Inloggen
Gezagvoerder

Brinkmann, Gothard Mouritz

Naam: Brinkmann, Gothard Mouritz
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
CORNELIA 0 Fregat Sailing Vessel 12482 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

G.M.Brinckman werd met nr.127 effectief lid van Zeemanshoop per 19 juli 1825 op voorspraak van H.Funck. Geen schip vermeld002.

In de notulen van de Algemene Ledenvergadering van Zeemanshoop van 12/19 juli 1825 wordt voorgesteld/ingeschreven als effectief lid Gotthar Mouritz Brinkmann, 37½ jaar, wonende op de Nieuwedijk het 2de huis van de Kapelsteeg, adres bij de heer C.Frijmersum op de Keizersgracht tussen de Herenstraat en de Leliegracht. Hij werd voorgesteld door H.Funck en kreeg als vlagnummer 127023.

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

In de notulen van de Bestuursvergadering van Zeemanshoop dd 31 augustus 1826 staat vermeld dat kapitein Brinckman in de Middellandse Zee zijn schip heeft verloren. Aan zijn equipage is door Zeemanshoop kleding verstrekt.042

In de notulen van de Bestuursvergadering van Zeemanshoop dd 30 oktober 1828 staat een verzoek van kapitein G.M.Brinkman “vermits zijne Schipbreuk en behoeftige toestand, eenige onderstand verzoekende.”042.

In de notulen van de Bestuursvergadering dd 27 november 1828 staat een commissieverslag inzake de rechtmatigheid van een ondersteuning aan kapitein G.M.Brinckman. Geconcludeerd wordt dat hij geen “voortdurend recht” heeft. Maar er is gebleken “dat hij zich in een zeer armoedige toestand bevind, zodat hij het onontbeerlijkste Huisraad heeft moeten verkopen, daarbij zeer ziekelijk is, zodat hij vooralsnog buiten staat is verder dienst aan boord van een schip te kunnen zoeken.” De commissie doet de aanbeveling om onderstand “voor twee of drie Maanden te doen uitreiken.”. Het Bestuur besluit hem ingaande 01 december 1828 gedurende 13 weken een uitkering ad f 3,- per week toe te kennen. In de vergadering van 26 februari 1829 wordt deze uitkering met twee maanden verlengd.042.

In de notulen van de Bestuursvergadering van Zeemanshoop dd 24 september 1829 staat de vraag van de penningmeester “hoe te handelen met die geenen die achterstallig zijn in de betaling als daar zijn G.S.Rotgans, P.Strating, de Boer (geen initialen), L.M.Hofman, G.M.Brinkman, Jacob Meijer, F.C.Gude, C. van Solingen, H.T. Versluis, A.M.Noordbeek wordt besloten deeze leden aan te schrijven om hunne contributien te voldoen ten minste voor zover dit mogelijk is.”042.

De schepen van de kapitein

lidmaatschap van College Zeemanshoop te Amsterdam001

vlagnummer                   jaren                       type                  scheepsnaam                                        naam reder/boekhouder

         127                          1825                       fregat               Kornelia                                                 C.Frymersum en Zn

                                      1826-1832                 geen opgave van schip en boekhouder

 

Bouma025 vermeldt G.M.Brinkman in 1826 als kapitein van het fregat “Cornelia”, bouwjaar en -plaats niet vermeld, 258 ton o.m., varend voor C.Frymersum & Zn te Amsterdam. Het schip werd in 1826 te Amsterdam geveild.

Overige bijzonderheden

Geen