Inloggen
AMSTERDAM - ID 9426


Kroniekberichten

Datum 28 juni 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 27 juni. Aanstaande donderdag ten 1½ ure namiddag, zal van de werf aan het einde der Oostenburger Voorstraat te Amsterdam het voor rekening van de heren Louis Bienfait en Zn, door de heren Paul van Vlissingen en Dudok van Heel gebouwde ijzeren fregatschip AMSTERDAM, te water worden gebracht.

Afbeelding
Datum 30 juni 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Amsterdam, 29 juni. Heden is van de werf van de heren Paul van Vlissingen en Dudok van Heel met goed gevolg te water gelaten het ijzeren fregatschap AMSTERDAM, groot ruim 360 gemeten lasten en gebouwd voor rekening van de heren L. Bienfait & Zoon.

Afbeelding
Datum 26 september 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 25 september. Het schip AMSTERDAM, kapt. Tjebbes, in het Oosterdok afgetimmerd wordende, is gisteren bij een hevige rukwind omgevallen en gedeeltelijk vol water gelopen. Men heeft terstond alle middelen tot lichting aangewend en men hoopt het schip spoedig weder recht en ledig te hebben.

Afbeelding
Datum 30 juni 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 29 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 27 schepen, als:
Voor Rotterdam: JULIA, kapt. A. van der Kolff; NIJVERHEID, kapt. E.L. Kerkstra; MINISTER THORBECKE, kapt. A. Bennik.
Voor Amsterdam: IDA, kapt. F.W. Mulder; ZORGVLIET, kapt. F.H. Groote; JAN PIETERSZ. KOEN, kapt. J. Verloop; JOHANNA HENDRIKA, kapt. K. Hoek; PEKING, kapt. A.J.T. Tydeman; DOROTHEA, kapt. A. van der Kolk; JACOB ROGGEVEEN, kapt. J. Vos van Marken; CASTOR, kapt. P. Esink; ALIDA WILLEMINA, kapt. G.E. Doornbos; AMSTERDAM, kapt. C. Tjebbes; TASMANIA, kapt. B.J. Jonker; SENIOR, kapt. K.L. Swart; LOUISA, kapt. J.C. Siedenburg; FACTORIJ, kapt. J. Jansen, TONIA, kapt. C.F. Zeeman, en KEMANGLEN, kapt. H.H. Smit, alle drie van Rotterdam; LOOPUYT, kapt. C.C. Bouwmeester, van Schiedam; ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. J. Koning, en OUD ALBLAS, kapt. N.N, beide van Dordrecht.
Voor Schiedam: JACOBUS MARTINUS, kapt. J. Gagestein; H. WILLEBRORDUS, kapt. J. de Boer.
Voor Dordrecht: ORION, kapt. C.M. Borghorst.
Voor Middelburg: SCHOUWEN, kapt. J. Kroll; MINERVA, kapt. J.A. van Boven.

Afbeelding
Datum 29 september 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 september. Gisteren is hier aangekomen het Nederlandse schip AMSTERDAM, kapt. C.J. Tjebbes, komende van Melbourne.
Heden zijn hier aangekomen de dito bark CHRISTINA AGATHA, kapt. H. de Visser, komende van Amsterdam, de dito dito FORMOSA, kapt. Smit, komende van Rotterdam, en de dito dito ANJER, kapt. H.G. Bieshorst, komende van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 04 januari 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 9 november 1855. Het schip (opm: fregat) AMSTERDAM, kapt. C. Tjebbes, heeft op Panaroekan gestoten en moet lossen, ofschoon men gelooft dat de romp weinig zal geleden hebben. (opm: zie NRC 060256)

Afbeelding
Datum 01 februari 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 31 januari. Het schip (opm: fregat) AMSTERDAM, kapt. C. Tjebbes, met schade te Batavia binnengelopen, is volgens brief van daar van de 8e december, aan beide zijden gekield en bezig de lading weder in te nemen, om zo spoedig mogelijk de reis voort te zetten. (opm: zie NRC 040156 en 060256)

Afbeelding
Datum 06 februari 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 5 februari. Volgens brief van kapt. C. Tjebbes, voerende het schip AMSTERDAM, in dato Batavia 11 december, was het aan beide zijden gekield, doch was nergens enige indeuking of werking bespeurd en de klinksels in goede staat bevonden. Alleen op de plaats waar het schip op de klip gestoten had, was de verf af en het ijzer glad geschuurd. (opm: zie NRC 010256)

Afbeelding
Datum 27 januari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 9 december 1858. Het schip AMSTERDAM, kapt. Herderschee, van Hongkong naar Melbourne, is alhier de 6e dezer met schade aan tuigage binnengelopen.

Afbeelding
Datum 13 februari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 24 december. De 6e dezer kwam alhier ter rede het Nederlandse fregatschip AMSTERDAM, gezagvoerder B. Herderschee, komende van Hongkong en naar Melbourne bestemd. De 27e juli van Hongkong vertrokken, had dit vaartuig bijna voortdurend met slecht weder te kampen en besloot ten laatste, na verlies van zeilen en rondhouten, te Batavia binnen te lopen om de geleden schade te herstellen. Genoemde gezagvoerder heeft alhier aangebracht twaalf personen, naar men verneemt bewoners van het Wolia eiland. Deze lieden bestonden uit 10 mannen en 2 vrouwen en werden op de 30e oktober l.l. door kapt. Herderschee in de stille Atlantische Oceaan (opm: Stille Oceaan), op 90 Duitse mijlen (opm: à 4 zeemijlen) afstand van de Pellen-Eilanden (opm: waarschijnlijk Pelleluhu eilanden, 1º6’ Z.B. 144º24’ O.L.), aan boord van zijn bodem opgenomen.
Uit het journaal van genoemde kapitein namen wij het volgende dienaangaande over:
In de namiddag van de 30e oktober zagen wij een zeil, zich voordoende als van een klein vaartuig te zijn, en 90 mijlen van het naaste land verwijderd zijnde (opm: positie bij benadering 4º0’ N.B. 147º0’ O.L.), veronderstelden wij, dat het een boot van een verongelukt schip zou wezen. Wij hielden op dit vaartuigje aan en bespeurden dat het een geheel reddeloze kano was. Wij wenkten de opvarenden naar ons toe te komen, lieten een tros zakken en maakten de kano achter ons schip vast. Daarin bevonden zich tien mannen en twee vrouwen, wie wij dadelijk enig brood gaven, waar zij gulzig op aan vielen. Zij wenkten ons, of zij bij ons aan boord mochten overkomen en hun kano laten varen, hetgeen ik als mens en Christen niet mocht weigeren, daar de schepsels er geheel uitgeteerd en als geraamtes uitzagen, en te meer, daar de barometer en het luchtgestel naar slecht weder uitzagen. Wij waren genoodzaakt, hen uit de kano te halen, daar het lopen hun door zwakte onmogelijk was. Hierop lieten wij de kano afdrijven en verzorgden de arme lieden op de best mogelijke wijze, terwijl wij eenparig besloten, de rations levensmiddelen te verminderen.
Tot zover het journaal. Wij kunnen er nog bijvoegen, dat de door hen gesproken taal door niemand hier verstaan wordt en zij waarschijnlijk van het Wolia eiland afkomstig zijn. Het schijnt, dat zij van daar naar de Marianne (opm: Marianen) of Caroline (opm: Carolinen) eilanden gezeild zijn, om aldaar voedsel te zoeken, welke tocht jaarlijks door hen gemaakt wordt. Zij zetten alsdan hun zeil naar de stand der zon en komen doorgaans op de gewenste plaats aan. De geredden schijnen door stroom of storm de eilanden te hebben gemist en moeten ruim honderd dagen in hun kano hebben rondgezworven. Zij zagen er allerellendigst uit, vol wonden en ongedierte. Na aankomst hier zijn bijna allen ziek geworden. Drie hunner zijn eergisteren overleden, zeven liggen er in het stadsverband en de twee overigen bevinden zich in gezonde toestand ten huize van de onderschout aan de werf. Door het plaatselijk bestuur is aan de regering voorgesteld deze lieden op de best mogelijke wijze naar hun geboorteplaats terug te zenden, na vooraf enige noodzakelijke inkopen voor hen te hebben gedaan.
Het Wolia eiland moet, volgens opgave van kapt. Herderschee, ten noorden der Caroline of Marianne eilanden gelegen zijn en, iets beneden deze, moet zich een Engelse bezitting bevinden.

Afbeelding
Datum 03 maart 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 2 maart. Het schip AMSTERDAM, kapt. Herderschee, van Hongkong, laatst van Batavia, naar Melbourne, heeft volgens brief van de kapitein, in dato Serang 6 januari, na het vertrek van Batavia, aan de grond gezeten doch was zonder de aangevraagde assistentie weder in vlot water gekomen en zou de reis voortzetten.

Afbeelding
Datum 28 juni 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Heden ontving ik het treurig bericht, dat mijn geliefde echtgenoot Pieter Janzen, in leven gezagvoerder van het barkschip BROUWERSHAVEN, op 7 april j.l. aan boord van het fregatschip AMSTERDAM, kapt. G.F. Wiegmink, waar hij op 29 maart bevorens om geneeskundige bijstand te St. Helena was overgegaan, tot diepe droefheid van mij, mijn drie kinderen, mijn ouders, aanbehuwde moeder en verdere betrekkingen, aan een slepende ziekte in de ouderdom van 35 jaren is overleden. Wat ik en zijn betrekkingen in hem verliezen, zullen diegenen, die de overledende van nabij gekend hebben, best kunnen beseffen.
Maassluis, 8 juli 1861                        M. Janzen, wed. van der Gaauw
Door buitenlandse betrekkingen wordt deze advertentie eerst nu geplaatst.

Afbeelding
Datum 20 mei 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 19 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 22 schepen als:
Voor Rotterdam: KOOPHANDEL, kapt. A.M. Swarts; ZEEMANSHOOP, kapt. G.N. Phaff; JOHANNES ANTHONIUS, kapt. A. de Voogd van Straten; PRESIDENT PLATE, kapt. J.C. Harten; GERARDUS JACOBUS, kapt. J.J. Kilian; NOVA ZEMBLA, kapt. A.J.B. Hordijk; WHAMPOA, kapt. J.G. Marcussen.
Voor Amsterdam: CALYPSO, kapt. G. Poolman; AMSTERDAM, kapt. E. Poestkoke; GOEDE VERWACHTING, kapt. J. Hillenius; ELISABETH, kapt. J. Snoek; ARGO, kapt. A.W.F. Van Teutem; NIEUWLAND, kapt. P.G. Pott ( de laatste drie van Rotterdam); HENRICUS GERARDUS, kapt. C. van der Zee; REGINA MARIS, kapt. S. Ouwehand; BALTIMORE, kapt. G.H. Brakke; TWEELINGZUSTERS, kapt. T. de Jong; ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. F.T.A. Möllinger, CLIO, kapt. J.O. Wijnmalen Cz.
Voor Dordrecht: JHR. MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK,kapt. K.F. Lammerts.
Voor Schiedam: PRINS VAN ORANJE, kapt. J. Hensing (van Rotterdam).
Voor Middelburg: COMMERCIE COMPAGNIE, kapt. G.J. Bruker.

Afbeelding
Datum 13 maart 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 maart. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende schepen:
Voor Rotterdam: BASTIAAN POT, kapt. P. van der Hoog, LICHTSTRAAL, kapt. P. Wierikx, GENERAAL DE STUERS, kapt. J.C. Viersma, JANNETJE, kapt. H.G. Meijerhoff, JULIA kapt. A. van der Tas, PETRONELLA, kapt. W.T. Leicher, FREDERIK HENDRIK, kapt. l.N. Glazener, ZES GEZUSTERS, kapt. R. Rutgers, OTTOLINA, kapt. A. Eeleman.
Voor Amsterdam: PROVINCIE DRENTHE, kapt. B.H. Boer, MATHILDE, kapt. J.H. Fekkens, BATAVIA, kapt. J.D. van Dolder, INDIA PACKET, kapt. G. Diepering, JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. C.N. Gorter, NEDERLAND EN ORANJE, kapt. P.C. Rosier, PETRONELLA, kapt. J.C.Strootman, KOOPHANDEL, kapt. J.N. Mooi, AMSTERDAM, kapt. C.J. Doekzen, MARIA VERONICA, kapt. J.S. Schol, WILHELMINA MARIA, kapt. W. Postma, VERTROUWEN,kapt. F. de Vos, KANDANGHAUER, kapt. W. Zeelt.
Voor Dordrecht: GEERTRUIDA MARIA, kapt. M. de Ligny, JHR. MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK, kapt. K.F. Lammerts.
Voor Schiedam: JACOBUS MARTINUS, kapt. F. Meppelder, BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, kapt. A. Hoogenstraaten.
Voor Middelburg: LOUIS MEIJER, kapt. G.H. Holtgreve, SALATIGA, kapt. J. Kettler.

Afbeelding
Datum 01 september 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 31 augustus. Volgens brief van kapt. Doekzen, voerende het schip AMSTERDAM, van hier te Batavia aangekomen, had hij de 22e juni, op 15ºZB. en 105º30` OL., wegens een ingevallen hevige bui een gedeelte van het tuig verloren. Overigens was het schip in goede staat.

Afbeelding
Datum 11 november 1865
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Dordrecht, 10 november. Een depêche van Batavia van 14 oktober, behelst nopens de handel het volgende:
Koffie. In gouvernementsveiling werden te Padang 35.000 picols tot NLG 42,50 verkocht. Suiker. 60.000 picols werden in veiling door het gouvernement verkocht à NLG 14,75. De markt is zeer vast.
Rijst. De markt is vast en stijgende. Vracht naar Nederland: voor suiker NLG 35,-. Koers op Nederland NLG 103,50.
Aangekomen schepen op Java: ELISABETH, kapt. J. Muller, van Shields; QUINTET, kapt. L. Slijboom; AMSTERDAM, kapt. C.J. Doekzen, en NICOLAAS WITSEN, kapt. J. Portengen, allen van Amsterdam; NEERLANDS VLAG, kapt. T. v.d. Broek Humfrey, van Rotterdam naar Singapore; PRESIDENT PLATE, kapt. C.D. Julius van Cardiff naar Singapore; EMILIE, kapt. J. Bruynzeels, van Melbourne; CORNELIA, kapt. H. Croese, van Liverpool, laatst van Rio de Janeiro; MINISTER THORBECKE, kapt. W.H. Kannegieter, van Buenos Aires.

Afbeelding
Datum 01 januari 1867
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 29 december. Van het schip AMSTERDAM, kapt. Doeksen, 16 april van Rangoon en 23 augustus van St. Helena naar Falmouth vertrokken, heeft men sedert niets vernomen.

Afbeelding