Inloggen
KLASINA ENGELINA - ID 12546


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1817-03-19 / 1836-10-03 | Reden uitgevlagd: Verongelukt of vermist (zie final fate)

Identification Data

Bouwjaar: 1817
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Kof
Masten: Two masts
Material Hull: Wood
Dekken: 1
Construction Data

Scheepsbouwer: Veendam, Groningen, Netherlands
Launch Date: 1817-00-00
Technical Data

Net Tonnage: 37.00 lasts
 
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1817
Datum agenda: 1817-03-19
Register nr: 18170026
Scheepsnaam: KLASINA ENGELINA
Type: Kof
Lasten: 37
Gebouwd in binnen- of buitenland: Binnenlands
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Tiktak, Lammert Klaassens
Plaats: Nieuwe Pekela
Kapitein op moment van verzoek: Tiktak, Lammert Klaassens
Opmerkingen: Eerste zeebrief

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1817-03-19 KLASINA ENGELINA
Manager: Lammert Klaassens Tiktak, Nieuwe Pekela, Groningen, Netherlands
Eigenaar: Lammert Klaassens Tiktak, Nieuwe Pekela, Groningen, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Nieuwe Pekela / Netherlands

Date/Name Ship 1822-03-28 NOORDHOLLAND
Manager: Firma J.R. Boerlage & Co., Monnickendam, Noord-Holland, Netherlands
Eigenaar: Firma J.R. Boerlage & Co., Monnickendam, Noord-Holland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Monnickendam / Netherlands
Additional info: Prijs: NLG 1.500,-

Date/Name Ship 1835-03-25 SOPHIA VAN MIDDELBURG
Manager: Job Butijn, Middelburg, Zeeland, Netherlands
Eigenaar: Job Butijn, Middelburg, Zeeland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Middelburg / Netherlands
Additional info: Prijs: NLG 2.000,-

Ship Events Data

1822-02-05: Sale/Verkoop
PGC 050222
Advertentie. Uit de hand te koop: een snelzeilend Kofschip (opm: KLAASSINA ENGELINA), in den jare 1817 nieuw uitgehaald te Oude Pekel-A, groot pl.min. 57 roggelasten, thans liggende te Amsterdam achter het Bot-huis, wordende bevaren door Lammert K. Tiktak. Wie gading maakt, kan zich vervoegen bij de boekhouder Lammert K. Tiktak, te Nieuw Pekel-A, of bij de schipper, te Amsterdam.
1830-09-30: Damaged
Amsterdam, 30 september 1830. Het schip NOORD-HOLLAND, kapt. S.J. Rotgans, van Dantzig te Amsterdam gearriveerd, heeft wegens storm voor het gat van Terschelling een anker en touw verloren.
1832-11-00: Confisc.-Droit d'Angarie
Parijs, 16 november 1832. In den Indicateur de Bordeaux leest men het volgende d.d. 9 november.
Per telegrafisch depêche van 7 dezer is aan den Commissaris Generaal der marine te Bordeaux bevel gezonden om op de Hollandse schepen embargo te leggen. Dienvolgens hebben de beambten van het tolkantoor en van de marine die vaartuigen in beslag genomen; zij zijn negen in getal, van 80 tot 120 tonnenlast, met ene gezamenlijke bemanning van 48 man. Zes dezer schepen zijn geladen met ballast. Een aankomend, met kaas; twee op hun vertrek liggende, het ene met wijn, het andere met planken.
Nog twee andere met kaas geladen schepen zijn ter onzer rede aangekomen en vastgelegd. Er is naar Parijs geschreven, om te weten wat met de bemanning te doen. Zie hier de namen der Hollandse schepen, op welke in onze haven het embargo is gelegd: De MARIA, kapt. van Veen jr, van Amsterdam; de VROUW ACHINA, kapt. Rikens (opm: smak, kapt. Detmer Rijkents), van Veendam; de NOORD HOLLAND, kapt. Rotgans, van Monnikendam (opm: bekort)
1834-11-22: Sold at auction
Advertentie. Te Monnickendam zal men, op zaterdag de 22e november 1834, des namiddags ten 4 ure, in de Doelen, publiek verkopen: een welbezeild kofschip, genaamd NOORD-HOLLAND, lang over steven 20½ Ned. Ellen, wijd 4 el 16 duimen en diep bijna 2 ellen, inhoudende 110 tonnen, met deszelfs masten, rondhout, staande en lopend want en verder toebehoren, zoo als hetzelve thans is liggende te Monnickendam in de Haven, met deszelfs complete inventaris, zodanig als dezelve benevens de papieren en veilcondities te zien zijn, ten kantore van de notaris Age Volkerse, te Monnickendam.
1836-10-03: Final Fate: Sunk

Het kofschip SOPHIA VAN MIDDELBURG, Kapt. J.Butijn, is op 3 oktober 1836 gezonken.

Gezagvoerders

Familiegegevens en opleiding

Lammert Klasens Tiktak werd geboren in 1790 te Nieuwe Pekela als zoon van de landbouwer Klaas Lammerts Tiktak en Margaretha

Lammert Klasens Tiktak trouwde te Oude Pekela op 15 december 1819 als schipper met Elisabeth Klaassens Kuiper, geboren te Oude Pekela als dochter van Klaas Okkes Kuiper en Aaltje Geerts Schuur. In de huwelijksakte is als moeder van Lammert genoemd Grietje Hindriks Kappen.

Lammert overleed op 17 augustus 1825 te Antwerpen.allegroningers.

 

Aktenummer: 1825-51, 16-09-1825150

“Op 17 aug. 1825 om drie uur ’s middags is te Antwerpen overleden aan boord van het kofschip “Juffer Alida”, Lammert Klasens Tiktak, scheepskapitein, oud 35 jaren en vier maanden, geboren te Nieuwe Pekela, wonende te Oude Pekela, echtgenoot van Elisabeth Klasen Kuiper, zoon van Klaas Tiktak, eigenaar de Nieuwe Pekela, en Margaretha (Kappen).”

 

Er is een huwelijksakte dd 16 november 1830 van Elisabeth Klaassens Kuiper, dochter van Klaas Okkes Kuiper en Aaltje Geerts Schuur, met de molenaar Albertus Kraneneborg, geboren te Oude Pekela als zoon van Nanno Kranenborg en Telke Pieters de Jonge.

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt L.Tiktak als gezagvoerder gedurende:

*   1823 t/m 1828 van de “Juffer Alida”, geen type genoemd, gebouwd in 1814, bouwlocatie niet vermeld, 80 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Pekela;

*   1829 t/m 1830 van de kof “Klaziena Engelina”, gebouwd in 1816, bouwlocatie niet vermeld, 100 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Pekela.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 05 juni 1821114

Rotterdam, 4 juni. Van Vlissingen meldt men van den 29 mei: ….

….Sedert onze laatste zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen de schepen de HOOP, K.Z. Schutt, van Callandsborg (opm: vermoedelijk Kalundborg); de VROUW ANNA, K.A. Bos, van Noirmoutier; de LIEFDE, M. Bakker, van de Marennes; SARAH, P. Peters, van Liverpool; de GOEDE HOOP, T. Mooij, van Brazilië; de VROUW ELIZABETH, C.T. Meeuwes, van Les Sables d’Olonne; de MARIA, S. Kroon, KLAZINA ENGELINA, L.K. Tiktak, de VROUW GEZINA, D.J. Greeven, van de Marennes; de GOEDE HOOP, W.A. Boon, van Rochelle; WALCHEREN, P. Hansen, van Les Sables d’Olonne; de VROUW LUPPINA, H. Mulder, van Noirmoutier; de VROUW ALIDA, T. Swijers, van Oleron; HARMONIE, H.C. Schult, van Noirmoutier; DIVERDINA, P. Meintz, van de Marennes; de VROUW GEZINA, E.J. Dik, de VRIENDSCHAP, F.L. Hoskamp, de MARIA, C.T. de Boer, de VROUW MARTHA, D.R. van Wijk, de NOORDSTAR, E.G. Boekhout, de JONGE WILLEM, P. Stratingh, AURORA, S.J. Brouwer, de JONGE NICOLAAS, K.IJ. Parma, de VROUW REINA, H. Koops, de JUFVROUW TITSIA, L.J. Besseling, de TWEE VRIENDEN, H. Mesdagh, de HENRIETTE, G. Abrams, de ZEELUST, G.A. Wieringa, de VROUW ALIDA, T.E. Bart, de JONGE NICOLAAS, J.C. Jansen, de GEZINA, C. Taaij, en THEODORE, J. Anderson, van Liverpool.

 

Rotterdamsche Courant 18 augustus 1821114

Rotterdam, 17 augustus. Van Vlissingen wordt van den 14 dezer gemeld:

…..Voorts zijn van den 8 tot den 14 dezer, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen de JUFVROUW TITSIA, L.J. Besseling, van de Marennes; OTHE, J. Gilford, en JASON, West, van New-YORK, DIANA, L. Lindberg, van Havana; de JUFVROUW MAGDALENA CLARA, H.P. de Jonge, van St. Martin; SARAH, W. Newton, van Londen; de HARMONIE, H.C. Schutt, van Noirmontier; de VROUW IKINA, G.J. Postema, van St. Martin; de VROUW ALIDA, T.E. Bart, en KLAZINA ENGELINA, L.K. Tiktak, van Oleron; de JONGE HENDRIK, B. Mulder, van Marseille; LORD NELSON, T. Smithsen, van Hull; de BELLE ALLIANCE, P. Collas, van Montcórdes; ORAMASO, P. Petit, van Rio-Janeiro; de JONGE NIKOLAAS, J.C. Jansen, en THERESIA JOSEPHA (opm: JONGE JOSEPHA), P. Sparboom, van Liverpool; de FLORA, J. Cooper, van Londen, en de VENUS, R. Doreij, van Buenos-Aijres, laatst van Guernsey.

 

Rotterdam, 26 september. Van Vlissingen meldt men den 22 dezer:

….Sedert onze laatste zijn van Antwerpen de Schelde af gekomen en naar zee gezeild:

KLAZINA ENGELINA, L.K. Tiktak, naar de Oostzee; ROSALIA, H.J. Zeeven, naar Bristol; INDUS, H. Wright, naar Shields; de TWEE GEBROEDERS, J.J. Cornelius, naar de Oostzee; CANDIDATE, J. Hacon (opm: naam slecht leesbaar), naar Liverpool; de SARAH. W. Newton, naar Newcastle; de VROUW IKINA, G.J. Postema, naar Noorwegen; HENRIETTA MARIA, J.M. Schauer, naar Stettin (opm: Szczecin); KAREL DE XIV, J. Lindberg, naar Gothenburg; de VOLHARDING, G.R. Schippers, naar Engeland; JOHANNA, H. Clausen, naar Marseille; de VROUW MARIA, C. Schwenner, naar Hamburg; CONCORDIA, H. Jansonius, naar de Oostzee; MINERVA, S. Jansen, naar … , ….

 

Provinciale Groninger Courant 05 februari 1822114

Advertentie. Uit de hand te koop: een snelzeilend Kofschip (opm: KLAASSINA ENGELINA), in den jare 1817 nieuw uitgehaald te Oude Pekel-A, groot pl. min. 57 roggelasten, thans liggende te Amsterdam achter het Bot-huis, wordende bevaren door Lammert K. Tiktak. Wie gading maakt, kan zich vervoegen bij de boekhouder Lammert K. Tiktak, te Nieuw Pekel-A, of bij de schipper, te Amsterdam

 

Leeuwarder Courant 14 mei 1822114

Harlingen. Den 29 april binnen gekomen het schonerschip HOPE, kapt. Enos Page, het sloepschip SWIFT, kapt. W. Barfield, beide met ballast van Londen; het smakschip de VROUW GERBEDINA, kapt. E.P. Drent, met granen van Dantzig (opm: Gdansk); uitgezeild het brikschip ISABETA ANKER, kapt. C. Petersen; de smakschepen de VROUW LAMMAGINA, kapt. Otte Pieters Smit, de VROUW ELISABETH, kapt. L.K. Tiktak, en het kofschip de VROUW CLARA, kapt. H.P. de Jong, alle met ballast naar Noorwegen; het smakschip de VROUW CATHARINA, kapt. A.E. Pot, met ballast op avontuur…..

 

 

 

Datum vanaf: 1817
Kapitein: Tiktak, Lammert Klasens
Overige informatie: 1817-03-19

 

Familiegegevens en opleiding

Cornelis Cornelisse Kat uit Hollum huwde te Nes op Ameland op 28 januari 1798 met Stijntje Jelles Schut.

C.C.Katt, vlagnummer 116, is overleden in 1825.084 en gezien de aanvrage voor onderstand van de weduwe vermoedelijk in Monnikendam.

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

C.C.Kat werd per 12 april 1825 met vlagnummer 116 en op voordracht van G.S.Rotgans ingeschreven als effectief lid van het Amsterdamse zeemanscollege "Zeemanshoop". Toegevoegd is "Overleden"002.

In de notulen van de Algemene Ledenvergadering van Zeemanshoop van 05/12 april 1825 wordt Cornelis Cornelis Katt voorgedragen/benoemd als effectief lid. Hij was toen 57 jaar, afkomstig uit Monnikendam en met als adres de heren J.Daniels & Zn & Arbman op het Cingel tegenover de voormalige kerk De Zon. Hij werd als lid voorgedragen door G.S.Rotgans en kreeg als vlagnummer 116023.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

De notulen van de Algemene Ledenvergadering van Zeemanshoop van 14 juni 1825 maken melding van een missive van Schentje J.Schut, weduwe van kapitein C.C.Katt, waarbij ze een beroep doet op het Weldadig Zeemansfonds. Ze meldt "dat hare gezegde man voerende het schip Noord Holland, hetwelk met zijn procuratie den 11e Mey l.l. in zee gezeild zijnde gedestineerd naar Lissabon op den 14e dito daaraanvolgende is overleden ...". Zij is als weduwe met zes kinderen in behoeftige omstandigheden achtergebleven023.

 

In de notulen van de Bestuursvergadering van Zeemanshoop dd 20 juli 1825 staat vermeld: “Een brief  van de We van Kapitein C.C.Katt geb. J.Schuitt de dato Monnikendam den 9 Junij 1825, verzoekende om aangezien haar man, voerende het schip Noord Holland hetwelk met zijn procuratie den 11 Mei in Zee is gezeild, den 14 Mey is gestorven en Effectief Lid van het Kollegie is geweest uit het Fonds te mogen trekken.

Het Bestuur overwegende dat wel is waar Kapit. C.C.Katt op den 12 April 1825 als Effectief Lid van het Kollegie is aangenomen geworden, doch dat hij nimmer ingevolge de wet heeft gestort, vermits zijne ziekte hem toen reeds belette zijne voorgestelde reis naar Lissabon te onderneemen, zoo dat niet hij, maar zijne Stuurman met zijne procuratie is uitgezeild en dat hij alzoo slechts Een maand en 2 dagen Lid van het Kollegie is geweest.

Dat op hem Kapitein Katt mitsdien kan toegepast worden art.1 van het besluit wegens het regt om uitkeeringen uit het Fonds te genieten de data 5 Mei 1824.

Zoodat mitsdien het verzoek van de Ee Katt wordt gewezen van de hand.

Doch overwegende dat zij Wede met Zes Kinderen is overgebleven, en dat de overledene Drie en twintig Gulden voor Entrë & Contributie heeft betaald, is er goedgevonden om aan haar in eens eene gratificatie van Een Honderd Guldens toe te voegen, zonder eenige consequentie voor anderen in het vervolg.042.

In de notulen van de Bestuursvergadering van het Amsterdamse zeemanscollege Zeemanshoop dd 11 april 1826 staat vermeld dat is “ontvangen een brief mede van den Heer A.Göckel van Monnikendam, met het verzoek het Bestuur te willen attent maken op het ongelukkige lot en den hulpbehoevenden toestand van de Weduwe C.C.Katt”. Het Bestuur stelt dat daarover al eerder een besluit is genomen

 

De schepen van de kapitein

In de Amsterdamsche Almanak voor Kopphandel en Zeevaart001 is achter nr.116 geen naam ingevuld. De eerste lijst stamt uit 1826 en kennelijk was deze C.C.Kat toe al overleden. De reden blijkt uit de notulen van de Bestuursvergadering van het college op 20 juli 1825, waar een verzoek om steun wordt behandeld van J.Schuitt, de weduwe van C.C.Katt uit Monnikendam. Deze zeilde uit met de "Noord Holland" op 11 mei 1825 en stierf op 14 mei 1825042. Kapitein Katt is dus een maand na zijn inschrijving overleden en heeft dus geen vermelding in de ledenlijst in de AAKZ gekregen.

 

Overige bijzonderheden

Geen

 

 

Datum vanaf: 1822
Kapitein: Kat(T), Cornelis Cornelisse
Overige informatie: 1822-05-28

Familiegegevens en opleiding

Jan Siebes Rotgans werd geboren te Terschelling op 11 mei 1775 als zoon van Siebe Cornelis Rotgans (tonneboeier, schipper en loodscommissaris) en Trijntje Teunis Reus.

Jan huwde te Haskerland op 24 juli 1803 met Wietske Sieses van der Zee, geboren te Joure op 09 februari 1783 als dochter van Sies Jacobs van der Zee (grootschipper) en Tjamke Sjoerds Rijpkema. Wietske overleed te West-Terschelling op 01 september 1861

Jan Siebesz overleed te Terschelling op 15 april 1848 op de leeftijd van 73 jaar.003 en Tresoar.

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

J.S.Rotgans was in 1827 t/m 1830 met vlagnummer 83 lid van het Amsterdamse zeemanscollege "De Blaauwe Vlag"008.

 

J.S.Rotgans (adres bij I.J.Bertold) werd met vlagnummer 145 per 22 november 1825 ingeschreven als effectief lid van Zeemanshoop op voordracht van K.Visman. Zijn schip wordt niet vermeld. Toegevoegd is "overleden"002.

In de Algemene Ledenvergadering van Zeemanshoop van 15/23 november 1825 werd tot effectief lid voorgedragen/benoemd Jan Siebensz Rotgans, oud 49 jaar, wonende op Terschelling en met als adres J.Daniëls & Zn & Arbman te Amsterdam. Hij werd voorgedragen door K.Visman en kreeg vlagnummer 145023.

Hij werd WZF per 06 december 1825 deelnemer van het Weldadig Zeemans Fonds van Zeemanshoop.003

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

Opmerkingen omtrent een gratificatie aan Jan Sybes Rotgans worden vermeldt in de notulen van de Bestuursvergaderingen dd 27 mei, 01 juli en 29 juli 1830.042.

In de notulen van de Bestuursvergadering dd 27 augustus 1835 staat een verzoek van J.S.Rotgans van Terschelling om uitkering “op grond van ouderdom en 10 Jarige Deelneming. Wordt besloten hem te schrijven dat hij noch 60 Jaren, noch reeds 10 Jaren Deelgenomen heeft.”042.

In de notulen van de Bestuursvergadering dd 30 juni 1836 staat een verzoek om onderstand van Jan S.Rotgans uit Terschelling. In de notulen van 28 juli 1836 wordt opgemerkt dat hij inderdaad per 01 augustus 1836 recht heeft op onderstand “doch dat vermits de hoegrootheid naar gelang van zijne omstandigheden moet berekend worden, hij wordt uitgenodigd het Bestuur omtrent die omstandigheden nader in te lichten”. Tenslotte wordt de uitkering verstrekt in de vergadering van 25 augustus 1836.042

In de notulen dd 26 september 1838 van de Bestuursvergadering wordt een brief vermeld van J.S.Rotgans “verzoekende deel te mogen nemen voor de reis”. De penningmeester wordt gemachtigd dit verzoek af te handelen. (Mij is onduidelijk wat dit verzoek inhoudt)

In de Bestuursvergadering van Zeemanshoop dd 25 mei 1848 staat een verzoek om een uitkering van de wed. J.S.Rotgans geb. W.J. van der Zee. In de notulen dd 29 juni 1848 gaat het Bestuur accoord met een uitkering in de 3e klasse ingaande 01 mei 1848.042. (waarom aan een kapitein de 3e klasse wordt gekoppeld is mij onbekend.)

 

In de Algemene Vergadering van Zeemanshoop van 27 juli 1830 van het Amsterdamse zeemanscollege Zeemanshoop werd een missive behandeld van burgemeester Eschauzier van Terschelling: “… verzoekende voor kapt. Jan Sybes Rotgans, welke in deszelfs verstandelijke vermogens is gekrenkt, regt op onderstand …”. Het bestuur heeft hem een gratificatie toegekend van ƒ 50,-.

In de Algemene Vergadering van 10 augustus 1830 is er weer een brief van burgemeester Eschauzier aan de orde: “… waarbij deze bedankt voor eene gratificatie toegelegd aan kapt. J.S.Rotgans met bijvoeging deze kapt. zich liever zal getroosten nog 5 Jaren te wachten, om dan in eens de uitkeeringen van het voortdurend regt te genieten”023.

In de notulen van de Algemene Vergadering vergadering van van Zeemanshoop van 13 september 1836 is er een aanvraag om onderstand van kapitein S.J.Rotgans “uithoofde van ouderdom en zijne omstandigheden.” welke wordt toegestaan023.

In de notulen van de Algemene Vergadering van Zeemanshoop dd 25 juli 1848 staat de mededeling dat het Bestuur aan de weduwe J.S.Rotgans per 01 mei 1848 een uitkering heeft toegekend.023.

 

De schepen van de kapitein

In het Stadsarchief van Amsterdam bevindt zich in inventaris 5081-7149-248 een akte van koop/verkoop per veiling dd Amsterdam 22 augustus 1814 van de kof “De Vrouw Johanna Christina” door de koper genaamd de “Groote Zeevaart”.

Bouwwerf / verkoper was Joannes Engelhardus Lublink, makelaar te Amsterdam en eigenaar van 11/16e part, en tevens als lasthebbende van de erven van wijlen Albertus Theodorus van Suchtelen, Deventer (5/16e part). De kapitein was Jan Siebesz Rotgans.

De koper voor f 12.000,- was Cornelis Hartzen, koopman te Amsterdam. Hij vroeg op 08 september 1814 een zeebrief aan voor de “Groote Zeevaart”. De notaris was Johannes Abraham Molster te Amsterdam.

 

In het Archief van de Waterschout in het Stadsarchief van Amsterdam011a zijn de volgende monsterrollen:

38-94       05 oktober 1814, kof “De Groote Zeevaard”, kapitein Jan Siebes Rotgans, correspondent Hartsen, bestemming St.Marten, 5 bemanningsleden i.c. stuurman, kok, 2 matrozen en een jongen.

38-97       04 juli 1815, kof “De Groote Zeevaard”, kapitein Jan Siebes Rotgans, bestemming Koningsbergen, correspondent C.Hartsen, 5 bemanningsleden i.c. stuurman, kok en 3 matrozen.

38-100     27 juli 1816, schip “De Groote Zeevaard”, kapitein Jan Siebes Rotgans, bestemming Koningsbergen, correspondent C.Hartzen, 5 bemanningsleden i.c. stuurman, kok en 3 matrozen.

38-102     09 december 1816, kof “De Groote Zeevaard”, kapitein Jan S.Rotgans, bestemming Londen, correspondent C.Hartsen, 6 bemanningsleden i.c. stuurman, kok, 3 matrozen en een kajuitwachter.

38-103     17 februari 1817, kof “De Groote Zeevaart”, kapitein Jan S.Rotgans, bestemming Koningsbergen, correspondent Hassing, 5 bemanningsleden i.c. stuurman, kok en 3 matrozen.

38-104     06 juni 1817, hof “De Groote Zeevaart”, kapitein Jan S.Rotgans, bestemming Oostzee, correspondent C.Hassing, 5 bemanningsleden i.c. stuurman, kok en 3 matrozen.

38-106     13 oktober 1817, kof “De Groote Zeevaard”, kapitein Jan S.Rotgans, bestemming Lissabon, correspondent C.Hassing, 6 bemanningsleden i.c. stuurman, kok, 3 matrozen en een jongen.

38-109     02 september 1818, kof “De Groote Zeevaard”, kapitein Jan S.Rotgans, bestemming Koningsbergen, correspondent Hartsink, 6 bemanningsleden i.c. stuurman, kok, 3 matrozen en een jongen.

38-110     29 april 1819, kof “De Groter Zeevaard”, kapitein Jan S.Rotgans, bestemming Koningsbergen, correspondent Gebr. Hartsen, 6 bemanningsleden i.c. stuurman, kok 3 matrozen en een jongen.

38-112     21 september 1819, kof `De Groote Zeevaard`, kapitein Jan S.Rotgans, bestemming Barcelona en Genua, correspondent Gebr. Hartsen, 6 bemanningsleden i.c. stuurman, kok, 3 matrozen en een jongen.

38-115     06 oktober 1820, kof “De Groote Zeevaard, kapitein Jan S.Rotgans, bestemming Livorno/Genua, correspondent Gebr. Hartsen, 7 bemanningsleden i.c. stuurman, kok 3 matrozen en 2 jongens.

38-117     24 november 1821, kof “De Grote Zeevaard”, kapitein Jan S.Rotgans, bestemming Genua/Livorno, correspondent Gebr. Hartsen, 7 bemanningsleden i.c. stuurman, kok, 3 matrozen, ligtmatroos en een jongen.

38-119     25 oktober 1822, kof “De Groote Zeevaard”, kapitein Jan Siebes Rotgans, bestemming Genua/Livorno. correspondent Gebr. Hartsen, 6 bemanningsleden i.c. stuurman, kok, 3 matrozen en een jongen.

“Noordholland”, dd 17 juli 1827; 20 december 1827; o1 oktober 1828 en 09 september 1829.

 

lid van het college Zeemanshoop te Amsterdam001

vlagnummer                 jaren         type                 scheepsnaam                     naam reder/boekhouder

      145                       1825-1829    kof                  Noord-Holland                  Boerlage & Co te Monnikendam

                                     1830-1835    geen vermelding van schip en boekhouder

       84                        1836-1837    geen vermelding van schip en boekhouder

                                        1838         schoener         Egmond                              J.Hartsen

                                     1839-1848    geen vermelding van schip en boekhouder

In 1838 werd de "Egmond" overgenomen door zijn zoon Sies Jans Rotgans.

 

Hij voer op de volgende schepen:

1811-1814                 Vrouw Johanna Christina

1814-1824                 Groote Zeevaart

1828                            Anna Maria (voor één reis)

1825-1832                 Noord-Holland

1838-1840                 Egmont (schoener)

Informatie van mevr.M.J.M.Weber te Hilversum dd april 1999 en 16 februari 2002

 

Bouma025 vermeldt S.J.Rotgans als kapitein gedurende:

*   Van Sluijs013 vermeldt een bericht uit de Amsterdamsche Courant dd januari 1828 waarin J.S.Rotgans wordt genoemd als kapitein opde “Anna Maria”;

*   geen kapitein op een schip met de naam “Jan en Cornelis”;

*   1826 t/m 1837 op het 3/m schip/kof “Noord Holland”, gebouwd in 1826 te Zaandam, 410 ton o.m., varend voor Boerlage & Co te Edam.

*   1838 t/m 1840 op de sch.brik “Egmond”, gebouwd in 1838 te Amsterdam, 252 ton o.m., varend voor J.Hartsen te Amsterdam. Het schip werd in 1840 verkocht aan de marine in Nederlands Oost-Indië.

De “Vrouw Johanna Christina”, “Groote Zeevaart” en “Anna Maria” worden niet vermeld in Bouma025

 

Het Archief van de Waterschout te Amsterdam011a bevat monsterrollen van het schip “Noord Holland” onder kapitein Jan Siebes Rotgans van de data 17 juli 1827, 20 december 1827, 01 oktober 1828 en 09 september 1829. (niet verder ingezien).

 

Overige bijzonderheden

J.S.Rotgans verzorgde per 12 november 1838 vanuit Nieuwediep met de “Egmond” en troepentransport van 1 officier en 30 manschappen. Hij arriveerde te Batavia op 20 februari 1839 na 100 dagen065*.

 

Van mevr. M.J.M.Weber kreeg ik in November 2002 een typoscript van autobiografische aantekeningen van Sies Jans Rotgans getiteld; “Reizen en lotgevallen van Sies Jans Rotgans”. Kopieën heb ik geplaatst op de bibliotheken van het NSM te Amsterdam en het Fries Scheepvaartmuseum te Sneek.

De aantekeningen bevatten gegevens over de jeugd van Sies Jans, toen hij als (licht)matroos vele reizen met de kof (naam niet genoemd) van zijn vader maakte vooral Frankrijk, Spanje/Portugal, het Middellandse Zeegebied en het Oostzeegebied/Scandinavië. Zijn eerste reis was in 1815 naar Koningsbergen. Over de reizen van kapitein Jan Siebes verwijs ik naar het typoscript.

De naam van het eerste schip van vader Jan, waarop zoon Sies Jans diverse reizen maakte, is niet vermeld. Wèl staat vermeld dat vader Jan in 1825 het gezag kreeg over een kof “voor reekening van de Heeren Boerlage en Co te Monnikendam”

 

Rotterdamsche Courant 16 augustus 1814114

Advertentie. Makelaars J.H. de Witt, C. de Grys, J. Tentye, J. van Ouwerkerk de Vries en J.E. Lublink zullen ten overstaan van de huissier D.H. Marinus op maandag 22 augustus te 6 uur ’s avonds te Amsterdam verkopen een extra ordinair welbezeild kofschip genaamd DE VROUW JOHANNA CRISTINA, gevoerd door schipper Jan Siebesz Rotgans, in het jaar 1804 nieuw uitgehaald, afmetingen 90 voet x 20 voet 7 duim x 9 voet 7 duim, alle Amsterdamse maat. (opm: bewerkt en bekort)

 

Rotterdamsche Courant 18 november 1819114

Amsterdam, 16 november. Te Genua zijn gearriveerd J.B. Wilderman en J. Varrall van Amsterdam; te Marseille H. Beaussier van Rotterdam; te Cette (opm: Sète) H. Smit, te Barcelona J.S. Rotgans, te Kadix (opm: Cadiz) G.H. de Boer en R.C. Nolles, en te Lissabon R. Ruurds en W. Leeuwrik van Amsterdam; …

 

Rotterdamsche Courant 01 augustus 1820114

Amsterdam, 29 juli. Den 27 dezer is uit quarantaine ontslagen J.S. Rotgans, de GROOTE ZEEVAART (opm: kof), van Patrasse (opm: Patras).

 

Rotterdamsche Courant 21 februari 1822114

Amsterdam, 19 februari. Het schip JOHANNA EN CATHARINA, kapt. J. Scholtijs, van Amsterdam naar Surinamen, is den 9 januari, op 46º30’ N.B. 7º31’ W.L. in goede staat gepraaid door kapt. J.S. Rotgans, van Amsterdam te Genua gearriveerd.

 

Rotterdamsche Courant 11 juli 1822114

Amsterdam, 9 juli. Het schip (opm: kof) de GROOTE ZEEVAART, kapt. J.S. Rotgans, van Livorno naar Amsterdam, is den 14 juni, wegens tegenwind, doch in goede staat, te Gibraltar binnengelopen en zoude met de eerste gunstige gelegenheid deszelfs reis vervorderen.

 

 

Datum vanaf: 1825
Kapitein: Rotgans, Jan Siebesz
Overige informatie: 1825-11-11

Familiegegevens en opleiding

Geen

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt J.Butijn als gezagvoerder gedurende:

  • 1838 t/m 1839 van de smak “Hoop”, gebouwd in 1820, 105 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Middelburg.

 

Overige bijzonderheden

Geen

 

Datum vanaf: 1835
Kapitein: Butijn, J.
Overige informatie: 0

Monsterrollen

Opgemaakt Nieuwe Pekela
Datum: 1817-04-05
Scheepsnaam voorvoegsel:
Scheepsnaam: KLAASINA ENGELINA
Schipper: Tiktak, Lammert Klaassens
Scheepstype: kof
Grootte:

Bekijk alle monsterrollen Bekijk alle monsterrollen
Algemene informatie

1822

PGC 050222
Advertentie. Uit de hand te koop: een snelzeilend Kofschip (opm: KLAASSINA ENGELINA), in den jare 1817 nieuw uitgehaald te Oude Pekel-A, groot pl.min. 57 roggelasten, thans liggende te Amsterdam achter het Bot-huis, wordende bevaren door Lammert K. Tiktak. Wie gading maakt, kan zich vervoegen bij de boekhouder Lammert K. Tiktak, te Nieuw Pekel-A, of bij de schipper, te Amsterdam.

1834

AH 051134
Advertentie. Te Monnickendam zal men, op zaterdag de 22e november 1834, des namiddags ten 4 ure, in de Doelen, publiek verkopen: een welbezeild kofschip, genaamd NOORD-HOLLAND, lang over steven 20½ Ned. Ellen, wijd 4 el 16 duimen en diep bijna 2 ellen, inhoudende 110 tonnen, met deszelfs masten, rondhout, staande en lopend want en verder toebehoren, zoo als hetzelve thans is liggende te Monnickendam in de Haven, met deszelfs complete inventaris, zodanig als dezelve benevens de papieren en veilcondities te zien zijn, ten kantore van de notaris Age Volkerse, te Monnickendam.

1836

AH 111036
Lowestoft, 4 oktober. DE SOPHIA, kapt. Butyn (opm: kof SOPHIA VAN MIDDELBURG, bouwjaar 1817; kapt. J. Butijn), van Middelburg, is de 3e dezer in zee gezonken, de equipage gered.

 

 

Kroniekberichten

Toon kroniekberichten
Akten

Stadsarchief Amsterdam Archiefnummer AMS 5074.1415.1822.20

deel III, foto Il-36, 37
CEDULE

Naam schip genaamd geweest CLASINA ENGELINA, thans genaamd wordende NOORD HOLLAND

plaats en datum acte eigendomsbewijs, Monnikendam, 7 mei 1822

type schip kof

bouwwerf/verkoper niet vermeld

gevoerd door kapt. geweest door kapt. L.K. Tiktak

eigenaar/koper firma Boerlage & Co., Monnikendam, enig eigenaren

te voeren door kapt. Cornelis Cornelisse Kat

grootte in tonnen 36 lasten

tuigage / aantal dekken twee masten , een dek

afmetingen

kiellegging

tewaterlating gebouwd in Veendam

plaats / datum registratie Amsterdam, 10 mei 1822

nummer registratie deel 3, folio 134, verso, vak 2

notaris Regtbank van Eerste Aanleg, Amsterdam

prijs

Bijzonderheden: getoond wordt de laatste koopacte; het schip ligt thans te Amsterdam.
De datum van de acte is NIET de datum van de transactie. De juiste datum vindt men in Amsterdam AB 1819-1838. De cedule is in de kantlijn genummerd (niet vermeld)





researcher/datum research: ML / 290714

Naam CLASINA ENGELINA
Archiefinstelling Stadsarchief Amsterdam
Jaar 1822
Toegang 5074
Inventaris 1415
Klik hier om de originele akte te bekijken

ARCHIEF Gemeente Amsterdam archiefnummer 5074/1419-1822-20

ACTE AAN-/VERKOOP
schip KLASINA ENGELINA, door koper genaamd NOORD HOLLAND

plaats en datum acte koop/verkoop, Monnikendam, 28 maart 1822

soort schip kof

gevoerd door kapt.

Bouwwerf/verkoper Lammert Klasen Tiktak, schipper te Pekel A

eigenaar/aankoper Anthonie Göckel, koopman te Monnikendam, ten behoeve van zijn firma van Boerlage & Co

te voeren door kapt.

groot volgens meetbrief in tonnen

tuigage en aantal dekken

afmetingen

kiellegging

tewaterlating

plaats en nummer van registratie Edam

datum van registratie 1 april 1822

notaris Age Volkerse, notaris te Monnikendam

prijs (bij aan-/verkoop) NLG. 1500,-

Bijzonderheden:







researcher/datum research ML-230506

Naam KLAZINA ENGELINA
Archiefinstelling Stadsarchief Amsterdam
Jaar 1822
Toegang 5074
Inventaris 1419
Klik hier om de originele akte te bekijken

Stadsarchief Amsterdam Archiefnummer AMS 5074.1417.1835.11

deel VII, foto 1- 031
CEDULE

Naam schip NOORD - HOLLAND

plaats en datum acte eigendomsbewijs, Amsterdam, 21 april 1835

type schip kof

bouwwerf/verkoper niet vermeld

gevoerd door kapt. geweest S.J. Rotgans

eigenaar/koper Job Butijn, Middelburg, enig eigenaar

te voeren door kapt. Job Butijn, in eigendom te bevaren

grootte in tonnen 38 lasten

tuigage / aantal dekken twee masten, een dek

afmetingen

kiellegging

tewaterlating gebouwd te niet vermeld

plaats / datum registratie Amsterdam, 21 april 1835

nummer registratie deel 31, folio 55, verso vak 2

notaris Regtbank van Eerste Aanleg, Amsterdam

prijs

Bijzonderheden: getoond wordt de koopacte; het schip ligt thans te niet vermeld
De datum van de acte is NIET de datum van de transactie. De juiste datum vindt men in Amsterdam AB 1819-1838.
De eed wordt afgelegd door Job Butijn, de eigenaar.



researcher/datum research: ML / 290116

Naam NOORD-HOLLAND
Archiefinstelling Stadsarchief Amsterdam
Jaar 1835
Toegang 5074
Inventaris 1418
Klik hier om de originele akte te bekijken

GEMEENTEARCHIEF Amsterdam
archiefnummer 5074 – 1420 – 1835 – no. 11

KOOPBRIEF Noord-Holland

plaats en datum acte Monnikendam, 25 maart 1835

type schip kofschip

kapitein S.J. Rotgans

verkoper aan en ten behoeve van Job Butyn

koper Job Butyn

te voeren door kapt.

grootte in tonnen

tuigage / aantal dekken

afmetingen

kiellegging

tewaterlating

plaats / nr van registratie Amsterdam, deel 31 folio 32 recto vak 5

datum registratie 1 april 1835

notaris

prijs ƒ 2000

bijzonderheden

Naam NOORD-HOLLAND
Archiefinstelling Stadsarchief Amsterdam
Jaar 1835
Toegang 5074
Inventaris 1420
Klik hier om de originele akte te bekijken