Inloggen
Gezagvoerder

Jonge, Simon Remkes de

Naam: Jonge, Simon Remkes de
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
BOUGINA LAMMECHINA 1854 Schoenergaljoot Sailing Vessel 14713 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Burgerlijke Stand gegevens

Simon de Jonge werd geboren op 01 mei 1834 te Wildervank als zoon van de schipper Remke Jeltes de Jonge en Bouke Simons Bakker.

Van Simon geen huwelijksakte gevonden maar in een monsterrol uit 1853 wordt gesproken van de schippersvrouw Afina de Jonge, 23 jaar. Deze werd geboren op 04 oktober 1831 te Wildervank als dochter van de schipper Remke Jeltes de Jonge en Bouke Simons Bakker, en was dus een zuster van de kapitein. Deze Afina kreeg in ongehuwde staat een kind, geboren op 14 oktober 1855 onder de naam Johanna, dat werd erkend bij haar huwelijk op 15 april 1865 te Wildervank met Derk Kornelis van Lier. De “schippersvrouw” uit de monsterrol lijkt mij dus niet de vrouw maar de zuster van de kapitein, tenzij Simon later bij zijn zuster een kind heeft verwekt.

Afina overleed op 04 november 1896 te Wildervank, 65 jaar.

Simon Remkes overleed op 24 juni 1855 te Nice als gezagvoerder “na een kortstondige ongesteldheid” aan boord van de schoenergaljoot “Bougina Lammechina”, op reis van Genua naar Nice en toen liggende te Nice. Na zijn overlijden werd het gezag gevoerd door Petrus Hendriks de Boer

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

S.R. de Jonge was effectief lid van het zeemansscollege “De Harmonie” te Wildervank met vlagnummer 21 in 1855.

 

De schepen

Bouma vermeldt J.R.de Jonge als gezagvoerder gedurende:

*    1855 van de schoenerkof “Bougiena Lammechiena”, gebouwd in 1854 te Wildervank, 121 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Wildervank.

Volgens de monsterrollen stond dit schip onder commando van Simon R. de Jonge.

 

Monsterrollen op site van het Noordelijk Scheepvaart Museum te Groningen vermelden Simon Remkes op

08 februari 1847, kof “ Bougina”, schipper Remke Jeltes de Jonge. Voorts stuurman, kok, matroos en de kajuitwachter Simon Remkes de Jonge.

19 februari 1848, kof “ Bougina”, schipper Remke Jeltes de Jonge. Voorts stuurman, kok, matroos en de lichtmatroos Simon Remkes de Jonge.

10 februari 1849, kof “ Bougina”, schipper Remke Jeltes de Jonge. Voorts stuurman, kok Simon Remkes de Jonge, matroos en een lichtmatroos.

23 februari 1850, kof Bougina”, schipper Albert Geerts van der Laan. Voorts stuurman, kok,matroos Simon Remkes de Jonge en een kajuitwachter.

25 januari 1851, kof “ Bouchina”, schipper Jan Kornelis Veen. Voorts stuurman Simon Remkes de Jonge, mok, matroos en een kajuitwachter.

24 juni 1853, galjoot “ Bougina Lammechiena”, schipper Simon R. de Jonge, 20 jaar uit Wildervank. Voorts de schippersvrouw Afina de Jonge, 23 jaar uit Wildervank, stuurman, kok en 2 matrozen.

18 maart 1854, schoenergaljoot “Bouchina Lammechine”, schipper Simon de Jonge, geen leeftijd en woonplaats vermeld. Voorts stuurman, 2 matrozen en een kajuitwachter.

 

In de 7 monsterrollen op het overzicht van het Noordelijk Scheepvaart Museum te Groningen wordt gesproken van Simon, Simon R. en Simon Remkes de Jonge

Het overzicht luidt:

1847                       kajuitwachter op de kof “Bougina” onder Remke Jeltes de Jonge (zijn vader)

1848                       lichtmatroos op de kof “Bougina” onder Remke Jeltes de Jonge

1849                       kok op de kof “Bougina” onder Remke Jeltes de Jonge

1850                       matroos op de kof “Bougina” onder Albert Geerts van der Laan

1851                       stuurman op de kof “Bouchina” onder Jan Kornelis Veen

1853-1854            schipper op de kof “Bougina Lammechina”