Inloggen
Gezagvoerder

Boerhave, Frederik

Naam: Boerhave, Frederik
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
JACOBA 1867 Schoener Sailing Vessel 9510 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Frederik Boerhave werd geboren op 13 februari 1841 te Zuidbroek als zoon van de grutter Freerk Hindriks Boerhave en Grietje Geerts Bosscher.

Hij trouwde op 02 mei 1867 te Zuidbroek als buitenvaarder met Jakoba Bosker, geboren op 30 november 1845 te Zuidbroek als dochter van de zeeman Eildert Geerts Bosker en Meinerdina Jannes Cremer.

Na de vermissing van Frederik Boerhave hertrouwde Jakoba op 18 december 1879 te Zuidbroek met de notarisklerk Reinhant Bruins die op 24 januari 1921 te Zuidbroek overleed, 69 jaar.

Jakoba overleed op 07 maart 1916 te Zuidbroek, 70 jaar

Frederik werd in 1874 vermist met zijn schip de “ Jacoba”.

 

Notities achterhaald door Auwert Dijkstra te Schiermonnikoof, december 2011

“Na een langen tusschen hoop en vrees te hebben geleefd, ben ik eindelijk tot de treurige overtuiging gekomen, dat mijn geliefde echtgenoot Frederik Boerhave gezagvoerder van het Schoonerschip, genaamd Jacoba, den 4 October 1873 van Kroonstad naar zee vertrokken, van wien sedert dat tijdstip hoegenaamd geen berigt is ontvangen, en de geheele bemanning hun graf in de golven hebben gevonden.

Het bezit van een eenig overgebleven kind uit een bijna zeven jaren huwelijk, terwijl twee kinderen mijn dierbaren echtgenoot reeds in de eeuwigheid zijn voorgegaan lenigt eenigszins de diepe wonde van mijn geschokt gemoed.

Met diepen weemoed geef ik langs dezen weg kennis aan familie, vrienden en bekenden.

Zuidbroek den 14 April 1874   J.Bosker Wed. F.Boerhave

Met bovengenoemden bodem kwam mede om de stuurman P.Uchtman, nalatende twee thans ouderlooze kinderen.

Ook wij moeten tot dezelfde treurige overtuiging komen, dat onze geliefde Broeder J.Uijen, aan boord op bovengemelden bodem als mede zijn graf in de golven heeft gevonden.

Hij bereikte den ouderdom van ruim 33 jaren. Hoe zwaar ons deze slag ook treft , willen wij berusten in den Heer, wiens zoon enkel liefde en wijsheid is.

 

 

 

Frederik Boerhave, geboren op 13 februari 1841, afkomstig uit Zuidbroek, behaalde zijn diploma voor 1e stuurman aan de zeevaartschool te Veendam. Zijn diplomanummer was 93.099

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt F.Boerhave als gezagvoerder gedurende:

  • 1868 t/m 1874 van de 2-mastschoener “Jacoba”, gebouwd in 1867 te Hoogezand, 177 ton o.m., varend voor J.A.Hooites te Hoogezand. Het schip werd in 1874 vermist tussen Kroonstad en Leer.

 

Overige bijzonderheden

Geen