Inloggen
Gezagvoerder

Groot, Klaas Janz de

Naam: Groot, Klaas Janz de
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 2
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
VROUW GRIETZINA 1814 Kof Sailing Vessel 11278 Bekijk schip
VROUW GRIETZINA 1814 Kof Sailing Vessel 11278 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Klaas Jans werd gedoopt op 18 september 1771 te Nieuwe Pekela.

Klaas Jans trouwde op 02 februari  1794 te Veendam  met Aaltje Adolfs van Veendam.

Claas Jans Groot van Nieuwe Pekela hertrouwde op 22 januari 1797 te Nieuwe Pekela met Grietje Hendriks Bontjes,uit Vrieschelo gedoopt op 07 december 1771 te Bellingwolde als dochter van Hindrik Harms Vrolink en Janna Hindriks. Grietje Hindriks overleed op 19 september 1839 te Nieuwe Pekela, 68 jaar, getrouwd met de oud-schipper Claas Jans de Grooth.

Klaas Jans de Grooth overleed op 03 januari 1850 te Nieuwe Pekela, 77 jaar , weduwnaar.

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt K.J. de Groot als gezagvoerder gedurende:

*    1818 t/m 1819 van de kof “Vrouw Grietsina”, geen vermelding van bouwgegevens, thuishaven en eigenaar. Het schip werd 4 maal te Harlingen geregistreerd, 3 maal  komend van Noorwegen en 1 maal met hout van Memel.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 09 januari 1816114

Amsterdam, 6 januari. Te Terschelling zijn binnengekomen S.B. Bakker, van Londen, en K.J. de Groot, van Bordeaux gedestineerd naar Rotterdam, komt binnen door zware lekkagie en meer andere schade; heeft in de laatste storm veel geleden en enige balen koffij uit het agterschip over boord moeten werpen.

 

Leeuwarder Courant 10 april 1818114

Harlingen, 6 april. Heden zijn alhier uitgezeild: het kofschip NEPTHUNUS, kapt. Harmanus Harmens, met tarwe en haver naar Hull, het kofschip de VROUW GRIETZINA, kapt. Claas J. de Groot en het smakschip de VROUW ENGELINA, kapt. Egbert H. de Groot, de beide laatstgenoemden met ballast op avontuur.

 

Leeuwarder Courant 12 juni 1818114

Harlingen, 11 juni. … Den 9 dito zijn uitgezeild het kofschip de VROUW GRIETZINA, kapt. Claas J. de Groot, …

 

Leeuwarder Courant 01 september 1818114

Harlingen, 1 september. …

Den 28 dito zijn van hier uitgezeild het kofschip WINDLUST, kapt. W.N. Jacobs, het smakschip de VROUW MARTHA, kapt. D. C. de Groot, het kofschip de VROUW GRIETZINA, kapt. Klaas J. de Groot, de smakschepen de JONGE DANIEL, kapt. H.J. Oortjes, en de VRIENDSCHAP, kapt. Klaas J. de Boer, alle met ballast naar Noorwegen, het tjalkschip de VROUW MARGARETHA, kapt. Alb. H. Stuur, met pannen naar de Oostzee, de tjalkschepen de DRIE GEBROEDERS, kapt. O.G. Jacobs, met pannen, en de LANDMAN, kapt. T.B. Schoon, met pannen en steen, beide naar Hamburg. …

 

Leeuwarder Courant 11 mei 1819114

Harlingen. Den 6 mei binnen gekomen    

  Den 7 dito binnen gekomen het smakschip LAMMEGINA, kapt. Otto P. Smid met hout van Noorwegen en het kofschip GRIETSINA, kapt. Klaas J. de Groot, met hout van Memel. …

 

Leeuwarder Courant 13 augustus 1819114

Harlingen. Den 8 augustus binnen gekomen het kofschip de VROUW GRIETSINA, kapt. Klaas J. de Groot, met hout van Dantzig (opm: Gdansk) en het smakschip FORTUIN, kapt. Jacob Jans, met klipzout van Leverpool (opm: Liverpool). Uitgezeild het schonerschip HOOPE, kapt. Wm. Banfield, met boter naar Londen.

 

Harlingen Den 29 augustus binnen gekomen

  Den 30 dito uitgezeild de smakschepen de VROUW MARGARETHA, kapt. Geert Piebes, de VROUW CATHARINA, kapt. Harmanus Steehuis, beide met ballast naar Noorwegen, de kofschepen de VROUW GRIETSINA, kapt. Klaas J. de Groot, met ballast naar de Oostzee, de JONGE SIKKO, kapt. Rinse H. Smids, met ballast naar Noorwegen, het tjalkschip de JONGE WIERD, kapt. Claas W. van den Berg, met pannen naar Hamburg. …

 

Uit de Nieuwsbrief nr 14 van het Kapiteinshuis te Pekela dd december 2016

Aanwinst van het jaar

Met deze nieuwsbrief ontvangt u ook de gebruikelijke kerstgroet. Dit jaar voorzien van een foto van een bijzondere schenking in 2016, een Groninger staartklok met scheepjesmechaniek. Deze dubbelkap klok is een marriage, de kast is uit een andere periode dan de wijzerplaat, gedateerd 1800. De kast is waarschijnlijk uit de periode 1850-1870. De sfeer van de beschilderingen op de kast is anders dan op de wijzerplaat, kleurrijker en waarschijnlijk uit een latere periode. De klok werd geschonken door de heer en mevrouw Van der Baan – de Grooth wonende te Bennekom. Het is steeds in het bezit geweest van de zeevarende familie De Grooth.  De eerste eigenaar was waarschijnlijk Klaas Jans de Groot, geb. 18-9-1771 te Nieuwe Pekela en aldaar overleden op 3-1-1850. Hij ondertekende bij zijn eerste huwelijk met Aaltje Adolfs met een H. en werd daarmee de eerste De Grooth. Deze prachtige aanwinst voor ons museum is opgenomen in de vaste expositie in de voorkamer. Met dank aan de “De Grooth dynastie”.