Inloggen
Gezagvoerder

Mandema, B. (of J.?)

Naam: Mandema, B. (of J.?)
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
MARIA 1898 General Cargo schip Steamship 4010 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt B.Mandema als gezagvoerder gedurende:

*    1900 t/m ? van het stalen schroefstoomschip “Maria”, gebouwd in 1898 te Sunderland, 3770 ton n.m., varend voor de Holland-Gulf Stoomvaart Maatschappij, dir. Jos. de Poorter te Rotterdam.

 

Overige bijzonderheden

De Raad van Tucht voor de koopvaardij deed op 29 maart 1901 uitspraak omtrent een klacht tegen kapitein J.Mandema, gezagvoerder van het ss. “Maria”. “Op zondag 18 november 1900 bevond zich het s.s. “Maria” zich op de Noordelijke Atlantische Oceaan. Het schip was op weg van Philadelphia naar Hamburg. “ Het bleek dat een zevental stokers werk weigerden omdat de voeding van inferieure kwaliteit zou zijn. “De maden kropen uit het zoute vlees, volgens de klagende stokers.”  Voorts waren er klachten over het scheepsbeschuit. In Hamburg werd het voedsel onderzocht door een “Hygiënische Institut” en daaruit bleek dat het voedsel niet 100% was, maar dat het niet schadelijk was geweest voor de gezondheid.

“De Raad was van oordeel dat de door de zeven stokers aangeklaagde kapitein niet geheel voldaan had aan zijn verplichting om voedsel van voldoende kwaliteit te verstrekken. Dit werd als een misdraging aangemerkt, doch niet voldoende geacht om hem daarvoor te schorsen.”. Wat betreft het scheepsbeschuit werd de kapitein vrijgesproken. 104.

Overeenkostig verslag staat in het tijdschrift “De Zee”, Jg.1901, p.192-196.