Inloggen
Gezagvoerder

Ebeling, Dirk Hesselink

Naam: Ebeling, Dirk Hesselink
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
LUKKINA MAGRIETA 1829 Kof Sailing Vessel 10082 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Derk Hesselink Ebeling werd geboren op 03 augustus 1815 te Oude Pekela als zoon van de zeeman Gerrit Berends Ebeling en Annechien Derks Hesselink.

Derk trouwde te Nieuwe Pekela op 11 januari 1854 als schipper met Mettina de Boer, geboren te Nieuwe Pekela als dochter van de houtkoper Berend Jans de Boer en Dorothea Harms Veen. Na het overlijden op zee van Derk Ebeling hertrouwde Mettina op 28 mei 1856 te Nieuwe Pekela met de koopman Wijcher Pekelder uit Wildervank. Mettina overleed te Groningen op 23 november 1898, oud 67 jaar.

“Op 24 mei 1856 werd aan mij, K.M.Brouwer, burgemeester en ambtenaar van de Burgerlijke Stand in de gemeente Nieuwe Pekela, ter hand gesteld een vonnis van de arrondissementsrechtbank te Winschoten van 21 mei van dit jaar, van de volgende inhoud:

De arrondissementsrechtbank te Winschoten, gezien en gelezen het verzoek van Mettina Berends de Boer, wonende te Nieuwe Pekela, weduwe van wijlen Derk Hesseling Ebeling, in leven scheepskapitein te Nieuwe Pekela, dat uit hieronder aan te voeren bescheiden blijkt, dat D.H.Ebeling voornoemd in de nacht van 6 okt. 1854, terwijl hij als gezagvoerder van het schip “Egberdina Annegina” in volle zee werkzaam was, tot behoud van door een zware storm geteisterde bodem, door een overstortende zee overboord is geslagen en verdronken. Dat van dat verdrinken gedurende een zeereis een sterfgeval heeft plaatsgevonden en vermoedelijk uit onkunde, geen inschrijving in het journaal gehouden aan boord, heeft plaatsgevonden. Onmiddellijk na het binnenlopen van het schip te Terschelling is een proces verbaal opgemaakt waaruit duidelijk blijkt dat D.H.Ebeling op 6 okt. 1854 is verdronken en dus overleden. …115

 

Burgerlijke Stand akten uit de provincie Groningen vermelden Derk als schipper in 1854.

 

Lidmaatschap van zeemanscollege(s)

D.H.Ebling was effectief lid van het zeemanscollege “Voorzorg” te Nieuwe Pekela met vlagnummer 27 in 1854

 

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt D.H.Ebeling als gezagvoerder gedurende:

*    1850 van de kof “Geziena”, gebouwd in 1834 te Wildervank, 85 ton o.m., varend voor C.M.Nap te Groningen. Het schip voer in 1851 voor kapitein/eigenaar J.A. v/d Zee te Heereveen en was herdoopt in “Jonge Albert”;

*    1853 t/m 1854 van de kof “Engberdina Annechiena”, gebouwd in 1843, bouwlocatie niet vermeld, 181 ton o.m., varend voor H.E.Drent te Pekela. Het schip is gestrand op Terschelling. Het hol werd geveild. De kapitein Ebeling overleed in 1854.

 

De collectie monsterrollen op het Noordelijk Scheepvaartmuseum te Groningen vermeldt:

27 januari 1852, schip “Egberdina Annechina”, kapitein Derk H.Ebling uit Oude Pekela.

 

Overige bijzonderheden

Geen