Inloggen
Gezagvoerder

Tupper, Fredrik

Naam: Tupper, Fredrik
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
ANNA SOPHIA 0 Schoener Sailing Vessel 10888 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Er moet rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat de oorspronkelijke schrijfwijze Töpper is geweest.

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

F.Tupper werd met vlagnummer R18 in 1819 effectief lid van het Rotterdamse zeemanscollege “Maatschappij tot Nut der Zeevaart”. De ledenlijsten uit de periode 1820 t/m 1825 ontbreken en in de ledenlijst van 1826 komt hij niet meer voor. Hij zal dus in één van de tussenliggende jaren zijn overleden.

 

Opmerkingen in verband met Zeemanscollege(s)

In het Jaarverslag van 1819/1820, dd 14 september 1820, staat de volgende opmerking: “Het lid No.18 (i.c. C.Tupper) heeft berigt, dat er drie nieuwe vuren zijn opgerigt op de Soltiser eilanden bij Waterfort, dewelke zoodanig geplaatst zijn dat zij een driehoek uitmaken, te weten twee hoogen en en lage” 058.

In de Jaarverslagen 1832, 1833 en 1834 (Gemeentearchief van Rotterdam) staat in de Rekening-Courant dat de weduwe van kapitein F.Tupper een uitkering van f 150,-, f 112,50 resp. f 137,50

In de Jaarverslagen van 1835 t/m 1841, 1849, 1851 en 1855 (Maritiem Museum, Rotterdam) staat vermeld dat de weduwe van kapitein F.Tupper een jaarlijkse uitkering krijgt van f 150,-.058.

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt F.Tupper als gezagvoeder gedurende:

*   1814 t/m 1828 van de 2/msch. “Anna Sophia”, bouwgegevens niet vermeld, 104 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Rotterdam.

 

In het Archief van de Waterschout op het Stadsarchief van Amsterdam bevinden zich monsterrollen op naam van kapitein Fredrik Tupper als gezagvoerder van de:

Archiefnr. 38-92, dd 03 juni 1814, schip “Anna Sophia”, bestemming “Tennerif”, boekhouder De Witt, 5 bemanningsleden i.c. stuurman, bootsman, kok en 2 matrozen.

Archiefnr. 38-105, dd 24 september 1817, schoner “Anna Sophia”, bestemming Lissabon, boekhouder Lublink, 5 bemanningsleden i.c. stuurman, bootsman, kok en 2 matrozen.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant december 1813

(opm: Hieronder volgt een selectie van gedurende december 1813 door verschillende cargadoors geplaatste advertenties van in Rotterdam in lading liggende schepen, welke een indruk geeft van de ‘lijndiensten’ op een aantal Engelse havens)

Naar Londen:

Het Hollandsch Schoonerschip ANNA SOPHIA, kaptein Fredrik Tupper.

 

In de Amsterdamsche Courant dd 22 januari 1814 staat in de rubriek “Zee-Tijdingen” de melding dat te Londen is gearriveerd vanuit Rotterdam de “Anna Maria” onder kapitein Tupper (geen initialen).

 

Rotterdamsche Courant 29 juni 1820114

…Dublin, het Schoonerschip ANNA SOPHIA, kapt. Fredrik Tupper.

Adres bij D. Burger en Zoon….

 

Rotterdamsche Courant 17 februari 1821114

Te Rotterdam in lading liggende schepen naar:

….Dublin: het Schonerschip ANNA SOPHIA, kapt. Fredrik Tupper.

               Adres bij D. Burger en Zoon…..

 

Rotterdamsche Courant 08 maart 1821114

Rotterdam, 7 maart. Van Den Briel wordt van den 6 dezer gemeld: De schepen, die loodsen aan boord hadden, zijn den 6 naar zee gezeild als: de VROUW ANNAGINA, R.W. Huisman, naar Cherbourg; de EENDRAGT, H.J. Korter, naar Belfast; de TWEE GEBROEDERS, H.J. Swart, naar Libau (opm: Liepaja); de JUFVROUW FENNA, E. Muggenberg, naar Aalborg; de GONNEMIE, W. Reijmers, naar Surinamen; de ONDERNEMING, R. Hakker, naar Liverpool; de ANNA SOPHIA, F. Tupper, naar Dublin; de VOLHARDING, C. Bakker, naar Newry, en de NETTIE, G. List, naar Yarmouth. De wind Z.O.

Den 6, des avonds, zeilden nog de MERCURIUS, J. Lemke, naar Amsterdam en de CEFAR, A. Guihomat, naar Duinkerken.

 

Rotterdamsche Courant 14 juni 1821114

Rotterdam, 13 juni. Te Den Briel arriveerde den 11 de ANNA SOPHIA, N. Tupper, van Liverpool.

Den 12 arriveerde de VROUW EMINA, J.C. Kluin, de VERWACHTING, H. Gerdes, en de VROUW ALIJDA, A. Kremer, van Libau (opm: Liepaja); de JONGE WILLEM, S.J. Schelts, van Dantzig (opm: Gdansk); de SEIREN, H. Andersen, van Bergen, en de ANNA PHILIPPINA, G. Jansen, van Arendsburg. De wind N.N.W.

 

Rotterdamsche Courant 19 juli 1821114

Rotterdam, 18 juli. Van Den Briel wordt van den 17 gemeld:….

….Den 17 zeilden de VICTORIA, P. Rubarth, naar de Oostzee, en de ANNA SOPHIA, F. Tupper, naar Bergen en arriveerden de ANNA SOPHIA, S.D. Waage, van Windau (opm: Ventspils) en de GEERTRUIDA JOHANNA, L.B. Kuipen, van Riga; de wind omlopend en stil.

 

Rotterdamsche Courant 23 augustus 1821114

Rotterdam, 22 augustus. Van Den Briel wordt van den 21 gemeld: ….

Den 22 arriveerde de ANNA SOPHIA, F. Tupper, van Bergen. Er is een brik in gezigt.

 

RC 290921

Rotterdam, 28 september.Den 26 arriveerde in de Maas het schip de CATHARINA SUZANNA, O.J. Krol, van Bergen.

Den 27 zeilden de ANNA SOPHIA, F. Tupper, naar Bergen; de KITTY, J. Andsell, naar Hull, en de SURPRISE, J. Lowrie, naar Peterhead; de wind Z.W.

 

Rotterdamsche Courant 10 november 1821114

Rotterdam, 9 november. Van Helvoetsluis wordt ….

….Van den 9 wordt gemeld: de drie schepen, waarvan te voren gemeld, zijn POMERANIA, J.C. Wendt, van Wolgast, als bijlegger op order; JOHANNA CHRISTINA, L.C. de Vries, van Nieuwpoort; ANNA SOPHIA, F. Tupper, van Bergen; des namiddags zeilden ELIZABETH, J. Browlie, naar Glasgow; CATWIJK, H. van Duijn, naar Batavia, en arriveerde de KROONPRINS VAN ZWEDEN,, J. Peters, van Wolgast.

 

Rotterdamsche Courant 10 november 1821114

Rotterdam, 9 november. Van Helvoetsluis wordt ….

….Van den 9 wordt gemeld: de drie schepen, waarvan te voren gemeld, zijn POMERANIA, J.C. Wendt, van Wolgast, als bijlegger op order; JOHANNA CHRISTINA, L.C. de Vries, van Nieuwpoort; ANNA SOPHIA, F. Tupper, van Bergen; des namiddags zeilden ELIZABETH, J. Browlie, naar Glasgow; CATWIJK, H. van Duijn, naar Batavia, en arriveerde de KROONPRINS VAN ZWEDEN,, J. Peters, van Wolgast.

 

Rotterdamsche Courant 08 januari 1822114

Rotterdam, 7 januari. Van Den Briel wordt van den 5 gemeld: den 5 zeilden de CONCORDIA, S. Swart, en de MARGARETHA, J. Verdoes, naar Bordeaux; SERAPHINE, A. Guithomat, en ZOÉ, J. Barbedienne, naar St. Malo; de VROUW ANTJE, O.G. Stuit, naar Fécamp; de HOPENDE VISSER, G.A Masson, naar Newry; de ANNA SOPHIA, F. Tupper, en de JOHANNA CHRISTINA, L.C. de Vries, naar Belfast; de FORTUNA, H. Kolff, naar Nantes; de DRIE VRIENDEN, A.R. de Groot, naar Bayonne; de JOHANNA EN WILHELMINA, D. Mooijekind, naar Hull, en arriveerde de SPECULATION, J. Serck, van Bergen.

Den 6 zeilde the LEO, L. Waterhouzen, naar St. Ubes.

Den 7 arriveerden de VROUW ROLPHINA, J.K. Bolhuis, van Ekernfoerde, en de VROUW ROLLINA, B.J. Jaski, van St. Petersburg.

 

Rotterdamsche Courant 19 januari 1822114

Rotterdam, 18 januari. Den 7 is te Scilly (opm: Z.W.-Ierland) binnengelopen het schip (opm: schoener) ANNA KRANENBORG, H. Smit, en den 11 te Penzance het schip (opm: schoener) ANNA SOPHIA, F. Tupper, beiden van Rotterdam naar Belfast.

 

Rotterdamsche Courant 20 april 1822114

Rotterdam, 17 april. Van Vlissingen meldt men van den 14 april:….

.....Gisteren en heden zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen de TWEE GEBROEDERS, J. Swiers, ANNA SOPHIA, F. Tupper, ANNA KRANENBURG, H. Smit, en le CHARLES, N.T. Holm, van Liverpool, en de TWEE GEBROEDERS, J.R. Burgers, van Marseille; deze laatste heeft in Dunbec (Rinze ?) een maand quarantaine gelegen.