Inloggen
Gezagvoerder

Akkerman, Roelof

Naam: Akkerman, Roelof
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
AURORA 0 Brik Sailing Vessel 11984 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

Geen

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

In de notulen van de Bestuursvergadering van het Amsterdamse zeemanscollege “Zeemanshoop” dd 24 februari 1842 verzoekt M.Biester, de weduwe van R.Akkerman om een gratificatie. Het Bestuur stelt f 25,- ter beschikking als zij “behoeftig en Weduwe van eenen kapitein is.”.042

Het is de vraag of het hier om genoemde Roelof Akkerman gaat.

 

De schepen van de kapitein

In het Stadsarchief van Amsterdam bevindt zich in inventaris 5081-7149 een akte van onderhandse koop/verkoop dd Amsterdam 21 april 1803 van de brik “Aurora”. De verkoper was Martin Christiaan Schröder, voor zijn huis Martin Christiaan Schröder & Zoon, Amsterdam, als gemachtigde van de heren Bartelt en Strebelou/Streblou te Elbing. De kapitein was Engelbert Zacharias. De aankoper voor f 13.500,- waren de Gebr. Planta. De notaris was Mr. Everard Cornelis Bondt te Amsterdam.

Op de datum van de akte uit 1803 is het schip al door de eigenaren overgenomen en van Amsterdam vertrokken. Bij de akte is gevoegd een aanvraag voor een zeebrief dd 19 november 1814 voor het schip “Aurora”, gevoerd door Roelof Ackerman en getekend door J.Planta te Amsterdam van het huis Gebr. Planta.

 

Het Archief van de Waterschout011a bevat de volgende monsterrollen:

38-96        25 mei 1815, brik “Aurora”, kapitein Roelof Akkerman, bestemming Berbice, correspondent Gebr. Planta, 9 bemanningsleden i.c. stuurman, onderstuurman/bootsman, kok, matroos/klamphouder, 4 matrozen, ligtmatroos/kajuitwachter.

38-101      15 oktober 1816, brik “Aurora”, kapitein Roelof Akkerman, bestemming Berbice, correspondent Gebr. Planta, 9 bemanningsleden i.c. stuurman, bootsman, klamphouder, kok, 3 matrozen, ligtmatroos en een jongen.

38-106      20 oktober 1817, brik “Aurora”, kapitein Roelof Akkerman, bestemming Barcelona, correspondent Gebr. Planta, 7 bemanningsleden i.c. stuurman, kok, 3 matrozen, ligtmatroos en een jongen

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 27 juni 1818114

Amsterdam, 25 juni. Den 29 mei is, na sedert den 6 dito voor de Straat (opm: Straat van Gibraltar) gekruist te hebben, wegens gebrek aan provisie en aanhoudende tegenwind, te Malaga binnengelopen het schip REIGERSDAAL, kaptein L.H. Schneider, van Smirna (opm: Izmir) naar Amsterdam; hetzelve lag den 31 dito gereed, om bij de eerste gunstige gelegenheid de reis te vervolgen. Volgens schrijven van gemelde kaptein, waren aldaar, uit hoofde van gedurige westelijke winden, circa zestig schepen liggende, waarvan vier Hollandse, en onder deze de AURORA, kaptein R. Akkerman, van Barcelona.