Inloggen
Gezagvoerder

Siedzes, Jan Jans.

Naam: Siedzes, Jan Jans.
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
TWEE GEBROEDERS 1791 Tjalk Sailing Vessel 11332 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Het Archief van de Amsterdamse Waterschout11a bevat monsterrollen op naam van kapitein Jan Jans Sietses op de:

“Twee Gebroeders”, dd 26 augustus 1814 en 23 februari 1818;

“Jonge Corneles de Haan”, dd 23 februari 1818 en 10 maart 1819

 

Opmerking G.J.Mulder, Marhisdata, augustus 2010

Op 12 maart 1817 werd voor dit schip een eerste zeebrief afgegeven (dus nieuwe eigenaar, of nieuwbouw schip) voor deze combinatie; eigenaar was Jacob de Haan.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 19 mei 1818114

Amsterdam, 17 mei. Volgens brief van Gigon (opm: waarschijnlijk Gijón, Spaanse Noord-kust), was het schip de JONGE CORNELIS DE HAAN, J.J. Siedses, van Amsterdam naar Libau (opm: waarschijnlijk wordt hier de baai van Libano de Arrieta, Vizcaya bedoeld) gedestineerd, te St. Juan, een onbewoonde haven, 3 mijlen van Gigon, lek en beschadigd binnengebracht, na in een vreeslijke storm, in de nabijheid dier haven, aan de grond gezeten te hebben, doch door behulp van zeelieden weder afgebragt te zijn; de kaptein moest een gedeelte der lading lossen en zoude trachten te Gigon geld op bodemarij te bekomen.

 

Leeuwarder Courant 31 maart 1820114

Harlingen. ….....Den 27 dito ….Uitgezeild het smakschip de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Siedses, met ballast op avontuur; het tjaIkschip de VROUW MARGARETHA, kapt. A.H. Stuur, met aardappels naar Noorwegen, het kofschip de VROUW ZWAANTJE, kapt. Jan J. Kortrijk, met ballast op avontuur; het smakschip de VIER GEZUSTERS, kapt. Roelof G. Oostra; de kofschepen JOHANNA CHRISTINA, kapt. Lammert G. de Vries; de JONGE CORNELIS, kapt. Jelle H. van der Laan, alle drie met pannen naar de Oostzee……….

 

Leeuwarder Courant 02 mei 1820114

Harlingen. …..Den 26 dito    uitgezeild het tjalkschip de VROUW MARGARETHA, kapt. H. Stuur, en het smakschip de JONGE CORNELIS DE HAAN, beide met ballast op avontuur, het tjalkschip de JONGE EVERT, kapt. Onne Gerrits Jacobs, met steen naar Hamburg……

 

Leeuwarder Courant 08 augustus 1820114

Nieuwezijlen (opm: bij Dokkum).     Den 30 (juli) dito uitgezeild het sloepschip ATALANTA, kapt. James Birne, het schonerschip MARY, kapt. Wm. Atkinson, beide met boter naar Londen; de smakschepen de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Siedses, de VROUW LAMMEGINA, kapt. Otto Pieters Smit; en het kofschip ANNA CATHARINA, kapt. B.R. de Vries, alle drie met ballast op avontuur…..

 

Leeuwarder Courant 01 september 1820114

Harlingen. Den 21 augustus binnengekomen ….     Den 25 dito binnengekomen de smakschepen de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Siedses; de VROUW SABINA, kapt. J.D. Duintjer, beide met hout van Noorwegen; het sloepschip SWIFT, kapt. Enos Page, en het schonerschip LIVELY, kapt. William Baijes, beide met ballast van Londen. Uitgezeild het smakschip de GOEDE INTENTIE, kapt. T.J. van der Veer, met haver, en het schonerschip MARY, kapt. Wm. Atkinson, met kaas, beide naar Londen….

 

Leeuwarder Courant 17 oktober 18201143

Harlingen… Den 8 dito binnengekomen het tjalkschip de TWEE GEBROEDERS, kapt. H. Drewes, met hout van Elbing (opm: Elblag); de smakschepen de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Siedses, de VROUW ETTINA, kapt. A.J. Zeeman; de VROUW LAMMEGINA, kapt. Otto Pieters Smit, en het kofschip CATHARINA, kapt. Arend Klasen, alle vier met hout van Noorwegen, het sloepschip WILLIAM, kapt. William Nazebij, het tjalkschip de VROUW SIENTJE (opm: naam slecht leesbaar), kapt. Jan Bakker, beide met steenkool van Newcastle.

 

Leeuwarder Courant 07 november 1820114

Harlingen.

….Den 23 dito (oktober) binnengekomen het sloepschip UNION, kapt. A. Gallawaij, met steenkool van New–Castle. Uitgezeild de smakschepen de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Siedses; de VROUW CATHARINA, kapt. H. Sleehuis, beide met ballast naar Noorwegen…..

 

Leeuwarder Courant 12 januari 1821114

Advertentie. N.J. Dirks, koopman te Leeuwarden, presenteert uit de hand te koop: het door kapt. Jan Jans Siedzes gevoerd wordende en thans te Harlingen liggende Smakschip genaamd de JONGE CORNELIS, groot 69 roggelasten, zijnde in den jare 1817 nieuw uitgehaald en voorzien van een goed inventaris.

 

Leeuwarder Courant 16 maart 1821114

Harlingen…..Den 10 dito    Uitgezeild de smakschepen de VROUW ENGELINA, kapt. P.H. de Groot, met ballast, de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. J.J. Siedses, met dakpannen, de VROUW GESINA, kapt. H.J. Kruier, de VROUW LAMMEGINA, kapt. O.P. Smit, de VIJF GEZUSTERS, kapt. D.L. de Jong, de VROUW MARTHA, kapt. D.K. de Groot, het kofschip de VROUW ALIDA, kapt. Jan Klaasen, alle met ballast, de VROUW ZWAANTJE, kapt. Jan C. Hazewinkel, de VROUW GESINA, kapt. B.H. Schepper, beide ledig, alle op avontuur; en na gedane reparatie het smakschip GESINA JOHAN, kapt. J.R. Sap, met haring van Bergen naar Litau (opm: mogelijk Lütau [bovenstrooms van Lauenburg a/d Elbe]), alhier met schade binnen geweest.

 

Rotterdamsche Courant 19 april 1821114

Amsterdam, 17 april. Te Rendsburg zijn gearriveerd L.M. Hoekstra van Holtenau, W.J. Mellema van Kiel, H. Ebes van Sonderburg, T. Jans van Callundborg (opm: Kalundborg), J. Thormählen en W.J. Stuit van Eckernfort (opm: Eckernförde) en H.H. Brams van Kiel naar Amsterdam, S.L. Pinksterboer van Kiel naar Zaandam, H.S. Thijgesen van Assens naar Rotterdam, G.G. Smit, D. Bruntje en J.H. Einfeldt van Amsterdam naar Dantzig (opm: Gdansk), R.J. Nagel van Neustadt naar Schiedam, F.J. Deddes, H.G. Oortjes en H.G. Duken van Neustadt, J.G. Hoetjer van Lübeck en H.J. Oortjes van Bogensee, allen naar Antwerpen; te Libau (opm: Liepaja) H.J. Swart van Schiedam en J.J. Siedses van Harlingen.

Den 1 april zijn van Libau vertrokken B.J. Rass en J.H. Lohse naar Amsterdam.

 

Leeuwarder Courant 29 mei 1821114

Harlingen. Den 21 mei binnen gekomen de sloepschepen MARIA, kapt. Robert Cubith; de WATERLOO, kapt. Charles Warren, beide met ballast van Londen; de smakschepen de VROUW LUBBEGINA, kapt. Jan E. Bart, de VROUW MARGERETHA, kapt. M.L. de Boer, de VROUW MARTHA, kapt. D.C. de Groot, de DRIE GEZUSTERS, kapt. P.E. de Jonge, het kofschip de VROUW ALIDA, kapt. Jan Klazen, alle met hout van Noorwegen, de smakschepen de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Sietses, de VRIENDSCHAP, kapt. B.P. de Vries, beide ledig. Uitgezeild het kofschip JOHAN GEORGE, kapt. W.D. Kleininga, met ballast naar Liverpool…..

 

Leeuwarder Courant 12 juni 1821114

Harlingen. Den 28 mei

….Uitgezeild de smakschepen de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Siedses, de VIJF GEZUSTERS, kapt. P.E. de Jong, de VROUW LAMMEGINA, kapt. O.P. Smit, de kofschepen de VROUW ZWAANTJE, kapt. Jan J. Kortrijk, de JONGE CORNELIS, kapt. H.H. Koster, alle met ballast op avontuur, de DRIE GEBROEDERS, kapt. Jan M. Swart, met pannen naar de Kleine Oost (opm: de Levant)….

 

Leeuwarder Courant 28 september 1821114

Harlingen. …..

….Den 21 dito binnen gekomen het smakschip ALLEGONDA HILLEGINA, kapt. E.K. Kuilema, met hout van Noorwegen. Uitgezeild de smakschepen de JONGE DANIEL, kapt. H.J. Oortjes, de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Siedses, de VROUW GESINA, kapt. F. Joosten, het tjalkschip WILHELMINA, kapt. D. de Jong, het kofschip de VROUW SOPHA, kapt. H.I. Kok, alle met ballast op avontuur…..

 

Leeuwarder Courant 15 oktober 1841

“Op heden den zevenden October des jaars een duizend acht honderd een en veertig, heb ik JAN SNOEK, Deurwaarder bij het Provinciaal Geregtshof van Vriesland, wonende te Leeuwarden, ten verzoeke van Geertje Jans Zijlstra, huisvrouw van Jan Jans Siedses junior, zonder beroep, wonende te Delfzijl, in dezen domicielie kiezende ten Kantore van Mr CHARLES MENARD ADELAIDE SIMON van der AA, Procureur wonende te Leeuwarden, in wijk letter I, no 302, die in dezen voor haar als zoodanig zal blijven occuperen. Geauthoriseerd bij vonnis van de Arrondissements Regtbank te Leeuwarden, van den achtienden Februarij agtien honderd veertig, behoorlijk geregistreerd, om in dezen gratis te mogen procederen, en uit kracht van een vonnis, door bovengemelde Arrondissements Regtbank op den dertienden October achttien honderd veertig uitgesproken, zijnde behoorlijk geregistreerd TEN TWEEDE MAAL GEDAGVAARD JAN JANS SIEDZES Junior, in der tijd Stuurman, laatst gewoond hebbende te Harlingen, doch thans afwezig en diensvolgens mij Exploiet doende bij aanplakking aan de Hoofddeur van het gebouw der Justitie, alwaar gezegde Arrondissements Regtbank te Leeuwarden hare zitting houdt, alsmede aan het huis der Gemeente Harlingen, terwijl voorts een afschrift door mij is overgegeven aan de Ambtenaar bij het Openbaar Ministerie bij deze Regtbank, welke het oorspronkelijke met gezien heeft geteekend, en hetzelve door mij is bezorgd ter plaatsing in de Leeuwarder Courant en in het Algemeen Handelsblad, welke Nieuwspapieren bij voormeld verlof, uitdrukkelijk daartoe zijn aangewezen.

…..

Aangezien de gedaagde in de maand Maart achttien honderd zes en twintig van zijne gemelde laatste woonplaats is vertrokken naar Bergen in Noorwegen, aan boord van het schip de Jonge Jacob, derwaarts gedestineerd, en door hem als stuurman bevaren, zonder dat hij volmagt heeft achtergelaten tot het waarnemen zijner zaken en zonder order gesteld te hebben op derzelver beheer.

Aangezien van af dien tijd generlei bewijs van zijn bestaan of verblijf is ingekomen, maar alleen in een der Hollandsche Nieuwspapieren van dat jaar is vermeld, dat het schip met al het volk was verongelukt.

Aangezien er alzoo meer dan tien jaren zijn verloopen sedert zijn vertrek, en er dus regtsvermoeden bestaat, dat de gedaagde is overleden, en de requirante er belang bij heeft, dat door voornoemde tegtbank zulks worde verklaard.”

In het vervolg wordt gesteld dat de requirante gerechtigd is een tweede dagvaarding te doen en is het request gedateerd op 09 oktober 1841.

 

Leeuwarder Courant 28 oktober 1842

“EXTRACT VONNIS

Bij vonnis van de Arrindissements Regtbank, zitting houdende te Leeuwarden, op den 11 October 1842 uitgesproken, zijnde behoorlijk geregistreerd den 25 October 1842, is verklaard, dat er regtsvermoeden bestaat van het overlijden van JAN JANS SIEDZES Junior, in der tijd Stuurman, laatst gewoond hebbende te Harlingen, en zulks sedert den eersten April 1826, hetwelk bij deze, ter voldoening aan het art. 527 van het Burgerlijk Wetboek, algemeen wordt bekend gemaakt

                                                                                                                                                            Voor Extract Conform

                                                                                                                                   Mr. C.M.A. van der AA, Procureur

 

Leeuwarder Courant 06 april 1819114

Harlingen. Den 1 april binnen gekomen het schoonerschip SPECULANT, kapt. Abraham Johnsen, met hout van Noorwegen; het kofschip de GOEDE VERWACHTING, kapt. Hielke W. Overmeer, met ballast van Hull.

Uitgezeild het smakschip de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan Siedses, met ballast naar Bergen; het smakschip de WAAKZAAMHEID, kapt. C.M. de Jong, met ballast naar Noorwegen.

 

Leeuwarder Courant 30 juli 1819114

Harlingen. Den 27 juli binnen gekomen

Den 28 dito binnen gekomen het smakschip de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. J.J. Siedses, met hout en koper van Gottenburg (opm: Gothenburg). Uitgezeild het kofschip de JONGE CORNELIS, kapt. Jelle H. van der Laan, met schors naar Londen.

 

Leeuwarder Courant 20 augustus 1819114

Harlingen. Den 16 augustus binnen gekomen ….

Den 18 dito uitgezeild het smakschip de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan Siedses, met ballast naar Frankrijk

 

Leeuwarder Courant 30 november 1819114

Harlingen. Den 22 november binnen gekomen

Den 25 dito binnen gekomen het smakschip JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. J. Sieddes, met ledig scheeps van Leeuwen. …

 

Leeuwarder Courant 04 februari 1820114

Advertentie. De Notaris Mr. E.E. Wielinga van Scheltinga, gedenkt op woensdag den 16 februari 1820, ten huize van de kasteleinse de wed. De Burh, in de Gouden Leeuw te Harlingen, des middags ten twaalf uren, bij de provisionele, en des nademiddags ten drie uren bij de finale toewijzing te verkopen: een hecht en zeer snelzeilend Smakschip, de JONGE CORNELIS DE HAAN genaamd, leggende in de Noorderhaven aldaar, in de jare 1817 te Sapmeer nieuw uitgehaald, lang 80, wijd 17, hol 7½ voeten, breder volgens inventaris daarvan te lezen in genoemd Logement, en ten kantore van gemelde Notaris te Leeuwarden, bij wie de verdere conditiën ook te vernemen zijn.

 

Leeuwarder Courant 28 april 1820114

Harlingen. Den 18 april      Den 20 dito binnengekomen het tjalkschip de VROUW MARGARETHA, kapt. A. Stuur en de smakschepen de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. J.J. Sietses en VERHILDERSUM, kapt. J.C. Visser, alle drie met hout van Noorwegen…..

 

Leeuwarder Courant 18 januari 1822114

Harlingen. Den 7 januari zijn binnen gekomen de smakschepen NEPTUNUS, kapt. F. Pieters, de VROUW GESINA, kapt, Teunis Jans, de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Siedses, het kofschip de VROUW SOPHIA, kapt. H.L. Kok, alle met hout uit de Oostzee; het tjalkschip de JONGE MARTEN, kapt. Daniel Martens, met tarwe van Lübeck…..

 

Leeuwarder Courant 21 mei 1822114

Harlingen.

....Den 8 dito binnen gekomen het smakschip de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Siedses, met hout van Noorwegen; uitgezeild het kofschip ZAANVLIET, kapt. O. Sijmons, ledig naar Amsterdam…..

 

Leeuwarder Courant 31 mei 1822114

Harlingen. Den 12 mei binnen gekomen…..

…..Den 17 dito binnen gekomen de kofschepen de VROUW ANNA, kapt. Pieter C. Piebes, EENDRACHT, kapt. Egbert M. de Jong, beide met hout van Noorwegen, en het sloepschip WILLIAM, kapt. William Naseby, met ballast van Londen; uitgezeild de kofschepen de VRIENDSCHAP, kapt. G.H. Haverbult, CATHARINA, kapt. Arend Clasen, de VROUW TRIJNTJE, kapt. A.B. Visser, de VROUW ALIDA, kapt. Jan Klasen; de smakschepen de VROUW MARTHA, kapt. D.K. de Groot, GESINA CHARLOTTE, kapt. Gerardus van Veen, en de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Siedses, alle met ballast naar Noorwegen……

 

Leeuwarder Courant 02 juli 1822114

Harlingen. ….

….Den 22 dito uitgezeild de kofschepen de VROUW TRIJNTJE, kapt. A.B. Visser; VRIENDSCHAP, kapt. G.B. Haverbult; het smakschip de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Siedses; het brikschip WILHELM FREDRIK, kapt. E.P. Horn, alle met ballast op avontuur; de tjalkschepen MARIA SOPHIA, kapt. R.D. Lovius, de JONGE GEERT, kapt. A.J. Boomgaard, beide met pannen enz. naar Hamburg, de VROUW HELLEGINA, kapt. Jan B. Jager, met pannen en steen naar Memel.

 

Leeuwarder Courant 30 juli 1822114

Harlingen.    

….Den 18 dito binnen gekomen de brikschepen WILHELM FREDRIK, kapt. E.P. Horn, NORGE, kapt. S.A. Giertsen; het smakschip de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan J. Siedses; de kofschepen de VROUW ANNEGINA, kapt. J.P. Hergens, ALIDA CLASINA, kapt. K.L. Tiktak, EENDRACHT, kapt. E.M. de Jong, alle met hout van Noorwegen. Uitgezeild de kofschepen de JUFVROUW HENDRICA, kapt. H.H. Scholtens, en de VROUW JACOBA, kapt. Jan J. Brink, beide met ballast naar Liverpool.

 

Leeuwarder Courant 13 augustus 1822114

Harlingen,

….Den 31 dito uitgezeild de smakschepen de JUFR. FOCKOLINA, kapt. H.L. Dokter, de JONGE CORNELIS DE HAAN, kapt. Jan Siedses, beide met ballast op avontuur…..