Inloggen
AFRIKA - ID 9045


Kroniekberichten

Datum 14 oktober 1862
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Groningen, 13 oktober. Vrijdag l.l. (opm: 10 oktober) arriveerde alhier een nieuw gebouwd galjootschip, groot pl.m. 100 last en gebouwd bij E.H. Meursing te Hoogezand.
NRC 151062
Rotterdam, 14 oktober. Van de werf De Nijverheid te Schiedam, werd hedenmorgen ten tien uur met goed gevolg te water gelaten door de bouwmeesters de heren Cornelis Gips & Zonen, het clipperbrikschip AFRIKA, groot ongeveer 260 tonnen, toebehorende aan de heren Kerdijk & Pincoffs alhier en bestemd voor de vaart op Afrika's westkust. Als een bijzonderheid kan vermeld worden dat reeds een uur daarna het bedoelde schip op de aan die werf verbonden sleephelling was gehaald en een aanvang werd gemaakt met het omleggen van het huidmetaal.

Afbeelding
Datum 02 januari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. - Hellevoetsluis, 31 decemberAangekomen: LORD RAGLAN, van Newcastle.
Vertrokken: AFRIKA, kapt. Dekker, naar Quisembo; MARGARETHA, kapt. Theesing, naar  Manzan.; CLASINA, kapt. Vassen, en ANNA MARIA, kapt. Bakker, beiden naar Buenos-Ayres; ARROW, kapt. Matthews, naar de Azorische Eilanden; VERWISSELING, kapt. v.d. Weijden, naar Gibraltar; MINERVA, kapt. Doewes, naar Havre; WARREN HASTINGS, kapt.  Hedley, naar Londen; BROTHERS SUCCESS, kapt. Hobart, naar Rochester; BELLA,  kapt. Elson, naar Cardiff; STAR, kapt. Benton, naar Leith; ANNECHINA, kapt. Smit, naar Bellast; ENTREPRISE, kapt. Böling; STAR, kapt. Smit; COLLINGWOOD, kapt. Nunn; JEANNETTE ROELINE, kapt. Hoeksema; VLAARDINGEN, kapt. Goudswaard; LOTUS, kapt. Knowles; NYMPH, kapt. Coole, en LORD PALMERSTON, kapt. Johnson, allen naar Newcastle; SCORPION, kapt. VVelsh, en VOORWAARTS, kapt. Vink, beiden naar Engeland; SWAN, kapt. Cherry, naar Middlesbro'.
Het schip CORNELIA, kapt. Croese, naar Batavia bestemd, is door de KINDERDIJK tot de Kwak gesleept en daar geankerd.
De stomer OSPREY en RHÓNE liggen uitgaande in ' t Kanaal.
Brouwershaven, 31 december. Aangekomen: JASON, kapt. v. Bueren, van Batavia.
Vertrokken: NEDERLAND, kapt. v.d. Eb; ALLEGONDA JACOBA, kapt. Swart, en VREDE, kapt. Ter Bruggen, allen naar Batavia; ST. JAN, kapt. Lommerse, en WHAMPOA, kapt. Metz, beiden naar Samarang; MARIE, kapt. Biesthorst, naar Soerabaija; BASTIAAN POT 9opm: eerste reis van deze bark), kapt. Van der Hoog, naar Melbourne; BALTIMORE, kapt. Meijer, EMIL, kapt. Bormann, beiden naar New-York; LOBELIA, kapt. Joblin, naar Londen.
Van Texel vertrokken. 31 december. KONING WILLEM II, kapt. Besseling, naar Batavia; AMAZONE, kapt. Kramer, naar Samarang; GOUVERNEUR ELIAS, kapt. Schuurman, naar Japan.
Te Belfast aangekomen. 28 december. ZEEMEEUW, kapt. Swart, van Dordrecht.
Aangekomen schepen op Java vóór 14 november, PRINSES AMÉLIE, kapt. Groeneveld, van de Kaap de Goede Hoop; EDOUARD MARIE, kapt. v.d. Kolff, en BELLATRIX, kapt. Haacke, beiden van Shields.

Afbeelding
Datum 02 december 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 1 december. Aangaande de schepen THEODORA JOSINA (opm: schoener), kapt. D.H. Tjakkes, 29 juli van Demerary naar Queenstown; ZEESTER (opm: schoener brik), kapt. R. Zoetelief, 19 augustus van Curaçao naar Amsterdam; AFRIKA (opm: klipper brik, zie ook NRC 150573), kapt. D.J. Remmers, 13 juni van Banana naar Rotterdam, en DE HANDEL (opm: schoener), kapt. D. Westerling, 2 juli uit Hellevoet naar Barbados vertrokken, heeft men sedert niets vernomen.

Afbeelding
Datum 30 juni 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Heden, 29 juni 1871, heb ik, Johan Coenraad Lach, deurwaarder bij de Arrondissements Rechtbank te Rotterdam, ten verzoeke van Francina Demmenie, echtgenote van Dirk Janssen Remmers, wonende te Rotterdam, gedagvaard Dirk Janssen Remmers, gezagvoerder, vroeger wonende te Rotterdam, doch wiens tegenwoordige woon- of verblijfplaats is onbekend, om op maandag de 9e oktober 1871 te verschijnen ter terechtzitting der Arrondissements Rechtbank te Rotterdam, ten einde:
- Aangezien de eiseres op 8 juli 1863 te Rotterdam met gedaagde is gehuwd en aldaar het laatst met hem heeft gewoond.
- Aangezien de gedaagde als gezagvoerder op het Nederlands brikschip AFRIKA in de maand januari 1868 is vertrokken naar Afrika.
- Aangezien daarna, de 13e juni 1868, volgens ingekomen berichten bij de Afrikaansche Handelsvereeniging alhier, gezegd brikschip van Banana naar Rotterdam is vertrokken, doch sedert niets meer van die bodem, noch van deszelfs bemanning is vernomen, zodat er alle grond bestaat te vermoeden, dat het schip AFRIKA met deszelfs bemanning is vergaan.
- Aangezien alzo de wettelijke termijn is verlopen en de eiseres vergunning heeft gevraagd om een ander huwelijk aan te gaan.
Mitsdien op voormelde dag en plaats van zijn aanwezen te doen blijken. (opm: bekort)

Afbeelding
Datum 12 augustus 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Heden de 5e augustus 1871, ten verzoeke van Dirkje Cornelia Van der Veurt, wasvrouw te Rotterdam, huisvrouw van Johannes Cornelis van Lambaart, heb ik, Henri Christiaan Tenthof van Noorden, deurwaarder bij de Arrondissements Rechtbank te Rotterdam, gedagvaard Johannes Cornelis van Lambaart voornoemd, zeevarende, laatst gewoond hebbende te Rotterdam, om op 15 november 1871 te verschijnen ter terechtzitting van de Arrondissements Rechtbank te Rotterdam, ten einde:
- Aangezien de gedaagde, met wie de eiseres de 28e januari 1863 is gehuwd, op 20 januari 1868 is aangemonsterd als bootsman en zeilmaker op het Nederlandse brikschip AFRIKA, gevoerd door kapt. D.J. Remmers, toebehorende aan de Afrikaansche Handelsvereenging te Rotterdam, voor een reis naar Banana via Cardiff en terug op een Nederlandse haven, met welk schip hij dientengevolge als zodanig op 21 januari 1868 van Hellevoetsluis is uitgezeild.
- Aangezien genoemd schip de 15e mei 1868 te Banana op de Zuidwestkust van Afrika is aangekomen en de 13e juni daaraanvolgende van daar is vertrokken, doch sedert noch van het schip noch van de bemanning enige tijding meer is ingekomen.
- Aangezien er sedert meer dan drie jaren zijn verlopen en de eiseres een verklaring van vermoedelijk overlijden wil aanvragen om een ander huwelijk aan te gaan.
Mitsdien aan gemelde rechtbank van zijn aanwezen te doen blijken.
H.C.T. van Noorden, deurwaarder. (opm: sterk bekort)

Afbeelding
Datum 21 oktober 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Dagvaarding. Heden, 20 oktober 1871 heb ik, Johan Coenraad Lach, deurwaarder bij de Arrondissements Rechtbank te Rotterdam, ten verzoeke van Francina Demmenie, echtgenote van Dirk Janssen Remmers, wonende te Rotterdam, gedagvaard Dirk Janssen Remmers, gezagvoerder, vroeger wonende te Rotterdam, doch wiens tegenwoordige woon- of verblijfplaats is onbekend, om op maandag 29 januari 1872 te verschijnen ter terechtzitting van de Arrondissements Rechtbank te Rotterdam, ten einde:
- aangezien de eiseres op 8 juli 1863 met de gedaagde te Rotterdam is gehuwd.
- Aangezien de gedaagde als gezagvoerder op het Nederlands brikschip AFRIKA met gezegde bodem in de maand januari 1868 is vertrokken naar Afrika.
- Aangezien daarna op 13 juni 1868 volgens bij de Afrikaansche Handels-Vereeniging alhier ingekomen berichten gezegd brikschip van Banana naar Rotterdam is vertrokken, doch sedert niets meer van die bodem, noch van deszelfs bemanning, is vernomen, zodat er alle grond bestaat om te vermoeden, dat het schip AFRIKA met deszelfs bemanning is vergaan.
- Aangezien alzo de wettelijke termijn om een ander huwelijk aan te gaan, is verstreken.
Op voormelde dag ter plaatse bovengemeld van zijn aanwezen te doen blijken. (opm: sterk bekort)

Afbeelding
Datum 15 mei 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Heden, de 12e mei 1873, ten verzoeke van Dirkje Cornelia van der Veurt, wasvrouw, huisvrouw van Johannes Cornelis van Lambaart, wonende te Rotterdam, heb ik, Henry Christiaan Tenthof van Noorden, deurwaarder bij de Arrondissements Rechtbank te Rotterdam, gedagvaard Johannes Cornelis van Lambaart voornoemd, zeevarende, laatst gewoond hebbende te Rotterdam, om op maandag de 1e september 1873 te verschijnen ter terechtzitting van de Arrondissements Rechtbank te Rotterdam,
- Aangezien gedaagde op 28 januari 1863 is gehuwd met eiseres, en op 20 januari 1868 als bootsman en zeilmaker is aangemonsterd op het Nederlands brikschip AFRIKA, toebehorende aan de Afrikaansche Handelsvereeniging te Rotterdam, gevoerd door schipper D.J. Remmers voor een reis van Rotterdam naar Banana via Cardiff en terug op een Nederlandse haven.
- Aangezien gedaagde de 21e januari 1868 met dat schip van Hellevoetsluis is uitgezeild
- Aangezien genoemd schip de 16e mei 1868 te Banana op de Zuidwestkust van Afrika is aangekomen en de 13e juni daaraanvolgende van daar is vertrokken
- Aangezien sedert dat tijdstip niets meer van hetzelve is vernomen, zodat moet worden aangenomen dat het met man en muis is vergaan en gedaagde daarbij is omgekomen. (opm: zie NRC 021268)
Om op genoemde dag aan gemelde rechtbank van zijn aanwezen te doen blijken.
Rotterdam, 12 mei 1873, Van Noorden, deurwaarder (opm: sterk bekort)

Afbeelding