Inloggen
Gezagvoerder

Haantjes, Durk

Naam: Haantjes, Durk
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
NANCY 1817 Brik Sailing Vessel 12554 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

In het Stadsarchief van Amsterdam bevindt zich in archief 5081-7148-119b een akte van koop/verkoop van het sloepschip “De Jonge Casparus”, voorheen genaamd de “Verandering”. Via onderhandse verkoop werd op 15 april door notaris Joannes van Riet te Amsterdam voor NLG 300,- ½ part van het schip verkocht door Casper Bekker, koopman in ijzerwaren te Rotterdam aan Isaac Juda Levy, koopman te Amsterdam.

Er wordt geen kapitein genoemd maar in de monsterrollen in het Stadsarchief (archiefnr. 38) worden als gezagvoerder van een schip “Jonge Casparus” genoemd ene Durk Haantjes en een Boye Hendriks/Heinrichsen.

 

In het Archief van de Waterschout in het Stadsarchief van Amsterdam 011a bevinden zich de volgende monsterrollen:

38-93         08 september 1814, sloep “De Jonge Casparus”, kapitein Dirk Haantjes, varend onder Hollandse vlag, boekhouder Zanteman op de Raamgracht, bestemming IJsland, 3 bemanningsleden i.c. stuurman, kok en jongen;

38-96         23 juni 1815, sloep “De Jonge Casparus”, kapitein Dirk Haantjes, varend onder Hollandse vlag, boekhouder Conteman, bestemming Drontheim, 4 bemanningsleden i.c. stuurman, kok, matroos en jongen

38-109      14 november 1818,  De “Nancy” (rol niet verder ingezien)

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 29 december 1814114

Amsterdam, den 27 December. Volgens brief van Delfzyl, van den 14 December, …..

Nog is aldaar zwaar beschadigd binnengeloopen het schip de JONGE CASPARIS, kapt. D. Haantjens, van Dronthem naar Amsterdam, moet lossen om te repareren.

 

Provinciale Groninger Courant 20 januari 1815114

Advertentie. Op maandag den 23 januari, des namiddags, te 3 uur precies zal ten huize van kastelein G. de Wit, in het bijwezen van de heren officieren der Convooijen en Licenten, ingevolge authorisatie van de rechtbank van eerste aanleg, zitting houdende te Appingedam, als belast met de functiën van de rechtbank van Koophandel in het arrondissement, publiek worden verkocht bij cavelingen een partij stokvis en lenge (opm: soort kabeljauw), houdende ruim 3000 ponden, zijnde beschadigd en gelost uit het schip de JONGE CASPARIS, gevoerd door scheepskapitein Derk Haantjes, liggende in de haven van Delfzijl.

De partij kan daags en in de morgen voor de verkoping, worden bezichtigd in het pakhuis van A.F. Vos en ter nadere informatie ten kantore van de heer Pieter Jans Vos, aldaar.

 

Rotterdamsche  Courant 07 oktober 1815114

Amsterdam, 5 oktober. Kaptein D. Haentjes, gevoerd hebbende het schip DE JONGE CASPARUS, van Amsterdam naar Christiansund en Drontheimn gedestineerd, meldt van Wallerhou bij Breezond, van de 26e augustus, dat zijn schip de 25e augustus, na zware storm, is gezonken.

 

Rotterdamsche Courant 16 december 1817114

Amsterdam, 14 december. Kaptein Dirk Haantjes, voerende het schip NANCY, met passagiers, van Rotterdam naar Philadelphia gedestineerd, te St. Michael binnengelopen, meldt in een brief van Terxeira (opm: Terceira, Azoren), dat hij 150 mijl ten westen van dat eiland, door een langdurende orcaan, al zijn masten, stengen, raas en zeilen verloren had; in die staat drie of vier weken gezworven hebbende, was het hem, met enige spieren op te zetten en enige bramzeilen daar aan te slaan, gelukt Terxeira te bereiken.

 

Rotterdamsche Courant 18 juni 1818114

Advertentie. J.H.A. Balwé, makelaar, zal op maandag den 22 juni 1818, des avonds ten 6 uren, te Amsterdam, in het Nieuwezijds Heeren-Logement, verkopen: een extraordinair welbezeild Brikschip, genaamd NANCIJ, gevoerd door kaptein Dirk Haantjes, lang 87 voet, wijd 23 voet 6 duim, hol 13 voet, alles Amsterdamse maat; breder bij de inventaris en berigt bij de Makelaar.

 

Rotterdamsche Courant 08 juni 1819114

Advertentie. Nicolaus Montauban van Swijndregt, Hubertus Montauban van Swijndrecht en Fredrik van Dam, makelaars te Rotterdam, als lasthebbenden van hunne Principalen, en geauthoriseerd door de Regtbank van Koophandel, en na gedane aangifte bij de Ontvanger der Registratie, zijn van mening, op dinsdag den 22 juni 1819, des namiddags ten vier uren, in het Logement genaamd Het Badhuis, in de Boompjes, publiek te veilen: het Brikschip, genaamd NANCIJ, laatst gevoerd door kapitein Dirk Haantjes, lang over steven 87 voeten 4 duimen, wijd binnen de huid 22 voeten 8 duimen, hol, in het ruim, 13 voeten 5 duim, alles Amsterdamse maat; met deszelfs rondhout, staande en lopend want, ankers, touwen, zeilen en verdere Scheeps-gereedschappen, zo als hetzelve is liggende in het Haringvliet, en kunnende aldaar daags voor- en op de dag der verkoop door een ieder worden bezigtigd. Iemand nader onderrigting begerende, spreke de bovengemelde makelaars, of de heren J. Daniels en Zonen en Comp, te Amsterdam.