Inloggen
MERCATOR - ID 10024


Kroniekberichten

Datum 11 januari 1828
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Antwerpen, den 6 januari. Vrijdag is hier van de werf van de scheepsbouwmeester De Carpentier van stapel gelopen een schip van 300 ton, hetwelk gebouwd is voor rekening van de Nederlandsche Handel Maatschappij, en de naam MERCATOR voeren zal. Gisteren zijn op die zelfde werf de stevens gericht voor de brik KAREL EN PIETER, voor rekening van de heren Elsen en Van Linden van deze stad.

Afbeelding
Datum 29 mei 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 28 mei. De 27e dezer, des morgens, zeilden uit de Maas EENDRAGT, kapt. H.T. Smith en DE HOOP, kapt. K.Z. Schut, naar ….; CARL JULIUS, kapt. L. Pust en HERMAN, kapt. J.C. Freeker, naar de Oostzee; DE HOOP, kapt. H.B. Engelsman, naar Northshields; DE GOEDE VERWACHTING, kapt. M.P. de Jonge, naar Alnmouth; DE VEENSTROOM, kapt. H.S. Hoveling, naar Leith en arriveerde ALGEMEEN BELANG, kapt. J. Goudappel, van Lissabon.
De 28e, des morgens, arriveerden van Helvoetsluis, DE VREEDE, kapt. J. Cauw, van Lissabon en Villanova; AURORA, kapt. J.N. Stein, van Riga en PROVIDENTIA, kapt. P. Ahrens, van Memel.
De 28e dezer, des morgens, zeilde uit de Maas VRIENDSCHAP, kapt. H. Drewes, naar de Oostzee en arriveerden JOHANNIS EN WILHELMINA, kapt. D. Mooijekind, van Hull en DE ANNA ELISABETH, kapt. S. Harken, van Memel.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild DE TWEE GEBROEDERS, kapt. J.K. Potjewijd, naar…. ; DE JONGE JOHANNA, kapt. W.J. Poel, naar Petersburg; AURORA, kapt. J.C. Maak, naar Rostock; JUPITER, kapt. J.H. Mandels, naar Bremen; MERCATOR, kapt. P. Landsberg, naar Batavia; DE MERCURIUS, kapt. J. Roose, naar Colchester en LA JOYEUSE ARRIVÉE, kapt. J.A. Bunnemeijer, naar Londen.
Te Antwerpen zijn gearriveerd JACOBA, kapt. E.M. de Jonge, van Marennes; DE HERSTELLING, kapt. Jans, van Havre; ELISA, kapt. Preuke en JOANNA, kapt. Van Puijvelde, van Londen.

Afbeelding
Datum 07 oktober 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 5 oktober. Het schip MERCATOR, kapt. P. Landberg, van Antwerpen naar Batavia, te Fernambuck binnen, heeft de 24e juli de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 09 oktober 1828
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 6 oktober. Heden arriveerden alhier het schip ROTTERDAMS WELVAREN, kapt. A. Schaap, met twee passagiers, de 14e juni vertrokken van Rotterdam, en de brik MERCATOR, kapt. P. Landberg, de 24e mei vertrokken van Antwerpen.

Afbeelding
Datum 21 mei 1829
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Den 19 mei is te Batavia gearriveerd de brik MERCATOR, kapt. P. Landberg, den 27 maart van Perzië vertrokken.

Afbeelding
Datum 07 juli 1829
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Te Batavia gearriveerde schepen:
4 juli: de stoomboot VAN DER CAPELLEN, kapt. F.W.E. Lange, met vijf passagiers, de 2. juli van Samarang, en de brik INGSOEN, kapt. Lim Boensan, de 25. juni van Rembang; de 5. juli: de bark DIEDERIKA, kapt. J. Hector, met vier passagiers, den 30. juni van Samarang.
Van Batavia vertrokken schepen:
4 juli: Zr.Ms. brik DOURGA, luit.t.zee 1e klasse Van Jordaan, koers stellende om de west, en het schip OEY SINJO, kapt. Hiap Tjoensoey, naar Pekalongang; de 5. juli de schoener DIANA, kapt. C.S. Newman, met Zr.Ms. troepen naar Riouw.
Ter rede van Batavia liggende schepen: Zr.Ms. korvet ANNA PAULOWNA en de koopvaardijschepen AUGUSTE, DE HOOP VAN ALBLASSERDAM, JAVA, NATHALIE, HELENA, APOLLO, OEMAR OSMAN, FATTOL KAHIER, SUMANAP, HOGOAN, DE SCHELDE, TIKSOEN, de stoomboot VAN DER CAPELLEN, de brikken LE HÉROS, MERCATOR, MERKUS, HARRIET, BENKOELEN, DOROTHEA, GOANLIE, PEANGHOEY en INGSOEN, de barken FELICITAS, ALLIANCE en DIEDERIKA, de schoeners KIM SOENHOAT, SEMANGKA en DOLPHIJN, en tien buitenlandse schepen.
Te Samarang gearriveerde schepen:
28 juni het schip VROUW HELENA, kapt. MacKenzie, met drie passagiers, den 21 juni van Timor Koepang vertrokken; de 30 juni de stoomboot VAN DER CAPELLEN, kapt. F.W.E. Lange, met zeven passagiers, den 27 juni van Batavia vertrokken, de schoener BLORA, kapt. Berest, met een passagier van Pamanoekan, en Zr.Ms. brik NAUTILUS, luit.1e klasse De Gelder, van een kruistocht.
Van Samarang vertrokken schepen:
27 juni de schoener TARTAR, kapt. R. Symons, naar Soerabaija; 30 juni de bark DIEDERIKA, kapt. J. Hector, met vier pasagiers naar Batavia, en het schip CORNELIS HOUTMAN, kapt. De Jong, met drie passagiers naar Batavia.
Te Soerabaija gearriveerde schepen:
28 juni de brik FOENGSIE, kapt. Lim Tiamko, de 15 juni van Timor-Koepang; 29 juni Zr.Ms. roei-kanonneerboot No.9, kapt. A. Beijer, den 22 juni van Banjoewangie; 30 juni het schip GRACE, kapt. D. Alles, met een passagier, den 14 juni van Batavia, en de brik KONING DER NEDERLANDEN, kapt. D. van Delden, met Zr.Ms. troepen, de 14 juni van Batavia vertrokken.
Van Soerabaija vertrokken schepen:
28 juni Zr.Ms. roei-kanonneerboot No.14, kadet D. van der Deussen, koers stellende om de oost; 29 juni de brik TEKSING, kapt. P. Potter, naar Batavia.
Ter rede van Soerabaija liggende schepen:
Zr.Ms. korvetten ATALANTA en ZWALUW, Zr.Ms. brik ORESTES, Zr.Ms. schoeners ZEPHYR en CASTOR, Zr.Ms. roei-kanonneerboot No.9, en de koopvaardijschepen AURORA, FATALKAIR, MARQUIS OF HASTING, CAROLINA EN JACOBA, JOEDIL BARIE, BOEROENG, en GRACE, de brikken LIM KIMSOEN, GOENOENG APIE, TJINGSOEN, MARGARETHA ENGELTINA, FOENGSIE en KONING DER NEDERLANDEN, en de schoeners ANNA en DRAKe, en drie buitenlandse schepen.
Te Grissee gearriveerde schepen:
29 juni het schip IJDROSIE, kapt. Sech Said bin Awal Algatoor, van Amboina, en de schoener FATHAL MOLIEN, kapt. Said Oemar Baharoon, van dito.
Van Grissee vertrokken schepen: geen
Ter rede van Grissee liggende schepen:
IJDROSIE, PHATA RACHMAN, JAIDUL KARIM, HAPIPA HAWIA, JOUSSOOR, PATAHOOL SALAM, LORD MINTO en JADUL BARIE, de brikken GEAP GOWAN, BOEANG BESSIE, POMPELMOES, BERKAT ANJAR en NAWAT ALIE JOESOOR, en de schoeners FATHAL MOBIN en LAMBER.

Afbeelding
Datum 06 april 1830
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 4 april. Gisteren arriveerde alhier de bark DIEDERIEKA, kapt. J. Hector, de 4e maart vertrokken van Calcutta, en heden arriveerden alhier het schip AUGUSTE, kapt. J.F. Flemming, de 23 december vertrokken van Antwerpen, en de brik MERCATOR, kapt. P. Landberg, met een passagier, de 24e januari vertrokken van de Golf van Perzië.

Afbeelding
Datum 11 januari 1831
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 7 januari. Heden arriveerden alhier het schip JOHANNA CORNELIA, kapt. G.M. Jansen, den 8 september vertrokken van Rotterdam en de brik MERCATOR, kapt. P. Landberg, den 24 november vertrokken van de Golf van Perzië.

Afbeelding
Datum 01 november 1831
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. N. Montauban van Swijndregt, H. Montauban van Swijndregt en Fredrik van Dam, makelaars te Rotterdam, als lasthebbende van hun principalen, zijn van mening op dinsdag den 8 november 1831, des namiddags ten 4 uur, in het lokaal, op de hoek van de Scheepmakershaven en Bierstraat, Wijk A, No. 458, publiek te veilen: Het snelzeilende Nederlandse gekoperde tweedeks brikschip, genaamd MERCATOR, thans gevoerd wordende door kapt. Peter Landberg, volgens meetbrief lang 27 el 90 duim, wijd 4 el 77 duim, hol 3 el 97 duim en alzo groot 235 tonnen of 124 lasten, met alle deszelfs rondhout, staande en lopend want, twee kettingkabels, ankers, touwen, zeilen, geschut en verder zeer complete inventaris, zoals hetzelve thans is liggende in de Zalmhaven, achter de scheepstimmerwerf St. Joris, alwaar hetzelve van heden af door de gegadigden kan worden bezichtigd. Iemand nadere onderrichting begerende adresseert zich bij bovengemelde makelaars. NB. Het voorsch. schip is in het jaar 1828 nieuw gebouwd met koperen bouten.

Afbeelding
Datum 16 januari 1832
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia ligt in lading te Rotterdam het Nederlandse snel zeilende gekoperde schip JACOBUS, kapitein B. van der Tak, hebbende goede inrichtingen voor passagiers.
Adres bij de heren Kuyper, Van Dam en Smeer, en Hudig en Blokhuyzen en bij de kapitein aan boord van het schip.

Afbeelding
Datum 19 januari 1832
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia ligt in lading te Rotterdam het Nederlands snel zeilende, gekoperde schip JACOBUS, kapt. B. van der Tak, hebbende goede inrichtingen voor passagiers.
Adres voor goederen en passagiers bij Kuijper, Van Dam en Smeer en Hudig en Blokhuijzen en bij de kapitein van het schip.

Afbeelding
Datum 28 januari 1832
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia liggen in lading te Rotterdam:
Het Nederlands nieuw gekoperd schip ANTHONIJ, kapt. H. Bruhn, om bij open water, op
den 15 februari te zeilen.
Het Nederlands nieuw gekoperd schip JACOBUS, kapt. B. van der Tak, om op den 10
maart te zeilen.
Het Nederlands gekoperd schip MARIA, kapt. J. Admiraal, om op den 1 april te zeilen.
Het Nederlands nieuw gekoperd schip DE JONGE ADRIANA, kapt. J.A. Pronk, om op den
30 april te zeilen.
Adres voor passagiers en goederen bij de heren Kuijper, Van Dam en Smeer, Hudig en Blokhuijzen en bij de kapiteins aan boord van de schepen.

Afbeelding
Datum 17 maart 1832
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 15 maart. Vertrokken: JACOBUS, kapt. B. v.d. Tak, naar Batavia. Bij vertrek van de post, een Hollands 3-mastschip in het gezicht zijnde AUGUSTA, kapt. H. Peters, van Ostende.

Afbeelding
Datum 21 juli 1832
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 18 juli. Heden zijn alhier gearriveerd de bark JACOBUS, kapt. B. van der Tak, met enige passagiers, den 15 maart vertrokken van Rotterdam, en de brik ONDERNEMING, kapt. J.A. Engels, met een passagier, den 31 maart vertrokken van Amsterdam

Afbeelding
Datum 27 november 1832
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 26 november. Sedert den 4 juni tot den 21 juli dit jaar zijn te Batavia uit Nederland aangekomen de schepen CLARA HENRIETTA, kapt. W. Blom, DRIE GEBROEDERS, kapt. K.H. Ruyl en DE ONDERNEMING, kapt. J.A. Engels, van Amsterdam; MARIA, kapt. J.A. Pronk, BATAVIER, kapt. J. Joossens en JACOBUS, kapt. B. van der Tak, van Rotterdam; KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, van Dordrecht en DE ZEEUW, kapt. J.J. ter Hofstede, van Middelburg; en zijn van daar uitgezeild HANDEL-MAATSCHAPPIJ, kapt. P.H. Willers, VROUW HENRICA, kapt. J.C. Topper, SURINAME, kapt. W. Landsaat en ANNA CATHARINA, kapt. S.H. Veer, naar Amsterdam; DE HARMONIE, kapt. P. Rijnbende, DE COCK, kapt. J.M.F. Flemming en BATAVIER, kapt. A. Schaap, naar Rotterdam en DE STAD DORDRECHT, kapt. K. Schinkel, naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 18 december 1832
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 december. Het schip JACOBUS, kapt. B. van der Tak, van Batavia naar Rotterdam, is volgens brief van Rotterdam van den 13 dezer, van de vijandelijkheden met Engeland en Frankrijk onderricht zijnde, te Corunha binnengelopen.

Afbeelding
Datum 16 april 1833
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 13 april 1833. Lijst der uit Nederlands Indië vertrokken schepen, welke tussen de 1e september en de 5 december l.l. (opm: 1832) St. Helena hebben aangedaan:
27 september: het Nederlands schip IJSTROOM, kapt. Oosterloo, van Padang naar Amsterdam, en de Nederlandse brik HARMONIE, kapt. P. Rijnbende, van Batavia naar Rotterdam.
28 september: het Nederlandse schip MARIA, kapt. J.A. Pronk, van Batavia naar Rotterdam.
2 oktober: De Nederlandse bark JACOBUS, kapt. B. van der Tak, van Batavia naar Rotterdam.
19 oktober: het Nederlandse schip ZEEUW, kapt. J.J. ter Hofsteede, van Batavia naar Middelburg.
26 november: het Nederlandse schip MINERVA, kapt. G.H. Ahlers, van Batavia naar Amsterdam
27 november: het Nederlandse schip JONGE ADRIANA, kapt. M. Schaap, van Batavia naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 25 juni 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 24 juni. De 21e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis CHARLOTTE, kapt. J.C. Spiegelberg, van Greifswald; de 22e, des namiddags, DE JONGE ELIZABETH, kapt. H. de Wit en JACOBUS, kapt. B. van der Tak, van Batavia, laatst van La Coruña; DE VROUW MARIA, kapt. H. Schulte, van Cardiff en HALO, kapt. E. Utting, van Hull.
De 23e dezer, des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis RIBBLE, kapt. S. van Delden.

Afbeelding
Datum 07 september 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 6 september. De 4e dezer, des namiddags, zeilden van Helvoetsluis FORTUNA, kapt. J.C. Tames, naar St. Ubes en HELENA, kapt. C. Piek, naar Kaapwerth; de 5e, des morgens, BAREND HAITSMA VIËTOR, kapt. J.H. van Wijk, naar Liverpool; DE VROUW ANNA, kapt. H.K. Wijkmeijer, naar Cardiff; INDIAAN, kapt. H.B.C.H. Ruysch, DE MAAS, kapt. M. van Velthoven, HARMONIE, kapt. P. Rijnbende, DE NEDERLANDSE NIJVERHEID, kapt. A.L. van der Valk en JACOBUS, kapt. F.W. Meineke, naar Batavia; ALEXANDER, kapt. A.S. Cassie, naar Suriname.
De 4e dezer, des namiddags, zeilde uit de Maas FORTUNA, kapt. D.H. de Boer, naar Cette; ENGELINA, kapt. R.H. Bok, naar Liverpool.
De 5e dezer, des namiddags, zeilde van Helvoetsluis DE TWEE GEBROEDERS, kapt. E.J. Drent, naar …. en arriveerden CHARLOTTE, kapt. J.C. Spiegelberg, van Greifswald; ALXANDRINE, kapt. C.K. Vugt, van Riga en HENRICUS BERNARDUS, kapt. H.J. Beekman, van Koningsbergen., de 6e, des morgens, zeilden DE DRIE GEBROEDERS, kapt. C. Smith, naar Marseille; DE VROUW ANNA, kapt. G. Don, naar Lissabon; JOHANNA GEERTRUIDA, kapt. G. Pybes en CONCORDIA, kapt. A.E. Pot, naar Liverpool; FROUWINA, kapt. K. Pijbes, naar Shields en arriveerden CATHARINA JOSEPHINA, kapt. P.J. Muntendam, van St. Petersburg en JANTINA ENGELINA, kapt. P.P. Kolk, van Texel, als bijlegger naar Sunderland.
De 6e dezer, des morgens, arriveerden te Brielle DE JUFVROUW MARIA, kapt. C. van Duffelen, van Riga.
In Texel zijn uitgezeild Zr.Ms. fregat PALEMBANG, kapt.-luitenant Zwaanehals, naar Batavia, Zr.Ms. korvet PALLAS, kapt.-luitenant Buis, naar Suriname.

Afbeelding
Datum 25 december 1833
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 23 december. De 20 dezer is alhier aangekomen het schip ANNA CATHARINA, kapt. S.H. Veer, de 13 augustus vertrokken van Amsterdam, en het schip BATAVIA, kapt. P. Blair, de 17 oktober vertrokken van Ceylon; de 23 december zijn alhier aangekomen het schip ZUID HOLLAND, kapt. P.S. Schuil, met een passagier, de 14 augustus vertrokken van Rotterdam, het schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, de 14 augustus vertrokken van Dordrecht, het schip VASCO DA GAMA, kapt. C. Brandaris, de 8 september vertrokken van Rotterdam, en het schip JACOBUS, kapt. T.W.. Meineke, met een passagier, de 5 september vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 02 mei 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 30 april. HARMONIE, kapt. W.L. Veen, van Bordeaux; MARGINA, kapt. J.P. Boer, van Oleron; EMILIE FREDERIKA, kapt. C.L. Brandt, van Antwerpen.
Vlie, 29 april. VROUW ELISABETH, kapt. J.H. Cappen, van Oosterisoer.
Batavia, 23 december. ZUID-HOLLAND, kapt. P.S. Schuil, VASCO DA GAMA, kapt. C. Brandaris en JACOBUS, kapt. Meincke, alle drie van Rotterdam; DE KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, van Dordrecht.
St. Helena, 13 februari. WILLEM, kapt. A. Plug en JONGE JAN, kapt. H.J. Bonn, van Batavia, dezelve zijn des anderen daags naar Rotterdam gezeild. 26 februari: Y-STROOM, kapt. A.F. Oosterloo, van Batavia, is de volgende dag naar Amsterdam vertrokken.
Kadix, 27 maart. WILHELMINA LAURENCIA, kapt. Swart, van Dordrecht.
Hull, 24 april. TWEE VRIENDEN, kapt. O.G. Bakker, van Amsterdam.
Livorno, 15 april. DE HARMONIE, kapt. J.H. Henning, van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 12 juni 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 9 juni. Gisteren namiddag zeilden naar zee: de VROUW ELIZABETH, kapt. C. van Gelderen, naar Kadix; de HOOP, kapt. J. Hellinga, naar Liverpool; en arriveerden uit zee: de MAAS, kapt. M. van Velthoven, van Batavia, en VROUW GEZINA, kapt. J.I. van der Woude, van de Eems. Heden morgen zeilde naar zee: WILLEMINA LAURENTIA, kapt. J.J. Swart, op avontuur. De wind N.
Den 10 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: PRINCE FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. F. Scharpete, van Calais. Een Hollandse bark in het gezicht. De wind Z.W.
Brielle, 9 juni. Niet gepasseerd. De wind N.O.
Den 10 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: BATAVIER, D. Dunlop, van London; VROUW HELENA, kapt. J.J. Aden, van Emden; HOLLANDER, kapt. M. Boysen van Cuba; VROUW ALIDA, kapt. P.T. Swiers, van Bordeaux, en TRESSINA, kapt. W. Giaitz, van Oleron als bijlegger. De wind W.Z.W.
Maassluis, 10 juni. Heden arriveerde uit zee: JACOBUS, kapt. F.W. Meincke, van Batavia. De wind W.

Afbeelding
Datum 01 juli 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia liggen in lading te Rotterdam voor passagiers en goederen:
Het fregatschip BATAVIA, kapt. H. Bruhn, om op de 4e juli gereed te zijn.
Het barkschip JACOBUS, kapt. J. Lourens, om op de 4e juli gereed te zijn.
Het fregatschip ANTHONY, kapt. B. van der Tak, om op de 25e dito gereed te zijn.
Het fregatschip NEERLANDS KONING, kapt. P. Vis, om op de 10e augustus gereed te zijn.
Het fregatschip PRINSES MARIANNE, kapt. J. Admiraal, om op de 30e dito gereed te zijn.
Adres bij de heren Kuyper, Van Dam en Smeer, Hudig en Blokhuyzen en bij de kapiteins.

Afbeelding
Datum 08 juli 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 4 juli. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: HARMONIE, kapt. H.K. Potjewijd, van St. Petersburg. Heden morgen zeilde naar zee: NIJVERHEID, kapt. T.J.J. Bouman, naar Batavia.
Den 5 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: MARGARETHA, kapt. H. Hagers, van Suriname; VROUW HELENA, kapt. F.J. de Winter, van Newcastle. Heden morgen zeilden naar zee: JOSEPH LOUIS, kapt. P. Klerks, en EENZAAMHEID, kapt. P. Kievit, beiden naar Antwerpen; ELISABETH, kapt. S.J. Brouwer, naar Noorwegen, en JACOBUS, kapt. J. Lourens, naar Batavia.
Den 6 dito. kapt. H. Hagers (opm: MARGARETHA) is gisteren nacht met het onder zeil gaan tegen het Goerese strand aan de grond vastgeraakt, men in bezig om de lading te lossen en heeft twee loodsboten en manschappen bij zich tot assistentie.
Kapt. J. Lourens, die gisteren gemeld naar zee zeilde, is niet in zee gekomen, maar ligt buiten de Goerese haven ten anker. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: AURORA, kapt. H. Nieman, van Riga.
Brielle, 5 juli. Heden zeilden naar zee: ANNA MARGARETHA, kapt. H.E. Leefoge, naar Noorwegen; GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, naar Duinkerken; FREDRICA, kapt. H. Numan, naar de Oostzee; AURORA, kapt. H.G. Walle, en ANNA, kapt. H.W. Graanhoff, beiden naar Bergen.
Den 6 dito. De op gisteren naar zee gezeilde schepen zijn wel in zee gekomen, en zeilden nog naar zee: VROUW JELTINA, kapt. L.P. de Vreede, naar Hull; GEZINA, kapt. M. Koobs, naar de Eems; en arriveerden uit zee: VROUW MARIA, kapt. H. Schults, van Libau, en ONDERNEMING, kapt. H.G. Henrichs, van Emden; de laatste ligt als bijlegger op order.
Maassluis, 5 juli. Heden morgen zeilde naar zee: HOOP OP FORTUIN, kapt. A.K. Visker, naar Hamburg.
Den 6 dito. Kapt. Henrichs is heden van hier naar Rotterdam opgezeild.

Afbeelding
Datum 15 juli 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 11 juli. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: HELENA CHRISTINA, kapt. B.J. Martens, van Batavia; GUIANA, kapt. F. Popken, van Suriname; CATHARINA JULIA, kapt. D.H. Hazewinkel, van Sunderland. Heden morgen arriveerden uit zee: NIJVERHEID, kapt. P.H. Puister, van Oleron, en ACTIVE, kapt. J. Brijant, van Bristol.
(opm: dit was de laatste reis van de hoeker GUIANA, bouwjaar 1809; op 20 september 1834 werd de zeebrief geretourneerd met de mededeling ‘schip is gesloopt’)
Den 12 dito. Heden morgen zeilden naar zee: HENDRICA ELISABETH, kapt. D. Miercke, naar Smirna; KAREL HENRICH, kapt. J.C. Langhoff, naar de Oostzee; CATRINA, kapt. E.H. Briens, naar Emden; MERWESTROOM, kapt. J.J. Stroobuur, naar Bergen; JACOB CORNELIS, kapt. B.H. Schuring, naar Archangel; LYNX, kapt. C. v.d. Linden, naar Marseille.
Den 13 dito. Gisteren namiddag zeilden naar zee: JACOBUS, kapt. J. Lourens, naar Batavia; FREDRICA, kapt. S.G. Fonck, naar de Oostzee. Heden morgen arriveerden uit zee: LIEFDE, kapt. K. Hagendoorn, van Nerva; VROUW MAARTJE, kapt. J. Spanjersberg, van Lissabon, en zeilde naar zee: BATAVIA, kapt. H. Bruhn, naar Batavia, dezelve is onder de Goerese haven ten anker gekomen.
Brielle, 11 juli. Heden morgen arriveerden uit zee: WELKOMST, kapt. J.R. Brons, van Bordeaux; GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, van Duinkerken.
Den 12 dito. Heden zeilden naar zee: FELIX, kapt. J.J. Cramer, naar Bergen; JULIANA, kapt. J.F. Mulder, naar Stralsund, en ELISABETH EN CORNELIA), kapt. P. Jansen, naar Liverpool.
Maassluis, 12 juli. Heden zeilden in zee: CLARA, kapt. J.J. Ehmke, naar Elseneur: GOEDE VERWACHTING, kapt. F. Wijnstok, naar Stettin; TWEE GEBROEDERS, kapt. J.R. Bossinga, naar St. Petersburg.

Afbeelding
Datum 22 oktober 1834
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 20 oktober. De 17e dezer zijn alhier aangekomen de brik CLARA HENRIETTE, kapt. H. Blokziel, vertrokken van Amsterdam de 8e februari (opm: een uitzonderlijk lange reis), en de brik DANKBAARHEID, kapt. J.H. Hazewinkel, vertrokken van Dordrecht de 29e juni.
De 18e dezer zijn alhier aangekomen het schip MARIA FREDERIKA, kapt. F.H. Zeijlstra, vertrokken van Amsterdam de 21e juni, en het schip HELENA, kapt. W. Blom, vertrokken van Amsterdam de 23e juli.
Gisteren is alhier aangekomen de brik ELIZA, kapt. H. Peters, vertrokken van Rotterdam de 2e juli.
Heden zijn alhier aangekomen het schip JACOBUS, kapt. J. Laurenz, vertrokken van Rotterdam de 12e juli, het schip DE ZEEUW, kapt. J.J. ter Hofsteede, vertrokken van Middelburg de 1e juli, het schip PHENOMENE, kapt. F.P. Hoed, vertrokken van Vlissingen de 7e juni, het schip J.C.J. VAN SPEIJK, kapt. J.C.F. Lupke, vertrokken van Rotterdam de 29e juni, en de brik ROTTESTROOM, kapt. J.H. Deuling, vertrokken van Rotterdam de 20e juni.

Afbeelding
Datum 07 januari 1835
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 4 januari. Wegens de vorst zijn alhier in de haven gekomen DE ZEEMEEUW, kapt. C. Noordhoek, van Lissabon nar Rotterdam; alsmede JACOBUS, kapt. S. Lourens, onlangs van Batavia.

Afbeelding
Datum 04 januari 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Provincie Zeeland, 31 december. Door de Nederlandse bark JACOBUS, van Rotterdam, is de tijding aangebracht, dat bij deszelfs vertrek van Java Zr.Ms. fregat DIANA, gecommandeerd door de officier Johr, met de nodige beschikbare troepen naar Bengkoelen (Sumatra) was gezonden om de maatregelen tot beteugeling van de oproerlingen aldaar te ondersteunen.

Afbeelding
Datum 04 januari 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 3 januari. De Nederlandse bark JACOBUS, kapt. Lauwrens, naar Rotterdam bestemd, komende van Java, is gisteren, na een reis van 9 maanden, ter rede van Vlissingen aangekomen.

Afbeelding
Datum 05 januari 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 30 december. Alhier zijn ter rede gekomen: JACOBUS, kapt. S. Laurens, van Batavia, met koffie en suiker, naar Rotterdam gedestineerd, en PETRUS, kapt. S.P. Meulenaere, van Bordeaux naar Leuven, met wijn.
Hellevoetsluis, 1 januari. Heden morgen zeilden naar zee: EENDRAGT, kapt. C. van Gelderen jr., VROUW ANNA, kapt. W. de Zeeuw Baggus, naar Cadix; VROUW ELIZABETH, kapt. H. den Breems, naar Lissabon; DOLPHIJN, kapt. B.J. Bakker, en ALEXANDER, kapt. E. Weijlde, naar Suriname; HARMONIE, kapt. J. Rooderkerk, naar Odessa; VROUW MARIA, kapt. A.M. Noorbeek en MARY EN HILLEGONDA, kapt. D.A. de Jong, beiden naar Batavia, en FORTUNA, kapt. A. van der Weijde, naar Nantes. kapt. D. Miercke is van de quarantaine ontslagen.
Den 2 dito. Er liggen twee brikken bij de Goeree ten anker, zijnde ELIZA, kapt. H. Peters, en DIANA, kapt. O. Lindeman, beiden van Batavia. De stroom drijft vol ijs.
Den 3 dito. De twee schepen gisteren gemeld, welke bij de Goeree ten anker lagen, zijn na de middag door hulp van ijssloepen alhier op het Kanaal gekomen.
Volgens rapport waren voor de wal, met loodsen aan boord, de schepen RHOON EN PENDRECHT, kapt. A. Schaap, van Batavia en de ZEEMEEUW, kapt. Noordhoek, van Lissabon. De stroom drijft vol ijs.
Brielle, 1 januari. Heden morgen zeilde naar zee: BRITTANIA, kapt. R. Stranack, naar London. De rivier is met drijfijs bezet.
Den 2 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: een schoener kof, volgens bericht ENGELINA, kapt. R.H. Bok, van Liverpool, is in bezetting van het ijs en buiten de bank aan de grond geraakt, heeft ijssloepen bij zich tot assistentie. De rivier is vol drijfijs.
Den 3 dito. Kapt. R.H. Bok is gisteren namiddag vlot geraakt en op de haven gekomen.
Maassluis, 1 januari. Heden morgen zeilden naar zee: WILLEMINA, kapt. G. Treus, ZEELUST, kapt. A. Patijn, OP HOOP VAN ZEGEN, kapt. A. van der Gaauw, NEERLANDS KONING, kapt. H. van Rossen, HANDELMAATSCHAPPIJ, kapt. K. den Boer, NIJVERHEID, kapt. J. Verdoes, ALGEMEEN BELANG, kapt. K. Kordia (opm: buitenlander, mogelijk kapt. Cordia), ZEEMANSHOOP, kapt. W. van der Bruggen, allen naar de Noordzee; WEBBINA, kapt. J.H. Kuiper, naar Londonderry; WELVAART, kapt. R.T. Fenninga (opm: T.T. Fenenga), naar Belfast; WILLEMINA, kapt. L. Maasdijk, naar Havre; NEPTUNES, kapt. G. Lamot, en GUTE HOFFNUNG, kapt. P. Gerdes, beiden naar Duinkerken; de vier laatste zijn met het onder zeil gaan aan de grond geraakt en op de haven gekomen; ook is kapt. Albers op de haven gekomen. De stroom drijft vol ijs.
Den 2 dito. De kapiteins Kupper en Jessen zijn gisteren wel in zee gekomen. Gedurende het jaar 1835 zijn voor de rede van Maassluis in zee gezeild 448 schepen en binnengekomen 10 schepen, behalve de haring- en visschepen; zijnde 42 schepen meer uitgevaren en 4 schepen meer binnengekomen dan in 1834.

Afbeelding
Datum 07 januari 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 4 januari. Voor Antwerpen bestemd zijn hier ter rede gekomen: ELIZA, kapt. S. van der Sweep, van Paraiba (opm: Belgische ex-Zuid-Nederlandse brik ELISA, van Parnaiba, Brazilië), met suiker; LONDON PACKET, kapt. F. Auman, van Liverpool, met klipzout; de KAREL, kapt. J.B. Stuurman, van Smirna, met fruit.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: HENRIETTE, kapt. B.J. Haijens, naar Bremen, met stukgoederen; JOSEPHINE, kapt. E. Zoetelief, naar Dartmouth en JONGE JOHANNA, kapt. P.C. Dillewijns, naar London, beiden met schors; ISIS, kapt. H.K. Bonjer, op avontuur, met ballast; ELISA, kapt. J. Dobbelaar, naar Topsham, met schors, en ACTIVE, kapt. J. Herman, naar Malaga, beiden met ballast.
Wegens de vorst zijn alhier in de haven gekomen de ZEEMEEUW, kapt. C. Noordhoek, van Lissabon naar Rotterdam, met fruit, alsmede JACOBUS, kapt. S. Lourens, onlangs van Batavia.

Afbeelding
Datum 23 januari 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 20 januari. De brik PRINS FREDRIK, kapt. J.H. Uil, welke de vorige dag op de rede geankerd was, is door het afkomend ijs en tegenwind genoodzaakt geworden weder in het kanaal te zeilen.
Den 21 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: JACOBUS, kapt. J. Lourens, van Batavia, laatst van Vlissingen.
Brielle, 21 januari. Heden zeilde naar zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, naar Duinkerken.
Maassluis, 21 januari. Heden morgen zeilde naar zee: die HOFFNUNG, kapt. A.H. Scheepsma, naar Hamburg.

Afbeelding
Datum 18 februari 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Naar Batavia liggen in lading te Rotterdam, om spoedig te vertrekken:
Het fregatschip RHOON EN PENDRECHT, kapt. A. Schaap.
Het barkschip MARIA, kapt. J.A. Pronk.
Het barkschip JACOBUS, kapt. J. Laurens.
Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Gravelines, het schip JOHANNA CORNELIA, kapt. A. Seeuwen; vertrekt de 21e februari.
Naar Gravelines, het schip HELENA, kapt. T. Tobbens.
Adres ten kantore van Seeuwen & Mair.

Afbeelding
Datum 10 maart 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 7 maart. Gisteren namiddag zeilde naar zee: ZEELUST, kapt. D.J. Mik, naar Belfast; en arriveerden uit zee: VRIENDSCHAP, kapt. J. Kwakkelsteijn, van Alicante; NEERLANDS KROONPRINS, kapt. J. van der Meijde, en DRIE GEBROEDERS, kapt. G. van der Borden, beiden van Messina. Heden morgen arriveerden uit zee: EENDRAGT, kapt. C. van Gelderen jr., van Cadix; de VROUW MARGARETHA, kapt. A. de Zeeuw Baggus, van Lissabon; CATHARINA JOSEPHINA, kapt. P.J. Muntendam, van Marseille; ELIZABETH EN CORNELIA, kapt. F. Parlevliet, van Liverpool; AGATHA, kapt. B.J. Potjewijd, van Triest, en JONGE ARIE, kapt. L. Hus, van Suriname, de laatste ligt quarantaine op de rede.
Den 8 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: FLORA, kapt. D. Rooderkerk, van Liverpool. Heden morgen arriveerde uit zee: NICKERIE, kapt. J.F. Bunnemeijer, van Batavia; en zeilden naar zee: JACOBUS, kapt. J. Lourens, en BATAVIER, kapt. J.F. Scharper, beiden naar Batavia; HELENA, kapt. D.J. Greven, en WILLEM, kapt. H.W. Kiers, beiden naar Liverpool; MERWESTROOM, kapt. D.H. Hazewinkel, en NEPTUNES, kapt. W.K. de Weerd, beiden naar Newry; KOOPHANDEL, kapt. J. Popke, naar Suriname; MARGARETHA, kapt. H.G. Henrichs, naar New York, en MARIA, kapt. S.M. Tanger, naar Rochefort.

Afbeelding
Datum 19 april 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 15 april. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: ANNA CATHARINA, kapt. J.C. Meeuwes, van Bremen, met stukgoederen; DIANA, kapt. F. Pieper, van Hamburg, met raapzaad; ANNA CATHARINA, kapt. H. Popken, van de Jade, met garst; MARGARETHA, kapt. H. Pieper, van Hamburg, met stukgoederen; MARGARETHA SUSANNA, kapt. W.J. Warnekes, van Hamburg, met raapkoeken; FORTUNA, kapt. H.H. Leefoge, van Mariënsiel, met garst; ANNAATJE MARGARETHA, kapt. H.E. Dickman, van Emden, met raapzaad; de VIER GEBROEDERS, kapt. L.J. de Cleine, van Hamburg, met stukgoederen; ANNAATJE, kapt. H.L. Bus, van Emden, met haver en boter; AURORA, kapt. L.B. Jansen, van Weener, met haver; SELIA, kapt. H. Kuiper, van Hamburg, en MARGARETHA ELISABETH, kapt. H. Witt, van Altona, beiden met stukgoederen; LAMBERTUS, kapt. H.S. Veen, van Emden, met haver; de VROUW NANTINA, kapt. B.H. Saathoff, van Emden, met garst; de VROUW ANNA, kapt. W.R. de Buhr, van Emden, met raapzaad; de VROUW GEZINA, kapt. J.C. Lindemann, van Hamburg, met garst; ANNA, kapt. J.F. Behrmann, van Tonningen, met raapzaad; AURORA, kapt. R.E. Betten, van Carolinensiel, met garst en boter; de GEZINA, kapt. L.G. Buss, van Emden, met haver; de KLEINE DAVID, kapt. H.E. Oortgiese, van Carolinensiel, met haver; MERCUUR, kapt. J.F.P. Smit, van Liverpool, met zout en stukgoederen; LUNA, kapt. G.A. de Vries, van Rustersiel, met haver; DIANA, kapt. T.J. Faas, van Hamburg, met raapzaad; de KLEINE ANGELINA, kapt. B. Roskamp, van Weener, met haver; de VIER GEBROEDERS, kapt. D. Uffen, van Hamburg, met boekweit.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: CAMILLE, kapt. H.H. Wagenaar, naar de Havannah, met stukgoederen; CATHARINA, kapt. J.J. van der Schuit, met schors, naar London.
Zr. Ms. brik de WINDHOND, commandant Thuning, is uit ’s rijks dok naar Rammekens opgezeild.
Hellevoetsluis, 15 april. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: PRECIOSA, kapt. C.F. Smit, van Greifswald. Heden morgen zeilden naar zee: MARGARETHA, kapt. H.G. Henrichs naar New York; JONGE MARIA, kapt. G.T. Meeuw, naar Smirna; JANTINA ENGELINA, kapt. H.T. de Jonge, en CATHARINA JOSEPHINA, kapt. P.J. Muntendam, beiden naar Liverpool; MONNIKENDAM, kapt. D.H. Kramer, naar Rio Janeiro; de HOOP, kapt. L. Berkhoff, naar Lissabon; MARIA, kapt. J.A. Pronk, JACOBUS, kapt. J. Laurens, JAVA, kapt. H. Peters, en RHOON EN PENDRECHT, kapt. A. Schaap, allen naar Batavia, en Zr. Ms. oorlogsbrik VALK, kapt.-luitenant Van Lennep Koster. Kapt. Van der Kolff is van de quarantaine ontslagen.
Den 16 dito. De schepen gisteren gemeld zijn wel in zee gekomen, behalve J.A. Pronk, J. Lourens, A. Schaap, H. Peters en Zr. Ms. brik DE VALK, kapt.-luit. Van Lennep Coster, welke door contrarie wind voor Pampus ten anker zijn gekomen. Heden morgen zeilden naar zee: VOORWAARTS, kapt. G. Donn, naar St. Ubes; KLEINKINDEREN, kapt. W. Schep, naar Lissabon; MARIE BERTHA, kapt. K.A. Tap, naar Nantes; ALBERTINA, kapt. H.W. de Groot, naar Belfast, en FREDERICE, kapt. J.N. van Harten, naar Livorno.
Heden morgen zeilde naar zee: de HOOP, kapt. G. Sieberts, naar Antwerpen.
Den 17 dito. Gisteren namiddag zeilden in zee: MARIA, kapt. J.A. Pronk, naar Batavia; HENDRIKA ELIZABETH, kapt. E. Riedijk, en TWEE GEBROEDERS, kapt. A. den Breems, beiden naar New York, en arriveerde uit zee: ATTALANTA, kapt. L. Schildwacht, van Liebau.
Brielle, 15 april. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: JANTINA HENDRIKA, kapt. W.H. Ketelaar, van Hamburg, en ANTINA, kapt. J.B. Schoon, van Itzehoe. Heden morgen zeilden naar zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, en GUTE HOFFNUNG, kapt. P. Gerdes, beiden naar Duinkerken, en EYZO DE WENDT, kapt. W.G. Hellinga, naar Dantzig.
Den 16 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: ALIDA IKINA, kapt. W.A. de Jonge, van Stralsund, en AGATHA, kapt. R.P. Dik, van Koningsbergen. Heden zeilde in zee: AVONTUUR, kapt. B. Weymans, naar Duinkerken.
Den 17 dito. Heden arriveerde uit zee: GEBBIENA, kapt. P.J. de Vries, van Memel.
Maassluis, 15 april. Heden morgen zeilden naar zee: VROUW HENRIETTA, kapt. H.F. Klie, naar Liverpool; ULLA, kapt. H. Hillman, naar Newport; UNTERNEHMUNG, kapt. A.H. Jongebloed, VROUW MAGDALENA, kapt. M. van Putten, en HELENA, kapt. T. Tobbens, allen naar Duinkerken; MARIA, kapt. H.T. Mulder, naar Newcastle, en AGATHA, kapt. B.J. Potjewijd, naar Stockton.
Den 17 dito. Heden zeilde naar zee: DIANA, kapt. R.H. Duit, naar Duinkerken.

Afbeelding
Datum 21 april 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Middelburg, 15 april. Heden zeilden naar zee het fregatschip MERCURIUS, kapt. H.B. Esink, en het barkschip de ONDERNEMING, kapt. H. Eeltjes, beiden naar Batavia, van deze stad.
Vlissingen, 18 april. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de TWEE GEBROEDERS, kapt. H. Loop, van Carolinensiel; SUSANNA HELENA, kapt. A.J. Ricke, en de VROUW CATHARINA, kapt. D. Sanders, beiden van Horumersiel, alle drie met haver; de VROUW LOMIRA, kapt. J.J. Mulder, van Hamburg, met raapzaad; CATHARINA, kapt. H.F. Lucht, van Carolinensiel, met garst; HOFFNUNG, kapt. S.H. Zimmerman, van Rostock, met raapzaad; de VIJF GEZUSTERS, kapt. H.C. Thuroe, van Taaburg (opm: mogelijk Faaborg), met raapzaad; de HOOP, kapt. G. Sierbertz, van Keulen, met molenstenen; JUFVROUW ANGELINA, kapt. J.H. Buss, van Ditzum, met garst.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: MINERVA, kapt. H.H. Albers, naar Napels, met mechanique goederen; de TWEE GEBROEDERS, kapt. J.J. Michelsen, naar Liverpool, met boomschors; HELENA GEERTRUIDA, kapt. C. Roskamp, naar Genua, met mechanique goederen.
Hellevoetsluis, 18 april. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: WIESIENA, kapt. D. Greeven, van Libau; en zeilden naar zee: RHOON EN PENDRECHT, kapt. A. Schaap, en JACOBUS, kapt. J. Laurens, beiden naar Batavia; JONGE ARIE, kapt. L. Hus, naar Suriname; de BEURS, kapt. C. van Alen, naar Antwerpen; JONGE MARGARETHA, kapt. J.K. Wijkmeijer, naar Belfast; de HOOP, kapt. G. de Boer, naar New York; de VROUW ANNA, kapt. W. de Zeeuw Baggus, naar Tromsoe.
Brielle, 19 april. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London, en HOFFNUNG, kapt. H.W. Biedenweg, van Greifswald.

Afbeelding
Datum 30 april 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 27 april. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: CONCORDIA, kapt. J.H. Muller, van Sonderborg, met raapzaad; de GEZINA, kapt. H.G. Decker, van Mariensiel, met garst, en de DRIE GEBROEDERS, kapt. J. Smit, van London, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 27 april. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: JONGE JOHAN GEORGE, kapt. L. den Breems, van Messina, en de GOEDE HOOP, kapt. M.J. de Jonge, van Cette. Heden morgen zeilden naar zee: APOLLO, kapt. C.M. van Dijcke, naar Batavia; ALETTA, kapt. F.B. Nepperus, naar New York; de VOS, kapt. G. van der Velden, naar Nantes; FORTUNA, kapt. A. van der Weijden, naar Lissabon; en arriveerden uit zee: DOWRO, kapt. H. de Haas, van Bordeaux, en MAAS, kapt. J. Blake, van London. .
Den 28 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: EENSGEZINDHEID, kapt. J.N. van Duynen, van Stockton, en de loodsboot no. 8, welke rapporteert den 19 dezer bij de Singels gepraaid te hebben het brikschip JACOBUS, kapt. J. Lourens, en den 25 dito het barkschip JAVA, kapt. H. Peters, beiden naar Batavia; kapt. De Haas rapporteert op 23 april ll. gepraaid te hebben op de hoogte van het eiland Wight, het kofschip WILHELMINA GEZIENA, kapt. L.N. Bass, van Amsterdam naar Rio Janeiro, en de schoener kof MARGARETHA, kapt. H.G. Henrichs, van Rotterdam naar New York, aan boord was alles wel.
Kapt. De Jonge rapporteert op 4 april gepraaid te hebben het Nederlandse schip ORTELIUS, voerende van de voortop de witte vlag met rode rand, waarin de letters stonden J.B.D. & C (opm: de huisvlag van de reder J.B. Donnet & Co., Rotterdam), vermeende verstaan te hebben van kapt. Willems, was toen op 40º26’ NB 14º8’ WL, alles wel aan boord; den 17 dezer een Hamburger brik tonende de witte nummervlag no. 43, was toen 47º4’ NB 10º30’ WL en den 21 dezer kapt. F.J. Brouwer, van Amsterdam naar Lissabon, was toen op 49º9’ NB 4º36’ WL.
Maassluis, 27 april. Heden morgen zeilden naar zee: METTINA JANTINA, kapt. H.H. Koster, naar Bordeaux, en JONGE JACOB, kapt. J.C. Clausen, naar Dundee.
Den 28 dito. Heden morgen zeilde naar zee: VIER GEBROEDERS, kapt. H. Verijcken, naar Duinkerken; en arriveerde uit zee: HANDELMAATSCHAPPIJ, kapt. K. de Boer, van de Noordzee.

Afbeelding
Datum 03 augustus 1836
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 31 juli. De 29e dezer zijn alhier aangekomen het Nederlandse schip JOHANNA, kapt. R. Maalsteed, met vier passagiers, van Amsterdam vertrokken de 15e april, dito bark JAVA, kapt. Haije Peters, van Rotterdam vertrokken de 5e april, en dito bark JACOBUS, kapt. J. Lourens, van Rotterdam vertrokken de 17e april.
De 30e juli zijn alhier aangekomen het Nederlandse schip HANDEL MAATSCHAPPIJ, kapt. W.H. Buyskes, van Amsterdam vertrokken de 15e april, het dito schip RHOON EN PENDRECHT, kapt. A. Schaap, met enige passagiers, van Rotterdam vertrokken de 17e april, en het dito schip MARCO BOZARIS, kapt. kapt. W.H. Warnsinck, van Amsterdam vertrokken de 8e maart.
Heden zijn alhier aangekomen het Nederlandse schip LOUISA PRINSES DER NEDERLANDEN, kapt. E.M. Chevalier, van Dordrecht vertrokken de 15e februari, het dito schip PLANTER, kapt. C.L. Adboll, met drie passagiers, van Amsterdam vertrokken de 26e februari, en het dito schip EMANUEL, kapt. J. Flemming, met vier passagiers en 200 man troepen, van Amsterdam vertrokken de 15e april.

Afbeelding
Datum 12 december 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: AUGUSTIN, kapt. G. Mulder, van Batavia met koffie, suiker, katoen, tin, rotting en sapanhout; JACOBUS, kapt. J. Lourens, van Batavia met koffie, suiker, tin, huiden, bindrotting en sapanhout.

Afbeelding
Datum 02 maart 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 1 maart. Den 28 passato (opm: verleden [maand]) zeilden van Helvoetsluis de VROUW GEZIENA, C.H. Luch, naar Londen, HARMONIE, H.H. Naatje, en de JONGE TJARK GIEZEN, L.T. Sok, naar Newry, KLEINKINDEREN, A. den Breems, naar Gibraltar, GEZIENA, K.K. Wijkmeyer, naar Liverpool; de VRIENDSCHAP, R.R. Sap, en JUFFER WILLEMINA LAURENTIA, J.J. Swart, naar Belfast, en GEERTRUIDA SMITS, E.C. Eilts naar Bordeaux.
Den 28 passato arriveerden SUSANNA, W.J. Mulder, van Londen, en MARGRETHA, T.K. Mulder, van Liverpool. De wind N.O.
Den 1 maart zeilden JACOBUS, J. Lourens, NICKERIE, J. Bunnemeyer, VLASHANDEL, H.H. Uil, HARMONIE, B.J. Mulder, FACTORY, J. Parlevliet en CATHARINA, F. Rietmeyer naar Batavia, VENILIA, R.J. Kranenburgen, AMPHITRITE, J.A. Jaborg, naar New-York; TWEE VRIENDEN G.S. Bakker, en HILLECHINE, H.H. Brakke, naar Belfast, en de TREKVOGEL, J. Spanjersberg, naar Lissabon.

Afbeelding
Datum 17 oktober 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 oktober. Kapt. F. Rietmeyer, voerende het schip CATHARINA, den 4 juli van Batavia vertrokken naar Rotterdam, bericht van St. Helena den 1 september, dat te Batavia, onder anderen, waren aangekomen, den 30 juni MARIA, D. Keus, en JACOBUS, J. Lourens; den 1 juli HET VERTGROUWEN, W.B. Bakker, en DILIGENCE, H. Bos, en den 3 dito de BROEDERTROUW, J.H. Hazewinkel; in Straat Sunda ontmoet, den 4 juli, RHOON EN PENDRECHT, A. Schaap, GENERAAL CHASSẾ, M. Harkema, BATAVIER, J.F. Scharper, en DE SCHELDE, C.M. Van Dijcke; den 5den de KONINGIN DER NEDERLANDEN, een schip met standaard waarin de letters A.S. en een schip met blaauwe vlag waarin W.d.B.

Afbeelding
Datum 21 november 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 20 november. Het schip JACOBUS, kapt. J. Lourens, den 13 augustus van Batavia vertrokken en heden te Hellevoetsluis binnengekomen, heeft het verblijdend bericht overgebragt, dat al de schipbreukelingen van het stoomschip WILLEM DE EERSTE gered zijn. Kapitein Deighton met de schoener SIRIUS op Java aangekomen van Ternate, heeft op de laatstgenoemde plaats in persoon gesproken de heer Spreeuwenberg, één der schipbreukelingen, die reeds van Amboina te Ternate was aangekomen en bericht heeft, dat de schipbreukelingen allen gered waren door Zr.Ms. koloniale schoener NAUTIILUS, na 35 dagen op de koraalplaat Lucipara te hebben doorgebragt, beroofd van alles wat zij bij zich hadden en geworsteld hebbende met alle mogelijke gebrek, zo zelfs, dat zij ten laatste zich met een kelkje water daags hadden moeten behelpen. Meerdere bijzonderheden waren nog onbekend, doch te Batavia was de vreugde algemeen. (opm: zie o.a. JC 300837 en 171037)

Afbeelding
Datum 21 november 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 20 november. Van Helvoetsluis zeilde den 17 dezer NEÊRLANDS KONINGIN, J.C. Hahn, naar Batavia, doch is voor het Pampus ten anker gekomen.
Den 18 dezer zeilde ANNA MARIA, W. Harkema, naar Marseille (opm: kapt. Willem Arkema; deze zojuist in de vaart gekomen schoenerbrik is vermist na vertrek van Messina 15 januari 1838 op haar thuisreis naar Rotterdam, zie AH 041050), en arriveerden ADELAAR, C. Olivier van Cuxhaven; JANTINA PETRONELLA, B.P. Kolk, van Liverpool; HILLECHINA, W.K. de Wijck, van Arendsburg (opm: Kuressaare), en OOSTFRICIA (opm: mogelijk OOSTFRISIA), H.O. Taapken, van Carolinensiel, als bijlegger van Ostende.
Den 19 arriveerde JACOBUS, J. Lourens, van Batavia; AMPHITRITE, H.C. Krul, van Suriname, VROUW STEINA, E. Bekkering, van Marennes; MARIA BEERTA, K.A. Tap, JONKVROUW ELIZABETH, H.L. Heres, MAAS, P.J. Bakema, ALETTA ELIZABETH, R.J. Wever, CORNELIUS DASSEVIËTOR, H. Bosker, JONGE JAN, T.B. Teunissen, en ANTINA, R.J. Schuring, van Liverpool, en AURORA, L.B. Jansen, van Weener, als bijlegger naar Antwerpen. De wind W.Z.W.
Kapitein Lourens rapporteert den 16 onder de Singels (opm: ondiepten in de inham bij Winchelsea, 10 mijl west van Dungeness) gepraaid te hebben het schip NEÊRLANDS INDIË, kapt. Veening, van Batavia naar Amsterdam, en den 17 op de hoogte van de Singels (opm: ondiepten in de inham bij Winchelsea, 10 mijl west van Dungeness) het schip ELIZABETH ANTHONIA, kapitein Veer, van Dordrecht naar Batavia.

Afbeelding
Datum 28 november 1837
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Kapt. J. Lourens (opm: brik JACOBUS), van Batavia te Helvoet binnen, heeft op 17 november op de hoogte van de Singels (opm: ondiepten in de inham bij Winchelsea, 10 mijl west van Dungeness) gepraaid het schip ELIZABETH ANTONIA (opm: fregat ELISABETH ANTHONIA, eerste reis), kapt. S.H. Veer, van Dordrecht naar Batavia.

Afbeelding
Datum 30 november 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. Van de kapitein J. Lourens, voerende het Nederlandse barkschip JACOBUS, vernamen wij de voor ons droevige tijding van het overlijden van onze waarde Zoon en Behuwdzoon, Wilhelmus Franciscus, op zijn terugreis van Batavia, op den 30 augustus j.l, in de jeugdige ouderdom van bijna 21 jaren; een ziekte van bijna drie dagen maakte een einde aan zijn voor ons zo dierbaar leven.
Geve langs deze weg kennis aan Vrienden en Bekenden, zo binnen als buiten deze stad.
Rotterdam, 23 november 1837, W.B. Hoogenboom, M.A. Hoogenboom, geboren Dorleman

Afbeelding
Datum 11 juli 1838
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 8 juli. Heden is hier aangekomen de Nederlandse bark JACOBUS, kapt. P. Romijn, met een passagier, vertrokken van Rotterdam de 29e maart.

Afbeelding
Datum 11 december 1838
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Den 9 december is op de hoogte van Helvoetsluis gezonken het schip de STAD LINGEN, kapt. Lucas, van Riga met lijnzaad naar Rotterdam. De equipage is door kapt. P. Romijn, voerende het schip (opm: bark) JACOBUS, gered en den 10 dito te Helvoet aangebracht. (opm: waarschijnlijk een Duits schip. De naam wordt in de verlieslijst gespeld als STADT LINGEN)

Afbeelding
Datum 15 september 1840
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Kapt. Bergman, voerende het schip MARIA, van Rotterdam over St. George d'Elmina naar Batavia gedestineerd, schrijft op 11 gr. 3 min. noorderbreedte en 24 gr. 18 min. westerlengte van Greenwich in dato den 4 augustus, den vorigen dag gepraaid te hebben het schip GRAAF ADOLPH VAN NASSAU, van Tjilatjap komende.
Het schip DOROTHEA, kapt. Dekker, van Amsterdam naar Batavia, ter rede van Deal binnen, heeft den 5 september de reis voortgezet.
Het schip JACOBUS, kapt. Guijt, van Rotterdam naar Batavia, is den 20 juli gepraaid op 02º N.breedte, 21º W.lengte.

Afbeelding
Datum 20 februari 1841
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. Heden ontving ik het voor mij en mijne betrekkingen smartelijk bericht van het overlijden van mijn zeer geliefde echtgenoot, Floris Guyt, in leven kapitein aan boord van het Nederlands barkschip JACOBUS, op deszelfs terugreis van Batavia, de 12e der vorige maand, in de ouderdom van 29 en na een gelukkige echtverbintenis van bijna 6 jaren.
Vrienden en bekenden, zo binnen als buiten de stad, van wier deelneming in deze ik mij verzekerd houd, gelieven deze algemene kennisgeving ook als een bijzondere te willen aannemen.
Rotterdam,16 februari 1841, Lucretia Admiraal, wed. F. Guyt.

Afbeelding
Datum 29 januari 1842
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 26 januari. Heden is alhier gearriveerd het Nederlandse barkschip JACOBUS, kapt. C.M. Borghorst, met vier passagiers en Zr.Ms. troepen, de 20e augustus vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 17 september 1842
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. H. Montauban van Swijndregt, F. van Dam, F.N. Montauban van Swijndregt en W. van Dam, H.H. Zn., Makelaars te Rotterdam, zijn van mening op dinsdag 4 oktober 1842, des namiddags ten vier ure, in het Lokaal op de hoek der Scheepmakershaven en Bierstraat, wijk A no. 458, publiek te veilen:
- Het Nederlands gekoperde barkschip, JACOBUS, laatst gevoerd door kapt. C.M. Berghorst, volgens meetbrief lang 28 ellen, wijd 4,78 ellen, hol 3,95 ellen, en alzo groot 235 tonnen, met al deszelfs rondhout, staande en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere inventaris, zo als hetzelve zal zijn liggende in de Haringvliet.
- Het Nederlands gekoperde brikschip, de JONGE MARIA, laatst gevoerd door kapt. G.J. Meeuw; volgens meetbrief lang 20,50 ellen, wijd 4,79 ellen, hol 3,01 ellen en alzo groot 144 tonnen, met al deszelfs rondhout, staande en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen, en verdere inventaris, zo als hetzelve thans is liggende in de Wijnhaven, nabij de Jufferstraat.

Afbeelding