Inloggen
CORNELIS WERNARD EDUARD - ID 10331


Kroniekberichten

Datum 12 september 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Dordrecht, 11 september. Zaterdag namiddag (opm: 7 september) is van de werf van de scheepsbouwmeester F. Smit, aan de Kinderdijk van stapel gelaten het fregatschip CORNELIS WERNARD EDUARD, groot 400 lasten, gebouwd voor rekening der rederij onder directie der heren Weiland en van Walcheren en W. Ruys J.Dzn, te Rotterdam, gevoerd zullende worden door kapt. D.H. Kramer.

Afbeelding
Datum 13 maart 1841
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 10 maart. Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip ANNA EN LOUISA, kapt. K. de Jong, met enige passagiers, vertrokken van Amsterdam de 20e november, de dito brik DE COCK, kapt. P. Willems, vertrokken van Rotterdam de 30e oktober, de dito bark CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. D.H. Kramer, met enige passagiers, van Rotterdam vertrokken de 6e november, en het dito schip (opm: brik) PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. C.A. de Kok, van Rotterdam vertrokken de 31e oktober.

Afbeelding
Datum 18 juli 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Helvoet zal de 20e dezer tot vertrek naar Batavia gereed liggen, het extra snelzeilend nieuw gekoperde barkschip CORNELIS WERNARD EDUARD, gevoerd door kapt. R.W. Mellema, hebbende bijzonder goede inrichtingen voor passagiers.
Adres ten kantore van de cargadoors Van Ulphen & Ruys, te Rotterdam of ten hunnen kantore alhier.

Afbeelding
Datum 12 augustus 1842
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Gepraaid: De 23e juli, op de hoogte van Goudstaart CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. Mellema, van Rotterdam naar Batavia; de 4e augustus op de hoogte van Dover GERTRUDE, kapt. Schaap, van Rotterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 22 oktober 1842
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 19 oktober. Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse bark BOERHAVE, kapt. H.U. Visser, vertrokken van Rotterdam de 11e juli, de dito bark ANNA MARGARETHA, kapt. H. de Jong, met vijf passagiers, vertrokken van Rotterdam de 18e juli, de dito bark JOHANNA MARIA, kapt. J.C.F. Lupcke, vertrokken van Rotterdam de 15e juli, de dito bark BROUWERSHAVEN, kapt. P. Janzen, met vier passagiers en Zr.Ms. troepen, vertrokken van Rotterdam de 15e juli, de dito bark SARA ALIDA MARIA, kapt. C.P. Kuiper, vertrokken van Amsterdam de 7e juli, de dito bark CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. R.W. Mellema, vertrokken van Rotterdam de 25e juli, het dito schip VAN GALEN, kapt. M. Marcussen, vertrokken van Amsterdam de 18e dito, het dito schip MARY EN HILLEGONDA, kapt. J. Martens, met drie passagiers, vertrokken van Rotterdam de 15e juli, het dito schip EMANUEL, kapt. J.H., Zeeman, met een aantal passagiers, vertrokken van Rotterdam de 26e juli, en het dito schip WILLEM ERNST, kapt. H. Wittebol, vertrokken van Amsterdam de 29e mei.

Afbeelding
Datum 27 september 1843
Krant JC - Javasche Courant

Scheepsberichten. Batavia. Aangekomen.
22 september. Nederlandse bark CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. B. Mellema, vertrokken van Rotterdam de 15e juni.

Afbeelding
Datum 19 maart 1844
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 maart. Gisteren avond omstreeks half negen ure is het schip CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. Mellema, onlangs uit de Oost-Indiën teruggekeerd en thans nagenoeg ontladen liggende in de rivier de Maas, aan de Boompjes voor deze stad, op zijde geraakt met verbrijzeling van de stelling en het paalwerk. Gelukkigerwijze is het naar de zijde van de wal gevallen en hebben de daar aanwezige zware bomen hetzelve in deszelfs val tegengehouden, waardoor grotere ongelukken zijn voorkomen. Naar men verneemt, moet de zich aan boord bevonden hebbende stuurman bij dit ongeval enige kneuzingen hebben bekomen.

Afbeelding
Datum 27 juli 1844
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 25 juli. De 23e juli is hier aangekomen de Nederlandse bark CATHARINA, kapt. F. Rietmeijer, de 1e april van Rotterdam vertrokken.
Gisteren zijn hier aangekomen het Nederlandse schip WALVISCH, kapt. T. Schut, de 24e april van Amsterdam vertrokken, de dito brik ALIDA WILHELMINA, kapt. K. Latjes, de 28e maart van Amsterdam vertrokken, het dito schip de STAD AMSTERDAM, kapt. H. Blokziel, de 30e maart van Amsterdam vertrokken, en de dito bark CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. R.W. Mellema, de 17e april van Rotterdam vertrokken.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip NEHALENNIA, kapt. D.J. Bart, met tien passagiers, de 17e april van Amsterdam vertrokken, het dito schip DANKBAARHEID AAN DE NEDERLANDSCHE HANDEL MAATSCHAPPIJ, kapt. J. Hus, de 29e maart van Rotterdam vertrokken, en het dito schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. E. van Duijn, met enige passagiers, de 17e april van Amsterdam vertrokken.

Afbeelding
Datum 26 juli 1845
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 24 juli. Gisteren is alhier aangekomen de Nederlandse bark ZEEPAARD, kapt. J. Giltjes Lz., vertrokken van Middelburg de 20e april, en de dito dito CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. H. Hagers, vertrokken van Rotterdam de 18e april. Heden is alhier aangekomen het Nederlandse schip LOUISA MARIA, kapt. B.C. Jaski, vertrokken van Amsterdam de 19e april.

Afbeelding
Datum 30 oktober 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 29 oktober. Volgens schrijven van Batavia, in dato 30 augustus, is de heer Van Vliet, de steller van de protesten tegen de Javabank, door de politie aan boord van het schip CORNELIS WERNARD EDUARD gebracht, om naar Europa te worden opgezonden.

Afbeelding
Datum 06 januari 1846
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 5 januari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende schepen als:
voor Amsterdam: JOSEPHINE CATHERINE, kapt. J. Andresen, en FLEVO, kapt. S. van der Mey.
voor Rotterdam: CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. H. Hagens, en JACATRA, kapt. D. Varkevisser.

Afbeelding
Datum 27 mei 1846
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 25 mei. De 23e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip EUROPA, kapt. D. Keus, met 7 passagiers, van Rotterdam vertrokken de 15e januari.
Gisteren zijn hier aangekomen de Nederlandse bark NAGASAKI, kapt. F.A. Bunnemeijer, met 6 passagiers, van Rotterdam vertrokken de 13e januari, en het idem schip DOGGERSBANK, kapt. W. Smith, met 17 passagiers, van Rotterdam vertrokken de 13e december.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip FANNY, kapt. C.W. Flens, met enige passagiers, van Amsterdam vertrokken de 27e januari, het idem schip SAMARANG, kapt. D. Steur, van Rotterdam vertrokken en het idem schip CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. H. Hagens, van Rotterdam vertrokken de 27e februari.

Afbeelding
Datum 10 juli 1847
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 8 juli. De 4e juli is hier aangekomen de Nederlandse bark MARGARETHA IDA, kapt. D.H. Kramer, met twee passagiers, de 26e maart vertrokken van Rotterdam.
De 5e juli is hier aangekomen de dito bark CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. H.Hagers, de 7e maart vertrokken van Rotterdam.
De 6e juli zijn hier aangekomen het dito schip OSIRIS, kapt. G.J. Stam de Jonge, met vijf passagiers en 150 militairen, de 23e maart vertrokken van Amsterdam, het dito schip PASOEROEAN, kapt. C.C.B. Fulbrun, met een passagier, de 22e maart vertrokken van Amsterdam, en de dito bark SIRIUS, kapt. A. Mulder, de 10e juli vertrokken van Amsterdam.
Gisteren zijn hier aangekomen de dito bark PLANCIUS, kapt. S.J. Rotgans, d.d. 10e maart vertrokken van Amsterdam, de dito bark DRIE VRIENDEN, kapt. G.H. Ruhaak, de 14e maart vertrokken van Corunna (opm: La Coruña in Noord-Spanje), en de dito bark VICE-ADMIRAAL GOBIUS, kapt. H.J. Bonn, de 22e maart vertrokken van Rotterdam.
Heden is hier aangekomen het dito schip NEHALENNIA, kapt. D.J. Bart, de 22e maart vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 04 maart 1848
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 3 maart. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de volgende 16 schepen als:
Voor Amsterdam: POLLUX, kapt. A.P. Klein; STAD AMSTERDAM, kapt. H. Blokziel; ADMIRAAL JAN EVERTSEN, kapt. C.P. Kuyper; PETRUS, kapt. A. Stokvliet; ANNA MARIA HENRIETTA, kapt. H.F. Zeylstra; MARIA, kapt. H.D. van Wijk, en JACOB CATS, kapt. J.A. Keeman, van Dordrecht.
Voor Rotterdam: CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. H. Hagers; DOGGERSBANK, kapt. W, Smith; MARIA, kapt. E. Verschoor; DANKBAARHEID AAN DE N.H.M., kapt. P.G. Pott; ANNA, kapt. B.H. Kuyper; MAASSTROOM, kapt. H. Schuth, en MAAS, kapt. Timmermans.
Voor Dordrecht: ORION, kapt. C.M. Borghorst.
Voor Middelburg: ONDERNEMING, kapt. J.C. van Heeckeren.

Afbeelding
Datum 28 juni 1848
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 26 juni. Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse bark CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. H. Hagers, de 27e maart vertrokken van Rotterdam, het dito schip CELEBES, kapt. J.N.R.J. Bijl, de 10e februari vertrokken van Rotterdam, het dito schip NAGASAKI, kapt. F.A. Bunnemeijer, met acht passagiers, de 18e maart vertrokken van Rotterdam, het dito schip ANNA, kapt. B.H. Kuiper, de 26e maart vertrokken van Rotterdam, het dito schip DOGGERSBANK, met vijf passagiers, de 28e maart vertrokken van Rotterdam, en het dito schip ADMIRAAL JAN EVERTSEN, kapt. C.P. Kuijper, de 14e maart vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 22 augustus 1848
Krant DC - Dordtsche Courant

Te Batavia aangekomen: 27 mei, ANNA, en FIGARO, van Rio Janeiro, JANET WILSON, van Londen; 31 dito ARCHIBALD, van Bordeaux; 6 juni, JANE, van Sydney; 13 dito, EMELIE, 15 dito, RHOON EN PENDRECHT, van Rotterdam; 18 dito, BOREAS, van Macao; 25 dito CORNELIS WERNARD EDUARD, van Rotterdam; 26 dito, LEWE VAN NIJENSTEIN, van Banka.
Van Batavia vertrokken: op 24 mei, MERCATOR, 31 dito, JACATRA, 1 juni WILD IRISH GIRL, naar Rotterdam; 6 dito, HEPPENS, 8 dito, IJSTROOM, naar Amsterdam; SOOLO, naar Rotterdam; 26 dito, JOSEPHINA CATHARINA, naar Japan, DOCTRINA ET AMICITIA, naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 28 december 1848
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 26 december. Aan boord van het barkschip CORNELIS WERNARD EDUARD, gevoerd door kapt. Hagers, hier te huis behorende en kortelings van Indië aangekomen, vond een even treffend als schrikkelijk ongeluk plaats. Bij het binnenkomen had de bemanning, afgetobd door verscheidene nachten wakens en zware arbeid, zich ter rust begeven en was in diepe en vaste slaap gedompeld. De waker, aangesteld om gedurende de nacht het schip niet zonder toezicht te laten, ging, door koude verkleumd, in de kombuis zitten. Daar schijnt hij in slaap te zijn gevallen en zijn klederen vuur te hebben gevat. Met schrik en angst wakker wordende, liep hij naar het voorste gedeelte van het schip, bij de equipage om hulp roepende, doch schijnt daar door de vermoeide manschappen niet gehoord te zijn. Als radeloos vluchtte hij toen naar het achterschip, ten einde bij de officieren hulp te bekomen, doch dit gelukte eerst te laat en toen de man bijstand kon geboden worden, was hij reeds zodanig verbrand, dat hij kort daarna, onder de verschrikkelijkste pijnen, de geest gaf. Op verschillende plaatsen van het dek zijn de sporen achtergebleven van het lijden des ongelukkigen.

Afbeelding
Datum 13 juni 1849
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 11 juni. Gisteren is hier aangekomen de Nederlandse bark CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. H. Hagers, met vijf passagiers, de 17e maart vertrokken van Rotterdam.
Heden is hier aangekomen de dito bark MARIA, kapt. W. Calander, met vier passagiers, de 12e februari vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 21 februari 1850
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 20 februari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden, de navolgende acht schepen, als:
Voor Amsterdam, ZEEMEEUW, kapt. H.L. Kayser; OCEAAN, kapt. A. Spekman, CHRISTINA AGATHA, kapt. O.P. Lap; STAD AMSTERDAM, kapt. H. Blokziel; JAVA KOERIER, kapt. F.G. Reinits.
Voor Rotterdam: CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. H. Hagers.
Voor Dordrecht: ORION, kapt. C.M. Borghorst.
Voor Schiedam: SOOLO, kapt. M. Korteland.

Afbeelding
Datum 25 juni 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Rotterdam 24 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn op heden de volgende schepen bevracht:
Voor Rotterdam: NEERLANDS KONINGIN, kapt. H.H. Kramer; ANTOINETTE MARIA, kapt. J.J. Day; KOOPHANDEL, kapt. P.L. Dupain; HONGKONG, kapt. M. van der Putte; CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. J.M. Kleinhouwer; JEANNETTE, kapt. F.F. Zeven; NEDERWAARD, kapt. S.A. Meijer; BORNEO, kapt. C.C. Hansen.
Voor Amsterdam: PALEMBANG, kapt. S. Hoekstra; LODEWIJK ANTONIE, kapt. J.J. van der Meulen; CATHARINA, kapt. D. Lamers; CHRISTINA, kapt. D.H. Visser; ELIZE, kapt. J.F. Detering; BALTIMORE, kapt. F.C. Jaski; WILLEM DE CLERCQ, kapt. J.C. Hoek; RHIJN, kapt. C. Brandligt; FLEVO, kapt. S. van der Mey; REGINA, kapt. A. Gersen; HENDRIK WESTER; kapt. R.J. Reynders; LUCIA MARIA, kapt. B. Barends; GENERAAL LIST, kapt. G.A. Sandman; EENSGEZINDHEID, kapt. K. Haasnoot; WALVISCH, kapt. T. Schut; VIER GEBROEDERS, kapt. C. Vonck (van Rotterdam); ISIS, kapt. W. B. Derks; JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. T.K. Veltman (beide van Dordrecht).
Voor Dordrecht: JUNO, kapt. W.J. Chevalier; ZWIJGER, kapt. J.H. Mugge.
Voor Middelburg: ROOMPOT, kapt. H.H. de Boer; DUIVELAND, kapt. J.C. Kreye.
Voor Schiedam: GOUV.-GEN. ROCHUSSEN, kapt. G.F. Rijken (van Rotterdam).

Afbeelding
Datum 03 januari 1852
Krant JC - Javasche Courant

Te Batavia angekomen schepen:
December 30 – Nederlandse bark HONG GOAN thans hernaamd ENGTHAIJ, kapt. Tjan Tongsang, van Cheribon de 24ste December – dito HAP GEEN, kapt. Naridien, van Samarang de 16de dito – dito schoener TJINSENG REMBANG, kapt. The Bianseng, van dito de 15de dito.
December 31 – Nederlandse brik PASEKAN, kapt. Tan Pikgiok, van Pekalongan de 23ste december – dito schip WADIE ATOOL RACHMAN, kapt. Said bin Hoesien Segaf, van Indramaijoe de 27ste dito passagier de heer T. Ebeling, en mevr. de wed. Ebeling – ditto bark ELLEN, kapt. H. Chevalier, van Samarang de 24ste dito.
Januari 1 – Nederlandse brik TARTAR, kapt. Sie Kongpat, van Pekalongan de 20ste december – dito bark MAGMOEDIE, kapt. T. Mckenzij, van Brama de 2de december – dito dito BATAVIA, kapt. Tan Inghok, van Pekalongan de 31ste dito – dito schip de STAD DORDRECHT, kapt. J. van Nassau, van Onrust.
- Van Batavia vertrokken schepen:
Dec. 31 – Bremer schip ERNST MORITZ ARNDT, kapt. A. Haake, naar Nederland – Nederlands dito ALFULCK, kapt. Sech Abdul Kadier Baradja, naar Soerabaija – dito bark AMA NATTER RACHMAN, kapt. Abdul Jalil, naar Indramaijoe – dito dito JACOBA HELENA, kapt. J.M. Pfeil, naar Onrust.
Januari 1 – Nederlandse bark POLKUS SA-ADA, kapt. Oewa Lamoong, naar Pontianak.
Januari 2 – Nederlands schip OEIJ SINJO, kapt. Kwee Samiang, naar Cheribon.
- Ter rede van Batavia liggende schepen:
Zr. Ms. korvet BOREAS, VAN SPEIJK, stoomschip SURINAME, MERAPI, schoener ARUBA, gouvernements schoener ZEEMEEUW, ANADIJOMENE; Nederlandse schepen AMANA TULBARIE, ZEEMEEUW, LUCONIA, DILIGENTIA, MARSOEK, INDIA, DJOEDOEL WADOED, de STAD DORDRECHT, WADIE ATOOL RACHMAN; barken HOKSOEN, BATAVIA WADIE ATOOL BARIE, BALGIS, J.C.J. VAN SPEIJK, JOAN, NOORD, SEGAFFIE, TREMBANG, FATAHOOL HAER ATIAT TOOLBARIE, JAN DANIEL, AZIA, CHRISTINA, de VROUW ANNA HENDRIENA, BORNEO, MARIJ EN HILLEGONDA, GENERAAL MICHIELS, INDRAMAIJOE, REIJERWAARD, FATHOOL HAIR, SCHOUWEN, GELDERLAND, JENOER, HONG GIAN thans hernaamd ENGTHAIJ, ELLEN, MAGMODIE; brikken HAP HEEN, PASEKAN, TARTAR, schoeners JONGE PIETER, BENKOELEN, MARY ANN SOPHIA, TJINSENG REMBANG – Engels schip THOMAS CHODWICK bark LONDEN –Zweedse schepen SWEA, MARIA CHARLOTTE; brik ALCYOA – Pruisisch schip RICA – Hamburgs schip SINCAPOER – Frans schip PATRIE – Deens schip HARPIJE – Bremer schip PATRIOT, HERDER.
- Van Indramaijoe vertrokken schepen:
December 26 – Nederlandse bark ANJER, kapt. P. Esink, naar Amsterdam via Batavia.
December 27 – Nederlandse bark WADIE ATOOL RACHMAN, kapt. Said Sech bin Hoesin Segaf, naar Batavia.
- Ter rede van Idramaijoe liggende schepen:
Nederlandse bark JAVAAN.
- Te Cheribon aangekomen schepen:
December 22 – Nederlandse schoener GAI GOAN, kapt. Tan Houtjoan, van Batavia de 17de december.
December 23 – Nederlandse schoener TJINSING REMBANG, kapt. Thee Biangsing, van Samarang de 15de december.
December 26 – Nederlandse schoener GOANLIE, kapt. Sotisiang, van Batavia de 20ste december.
- Van Cheribon vertrokken schepen:
December 23 – Nederlandse schoener TJINSING REMBANG, kapt. Thee Biangsing, naar Batavia.
December 24 – Nederlandse schoener GAI GOAN, kapt. Tan Houtjoan, naar Rembang – dito bark HONG GOAN thans hernaamd ENG THAIJ, kapt. Tjan Tongsan, naar Batavia.
- Ter rede van Cheribon liggende schepen:
Nederlands schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, bark THETIS, schoener GOANLIE, en ALMAS.
- Te Tagal aangekomen schepen:
December 22 – Nederlandse bark INGLIE, kapt. Tan Ingsoan, van Cheribon de 19de december.
- Van Tagal vertrokken schepen:
December 23 – Nederlandse bark INGLIE, kapt. Tan Ingsoan, naar Rembang.
- Ter rede van Tagal liggende schepen: Nederlandse bark FLORA.
- Te Pekalongan aangekomen schepen:
December 21 – Nederlandse bark GOANLIE, kapt. I-Hingliem, van Cheribon de 18de december.
December 23 – Nederlandse bark LACHMADIE, kapt. Sech Achmat bin Sadik Jamanie, van Batavia de 5de december.
December 24 – Nederlandse bark INGLIE, kapt. Tan Ingsoan, van Tagal de 23ste december.
- Van Pekalongan vertrokken schepen:
December 22 – Nederlands schip LODEWIJK ANTHONIE, kapt. J. van der Meulen, naar Nederland.
December 23 – Nederlandse brik PASEKAN, kapt. Tan Pikgiok, naar Batavia.
December 24 – Nederlandse bark GOANLIE, kapt. I-Hingliem, naar Grissee.
December 26 – Nederlandse bark INGLIE, kapt. Tan Ingsoan, naar Grissee.
December 27 – Nederlandse kotter ELISABETH, kapt. L. Bordondao, naar Soerabaija.
- Ter rede van Pekalongan liggende schepen:
Nederlands schip JAVA, bark LACHMADIJ.
- Van Pasoeroewan vertrokken schepen:
December 18 – Nederlandse bark de AMSTEL, kapt. J. van Duijn, naar Amsterdam.
- Ter rede van Pasoeroewan liggende schepen:
Nederlandse schepen FLEVO, ANNA EN ELISE, en bark MATHILDA.
- Van Probolingo vertrokken schepen:
December 24 – Nederlands schip de ZWIJGER, kapt. J.H. Mugge, naar Nederland via Panaroekan.
- Te Banjoewangie aangekomen schepen:
December 12 – Nederlands schip WALVISCH, kapt. Th. Schmit, van Pasoeroewan de 30ste november – dito dito GENERAAL LIST, kapt. G.A. Sandman, van Pasoeroewan de 30ste dito – dito dito MAXIMILIAAN THEODOOR, kapt. K. Latjes, van Soerabaija de 21 dito.
December 13 – Nederlands schip TRITON, kapt. H. Olie, van Soerabaija, de 1ste december.
December 14 – Nederlands schip VIER GEBROEDERS, kapt. C. Vonck, van Pasoeroewan de 10de december – dito dito CLARA HENRIETTE, kapt. N.D. de Boer, van Soerabaija de 7de dito.
December 15 – Nederlands schip MARIA ELISABETH, kapt. K.J. Jonker, van Pasoeroewan de 10de december – dito dito ’S GRAVENHAGE, kapt. C.J.N. Blok, van dito de 11de dito – dito dito ZORGVLIED, kapt. J.G. Appel, van Soerabaija de 11de dito.
December 16 – Nederlands schip HECTOR, kapt. Persille, van Sumanap de 12de december – dito dito ELISABETH ANTHONIA, kapt. J. Veenstra, van Samarang de 10de dito.
December 17 – Z.M. schoener brik SIJLPH, luitenant ter zee 1ste klasse Siedenburg, van Soerabaija de 13de december, passagiers de pembekel Noersiman en echtgenote, met 4 bedienden.
December 18 – Nederlands schip DUIVELAND, kapt. J.C.. Kreije, van Pasoeroewang de 13de december.
- Van Banjoewangie vertrokken schepen:
December 13 – Nederlandse schoener ARROW, kapt. Pa Oonrust, naar Soerabaija.
December 14 – Nederlands schip de HOOP VAN CAPPELLE, kapt. D.T. Browning, naar Nederland – dito dito GENERAAL LIST, kapt. G.A. Sandman, naar Amsterdam – dito dito WALVISCH, kapt. T.H. Schut, naar dito – dito dito MAXIMILIAAN THEODOOR, kapt. K. Latjes, naar dito
December 15 – Nederlands schip TRITON, kapt. H. Olie, naar Amsterdam – dito dito ZORGVLIED, kapt. J.G. Appel, naar Tjilatjap.
December 16 – Nederlands schip CLARA HENRIETTE, kapt. N.D. de Boer, naar Amsterdam – dito dito MARIA ELISABETH, kapt. K.J. Jonker, naar Rotterdam.
December 17 – Nederlands schip PRINSES SOPHIA, kapt. P.S. Matzen, naar Amsterdam – dito dito HECTOR, kapt. Persille, naar Tjilatjap – dito dito VIER GEBROEDERS, kapt. C. Vonck, naar Amsterdam.
December 18 – Nederlands schip EENSGEZINDHEID, kapt. K. Haasnoot, naar Amsterdam.
- Ter rede van Banjoewangie liggende schepen:
Nederlandse schepen ’S GRAVENHAGE, ELISABETH ANTHONIA, DUIVELAND, en Zr.Ms. schoener brik SIJLPH.
- Te Sumanap aangekomen schepen:
December 17 – Nederlandse brik SIE KANOEGRAHAM, kapt. Palembang, van Palembang de 24ste november.
December 19 – Nederlandse schoener MARIA, kapt. Pa Talieman, van Grissee de 16de december.
- Van Sumanap vertrokken schepen:
December 20 – Nederlandse schoener Mooftah Halvaradje Ketjil, naar Soerabaija.
- Te Tjilatjap aangekomen schepen:
December 24 – Nederlandse bark ZORGVLIED, kapt. J.G. Appel, van Soerabaija,
- Van Tjilatjap vertrokken schepen:
December 24 – Nederlandse brik VICE ADMIRAAL LUCAS, kapt. J.K. de Weerd, naar Schiedam.
- Ter rede van Tjilatjap liggende schepen:
Nederlandse barken ZORGVLIED, en CHARLOTTA.
- Van Panaroekan vertrokken schepen:
December 18 – Nederlands schip CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. J.M. Kleinhouwer, naar Rotterdam.
December 21 – Nederlands schip OOST-INDIEN, kapt. E.E. Mos, naar Amsterdam.
- Te Wijnkoopsbaai aangekomen schepen:
December 22 – Nederlands schip JEANNETTA EN CORNELIA, kapt. T.K. Veldman, van Batavia.
- Van Wijnkoopsbaai vertrokken schepen:
December 20 – Nederlands barkschip JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. T.K. Veldman, naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 29 december 1852
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 28 december. Alhier zijn aangekomen:
De 26e december het Nederlandse schip HENRIETTE MARIA, kapt. G.F. Wigmink, vertrokken van Manila de 10e december.
De 27e december de Nederlandse schepen MERCATOR, kapt. J. Poort, met een passagier, vertrokken van Schiedam de 20e augustus, AMERIKA, kapt. F. Ruiter, met een passagier, vertrokken van Rotterdam de 27e augustus, en CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. J.M. Kleinhouwer, vertrokken van het Nieuwediep de 2e september.

Afbeelding
Datum 16 maart 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 januari. Scheepsvrachten. Er is voortdurend gebrek aan disponibele scheepsruimte, en daar verscheidene der verwacht wordende particuliere schepen ter bevrachting aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn aanbevolen, is er geen teruggang der vrachten te wachten, zolang er product voorhanden is. De volgende bijzonderheden kunnen wij mededelen over Nederlandse schepen: de HENRIETTE MARIA laadt te Batavia en Samarang koffij en suiker à NLG 90 voor Amsterdam; de VIER GEBROEDERS te Batavia, Samarang en Soerabaija koffij en suiker à NLG 90 voor Rotterdam; de CORNELIS WERNARD EDUARD is naar Soerabaija gezeild, om te lossen; de AGNETA laadt te Batavia en Samarang à NLG 90 dooreen voor Amsterdam; de RESIDENT VAN SON te Batavia voor Rotterdam suiker à NLG 90 en rijst à NLG 85 en gedeeltelijk suiker voor rederijrekening; de ASIA te Batavia voor Amsterdam suiker à NLG 95 en rijst à NLG 85; de URANIA, welke men verwacht in de bevrachting der Nederlandsche Handel-Maatschappij van maart te zien opnemen, doet een tussenreis naar Australië; de AMBARAWA moet naar Singapore om te lossen; de AMSTEL, van Soerabaija naar Samarang gezeild om op te vullen, heeft op de noordkust van Madura gestoten en is naar Soerabaija teruggekeerd, om te repareren. Naar Perzië werd een Nederlands Indische kustvaarder bij de roes (opm: som ineens; volgens van Dale: ongeteld, zo het daar is, voetstoots) voor NLG 25000 bevracht. Het Bremer schip LOUISE CAESAR laadt te Samarang en Batavia suiker en tafelrijst voor Port Adelaide à GBP 4. Het Zweedse schip OSCAR heeft GBP 4.8 voor suiker en GBP 4.3 voor koffij van Batavia en Samarang naar Amsterdam geweigerd. Het Engelse schip MAC LEAN laadt te Soerabaija suiker voor Londen à GBP 4.10.

Afbeelding
Datum 28 augustus 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 27 augustus. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende negen schepen, als:
Voor Rotterdam: GERTRUDE, kapt. J. Lourens; CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. N.N. (opm: J.M. Kleinhouwer).
Voor Amsterdam: ELISABETH EN JACOBA, kapt. J.G. Lucas; BURGEMEESTER VAN REENEN; kapt. A.W.F. van der Meer van Kuffelen; ZEENYMPH, kapt. J.W.J. Witsen Elias; MARIA ELISABETH, kapt. K.J. Jonker, (van Rotterdam); DUIVELAND, kapt. J.C. Viersma, (van Middelburg).
Voor Schiedam: LOUISA JACOBA JOHANNA, kapt. J.J. Deurholts (van Rotterdam).
Voor Dordrecht: HOOP VAN CAPELLE, kapt. J.R. Bok, (van Rotterdam).

Afbeelding
Datum 06 februari 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 5 februari. De 2e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark EENSGEZINDHEID, kapt. J. Portingen, de 16e september vertrokken van Triëst, de dito bark BURGEMEESTER VAN REENEN, kapt. A.W.F. Van der Meer van Kuffeler, met tien passagiers, de 18e oktober vertrokken van Amsterdam, het dito schip MARIA ELISABETH, kapt. Jonker, met twee passagiers, de 26e oktober vertrokken van Amsterdam, en de dito bark EQUATOR, kapt, J.G. Appel, met enige passagiers, de 28e oktober vertrokken van Rotterdam.
Gisteren zijn hier aangekomen de dito bark TWEELING ZUSTERS, kapt. W.P. Carst, de 12e september vertrokken van Liverpool, de dito bark HOOP VAN CAPELLE, kapt. J.B. Bok, met een passagier, de 17e oktober vertrokken van Rotterdam, en de dito bark CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. J. Kleinhouwer, de 28e oktober vertrokken van Rotterdam.
Heden is hier aangekomen de dito bark HERMAN, kapt. Van Velthoven, met 14 passagiers, de … vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 16 juli 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 mei. Scheepsvrachten. De rates blijven nog steeds laag, hetgeen zeer verklaarbaar is, daar er zich zo hier als op de kust ongeveer 10.000 last disponibele scheepsruimte bevindt, het product zo goed als geheel is opgeruimd en daarenboven de tussenreizen naar China en elders wegens de uiterst lage offertes, ongaarne worden aangenomen, daar zij de kosten onmogelijk kunnen dekken. Gedurende de laatste 4 weken werden slechts de volgende charters gesloten:
Naar Nederland: Nederlands CORN. WERN. EDUARD (opm: bark CORNELIS WERNARD EDUARD) à NLG 70 voor suiker, NLG 95 voor arak (opm: rijstbrandewijn) en NLG 80 voor lichte goederen alhier naar Rotterdam te laden; Nederlands WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN en Nederlands FACTORY à NLG 70 voor suiker en tabak te Soerabaja in te nemen, de eerste naar Rotterdam en de laatste naar Amsterdam; Nederlands JAVA KOERIER à NLG 70 voor suiker en tabak te Soerabaja naar Amsterdam; Nederlands GOEDE VERWACHTING NLG 70 voor tabak, suiker, huiden en curcuma (opm: geelwortel, bevordert de spijsvertering) en NLG 95 voor arak te Soerabaja naar Amsterdam te laden. Naar China: Nederlands ELSHOUT, tot USD 0.40 per picol rijst naar Hongkong, of USD 0,45 naar Amoy, te Pekalongan in te nemen. Nederlands AMERIKA à USD 0,45 per picol naar Amoy via Singapore; Nederlands JEANETTE maakt NLG 3.500 voor een houtlading van Samarang naar hier (opm: Batavia). Nederlands A.R. FALCK zeilt naar Padang om aldaar de restant lading van Europa te lossen en is voorts nog zonder bestemming. Nederlands BERNARD HERTOG VAN SAXEN WEIMAR werd voor een reis met hout op de kust genomen. Nederlands NIEUW LEKKERLAND neemt tot NLG 4.000, in full te Samarang een lading hout naar hier in.
Singapore. Verkocht zijn Engels EQUATOR voor NLG 24.000 en Engels EMILY JANE (te Soerabaja) voor NLG 14.000; Frans MARITIUS en Oostenrijks SPLENDIDO zijn te koop aangeboden. Nederlands BOSPHORUS, Frans MAURITIUS en Engels SEA BIRD en TASMANIA zijn te koop.
Disponible zijn, zo hier als op de kust: Nederlands LOUISE PRINSES DER NEDERLANDEN, CATHARINA EN GEERTRUIDA, KAAP HOORN, CADSANDRIA, CORNELIS HOUTMAN, FOP SMIT, ANNA PAULOWNA, CONSTANTIA EN ELISABETH, WILHELMINA LUCIA, DOGGERSBANK, SCHOON VERBOND, ADMIRAAL DE RUYTER, AKYAB, CORNELIA, COLUMBINE en EUROPA.

Afbeelding
Datum 09 februari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 februari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 32 schepen:
Voor Rotterdam: HENDRIKA, kapt. W. van Aalborg; HOOP VAN CAPELLE, kapt. J.R. Bok; COLUMBINE, kapt. C.A. Malbrone; ALBLASSERWAARD, kapt. E. von Lindern; LOUIS, kapt. P.A. Hövig; AUSTRALIE, kapt. F.A. Janzen; PORNO, kapt. N.N; MARIA ADRIANA, kapt. S. van der Held; ADMIRAAL DE WINTER, kapt. J.C. Jansen.
Voor Amsterdam: CELERITAS, kapt. G.A. Wagner; ADMIRAAL PIET HEIN, kapt. L. Hazewinkel; ANNA DIGNA, kapt. C. Ouman; JOHANNA CATHARINA, kapt. J.L. Besseling;
DRIE VRIENDEN, kapt. D.E. Nolting; WAALSTROOM, kapt. P.B.W. Millink; SIRIUS, kapt. H. Mulder; STAATSRAAD BAUD, kapt. T. de Jong; ZEELAND, kapt. H.P. Hazewinkel; HOLLAND, kapt. B. Auffmorth; ANTONIA PETRONELLA, kapt. A. Voorendijk; STAD GOUDA, kapt. K.D. Breuning; EUGENIE, kapt. E.J. Bargman, de 3 laatste van Rotterdam.
Voor Dordrecht: EERSTELING, kapt. A.P. Armstrong; CORNELIS GIPS, kapt. M. van Rijn van Alkemade.
Voor Schiedam: H. WILLEBRORDUS, kapt. J.D. Boer; PIETER CORNELISZ HOOFT, kapt. N. Koens; CORNELIS WERNARD EDOURD, kapt. D. Bakker; OTTO, kapt. W.G. Rotgans; MACAO, kapt. J. Krol, de 3 laatste van Rotterdam.
Voor Middelburg: TWEE CORNELISSEN, kapt. J.C. Kreije; BROUWERSHAVEN, kapt. P. Jansen; MARIA ELISABETH MARGARETHA, kapt. F.C. Bauditz.

Afbeelding
Datum 23 maart 1859
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 18 maart. Binnengekomen: CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. D. Bakker, van Rotterdam naar Batavia, teruggekeerd uit zee met zware schade, zijnde met een Bremer schip in aanzeiling geweest, waarvan de naam onbekend.

Afbeelding
Datum 26 maart 1859
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 22 maart. Het schip CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. D. Bakker, is gisteren alhier in averij binnengelopen en is heden binnendoor opgesleept naar Hellevoetsluis, ten einde de schade te herstellen.

Afbeelding
Datum 30 april 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven, 29 april. Binnengekomen: CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. D. Bakker, van Batavia naar Schiedam. HEBE, kapt. A.J. Kiehl, van Rotterdam naar Batavia, gesleept per stoomboot ZUID-HOLLAND, binnendoor van Hellevoetsluis. STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Londen naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 27 februari 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 januari. Vrachten. Sedert de laatste berichten hadden de volgende bevrachtingen plaats: BATO bekwam NLG 75 voor suiker en NLG 100 voor arak, te Soerabaja en Passaroean te laden naar Amsterdam; ALDEBARAN NLG 75 voor suiker, NLG 65 voor tabak en NLG 90 voor huiden, te Soeabaja en Passaroean te laden naar Amsterdam; Ridderkerk NLG 75 voor suiker te Soerabaja en Passaroean te laden naar Rotterdam; AMAZONE laadt alhier à NLG 80 voor suiker en NLG 70 voor rijst naar Amsterdam; MARIA ADRIANA bekwam NLG 75 voor suiker en NLG 67,50 voor tabak, te Soerabaja en Passaroean te laden naar Rotterdam; MARIA ADOLFINA werd door de factorij opgenomen à NLG 65 voor koffij en thee, NLG 75 voor suiker te Samarang en Soerabaja te laden naar Amsterdam; 'T GOEDE VERTROUWEN bekwam NLG 75 voor suiker, NLG 65 voor tabak, te Soerabaja in te nemen naar Amsterdam; VIER GEBROEDERS laadt op de kust voor eigen rekening naar Amsterdam; AUSTRALIE bekwam NLG 80 voor suiker alhier en te Soerabaja te laden naar Amsterdam; STELLA MARIS NLG 85 voor suiker te Pecalongan te laden naar Rotterdam; COSMOPOLIET NLG 85 voor suiker, NLG 72 voor rijst hier en te Cheribon te laden naar Amsterdam; CORNELIS WERNARD EDUARD NLG 97,50 voor koffij te Padang in te nemen naar Rotterdam; MARIANNE werd te Samarang gecharterd à GBP 3.10/- voor suiker te Soerabaja te laden naar Rio de Janeiro.
De volgende schepen zijn nog disponibel: MARIA AGNES, SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, WILHELMINA, ADRIANA PETRONELLA en WATERGEUS.
De ULYSSES en PRINS HENDRIK doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 07 juni 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Rotterdam, 6 juni. Volgens brief van kapt. J. Bakker, voerende het schip CORNELIS WERNARD EDUARD, in dato Mauritius 6 mei j.l, was hij de 7e april, op deszelfs reis van Padang naar Rotterdam, aldaar binnengelopen tot herstel der schade, aan het schip veroorzaakt in een orkaan, die hetzelve gedurende 3 dagen op de hoogte der Cocos eilanden had doorstaan. Het schip was lek, maakte op zee ongeveer 10 duim water per uur, werd gekalafaat en gekoperd en zou binnen 14 dagen tot het voortzetten der reis gereed zijn. Van de lading waren 500 balen koffie in beschadigde staat verkocht.

Afbeelding
Datum 29 november 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 oktober. Vrachten. Nederlandse schepen. GEBROEDERS bedongen NLG 110 per last voor suiker en NLG 105 voor koffij, hier en te Soerabaija te laden naar Amsterdam. ANNA NLG 110 voor suiker, NLG 105 voor koffij, te Samarang te laden naar Amsterdam. INDIA NLG 105 voor suiker, NLG 100 voor koffij, NLG 97 ½  voor tabak, NLG 115 voor huiden, hier, Soerabaija en Passaroeang te laden naar Rotterdam. PEKING NLG 105 voor suiker, NLG 100 voor koffij, te Samarang en Soerabaija te laden naar Amsterdam. SUSANNA ELISABETH NLG 105 voor suiker en NLG 97 ½  voor rijst, te Soerabaija en Indramaijoe te laden naar Amsterdam. HELENA te Soerabaija opgenomen voor Bushire en terug à NLG 3,50 per pikol voor suiker. JAN DANIEL laadt op de kust à NLG 100 voor suiker en NLG 97,50 voor koffij naar Rotterdam. JULIE NLG 100 voor suiker, NLG 95 voor koffij en NLG 110 voor licht goed naar Amsterdam ; CORNS. WERNARD EDUARD NLG 100 voor suiker, NLG 95 voor koffij en NLG 110 voor licht goed naar Rotterdam ; SCHELDE NLG 110 voor koffij te laden naar Amsterdam.
De volgende schepen zijn nog disponibel : CORNELIA HENDRIKA, HUGO GROTIUS, QUARTET, JOHANNA ELISABETH, DEN ELSHOUT en MARIA ANNA.

Afbeelding
Datum 17 april 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 29 schepen, als:
voor Rotterdam: CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. J. Bakker; LOEVESTEYN, kapt. C.J.D. Hulshoff; CATHARINA WILHELMINA, kapt. J.O. Kluin; PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, kapt. J. Vermey; JAN DANIËL, kapt. A.K. Zweede; BULGERSTEYN, kapt. G. Geerling; HUGO GROTIUS, kapt. T. Vogelsang; COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, kapt. J. van Zanten.
Voor Amsterdam: KIJKDUIN, kapt. K.C. Dekker; GRAAF VAN HEYDEN REINESTEIN, kapt. B.H. Boer; STAD ASSEN, kapt. H.J. Haverbult; GEBROEDERS, kapt. C. de Groot; WILHELMINA EN CLARA, kapt. C. Abrahamsz Jr.; GOUVENEUR-GENERAAL DUYMAER VAN TWIST, kapt. C.E. Hoeksma; CATHARINA MARIA, kapt. D. van Amerongen; ANNA, kapt. Bok; LUCONIA, kapt. J. Admiraal Jz.; KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB, kapt. F.L. Zack; DUIVELAND, kapt. J.G. Marcussen; AZIA, kapt. F. Molenaar; WILHELMINA JOHANNA, kapt. L.P. Anderson; MINISTER VAN HALL, kapt. O. de Haas; SCHOONDERLOO, kapt. S.K. Otto; PIETER SCHOENMAKERS, kapt. J.J. Van Varelen. Voor Dordrecht: BONI, kapt. J.W. Möller; JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. A. Romijn; TAGAL, kapt. J.F.H. Göbel.
Voor Middelburg: DE NOORDSTER, kapt. J. Luteyn.
Voor Schiedam: HEILIGE LIDWINA, kapt. A. van Brink.

Afbeelding
Datum 22 juli 1863
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

Schepen uit de hand verkocht:
-       het schip DOGGERSBANK, kapt. Kerkhoven, groot 459 lasten, gebouwd in 1840, is voor NLG 34.700 verkocht aan een Noorse rederij.
-       Het schip CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. J. Bakker, groot 320 lasten, gebouwd in 1839, is voor NLG 26.000 verkocht, eveneens aan een Noorse rederij.
(opm: dit betreft verkopingen, die waarschijnlijk in april 1863 in Nederland plaats vonden)

Afbeelding