Inloggen
Gezagvoerder

Engelsman, H.R.

Naam: Engelsman, H.R.
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
DEUX FRÈRES 1809 Kof Sailing Vessel 17749 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Volgens krantenberichten (zie hierna) was ene H.R.Engelsman eind 20er jaren gezagvoerdeer op een smak de “Vrouw Bertha”.

Ik heb geen passende gezagvoerder met deze initialen kunnen vindcen

 

Lidmaatschap van zeemanscollege(s)

H.R.Engelsman was effectief lid van het Veendammer zeemanscollege “Maatschappij tot Nut der Zeevaart” met vlagnummer S3 resp. 68 in 1827.

 

Rotterdamsche Courant 09 oktober 1827 114

Amsterdam, 7 oktober. Volgens bericht van Tönsberg is omstreeks de 20e september op de Noordse kust verongelukt een Nederlands smakschip, zo men veronderstelt van Laurvig naar Delfzijl; van de equipage had men niets vernomen, zijnde hetzelve door loodsen met een ingestoten boeg drijvende gevonden, die echter door slecht weder verhinderd werden hetzelve in een haven binnen te brengen. (opm: zie RC 181027; smak DE VROUW BERTA, kapt. H.R. Engelsman)

 

Rotterdamsche Courant 18 oktober 1827114

Amsterdam, 16 oktober. Aangaande het op de kust van Noorwegen verongelukte smakschip, reeds gemeld, (opm. zie RC 091027, Amsterdam 7 oktober) meldt men van Delfzijl van de 11e dezer, dat kapt. Siegers, van Noorwegen te Groningen gearriveerd, de kiel van gemelde smak herkend heeft voor die van het te Veendam te huis behorende schip DE VROUW BERTA, kapt. H.R. Engelsman, de 21e september van Brevig naar Delfzijl vertrokken. Verder rapporteert kapt. J. Teunis ten Cate, te Delfzijl binnen, dat hij, mede de 21e september van Larvig vertrokken zijnde, des nachts door een zware storm werd belopen en de volgende dag te Nevlunghavn was binnengelopen, op welke dag de genoemde smak door loodsen tussen Svinöer en de vaste kust, met de kiel boven water drijvende, is gevonden. Onder meer andere goederen was een kistje aangespoeld, waarin twee brieven aan een matroos van kapt. Engelsman gevonden zijn; ook zou, zo men zegt, een raamstuk aangedreven zijn.