Inloggen
FLEVO - ID 10283


Kroniekberichten

Datum 05 mei 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Heden is, van de scheepstimmerwerf De Nachtegaal in de Groote Bikkerstraat te water gelaten het driedeks koopvaardijfregatschip FLEVO, en van de werf Het Roopaard, Hoogte van de Kadijk, het barkschip GOUDA SUZANNA, beiden des namiddags ten 2 ure. Eerstgemeld schip, groot 1.500 ton, en gebouwd wordende voor de heer Hartsen, terwijl het zal gevoerd worden door kapt. H.T. Amsberg, had reeds gisteren moeten aflopen, doch het ruwe weer heeft zulks doen uitstellen. Het andere wordt gebouwd voor de heer J.A. Willink, en zal door kapt. H. Mulder gevoerd worden.

Afbeelding
Datum 08 september 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia zal de 30e september vertrekken: het nieuw gebouwd driedeks fregatschip FLEVO, gezagvoerder H.T. Amsberg; voor passagiers en goederen te bevragen bij de cargadoors D’ Arnaud en Comp., op de binnenkant bij de Kalkmarkt, no. 51 en Jan Corver en Comp., op de Buitenkant, no. 36, te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 09 september 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading.
Naar Nederlandse koloniën:
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip DE JAVAAN, kapt. J.P. Meyer, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd driedeks fregatschip FLEVO, kapt. H.T. Amsberg, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Comp. en Jan Corver en Comp.
Suriname. Het tweedeks driemast galjootschip CONCORDIA, kapt. Jan Daniel Diets, van Amsterdam, adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het Nederlands kofschip DE TWEE GEBROEDERS, kapt. J.K. Potjewyd. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Naar Frankrijk, Engeland, Spanje, Portugal, de Middellandse Zee, de Levant, enz.:
Genua en Livorno. Het Nederlands kofschip INDUSTRIE, kapt. P. van Duyvenboden en het Nederlands kofschip JAN DE WITH, kapt. Reinder Foppes Mellema.
Adres bij C.I. de Grys en Zoon en J. de Rooy
Naar Rusland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, de Oostzee, enz.:
Riga. Het Nederlands kofschip DE VROUW MARGARETHA, kapt. Aaltje T. Steffens. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.

Afbeelding
Datum 22 november 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 20 november. VRIESLAND, kapt. J.W. Stuit, van Liverpool; VROUW MARTHA, kapt. W. Hoster, van Noorwegen; VROUW MARIA, kapt. H. van Wyk, van Drammen; VRIENDSCHAP, kapt. W. Visser, van Noorwegen; CATHARINA, kapt. M.M. Pot, van Riga. Vlie, 17 november. GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer van Drammen.
Uitgezeild:
Texel, 20 november. NEDERLANDEN, kapt. A.J. Struyk, ANNA CATHARINA, kapt. P. Bakker en FLEVO, kapt. H.T. Amsberg (opm: eerste reis), alle drie naar Batavia; SOPHIA CECILIA, kapt. R. de Weerd, qq., SUSANNA MARIA, kapt. C. Spiegelberg, CONCORDIA, kapt. J.D. Diets en NICOLAAS WITZEN, kapt. F. Lange, alle vier naar Suriname; ALEYON, kapt. H.G. Bergveld, naar Havana; REMKE, kapt. N.K. Dykhuis, naar Bahia; HELENA CATHARINA, kapt. J.J. Ynsen, naar Fernambuck; MERCURIUS, kapt. C.R. Fonk, naar Port-à-Port; TWEE GEBROEDERS, kapt. G.S. Roos en MEDEMBLIK, kapt. J. Gray, beide naar Londen; ANSINA, kapt. P.W. Lindeboog, naar Grimsby; HERSTELLING, kapt. B.H. Schuur, naar Sunderland.
Vlie, 17 november. HENDRIKA, kapt. G.N. Sap, naar Newcastle.
Terschelling, 17 november. VIER ZUSTERS, kapt. H. Middel, naar Newcastle.

Afbeelding
Datum 29 november 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Kapt. J.G. Veening, voerende de NEERLANDSCH INDIE, van Batavia de 27e november in Texel binnen en de 24e augustus van Batavia vertrokken, rapporteert op die dag bij zijn vertrek gezien te hebben, een schip, tonende vlag van het collegie Zeemanshoop met no. 69, zijnde die van kapt. Klaas Spiegelberg, voerende het schip HENRIETTE EN HENRY, van Amsterdam, laatst van de Kaap de Goede Hoop, naar Batavia en de MARIA, kapt. Pronk, van Rotterdam; de 25e dito onder Anjer ten anker liggende gezien, de MARCO BOZZARIS, kapt. Warnsinck, van Amsterdam naar Batavia en vernomen, dat aldaar gepasseerd was, het schip DE GOUVERNEUR, kapt. Vink, mede van Amsterdam naar Batavia.
Voorts heeft kapt. Veening de 25e november bij Dungeness gezien een schip, tonende vlag van het collegie Zeemanshoop met no. 350, zijnde die van kapt. H.T. Amsberg, voerende het fregat FLEVO, van Amsterdam naar Batavia en een brik, tonende dezelfde vlag met no. 75, zijnde die van kapt. Schackel, voerende het schip HESPERUS, van Hamburg naar Bahia.

Afbeelding
Datum 03 december 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 2 december. Kapt. B.J. Potjewijd (opm: AGATHA), te Helvoetsluis binnen, rapporteert, de 27e november op de hoogte van Wight in het Kanaal gepraaid te hebben het schip FLEVO, kapt. H.T. Amsberg, tonende de collegievlag no. 350, van Amsterdam naar Batavia bestemd; aan boord was alles wel.

Afbeelding
Datum 03 december 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Kapt. H.T. Amsberg, voerende het Nederlands driedeks-fregatschip FLEVO, meldt per brief van Cowes, dd. 28 november ll. dat hij de vorige dag aldaar, uit hoofde van zeer ongunstig weer, was binnengelopen. Het schip bevond zich in zeer goede staat en de equipage en passagiers welvarende..

Afbeelding
Datum 05 januari 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 4 januari. De schepen FLEVO, kapt. H.T. Amsberg, DE TWEE CORNELISSEN, kapt. S. Veenstra, beide van Amsterdam naar Batavia te Cowes binnen, hebben den 23 december 1836 hunne reizen voortgezet.

Afbeelding
Datum 17 januari 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 16 januari. Kapitein R.R. Keizer (opm: kof DE JONGE IDA’S), van Rochefort te Amsterdam gearriveerd, rapporteert, tegen de avond van den 27 december 1836 (opm: in RC 210137 gecorrigeerd als 25 december in de ochtend) op de hoogte van Engelands Eind (opm: Land’s End) gezien te hebben het schip (opm: fregat) FLEVO, kapt. H.T. Amsberg, van Amsterdam naar Batavia, alsmede een bark, tonende de Rotterdamse vlag met No. 11.

Afbeelding
Datum 15 april 1837
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 12 april. Gisteren is hier aangekomen het Nederlandse schip FLEVO, kapt. H.T. Amsberg, met een aantal passagiers, de 20e november vertrokken van Texel.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip DE MAAS, kapt. M. van Velthoven, de 22e november vertrokken van Rotterdam, het dito schip DE NEDERLANDER, kapt. A.J. Struijk,met een passagier, de 20e november vertrokken van Amsterdam, de dito bark ADELAAR, kapt. W. Smith, met twee passagiers, de 23e november vertrokken van Liverpool, het dito schip ANNA CATHARINA, kapt. P. Bakker, met een transport koloniale matrozen, de 21e november vertrokken van Amsterdam, en de dito brik JOHANNA, kapt. E. Bergman, de 24e december vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 22 april 1837
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Volgens een brief d.d. 6 februari jl. uit Rio de Janeiro aan boord van 's Rijks fregat DE ZAAN, wordt ons geschreven, dat dit fregat bij het uitzeilen uit Texel in een geringe mate op de punt van de Haaks heeft gestoten; dat dit in de beginne van de zeer voorspoedige reis niet de minste invloed heeft doen kennen, doch dat men daarna bij enige aanmerkelijke helling wel 5 palmen water in de 4 (opm: 5 decimeter water in de 4 uur) maakte, hetgeen het besluit ten gevolge had gehad om Rio de Janeiro aan te doen; dat men echter bij nauwkeurig nazien nog geen het minste letsel aan het schip had bespeurd. In twee etmalen waren zij van Texel tot buiten Het Kanaal gekomen. De 31e december was het fregat 's nachts Madeira gepasseerd. De 9e januari jl. zagen zij reeds St. Antonio; de 17e praaiden zij de FLEVO, kapt. Amsberg en de 19e de STAD UTRECHT, kapt. Rolf; op beide schepen was alles wel. De 18e januari passeerde DE ZAAN de linie; de 31e kregen zij Kaap Frio in het gezicht en liepen de 1e februari behouden in Rio de Janeiro binnen, waar het schip thans gebreeuwd wordt en spoedig de reis naar Batavia denkt te vervolgen.

Afbeelding
Datum 03 augustus 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 2 augustus. Kapt. P. Zunderdorp, van Banjoewangie in Texel binnen, rapporteert den 30 mei op 22º43’ Z.B. 4º4’ O.L. gepraaid te hebben de bark KOLONEL KOOPMAN, kapt. A.L. van der Valk, van Soerabaya en Batavia naar Rotterdam (de laatste, die sedert te St. Helena is aangekomen, rapporteert den 4 april bij het Prinsen-Eiland in Straat Sunda, te hebben gepraaid het schip FLEVO, kapt. H.T. Amsberg, van Amsterdam naar Batavia, laatst van Cowes); als ook den 3 juli, op 23º50’ N.B. en 37º14’ W.L. te hebben gepraaid de bark de NEDERLANDSCHE NIJVERHEID, kapt. H.G. Post, van New-York naar Batavia, en den 27 dito, in peiling twee mijlen ten Z.O. van Zuid Voorland (opm: South Foreland), de kof CORNELIUS STAR, kapt. P.T. Kramer, van Rotterdam naar Nantes.

Afbeelding
Datum 15 augustus 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 14 augustus. Kapt. A. van der Valk, van Batavia te Rotterdam gearriveerd, rapporteert, den 3 april, bij het Prinsen-Eiland, in Straat Sunda, te hebben gezien een schip, tonende vlag van het collegie Zeemanshoop, met no. 350, zijnde die van kapt. H.T. Amsberg, voerende het schip FLEVO, van Amsterdam naar Batavia, als ook den 4, buiten straat Sunda, op 7ºZ.B. 104º8’ O.L, te hebben gepraaid het schip DE NEDERLANDEN, kapt. A.J. Struik, mede van Amsterdam naar Batava, aan welks boord alles wel was.

Afbeelding
Datum 05 september 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 4 september. In de Javasche couranten tot den 6 mei vindt men de volgende berichten:
Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. brik ORESTES, Nederlandse schepen GENERAAL CHASSÉ, FATAL HAIR, de ZEEMEEUW, BATAVIA, CHERIBON PACKET, JOHANNA EN SUSANNA, TWEE CORNELISSEN, OEY SINGO, brIkken INDRAMAYOE, CHARLOTTA en JOEDEL KARIM, barken NEDERLANDER, PERLE, SUMATRA en ADELAAR, schoeners INGSOEN, CALYPSO, THE INGMAN, JOEDOOL RACHMAN, en VIRGO, Amerikaanse schip BROTHERS, Engelse schepen EDEN, ANN LOKERBY, SAINT VINCENT en MARY AND JANE, brik SCOTEA, Portugees schip ST. FRANCISCO DE PAULA, brik BRITHANTE, Frans schip JEAN HENRY, bark l’ALEIDE, Chinese jonken JIETHIENG, KIM INGHING, LIM SOENSING en Cochin-China schip THIOY LONG.
Van Batavia zijn gezeild de Amerikaanse schepen VIRGINIA en ROME naar Nederland, de Nederlandse schepen ANNA CATHARINA naar Samarang en CLAUDIUS CIVILIS naar Soerabaya.
Te Samarang zijn gearriveerd de Nederlandse schepen FLEVO en NEDERLANDEN van Batavia.
Den 26 april lagen ter rede van Soerabaya Zr.Ms. fregat DIANA, corvetten ZWALUW en CASTOR, stoomschip HEKLA, brik SIWA, schoeners JANUS, CASTOR en KROKODIL, kanonneerboten nr. 14 en 15, Nederlandse schepen SINGAPOERA, GRACE, MEDORA, CHARLOTTA en JULIA, brikken de HOOP, PESISIER BORNEO, ONDERNEMER en ALIE OESOOR, barken HERMINA, SUSANNA DOROTHEA en FATAL BARIE, schoeners DIANA, LAJU, IRIS, CAROLINA en REFECTIE, Engelse bark FALCON en Amerikaans schip LONDON.

Afbeelding
Datum 14 september 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 september. De Javasche Couranten tot den 13 mei behelzen het volgende bericht uit Batavia van den 9 dier maand:
Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. brik ORESTES, corvetten VAN SPEIJK en BOREAS,
Nederlandse schepen GENERAAL CHASSẾ, de ZEEMEEUW, BATAVIA, JOHANNA EN SUSANNA, en DE NEDERLANDEN, brikken INDRAMAYOE, JOEDEL KARIM, HARRIET en ELIZA, barken DOROTHEA HENRIETTA, FATAL DJAWAT, LOUISA, PERLE en NEDERLANDER, schoeners VIRGO, GOLLEK, DIANA en MARZOEK, Amerikaanse schepen BROTHERS, en CHAMPLAIN, Engelse schepen EDEN, ANN LOKERBY, SAIN VINCENT en MARY AND JANE, brik SCOTIA, Portugees schip ST. FRANCISCO DE PAULO, brik BRITHANTE, Frans schip COURIER DE MANILLE, bark L’ALCIDE, Chinese jonken JIETHIENG, KIM INGHING, LIM SOENSING en Cochin-China schip THIO LONG.
Van Batavia zijn vertrokken de Nederlandse bark ADELAAR naar China en het schip TWEE CORNELISSEN naar Soerabaya.
Van Samarang is naar Soerabaya gezeild het Nederlandse schip FLEVO.
Den 2 mei lagen ter rede van Soerabaya Zr.Ms. fregat DIANA, corvet ZWALUW, stoomschip HEKLA, brik SIWA, schoeners JANUS en CASTOR, kanonneerboten no. 14 en 15; Nederlandse schepen GRACE, SINGAPOERA, MEDORA, CHARLOTTA en JULIA,
brikken ALYDA, PESISIER, BORNEO, DE HOOP, ONDERNEMER en ALIE OESOOR,
barken SUSANNA DOROTHEA, FATAL BARIE, MASTORA, SEGAF, DIEDERIKA en JOESOOR; schoeners LAJU, IRIS, CAROLINA, DOLPHYN en REFECTIE,
Amerikaans schip LONDON.
Straat Sunda doorgezeild de Nederlandse schepen MAASSTROOM, en NEÊRLANDS KONING naar Batavia, en het Amerikaans schip ROME, van Batavia naar Cowes en Nederland.

Afbeelding
Datum 16 september 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 september. In de Javasche Couranten tot den 27 mei vindt men het volgende:
Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. brik ORESTES, Nederlandse schepen GENERAAL CHASSẾ, MAASSTROOM, PEKALONGAN, LORD MINTO en MERCURY, brikken TWEE GEZUSTERS, TARTAR, TEKSIN, PATRIOT en ELIZA, barken MADURA, FATHOOR RACHMAN, DIEDERIKA, MARGARETHA en LOUISA, schoeners MARZOEK, ALCESTA, DE HOOP OP WELVAART, ANTING, GOANHIEN, CAROLINA en CATHARINA, Amerikaanse schepen MORRISON en HENRY TUKE, Engelse schepen SAIN VINCENT en COUNTESS OF DURHAM, brik SCOTIA,Portugese schepen ST. FRANCISCO DE PAULO en COURIER DE MANILLE, bark PROVIDENCIA, Chinese jonken JIETHIENG, KIM INGHING en LIM SOENSING.
Van Batavia zijn vertrokken de Nederlandse schepen DE ZEEMEEUW en NEÊRLANDS KONING naar Soerabaya, en het Engels schip ANN LOCKERBY naar Nederland.
Te Samarang is van Batavia gearriveerd het Nederlands schip ANNA CATHARINA.
Den 17 mei lagen ter rede van Soerabaya Zr.Ms. fregat DIANA, corvet ZWALUW, stoomschip HEKLA, brik SIWA, schoeners JANUS en CASTOR, kanonneerboten no. 14 en 15, civiele schoener VLIEGENDE VISCH;
Nederlandse schepen SINGAPOERA, GRACE, JULIA, MEDORA, FLEVO en CLAUDIUS CIVULIS, brikken de HOOP, PESISIER BORNEO, ALYDA, ONDERNEMER en ALIE OESOOR, barken SUSANNA DOROTHEA, FATAL BARIE, MASTORA, SEGAF en PAUL, schoeners SINGLIE, ORION, LAJU, IRIS en REFECTIE;
Straat Sunda is doorgezeild het Amerikaans schip EDEN naar Nederland, via Batavia.

Afbeelding
Datum 14 oktober 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. brik ORESTES, Nederlandse schepen TWEE CORNELISSEN, MEDORA en MARZOEK, brikken CHARLOTTA, INDRAMAYOE, GOANLIE en PATRIOT, barken KALIMAAS, ZEELUST, REMBANG, ZEPHYR en CATHARINA schoeners INVENTIO en HONG GOAN, Amerikaans schip AZIA, Engels schip HENRY,
Chinese jonken JIETHIENG, KIM INGHING en LIM SOENSING.
Te Batavia zijn gearriveerd de Nederlandse schepen VROUW HENDRIKA en NEÊRLANDS-INDIË van Amsterdam, WELTEVREDEN, de JONGE ADRIANA en NICKERIE van Rotterdam.
Ter rede van Soerabaya lagen Zr.Ms. fregatten DIANA en BELLONA, corvet ZWALUW, stoomschip HEKLA, brikken SNELHEID en SIWA, schoeners JANUS en CASTOR, kanonneerboten no. 14 en 15, Nederlandse schepen SINGAPOERA, GRACE, JULIA, FLEVO, CLAUDIUS CIVILIS CHERIBON PACKET, ZEEMEEUW, JOHANNA SUSANNA en JUDOOL RACHMAN, brikken PESISIER BORNEO, ALYDA, SUSANNA DOROTHEA, ONDERNEMER en ALIE OESOOR, barken SEGAF, MANOK, FATAL HAIR FATAL KARIM, BATAVIA en SUMATRA, schoeners ORION, IRIS en REFECTIE, Amerikaans schip LONDON.
Van Soerabaya is over Batavia naar Japan gezeild het Nederlands schip TWEE CORNELISSEN.
Straat Sunda doorgezeild het Nederlands schip VLASHANDEL, van Rotterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 14 februari 1838
Krant ZP - Zeepost

Advertentie. Na wederopening der vaart (opm: wegens ijsgang gesloten) zal eerlang naar Batavia vertrekken het gekoperd driedeks fregatschip FLEVO, kapt. H.T. Amsberg, voor passagiers en goederen. Te bevragen bij de cargadoors Jan Corver & Co en d’Arnaud & Co te Amsterdam. (opm: de FLEVO, bouwjaar 1836, was toen met 753 lasten het grootste Nederlandse koopvaardijschip)

Afbeelding
Datum 16 februari 1838
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading te Amsterdam naar:
Batavia: het gekoperd tweedeks fregatschip NEERLANDS INDIË, kapt. Isaac Gerard Veening, adres bij Coopman en De Witt en Lenaerts, Van Olivier & Co., Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Batavia: het gekoperd tweedeks barkschip ANNA CATHARINA, kapt. Pieter Bakker, adres bij Coopman en De Witt en Lenaerts, Van Olivier & Co., Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Batavia: het gekoperd driedeks fregatschip FLEVO, kapt. H.T. Amsberg, adres bij Jan Corver & Co. en d’Arnaud & Co.
Curaçao (via La Guayra): het gekoperd tweedeks brikschip MARIA EN JACOBA, kapt. Dirk Jansz. Bart, adres bij E. Windhouwer, De Vries & Co, Hoyman & Schuurman.
Suriname: het gekoperd tweedeks fregatschip DE JONGE LODEWIJK ANTONIE, kapt. R. Tjebbes, adres bij Hoyman & Schuurman en Windhouwer.
Suriname: het brikschip DE VERWACHTING, kapt. H.K. Hillers, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het nieuw gekoperd tweedeks fregatschip NOORDHOLLAND, kapt. H.K. Ruyl, adres bij Hoyman & Schuurman. Sluit in februari.
Suriname: het gekoperd tweedeks fregatschip SOPHIA MARIA., kapt. Jens Andresen, adres bij Hoyman & Schuurman en E. Windhouwer.
Suriname: het gezinkte schoenerkofschip DE ZEEVAART, kapt. K.J. Haasnoot, adres bij B.D. Bosscher.
Buenos Aires: het gekoperde Nederlands schip DE GEZUSTERS, kapt. Enne Ytjes Post, adres bij De Vries & Co.
Havana: het gekoperd barkschip ALCYON, kapt. H.G. Bergveld, adres bij B. J. van Hengel.
New York: de Nederlandse kof DE VREDE, kapt. D.J. Wiersma, adres bij Jan Corver & Co.
New York: het gekoperd tweedeks fregatschip DE DRIE VRIENDEN, kapt. Jan Sipkes Feykesz., adres bij d’Arnaud & Co.
Bordeaux: het Nederlands kofschip HET JONGE REINTEJ, kapt. R.W. Mellema, adres bij Van Ulphen en Ruys.
Bordeaux: het Nederlands kofschip NEPTUNUS, kapt. K.G. Sipsma, adres bij Frederik Smit.
Marseille: het Nederlands kofschip KLASINA THEODORA, kapt. P. Fyn, adres bij Van Ulphen & Ruys.
Lissabon: de gekoperde Nederlandse schoenerkofschip DE HARMONIE, kapt. A. v.d. Meyden, adres bij Coopman en de Witt en Lenaerts en J. Daniëls en Arbman.
Livorno en Genua: het Nederlands schoenerkofschip MARIA CATHARINA, kapt. G.L. Swart, adres bij C.I. de Grijs & Zoon, en J. de Rooy.
Port à Port: het Nederlands kofschip IDA CATHARINA, kapt. J. V. Veenhorst, adres bij H. Verweyde Czn. en Kranenborg & Zonen.
Triëst: het gezinkt Nederlands kofschip MARIA, kapt. J.D. Bos, adres bij de wed. J. van Wessel & Zoon, Van den Bey & Co, Nobel & Holzapffel.
Triëst: het Nederlands kofschip INDUSTRIE, kapt. J. van Duyn, adres bij C.J. de Grys & Zoon en J de Rooy.
Bremen: het Nederlands schip DE GOEDE VERWACHTING, kapt. W.A. de Boer, adres bij Blikman & Co.
Danzig: het Nederlands kofschip GESINA, kapt. Philippus K. d Boer, adres bij de wed. J. Salm en Meyer en H. A. Hespe.
Danzig: het Nederlands smakschip GESINA JACOBA, kapt. J.J. Wever, adres bij Kranenborg & Zonen, en de wed. P. Poolman Jz. & Zoon.
Koningsbergen: het Nederlands kofschip DE JONGE YPE, kapt. Jeppe P. Teensma, adres bij wed. J. Salm en Meyer en H. A. Hespe.
Koningsbergen: het Nederlandse smakschip DE VROUWE HENDRIKA, kapt. L. K. de Jonge, adres bij Kranenborg & Zonen en de wed. P. Poolman Jz. & Zoon.
Lübeck: Het Nederlands smakschip MEINSINA, kapt. D.D. Klontje, adres bij H. Gullen.
Petersburg: het Nederlands kofschip GEERDINA, kapt. Eelt Alberts Doewes, adres bij de wed. J. Salm en Meyer en H. Hespe.
Petersburg: het Nederlands kofschip MARIA THERESIA, kapt. C.H. Uil, adres bij Coopman en de Witt en Lenaerts, F. Smit, De Vries & Co. en F. der Kinderen.
Riga: het Nederlands kofschip HYLKE JANSZ., kapt. Bordze Jans Siedzes, adres bij de wed. J. Salm en Meyer en H. Hespe.
Riga: het Nederlands kofschip DE HARMONIE, kapt. H.J. Visser, adres bij P. Scheffer & Zoon en J.W. Boekhout.
Riga: het Nederlands kofschip JEREMIAS, kapt. S.L. Stellingwerf, adres bij Jan Daniëls & Zonen en Arbman.

Afbeelding
Datum 27 maart 1838
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading te Amsterdam:
Batavia: het gekoperd tweedeks fregatschip NEERLANDS INDIË, kapt. Isaac Gerard Veening, adres bij Coopman en de Witt en Lenaerts, Van Olivier & Co., Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Batavia: het gekoperd driedeks fregatschip FLEVO, kapt. H.T. Amsberg, adres bij Jan Corver & Co. en d’Arnaud & Co.
Batavia: het gekoperd tweedeks barkschip THEODORA EN SARA, kapt. J. Schut, adres bij B.D. Bosscher.
Batavia: het gekoperd tweedeks barkschip DE JAVAAN, kapt. J.P. Meyer, adres bij B.D. Bosscher.
Batavia: het nieuw gebouwd en gekoperd tweedeks fregatschip PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. Pieter Huidekoper, adres bij d’Arnaud & Co. en Jan Corver & Co.
Curaçao (via La Guayra): het gekoperd tweedeks brikschip MARIA EN JACOBA, kapt. Dirk Jansz. Bart, adres bij E. Windhouwer, De Vries & Co., Hoyman & Schuurman.
Suriname: het gekoperd tweedeks fregatschip DE JONGE LODEWIJK ANTONIE, kapt. R. Tjebbes, adres bij Hoyman & Schuurman en Windhouwer.
Suriname: het nieuw gekoperd tweedeks fregatschip NOORDHOLLAND, kapt. H.K. Ruyl, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het gekoperd tweedeks fregatschip SOPHIA MARIA., kapt. Jens Andresen, adres bij Hoyman & Schuurman en E. Windhouwer.
Suriname: het gezinkt schoenerkofschip DE ZEEVAART, kapt. K.J. Haasnoot, adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het gekoperd tweedeks brikschip PHOENIX, kapt. H.L. Kayzer, adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het gezinkt Nederlands kofschip REMKE, kapt. G.R. Glim, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het gekoperd tweedeks barkschip JULIA, kapt. Jan Hilbrands, adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het Nederlands kofschip SARA ANNA CORNELIA, kapt. N.K. Dykhuis, adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het Nederlands gekoperd tweedeks barkschip SURINAME, kapt. Reinder van der Mey, adres bij Jan Corver & Co.
Suriname: het gekoperd driemast galjootschip WILHELMINA, kapt. Johan Nielsen Klint, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het tweedeks driemast galjootschip NICOLAAS WITZEN, kapt. F. Lange, adres bij B.D. Bosscher.
Havana: het gekoperd barkschip ALCYON, kapt. H.G. Bergveld, adres bij B. J. van Hengel.
Buenos Aires: het gekoperd Nederlands schip DE GEZUSTERS, kapt. Enne Ytjes Post, adres bij De Vries & Co.
New York: het gekoperd tweedeks fregatschip DE DRIE VRIENDEN, kapt. Jan Sipkes Feykesz., adres bij d’Arnaud & Co.
Rio de Janeiro: het gekoperd schoenerschip DE KOOPHANDEL, kapt. E.E. Hoeksma, adres bij De Vries & Co., Jan Daniëls & Zonen en Arbman, Coopman en De Witt en Lenaerts en Hoyman & Schuurman.
Bayonne: de Nederlandse kof ALIDA IKINA, kapt. W.A. de Jonge, adres bij Jan Corver & Co.
Bordeaux: het Nederlands kofschip HET JONGE REINTJE, kapt. H.W. Mellema, adres bij Van Ulphen en Ruys.
Bordeaux: het Nederlands kofschip NEPTUNUS, kapt. K.G. Sipsma, adres bij Frederik Smit.
Bordeaux: het Nederlands kofschip JOHANNA, kapt. Hendrik Veen, adres bij Frederik Smit.
Marseille: het Nederlands kofschip Klasina Theodora, kapt. P. Fyn, adres bij Van Ulphen en Ruys.
Marseille: het Nederlands kofschip CORNELIS, kapt. R.F. Mellema, adres bij Van Ulphen en Ruys.
Rochefort: het Nederlands kofschip FREDERIKA, kapt. Johannes Barends, adres bij Jan Corver & Co.
La Rochelle: de Nederlandse smak JOHANNA GEBINA, kapt. R.H. Nagel, adres bij Jan Corver & Co.
Lissabon: het gekoperde Nederlandse schoenerkofschip DE HARMONIE, kapt. A. v.d. Meyden, adres bij Coopman en De Witt en Lenaerts en J. Daniëls en Arbman.
Lissabon: het Nederlands gekoperd sloepschip DE HOOP, kapt. Klaas Haasnoot, adres bij Jan Daniëls & Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaerts.
Lissabon: het Nederlands galjasschip KLASINA EN DIRKJE, kapt. Arie Schilperoort, adres bij Coopman en De Witt en Lenaerts en Jan Daniëls en Zonen en Arbman.
Liverpool: het Nederlands kofschip PETRUS JACOBUS, kapt. M.P. de Jong, adres bij Jan Corver & Co.
Liverpool: het Nederlands kofschip INDUSTRIE, kapt. J. van Duyn, adres bij C. de Grys & Zoon en J. de Rooy. Vertrekt 5 april.
Newcastle: het Nederlands smakschip DE VRIENDSCHAP, kapt. H.J. Dick, adres bij Jan Corver & Co.
Port à Port: het Nederlands kofschip IDA CATHARINA, kapt. J. V. Veenhorst, adres bij H. Verweyde Czn. en Kranenborg & Zonen.
Bremen: het Nederlands kofschip DE VROUW NEELTJE, kapt. J.F. Kuipers, adres bij de wed. J. Salm & Meyer.
Bremen: het Nederlands smakschip LEONORA, kapt. M. Muller, adres bij Blikman & Co. Vertrekt vóór of op 4 april.
Bremen: de Nederlandse kof DE VROUW CATHARINA, kapt. R. A. van Laten, adres bij Blikman & Co.
Bremen: het Nederlands schip ROELINA, kat. K.J. Pronk, adres bij J.C. van Oven.
Bremen: het Nederlands kofschip DE VROUW GESINA, kapt. H.J. Brunius, adres bij de wed. Jan Sam & Meyer.
Bremen: het Nederlands smakschip MARIA, kapt. J.A. Westerling, adres bij J.C. van Oven.
Danzig: het Nederlands kofschip GESINA, kapt. Philippus K. de Boer, adres bij de wed. J. Salm & Meyer en H.A. Hespe.
Danzig: het Nederlands smakschip GESINA JACOBA, kapt. J.J. Wever, adres bij Kranenborg & Zonen, en de wed. P. Poolman Jz. & Zoon.
Danzig: het Nederlands kofschip DE TWEE VRIENDEN, kapt. G.S. Bakker, adres bij Jan Corver & Co. Vertrekt vóór of op 3 april.
Hamburg en Altona: het Nederlands smakschip DE VIER GEBROEDERS, kapt. D. Fokkes, adres bij Blikman & Co. Vertrekt vóór of op 4 april.
Hamburg en Altona: het Nederlands kofschip PIETERDINA, kapt. H.R. Duit, adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona: het Nederlands kofschip EUROPA, kapt. Koop Jans Scholtens, adres bij J. C. van Oven.
Hamburg en Altona: het Nederlands smakschip ANNA ELISABETH, kapt. Sietze Harkes, adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona: het Nederlands smakschip DE VROUW ANTJE, kapt. K.D. Ekamp, adres bij Blikman & Co.
Hamburg en Altona: het schip DE VROUW RIENSKE, kapt. G.A. Brouwer, adres bij J.C. van Oven.
Koningsbergen: het Nederlands kofschip DE JONGE YPE, kapt. Jeppe P. Teensma, adres bij de wed J. Salm & Meyer en H.A. Hespe.
Koningsbergen: het Nederlands smakschip DE VROUW HENDRIKA, kapt. L.K. de Jonge, adres bij Kranenborg & Zonen en de wed. P. Poolman Jz. & Zoon.
Koningsbergen: het Nederlands kofschip GEERTRUIDA SMIT, kapt. Eilt Christiaan Eilts, adres bij Canne en Balwé.
Kopenhagen: het Nederlands kofschip MEINSINA, kapt. W.F. Kuiper, adres bij Da Costa en Buens
Kopenhagen: het Nederlands kofschip DE ONDERNEMING, kapt. B.H. Stubbe, adres bij B.J. van Hengel.
Libau: het Nederlands kofschip MARIA, kapt. H.J. Brouwer, adres bij Jan Corver & Co.
Lübeck: het Nederlands smakschip MEINSINA, kapt. D.D. Klontje, adres bij H. Gullen.
Memel: de Nederlandse kof ELISABETH JACOBA TROMP, kapt. P.Y. Jobs, adres bij Jan Daniëls & Zonen en Arbman..
Petersburg: het Nederlands kofschip GEERDINA, kapt. Eilt Alberts Doewes, adres bij de wed. J. Salm & Meyer en H A. Hespe. Vertrekt 18 april.
Petersburg: Het Nederlands kofschip MARIA THERESIA, kapt. C.H. Uil, adres bij Coopman & De Witt en Lenaerts, F. Smit, De Vries & Co. en F. der Kinderen.
Petersburg: het Nederlands kofschip LIBRA, kapt. G.R. Engelsman, adres bij Nobel & Holzapffel en Jan Corver & Co.
Petersburg: de Nederlandse gezinkte kof JOHANNA JACOBA, kapt. G. Zwanenburg, adres bij J. Daniëls & Zonen en Arbman.
Petersburg: het Nederlandse kofschip AGATHA, kapt. K.L. Spykman, adres bij Nobel & Holzapffel en Jan Corver & Co. Vertrek 20 april.
Rendsburg, Kiel en Flensburg: het Nederlands smakschip ANNEGINA SOPHIA, kapt. H.P. Heeres, adres bij J. C. van Oven.
Reval: het kofschip DE VROUW MARIA, kapt. P. F. Friedrichs, van Emden, adres bij Coopman & de Witten Lenaerts.
Riga: het Nederlands kofschip HYLKE JANSZ., kapt. Bordze Jans Siedzes, adres bij de wed. J. Salm & Meyer en H.A. Hespe.
Riga: het Nederlands kofschip DE HARMONIE, kapt. H.J. Visser, adres bij P. Scheffer & Zoon en J.W. Boekhout.
Riga: het Nederlands kofschip JEREMIAS, kapt. S.L. Stellingwerf, adres bij Jan Daniëls & Zonen en Arbman.
Riga: het Nederlands kofschip ANNA, kapt. H.J. Korter, adres bij Jan Corver & Co.
Rostock: het Nederlandse schip HENDRIKA, kapt. W.J. Drewes, adres bij Blikman & Co. Vertrekt vóór of op 3 april.
Stettin: het Nederlandse smakschip GESINA CATHARINA, kapt. H.R. Stutvoet, adres bij Blikman & Co.
Stettin: het Nederlandse smakschip GESINA, kapt. A.A. Hansen, adres bij Jan Corver & Co. Vertrekt 4 april.
Tonningen, Rendsburg en Wismar: het Nederlandse smakschip CATHARINA, kapt. H.G. Lever, adres bij Kranenborg & Zonen en de wed. P. Poolman Jz. & Zoon.

Afbeelding
Datum 25 juli 1838
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 21 juni. Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip GENERAAL VAN DEN BOSCH, kapt. J. Parlevliet, met drie passagiers, vertrokken van Rotterdam de 22e april, de dito bark JAN PIETERSZOON KOEN, kapt.P. van Duijvenbooden, vertrokken van Amsterdam de 22e april, en het dito schip FLEVO, kapt. H.T. Amsberg, met twee passagiers, vertrokken van Amsterdam de 20e april.

Afbeelding
Datum 24 december 1838
Krant ZP - Zeepost

Den 5 september lagen ter rede van Batavia de schepen BATAVIER, kapt. Scharper, ZEEMEEUW, kapt. Claus, GOED VERTROUWEN, kapt. Bakker, POLLUX, kapt. Kat, FLEVO, kapt. Amsberg, MARGARETHA JOHANNA, kapt. Schou, ROTTESTROOM, kapt. Kuiper, NICKERIE, kapt. Bunnemeijer, JAVAAN, kapt. Meijer, en CATHARINA JOHANNA, kapt. Schneebeke.

Afbeelding
Datum 14 januari 1839
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Gepraaide schepen. Kapt. H.T. Amsberg, voerende het schip (opm: fregat) FLEVO, van Batavia, de 11e januari in Texel binnen, rapporteert de 23 september bij Poela Babie (opm: Pulau Babi, 2º7’ N.B. 96º38’ O.L.) gepraaid te hebben de schepen: CANTON, kapt. Lourens, van Rotterdam naar Batavia; de 24e dito in Straat Sunda BATO, kapt. Kayzer, JOHANNA CORNELIA, kapt. Horneman, beide van Rotterdam, ADMIRAAL TROMP, kapt. Kerkhoven, de VRIENDSCHAP, kapt. De Boer en NATHALIE, kapt. Drent, van Amsterdam alle naar Batavia; de 5 eerste sedert te Batavia gearriveerd; 7 december op 54º20’ W.L. 5º N.B. een schoener (opm: schoenerkof) tonende nommer-vlag 192, zijnde ZAANDAM, kapt. L.H. Singer, van Amsterdam naar Suriname; alle bovengemelde schepen in goede staat.

Afbeelding
Datum 01 juni 1839
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading naar:
Batavia: het gekoperd tweedeks barkschip GOUDA SUSANNA, kapt. H. Mulder. (Oosterdok) vertrekt in juni. Adres bij Canne & Balwé en F. der Kinderen.
Idem: het gekoperd tweedeks fregatschip CATHARINA JOHANNA, kapt. J.E. Schneebeke, van Amsterdam. (Westerdok). Adres bij Coopman & de Witte & Lenaertz, van Olivier & Comp, Hoyman & Schuurman en De Vries & Comp.
Idem: gekoperd tweedeks fregatschip ADMIRAAL TROMP, kapt. P.J. Kerkhoven, van Amsterdam (Oosterdok). Adres bij B.D. Bosscher.
Idem: het gekoperd driedeks fregatschip FLEVO, kapt. H.T. Amsberg, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud & Comp en Corver & Comp.
Idem: het gekoperd tweedeks fregatschip PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. P. Huidekoper, van Amsterdam. Adres bij d ‘Arnaud & Comp. en J. Corver & Comp.
Idem: het nieuw gebouwd en gekoperd fregatschip SUSANNA CHRISTINA, kapt. B.M. Corbierre, van Amsterdam. (Oosterdok). Adres bij Coopman & De Witt & Lenaertz, van Olivier & Comp. Hoyman & Schuurman en De Vries & Comp.
Suriname: het gekoperd tweedeks brikschip ASTREA, kapt. J.A. de Lang, van Amsterdam. (Oosterdok) sluit 3 juni. Adres bij Hoyman & Schuurman en De Vries & Comp.
Idem: het tweedeks gekoperd barkschip DINA MARIA, kapt. H.C. Wrieburg, van Amsterdam (Westerdok). Adres bij Hoyman & Schuurman.
Idem: het tweedeks gekoperd fregatschip SOPHIA MARIA kapt. A.J. Andresen, van Amsterdam (Oosterdok). Adres bij Hoyman & Schuurman en E. Windhouwer.
Idem: het gekoperd tweedeks brikschip NICKERIE PACKET, kapt. C. Hofker, van Amsterdam (Oosterdok). Adres bij Hoyman & Schuurman.
Idem: het gekoperd tweedeks, driemast galjasschip WEST INDIËN (opm: driemast galjoot WEST INDIË, kapt. J.J. Boon. Adres bij Hoyman & Schuurman.
Idem: het gekoperd schoener kofschip DE KOOPHANDEL, kapt. C.E. Hoeksma, van Amsterdam (Oosterdok). Adres bij B.D. Bosscher.
Idem: het gekoperd tweedeks fregatschip WILHELMINA MARIA, kapt. J.C. Atkes, van Amsterdam (Westerdok), sluit 10 juni. Adres bij Hoyman & Schuurman en De Vries & Comp.
Havanna: het gekoperd Spaans brikschip CARMEN, kapt. M. de Zilonez. Adres bij C.J. De Grijs & Zn. en de Wed. Jan Salm & Meyer.
New York: het gekoperd tweedeks barkschip POMONA, kapt. Nicolas R. Brewer, van New York. (Oosterdok). Adres bij d’Arnaud & Comp.
Idem: het barkschip CHARLOTTA CAROLINA, kapt. E. Schlutow. (Oosterdok). Adres bij J. Langeveldt & Comp.
Boston en New York: het brikschip UNION, kapt. S.J. Jern jr. (Oosterdok). Adres bij d’Arnaud & Comp, van Olivier & Comp. en J. Corver & Comp.
Triëst: het Hanoversch galjootschip de VROUWE MARTHA, kapt. P.J. Höster, (Oosterdok). Adres bij Wed J. van Wessel & Zoon en J. Corver & Comp.
Bilbao en St. Andero: het Spaans loggerschip IL DULCE NOMBRE DE JESUS, kapt. M.A. de Echejuria, (Westerdok). Adres bij J. De Grijs en Zoon.
Genua en Livorno: het nieuwe Sicilliaans brikschip L’IMMACOLATA, kapt. Steffano Trapini. Adres bij Van den Bey & Comp. en Nobel & Holzapffel.
Gibraltar: het Nederlands kofschip DE JONGE LOUIS, kapt. T.M. Mulder. (Oosterdok). Adres bij Van de Bey & Comp.
Lisbon: het gekoperd Nederlands kofschip DE ONDERNEMING, kapt. J. Engelenberg. (Oosterdok). Adres bij J. Daniëls & Zoon en Arbman en Coopman & De Witt & Lenaertz.
Bordeaux: het Nederlands kofschip HET VERTROUWEN, kapt. B.J. Bakker. (Oosterdok). Adres bij Van Ulphen & Ruys
St. Petersburg: het Rostocker galjasschip AUGUST, kapt. J.C. Ohlssen. (Oosterdok). Adres bij Coopman & De Witt & Lenaertz, Frederik Smit, De Vries & Comp en F. der Kinderen.
Idem: het kofschip ADOLPH FREDERIK, kapt. G. Zwanenburg, van Amsterdam (Oosterdok). Adres bij J. Daniëls & Zoon en Arbman.
Stokholm: het Zweeds galjasschip FORSOKET, kapt. J.T.C. Schröder. (Oosterdok). Adres bij H. Gullen.
Kopenhagen: het Nederlands schip TJASSINA, kapt. H.T. Bakker. Adres bij da Costa & Bueno.
Idem: het schoenerschip JENS H. LUND, kapt. P.C. Riodom, van Kopenhagen (Oosterdok). Adres bij B.J. van Hengel.
Idem: het Nederlands kofschip MEIKE, kapt. J.A. Zeylinga. (Oosterdok). Adres bij da Costa & Bueno.
Lübeck: het Nederlands smakschip de VIER GEBROEDERS, kapt. P.T. Teensma. (Oosterdok). Adres bij H. Gullen.
Bergen: het schoenerschip AMSTERDAM PACQUET, kapt. H.C. Ellertsen, van Bergen. Adres bij Canne en Balwé
Te Rotterdam, naar Marseille: het Nederlands kofschip VIER GEBROEDERS, kapt. H.C. Schuth. Adres bij Van Ulphen & Ruys te Rotterdam en te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 01 juli 1839
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading naar:
Batavia: het gekoperd driedeks fregatschip FLEVO, kapt. H.T. Amsberg, van Amsterdam. Adres bij d‘ Arnaud & Comp. en J. Corver & Comp.
Idem: het gekoperd tweedeks fregatschip PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. P. Huidekoper, van Amsterdam. (Westerdok) Adres bij d’ Arnaud & Comp. en J. Corver & Comp.
Idem: het nieuw gebouwd en gekoperd fregatschip SUZANNA CHRISTINA, kapt. B.M. Corbiere, van Amsterdam. (Oosterdok) Adres bij Coopman & de Witt & Lenaertz, Van Olivier & Comp, Hoyman & Schuurman en De Vries & Comp.
Idem: het gekoperd fregatschip MARIA, kapt. J.J. Remkes, van Amsterdam. (Oosterdok) Adres bij Coopman & de Witt & Lenaertz, Van Olivier & Comp. Hoyman & Schuurman en De Vries & Comp.
Idem: het tweedeks gekoperd barkschip ABEL TASMAN, kapt. H.H. Zeylstra, van Amsterdam. (Oosterdok) Adres bij J. Corver & Comp. en B.D. Bosscher.
Idem: het gekoperd tweedeks barkschip OLIVIER VAN NOORD, kapt. J.W. van Schaaick, van Amsterdam. (Westerdok) Adres bij d’Arnaud & Comp.
Idem: het nieuw gebouwd en gekoperd tweedeks fregatschip PRINS HENDRIK, kapt. J.G. Veening, van Amsterdam. (Oosterdok) Adres bij Coopman & de Witt & Lenaertz, Van Olivier & Comp, Hoyman & Schuurman en De Vries & Comp.
Kaap de Goede Hoop: het gekoperd tweedeks fregatschip NATALIE, kapt. E.J. Drent. (Westerdok) Adres bij de Vries & Comp.
Rio Janeiro: het gekoperd brikschip CAROLINA JOHANNA, kapt. F.A. Matsen, van Amsterdam. (Westerdok) Adres bij De Vries & Comp, J. Daniëls & Zoon en Arbman, Coopmans & De Witt & Lenaertz en Hoyman & Schuurman.
Suriname: het gekoperd tweedeks driemast galjootschip WEST INDIËN (opm: WEST INDIË), kapt. J.J. Boon. Adres bij Hoyman & Schuurman.
Idem: het driemast galjootschip CONCORDIA, kapt. J.H. Witt, van Amsterdam. (Oosterdok) Sluit 2 juli. Adres bij Hoyman & Schuurman.
Idem: het Nederlands gezinkt kofschip MARIA, kapt. S.J. Rotgans Jz, van Amsterdam. (Westerdok) Sluit 6 juli. Adres bij Hoyman & Schuurman.
Idem: het gekoperd tweedeks barkschip MERCURIUS, kapt. C. Wessels, van Amsterdam. (Oosterdok) Adres bij B.D. Bosscher.
Idem: het gezinkt schoener kofschip de ZEEVAART, kapt. K.J. Haasnoot, van Amsterdam. (Oosterdok) Adres bij Hoyman & Schuurman.
Curaçao ( via Laguayra): het tweedeks gekoperd barkschip ELISABETH MARIA, kapt. E.R. Borchers, van Amsterdam. (Oosterdok) Adres bij de Vries & Comp, Hoyman & Schuurman en E. Windhouwer.
Havanna: het gekoperd Spaans brikschip CARMEN, kapt. M. de Zilonez. Adres bij C.J. de Grys & Zn en de Wed. Jan Salm & Meyer.
Idem: het gekoperd barkschip ALCYON, kapt. H.G. Bergveld, van Amsterdam (Oosterdok). Adres bij B.J. van Hengel.
New York: het Pruisisch barkschip CHARLOTTE CAROLINE, kapt. Schlutow (Oosterdok). Adres bij J. Langeveldt.
Philadelphia: het Amerikaans fregatschip JOHN MARCHALL, kapt. W.P. Poythress (Westerdok). Adres bij d’Arnaud & Comp, Van Olivier & Comp. en J. Corver & Comp.
Triëst: het Hanoversch galjootschip de VROUW MARTHA, kapt. P.J. Höster (Oosterdok). Adres bij de Wed. J. van Wesel & Zoon en J. Corver & Comp.
Idem: het Oostenrijks brikschip IL CASTELLANO, kapt. Pietro Ferrari. (Oosterdok) Adres bij Van den Bey & Comp, Nobel & Holtzapffel en J. Corver & Comp.
Napels: het Engels schoenerschip SARAH MARIA ANN, kapt. John Williams (Oosterdok). Adres bij de Wed. J. Salm & Meyer en H.A. Hespe.
Bilbao en St. Andero: het Spaans loggerschip EL DULCE NOMBRE DE JESUS, kapt. M.A. de Echejuria. (Westerdok) Adres bij J. de Grys en Zoon.
Genua en Livorno: het nieuw gebouwd Siciliaans brikschip L’IMMACOLATA, kapt. Steffano Trapani. Adres bij Van den Bey & Comp. en Nobel & Holtzapffel.
Marseille: het Nederlands gezinkt kofschip GERHARDUS HENDRIKUS, kapt. G. van der Velde. (Oosterdok) Adres bij van Ulphen & Ruys.
Bordeaux: het Franse brikschip LE RAPIDE, kapt. H. Glat. (Oosterdok) Adres bij Canne & Balwé.
St. Petersburg: het gekoperd Engels brikschip POMENA, kapt. A. Asplett (Westerdok) sluit 5 juli. Adres bij J. Daniëls & Zoon en Arbman.
Rostock en Wismar: het Hanoversch kofschip FRIEDSAMKEIT, kapt. O.G. Jacobs. Adres bij F. der Kinderen.
Kopenhagen: het Nederlands smakschip de VROUW REGINA, kapt. K.P. Kiewit. (Oosterdok) Adres bij da Costa & Bueno.
Idem: het sloepschip INGEBORG, kapt. A.A. Kruse, van Kopenhagen. (Oosterdok) Adres bij B.J. van Hengel.
Lübeck: het smakschip MEINSINA, kapt. D.D. Klontje. (Oosterdok) Adres bij H. Gullen.
Idem: het kofschip de VROUW TRIJNTJE, kapt. J.A. Meyer. (Oosterdok) Adres bij H. Gullen.
Aalborg: het sloepschip MARIE, kapt. Lara Nisted, van Aalborg. Adres bij B.J. van Hengel.
Randers en Aarhuis: het schoenerschip SARA, kapt. P.P. Lunne, van Aarhuis. (Oosterdok) Adres bij P. Scheffer & Zoon.
Antwerpen en geheel België: het tjalkschip HOOP OP ZEGEN, kapt. A. Ahrends. Adres bij Van der Maaden en A. Derksen.

Afbeelding
Datum 24 april 1840
Krant ZP - Zeepost

De 18de december lagen ter rede van Batavia de schepen: FLEVO, kapt. Amsberg, CORNELIS HOUTMAN, kapt. Lutjens, DE JONGE ADRIANA, kapt. Hempel, HOLLAND, kapt. Dekker, BATO, kapt. Keijzer, MARY EN HILLEGONDA, kapt. Glazener, DE JAVAAN, kapt. Van Duin, PRESIDENT RAM, kapt. Landberg, JAVA’S WELVAREN, kapt. Rieckels, MARGARETHA CATHARINA, kapt. Schippers, EENDRAGT, kapt. Gieseke, en ABEL TASMAN, kapt. Zeijlstra.

Afbeelding
Datum 11 mei 1840
Krant ZP - Zeepost

De 25e december lagen ter rede van Batavia de schepen JAVA’S WELVAREN, kapt. Rieckels (om de 28e dito naar Amsterdam te vertrekken), FLEVO, kapt. Amsberg, CORNELIS HOUTMAN, kapt. Boes Lutjes, de JONGE ADRIANA, kapt. Hempel, JAVAAN, kapt. Van Duin, MARIA, kapt. Remkes, de EENDRAGT, kapt. Giescke, en ABEL TASMAN, kapt. Zeylstra.

Afbeelding
Datum 15 juni 1840
Krant ZP - Zeepost

Advertentie. Van Amsterdam naar Batavia zullen eerlang vertrekken het driedeks schip FLEVO, kapt. H.T. Amsberg, en het tweedeks schip PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. P. Huidekoper. Voor passagiers voor beiden, en voor goederen voor de laatste dezer schepen wordt men verzocht zich te adresseren bij de cargadoors d’Arnaud & Co. en J. Corver & Co.

Afbeelding
Datum 09 juli 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: FLEVO, kapt. H.T. Amsberg, van Batavia met koffie, suiker, peper, tin en bindrotting; WOBBEGINA, kapt. J.M. de Vries, van Bremen met tarwe en tabakstelen.

Afbeelding
Datum 08 april 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading:
Batavia. Het gekoperd driedeks fregatschip FLEVO, kapt. T. Gollards, van Amsterdam.
Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip CASTOR, kapt. J.H. Rolman, van Amsterdam.
Adres bij Jan Corver en Co.
Gibraltar (via Cadix). Het Nederlands kofschip ELISABETH, kapt. J.G. Engelsman.
Adres bij Van den Bey en Comp.
Bremen. Het Nederlands schip DE VREDE, kapt. W.U. de Jonge.
Adres bij J.C. van Oven.
Bremen. Het Nederlands kofschip DE VROUW CATHARINA, kapt. O.K. Beerta.
Adres bij de wed. Jan van Wezel en Zoon.
Dantzig. Het Nederlands kofschip DE JONGE KLAAS, kapt. E.D. Schaap.
Adres bij de wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Dantzig. Het Nederlands kofschip ANNA MARGARETHA, kapt. G.W. Stuit.
Adres bij Blikman en Comp.
Dantzig. Het Nederlands kofschip DE HOOP, kapt. S.E. Scherpbier.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Hamburg en Altona. Het Nederlands smakschip MARIA GEERTRUIDA, kapt. J.L. Dokter.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip DE JONGE EGBERTUS, kapt. J.B. Mulder.
Adres bij Blikman en Comp.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip SICCOLINA HOITES, kapt. G.T. de Jonge.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE JONGE YPE, kapt. J.T. Teensma.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip JUFFROUW ANNA (opm: smak JUFFER ANNA), kapt. T.H. Scholtens.
Adres bij C.J. van Oven.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip DE JONGE HENDRIK, kapt. T.D. Hilman.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip ARENDINA HARMINA, kapt. H.J. Hazewinkel.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Koningsbergen. Het Nederlandse kofschip JANTINA ROELFINA, kapt. S.B. Kuyper.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Kopenhagen. Het Nederlands smakschip MEDEMBLIK, kapt. P.J. Carst.
Adres bij Da Costa en Bueno.
Lübeck. Het Nederlands schip DE VROUW RENSKE, kapt. G.A. Brouwer.
Adres bij Blikman en Co.
Petersburg. De Nederlandse kof SYBRAND JAN, kapt. C.H. Uil.
Adres bij Coopman en De Wit en Lenaertz, De Vries en Co. en Floris der Kinderen en Zn.
Petersburg. Het Nederlands kofschip JANTINA ANNEGINA, kapt. H.G. Sap.
Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman.
Petersburg. Het Nederlands kofschip JULIANA LOUISA, kapt. K.L. Spijkman.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Petersburg. De Nederlands kof JOHANNA MARGARETHA, kapt. J.H. de Boer.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Petersburg. De Nederlandse kof ALIDA, kapt. J.H. Mulder.
Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, De Vries en Co. en F. der Kinderen en Zn.
Petersburg. Het Nederlands schoener kofschip DE NIJVERHEID, kapt. E.E. Hoveling.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Petersburg. Het Nederlandse kofschip DE JONGE WICHER, kapt. E.G. Bosker.
Adres bij Jan Corver en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Petersburg. Het Nederlands kofschip JONKVROUW ELISABETH, kapt. H.L. Heres.
Adres bij Jan Corver en Comp. Vertrek 7 april.
Petersburg. Het Nederlands kofschip IDA CORNELIA, kapt. W.T. Schenk.
Adres bij Kranenborg en Zonen en Canne en Balwé.
Rendsburg, Kiel en Flensburg. Het Nederlands kofschip DIANA, kapt. R.H. Duit.
Adres bij J.C. van Oven.
Riga. Het Nederlands kofschip ANNA, kapt. H.J. Korter.
Adres bij Jan Corver en Comp. Vertrek 7 april.
Riga. Het Nederlands kofschip MARIANNE, kapt. M.P. Meints.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Rostock en Wismar. Het Nederlands kofschip DE VRIENDSCHAP, kapt. M. Wybes.
Adres bij J.C. van Oven.
Rostock. Het Nederlands smakschip DE JONGE PIETER, kapt. R.C. Claassen.
Adres bij Blikman en Co.
Stettin. Het Nederlands kofschip ANNEGINA, kapt. A.D. Pott.
Adres bij Blikman en Co.
Stettin. Het Nederlands kofschip HET AVONTUUR, kapt. G.E. Hoveling.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Het Nederlands smakschip DE VROUW MAIKE, kapt. E.J. Visser.
Adres bij Blikman en Co.
Stettin. Het Nederlands kofschip DE VRIENDSCHAP, kapt. M. Wybes.
Adres bij Blikman en Comp. Vertrek vóór of op 9 april.
Stettin. Het Nederlands kofschip JOHANNA, kapt. H.T. de Jong.
Adres bij Blikman en Comp.
Stettin. Het Nederlands kofschip GESIENA, kapt. J.F. de Boer.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Tonningen, Friedrichstadt, Rendsberg en Kiel. De Nederlandse smak GOEDE VERWACHTING, kapt. W.A. de Boer.
Adres bij J.C. van Oven.

Afbeelding
Datum 08 april 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Van Amsterdam zal vermoedelijk in de maand mei naar Batavia vertrekken, het snelzeilend gekoperd fregatschip CORNELIA EN HENRIETTE, kapt. P. Bruining, bijzonder goed ingericht tot overvoer van passagiers. Nadere informaties ten deze, zo ook omtrent in lading van goederen, kunnen verkregen worden, ten kantore van Floris der Kinderen & Zoon of wel bij de gezagvoerder aan boord. Liggende het schip in het Oosterdok.

AH 080442
Advertentie. Voor passagiers en goederen naar Batavia. In de eerstvolgende maand mei, zullen vermoedelijk van Amsterdam naar Batavia vertrekken: het tweedeks gekoperd barkschip CASTOR, kapt. J.H. Rolman. Te bevragen bij de cargadoor Jan Corver & Comp.
En het driedeks gekoperd fregatschip FLEVO, kapt. T. Gollards.
Te bevragen bij de cargadoors J. Daniels & Zonen & Arbman.

Afbeelding
Datum 22 april 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Voor passagiers en goederen naar Batavia. In de eerstvolgende maand mei, zullen vermoedelijk van Amsterdam naar Batavia vertrekken:
Het tweedeks gekoperd barkschip CASTOR, kapt. J.A. Bolman. Te bevragen bij de cargadoor Jan Corver & Comp.
En het driedeks gekoperd fregatschip FLEVO, kapt. T. Gollards. Te bevragen bij de cargadoors J. Daniels & Zonen & Arbman.

Afbeelding
Datum 07 mei 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Voor passagiers naar Batavia. De 21e dezer maand zal in het Nieuwe Diep zeilree liggen naar Batavia het gekoperd driedeks fregatschip FLEVO, kapt. T. Gollards. Adres bij Jan Daniels & Zonen en Arbman, cargadoors te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 26 mei 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Voor passagiers naar Batavia. De 6e juni eerstkomende, zal in het Nieuwe Diep zeilree liggen naar Batavia: het gekoperd driedeks fregatschip FLEVO, kapt. T. Gollards. Adres bij Jan Daniels & Zonen en Arbman, cargadoors te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 09 juni 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Aan boord van het schip FLEVO, 6 juni 1842.
Op het punt staande om met het schip FLÉVO, kapt. Gollards, naar Oost-Indië te vertrekken, nemen wij deze gelegenheid te baat, aan onze families, vrienden en vriendinnen een hartelijk vaarwel toe te wensen. F.S.A. Hoffman, 2e Lt. der inf., T.J. Worm, id., M.T. Reiche, off. van gez.

Afbeelding
Datum 01 oktober 1842
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 september. De 27e dezer zijn hier aangekomen het Nederlandse schip FLEVO, kapt. F. Gollards, met 6 passagiers en Zr.Ms. troepen (opm: 4 officieren en 100 manschappen), vertrokken van Amsterdam de 7e juni, het dito schip ADMIRAAL DE RUITER, kapt. H.A. Tekelenburg, vertrokken van Amsterdam de 17e juni, en het dito schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, met een passagier, vertrokken van Dordrecht de 6e juni.
Gisteren is hier aangekomen het Nederlandse schip GENERAAL LIST, kapt. G.A. Sandman, met een passagier, vertrokken van Amsterdam de 20e juni.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip SCHOON VERBOND, kapt. B. Draijer, vertrokken van Amsterdam de 20e juni, het dito schip CERES, kapt. W. Kettler, vertrokken van Rotterdam de 19e juni, en de dito brik NEERLANDS KROONPRINSES, kapt. L. Overgaauw, vertrokken van Rotterdam de 26e mei.

Afbeelding
Datum 07 mei 1844
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn de volgende schepen, voor deze maand, bevracht geworden, als:
voor Amsterdam: RHIJN, ELISE, FLEVO, CHERIBON, JOSEPHINE CATHARINE en LUCIPARA’S.
voor Rotterdam MARY EN HILLEGONDA, JOHANNA MARIA en HUGO GROTIUS.
voor Dordrecht OUD-NEDERLAND, van Schiedam.

Afbeelding
Datum 08 mei 1844
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia zal de 31e dezer tot vertrek in het Nieuwediep zeilklaar liggen het driedeks fregatschip FLEVO, kapt. T. Gollards; voor passagiers te bevragen bij de cargadoors d’Arnaud & Co., Jan Corver & Co. en Jan Daniels & Zoon & Arbman te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 18 september 1844
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 16 september. De 14e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark ANNA MARGARETHA, kapt. H. de Jong, met vier passagiers, de 30e mei van Amsterdam vertrokken.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip JOSEPHINE CATHARINA, kapt. J. Andriessen, met een passagier, de 2e juni van Amsterdam vertrokken, en het dito schip FLEVO, kapt. P. Huidekoper, met 7 passagiers, de 31e mei van Amsterdam vertrokken.

Afbeelding
Datum 28 april 1845
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. J. Corver, C.A. Schröder en A.W. Abrahams, makelaars, zullen op maandag de 2e juni 1845 des avonds te 6 ure, ten overstaan van de notarissen Commelin & Weijland, in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ te Amsterdam, verkopen: het welbezeild, kopervast, driedeks koopvaardij-fregatschip FLEVO, op het volledigst uitgerust, in den jare 1844 opnieuw gekoperd, gevoerd door kapt. T. Gollards, volgens Nederlandse meetbrief lang 44 ellen 50 duimen, wijd 9 ellen, 36 duimen, kuildek 11 ellen 2 duimen, hol en hoogte onderste tussendek 5 ellen 85 duimen, bovenste tussendek 2 ellen 11 duimen, en alzo gemeten op 1.313 tonnen of 693 lasten, liggende in het Westerdok, met al deszelfs rondhouten, staand en lopend want, dubbele patent gangspil en ijzeren kabelaring, ankers, kabelkettingen, touwen, zeilen, geschut en verdere scheepsgereedschappen. Breder bij inventaris. Het schip is met geschutpoorten gebouwd en alzo tot gewapend transportschip ingericht.
N.B. Dit schip behoort onder dezulke, welke bij overgang van eigendom vatbaar blijven voor bevrachting van de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
(opm: het fregat, bouwjaar 1836, werd binnen Amsterdam verkocht, zie AC 040645, en ging in januari 1846 onder kapt. S. van der Meij weer naar zee)

Afbeelding
Datum 04 juni 1845
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Prijzen van de schepen, geveild op maandag 2 juni 1845 in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ:
- Het fregatschip FLEVO, kapt. Gollards, NLG 70.000, in slag NLG 26.000, koper A.W. Abrahamsz. (opm: een makelaar namens BW. Starckenborgh van Straten, zie AC 280445)
- Het brikschip ACRA, kapt. Ludders, NLG 4.700, in slag NLG 300, opgehouden. (opm: zie AC 190545; de brik, bouwjaar < 1817, ging niet weer in de vaart; in april 1847 werd de zeebrief teruggezonden vermeldende ‘schip wordt gesloopt)
- Het kofschip JOHANNA MARGARETHA, kapt. De Boer, NLG 7.300, in slag NLG 200, koper J. Karseboom (opm: een makelaar, zie AC 170545).
- Het smakschip MARIA GESINA, kapt. M. Ouwehand, 33 lasten, NLG 2.500, in slag NLG 10, koper J. Korver. (opm: makelaar, zie AC 260545)

Afbeelding
Datum 06 januari 1846
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 5 januari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende schepen als:
voor Amsterdam: JOSEPHINE CATHERINE, kapt. J. Andresen, en FLEVO, kapt. S. van der Mey.
voor Rotterdam: CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. H. Hagens, en JACATRA, kapt. D. Varkevisser.

Afbeelding
Datum 06 juni 1846
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 3 juni. Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip FLEVO, kapt. S.V. de Meij, met 3 passagiers, van Amsterdam vertrokken de 20e februari.

Afbeelding
Datum 28 juli 1846
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

De berichten uit Batavia, per overlandmail ontvangen, lopen tot de 26ste mei en melden onder andere het volgende:
Na dat reeds in de vorige maande de schepen WATERLOO en HUGO GROTIUS ten dienste der expeditie naar Balie waren gehuurd, wilde de regering nog wachten op de FLEVO, EUROPA en MIDDELBURG; daar deze schepen echter niet arriveerden, besloot men in de vorige week, om de expeditie zonder deze bodems te doen doorgaan en daartoe te huren de schepen KOOPHANDEL, LOUISA, JOHANNA MARIA en de te Sourabaya liggende KONING WILLEM II. De expeditie bestaat uit 2.000 man en een batterij; 1.400 man en de batterij, welke van hier gezonden worden, zijn gisteren ingescheept. De HUGO GROTIUS, JOHANNA MARIA en WATERLOO, nemen de troepen aan boord; de KOOPHANDEL zal tot proviandschip dienen, en de LOUISA zal de batterij overbrengen; de schepen vertrekken heden onder geleide van een schoener naar Soerabaya, waar de KONING WILLEM II, het fregat CERES, enige schoeners en een paar stoomboten zich aan dezelve zullen aansluiten. De gehele expeditie staat onder bevel van de luitenant kolonel Bakker. Men zegt ook, dat Z. Exc. de gouverneur generaal zich naar Sourabaya zal begeven, ten einde meer in de nabijheid te zijn.

Afbeelding
Datum 19 september 1846
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 16 september. 16 zeevarenden van het op Poeloe Dapoer vastgeraakt Nederlands schip KONING DER NEDERLANDEN zijn heden met het Nederlandse schip FLEVO, kapt. S. van der Meij, van hier naar Amsterdam vertrokken.

Afbeelding
Datum 25 augustus 1847
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 23 augustus. De 20e augustus zijn hier aangekomen het Nederlandse schip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. E. van Duijn, de 26e mei vertrokken van Amsterdam, het dito schip JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. K.L. Swart, met een passagier, de 16e mei vertrokken van Amsterdam, het dito schip GEERTRUIDA MARIA, kapt. C. Spiegelberg, met een passagier, de 18e mei vertrokken van Amsterdam, het dito schip WALVISCH, kapt. T. Schut, de 18e mei vertrokken van Amsterdam, het dito schip GENERAAL LIST, kapt. G.A. Sandman, de 28e mei vertrokken van Amsterdam, het dito schip STRAAT BALY, kapt. G. Mulder, de 18e mei vertrokken van Amsterdam, het dito schip STAD UTRECHT, kapt. F.P.J. Jaski, de 4e mei vertrokken van Amsterdam, het dito schip PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. P. Huidekoper, met vijf passagiers, de 18e mei vertrokken van Amsterdam, het dito schip NEDERLANDSCH INDIË, kapt. L. Delclisur, de 16e mei vertrokken van Amsterdam, het dito schip HENDRIK JAN, kapt. P. Wap, de 24e april vertrokken van Rotterdam,en de dito bark PADANG, kapt. M.W. Zwart, de 23e mei vertrokken van Rotterdam.
De 21e augustus zijn hier aangekomen het Nederlandse schip KENAU HASSELAAR, kapt. P.S. Schuil, met elf passagiers, de 23e mei vertrokken van Rotterdam, de dito bark FORMOSA, kapt. H. Reiniersen, de 2e mei vertrokken van Rotterdam, het dito schip DELTA, kapt. G. Crans, met vijf passagiers en 199 militairen, de 23e mei vertrokken van Dordrecht.
De 22e augustus zijn hier aangekomen het Nederlandse schip FLEVO, kapt. S. van der Meij, met negen passagiers, de 5e mei vertrokken van Amsterdam, het dito schip ERFPRINSES SOPHIA, kapt. H.R. Hellers, de 6e mei vertrokken van Amsterdam, het dito schip CHRISTINA AGATHA, kapt. O.P. Lap, de 21e april vertrokken van Amsterdam, en het dito schip VRIENDSCHAP, kapt. F.W.E. Schuchard, met een passagier, de 17e april vertrokken van Amsterdam.
Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse bark BLORA, kapt. P. Lunel, de 28e juni vertrokken van Manilla, het dito schip WILLEM DE EERSTE, kapt. H. Poppen, de 6e mei vertrokken van Schiedam, het dito schip GENERAAL VAN DEN BOSCH, kapt. A. Plokken, de 6e mei vertrokken van Rotterdam, en het dito schip WATERLOO, kapt. W.W. van Epen, de 21e april vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 29 april 1848
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 28 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de volgende 24 schepen:
Voor Amsterdam: WATERLOO, kapt. W.W. van Epen; OUD-ALBLAS, kapt. P. Kley; FLEVO, kapt. S. van der Mey; CHRISTINA AGATHA, kapt. O.P. Lap; TRITON, kapt. H. Olie; JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. C.N. Gorter; ADMIRAAL TROMP, kapt. A.A. Herman; OCEAAN, kapt. N.D. de Boer; RABENHAUPT, kapt. J.J. Prange; LUCIA MARIA, kapt. R. Barends; DECIMA, kapt. …(opm: P.J. Feynt); CATHARINA JOHANNA, kapt. …(opm: kapt. J.B. Jaski); ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. J.F.P.A. Abbema.
Voor Rotterdam: SAMARANG, kapt. D. Steur; NOVA-ZEMBLA, kapt. L. Heykoop; NEDERWAARD, kapt. M.D. Meijer; JEANNETTE, kapt. S. Halfweg; MAASNYMPH, kapt. A.J. Ihlower; OUD-NEDERLAND, kapt. J.L. de Boer; DELFT, kapt. B.J. Muller; FACTORY, kapt. A.A. van der Linden; BATAVIER, kapt. H.H. Uil; STAD THIEL, kapt. E.M. Chevalier, (liggende te Dordrecht).
Voor Dordrecht: IDA WILHELMINA, kapt. G.G. Geerling.

Afbeelding
Datum 02 september 1848
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 31 augustus. De 29e dezer zijn hier aangekomen het Nederlandse schip SAMARANG, kapt. D. Steur, de 22e mei vertrokken van Rotterdam, en het dito schip FLEVO, kapt. S. van der Meij, met drie passagiers en 140 militairen.
Heden zijn hier aangekomen de dito bark ALBATROS, kapt. R.P. Haasnoot, de 3e mei vertrokken van Amsterdam, de dito bark ADMIRAAL PIET HEIN, kapt. J. van der Linden, de 10e mei vertrokken van Dordrecht, en de dito bark NEDERWAARD, kapt. S.A. Meijer, de 18e mei vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 19 maart 1850
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 18 maart. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de volgende zeven schepen als:
Voor Amsterdam: POLLUX, kapt. J. Kooy; ALBATROS, kapt. K.P. Haasnoot; ANNA MARGARETHA, kapt. J.J.S. Rühl; FLEVO, kapt. S. van der Mey.
Voor Rotterdam: JEANNETTE, kapt. S. Halfweg; JOHANNA MARIA, kapt. J.C.F. Lupcke Jr.; HONG KONG, kapt. R.H. Ruhaak.

Afbeelding
Datum 04 april 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 3 april. Door vriendelijke mededeling van een geachte zijde hebben wij vernomen dat, hoezeer het fregatschip FLEVO, volgens brief van kapt. S. van der Mey van de 25e maart j.l, in goede staat was zeilende met noord-westenwind in het Engels Kanaal op de hoogte van Bevezier (opm: Beachy Head), deze bodem echter sedert de avond van deszelfs vertrek van Nederland (opm: op 21 maart, met 5 officieren plus 150 manschappen) zware stormen in de Noordzee had doorgestaan, met steeds variërende winden, zodat dezelve bij aanhoudendheid heeft moeten halzen (opm: gijpen, in tegenstelling tot ‘overstag’ vóór de wind omgaan), dan om de noord, en dan wederom om de zuid-west, tot dat eindelijk, de wind eensklaps van het westen uitschietende, deze bodem veel gevaar gelopen heeft op de hoogte van Scheveningen op het strand te worden geworpen, zijnde reeds dicht bij de branding aldaar. Doch gelukkig veranderde de wind weder en juist ter rechter tijd kon toen nog het besluit genomen en ten uitvoer gebracht worden om nogmaals te halzen, en deze laatste poging reusseerde (opm: slaagde) naar wens, zodat daaraan het behoud van zovele mensenlevens en van dit kostbaar schip alleen te danken is, en het in deze door de gezagvoerder en de opper-stuurman gehouden manmoedig gedrag wordt niet alleen door de scheeps-equipage, maar ook door de officieren en het detachement troepen, aldaar aan boord, volgens afgelegde verklaring hogelijk geroemd, waarvan gaarne openlijke melding wordt gemaakt.

Afbeelding
Datum 12 december 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 11 december. Het fregatschip FLEVO, kapt. Van der Mey, van Batavia naar Amsterdam bestemd, bevond zich de 7e op de hoogte van Penzance, zijnde de 1e dezer aangezeild door een Zweedse brik, waardoor hetzelve de kluiverboom verloren en nog andere averij bekomen had. De brik was 5 minuten daarna verdwenen.

Afbeelding
Datum 25 juni 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Rotterdam 24 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn op heden de volgende schepen bevracht:
Voor Rotterdam: NEERLANDS KONINGIN, kapt. H.H. Kramer; ANTOINETTE MARIA, kapt. J.J. Day; KOOPHANDEL, kapt. P.L. Dupain; HONGKONG, kapt. M. van der Putte; CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. J.M. Kleinhouwer; JEANNETTE, kapt. F.F. Zeven; NEDERWAARD, kapt. S.A. Meijer; BORNEO, kapt. C.C. Hansen.
Voor Amsterdam: PALEMBANG, kapt. S. Hoekstra; LODEWIJK ANTONIE, kapt. J.J. van der Meulen; CATHARINA, kapt. D. Lamers; CHRISTINA, kapt. D.H. Visser; ELIZE, kapt. J.F. Detering; BALTIMORE, kapt. F.C. Jaski; WILLEM DE CLERCQ, kapt. J.C. Hoek; RHIJN, kapt. C. Brandligt; FLEVO, kapt. S. van der Mey; REGINA, kapt. A. Gersen; HENDRIK WESTER; kapt. R.J. Reynders; LUCIA MARIA, kapt. B. Barends; GENERAAL LIST, kapt. G.A. Sandman; EENSGEZINDHEID, kapt. K. Haasnoot; WALVISCH, kapt. T. Schut; VIER GEBROEDERS, kapt. C. Vonck (van Rotterdam); ISIS, kapt. W. B. Derks; JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. T.K. Veltman (beide van Dordrecht).
Voor Dordrecht: JUNO, kapt. W.J. Chevalier; ZWIJGER, kapt. J.H. Mugge.
Voor Middelburg: ROOMPOT, kapt. H.H. de Boer; DUIVELAND, kapt. J.C. Kreye.
Voor Schiedam: GOUV.-GEN. ROCHUSSEN, kapt. G.F. Rijken (van Rotterdam).

Afbeelding
Datum 13 april 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Sydney, 26 december. Het Nederlands schip FLEVO, kapt. v.d. Mey (opm: fregat, kapt. S. van der Meij), van deze plaats naar Bombay bestemd, heeft bij het vertrekken van onze rede anker en ketting verloren.

Afbeelding
Datum 09 september 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

St. Helena, 3 augustus. Volgens brief van hier in dato 31 juli is het alhier gepasseerde Nederlandse schip FLEVO, kapt. S. van der Meij, van Bombay naar Liverpool, op het rif van Agulhas door hevige stormen uit het W en WNW belopen en heeft een groot gedeelte der koperen huid, de zijsloep met davids en toebehoren, de verschansingen van het galjoen, enz. verloren. Aan boord is overigens alles wel. (opm: zie NRC 200954)

Afbeelding
Datum 20 september 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Liverpool, 18 september. Aangekomen de FLEVO, kapt. S. van der Meij, van Bombay; aan boord alles wel.
(opm: na aankomst werd het fregat, bouwjaar 1836, in november 1854 verkocht aan Wienholt in Londen, nieuwe naam MARY WIENHOLT, kapitein Weissenhorn; op 21 juli 1858 werd het schip in St. Helena afgekeurd en waarschijnlijk verkocht voor de sloop, zie GSL 040958)

Afbeelding
Datum 04 september 1858
Krant GSL - Glasgow Sentinel, Glasgow Lanarkshire
Type bericht Verkoop schepen

St. Helena, 30 juli. De MARY WIENHOLT, kapt. Weissenhorn, van Akyab naar Londen, hier op 4 juli lek gearriveerd na zeer zwaar weer te hebben ondervonden, was de 21e geïnspecteerd, onzeewaardig bevonden en niet meer te herstellen. Een gedeelte van de lading wordt door de schoener JANE verder vervoerd. Het schip wordt d.m.v. een advertentie te koop aangeboden.
(opm: het in 1836 gebouwde fregat, de ex-FLEVO, zie NRC 200954, werd waarschijnlijk ter plaatse gesloopt.
NRC 050958
Londen, 2 september. Het Nederlandse schip OLIVIER VAN NOORD (opm: bark OLIVIER VAN NOORT), kapt. J. Timmermans, van Sydney naar Batavia, is 7 juni in Torres-straat gestrand en onmiddellijk totaal verbrijzeld. De equipage is gered door het schip SEA PARK, kapt. Smith, naar Madras bestemd. (opm: zie JB 140758 en navolgend bericht)

Afbeelding