Inloggen
Gezagvoerder

Joha, Anne Antonius

Naam: Joha, Anne Antonius
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
EMILIE 1847 Bark Sailing Vessel 13973 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

A.A.Joha was met vlagnummer R159 in de periode 1868 t/m 1871 effectief lid van het Rotterdamse zeemanscollege Maatschappij tot Nut der Zeevaart058.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

Geen

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt A.A.Joha als gezagvoerder gedurende:

*    1868 t/m 1869 van de bark “Emilie”, gebouwd in 1847 te Rotterdam, 456 ton o.m., varend voor E.Serruys te Rotterdam.

 

Overige bijzonderheden

Van Internet via google: Serruys rederij, “De Noordhollandse tak … “

Anne Antonius, geb. Alkmaar 26.11.1836, ov. Dordrecht 19.2. 1906. Anne Antonius trouwt Dordrecht 30.9.1868 Adriana Hendrika van Twist, geb. ald. 30.3.1845, ov. ald. 17.2.1923, dr. van Willem en Adriana van der Giessen.

Hij heeft de zeevaartschool in Amsterdam doorlopen om voor stuurman te worden opgeleid. Hij is daarna naar zee gegaan en op de duur kapitein bij de grote vaart geworden. Veel heeft hij gevaren in de wateren tussen China en het vroegere Ned. Oost-Indië. Zijn jongste broer, die eveneens voer, feliciteert Anne met zijn bevordering tot kapitein en beklaagt zich zelf over zijn slechte situatie. Hij verdient zo weinig dat hij overweegt naar Nederland terug te keren, als het tij niet snel keert.

Een van de laatst reizen die Anne heeft gemaakt, had tot doel een schip met lading te verkopen. Het ging daarbij om het barkschip Emilie, dat in Rotterdam bij de firma De Jong, Kortland en Anthonie was gebouwd en op 9.11.1847 daar te water was gelaten. Het schip behoorde toe aan de rederij E. Serruys te Rotterdam. Kapitein Joha voer als laatste met dit schip, dat in Cardiff met steenkool was geladen, naar Japan, waar hij schip met lading in opdracht van de eigenaars heeft verkocht. Als passagier keerde hij naar ons land terug. Van dat schip hing in de woning van Anne Joha een schilderij.