Inloggen
Gezagvoerder

Polter, J.H.

Naam: Polter, J.H.
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
HELENA BRONS 1843 Kof Sailing Vessel 13571 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt J.H.Polter als gezagvoerder gedurende:

*    1850 t/m 1852 van de kof “Mercator” ex Helena Brons, gebouwd in 1845 te Veendam, 91 ton, varend als kapitein/eigenaar vanuit Pekela. Het schip is vergaan in de Oostzee (Pillau naar Amsterdam)

      In de “Kroniek van Pekela” door D.Kuil (Pekela, 1999) staat gerefereerd een bericht uit de Ingekomen Stukken van de gemeente Oude Pekela 1847-1910: “Op Bornholm is een kist of koffer aangespoeld van ene Hendrik Sulman uit O.P. Van het schip “Mercator” is niets ontdekt. Bouma acht het waarschijnlijk dat het hier gaat om deze “Mercator”.

*    1858 t/m 1859 van de kof “Mercator”, gebouwd in 1843 te Veendam, 86 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Pekela;

 

 

Overige bijzonderheden

“Ingekomen Stukken Oude Pekela – 1852

25.9.1852: Bericht van het aanspoelen aan de kust van het eiland Bornholm van een kist of koffer waarvan een zekere binnen de gemeente Oude Pekela gewoond hebbende Hendrik Sulman is gebleken de eigenaar te zijn geweest. Van het lot van het schip “Mercator” is niets kunnen worden achterhaald.”115.

 

Provinciale Groninger Courant 15 juni 1952114

Oude Pekela, 10 juni. Volgens een heden alhier ontvangen schrijven uit Bornholm, was door visscherlieden den 3 mei jl. in zee drijvende gevonden en aldaar aangebracht eene scheepsklerenkist, waarop stond H. Suilman. Bij het openen daarvan was het uit de papieren (die onder meer andere goederen in de kist aanwezig waren) gebleken, van de Oude Pekela herkomstig te zijn, en daar men weet, dat genoemde persoon als stuurman geplaatst was op de van hier varende kof MERCATOR, kapt. J.H. Polter, zo is men over het lot van dien bodem en equipage hoogst beducht, als zijnde sedert geruimen tijd van Koningsbergen naar Nederland vertrokken.