Inloggen
PROVINCIE GRONINGEN - ID 10174


Kroniekberichten

Datum 26 november 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 25 november. Uit Groningen wordt thans gemeld, dat het aldaar in aanbouw zijnde barkschip, niet geheel voor Amsterdamse rekening is aangekocht, maar integendeel de meeste aandelen in deze bodem, die de PROVINCIE GRONINGEN zal genaamd worden en onder de directie van de heren Kranenborg en Zonen, cargadoors te Amsterdam, zal varen, aan ingezetenen der provincie Groningen toebehoren.

Afbeelding
Datum 17 oktober 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 oktober. Kapitein W. Groen, van Batavia in Texel binnen, heeft den 7 dezer, op de hoogte van de Singels (opm: ondiepten in de inham bij Winchelsea, 10 mijl west van Dungeness), in goede staat gepraaid de bark DE PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Brand, van Groningen naar Batavia (opm: eerste reis).

Afbeelding
Datum 24 oktober 1837
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Groningen, 23 oktober. Volgens brief van kapt. J.H. Brandt, van 10 oktober, was het barkschip de PROVINCIE GRONINGEN, gedestineerd naar Batavia, destijds zeilende op de hoogte van Wight en voldeed het schip in zeilen en sturen zeer goed. (opm: eerste reis)

Afbeelding
Datum 14 december 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 december. Heden is van Batavia binnengekomen het schoener-brikschip SYLPH, gevoerd door kapt. P.D. Nap, hetwelk den 5 juni van Helvoetsluis naar Falmouth vertrok, van waar het den 14 juni naar Batavia zeilde. Het genoemde schip heeft dus de reis van Hellevoetsluis naar Batavia en terug met inbegrip van het noodzakelijke oponthoud voor Java, in 6 maanden en 8 dagen afgelegd, en indien men Falmouth voor het punt van vertrek wil nemen, de Indische reis in een dag minder dan een half jaar volvoerd. Deze reis overtreft nog weder in korter duur die van het schip MARIA, kapt. D. Keus, waarvan wij vroeger melding maakten (opm: zie PGC 071137) en waaromtrent toen werd aangemerkt, dat nog wel nimmer een Nederlands schip zulk een korte heen en terugreis naar Indië had gedaan. Kapt. Keus had toch de weg van Hellevoetsluis naar Batavia en terug met het oponthoud voor die stad in 6 maanden en 26 dagen volvoerd.
Kapitein Nap rapporteert gepraaid te hebben, den 28 juni, op 29º25’ NB 18º25’ WL de bark HOOP, kapt. F.W.E. Schuchard, van Rotterdam naar Batavia; den 12 september, in Straat Sunda, onder Anjer het schip AZIA, kapt. A. Ritchie (opm: Amerikaanse vlag), van Batavia naar Middelburg, en KONING DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, van Batavia naar Dordrecht; den 13 november, op 2º3’ ZB 38º23’ WL het schip (opm: bark) PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Brand, van Amsterdam naar Batavia; zijnde aan boord van alle deze schepen alles wel.
Nog rapporteert gemelde kapitein, dat van Batavia zijn vertrokken, den 17 september, J.J. Remkes (opm: fregat MARIA), naar Amsterdam, en den 23 dito J. Keyzer (opm: fregat BATO) naar Dordrecht; dat ter rede van Batavia zijn gearriveerd, den 18 september, de schepen VROUW MARIA en ANNA, en den 20 HOLLAND, kapt. Kooy; alsmede dat den 22 van de rede van Anjer vertrokken is het schip ADELAAR, kapt. W. Smit, naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 13 juli 1838
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 12 juli. Van Groningen wordt gemeld: op den 3 juli j.l. is binnen Texel en later te Amsterdam van Batavia gearriveerd het hier gebouwde barkschip de PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Brandt. Met veel genoegen wordt hier het wel gelukken van de eerste reis van dit schip vernomen; hetzelve heeft, naar men verneemt, goed voldaan; de proef is derhalve op een voldoende wijze doorgestaan en geeft gegronde hoop, dat ook het nu bijna voltooide, op dezelve werf gebouwde, tweede barkschip (opm: ADOLF VAN NASSAU) mede aan zijn bestemming zal voldoen, en dat deze nieuwe bron van welvaart, voor deze stad en dit gewest, voortdurend zal blijven bestaan.

Afbeelding
Datum 23 mei 1839
Krant ZP - Zeepost

De 12e januari lagen ter rede van Batavia de schepen LUCIA MARIA, kapt. Wente, HOLLAND, kapt. Nannings, KONING DER NEDERLANDEN, kapt. Van Barneveld Kooij, MARIA, kapt. Ingerman, DE DRIE MARIA’S, kapt. Plokker, MARY EN HILLEGONDA, kapt. Glazener, ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. Van Duin en CECILIA, kapt. Beckmann.
Volgens brief van Batavia van de 12de januari zouden van daar vertrekken de schepen MARIA, kapt. Ingerman, naar Amsterdam, tegen ultimo januari, MARY EN HILLEGONDA, kapt. Glazener, naar Rotterdam, primo februari, DOROTHEA, kapt. Dekker, naar Amsterdam, in de loop der maand februari, JAVA’S WELVAREN, kapt. Van Delden, WALCHEREN, wijlen kapt. Bart, naar Amsterdam, STAD DORDRECHT, kapt. Van Nassau, en KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Sipkes, naar Dordrecht, PADANG, kapt. Parlevliet, ADMIRAAL ZOUTMAN, kapt. Heykoop, VASCO DA GAMA, kapt. Zeeman, naar Rotterdam, de laatste alle ultimo februari. Nog waren aldaar bezig met laden de schepen DRIE GEBROEDERS, kapt. Parma, voor Amsterdam en PROVINCIE GRONINGEN, kapt. Sikkens voor Padang, laatstgemelde om de 13e januari te vertrekken.

Afbeelding
Datum 27 juli 1840
Krant ZP - Zeepost

De 9e april lagen ter rede van Batavia de schepen HENDRIK JAN, kapt. Ruysch, STAD SCHIEDAM, kapt. De Boer, STAD UTRECHT, kapt. Rolff, de laatste om medio mei te vertrekken, STAADSRAAD BAUD, kapt. Seepe, PRINS VELDMAARSCHALK, kapt. Teunissen, ANNA EN LOUISA, kapt. De Jong, PHOENIX, kapt. Eeltjes, SARA MARIA, kapt. Rembrandt, PROVINCIE GRONINGEN, kapt. Stoelman, CERES, kapt. Ketler, en CORNELIA HENRIETTE, kapt. Bruijning.

Afbeelding
Datum 31 juli 1840
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Volgens brief van Batavia van den 10 april, zoude van daar vertrekken vóór den 20 dito het schip de PROVINCIE GRONINGEN, kapt. Stoelman, naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 29 oktober 1840
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Het schip de PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Stoelman, is de 27e oktober het Nieuwe Diep binnengekomen met adsistentie van twee loodsen, zwaar lek, met gebroken mast, verlies van zeilen en meer andere schade.

Afbeelding
Datum 30 oktober 1840
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip de PROVINCIE GRONINGEN, kapt. Stoelman, is 27 oktober in het Nieuwe Diep binnengekomen met adsistentie van twee loodsen, zwaar lek, gebroken mast, verlies van zeilen en meer andere schade.

Afbeelding
Datum 14 april 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Voor passagiers en goederen naar Batavia. De 25e dezer zal in het Nieuwe Diep zeilree liggen het gekoperd tweedeks barkschip PROVINCIE GRONINGEN, kapt. Z.H. Stoelman. Personen of families voor de overtocht naar Java van deze bodem gebruik willende maken of iemand enige goederen derwaarts te verzenden hebbende, worden verzocht zich aan te melden bij de cargadoors Kranenborg & Zonen, te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 11 mei 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip PROVINCIE GRONINGEN, kapt. Stoelman, van Amsterdam naar Batavia, is de 1e mei ter rede van Deal binnengelopen, doch heeft de 3e dito de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 28 augustus 1841
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 23 augustus. Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse bark LAURENS KOSTER, kapt. D.R. Kleve, vertrokken van Rotterdam de 23e april, de dito bark PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Stoelman, vertrokken van Amsterdam de 29e april, het dito schip LUCIA MARIA, kapt. H. Winte, vertrokken van Amsterdam de 17e april, en de dito bark het ZEEPAARD, kapt. J. Giltjes Lzn., met een passagier, vertrokken van Middelburg de 1e mei.

Afbeelding
Datum 17 januari 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Scheepstijdingen. Het schip PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Stoelman, van Batavia te Samarang gearriveerd heeft volgens brief van Batavia dd. 2 oktober een der masten verloren.

Afbeelding
Datum 03 februari 1842
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 2 februari. Het schip PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Stoelman, van Batavia te Samarang met gebroken mast aangekomen, had, volgens brief van daar van de 7e oktober, een nieuwe mast ingezet en zou binnen acht dagen gereed worden om de reis langs de kust voort te zetten.

Afbeelding
Datum 01 maart 1842
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Kapitein Jaski, van Batavia in Texel binnen, rapporteert de 18e december op 34º50’ ZB 23º13’ WL, gepraaid te hebben het schip DE PROVINCIE GRONINGEN, kapt. Stoelman naar Batavia naar Amsterdam (opm: reisbestemming onduidelijk).

Afbeelding
Datum 18 maart 1842
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Kapitein Visser, van Batavia in Texel binnen, rapporteert de 4e januari op 32º31’ ZB 14º17’ OL gepraaid te hebben het schip PROVINCIE GRONINGEN, kapt. Stoelman, van Batavia naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 31 maart 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Stoelman, van Batavia met koffie, suiker, tin, bindrotting.

Afbeelding
Datum 15 april 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Stadsnieuws. Hedenmorgen is in het entrepot-dok het barkschip DE PROVINCIE GRONINGEN, terwijl men bezig was het laatste gedeelte der lading te lossen, plotseling omgekanteld; zodat de masten tegen de pakhuizen de 4 Jaargetijden geslagen zijn. De kapitein bevond zich in de kajuit en verscheidene matrozen op en tussendeks; gelukkig echter heeft niemand bij dit ongeval enig letsel bekomen.

Afbeelding
Datum 19 april 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 18 april. De wederoprichting van het driemast-schip PROVINCIE GRONINGEN, in het entrepôt-dok, is jongstleden zaterdag (opm: 16 april) gelukkig tot stand gebracht en wordt bij deze gelegenheid bijzonder geroemd de vriendelijke hulpvaardigheid van de heer A. Roepel, equipagemeester aan ’s Rijks werf alhier, die behalve door het beschikbaar stellen van een ’s lands kiellichter, met de benodigde manschap, ook vooral door zijn persoonlijk toezicht en bestuur, zeer veel tot het welslagen der zaak heeft toegebracht.

Afbeelding
Datum 28 april 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Publieke verkoping, ten overstaan van de deurwaarder J. Copius Peereboom, op vrijdag de 29e april 1842, ten 10 ure precies, aan het Pakhuis De Paarel, op de Wittenburgergracht, te Amsterdam, van een partij beschadigde scheepsgoederen, provisies, enz., alles afkomstig van het barkschip PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Stoelman. Alles om contant geld, te bezichtigen des morgens ten 7 ure op de dag der verkoping.

Afbeelding
Datum 21 februari 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Voor passagiers en goederen van Amsterdam naar Batavia: het barkschip DE PROVINCIE GRONINGEN, gevoerd door kapt. J.H. Stoelman en voerende een bekwame scheepsdokter, zal vermoedelijk in de maand maart van Amsterdam naar Batavia vertrekken. Personen van deze gelegenheid voor de overtocht naar Neerlands-Indien als passagiers wensen gebruik te maken of enige goederen derwaarts te laden hebbende, worden verzocht zich te adresseren bij de cargadoors Kranenborg & Zonen.

Afbeelding
Datum 13 maart 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Voor passagiers en goederen van Amsterdam naar Batavia het barkschip DE PROVINCIE GRONINGEN, gevoerd door kapt. J.H. Stoelman en voerende een bekwame scheepsdokter, zal de 15e maart in het Nieuwe Diep tot vertrek gereed liggen. Personen van deze gelegenheid voor de overtocht naar Nederlands Indien, als passagiers wensende gebruik te maken of enige goederen derwaarts te verzenden hebbende, worden verzocht zich te adresseren bij de cargadoors Kranenborg & Zonen.

Afbeelding
Datum 12 juli 1843
Krant JC - Javasche Courant

Scheepsberichten. Batavia. Aangekomen.
7 juli. Nederlandse bark MARGARETHA CATHARINA, kapt. J.H. Seluppets (opm: J.H. Schippers), vertrokken van Amsterdam de 3e januari met drie passagiers; dito schip ADMIRAAL ZOUTMAN, kapt. L. Heijkoop, vertrokken van Rotterdam de 19e maart, met enige passagiers.
9 juli. Nederlandse bark DE PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J. Stoelman, vertrokken van Amsterdam de 9e maart; dito schip PIETER FLORISZ., kapt, D. Boes Lutjens, vertrokken van Amsterdam de 26e maart.
10 juli. Nederlands schip HELENA CHRISTINA, kapt. L. Visser, vertrokken van Rotterdam de 21e maart.

Afbeelding
Datum 23 december 1843
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 22 december. Het schip DE PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Stoelman, van de Wijnkoopersbaai naar Amsterdam, te St. Helena gearriveerd, had, volgens brief van daar van de 6e november, gedurende de overtocht veel slecht weer doorgestaan en schade bekomen, waarom het zou gelicht worden, ten einde de nodige reparaties te kunnen bewerkstelligen.

Afbeelding
Datum 23 december 1843
Krant LP - Le Précurseur (Antwerpen)
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

St. Helena, 10 november. Het Nederlandse schip PROVINCIE GRONINGEN (opm: bark, bouwjaar 1837; kapt. J.H. Stoelman) is hier op 30 oktober vanuit Batavia met bestemming Amsterdam met schade aangekomen. Het schip is afgekeurd. (opm: zie RC 231243, AH 251243, PGC 291243 2x)

Afbeelding
Datum 29 december 1843
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip PROVINCIE GRONINGEN, kapt. Stoelman, van de Wijnkoopersbaai naar Amsterdam, te St. Helena aangekomen, heeft, volgens brief van daar van 2 november, op de hoogte van de Kaap de Goede Hoop veel slecht weder doorgestaan en zware zeeën overgekregen, waardoor het hek ontzet geraakt en veel water in het schip gekomen was. Hetzelve was aanvankelijk nagezien geworden en had de koffie uit de piek beschadigd gelost, waarna een nadere inspectie zoude plaats hebben. Volgens nader bericht van kapt. Charlau, van Batavia te Brouwershaven binnen, is het schip PROVINCIE GRONINGEN de 7e november te St. Helena afgekeurd. (opm: zie LP 231243)

Afbeelding
Datum 29 december 1843
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Het te St. Helena afgekeurde schip PROVINCIE GRONINGEN, kapt. Stoelman, zal aldaar met de inventaris en het beschadigde gedeelte der lading verkocht worden, terwijl de gezonde lading naar Amsterdam zal worden vervoerd. (opm: zie LP 231243)

Afbeelding
Datum 08 januari 1844
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

St. Helena, 20 november. Het schip de PROVINCIE GRONINGEN (opm: bark, bouwjaar 1837), kapt. J.H. Stoelman, van Wijnkoopersbaai naar Amsterdam, alhier afgekeurd, heeft, nadat de Inventaris bevorens was verkocht geworden, in publieke veiling GBP 70 opgebracht; van de lading waren 200 balen koffie zwaar beschadigd verkocht en men vreesde echter nog 200 à 300 balen wegens beschadigdheid te zullen moeten verkopen.

Afbeelding
Datum 13 maart 1844
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

St. Helena, 23 januari. Kapt. Richardson, GEORGIANA, uitgezeild naar Amsterdam met een gedeelte der lading van het aldaar afgekeurde schip PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Stoelman, van Wijnkopersbaai (opm” zie PGC 291243).

Afbeelding