Inloggen
JACATRA - ID 10282


Kroniekberichten

Datum 01 juni 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 31 mei. Te Rotterdam is dinsdag met goed gevolg te water gelopen bet barkschip JACATRA, groot 500 tonnen, gebouwd voor rekening van de heren M.P. Ketelaar en H. van Rijckevorsel, op de werf van de wed. E. Visser, en is daarna de kiel opgehaald van een barkschip, groot 600 tonnen, genaamd ELISE SUSANNE, voor rekening van de heer H. van Rijckevorsel.

Afbeelding
Datum 15 oktober 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 14 oktober. kapt. F.H. Eddes, voerende het kofschip CONCORDIA, de 13e dezer voor deze stad gearriveerd, rapporteert op vrijdag de 4e oktober, op de hoogte van het eiland Wight gepraaid te hebben het barkschip CATRINA (opm: CATHARINA), kapt. F. Rietmeijer, zijnde 01º08’ west van Greenwich, en op 50º32’ N.B. Nog passeerde dezelve op maandag de 7e dito, in het Kanaal op 51º09’ N.B. en 00º23’ oost van Greenwich, de fregatschepen ISIS, kapt. Abbema, en HENDRIKA, kapt. Admiraal, alsmede het barkschip JACATRA, kapt. Velthoven, tonende de Rotterdamse nommervlag nr. 118.

Afbeelding
Datum 03 juli 1841
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 1 juli. De 27e juni is hier aangekomen het Nederlandse schip ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. J.E. Strumphler, vertrokken van Brouwershaven de 14e maart.
Gisteren zijn hier aangekomen de dito bark TRITON, kapt. J.N. Schnijder, vertrokken van Amsterdam de 26e februari, en de dito bark JACATRA, kapt. D. Varkevisser, vertrokken van Rotterdam de 11e maart.
Heden zijn alhier aangekomen het dito schip ANNA EN ELIZA, kapt. P. Arenspoot, met een passagier, vertrokken van Amsterdam de 26e februari, de dito bark ERFPRINCES VAN ORANJE, kapt. Kaleshoek, vertrokken van Rotterdam de 11e maart, en de dito bark PRINCES SOPHIA, kapt. M.A. Smits, vertrokken van Rotterdam de 11e maart.

Afbeelding
Datum 30 november 1842
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 28 november. De 25e dezer zijn hier aangekomen het Nederlandse schip KONING DER NEDERLANDEN, kapt. S. van der Meij, met een passagier en Zr.Ms. troepen, vertrokken van Amsterdam de 9e augustus, het dito schip PETRUS, kapt. A. Stokvliet, vertrokken van Amsterdam de 15e augustus, de dito bark JACATRA, kapt. Varkevisser, vertrokken van Rotterdam de 9e augustus, en het dito schip ANNA EN LOUISA, kapt. G.J. van der Meij, vertrokken van Amsterdam de 18e augustus.
De 27e dezer zijn hier aangekomen de dito bark FACTORIJ, kapt. M.W. Zwart, vertrokken van Rotterdam de 2e augustus, en de dito bark BEURS VAN ROTTERDAM, kapt. W.C. Veenstra, vertrokken van Rotterdam de 14e augustus.
Heden is hier aangekomen de dito bark VLASHANDEL, kapt. P.L. Dupain, vertrokken van Rotterdam de 21e augustus.

Afbeelding
Datum 01 februari 1843
Krant JC - Javasche Courant

Postkantoor. Op aanstaande zaterdag de 4e februari 1843 zullen, aan het postkantoor te Weltevreden, brieven pakketten worden gesloten voor het Nederlandse schip JACATRA, kapt. D. Varkevisser, bestemd naar Rotterdam
Batavia, 31 januari 1843, de postmeester, J. Boshouwer
RC 020243
Rotterdam, 1 februari. Het schip JONGE LOUIS, kapt. T.M. Mulder (opm: kof, bouwjaar 1832; kapt. Timotheus Meinders Mulder), met 238 vaten terpentijn enz. van Bayonne naar Amsterdam, is de 20e januari op de hoogte van Heysant (opm: Ouessant) door de Franse brik LE BRETON, kapt. C. Danet, van Lannion naar Marseille, zodanig in de boeg aangezeild geworden, dat het binnen vier minuten tijds geheel op zijde viel en de equipage zich ternauwernood op de boegspriet van de Franse brik heeft kunnen redden, vanwaar zij sedert op een Franse vissloep overgegaan en de 22e dito te Brest aangekomen is. (opm: zie ook PGC 030243 en RC 140243)

Afbeelding
Datum 04 juni 1844
Krant AC - Amsterdamsche Courant

Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn de navolgende schepen voor deze maand bevracht, als:
Voor Amsterdam: ZEELAND, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, GOEDE VERWACHTING, RABENHAUPT, MARIA, IMMAGONDA SARA CLASINA, PETRUS, en BATO van Dordrecht.
Voor Rotterdam: MAAS, JACATRA, DRIE MARIA’S, NEÊRLANDS KONINGIN, AMBOINA, SAMARANG, JOHANN JACOB.
Voor Dordrecht: ANNA van Rotterdam.
Voor Middelburg: MERCURIUS.

Afbeelding
Datum 09 oktober 1844
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 7 oktober. De 4e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip de GOEDE VERWACHTING, kapt. F.H. Zeijlstra, de 17e juni van Amsterdam vertrokken.
De 5e dezer zijn hier aangekomen het Nederlandse schip MARIA, kapt. kapt. H.D. van Wijk, met een passagier, de 30e juni van Amsterdam vertrokken, het dito schip IMMAGONDA SARA CLASINA, kapt. H. Zoetelief, de 24e juni van Amsterdam vertrokken, het dito schip ZEELAND, kapt. J. Noord, de 30e juni van Amsterdam vertrokken, het dito schip PETRUS, kapt. A. Stokvliet, met een passagier, de 24e juni van Amsterdam vertrokken, en het dito schip EUROPA, kapt. D. Charlow, met drie passagiers en Zr.Ms. troepen, de 19e juni van Rotterdam vertrokken.
Gisteren zijn hier aangekomen het Nederlandse schip JAVAAN, kapt. P. Dekker, de 3e juli van Amsterdam vertrokken, en het dito schip de RHIJN, kapt. C. Brandligt, de 23e mei van Amsterdam vertrokken.
Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip JACATRA, kapt. D. Varkevisser, de 30e juni van Rotterdam vertrokken.

Afbeelding
Datum 06 januari 1846
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 5 januari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende schepen als:
voor Amsterdam: JOSEPHINE CATHERINE, kapt. J. Andresen, en FLEVO, kapt. S. van der Mey.
voor Rotterdam: CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. H. Hagens, en JACATRA, kapt. D. Varkevisser.

Afbeelding
Datum 15 juli 1846
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 15 juli. De 10e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip JACATRA, kapt. J.C. van der Zweep, vertrokken van Rotterdam de 21e februari.
De 11e dezer is hier aangekomen het idem schip AERT VAN NES, kapt. J. Noback, vertrokken van Amsterdam de 12e maart.
De 12e dezer zijn hier aangekomen het idem schip PRINS HENDRIK, kapt. J. Goedhook, vertrokken van Amsterdam de 6e maart, en de idem bark JOHAN JACOB, kapt. Van Geelkerken, met Zr.Ms. troepen, vertrokken van Amsterdam de 29e maart.

Afbeelding
Datum 28 september 1846
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 25 september. Op de 7e juli l.l. overleed aan boord van het barkschip JACATRA, op deszelfs uitreis naar Java, de gezagvoerder D. Varkevisser. Zijn stoffelijk overschot werd op 11 juli l.l. te Batavia onder geleide van de aanwezige koopvaardijkapiteins ter aarde gebracht.

Afbeelding
Datum 20 januari 1847
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 16 januari. Het schip JACATRA, kapt. Van der Zweep, van Batavia naar Rotterdam, alhier binnen, is met het opzeilen op Dwars-in-de-Weg aan de grond vastgeraakt, doch met adsistentie van de stoomboot weder in vlot water bij de duc d’ alven (opm: dukdalven) gebracht.

Afbeelding
Datum 28 september 1847
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 september. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de volgende schepen, als:
Voor Amsterdam: PIETER FLORISZ, kapt. F.A. Begemann Sietzes
Voor Rotterdam: SOOLO, kapt. J.R. Butter, en JACATRA, kapt. J. van der Zweep.

Afbeelding
Datum 01 maart 1848
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 februari. De 25e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark de DRIE VRIENDEN, kapt. H. de Wijn, met vijf passagiers, de 5e november vertrokken van Amsterdam, en de dito bark VIER GEBROEDERS, kapt. H. Nehée, de 20e november vertrokken van Rotterdam.
Heden is hier aangekomen de dito bark JACATRA, kapt. J.C. van der Zweep, met een passagier, de 2e november vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 01 september 1849
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 augustus. Gisteren zijn hier aangekomen de Nederlandse bark ZEEVAART, kapt. J.A. Knaap, de 6e juni vertrokken van Amsterdam, de dito bark VAN DER WERF, kapt. P. van Duyvenbooden, de 25e mei vertrokken van Amsterdam, de dito bark PRESIDENT VERKOUTEREN, kapt. C.F. Eijlerts, de 20e mei vertrokken van Amsterdam, de dito bark HOLLAND, kapt. P. Dekker, de 30e april vertrokken van Amsterdam, de dito bark BATAVIER, kapt. D. Grim, met twee passagiers, de 21e mei vertrokken van Amsterdam, de dito bark BROUWERSHAVEN, kapt. P. Jansen, de 31e mei vertrokken van Rotterdam, het dito schip JAVAAN, kapt, P. Dekker, de 28e mei vertrokken van Amsterdam, de dito bark PRESIDENT RAM, kapt. J.R. Ulrich, de 27e mei vertrokken van Rotterdam, de dito bark CERES, kapt. L.W. van Rijn van Alkemade, de 24e mei vertrokken van Amsterdam, het dito schip EUROPA, kapt. D. Keus, met zeven passagiers, de 6e juni vertrokken van Amsterdam, de dito bark MARIA ELIZABETH, kapt. J.M. Kleinhouwer, de 20e mei vertrokken van Amsterdam, de dito bark JACATRA, kapt. T. Buijs, de 11e mei vertrokken van Amsterdam, de dito bark MACAO, kapt. R.H. de Groot, met een passagier, de 5e mei vertrokken van Amsterdam, de dito bark SARA MARIA ALIDA, kapt. H.A. Tekelenburg, de 27e mei vertrokken van Nieuwediep, het dito schip PIETER CORNELISZOON HOOFT, kapt. D.C. de Boer, de 7e juni vertrokken van Schiedam, en het dito schip BERNHARD HERTOG VAN SAXEN WEIMAR, kapt. P.H. Haze, de 29e april vertrokken van Dordrecht.
Heden zijn hier aangekomen de dito schoener JOHANNA CATHARINA, kapt. D.C. Claus, de 1e juni vertrokken van Amsterdam, het dito schip HELENA CHRISTINA, kapt. L. Visser, met een passagier, de 28e april vertrokken van Rotterdam, en het dito schip JUNO, kapt. W.J. Chevalier, de 27e mei vertrokken van Dordrecht.

Afbeelding
Datum 12 januari 1850
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Te Batavia zijn uit China de volgende berichten, gedateerd 15 december, ontvangen:
- De Nederlands-Indische bark REVENANT, van Amoy naar Shanghai bestemd, met schade te Hongkong binnen, is aldaar afgekeurd en verkocht.
- Het Nederlandse schip JACATRA, van Java naar Shanghai, is met schade te Hongkong binnengelopen.
- Het Nederlandse schip CANTON, na vroeger in Amoy met schade te zijn binnen geweest, is nu, na 90 dagen reis van Singapore naar Shanghai, vermoedelijk met zware schade te Shanghai binnen.
- Het Nederlandse schip SIRENE schijnt op deszelfs langdurige reis van Batavia naar Canton met veel slecht weder te hebben moeten kampen en heeft enige schade aan de lading.

Afbeelding
Datum 22 januari 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Canton, 24 november. De JACATRA, kapt. Buys, bestemd van Batavia naar Shanghai, is de 19e dezer te Hongkong binnengelopen in lekke staat. Gedurende de 11e en 12e november had dit schip op de hoogte der Lootchoo-eilanden door een typhoon zware schade geleden, zeilen verloren, enz.

Afbeelding
Datum 25 maart 1850
Krant AH - Algemeen Handelsblad

De JACATRA is met zware schade te Hongkong binnengelopen.

Afbeelding
Datum 02 augustus 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de volgende 20 schepen, als:
Voor Rotterdam: JACATRA, kapt. Buys Jz, GENERAAL VAN DEN BOSCH, kapt. Parlevliet Jz, JACOBA HELENA, kapt. Pfeil, LAURENS KOSTER, kapt. Kleve, JONGE JAN, kapt. ? MENADO, kapt. Rijken, MARIA MAGDALENA, kapt. Popken, SIRENE, kapt. Zwart, en EUGENIE, kapt. Bargman.
Voor Amsterdam: PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Van Duyn, DIONYSIA CATHARINA, kapt. Arenspoot, CASTOR, kapt. Noodt, MARCO BOZZARIS, kapt. De Boer Czn, SUSANNA CHRISTINA, kapt. Corbière, CORNELIA EN HENRIETTE, kapt. Gollards, en JAVA, kapt. Tuk.
Voor Schiedam: OSIRIS (van Dordrecht), kapt. Stam de Jonge.
Voor Middelburg: ELIZABETH EN JOHANNA, kapt. Ballot, MERCURIUS, kapt. Veeneman, en SCHOUWEN, kapt. Kraan.

Afbeelding
Datum 25 januari 1853
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende 12 schepen, als:
Voor Amsterdam: DIONYSIA CATHARINA, kapt. C.J. Jaski.
Voor Rotterdam: DANKBAARHEID AAN DE NEDERLANDSCHE HANDEL MAATSCHAPPIJ, kapt. B.J.D. Drent; INDIA, kapt. …; JACATRA, kapt. Th. Buys Jz.; JAN VAN GALEN, kapt. P.H. de Boer; JONGE JAN, kapt. …; LAURENS KOSTER, kapt. D.R. Kleve; MARIA ADRIANA, kapt. S. van der Held.
Voor Dordrecht: OSIRIS, kapt. G. Crans; TAGAL, kapt. J.F.H. Göbel.
Voor Schiedam: LOOPUYT, kapt. C.C. Boumeester; SOOLOO, kapt. M. Korteland.

Afbeelding
Datum 02 februari 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 1 februari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn in de loop der maand januari bevracht geworden de volgende schepen, als:
Voor Rotterdam: DANKBAARHEID AAN DE NEDERLANDSCHE HANDEL MAATSCHAPPIJ, kapt. J. Krol; INDIA, kapt. R.J. Rijken; JACATRA, kapt. Th. Ruijs Jz; JAN VAN GALEN, kapt. P.H. de Boer; JONGE JAN, kapt. W. van Hoogenstraten; LAURENS KOSTER, kapt. D.R. Kleve; MARIA ADRIANA, Kapt. S. van der Held; HENDRIKA, kapt. P. Admiraal; MAPPA, kapt. J. Muller.
Voor Amsterdam: DIONYSIA CATHARINA, kapt. C.J. Jaski; OOST INDIA PACKET, kapt. B. Bakker Gz; GRAAF DIRK III, kapt A.J. van Nouhuis (van Dordrecht),’s HERTOGENBOSCH, kapt. E.J. v.d. Braak (van dito); BIESBOSCH, kapt. M. van Rijn van Alkemade (van dito); CHRISTOPHORUS COLUMBUS, kapt. G. Groeneveld; ALIDA WILLEMINA, kapt. G.E. Doornbos; CORNELIS HOUTMAN, kapt. J.H. Rolman (*); ZWALUW, kapt. H.D. Visser (*). Voor Dordrecht: OSIRIS, kapt. G. Crans; TAGAL, kapt. J.F.H. Göbel.
Voor Schiedam: LOOPUYT, kapt. C.C. Bouwmeester; SOOLO, kapt. M. Korteland.
Voor Middelburg: SCHOUWEN, kapt. H.A.W. van Reede.
NB. Uitgezonderd de beide met (*) getekende, hebben wij reeds van tijd tot tijd de bevrachtingen van bovenstaande schepen medegedeeld.

Afbeelding
Datum 29 juli 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 26 juli. Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip JACATRA, kapt. T. Buys, met een passagier, de 15e april vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 18 november 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia (opm: Djakarta), 23 september. Het alhier van Samarang (opm: Semarang) aangekomen Rotterdamse barkschip JACATRA, kapt. Buys, is de 21e bij stilte en sterke stroom op Sadoelang’s droogte vast geraakt. Het schip kwam echter spoedig vlot, doch men bevond twee voet water bij de pomp. De lading zal alhier gelost worden en het schip ter inspectie naar Onrust verzeilen. De kapitein vleit zich, dat de lading onbeschadigd gebleven is.
(opm: zie NRC 040355)

Afbeelding
Datum 25 november 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 24 november. Het Nederlandse schip JACATRA, kapt. Th. Buijs, is heden alhier uit zee teruggekomen.

Afbeelding
Datum 30 december 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Publieke verkoping van een barkschip. De ondergetekenden zullen op dinsdag de 16e januari aanstaande voor één der recherche-pakhuizen aan de Kleine Boom, voor rekening van belanghebbenden, op vendutie verkopen het gekoperd Nederlands barkschip JACATRA, groot 252 gemeten lasten, benevens al deszelfs masten, rondhouten, zeilen, staand en lopend want, ankers, kabelkettingen, water ketels en vaten, barkas, sloepen, scheepsprovisiën, enz.
A. van Ommeren & Co.
(opm: de bark, bouwjaar 1839, werd verkocht, ongetwijfeld binnen Oost-Indië; de teruggezonden zeebrief bereikte Den Haag op 25 juni)

Afbeelding
Datum 03 januari 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Publieke verkoping van een barkschip. De ondergetekenden zullen op dinsdag de 16e januari aanstaande voor een der recherche pakhuizen aan de Kleine Boom, voor rekening van belanghebbenden op vendutie verkopen het gekoperd Nederlands barkschip JACATRA, groot 252 gemeten lasten, benevens al deszelfs masten, rondhouten, zeilen, staand en lopend want, ankers, kabel-kettingen, waterketels en vaten, barkas, sloepen, scheepsprovisiën, enz, enz.
A. van Ommeren & Co. (opm: zie JB 100355)

Afbeelding
Datum 18 januari 1855
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 25 november. De JACATRA, na op Onrust gerepareerd te hebben, vertrok de 19 dezer naar Holland, doch kwam de 23 wederom uit zee terug met zware lekkage. (opm: zie ook NRC 040355)

Afbeelding
Datum 30 januari 1855
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 24 november. Het schip JACATRA, kapt. Buys, is heden lek uit zee teruggekomen.

Afbeelding
Datum 04 maart 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 9 januari. Het te Rotterdam te huis behorende barkschip JACATRA, kapt. Th. Buijs Jz, welk laatstelijk voor de tweede maal met schade en lek alhier uit zee terugkwam (opm: zie NRC 181154 en DC 180155) , zal de 16e dezer publiek worden verkocht.
(opm: de bark, bouwjaar 1839, werd verkocht, ongetwijfeld binnen Oost-Indië, zie DC 030455; de teruggezonden zeebrief bereikte Den Haag op 25 juni)

Afbeelding
Datum 10 maart 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 9 maart. Heden is van hier vertrokken naar Soerabaija het Nederlands-Indische barkschip JACATRA, thans hernaamd SOOT ALGAIR en gevoerd door kapt. Sech Bargebee. (opm; zie JB 030155, volgens de Regeerings Almanak voor Nederlandsch-Indie, jaargang 1856, SO-OOT ALGAIR, eigendom van Sech Abdulrazak bin Mohamet Sulma, te Soerabaija)

Afbeelding
Datum 03 april 1855
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Dordrecht, 2 april. Het te Batavia op 16 januari op publieke vendutie verkochte, afgekeurde schip JACATRA (bark, bouwjaar 1839, kapt. Th. Buijs Jzn) heeft circa NLG 40.000,- opgebracht, terwijl voor het afgekeurde schip JEANNETTE PHILIPPINE (opm: fregat, bouwjaar 1830, kapt. N.Rademaker) te Soerabaija NLG 27.000,- betaald werd.
De kustvaart, thans geheel en al in handen zijnde van Arabieren en Chinezen, schijnt behoefte aan meerdere schepen te gevoelen.

Afbeelding