Inloggen
Gezagvoerder

Damstra, Jan Coerts

Naam: Damstra, Jan Coerts
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
VROUW CATHARINA 1799 Tjalk Sailing Vessel 11437 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Schipper Jan Coerts/Koerts Damstra was getrouwd met Catharina Gerdens Pama(Pasma), (volgens een aantal huwelijksakte uit 1823 t/m 1848 van dochters Zie www.wiewaswie.nl

 

De schepen van de kapitein

In het Stadsarchief van Amsterdam is in archiefnummer 5081-7148 een eigendomsbewijs ter verkrijging van een zeebrief van de tjalk “De Vrouw Catharina”, geregistreerd te Dokkum op 11 april 1814 en met een verklaring van eigendom voor de Amsterdamse rechtbank dd 16 april 1814. De eigenaar voor 1/4de part was Oeds Andries Brouwer te Dokkum. De kapitein was Jan Coerts Damstra te Dokkum.

Bij het document is een aangehechte bijlbrief van Gabbe A.Sterenbergh te Kalkwijk (bij Hoogezand) dat hij heeft verkocht, nieuw van de bijl, een hekschuit aan Oetse Andries te Dokkum, op 11 juni 1799, voor NLG. 2606,30, verklaring voor L.Beckeringh, ad interim ambtsman gerecht te Selwerd en rechter te Sappemeer.

Deze hekschuit is mogelijk de Vrouw Catharina, die dus in 1799 te Kalkwijk nieuw zou zijn gebouwd.

 

In het Archief van de Amsterdamse Waterschout in het Stadsarchief van Amsterdam011a is monsterrollen:

38-92        10 mei 1814, schip “De Vr. Catharina, kapitein Jan Coerts Damstra, varend onder Hollandse vlag, boekhouder Poolman, bestemming Dantzig, als bemanning alleen een stuurman.

38-98        17 oktober 1815, schip “De Vw Catharina”, kapitein Jan Coerts Damstra, varend onder Hollandse vlag, correspondent Poolman, bestemming Dantzig, 2 bemanningsleden i.c. stuurman en kok.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 27 december 1814

Amsterdam, den 25 December. Den 21 dezer is, volgens brief van Delfzyl, aldaar met zware schade binnengeloopen het schip VERTROUWEN, kapt. M. Plokher (moet dat niet Plokker zijn?), van Hamburg naar Amsterdam gedestineerd.

Ook is aldaar, wegens schade, binnengeloopen het schip de VROUW CATHARINA, kapt. J.K. Damstra, van Rotterdam naar Hamburg, zal moeten lossen om te repareren.

 

Rotterdamsche Courant 12 december 1816

Amsterdam, 10 december. …te Tonningen…, VROUW CATHARINA, kapt. J.C. Damstra, van Kiel naar Rotterdam.

 

1817 Harlingen, notaris Sjoerd S. Wijma

Verklaring, akte is wel aanwezig

- Pieter Nanning Pronk te Krimpen

- Jucke Mulder te Harlingen

- Jan Koerts Damstra te Dokkum

Bron : Tresoar

Toegangsnr.  : 26

Inventarisnr.: 49010

Repertoirenr.: 367 d.d. 26 juli 1817

 

In dit stuk gaat het over een schip dat uit Neustad naar Amsterdam wil gaan. Het schip is geladen met tarwe en boekweit. Op 29 juni zijn ze bij Tonningen. Ze krijgen veel pech op zee door de ‘Woede der Zee’. Ze verspelen veel zaken aan boord o.a. een mast. Bij Terschelling komt er maar geen loods opdagen. Door de storm gaat men meer de zee op en tenslotte komen ze weer bij de kust van Terschelling om via het Amelander Gat naar binnen te gaan. Amelanders helpen hun daarbij. Via de Krom Balg en het Abt ankeren ze bij de Kimswerd [het Kimstergat] en zetten daar het schip in het wier. Ze komen gehavend in Harlingen en leggen daar deze verklaring af.

Pieter Nanning Pronk is stuurman verdient 30 gulden per maand.

Jucke Mulder is matroos hij verdient 24 gulden per maand en Jan Koerts Damstra is de schipper. Hij verdient 50 gulden per maand.

Informatie van Pieter Jan Borsch uit Ameland dd 07 maart 2014