Inloggen
Gezagvoerder

Drewes, Hindrik

Naam: Drewes, Hindrik
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
VROUW JACOBA (DE) 1816 Kof Sailing Vessel 12443 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Hindrik Drewes werd geboren als zoon van schipper Drewes Hindriks en Mijna Martinus.

Hij trouwde te Groningen op 25 januari 1827 als schipper met Tjakkien Hindriks Bont, dochter van de beurtschipper Hindrik Koenes Bont en Trijntje Jans Kuiper. Tjakkien overleed te Groningen op 20 november 1877, 83 jaar.

Op 01 januari 1880 wordt het overlijden gemeld van Hindrik Drewes te Groningen, oud 83 jaar.

En het is dus de vraag of het hier om dezelfde Hindrik Dresew gaat als de kapitein van de “Vrouw Jacoba”.

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt H.Drewes als gezagvoerder gedurende:

  • 1834 t/m 1835 van de kof met zwaarden “Vrouw Jacoba”, gebouwd in 1816, bouwplaats niet vermeld, 95 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Pekela.
  •  

DE VERMELDINGEN VAN SCHEPEN ONDER EEN H. DREWES DIENEN NADER TE WORDEN GEANALYSEERD.

 

Overige bijzonderheden

Kroniek van Pekela – 1835 14 juli 1835115

“Omtrent de ‘Koophandel en Zeevaart’ luidt het gewone verslag van 7 juli j.l. van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen ongunstig. De hevige najaarsstormen hebben de aanzienlijke vloot van onze gewestelijke koopvaardijschepen weer op een allerongelukkigste wijze getroffen. De grootte van deze ramp blijkt het duidelijkst uit navolgende opgave van de in het jaar 1834 verongelukte schepen.

… 3. Hendrik Drewes, van de Pekela, kof, vijf man bij omgekomen. …”

Tevens  nog de opgave van 12 schepen

 

“Op 10 mei 1841 is bij mij, J.H. de Weerd, burgemeester en ambtenaar van de Burgerlijke Stand in de gemeente Nieuwe Pekela, ingekomen een extract afgegeven door de griffier van de arrondissementsrechtbank te Winschoten, inhoudende dat door genoemde rechtbank bij vonnis van 31 maart 1841, gewezen op verzoek van Tjeertje Ennes Oosting genoegzaam rechtens is bewezen dat haar echtgenoot Rente Egberts Dik is overleden, van beroep stuurman, laatst gewoond hebbende te Nieuwe Pekela en als stuurman varende op het kofschip “De Vrouw Jacoba”, kapitein Hindrik Drewes, in de maand september 1834 van Noorwegen vertrokken op zijn overtocht naar Harlingen, waarbij genoemd schip met al het overige scheepsvolk is vergaan en hij dus om het leven is gekomen.”115