Inloggen
Gezagvoerder

Kuiper, Joannes Jans

Naam: Kuiper, Joannes Jans
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
TWEE GEZUSTERS 1848 Tjalk Sailing Vessel 14154 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Joannes Jans Kuiper werd geboren te Borgercompagnie op 23 september 1799 en gedoopt te Kleinemeer op 24 september 1799 als zoon van Jan Geerts Kuiper en Marijke Jans Ruiter. Hij huwde te Hoogezand op 22 oktober 1828 met Johanna Catharina van der Werff, gedoopt te Groningen (statie Oosterstraat) op 25 juli 1805 als dochter van Ubaldus Fokkes van der Werff, scheepstimmerman, en Margaretha Fokkes Boer. Overlijdensdata van Joannes en Johanna zijn niet bekend. Joannes was schipper055. (Ik heb geen (enkele) zekerheid of deze Joannes Jans dezelfde is als de twee J.J.Kuiper, gezagvoerder van resp de “Twee Gezusters” resp. “Hendrika Hillechina-zie hierna)

 

De schepen van de kapitein

J.J.Kuiper te Groningen was gezagvoerder van de tjalk “Twee Gezusters”, gebouwd in 1848 te Groningen, 66 ton. Uit het Handelsblad van 18 november 1850 is het bericht: “Het tjalkschip 2 Gezusters, kapt. Kuiper van Hamburg naar Dantzig is bij Torup gestrand” 013.

 

Bouma025 vermeldt kapitein/eigenaar J.J.Kuiper in 1850, varend vanuit uit Groningen als gezagvoerder van de tjalk de “Twee Gezusters”, gebouwd in 1848 te Groningen 66 ton o.m.. Het schip strandde bij Torup op weg van Hamburg naar Danzig.

 

Bouma025 vermeldt een kapitein Kuiper (zonder initialen) als gezagvoerder van het schip “Johanna Catharina”, zonder verdere bijzonderheden. Van Carolinensiel naar Londen, 3 juli gezonken op de Eierlandse gronden.

De “Johanna Catharina”, varend van Carolinerzijl naar Londen, onder gezag van kapitein Kuiper, is op 3 juli nabij de Eierlandse Gronden gezonken.078.

Ik heb deze kapitein op deze plaats gezet vanwege de overeenkomst in de naam van het schip en de naam van zijn vrouw.

 

Overige bijzonderheden

Geen