Inloggen
Gezagvoerder

Boer, Meint Lubberts de

Naam: Boer, Meint Lubberts de
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
VROUW MARGARETHA 1825 Smak Sailing Vessel 9751 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Meint Lubbers de Boer werd gedoopt te Veendam op 26 september 1784 als zoon van Lubbert Gerrits (de Boer )en Geesjen Derks.

Hij trouwde op 23 januari 1815 te Veendam als schipper met Grietje Germs Boon, gedoopt te Veendam 06 mei 1792 als dochter van de schipper Germ Jans Boon en IJtje Gosses. Zij overleed te Veendam op 16 maart 1836, 44 jaar.

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt M.L. de Boer als gezagvoerder gedurende:

  • 1821 t/m 1827 van de smak “Vrouw Margaretha”, gebouwd in 1821, bouwplaats niet vermeld, 67 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Veendam.

 

In het Archief van de Waterschout op het Stadsarchief van Amsterdam bevinden zich monsterrollen op naam van kapitein Meint Lubbers de Boer als gezagvoerder van de:

“Vrouw Margarita”, dd 07 september 1825; 22 maart 1827; 19 april 1828 en 30 maart 1832.

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 11 maart 1820114

Rotterdam, 10 maart. Van Den Briel wordt van den 9 gemeld: Des morgens zeilde het schip de VROUW MARGARETHA, M.L. de Boer, naar Hamburg…..

 

Leeuwarder Courant 29 mei 1821114

Harlingen. Den 21 mei binnen gekomen de sloepschepen MARIA, kapt. Robert Cubith; de WATERLOO, kapt. Charles Warren, beide met ballast van Londen; de smakschepen de VROUW LUBBEGINA, kapt. Jan E. Bart, de VROUW MARGERETHA, kapt. M.L. de Boer, de VROUW MARTHA, kapt. D.C. de Groot, de DRIE GEZUSTERS, kapt. P.E. de Jonge, het kofschip de VROUW ALIDA, kapt. Jan Klazen, alle met hout van Noorwegen, de smakschepen de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Sietses, de VRIENDSCHAP, kapt. B.P. de Vries, beide ledig. Uitgezeild het kofschip JOHAN GEORGE, kapt. W.D. Kleininga, met ballast naar Liverpool…..

 

Rotterdamsche Courant 25 september 1821114

Rotterdam, 24 september. Den 22 zeilden uit de Maas de schepen de HOOP, E.G. Jonker, naar Brest; de HARMONIE, W. Verloop, en de MARIA MAGDALENA, T.L. Kerkstra, naar Cherburg; de BONNE ESPÉRANCE, L. Porgrout, naar Rouaan; de VROUW FENNEGINA, A.K. Braam, naar de Bogt; de FRIENDS OF LIBERTY, G. Rubic, naar Rye; de PRINS LEOPOLD, W. Draper, naar Hull; de JUFVROUW MARTHA, E.B. Bol, naar Boulogne; de DRIE VRIENDEN, H.G. Haverbult, naar … ; de KATIERA, S. Bufustone, en de SKY LARK, T. Poolsey, naar Londen; de ARNO, P. Robertson, naar Stockton; de FAMILIEN, J.G. Berge, naar Christiaansand; de DAUNTLESS, C. Sharp, naar Fitseroe; de MAARTINA ALETTA, J.G. Hoetjer, en de ANNA, R.E. Brouwer, naar Bergen; de CATHARINA, H. Clasen, naar Borrowstones; de LOUISA, D. Guijt, naar Jerseij; de VROUW MARGARETHA, M.L. de Boer, naar Hamburg…..

 

Rotterdamsche Courant 28 maart 1822114

Amsterdam, 26 maart. In een brief van Delfzijl, van 21 maart, wordt gemeld:

Voor enige dagen werd alhier, door kapt. M.L. de Boer, van Veendam, aangebragt een door hem op zijn reis van Amsterdam over de Wadden opgeviste scheepsboot, met witte spiegel, waarop met zwarte letters JOHN and GEORGE of HULL, en aan de binnenzijde, in een zwart ovaal met witte letters Samuel Pickersgill. Den 14 dezer kwamen enige van onze vissers uit zee met het berigt, dat men den 4 dito, des namiddags te vier uren, op het eiland Rottum gezien had, dat een schip, zijnde, naar men zien kon, een Engelse sloep, voor staande zeilen, bij het inkomen van de Wester-Eems gezonken was, na dat enige ogenblikken te voren nog een der schepelingen zich in de mast vertoond had; gemelde vissers hadden met schipper K. van Dijk, van Rottum, dit gezonken schip ontdekt, en van achteren een touw aan hetzelve vastgemaakt; doch het hek, waaraan het touw vast was, losgerukt zijnde, was het schip nog meer gezonken; op het losgerukte hek stond, even als op de boot JOHN and GEORGE of HULL.

Rotterdamsche Courant 05 oktober 1822114

Rotterdam, 4 oktober. Den 2 dezer arriveerden te Den Briel de JONGE CORNELIS, C. Wapenaar, van Hamburg, en de VROUW MARGARETHA, M.L. de Boer, van Assens. ….