Inloggen
ROSALIE (DE) - ID 9565


Kroniekberichten

Datum 07 juni 1833
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Van Amsterdam naar Batavia zal ultimo juni vertrekken het Nederlands tweedeks gekoperd fregatschip ROSALIE, gevoerd door kapt. G.H. de Bruyn. Diegenen, welke goederen te laden hebben of als passagiers van de bijzonder wel ingerichte kajuiten voor de overtocht naar Java wensen gebruik te maken, gelieven zich te adresseren bij de cargadoors Van Olivier en Comp.

Afbeelding
Datum 08 juni 1833
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading
Naar Nederlandse koloniën.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip ROSALIE, kapt. G.H. de Bruyn, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en C., Hoyman en Schuurman, De Vries en Comp. en F. der Kinderen.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip DE VRIENDEN, kapt. Hessel Mark Lelsz, van Amsterdam. Adres zie boven.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip DE VROUW HENDRIKA, kapt. Louis Adrien Jules Boullet, van Amsterdam. Adres zie boven.
Batavia, via Kaap de Goede Hoop. Het gekoperd tweedeks fregatschip DE VEREENIGING, kapt. Albert Anton Herman, van Amsterdam. Adres zie boven.
Batavia. Het gekoperd tweedeks brikschip DE ONDERNEMING, kapt. Jappe Alderts Engels, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip DE YSTROOM, kapt. Arend Fredrik Oosterlo, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Naar Noord- en Zuid-Amerika en de W.I. Eilanden.
Baltimore. Het Nederlands kofschip HENDRIKA, kapt. K.B. de Weerd. Adres bij Kranenburg en Van Mourik en de Wed. P. Poolman Jzn. en Zoon.
Naar Frankrijk, Engeland, Spanje, Portugal, de Middellandse Zee, de Levant, enz.
Lissabon. Het Nederlands kofschip TROMP, kapt. Rinse T. Nollen. Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz. Vertrekt medio juni.

Afbeelding
Datum 06 mei 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 4 mei. SURINAME, kapt. W. Landsaat en DIE STAD EMDEN, kapt. Remke de Weerd, beide van Batavia; HOOP EN VERWACHTING, kapt. J. Haasnoot, van Alicante.
Batavia, 25 december. DE TWEE CORNELISSEN, kapt. J.J. Reinhardt, NICOLAAS WITZEN, kapt. F. Lange en ROSALIE, kapt. G.H. de Bruyn, alle drie van Amsterdam.
St. Ybes, 4 april. WILLEM, kapt. H.W. Kiers, van Dordrecht.
Lissabon, 14 april. DE HOOP, kapt. P. Haasnoot, van Amsterdam. 18 april. VERWISSELING, kapt. C. v.d. Drift, van Amsterdam.
Shields, 27 april. DE DRIE GEBROEDERS, kapt. F.J. Kramer, van Amsterdam.
Grimsby, 29 april. DE TWEE GEBROEDERS, kapt. Severn, van Amsterdam.
Uitgezeild:
Texel, 4 mei. SUSANNA MARIA, kapt. J.F. Spiegelberg, naar Suriname; AURORA, kapt. C. Jager, naar Buenos Ayres; MARIA, kapt. J.F. Brouwer, naar Genua en Livorno; CORNELIA, kapt. A.P. Schoonhoven, naar Londen.
Vlie, 2 mei. JONGE LEEUW, kapt. J.L. Winja, naar Hamburg; HENDRIKA, kapt. O.G. Sap, op avontuur.
Terschelling, 1 mei. DE VROUW ANNA, kapt. P. Visser, naar Hull.

Afbeelding
Datum 19 juli 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Mauritius, 31 maart. De ROSALIE (opm: fregat), kapt. G.H. de Bruyn, van Batavia naar Amsterdam, is hier eergisteren met verlies van de fokkemast, in een orkaan, op 21 februari, op 17º ZB 117º OL ondervonden, binnengekomen, men veronderstelt dat een gedeelte van de lading zal zijn beschadigd.

Afbeelding
Datum 24 juli 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 23 juli. Kapt. G.H. de Bruyn, voerende het schone fregatschip ROSALIE, op 11 februari van Passaroeang naar Amsterdam vertrokken, meldt van Port Louis op Mauritius, d.d. 31 maart, dat hij den 21, 22 en 23 februari, op 15º ZB 117º OL, door een hevige orkaan werd overvallen, waardoor het schip gedurende die drie etmalen geheel op zijde lag, de gehele kajuit, sloepen, boot, watervaten, bijna al de provisie, enz. weggeslagen werden en hij genoodzaakt was de fokkemast en de grote en kruisstengen te kappen, als ook een gedeelte der lading, benevens het geschut, enz, over boord te werpen, waarna hij op 30 maart te Port Louis was binnengelopen; het schip gedurende drie etmalen met twee pompen niet lens hebbende kunnen krijgen, vreesde men voor schade aan de lading, welke zoude gelost worden, ten einde het schip te repareren.

Afbeelding
Datum 26 juli 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Mauritius, 7 april. De ROSALIE, kapt. G.H. de Bruyn, van Passarouang naar Amsterdam, 30 maart hier ter reparatie binnengekomen, is heden door de tolbedienden wegens smokkeling in beslag genomen.

Afbeelding
Datum 02 augustus 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Scheepstijdingen. Mauritius, 25 april. Het grootste gedeelte der lading van de ROSALIE, kapt. G.H. de Bruyn, van Java naar Amsterdam, is wegens aanmerkelijke schade aan dezelve, gelost en alhier aangebracht.

Afbeelding
Datum 04 augustus 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad

In ons nummer van de 2e dezer hebben wij bericht, dat de lading van het schip ROSALIE, kapt. G.H. de Bruin, op Mauritius gelost wegens aanmerkelijke schade; wij vernemen thans nader, dat de schade aan de lading slechts zeer onbeduidend moet zijn geweest.

Afbeelding
Datum 18 september 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 september. Kapt. G.H. de Bruin, voerende het schip ROSALIE, van Batavia, Soerabaya en Passaroeang naar Amsterdam, te Port Louis, op Mauritius, binnen, meldt van daar van de 18e mei, dat men bezig was met het schip te repareren, zijnde ook de grote en bezaansmasten bij de gehouden inspectie afgekeurd geworden; de lading koffie en suiker, van welke zeer veel beschadigd is en waarvan het over boord geworpen gedeelte nog niet met juistheid kon opgegeven worden, doch waarschijnlijk 800 á 1000 balen koffie en 20 stuks huiden zal bedragen, was in een lands-pakhuis opgeslagen. Voorts wordt in een andere brief van de 12e dito gemeld, dat het rechtsgeding van kapt. De Bruin tegen het Tolwezen, wegens smokkeling van koffie nog hangende was, doch binnen weinige tijd, waarschijnlijk ten voordelen van eerstgenoemde, zou worden uitgesproken.

Afbeelding
Datum 28 oktober 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 27 oktober. Kapt. G.H. de Bruin, voerende het schip ROSALIE, van Batavia, Soerabaya en Passaroeang naar Amsterdam, te Port-Louis op Mauritius binnen, meldt van daar van de 19e juni, dat hij dacht binnen vijf weken tot het voortzetten der reis gereed te zullen worden.

Afbeelding
Datum 22 december 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Het schip FELIX, kapt. Peter Johannsen, van New-York naar Amsterdam, is de 15e december te Cowes binnengelopen.
Het schip DE GEZUSTERS, kapt. Jan Ingerman, van Batavia naar Amsterdam, was de 12e december op de hoogte van Torbay.
Het schip VRIESLANDS WELVAREN, kapt. Fokke D. van Veen, van Suriname naar Amsterdam, is de 12e december enigszins lek en met verlies van bijna alle zeilen te Penzance binnengelopen.
Het schip ANJER, kapt. J.C. Jansen, van Samarang en Batavia, naar Rotterdam, was de 12e december op de hoogte van Penzance.
Volgens brief van kapt. G.H. de Bruyn, voerende het schip ROSALIE, van Batavia, Soerabaya en Passaroeang, naar Amsterdam, te Port Louis, op Mauritius binnen, was het hangende rechtsgeding, de 7e augustus geheel te zijnen voordelen uitgewezen; voorts meldt hij nog, dat de reparatie zo ver gevorderd was, dat hij dacht binnen veertien dagen tot het voortzetten der reis gereed te zullen worden.

Afbeelding