. M.H. Holthuis, van Hamburg met rogge; DE DRIE GEBROEDERS, kapt. C.G. Bus, van Hamburg met rogge.

Afbeelding
Datum 29 maart 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia zal vermoedelijk in de maand april eerstkomende, in het Nieuwe Diep, tot vertrek gereed zijn, het snelzeilend tweedeks gekoperd fregatschip WILHELMINA LUCIA, gevoerd door kapt. J.P. Carst, voor goederen en passagiers, waartoe dit schip bijzonder goede inrichtingen heeft en met een geëxamineerde scheepsdokter zal varen. Te bevragen bij B.D. Bosscher, cargadoor te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 22 mei 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia zal tegen het einde dezer maand in het Nieuwe Diep tot vertrek gereed liggen, het snelzeilend gekoperd tweedeks fregatschip WILHELMINA LUCIA gevoerd door kapt. J.P. Carst, hebbende goede inrichtingen voor passagiers en zal een geëxamineerde scheepsdokter varen.
Te bevragen bij de cargadoor B.D. Bosscher op de IJgracht te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 04 oktober 1843
Krant JC - Javasche Courant

Postkantoor. Op morgenmiddag ten één uur, zullen aan het postkantoor te Weltevreden, brieven pakketten worden gesloten voor de Nederlandse schepen HENDRIKA, kapt. J. Admiraal, naar Rotterdam en per de CAROLINA EN JOHANNA, kapt. Rembis, naar China.
Batavia, 3 oktober 1843. De postmeester J. Boshuizen
JC 041043
Scheepsberichten. Batavia. Aangekomen.
30 september. Nederlands schip LOUISA MARIA, kapt. B.C. Jaski, vertrokken van Amsterdam de 12e juni, met Zr.Ms. troepen, met vier passagiers.
2 oktober. Nederlands schip WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst, vertrokken van Amsterdam de 12e juni; dito schip LUCIPARAS, kapt. J. van Deun, vertrokken van Amsterdam de 4e juli; dito schip KOLONEL KOOPMAN, kapt. N. Oliefs (opm: N. Ölufs), vertrokken van Rotterdam de 24e juni, met enige passagiers; dito schip SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, vertrokken van Rotterdam de 12e dito, met 18 passagiers; Nederlands schip DILIGENCE, kapt. L. Smit, vertrokken van Amsterdam de 12e juni; dito schip TERNATE, kapt. S. van de Kapper, vertrokken van Rotterdam de 12e juni.

Afbeelding
Datum 03 april 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 2 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn in het geheel voor deze maand bevracht de navolgende schepen:
- Voor Amsterdam: TWEE CORNELISSEN, kapt. S. Veenstra; DRIE VRIENDEN, kapt. H. de Wijn; ALIDA WILLEMINA, kapt. K. Latjes; LOUISA MARIA, kapt. B.C. Jaski; URANIA, kapt. C. Abrahams Jr.; DILIGENCE, kapt. L. Smit; WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst; HOLLAND, kapt. R. Dekker; OOST INDIA PAKKET, kapt. B. Bakker; JACOB ROGGEVEEN, kapt. H. Rolff; JAN HENDRIK, kapt. H.W. Eickelberg.
- Voor Rotterdam: BATAVIA, kapt. J.A. Pronk; STAD SCHIEDAM, kapt. J.P. Andriessen; J.C.J. VAN SPEIJK, kapt. H. Noltée; HOOP VAN ALBLASSERDAM, kapt. A. Pronk; FACTORIJ, kapt. M.W. Zwart; GÉRARDINA, kapt. N.J. Wilsch; SARA LIJDIA, kapt. B. van der Tak; NEERLANDS KONING, kapt. C. Schoewert.
- Voor Dordrecht: ABEL TASMAN, kapt. L. van Haften; STAD DORDRECHT, kapt. J. van Nassau.
- Voor Middelburg: ZEEPAARD, kapt. J. Giltjes.

Afbeelding
Datum 10 april 1845
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia zal medio deze maand in het Nieuwe Diep zeilree liggen het extra snelzeilende gekoperde tweedeks fregatschip WILHELMINA LUCIA, gevoerd door kapt. J.P. Carst; hebbende uitmuntende inrichtingen voor passagiers en een geëxamineerde scheepsdoctor varende.
Te bevragen bij de cargadoor B.D. Bosscher, op de IJgracht te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 13 augustus 1845
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 9 augustus. Gisteren zijn alhier aangekomen het Nederlandse schip STAD SCHIEDAM, kapt. J.P. Andriessen, met twee passagiers, vertrokken van Schiedam de 25e april, het dito schip WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst, met twee passagiers, vertrokken van Amsterdam de 18e april, de dito bark FACTORIJ, kapt. H.L. Bolten, vertrokken van Rotterdam de 24e april, en het dito schip PIETER FLORISZ, kapt. F.A. Begemann Sietzes, vertrokken van Amsterdam de 23e april.
Heden is alhier aangekomen het Nederlandse schip VAN GALEN, kapt. C. Dekker, vertrokken van Amsterdam de 5e mei.

Afbeelding
Datum 04 februari 1847
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 3 februari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden, de navolgende 15 schepen, als:
Voor Amsterdam: MARCO BOZZARIS, kapt. P. de Boer; WASSENAAR, kapt. A. Hofstee; PLANCIUS, kapt. S.J. Rotgans; GOED VERTROUWEN, kapt. A. Nannings; SIRIUS, kapt. H. Mulder; WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst; en CORNELIA, kapt. C. Ehrensperger.
Voor Rotterdam: J.C.J. VAN SPEYK, kapt. Corns. Vonck; HARMONIE, kapt. H. Bouma; DRIE VRIENDEN, kapt. G.H. Ruhaak; MADURA, kapt. P.D. Nap; JONGE JAN, kapt. R.A. Tange; BORNEO, kapt. C.C. Hansen; en JOHANNA CORNELIA, kapt. M. Kaleshoek.
Voor Middelburg: ELIZABETH EN JOHANNA, kapt. H.H. de Boer.

Afbeelding
Datum 14 juli 1847
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 12 juli. De 10e juli zijn hier aangekomen het Nederlandse schip JOHANNA, kapt. J. Veenstra, de 25e maart vertrokken van Amsterdam, en de dito bark CHRISTOPHORUS COLUMBUS, kapt. K. Wleger, de 22e maart vertrokken van Amsterdam.
Gisteren zijn hier aangekomen het Nederlandse schip ADMIRAAL JAN EVERTSEN, kapt. C.P. Kuijper, de 31e maart vertrokken van Amsterdam, en de dito bark BORNEO, kapt. C.C. Hansen, de 17e maart vertrokken van Rotterdam.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip JAN DANIEL, kapt. J.H. Zeeman, de 21e maart vertrokken van Rotterdam, het dito schip BATAVIA, kapt. C. Schoewert, met een passagier, de 22e maart vertrokken van Rotterdam, het dito schip WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Garst, de 10e maart vertrokken van Amsterdam, en het dito schip JAVA PACKET, kapt. J.M. Jansen, de 25e maart vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 06 december 1848
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 4 december. De 1e dezer zijn hier aangekomen het Nederlandse schip STRAAT BALIE, kapt. G. Mulder, de 15e augustus vertrokken van Amsterdam, het dito schip WALVISCH, kapt. T. Schut, met een passagier, de 17e augustus vertrokken van Amsterdam, en de dito bark LUCIPARA´S, kapt. C. Visman, de 12e augustus vertrokken van Amsterdam.
De 2e dezer zijn hier aangekomen de dito bark DELFTSHAVEN, kapt. J.D. Nordlohne, de 30e juli vertrokken van Rotterdam, het dito schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. E. van Duyn, de 1e september vertrokken van Amsterdam, de dito bark PAULINE, kapt. B.J. Post, met een passagier, de 30e juli vertrokken van Middelburg, de dito bark WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst, de 30e juli vertrokken van Amsterdam, het dito schip DELTA, kapt. G. Crans, met een passagier, de 1e september vertrokken van Amsterdam, het dito schip ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. A. Glazener, met enige passagiers, de 1e september vertrokken van Rotterdam, en het dito schip NEHALENNIA, kapt. D.J. Bart, met vier passagiers, de 12e augustus vertrokken van Amsterdam.
Gisteren is hier aangekomen het dito schip JOSEPHINE CATHARINA, kapt. A.J. Andresen, met vijf passagiers, de 15e november vertrokken van Japan.
Heden is hier aangekomen het dito schip MARGARETHA SIMONETHA, kapt. F.J. Hoffman, de 8e augustus vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 31 mei 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 30 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de volgende schepen:
Voor Rotterdam: DANKBAARHEID AAN DE NEDERLANDSCHE HANDEL-MAATSCHAPPIJ, kapt. Pott, JOHANNES MARINUS, kapt. van Delft, FACTORY, kapt. Jansen Jr, ADMIRAAL ZOUTMAN, kapt. Schuijl, JAN DANIEL, kapt. Zeeman, INDIA, kapt. Pronk, BEURS VAN ROTTERDAM, kapt. Veenstra, ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. Glazener, EDUARD, kapt. de Winter, SOURABAIJA, kapt. Swarts, en ELISABETH, kapt. Serlé.
Voor Amsterdam: ZEEMANSHOOP, kapt. Rouffaer, GESINA, kapt. Burggraaff, VRIENDSCHAP, kapt. De Boer, NEPTUNUS, kapt. Schnijder, STRAAT BALIE, kapt. Mulder, WALVISCH, kapt. Schut, SUMATRA, kapt. Swart, WILHELMINA ARNOLDA, kapt. Mulder, STAD UTRECHT, kapt. Jaski, WILHELMINA LUCIA, kapt. Carst, AMBARAWA, kapt. Karst, LOUISE PRINSES DER NEDERLANDEN (van Dordrecht) kapt. Göbel, CORTGENE (van Rotterdam), kapt. Scott, en JOHANNA HENDRIKA, kapt. Hoek.
Voor Schiedam: HENDRIK JAN (van Rotterdam), kapt. Wap.
Voor Dordrecht: BATO, kapt. Broeksmit.
Voor Middelburg: PHOENIX, kapt. Kasse, PAULINE, kapt. Post en COMMERCIE COMPAGNIE, kapt. Butijn.

Afbeelding
Datum 01 januari 1851
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Banjoewangie, 12 december.
Aangekomen. De 7e dezer: Nederlands schip DE GOEDE VERWACHTING, kapt. F.H. Zeijlstra, van Panaroekan de 4e december. De 9e dezer: Nederlands schip RIDDERKERK, kapt. H. Noltee, van Pasoeroewan de 6e december. De 10e dezer: Nederlands schip HENDRIK JAN, kapt. P. Wap, van Semarang de 27 november, 2 passagiers. Nederlands schip ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. A. Glazener, van Pasoeroewan de 7e december. De 11e dezer: Nederlands schip WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst, van Pasoeroewan de 2e december. Nederlands schip DE PAULINE, kapt. B.J. Post, van Probolingo de 4e december. Nederlands schip ELISABETH ANTHONIA, kapt. J. Veenstra, van Pasoeroewan de 5e december. De 12e dezer. Nederlandse schoener ADMIRAAL DE RUITER, kapt. G.M. Titsingh, van Semarang de 6e december. Nederlandse schoener JOHANNA HENDRIKA, kapt. K. Hoek, van Soerabaja de 7e december. Nederlandse schoener WASSENAAR, kapt. A. Hofstee, van Pasoeroewan de 9e december. Nederlandse schoener PEKING, kapt. J. van der Meulen, van Probolingo de 10e december. Nederlandse schoener DRIE MARIAS, kapt. L.G. Verbeek, van Soerabaja de 28e november. De 13e dezer: Nederlandse schoener VENUS, kapt. Kerto, van Balie Badong de 12e december. Vertrokken. De 7e dezer: Nederlands schip STRAAT BALI, kapt. G. Mulder, naar Amsterdam. De 11e dezer: Nederlands schip DE GOEDE VERWACHTING, kapt. F.H. Zeijlstra, naar Amsterdam. Nederlands schip RIDDERKERK, kapt. H. Noltee, naar Rotterdam. De 12e dezer: Nederlands schip HENDRIK JAN, kapt. P. Wap, naar Rotterdam, 2 passagiers. Nederlands schip ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. A. Glazener, naar Rotterdam.
Schepen liggende ter rede. Nederlandse schepen: WILHELMINA LUCIA, DE PAULINE, ELISABETH ANTHONIA, JOHANNA HENDRIKA, WASSENAAR, PEKING, DRIE MARIAS en schoener ADMIRAAL DE RUITER, VENUS.

Afbeelding
Datum 20 mei 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de volgende 32 schepen, als:
Voor Rotterdam J.C.J. VAN SPEIJK, kapt. J. Noltee; NOVA ZEMBLA, kapt. L. Heykoop; ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. A. Glazener; HENDRIK JAN, kapt. P. Wap; KAREL AUGUST, kapt. J. van Vollenhoven; ABEL TASMAN, kapt. J. Hensing; JACOBA CORNELIA, kapt. G.H. Lodewijks.
Voor Dordrecht: IDA WILLEMINA, kapt. B.P. van Wijland; BROEDERTROUW, kapt. A.J.B. Hordijk.
Voor Amsterdam: AFRIKA, kapt. C. Onman, ZEEMEEUW; kapt. H.L. Kaijzer; TRITON, kapt. H. Olie; ANNA MARGARETHA, kapt. J.J.S. Ruhl; WASSENAAR, kapt. A. Hofstee; PEKING, kapt. K.H. Leonhardt; WILLEM ERNST, kapt. B.J. Doornik; JACOB ROGGEVEEN, kapt. H. Rolff; ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. G.M. Titsingh; JOHANNA HENDRIKA, kapt. K. Hoek; CHINA, kapt. J.G. Appel; STRAAT BALIE, kapt. G. Mulder; ELISABETH ANTONIA, kapt. J.H. Schippers; WATERLOO, kapt. W.W. van Epen; WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst; WILLEM EN CAREL, kapt. T. de Meester; HENRIETTE, kapt.J.W.J. Witsen Elias; MENTOR, kapt. kapt. D.A. Zijlstra; ARGO, kapt. B.J. Scherpbier; ANNA EN CHRISTINA, kapt.J.C. Voon.
Voor Middelburg: COMMERCIE COMPAGNIE, kapt. M. Butijn; PHOENIX, kapt. P.J. Kasse; PAULINE, kapt. B.J. Post.

Afbeelding
Datum 20 oktober 1852
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 19 oktober. Alhier zijn aangekomen: de 15e oktober Het Nederlandse schip VROUW JOHANNA, kapt. C, van der Hoeven, vertrokken van Rotterdam de 4e mei, de Nederlandse brik KAREL AUGUST, kapt. K.G. Bouten, vertrokken van Rotterdam de 23e juni, het Nederlandse schip HENDRIK JAN, kapt. P. Wap, vertrokken van Rotterdam de 26e juni, het Nederlandse schip WILHELMINA LUCIA, kapt. P.G. Carst, vertrokken van Amsterdam de 26e juni, het Nederlandse schip WILLEM EN CAREL, kapt. F. de Meester, vertrokken van Amsterdam de 6e juli, en het Nederlandse schip GENERAAL VAN DEN BOSCH, kapt. T. Parlevliet, vertrokken van Rotterdam de 10e juli.
De 16e oktober: het Nederlandse schip WATERLOO, kapt. W.W. van Epen, mert drie passagiers en Zr.Ms. troepen, vertrokken van Amsterdam de 4e juli, de Nederlandse schoener JOHANNA HENDRIKA, kapt. K. Hoek, vertrokken van Amsterdam de 22e juni, het Nederlandse schip JAN VAN BRAKEL, kapt. W.L. Esink, vertrokken van Vlissingen de 22e juni, het Nederlandse schip EENDRAGT, kapt. M. van Velthoven, vertrokken van Newcastle de 2e juni, en het Nederlandse schip PAULINE, kapt. B.J. Post, vertrokken van de Kaap de Goede Hoop de 8e september.

Afbeelding
Datum 24 december 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 23 december. Het schip WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst, de 16e oktober van hier te Batavia aangekomen, heeft schade aan het koper en aan de tuigage bekomen en moet naar Soerabaija verzeilen om te repareren.

Afbeelding
Datum 16 november 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 11 schepen, als:
Voor Rotterdam: MACAO, kapt. A.L. Hoffman; VIER GEZUSTERS, kapt. A.F. Marmelstein;
d' ELMINA, kapt. P.C. Teengs.
Voor Amsterdam: KOOPHANDEL, kapt. H. de Boer; ANNA DIGNA, kapt. C. Ouman; WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst; JOHANNA CATHARINA, kapt. J.J. van der Gouwe; AMSTERDAM, kapt. A.H.U. Wehdemeijer; EQUATOR, kapt. J.G. Appel; LOUISE KROONPRINSES VAN ZWEDEN, kapt. J. van der Linden, van Dordrecht.
Voor Dordrecht: CORNELIS GIPS, kapt. H. van Rijn van Alkemade.

Afbeelding
Datum 16 juli 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 mei. Scheepsvrachten. De rates blijven nog steeds laag, hetgeen zeer verklaarbaar is, daar er zich zo hier als op de kust ongeveer 10.000 last disponibele scheepsruimte bevindt, het product zo goed als geheel is opgeruimd en daarenboven de tussenreizen naar China en elders wegens de uiterst lage offertes, ongaarne worden aangenomen, daar zij de kosten onmogelijk kunnen dekken. Gedurende de laatste 4 weken werden slechts de volgende charters gesloten:
Naar Nederland: Nederlands CORN. WERN. EDUARD (opm: bark CORNELIS WERNARD EDUARD) à NLG 70 voor suiker, NLG 95 voor arak (opm: rijstbrandewijn) en NLG 80 voor lichte goederen alhier naar Rotterdam te laden; Nederlands WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN en Nederlands FACTORY à NLG 70 voor suiker en tabak te Soerabaja in te nemen, de eerste naar Rotterdam en de laatste naar Amsterdam; Nederlands JAVA KOERIER à NLG 70 voor suiker en tabak te Soerabaja naar Amsterdam; Nederlands GOEDE VERWACHTING NLG 70 voor tabak, suiker, huiden en curcuma (opm: geelwortel, bevordert de spijsvertering) en NLG 95 voor arak te Soerabaja naar Amsterdam te laden. Naar China: Nederlands ELSHOUT, tot USD 0.40 per picol rijst naar Hongkong, of USD 0,45 naar Amoy, te Pekalongan in te nemen. Nederlands AMERIKA à USD 0,45 per picol naar Amoy via Singapore; Nederlands JEANETTE maakt NLG 3.500 voor een houtlading van Samarang naar hier (opm: Batavia). Nederlands A.R. FALCK zeilt naar Padang om aldaar de restant lading van Europa te lossen en is voorts nog zonder bestemming. Nederlands BERNARD HERTOG VAN SAXEN WEIMAR werd voor een reis met hout op de kust genomen. Nederlands NIEUW LEKKERLAND neemt tot NLG 4.000, in full te Samarang een lading hout naar hier in.
Singapore. Verkocht zijn Engels EQUATOR voor NLG 24.000 en Engels EMILY JANE (te Soerabaja) voor NLG 14.000; Frans MARITIUS en Oostenrijks SPLENDIDO zijn te koop aangeboden. Nederlands BOSPHORUS, Frans MAURITIUS en Engels SEA BIRD en TASMANIA zijn te koop.
Disponible zijn, zo hier als op de kust: Nederlands LOUISE PRINSES DER NEDERLANDEN, CATHARINA EN GEERTRUIDA, KAAP HOORN, CADSANDRIA, CORNELIS HOUTMAN, FOP SMIT, ANNA PAULOWNA, CONSTANTIA EN ELISABETH, WILHELMINA LUCIA, DOGGERSBANK, SCHOON VERBOND, ADMIRAAL DE RUYTER, AKYAB, CORNELIA, COLUMBINE en EUROPA.

Afbeelding
Datum 16 september 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 juli. Vrachten. Scheepsruimte is overvloedig aan de markt, zijnde sedert het vertrek der laatste mail vele vrachtzoekende schepen gearriveerd, welke in de naburige havens geen emplooi konden vinden. Daar suiker en koffij, de hoofdartikelen van uitvoer naar Europa in dit seizoen, slechts in kleine hoeveelheden ter markt komen, is thans nog geen rijzing der vrachten te verwachten, te minder daar binnenkort vele disponibele vaartuigen van China en Singapore tegemoet kunnen worden gezien.
Sedert onze laatste uitgave werden de volgende bevrachtingen afgesloten:
Naar Nederland de Nederlandse schepen A.R. FALCK à NLG 80 voor koffij van Padang naar Amsterdam; NIEUW LEKKERLAND à NLG 85 voor suiker en koffij te Pekalongan en te Padang naar Rotterdam, en HOLLANDIA à NLG 75 voor suiker te Passaroeang en NLG 85 voor thee hier naar Holland te laden.
Het Nederlandse schip COLUMBINE heeft een vracht van Banjermassing aangenomen.
De JEANNETTE zal moeten repareren.
De WILHELMINA LUCIA is door de militaire autoriteiten opgenomen om troepen naar Palembang over te voeren en krijgt NLG 200 daags, echter niet meer dan NLG 6000 in eens indien de reis langer dan een maand duurt.
Te koop zijn het Nederlandse schip JAVA´S WELVAREN en het Engelse schip STATESMAN.
Disponibel zijn de Nederlandse schepen DOGGERSBANK, SCHOON VERBOND, ADMIRAAL DE RUITER, CATHARINA EN GEERTRUIDA, GELDERLAND, JOHANNA EN GEERTRUIDA, REGINA MARIS (opm: eerste reis van deze bark), CATHARINA WILHELMINA, ACADIA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, JOHANNA CHRISTINA en PHOEBUS.

Afbeelding
Datum 27 december 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 november. Vrachten. Zo als te voorzien was zijn de vrachten in dezelfde ongunstige positie gebleven, terwijl thans geen de minste kans op een spoedige verbetering van die staat van zaken bestaat. De berichten van alle de havens beoosten de Kaap zijn ook niet gunstiger, terwijl aldaar ook geen vooruitzicht op een gewenste verandering bestaat. Intussen is het getal particuliere en vreemde schepen in deze wateren nog vermeerderd. Sedert onze laatste werden de volgende charters gesloten.
Naar Nederland: het Nederlands schip WALVISCH à NLG 40 voor suiker te Soerabaija naar Amsterdam.
De Factorij nam buitendien de volgende schepen op, als: Nederlands BANTAM à NLG 45 voor koffij en indigo te Tjilatjap, Nederlands KRIMPEN A/D LEK à NLG 42,50 voor suiker te Cheribon, beiden naar Rotterdam; Nederlands STAATSRAAD VAN DER HOUWEN à NLG 45 voor suiker op de kust naar Amsterdam en naar men zegt ook Nederlands CATHARINA WILHELMINA à NLG 40 voor suiker in de Oosthoek naar Rotterdam te laden.
Naar de Golf van Perzië: Nederlands VRIENDENTROUW (270 last) voor NLG 12.000 voor een reis naar Bushire en terug.
In reparatie zijn: Nederlands VALPARAISO, LOUISE JACOBA JOHANNA en STAD SCHIEDAM.
Te koop zijn: Engels SYDNEY, VERNON en ALICE MARTEN en Amerikaans ESCORT. Diversen. Nederlands ECONOMIST heeft naar Singapore aangelegd. Nederlands JAN VAN BRAKEL is bij de roest (opm: som ineens) à NLG 7.000 voor een reis naar Japan opgenomen.
Disponible zijn: Nederlands NEPTUNUS, WILHELMINA LUCIA, LOUISA, WATERLOO, DELFSHAVEN, JAN SCHOUTEN, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, ARDJOENO, ALLEGONDA JACOBA, BEATRIX, COPERNICUS, ELISABETH, DELFT, HENRIETTA, WILLEM DE EERSTE, EVERDINA ELISABETH, ODILIA MARGARETHA, WILLEM DE ZWIJGER, ABEL TASMAN, TOGAL CORNELIS SMIT, JACOB, SUSANNA ELISABETH, ALBLASSERDAM, DRIE VRIENDEN, PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, JOHANNES ANTHONIUS, VOORWAARTS, SOUBURG, JOHANNA CHRISTINA, NOORD-BRABAND, LOUIS MEIJER, PRESIDENT PLATE, LOURENS KOSTER, GENERAAL MICHIELS, ALMELO, JH. MR. VAN DER WALL VAN PUTTERSHOEK, ZAANSTROOM, STAD NIJMEGEN, VIJF GEBROEDERS, CORNELIS HOUTMANS, POSTILJON en JOAN JACOB.

Afbeelding
Datum 16 april 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 32 schepen:
Voor Rotterdam: REIJERWAARD, kapt. L.W. E. Bruigom; KAREL AUGUST, kapt. A. Huyzer; MAARTEN VAN ROSSEM, kapt. B.F. Rijken; HENDRIKA, kapt. U.H. Bonn; KAAP HOORN, kapt. L.J. Dik; JOHANNA MARIA (opm: J.R. Veder), kapt. L.J. Wilhelmie; BENGALEN, kapt. H.F. Planter; NEERLANDS KONINGIN, kapt. G. Geerling.
Voor Amsterdam: ARGO, kapt. B.J. Scherpbier; ZEENIMPH, kapt. I.W.J. Witsen Elias; KOOPHANDEL, kapt. S. de Vries; WILHELMINA LUCIA, kapt. G. Poolman; BARON VAN HARDENBROEK, kapt. H.C.A. Henny; HENRIËTTE MARIA, kapt. N.D. de Boer; MINISTER VAN HALL, kapt. O. de Haas; VAN GALEN, kapt. J.R. Smit; JOAN MELCHIOR KEMPER, kapt. J.K, Salm; AMALIA AUGUSTA, kapt. H.A. van Marle; DILIGENCE, kapt. L. Smit; REINHARDT, kapt. J.W. Berkelbach van de Sprenckel; WILHELMINA, kapt. D. van Dale; JOHANNES CHRISTIAAN, kapt. C van Heemstede Obelt, WILHELMINA ELISA, kapt. M. Pribee; KOOPHANDEL, kapt. L. Crevecoeur, van Rotterdam; OSIRIS, kapt. W.H. Cramer, van Dordt.
Voor Dordrecht: BOMMELERWAARD, kapt. F.H. A. Loos; ARY SCHEFFER, kapt. J.G. Kunst; KEMANGLEN, kapt. J.W. Möller.
Voor Schiedam: GENERAAL MICHIELS, kapt. P.G. Visser.
Voor Middelburg: TAGAL, kapt. J.F. H. Göbel; MINISTER PAHUD, kapt. F. Kievit; PRINS VELDMAARSCHALK, kapt. D.L. Immink.

Afbeelding
Datum 12 juli 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 mei. Vrachten. Het getal disponibele schepen is steeds aanzienlijk, en met weinig vooruitzicht van verbetering in vrachtprijzen. In de laatste dagen zijn de volgende transacties gesloten.
De NICOT, MARIA VERONICA en ARGO laden voor eigen rekening.
STAD MIDDELBURG, NLG 40 per last voor suiker, en NLG 50 voor licht goed alhier; en NLG 42,50 voor koffij en andere goederen te Padang, naar Rotterdam. ACADIA NLG 32 voor suiker en tabak, en NLG 30 voor koffij, te Soerabaija te laden voor Amsterdam.
De SMALLWOOD (Amerikaans) van 400 ton, en PRINSES SOPHIA (Nederlands) 607 ton, werden op vendutie verkocht; de eerste voor NLG 7.100, en de laatste voor NLG 5.010 buiten inventarissen.
De ESPERANZA (Hamburg) en de Engelse stomer LEICHARDT zijn te koop.
De volgende schepen zijn steeds disponibel: Ned. WILLEM DE EERSTE, GEBROEDERS HOUTMAN, ARY SCHEFFER, BIESBOSCH, AEGIDIA EN PAULINA, JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, WILHELMINA, COMM. DES KONINGS V.D. HEIM, AMALIA AUGUSTA, JACQUELINE EN ELISE, DRIE VRIENDEN, LAMINA ELISABETH, ADMIRAAL TROMP, JULIE CLAIRE, BARON VAN HARDENBROEK, FOP SMIT, JAN VAN BRAKEL, E.W. VAN DAM VAN ISSELT, PHOEBUS, BOMMELERWAARD, PHILIPS VAN MARNIX, ALIDA MARIA, KAREL AUGUST, MARIA ADOLPHINE, JANNETJE, ELECTRA, SUZANNE EN ELISABETH, LOUIS MEIJER, NOORDBRABANT, VAN GALEN, JOHANNA CATHARINA, ST.MICHAEL, LOUISA RULOFFINA, PRINS MAURITS, ELISABETH EN ANTOINETTA, WILHELMINA LUCIA, CHRISTINA HELENA, FERDINANDINA EMMA, DOROTHEA HENRIETTE, MINISTER VAN HALL, CHERIBON, WILLEM III, CORNELIA EN HENRIETTE, GRAAF VAN HEIDEN REINESTEIN, REINHARDT, TAGAL, SAMUEL HENDRICUS, OSIRIS, MINISTER PAHUD.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, VALPARAISO, ZEENIMPH, JAN SCHOUTEN, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, ZAANSTROOM, JACOBA CORNELIA CLASINA, JEANNETTE EN AGATHA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, CAROLINA, CANTON, VIJF GEBROEDERS, ZEEPLOEG, BULGERSTEYN, DRIE GEBROEDERS en IJSSEL zijn nog kustreizende.

Afbeelding
Datum 12 september 1861
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Port Louis (Mauritius), 6 augustus. Het schip (opm: fregat) WILHELMINA LUCIA, kapitein D.R. Nolles, van Batavia naar Amsterdam is op 31 juli hier binnengelopen, hebbende zeer slecht weder en een hoge zee gehad, waardoor het schip zwaar lek werd, Fokke- en bezaansmasten braken en zeilen en ra’s en rondhout verloren gingen. Het schip moet lossen om te repareren.

Afbeelding
Datum 09 oktober 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Mauritius, 6 september. Het alhier met schade binnengelopen Nederlandse schip (opm: fregat) WILHELMINA LUCIA, kapt. D.R. Nolles, van Batavia naar Amsterdam, is thans bezig met de koperhuid te vernieuwen, terwijl met het inzetten van de nieuwe masten de meeste spoed gemaakt wordt. De lading waarvan maar 200 balen rijst lichtelijk beschadigd zijn, is overigens in goede staat gelost. Aan boord is alles wel.

Afbeelding
Datum 07 november 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 6 november. Het schip WILHELMINA LUCIA, kapt. D.R. Nolles, van Batavia herwaarts gedestineerd, te Mauritius met schade binnengelopen, had de 5e oktober de benodigde reparatie grotendeels ondergaan, zodat de lading weer ingenomen kon worden. De kapitein dacht in de loop van die maand tot vertrek gereed te komen. Aan boord was alles wel.

Afbeelding
Datum 07 december 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 6 december. De schepen VAN GALEN, kapt. C.B. Brandligt en WILHELMINA, kapt. Nolles (opm: fregat WILHELMINA LUCIA, kapt. D.R. Nolles, beide van Batavia naar Amsterdam, met schade te Mauritius binnengelopen, hebben na volbrachte reparatie de reizen voortgezet; het eerste de 21e oktober en het laatste de 1e november.

Afbeelding
Datum 08 december 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Mauritius, 6 november. Het schip WILHELMINA LUCIA, kapt. D.R. Nolles, van Batavia naar Amsterdam, alhier met schade binnengelopen, doch op 1 november vertrokken, heeft ter bestrijding der kosten van reparartie een bodemarij van $ 21.000 moeten nemen ad 11,73%, betaalbaar 20 dagen na gelukkig arrivement te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 05 mei 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. B.D. Bosscher en E.G. Bosscher, makelaars, zullen op maandag de 19e mei 1862, des avonds ten zes ure te Amsterdam in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ, ten overstaan van een daartoe bevoegd beambte verkopen: het extra ordinair welbezeild gekoperd en kopervast barkschip WILHELMINA LUCIA, gevoerd door kapt. D.R. Nolles, varende onder Nederlandse vlag volgens Nederlandse meetbrief lang 38 ellen 35 duimen, wijd 7 ellen 41 duimen, hol 5 ellen 98 duimen, en alzo gemeten op 755 tonnen of 399 lasten, liggende aan de werf Het Wapen van Harlingen in de Groote Wittenburgerstraat. Breder volgens inventaris en bericht bij bovengemelde makelaars.

Afbeelding
Datum 21 mei 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen op dinsdag 20 mei in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ te Amsterdam: het barkschip WILHELMINA LUCIA: NLG. 35.000, in slag NLG 70, opgehouden.

Afbeelding
Datum 21 juni 1862
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

- Veilingen van schepen en scheepsparten:
Te Amsterdam op 12 mei 1862: Het schip VRIENDENTROUW, kapt. Grevelink, gebouwd in 1854, groot 269 gemeten lasten.
Idem op 19 mei 1862: het schip WILHELMINA LUCIA, kapt. Nolles, gebouwd in 1838, groot 399 gemeten lasten
- Geveilde schepen en scheepsparten:
Te Amsterdam op 28 april 1862: het schip JOAN, kapt. Klijn, gebouwd in 1854, groot 130 gemeten lasten: voor NLG 17.200 verkocht; het schip is later verkocht aan de reder E. de Boer.
Te Rotterdam op 6 mei1862:
Het schip JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. Verbeek, gebouwd in 1855, groot 348 gemeten lasten: voor NLG 50.000 verkocht
2/64e part in het schip JOSEPHA LOUISA, kapt. Muysson, gebouwd in 1857, groot 325 gemeten lasten: elk voor NLG 700 verkocht.
1/40e part in het schip EVA JOHANNA, kapt. Bockhove, gebouwd in 1856, groot 519 gemeten lasten: opgehouden
1/60e part in het schip NEDERLAND EN ORANJE, kapt. van Ruyven, gebouwd in 1857, groot 400 gemeten lasten: opgehouden.
1/64e part in het schip ABEL TASMAN, kapt. Rijken, gebouwd in 1852, groot 349 gemeten lasten: niet geveild.
-       schepen uit de hand verkocht:
ZEELUST, kapt. Knaap, gebouwd in 1856, groot 315 gemeten lasten, voor NLG 70.000 verkocht aan de reders Bouman & Co te Amsterdam; het zal thans genaamd worden TAGAL.
ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. Stapert, gebouwd in 1859, groot 305 gemeten lasten, verkocht aan de reders Beckman & Pierson te Amsterdam, men zegt voor NLG 75.000, zal gevoerd worden door kapt. Möllinger.
WELTEVREDEN, kapt. Duinker, gebouwd in 1836, groot 336 gemeten lasten, aan een Noorse rederij.

Afbeelding