Inloggen
Gezagvoerder

Willems, Jelger

Naam: Willems, Jelger
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
CERES 0 Brik Sailing Vessel 10988 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Uit van Sluijs013:

De Amsterdamsche Courant van 29 januari 1815 meldt het uitzeilen naar Berbice van de brik “Ceres” onder kapitein Jelger Willems. Op 15 augustus 1815 wordt gemeld dat het schip te Texel is teruggekeerd uit Berbice.

Op 16 januari 1817 is er de melding dat op 07 januari te Montreul is gestrand het brikschip “Ceres”onder kapitein Jelger Willems op weg van Demerarij naar Amsterdam.

 

Het Archief van de Amsterdamse Waterschout op het Stadsarchief te Amsterdam bevat monsterrollen op naam van Jelger Willems op de:

“Ceres”, dd 14 december 1814 en 03 november 1815.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 16 januari 1817114

Amsterdam, 14 januari. Volgens brief van Montreuil, van den 7 januari, was aldaar gestrand een brikschip, het welk men, uit aangespoelde papieren, veronderstelde te zijn CERES, kapt. J. Willems, van Demerary (opm: Demerara [Georgetown], Guyana) naar Amsterdam.

 

Rotterdamsche Courant 18 januari 1817114

Amsterdam, 16 januari. In de nagt tussen den 5 en 6 januari is op de kust van Cucq bij Montreuil-sur-Mer (opm: Pas de Calais) gestrand een brik, zo men vermoedt een Hollandse; men vreest dat de gehele equipagie daar bij verongelukt is; zijnde reeds twee lijken van matrozen gevonden. De stukken wrak liggen op het strand, alsmede enige vaten, meer of min geborsten, waarin koffij, zo het schijnt Demerary Triage, gemerkt Bome, een vat met een restant rum, enige cocosnoten, mais en palmhout, benevens een boek in de Hollandse taal, en een schrijfboekje, waarin de kaptein de rekeningen schijnt gehouden te hebben van zijne manschappen, en waarin de volgende namen voorkomen: Berkenkamp, Stroere, Walberg, Hussing, Maas, Scheffer, Donker, Hoppenbrouwer, Flinterman, Rip, Engeling, Buck en Dohm; hoogstwaarschijnlijk is dit het schip, hetwelk men veronderstelt de CERES, kaptein Jelger Willems, te zijn.

 

Rotterdamsche Courant 28 januari 1817114

Amsterdam, 26 januari. Met een brief van Montreuil (opm: Montreuil-sur-Mer, Pas de Calais), van den 17 januari, heeft men thans de zekere tijding, dat de brik, den 5 dito des avonds aldaar op de kust verbrijzeld, genaamd is CERES, kaptein Jelger Willems, van Demerarij (opm: Demerara [Georgetown], Guyana) naar Amsterdam. Het aangespoelde bestaat in vijf vaten koffij, gemerkt Rame, enige weinige losse koffij, vijf lijken, twee kleine wiegen en kindergoed, hetgeen doet vermoeden, dat een familie met kleine kinderen aan boord is geweest.