Inloggen
Gezagvoerder

Engelsman, Jurjen Hendriks

Naam: Engelsman, Jurjen Hendriks
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
ZWAANTJE 1857 Schoener Sailing Vessel 15314 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt J.H.Engelsman als gezagvoerder gedurende:

*    1858 t/m 1859 van de 2/msch “Zwaantje”, gebouwd in 1857 te Hoogezand, 155 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Veendam. Het schip is in 1859 gezonken bij Spanje.

 

Geen vermeldingen in de monsterrollen op het Noordelijk Scheepvaart Museum.

 

Overige bijzonderheden

In een bericht omtrent het vergaan van de kof “Agina” onder kapitein Hindrik Pieter Bloem (zie aldaar) wordt melding gemaakt van kapitein Engelsman:

“…..Vervolgens, naar wat kapitein Engelsman verzekerde van het Nederlands schip “Zwaantje”, in Cadix binnengelopen wegens averij en op weg van Palermo, dat hij zijn ongelukkige collega van de “Agina” heel goed kende, evenals zijn vrouw, die in Nieuwediep aan boord ging om zich naar huis te begeven in Nieuwe Pekela

 

Krantenberichten

NRC 29 november 1858114

Cadix, 18 november. Het alhier van Amsterdam gearriveerde Nederlandse schip (opm: schoener) ZWAANTJE, kapt. J.H. Engelsman, heeft bij Conil (Conil de la Frontera, 36º16’ N.B. 6º5’ W, iets benoorden Kaap Trafalgar) zeilen, ankers en kettingen verloren en schade aan masten en rondhout bekomen.

 

NRC 03 oktober 1859114

Falmouth, 1 oktober. Heden werd alhier met het schip ANNA, kapt. Bourkis, aangebracht: kapt. J.H. Engelsman en de verdere bemanning van de te Wildervank te huis behorende schoener ZWAANTJE, welke bodem op de reis van Girgenti naar Hamburg de 18e september op 38º N.B. en 11º W.L. in zinkende staat door het volk verlaten werd.