Inloggen
Gezagvoerder

Pot, Wubbe Ulms

Naam: Pot, Wubbe Ulms
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 2
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
MARGIENA MARGRIETA 1824 Smak Sailing Vessel 9975 Bekijk schip
MARGIENA MARGRIETA 1824 Smak Sailing Vessel 9975 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Wubbe Ulms Pot werd geboren te Oude Pekela als zoon van schipper Ulm Willems Pot en de koopvrouw Geertje Wubbes.

Hij trouwde te Nieuwe Pekela op 03 februari 1835 als buitenvaarder met Sina Hindriks Bijholt, geboren te Nieuwe Pekela als dochter van de landgebruiker Hindrik Jans Bijholt en Jantje Reints Witkop.

Willem overleed op 14 december 1835 te Oude Pekela.

Wubbe Ulms overleed op 03 juli 1851 op zee.

 

Op 30 juli 1851 is aan mij, J.H.de Weerd, burgemeester en ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de gemeente Nieuwe Pekela ter hand gesteld een brief van Zijne Excellentie de Heer Minister van Marine ad interim van 15 juli 1851 waarbij is overgezonden een akte van overlijden van Wubbe Ulms Pot van de volgende inhoud: Extract uit het journaal gehouden aan boord van het Nederlandse schip “de Vrouw Geziena”, gevoerd door schipper W.U.Pot, thuishorende te Pekela, op reis van Krageroe in Noorwegen met een lading hout, bestemd voor Delfzijl. Hadden de last in en gingen op 2 juli 1851 ’s avonds om elf uur in zee, de wind O.N.O., stijve koelte, alles wel aan boord, leusden voor Top en Bramzeil, hadden wel acht mijl vaart. Op 3 juli kregen wij een groot ongeluk waardoor onze schipper Wubbe Ulms Pot op de hoogte van Ostre Rasoe overboord sloeg en verdronk. Wij stelden dadelijk alle pogingen in het werk om hem te redden, doch wij kregen hem niet meer te zien. Waarschijnlijk is hij door de hevige wind weggedreven in zee, die hem dadelijk verzwolg. Wij vervolgden toen onze reis en kwamen op 6 juli 1851 behouden met schip en lading aan in de haven van Delfzijl om aldaar onze lading te lossen. Zijnde dit het bewijs, naar waarheid opgemaakt en door ons, ondergetekenden, allen in dienst op de onderwerpelijke reis aan boord van voormeld schip “De Vrouw Geziena”, met onze handtekeningen en hoedanigheid bekrachtigd om te strekken naar behoren. Delfzijl, 10 juli 1851.

Was getekend: B.Balkema, stuurman, F.Boeringa, matroos, Ullem W.Kok, kok.”115.

 

 

De schepen van de kapitein

Zie hierna

 

Overige bijzonderheden

In een melding aan de burgemeester van Nieuwe Pekela is sprake van het overlijden van de kok Tieje Karels Siegel op 22 mei 1846 aan boord van de “Margina Margritha”, kapitein Wubbe Ulms Pot.0115