Inloggen
Gezagvoerder

Zomer, Jacob Frederiks

Naam: Zomer, Jacob Frederiks
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
VROUW ALIDA 0 Kof Sailing Vessel 11347 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Jakob Friedriks Zomer was getrouwd met Albertje Jans Eerkes.

 

 

De schepen van de kapitein

Van Sluijs vermeldt kapitein Jb.F.Zomer als varende van Drammen naar Texel op de “Vrouwe Alberdina”, 111 ton, gebouwd in 1811 te G(roningen?) voor reder J.Hall te Groningen. Zie o.a. de Amsterdamscche Courant dd 04 oktober 1827. Tevens de vermelding van een reis van dezeelfde kapitein van Memel naar Terschelling (geen datum vermeld)

 

Bouma025 vermeldt J.T. (moet zijn J.F.) als gezagvoerder gedurende:

*      1815 t/m 1833 van de kof “Vrouw Alberdina”, gebouwd in 1811 te Groningen, 111 ton o.m., varend voor J.Hall te Groningen;

*      1834 van hetzelfde schip maar nu varende vanuit Wildervank als kapitein/eigenaar.

 

In het Archief van de Amsterdamse Waterschout (Stadsarchief, Amsterdam)011 zijn 3 monsterrollen op naam van kapitein Jacob Frederiks Soomer(sic)/Zoomer met de “Vr. Alberdina” op 12 maart 1821, 29 mei 1822 en 25 maart 1824.

 

Overige bijzonderheden

Sies Jans Rotgans monsterde c.april 1825 als stuurman aan boord bij kapitein Jb.F.Zomer voor een reis naar Londen en Nerva en later naar Drammen.

Zie:”Reizen en lotgevallen van Sies Jans Rotgans”. Autobiografische aantekeningen. Typoscript in de scheepvaartmusea te Amsterdam en Sneek.

 

Rotterdamsche Courant 30 november 1820114

Amsterdam, 28 november. Volgens brief van Tonningen (opm: Tönning), van den 13 november, was de Eider vol ijs; aldaar waren, wegens het ijs, onder meer anderen in de haven gebragt de schepen de VROUW AUKJE, kapt. K. Eijsses, van Kiel, de JONGE JACOB, J.H. Bethman, van Libau (opm: Liepaja), HARMONIE, H.C. Schut, van Petersburg; allen naar Amsterdam; de VROUW ALBERDINA, J.F. Zomer, van Koningsbergen (opm: Kaliningrad) naar Zaandam, VROUW HERMANNA, Stroijer, van Lübeck naar Bremen.

 

Rotterdamsche Courant 07 november 1822114

Rotterdam, 6 november. Den 8 arriveerde in de Maas de VROUW ALBERDINA, J.F. Zomer, van Amsterdam naar Lissabon, als bijlegger, door contra-wind; de wind W.Z.W.

 

Rotterdamsche Courant 12 november 1822114

Rotterdam, 11 november. ….

….Den 10 zeilden de VROUW ALBERDINA, J.F. Zomer, naar Lissabon; l’ÉMILIE, J. Berneval, naar Rouaan; de DRIE GEBROEDERS, C. van der Borden, naar Gibraltar; de HENRIETTE, J. Beijer, en de DOROTHEA, J.C. Smith, naar Stettin (opm: Szczecin); de JUFVROUW WILHELMINA LAURENTIA (opm: JUFFROUW WILHELMINA LAURENTIA), J.J. Swart, naar Newry; de ISIS, J. Morel, naar Duinkerken

 

Rotterdamsche Courant 03 december 1822114

Rotterdam, 2 december. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 29 november:

….Den 27 zijn op de rede van Dungeness aangekomen de schepen VROUW ALBERDINA, Zoomer (opm: smak, kapt. J.F. Zomer), van Amsterdam naar Lissabon, en ELIZA, Kellinga, van Amsterdam naar Livorno…..