Inloggen
PROSERPINA - ID 10290


Kroniekberichten

Datum 19 januari 1836
Krant DC - Dordtsche Courant

Naar men nog verneemt is Zr.Ms. korvet CASTOR, liggende te Willemsoord, waarover de kapitein-luitenant ter zee Ampt het bevel voert, dezer dagen bestemd geworden tot het voor of op 1 februari aanstaande doen ener reis naar Marseille, en zulks ten einde van daar met die korvet de heer A.J.A. Fraisinet, die tot Nederlands consul in het rijk van Marokko benoemd is, benevens zijn gezin, naar Tanger over te brengen. Na het volvoeren dezer zending, zal het vaartuig weder dadelijk de reis naar het vaderland moeten aannemen.
Nog verneemt men, dat Zr.Ms. korvet PROSERPINA met de laatste dezer maand buiten dienst zal worden gesteld; de commandant van dat vaartuig, de kapitein ter zee H.W. van Maren, benevens de verdere officieren, zullen op dat tijdstip op non-activiteit worden gebracht. Voor zo ver zulks nodig zal worden geoordeeld, zal de bemanning van deze korvet tot aanvulling van die van andere, in dienst zijnde schepen en vaartuigen van oorlog strekken.

Afbeelding
Datum 31 mei 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Provincie Zeeland, 28 mei. Naar men verneemt is Zr.Ms. korvet PROSERPINA liggende in het dok te Vlissingen, van ’s Rijkswege en tegen wederzijdse taxatie, aan een zeehandelaar te Rotterdam afgestaan en heeft de bemanning die zich op die bodem bevindt, aanschrijving bekomen hetzelve weldra te ontruimen.
Zr.Ms. nieuwgebouwde stoomboot CERBERUS liep heden op ’s Rijkswerf te Vlissingen, onder een talrijke volksmenigte, met het beste gevolg van stapel.

Afbeelding
Datum 02 juni 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

‘s Gravenhage, 31 mei. Naar men verneemt was Zr.Ms. korvet PROSERPINA, liggende in het dok te Vlissingen, van ‘s rijks wege, en tegen wederzijdse taxatie aan een zeehandelaar te Rotterdam afgestaan. (opm: zie ook AH 080636)

Afbeelding
Datum 08 juni 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Binnenlandse berichten. Amsterdam, dinsdag 7 juni. Vanwege de regering is aan de directeuren der Rederij van de Zuidzee-Walvischvisscherij, te Rotterdam, toegestaan om tegen taxatie over te nemen Zijner Majesteits bombardeer-corvet PROSERPINA, ter dienste dier visscherij.

Afbeelding
Datum 10 maart 1838
Krant ZP - Zeepost

De Nederlandse Zuidzeevisser PROSERPINA, kapt. Smidt, van Rotterdam naar de Zuidzee, is in het begin van oktober (opm: 1837) gepraaid op 60º ZB, met 900 vaten olie.

Afbeelding
Datum 02 juni 1838
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. H. Montauban van Swijndregt en F.N. Montauban van Swijndregt, beëdigde makelaars binnen de Stad Rotterdam, zullen op donderdag de 14de juni 1838, des middags ten 12 ure, in het Lokaal der Openbare Verkoopingen, op de Scheepmakershaven, veilen en verkopen een partij puike en vers van de Visserij aangebracht partij van omtrent 1.400 vaten Zuidzee-traan en 100 Nederlandse vaten spermaceti, bij kavelingen van 50 Nederlandse vaten, en een partij van 5.000 Nederlandse ponden Zuidzee-walvisbaarden, bij kavelingen van 500 Nederlandse ponden tevens, alles Nederlandse visserij, en alhier aangebracht per het schip PROSERPINA, liggende de traan in een pakhuis aan de Haringvliet, Maaszijde, en de walvisbaarden in Vrij-Entrepot. Nadere onderrichting bij de makelaars.

Afbeelding
Datum 12 oktober 1838
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. H. Montauban van Swijndregt, F. van Dam en F.N. Montauban van Swijdregt, makelaars te Rotterdam, zijn van mening op dinsdag de 23e oktober 1838 in het lokaal op de hoek der Scheepsmakershaven en Bierstraat, wijk A, No. 458, publiek te veilen het Nederlands gebouwd, gekoperd en koper gebout tweedeks fregatschip PROSERPINE (opm: PROSERPINA, voormalig bombardier-korvet van de Koninklijke Marine, kapt. J. Smit), volgens meetbrief lang 36,10 ellen, wijd 5,25 ellen, hol 4,14 ellen, laatst gediend hebbende ter visserij in de Zuidzee, met al deszelfs staande en lopend want, ankers, touwen en verdere inventaris, zo als hetzelve thans is liggende in de Leuvehaven. De koper van het schip zal de visserij-gereedschappen en fust uit de hand kunnen kopen (opm: zie AH 271038).

Afbeelding
Datum 24 oktober 1838
Krant ZP - Zeepost

Verkoop van schepen te Rotterdam op 25 oktober 1838: het fregatschip PROSERPINA, kapt. Smith: NLG 19.600. Koper: de heer Burgmans te Vlissingen.

Afbeelding
Datum 26 februari 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. F. van Dam en F.N. Montauban van Swijndregt, residerende binnen de stad Rotterdam, zullen op dinsdag de 5e maart 1839, des namiddags ten vier ure, in het lokaal
der Openbare Verkopingen op de Scheepmakershaven, letter A, N°. 458, in het openbaar veilen en verkopen: de inventaris en toebehoren van het corvetschip genaamd PROSERPINA, bestaande in masten, boegspriet, ankers, touwen, zeilen, kettingkabel, kombuis- en koks-batterij en verder lopend want, watervaten en victualie, alles bij Nommers, zo als al de goederen daags vóór en op de dag der verkoping ter bezichtiging zullen
liggen op twee zolders aan het einde van de Schiedamschedijk en westzijde der Leuvehaven, en aan boord van het Schip zelven. Nadere onderrichting bij de Makelaars. (opm: voormalig Nederlandse oorlogsschip, gebouwd in 1821)

Afbeelding