Inloggen
AMICITIA - ID 9190


Kroniekberichten

Datum 30 augustus 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Plymouth, 27 augustus. Het Nederlandse schip (opm: kof) AMICITIA, kapt. C. Poelman, van Rotterdam naar Civita Vecchia, is hier heden masteloos binnengebracht, zijnde in aanzeiling geweest.

Afbeelding
Datum 08 november 1856
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Plymouth, 2 november. Heden is van hier vertrokken het schip AMICITIA, kapt. Poelman, van Rotterdam naar Civita Vecchia, na gerepareerd te hebben.

Afbeelding
Datum 23 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 22 april. Het Nederlandse galjootschip AMICITIA, kapt. C. Poelman, van Cette (opm: Sète) naar Rotterdam bestemd, is in de nacht van 9 op 10 dezer bij Sant Carles de la Ràpita (opm: 40º37’ N.B. 00º35 O.L.) op strand gezet en dit wel ten gevolge van aanranding door een roversvaartuig. Uit een schrijven van de kapitein d.d. Vinaròs 12 april, vernemen wij, dat hij twee nachten door het vijandige vaartuig ( brik) werd gejaagd. De eerste nacht had de rover zijn doel niet kunnen bereiken en was des morgens weer op zee gewend. In de namiddag kwam hij echter weer op het schip af en was tegen de avond zo nabij, dat het onmogelijk was om te ontkomen. Kapt. Poelman belegde nu scheepsraad en men besloot met algemene stemmen om het schip liever op het strand te zetten dan uitgeplunderd te worden. Dit was wel is waar een zeer gevaarlijke onderneming, daar de kust rotsachtig was, doch het gelukte en de gehele bemanning, waaronder ook des kapiteins vrouw en kinderen, kwam behouden aan wal. De volgende dag was het weder gunstig om de lading en het tuig van het schip af te halen, hetwelk dan ook alles geborgen is. De rotsen hadden bij het stranden door het schip heen gestoten, zodat dit reeds afgekeurd was. (opm: zie NRC 060557)

Afbeelding
Datum 06 mei 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Sant Carles de la Ràpita, 26 april. Het wrak van het alhier gestrande Nederlandse schip AMICITIA, kapt. Poolman (opm: C. Poelman), van Cette (opm: Sète) naar Rotterdam bestemd – zie NRC van 23 april – is voor 1239 realen verkocht. De lading is geborgen, maar de wijn heeft meer of minder door het zeewater geleden. Een vat cremortartari (opm: cremortart, bloezuiverend middel heeft men niet kunnen vinden.

Afbeelding