Inloggen
EMERENTIA - ID 17306


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1815-00-00 / 1821-11-00 | Reden uitgevlagd: Sloop, afgekeurd

Identification Data

Bouwjaar: 0
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Hoeker
Masten: Three masts
Material Hull: Wood
Dekken: 2
Construction Data

Scheepsbouwer: Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Werfnummer:
Technical Data

Gross Tonnage: 360.00 tons (oude meting)
Net Tonnage: 167.00 lasts
 
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1820
Datum agenda: 1820-04-04
Register nr: 18170154
Scheepsnaam: EMERENTIA
Type:
Lasten: 0
Gebouwd in binnen- of buitenland: Binnenlands
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Neef, E.J.
Plaats: Antwerpen
Kapitein op moment van verzoek: Schipman, W.
Opmerkingen: Nieuwe zeebrief
ZB van 21-04-1817 vervallen

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1815-00-00 EMERENTIA
Manager: Pierre en Antoine Sinave, Bruges (Brugge), Belgium
Eigenaar: Pierre en Antoine Sinave, Bruges (Brugge), Belgium
Shareholder:
Homeport / Flag: Bruges (Brugge) / Belgium

Date/Name Ship 1815-02-22 EMERENTIA
Manager: Pierre Louis Bortier, Brussels (Bruxelles), Netherlands
Eigenaar: Pierre Louis Bortier, Brussels (Bruxelles), Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Brussels (Bruxelles) / Netherlands

Date/Name Ship 1817-04-14 EMERENTIA
Manager: Egide Joseph Neef, Antwerp, Netherlands
Eigenaar: Egide Joseph Neef, Antwerp, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Antwerp / Netherlands

Ship Events Data

1821-11-21: Final Fate:
De EMERENTIA, kapt. W. Schipman, werd in november 1821 in Batavia voor de sloop verkocht

Gezagvoerders

Datum vanaf: 1814
Kapitein: HEYING, H.

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

“Catharina Theodora”

“Emerentia”

 

Overige bijzonderheden

Bataviasche Courant 17 maart 1821114

Batavia, 17 maart. Zeetijdingen.

….den 15 dezer het schip GENERAAL DE KOCK, kapt. P.D. Schmidt, naar Pamanoekan en Sourabaija en het schip EMERENTIA, kapt. W. Schipman, met Zr.Ms. troepen naar Samarang en Sourabaija. ….

 

Rotterdamsche Courant 07 april 1821114

Rotterdam, 6 april. Te Batavia zijn gearriveerd den 30 oktober 1820 A. Schott (opm: fregat JAVA) van Rotterdam, laatst van de Saldanha-baai; den 2 november W. Schipman en den 7 dito A. Willems van Antwerpen en S. Cook van Amsterdam, laatst van Londen.

Den 3 november is van daar vertrokken het Amerikasche schip CATHARINE, J. Endicott, naar Amsterdam; den 22 oktober van Sourabaija het schip WILHELMINA, J. Palm, naar Rotterdam en den 5 november het Engelse schip BRITANNIA, T. Sharpe, naar Antwerpen.

De Straat Sunda is den 6 oktober ingezeild het schip CONCORDIA, Auke Willems, van Antwerpen naar Batavia.

 

Bataviasche Courant 07 april 1821114

Te Samarang aangekomen:

25 Maart Portugees schip PRIMEIRO REYDO REYNO UNADO, Francisco Pedro de Lemos, van Batavia; Ned. brik MARIA CHARLOTTA, J.G. Klein, van Joana.

26 Maart Arabische brik NAWAR ALIE JOESOER, Said Aboe Bakar Saffie, van Batavia.

27 Maart Ned. hoekerschip EMERENTIA, W. Schipman, van Batavia, met Zr.Ms. troepen; Arabisch schip SHAW ALLIM, Said Aloewie Bin Sech Segaff, van Batavia……

 

Bataviasche Courant 19 mei 1821114

Batavia, 19 mei. Den 12 mei arriveerde alhier het Nederlandse schip (opm: driemaster, thuishaven Antwerpen) EMERENTIA, kapt. W. Schipman, den 7 mei van Sourabaija vertrokken; den 13 mei de Nederlandse brik CORNELIA, kapt. J. Fredrik, den 27 april van Cheribon vertrokken en de Nederlandse brik INDRAMAIJOE, kapt. L. Meuldijk, den 11 mei van Indramaijoe vertrokken, en den 14 mei het Nederlandse schip JADUL KARIM, kapt. Said Abdul Rachman Atas, den 2 mei van Pecalongang en Tagal vertrokken….

 

Bataviasche Courant 19 mei 1821114

Sourabaija, 10 mei. Den 8 mei arriveerde alhier van Samarang de Nederlandse brik GOEDE INTENTIE, kapt. Velge, den 17 april van daar vertrokken.

Den 7 mei vertrok van hier het Nederlandse schip EMERENTIA, kapt. W. Schepman, naar Batavia, en den 9 mei vertok het Nederlandse schip JESSY, kapt. A. Landale, naar Batavia met inlandse gouvernements zeevarenden en een inlandse zeevarende van Zr.Ms. kanonneerboot No. 16.

 

Bataviasche Courant 02 juni 1821114

….Van Batavia vertrokken:

….29 Mei Ned. schip EMERENTIA, W. Schipman, naar Palembang; dito dito JESSEY, A. Landale, naar dito; Engels schip PRINCES ROYAL, Hackman, naar Madras; Amerikaans schip CITIZEN, Loring, naar Sumatra…..

 

Bataviasche Courant 24 november 1821114

Advertentie. Binnen de tijd van veertien dagen zal op een der publiek te houden vendutiën voor rekening van wie het aangaat, worden opgeveild en verkocht: het hol van het hoekerschip EMERENTIA, thans gevoerd door kapt. W. Schipman, groot 167 lasten, zo als hetzelve hier ter rede is liggende, benevens deszelfs ankers, touwen, kabels, masten, rondhouten en toebehoren.

Voor nadere informatie gelieve men zich te adresseren bij Colville, Jutting & Co.

Batavia, 16 november 1821. (opm: zie BC 151221)

 

Bataviasche Courant 15 december 1821114

De vendutie van het reeds in onze courant van den 24 november voor afbraak geannonceerde schip EMERENTIA zal den 18 december e.k. plaats vinden.

 

Rotterdamsche Courant 19 september 1822114

Rotterdam, 18 september. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 13 september……

…..Den 22 juni was op de hoogte van de Algoa-Baai, aan de Kaap de Goede Hoop, het schip CATHARINA THEODORA (opm: fregat, W. Schipman), van Batavia naar Amsterdam.

 

Rotterdamsche Courant 05 november 1822114

Amsterdam, 3 november. Kapt. W. Schipman, voerende het schip KATARINA TEODORA (opm: CATHARINA THEODORA), van Batavia naar Amsterdam, meldt uit de Plettenbergsbaai, in dato den 24 juli, dat hij, na sedert den 26 mei tussen die baai en het Kaapse Rif met afwisselende stormen gekruist te hebben, zich door afmatting der manschap (alzo de pompen, uit hoofde van het gedurig zwaar werken van het schip, niet een uur konden ledig staan) genoodzaakt heeft gezien een haven te zoeken en daarop den 17 juli in gezegde baai ten anker gekomen was, doch aldaar geen volk kunnende krijgen, naar de Kaap zoude zeilen, om het schip en volk tot het voortzetten der reis in staat te stellen; hij vreesde, daar het schip veel geleden had, ook enige schade aan de lading te hebben. Het gemelde schip is, zo als in onze vorige reeds is gemeld, den 4 augustus in de Algoabaai aangekomen

 

Rotterdamsche Courant 02 november 1822114

Rotterdam, 1 november. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 29 oktober:

Het schip PARAMARIBO (opm: galjoot, kapt. M. McDougal), van Rotterdam naar Surinamen, is den 22 augustus op 22 graden N.B. gepraaid.

Den 16 augustus is aan de Kaap de Goede Hoop gearriveerd het schip WILHELMINA HENDRINA, Baas, uit Texel, laatst van Buenos-Aijres, en den 4 dier maand in de Algoabaai het schip CATHARINA THEODORA, W. Schipman, van Batavia naar Amsterdam.

Den 19 juni te Sourabaija gearriveerd JOHANNA ELIZABETH, Roeloffs (opm: fregat JOHANNA ELISABETH, thuishaven Antwerpen, kapt. R. Rolufs), van Antwerpen.

 

Rotterdamsche Courant 05 december 1822114

Amsterdam, 3 december. In een brief van Kaap de Goede Hoop, van den 24 september, wordt gemeld, dat het aldaar binnengelopen schip KATARINA TEODORA (opm: fregat CATHARINA THEODORA), kapt. W. Schipman, van Batavia naar Amsterdam, de gehele lading moest lossen, waarmede men reeds bezig was (opm: zie o.a. RC 241222).

 

Rotterdamsche Courant 12 december 1822114

Amsterdam, 10 december. Van kapitein W. Schipman, voerende het schip KATARIA TEODORA (opm: fregat CATHARINA THEODORA), op de reis van Batavia naar Amsterdam in de Baai Falls (opm: False Bay, Vals Baai) binnengelopen, heeft men thans een brief gedateerd Kaapstad den 10 september, meldende, dat hij, na den 20 augustus uit de Plettenbergsbaai vertrokken te zijn en sedert met storm en tegenwind gekruist te hebben, den 6 september voor de Simonstad aangekomen was om te herstellen; het schip was lek en had het galjoen (opm: licht, ondersteunend deel van de boeg, waarop de boegspriet rust) verloren; ook was er schade aan de lading (opm: zie o.a. RC 241222).

 

Rotterdamsche Courant 12 december 1822114

Rotterdam, 11 december. Uittreksel uit de Loyd’s Lijst van den 10 december:

….Den 24 september was men bezig met de lading te lossen van het schip (opm: fregat) CATHARINA THEODORA, W. Schipman, van Batavia naar Amsterdam, hetwelk aan de Kaap de Goede Hoop binnengelopen is .

 

Rotterdamsche Courant 24 december 1822114

Rotterdam, 23 december. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 17 december:….

….Het schip de CATHARINA THEODORA, W. Schipman (opm: fregat, kapt. Wolbert Schipman, (opm: zie o.a. AC 200123), van Batavia naar Amsterdam, is aan de Kaap de Goede Hoop afgekeurd…..

 

 

Datum vanaf: 1817
Kapitein: Schipman, Wolbert

Algemene informatie

De koopakte tussen Bortier in Brussel en Neef, Antwerpen, van 14 april 1817 noemt Rotterdam als plaats waar de EMERENTIA was gebouwd; wanneer kon niet worden vastgesteld.
De EMERENTIA onder kapitein H. Heying, staat ongedateerd vermeld als een van maar liefst veertien schepen van rederij Gebroeders Sinave te Brugge, in een lijst van Staatsraad Goldberg. Deze was verantwoordelijk voor de keuring van schepen die waren aangemeld voor het vervoer van troepen naar Oost- en West-Indië. Er wordt van de EMERENTIA geen enkele kwalificatie gegeven van scheepstype noch de staat van onderhoud, zodat mag worden verondersteld dat het schip niet aan deze keuring is onderworpen geweest.
Sinave komt in de gegevens van Marhisdata verder niet voor in relatie tot de EMERENTIA. Waarschijnlijk was de rederij eigenaar geweest vóór (?) en tijdens de ‘Franse tijd’ tot aan verkoop aan Bortier in de winter 1814-1815. Op 14 december 1814 was de EMERENTIA onder kapt. Heying te Oostende aangekomen en na lossing van de lading zout verkocht. De winter was hiervoor een gebruikelijke periode.

Mogelijk was de hoeker, een specifiek scheepstype uit Maassluis-Vlaardingen, door de Franse marine ‘overgenomen’ en werd het in 1814 aangekocht door Sinave tijdens een van de verschillende veilingen die na de val van keizer Napoleon in het kader van de ‘partage des vaisseaux’, een verdeling van de marineschepen tussen Frankrijk en de Nederlanden, hadden plaatsgevonden.

1814

GVB 141214
Oostende. Binnengekomen den 10: EMERENTIA, kapt. Hying (opm: 3-mast hoeker, thuishaven Brugge, kapt. H. Heying), van Marennes, met zout.

1815

22.02.1815      Eerste vermelding van een Nederlandse zeebrief voor de EMERENTIA, aanvrager Pierre Louis Bortier, Brussel. De naam van de kapitein is niet opgegeven.

1817

14.04.1817      nieuwe zeebrief, aangevraagd door Egide Joseph Neef, Antwerpen voor de EMERENTIA onder kapt. Wolbert Schipman. 

RC 271117
Onder belading naar Rio de Janeiro ligt de 300 ton grote Belgische driemaster (opm: driemast hoeker) EMERENTIA; het schip ontvangt goederen en passagiers om definitief op 15 december te vertrekken.
Eveneens onder belading, naar Bahia (opm: Brazilië), de Belgische driemaster DE JONGE MIMI, om 5 december aanstaande te vertrekken; ook dit schip neemt goederen en passagiers mee.
Voor informatie richte men zich tot de heer Neef, koopman, of de Firma Bréquigny en Van Goorlaeken, scheepsmakelaars te Antwerpen.

01.12.1817      Turkse Pas, aangevraagd door Egide Joseph Neef, Antwerpen voor de   EMERENTIA onder kapt. Wolbert Schipman.

1820

04.04.1820      Zowel een nieuwe zeebrief als een Turkse Pas werden aangevraagd door Egide Joseph Neef, Antwerpen voor de EMERENTIA onder kapt. Wolbert Schipman.

BC 251120
Schepen (opm: driemasters) liggende ter rede van Batavia: CHRISTINA BERNARDINA, CONCORDIA, ELIZABETH JOHANNA, HET SCHOON VERBOND, JACOBA, ANTOINETTA JACOBA, ELIZABETH, GRAAF BULOW, L’ÉCLAIR, JAVA, DE GEZUSTERS, WILHEMINA, ARIUS MARINUS, EMERENTIA (opm: hoeker), PAMALANG, JOHANNA FREDERIKA, JADUL KARIM, GENERAAL DEKOCK, CONCORDIA, HABSOEN, PEKIN, JACOBA, MASTORA, JONGE PIETER.

1821

RC 070421
Rotterdam, 6 april. Te Batavia zijn gearriveerd:
den 30 oktober 1820 A. Schott (opm: fregat JAVA) van Rotterdam, laatst van de Saldanha-baai;
den 2 november W. Schipman (opm: EMERENTIA, 3-mast hoeker);
den 7 dito A. Willems (opm: fregat CONCORDIA, Serruys) van Antwerpen en S. Cook (opm: buitenlander) van Amsterdam, laatst van Londen.
BC 170321
Batavia, 17 maart. Zeetijdingen.
Den 13 maart arriveerden alhier Zr.Ms. korvet EENDRAGT, commandant kapt.luit. F. Bakker, met zes passagiers van Sourabaija, aldaar den 26 februari vertrokken, en het Nederlands-Indische koopvaardijschip TJIEMANUK, kapt. J. Balch, van Indramaijoe, met twee passagiers.
Den 14 dezer vertrok van hier de brik MARIA, kapt. Gouw Koensoe, naar Samarang en Sourabaija;
den 15 dezer het schip GENERAAL DE KOCK, kapt. P.D. Schmidt, naar Pamanoekan en Sourabaija en het schip EMERENTIA (opm: driemast hoeker, thuishaven Antwerpen), kapt. W. Schipman, met Zr.Ms. troepen naar Samarang en Sourabaija.
BC 070421
Te Samarang aangekomen:
25 Maart Portugees schip PRIMEIRO REYDO REYNO UNADO, Francisco Pedro de Lemos, van Batavia; Ned. brik MARIA CHARLOTTA, J.G. Klein, van Joana.
26 Maart Arabische brik NAWAR ALIE JOESOER, Said Aboe Bakar Saffie, van Batavia.
27 Maart Ned. hoekerschip EMERENTIA, W. Schipman, van Batavia, met Zr.Ms. troepen; Arabisch schip SHAW ALLIM, Said Aloewie Bin Sech Segaff, van Batavia.
BC 190521
Sourabaija, 10 mei. Den 7 mei vertrok van hier het Nederlandse schip EMERENTIA, kapt. W. Schipman, naar Batavia.
BC 190521
Batavia, 19 mei. Den 12 mei arriveerde alhier het Nederlandse schip (opm: driemast hoeker, thuishaven Antwerpen) EMERENTIA, kapt. W. Schipman, den 7 mei van Sourabaija vertrokken.
BC 241121
Advertentie. Binnen de tijd van veertien dagen zal op een der publiek te houden vendutiën voor rekening van wie het aangaat, worden opgeveild en verkocht: het hol van het hoekerschip EMERENTIA, thans gevoerd door kapt. W. Schipman, groot 167 lasten, zo als hetzelve hier ter rede is liggende, benevens deszelfs ankers, touwen, kabels, masten, rondhouten en toebehoren. (opm: zie BC 151221)
Voor nadere informatie gelieve men zich te adresseren bij Colville, Jutting & Co.
Batavia, 16 november 1821
BC 151221
De vendutie van het reeds in onze courant van den 24 november voor afbraak geannonceerde schip EMERENTIA zal den 18 december e.k. plaats vinden.
(opm: het hol van de hoeker, te Rotterdam gebouwd vóór 1814, kapt. W. Schipman, werd verkocht en gesloopt; de inventaris werd later verkocht, zie BC 190122)

1822

BC 190122
Vendu advertissementen.
Op donderdag, den 24ste januari 1822.
Voor het negotie huis van de heeren Calville, Jutting & Co., staande op de Groote-rivier, van brandewijn op flessen, hammen, kazen, lakens, glaswerken, kina, apotheker flessen, Japanse sakkij, Japans grijs linnen, martavanen (opm: steengoed voorraadpotten voor vervoer en opslag van voedsel); alsmede de inventaris van het afgekeurde schip EMERENTIA, gevoerd geweest door kapitein W. Schipman (opm: zie BC 241121).
RC 160322
Rotterdam, 15 maart. Met Bataviasche berichten, tot den 24 november 1821 heeft men de volgende benoemingen ontvangen: tot tweede commies bij de hoofd-directie van financiën H.G. Wittenrood, adjunct-schrijver van ’s konings fregat VAN DER WERFF.
Te Batavia liggen ter rede EMERENTIA. (opm: deze driemast hoeker, thuishaven Antwerpen, kapt. W. Schipman, werd op 21 november 1821 voor de sloop verkocht)

 

Kroniekberichten

Toon kroniekberichten
Akten

RA - Beveren Archiefnummer Ant.512.0044.00132.35
DVD - XXXI – 95,96
ACTE KOOP/VERKOOP

Naam schip EMERENTIA

plaats en datum acte Antwerpen, 14 april 1817

type schip dogger (!) dit was een drie-master !

bouwwerf/verkoper Pierre Louis Bortier, eigenaar Brussel

gevoerd door kapt.

eigenaar/aankoper Egide Joseph Neef, handelaar Antwerpen

te voeren door kapt.

grootte in tonnen 216-16/94e ton (Franse meetwijze) (zeebrief 22 februari 1815, Brussel)

tuigage / aantal dekken 3 masten 2 dekken

afmetingen

kiellegging

tewaterlating

plaats / datum registratie Antwerpen, 16 april 1817

nummer van registratie vol 96 folio 41 verso

notaris makelaars Charles Vélin Bréquigny en Remi Van Goorlaecken, Antwerpen

prijs NLG. 6.150,-

bijzonderheden gebouwd te Rotterdam






researcher/datum research: AD/150309

Naam EMERENTIA
Archiefinstelling Rijksarchief, Beveren
Jaar 1820
Toegang 512.0044
Inventaris 132

Bronnen

Jaar: 0000
Bron: Diverse Bronnen
Omschrijving: RA – Beveren, Archiefnummer Ant.512.0044.00132.35
N.A. Den Haag, 2.21.006.51-1551 Staatsraad Goldberg
N.A. Den Haag, toegang nummer 2.08.01.07 zeebrieven verbalen, diverse bestanddelen
BC = Bataviasche Courant
GVB = Gazette van Brugge
RC = Rotterdamsche Courant
De heer A. Delporte, Luik