Inloggen
AMSTEL (DE) - ID 8543


Kroniekberichten

Datum 08 maart 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia, zal in de loop dezer maand van Rotterdam vertrekken: het nieuw gebouwd, gekoperd tweedeks fregatschip DE AMSTEL, gezagvoerder W.H. Menckman Jr., voor goederen en passagiers, ter welker overvoer deze bodem een voortreffelijke inrichting aanbiedt en van een bekwame scheepsdokter voorzien is. Ter nadere informaties gelieve men te adresseren bij Floris der Kinderen & Zoon, te Amsterdam of Kuyper, Van Dam & Smeer, te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 16 juli 1842
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 juli. De 12e dezer is hier aangekomen de Neerlandse bark WATERLOO, kapt. S. van Duyn, met twee passagiers, vertrokken van Dordrecht de 11e april.
Gisteren zijn hier aangekomen het Nederlandse schip NEERLANDS INDIE, kapt. P.E. Karst, met een passagier, vertrokken van Amsterdam de 11e april, het dito schip BROEDERTROUW, kapt. G.J. Stam de Jonge, vertrokken van Dordrecht de 3e april, en het dito schip de STAD ’s GRAVENHAGE, kapt. S.G. Molenaar, met een passagier, vertrokken van Rotterdam de 10e april.
Heden is hier aangekomen het dito schip DEN AMSTEL, kapt. W.R. Menkman, vertrokken van Hellevoetsluis de 5e april.

Afbeelding
Datum 01 februari 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: AMSTEL, kapt. W.R. Menkman, van Batavia met koffie, suiker, tin en bindrotting; ZEEMANSHOOP, kapt. G.J. Teensma, van Batavia met koffie, suiker, tin en bindrotting; DE GOEDE VREDE, kapt. C. Zaal, van Suriname met suiker en cacao.

Afbeelding
Datum 10 april 1844
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 7 april. Gisteren is hier aangekomen de Nederlandse bark AMSTEL, kapt. W.R. Menkman, de 9e december van Amsterdam vertrokken.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip DIJONIJSIA CATHARINA, kapt. P. Arendspoot, de 1e december van Amsterdam vertrokken, en het dito schip HELENA, kapt. W. Blom, met twee passagiers, de 9e december van Amsterdam vertrokken.

Afbeelding
Datum 24 oktober 1844
Krant DC - Dordtsche Courant

Men leest in de Amsterdamsche Courant van heden:
De nieuw gebouwde stoomsleepboot de IJSTROOM, van 60 paardenkrachten, bestemd tot het slepen van alle schepen en vaartuigen op het IJ en over Pampus, varende onder directie van de heren J.R. Boelen en Zonen, P. Kraaij c.s., begon gisteren haar dienst met het slepen van de Willemsluis naar de Ooster-Doksluis van twee grote Oost-Indiëvaarders, ieder groot circa 800 tonnen, kortelings uit Java teruggekeerd; de een toebehorende aan de heer B. Kooij, Jz. en genaamd WATERLOO, kapt. S. van Duyn, en de andere, toebehorend aan de heren Boissevain en Kooy, genaamd de AMSTEL, kapt. W.R. Menkman, Jr. Wij kunnen deze nieuwe onderneming gerust als zeer nuttig en doelmatig voor handel en scheepvaart aanprijzen.

Afbeelding
Datum 02 november 1844
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia voor passagiers en goederen zal de 8e dezer van Amsterdam vertrekken om de 13e derzelver maand, in het Nieuwediep zeilree te liggen, het Nederlands snel zeilend gekoperde barkschip de AMSTEL, gevoerd door kapt. Nisman varende een bekwame hofmeester en geëxamineerde scheepsdokter. Personen of familie voor de overtocht naar Java van deze bodem wensende gebruik te maken, of iemand derwaarts goederen te verschepen hebbende, worden verzocht zich te adresseren bij de heren Boissevain & Kooy of de cargadoors Floris der Kinderen & Zoon.

Afbeelding
Datum 26 februari 1845
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 24 februari. De 22e dezer is alhier aangekomen de Nederlandse bark JEANNETTE, kapt. S. Halfweg, met twee passagiers, de 5e november vertrokken van Rotterdam; heden zijn alhier aangekomen de dito dito DANIEL, kapt. F. Deune, de 9e februari vertrokken van Macao, de dito dito DE AMSTEL, kapt. C. Visman, met enige passagiers, vertrokken van Amsterdam de 22e november, en de dito dito JAN VAN HOORN, kapt. Bouten, met een passagier, vertrokken van dito de 22e dito.

Afbeelding
Datum 15 september 1845
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia zal de 22e van deze maand te Amsterdam tot inname van goederen gereed liggen het Nederlandse barkschip DE AMSTEL, kapitein J. van Duyn, liggende in het Wester Dok, voorzien van uitmuntende inrichtingen voor passagiers. Belanghebbende worden verzocht zich te adresseren bij de heren Boissevain & Kooy, of bij de cargadoors Floris der Kinderen & Zoon te Amsterdam. (opm: zie ook AH 031045)

Afbeelding
Datum 30 september 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 29 september. Door de Nederlandsche Handelmaatschappij zijn eergisteren bevracht de navolgende schepen, als:
Voor Amsterdam: DE AMSTEL, kapt. J. van Duyn; SCHOON VERBOND, kapt. B. Drayer, en MARIA, kapt. T. Hagen.
Voor Rotterdam: JEANNETTE, kapt. S. Halfweg; JONGE CORNELIS, kapt. J.J. Klein, en PRESIDENT RAM, kapt. J. Parlevliet.
Voor Dordrecht: ‘S HERTOGENBOSCH, kapt. F.J. Matthysen.
Voor Middelburg: KONING WILLEM II, kapt. J. Kooger.

Afbeelding
Datum 03 oktober 1845
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia voor passagiers en goederen. Om de 14e dezer van Amsterdam te vertrekken en de 17e daaraan volgende in het Nieuwediep zeilree te liggen; het extra snelzeilend gekoperd tweedeks barkschip DE AMSTEL, kapitein J. van Duyn, liggende in het Wester Dok, voorzien van uitmuntende inrichtingen voor passagiers.
Belanghebbende worden verzocht zich te adresseren bij de heren Boissevain & Kooy, of bij de cargadoors Floris der Kinderen & Zoon te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 18 februari 1846
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 16 februari. De 13e zijn hier aangekomen: het Nederlandse schip ’s-HERTOGENBOSCH, kapt. F.J. Matthijsen, van de Nieuwediep vertrokken op 2 november; de idem bark LOOPUYT, kapt. A. van Wijk Jurriaanse, van Rotterdam vertrokken op 2 november, de idem bark de AMSTEL, kapt. J. van Duyn, van Amsterdam vertrokken op 2 november, Zr.Ms. stoomschip VESUVIUS, commandant luit.t.zee 1e klasse G.G. van Hoogenhouck Tulleken, van Texel vertrokken op 23 september, het idem schip ANTHONY, kapt. J.F. Klomp, met 9 passagiers, van Rotterdam vertrokken op 8 november, de idem bark JONGE CORNELIS, kapt. J.J. Klein, met 2 passagiers, van Rotterdam vertrokken op 2 november, de idem bark ELISE SUSANNE, kapt. N. Dijkema, van Amsterdam vertrokken op 2 november, de idem bark CASTOR, kapt. J.J.C. Noodt, van Amsterdam vertrokken op 2 november, de idem bark ANNA EN ELISE, kapt. C.J. Jaski, met 2 passagiers, van Amsterdam vertrokken op 16 oktober, de idem bark PRESIDENT RAM, kapt. J. Parlevliet, met 1 passagier, van Rotterdam vertrokken op 2 november, en het idem schip KONING WILLEM II, kapt. J. Kooger, van Middelburg vertrokken op 3 november.
De 14e is hier aangekomen het idem schip HENRICUS GERARDUS, kapt. P. Verschuur, van Amsterdam vertrokken op 2 november.
De 15e is hier aangekomen de bark MARIA, kapt. T. Hagen, van Amsterdam vertrokken op 2 november.
Heden is hier aangekomen de bark DRIE MARIA´S, kapt. L.G. Verbeek, met een passagier, van Calcutta vertrokken op 12 januari.

Afbeelding
Datum 09 december 1846
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 6 december. De 4e dezer zijn hier aangekomen het Nederlandse schip DE AMSTEL, kapt. J. van Duijn, met 12 passagiers, vertrokken van Amsterdam de 2e september, en het dito schip OOST INDIA PAKKET, kapt. B. Bakker, vertrokken van Amsterdam de 5e september.
Heden zijn hier aangekomen het dito schip DELFT, kapt. B.J. Muller, met een passagier en Zr.Ms. troepen, vertrokken van Rotterdam de 29e augustus, en de dito bark CATHARINA JOHANNA, kapt. F.C. Jaski, met drie passagiers, vertrokken van Amsterdam de 24e augustus.

Afbeelding
Datum 24 juli 1847
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 23 juli. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn nog bevracht geworden de volgende schepen, als:
Voor Amsterdam: HENDRIK WESTER, kapt. R.J. Reijnders; VAN DER WERF, kapt. P. van Duyvenbooden; AMSTEL, kapt. J. van Duyn; LUCIPARA’S, kapt. C. Visman; AMPHITRITE, kapt. K.J. de Jong; PRESIDENT VERKOUTEREN, kapt. S. Hoekstra, en ZEEVAART, kapt. J.A. Knaap.
Voor Rotterdam: PRESIDENT RAM, kapt. J.R. Ulrichs, en EUROPA, kapt. D. Keus.
Voor Middelburg: ZEEPAARD, kapt. J. Giltjes.

Afbeelding
Datum 17 november 1847
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 15 november. De 11e dezer is hier aangekomen de Nederlandse bark URANIA, kapt. C. Abrahams Jr., met vier passagiers, de 15e juli vertrokken van Amsterdam, en de dito bark ABEL TASMAN, kapt. L. van Haften, de 25e juli vertrokken van Dordrecht.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip de HOOP, kapt. A. Pronk, de 1e augustus vertrokken van Rotterdam, en het dito schip AMSTEL, kapt. J. van Duijn, de 2e augustus vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 25 augustus 1849
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 23 augustus. Gisteren zijn hier aangekomen de Nederlandse bark de AMSTEL, kapt. J. van Duijn, de 21e mei vertrokken van Amsterdam, en het dito schip BAREND WILLEM, kapt. J.W. Retgers, met drie passagiers en Zr.Ms. troepen, de 6e mei vertrokken van Amsterdam.
Heden zijn hier aangekomen het dito schip WHAMPOA, kapt. J.M. Pfeil, de 20e mei vertrokken van Rotterdam, het dito schip BIESBOSCH, kapt. P.M. Vogelsang, de 20e mei vertrokken van Dordrecht, en het dito schip POLLUX, kapt. H.D. van Wijk, de 6e mei vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 02 april 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 1 april. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht de navolgende 45 schepen als:
Voor Rotterdam: GERARDINA, kapt. M.J. Witch, BUITENZORG, kapt. P. Flens; HELENA CHRISTINA, kapt. M. van der Plas; d’ELMINA, kapt. J.C. Jansen; BROUWERSHAVEN, kapt. M.W. Zwart; PRESIDENT RAM, kapt. J.R. Ulrich; MARIA ELISABETH, kapt. K.J. Jonker; MARY & HILLEGONDA, kapt. L. Visser; STAD ‘S GRAVENHAGE, kapt. C.J. Ninck Blok; PRINSES SOPHIA, kapt. J. H. Pellenwessel; KONING WILLEM II, kapt. L. R. Giezen; KORTENAER, kapt. A. Glazener jr; CANTON, kapt. H.J. Tweehuys; WILHELMINA CATHARINA, kapt. J.A. van Doorninck; CONSTANTIA, kapt. C.J. Kaleshoek.
Voor Amsterdam: CORNELIS HOUTMAN, kapt. J.H. Rolman; CLAUDIUS CIVILIS, kapt. E.A. Niehoff; ADOLF VAN NASSAU, kapt. D. Doornbos Borchers; AMSTEL, kapt. J. van Duyn; OOST INDIË, kapt. E.E. Mos; AGNETA, kapt. J.D. Dekker; AMICITIA, kapt. C. Abrahamsz. Jr; VAN DER WERF, kapt. B. van der Plas; AMPHITRITE, kapt. K.J. de Jong; JUPITER, kapt. G.J. van der Mey; AEOLUS, kapt. G. Schlichtenbree Jr; PRESIDENT VERKOUTEREN, kapt. C.F. Eylerts; HOLLAND, kapt. R. Dekker; ADMIRAAL JAN EVERTSEN, kapt. C.P. Kuyper; THEODORA EN SARA, kapt. A. van Oosteroom; SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Tekelenburg; BATAVIER, kapt. D. Grim; ARDJOENO, kapt. S.R. Post; STAATSRAAD BAUD, kapt. T. de Jong; CAPELLA, kapt. A.P. Sandberg Jr; JACQUELINE EN ELISE, kapt. O. de Haas; BERNHARD HERTOG VAN SAXEN WEIMAR, kapt. P.H. Hazewinkel (van Dordrecht).
Voor Schiedam: PIETER CORNELISZ. HOOFT, kapt. D.H. de Boer; STELLA MARIS; kapt. J.F.C. Börger; WILLEM III, …….
Voor Dordrecht: BIESBOSCH, kapt. P. M. Vogelsang; ‘s-HERTOGENBOSCH, kapt. F.J. Matthijssen.
Voor Middelburg: ZEEPAARD, kapt. J. Giltjes Lzn., MIDDELBURG,…….; SCHELDE, kapt. J. van Delft Cz.

Afbeelding
Datum 02 mei 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Rotterdam, 1 mei. Als een nader verslag, omtrent de aanzeiling van het Nederlandse schip AMSTEL, kapt. Van Duyn, van Amsterdam naar Batavia, met het Spaanse schip DACILA, kapt. Arozena, van Tenerife naar Londen bestemd, waarvan wij in ons nommer van gisteren melding maakten, dient het volgende: Vroeg in de morgen van de 27e april jl. kwamen beide schepen met donker weder op de hoogte van Bevesier in aanzeiling met elkander, waardoor de AMSTEL schade aan de boeg bekwam en de buitenkluiverboom verloor, terwijl de DACILA zo snel na het ongeval zonk, dat er nauwelijks tijd was voor de passagiers en equipage – met uitzondering van de kok, die verdronken is – om hun leven aan boord van de AMSTEL te redden, waar zij met de meeste vriendelijkheid door de kapt. Van Duyn ontvangen werden. De heer Van den Bergh, Nederlands consul te Portsmouth, zich op het eiland Wight bevindende, en van dit ongeluk bericht ontvangende, deed onmiddellijk aanvraag voor een gouvernements stoomboot, om daar, waar zulks nodig was, hulp te verlenen, welke boot spoedig de AMSTEL ontmoette, en haar behouden Portsmouth binnenbracht. Beide kapiteins verklaren, dat de aanzeiling alleen aan de duisternis is toe te schrijven.

Afbeelding
Datum 12 mei 1851
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Portsmouth, 9 mei. Het schip AMSTEL, kapt. Van Duin, van Amsterdam naar Batavia, alhier met schade binnen, is op het droge gezet en nagezien. De schade geheel onder aan de kiel zijnde, is door experts bevolen dat de lading moet worden gelost ten einde in het droge dok of op de helling te halen om te repareren.

Afbeelding
Datum 21 mei 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 20 mei. Het schip AMSTEL, kapt. Van Duin, van hier naar Batavia, met schade te Portsmouth binnengelopen, heeft na opheffing van het arrest een aanvang gemaakt met repareren.

Afbeelding
Datum 17 juli 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 juli. Het Nederlandse schip AMSTEL, kapt. Van Duyn, Van Amsterdam naar Batavia, met schade te Portsmouth binnen, is de 13e dezer na geëindigde reparatie uit die haven naar Spithead gesleept en zou binnen een paar dagen zijn reis vervolgen.

Afbeelding
Datum 12 juni 1852
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Jan Corver en J.J. van der Meulen, makelaars, zullen op maandag 28 juni 1852,des avonds na 6 ure, te Amsterdam, in de Nieuwe Stads Herberg, aan het IJ, ten overstaan van daartoe bevoegde beambten, verkopen:
- 2/40 part in het gekoperd Nederlands barkschip GRAAF VAN NASSAU, kapt. E. Sanders, gemeten op 350 lasten.
- 2/80 part in het gekoperd Nederlands fregatschip DOCTRINA ET AMICITIA, kapt. T.C.H. Wynandts, gemeten op 368 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd Nederlands barkschip de AMSTEL, kapt. H.H. Rademaker, gemeten op 385 lasten.

Afbeelding
Datum 19 juni 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Jan Corver, B.D. Bosscher en J.J. van der Meulen, makelaars, zullen op maandag de 28e juni 1852, ’s avonds na 6 ure, te Amsterdam in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ verkopen, ten overstaan van daartoe bevoegde beambten:
- 2/40 part in het gekoperd Nederlands barkschip GRAAF VAN NASSAU, kapt. E. Sanders, gemeten op 350 lasten,
- 2/80 part in het gekoperd Nederlands fregatschip DOCTRINA ET AMICITIA, kapt. T.C.H. Wijnandts, gemeten op 368 lasten,
- 1/16 part in het gekoperd Nederlands barkschip DE AMSTEL, kapt. H.H. Rademaker, gemeten op 385 lasten,
- 1/8 part in het gekoperd barkschip URANIA, wijlen kapt. E.K. de Boer, gemeten op 163 lasten.

Afbeelding
Datum 24 juni 1852
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Jan Corver, B.D. Bosscher en J.J. van der Meulen, Makelaars, zullen op maandag 28 juni 1852, des avonds na 6 ure, te Amsterdam, in de Nieuwe Stads Herberg, aan het IJ, ten overstaan van daartoe bevoegde beambten, verkopen:
- 2/40 part in het gekoperd Nederlands barkschip GRAAF VAN NASSAU, kapt. E. Sanders, gemeten op 350 lasten.
- 2/80 part in het gekoperd Nederlands fregatschip DOCTRINA ET AMICITIA, kapt. T.C.H. Wynandts, gemeten op 368 lasten.
- 1/8 part in het gekoperd Nederlands barkschip URANIA, wijlen kapt. E.K. de Boer, gemeten op 163 lasten.
Het 1/16 part in het barkschip AMSTEL, vroeger geannonceerd, is uit de hand verkocht.

Afbeelding
Datum 27 oktober 1852
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 26 oktober. Alhier zijn aangekomen: de 21e oktober het Nederlandse schip IDA WILLEMINA, kapt. B.F. van Wijland, met enige passagiers, vertrokken van Dordrecht de 25e juni, en de Nederlandse bark ANNA MARGARETHA, kapt. J.J. Ruhl, met een passagier, vertrokken van Rotterdam de 4e juli.
De 22e oktober het Nederlandse schip OTTO, kapt. P. Flens, vertrokken van Rotterdam de 23e juli.
De 23e oktober het Nederlandse schip MENADO, kapt. P.A. Schaap, vertrokken van Rotterdam de 10e juli, het Nederlandse schip NOORD, kapt. H.R. Ruhaak, vertrokken van Rotterdam de 24e juli, en het Nederlandse schip CORTGENE, kapt. J.A. Scott, vertrokken van Suriname de 26e juni.
De 24e oktober de Nederlandse bark de AMSTEL, kapt. H.H. Rademaker, vertrokken van Amsterdam de 24e juli, het Nederlandse schip MENTOR, kapt. D.A. Zijlstra, vertrokken van New York de 22e juli, het Nederlandse schip AERD VAN NES, kapt. L. Hazewinkel, met een passagier, vertrokken van Mauritius de 26e september.
De 25e oktober het Nederlandse schip BATO, kapt. W.F. Broeksmit, vertrokken van Dordrecht de 21e juni, het Nederlandse schip NOVA ZEMBLA, kapt. J.C. Jansen, met twee passagiers, vertrokken van Rotterdam de 4e juli, het Nederlandse schip ANNA EN CHRISTINA, kapt. J.C. Joon, vertrokken van Amsterdam de 4e juni, en het Nederlandse schip MARGARETHA JOHANNA, kapt. M. Schou, vertrokken van Liverpool de 14e juli.

Afbeelding
Datum 15 januari 1853
Krant OP - Oostpost

Het schip de AMSTEL, kapt. Rademaker, van hier (opm: Soerabaija) vertrokken de 2e december 1852 en bestemd naar Nederland, is gisteren te dezer rede teruggekomen wegens averij.

Afbeelding
Datum 16 maart 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 januari. Scheepsvrachten. Er is voortdurend gebrek aan disponibele scheepsruimte, en daar verscheidene der verwacht wordende particuliere schepen ter bevrachting aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn aanbevolen, is er geen teruggang der vrachten te wachten, zolang er product voorhanden is. De volgende bijzonderheden kunnen wij mededelen over Nederlandse schepen: de HENRIETTE MARIA laadt te Batavia en Samarang koffij en suiker à NLG 90 voor Amsterdam; de VIER GEBROEDERS te Batavia, Samarang en Soerabaija koffij en suiker à NLG 90 voor Rotterdam; de CORNELIS WERNARD EDUARD is naar Soerabaija gezeild, om te lossen; de AGNETA laadt te Batavia en Samarang à NLG 90 dooreen voor Amsterdam; de RESIDENT VAN SON te Batavia voor Rotterdam suiker à NLG 90 en rijst à NLG 85 en gedeeltelijk suiker voor rederijrekening; de ASIA te Batavia voor Amsterdam suiker à NLG 95 en rijst à NLG 85; de URANIA, welke men verwacht in de bevrachting der Nederlandsche Handel-Maatschappij van maart te zien opnemen, doet een tussenreis naar Australië; de AMBARAWA moet naar Singapore om te lossen; de AMSTEL, van Soerabaija naar Samarang gezeild om op te vullen, heeft op de noordkust van Madura gestoten en is naar Soerabaija teruggekeerd, om te repareren. Naar Perzië werd een Nederlands Indische kustvaarder bij de roes (opm: som ineens; volgens van Dale: ongeteld, zo het daar is, voetstoots) voor NLG 25000 bevracht. Het Bremer schip LOUISE CAESAR laadt te Samarang en Batavia suiker en tafelrijst voor Port Adelaide à GBP 4. Het Zweedse schip OSCAR heeft GBP 4.8 voor suiker en GBP 4.3 voor koffij van Batavia en Samarang naar Amsterdam geweigerd. Het Engelse schip MAC LEAN laadt te Soerabaija suiker voor Londen à GBP 4.10.

Afbeelding
Datum 17 maart 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 24 januari. De AMSTEL, kapt. Rademaker, heeft, van Soerabaija naar Samarang gaande, benoorden Straat Madura gestoten en is naar eerstgemelde plaats terug moeten gaan om te lossen en te repareren.

Afbeelding
Datum 20 juli 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 19 juli. Het schip (opm: schoenerbrik) AMICITIA, kapt. K. Wijgers Bzn, van hier naar Messina, heeft in het Noord-Hollandsche kanaal door aanvaring met het schip AMSTEL, kapt. Rademaker, de fokkenmast verloren en meer andere schade bekomen.

Afbeelding
Datum 24 november 1853
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Jongstleden zaterdag werden te Londen voor Australie beladen:
naar Sydney DE AMSTEL, kapt. H.H. Rademaker; ARLEQUIN, kapt. C.A. Malbranc, en WILHEMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst.
naar Melbourne ELISABETH, kapt. H.R. Bok, WESTKAPELLE, kapt. M. Rooderkerk, en EUTERPE, kapt. A. Kuipers.
naar Melbourne en Geelong HELLEVOETSLUIS, kapt. W.I. Vos, naar Port Philip STAD AMSTERDAM, kapt. A. Stokvliet en ANTOINETTE MARIA, kapt. J.P. Hueser.
naar Geelong JACOBUS MARTINUS, kapt. J. Gagestein, en TRITON, kapt. H. Olie.
naar Adelaide LUCONIA, kapt. E.J. Bödeker, en WALVISCH, kapt. T. Schut.
De vraag naar scheepsruimte voor Australië is in de laatste dagen weder aanzienlijk toegenomen, en dien ten gevolge zijn de vrachten 15 à 20 procent gestegen.

Afbeelding
Datum 01 april 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 31 maart. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn op 31 maart bevracht de navolgende 19 schepen, als:
Voor Rotterdam: ARLEQUIN, kapt. C.A. Malbrane; CORNELIS SMIT, kapt. H.H. Ruhaak; KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB, kapt. E. von Lindern; KAREL AUGUST, kapt. A.G. Bouten; ADRIANA PETRONELLA, kapt. A.A. Brocx; NEDERLAND, kapt. J. Ruyter.
Voor Amsterdam: EENSGEZINDHEID, kapt. K. Haasnoot; AMSTEL, kapt. H.H. Rademaker; IMMAGONDA SARA CLASINA, kapt. J. Snoek; WILLEM DE CLERCQ, kapt. P. Ouwehand; VIER GEBROEDERS, kapt. G.F. Wiegmink; ANNA EN CHRISTINA, kapt. J.C. Joon; ELISABETH ANTOINETTE, kapt. H.A. Bezier; HERMINA MARIA ELISABETH, kapt. U. Bonjer; DE ZWIJGER, kapt. P.P. Hoogland (van Dordrecht).
Voor Dordrecht: FLORA, kapt. A.A. van der Wijk; MARIA JACOBA, kapt, K.F. Lammerts. Voor Middelburg: PAULINE, kapt. B.J. Post; WEST-KAPELLE, kapt. M. Rooderkerk.

Afbeelding
Datum 09 augustus 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Laatsleden zondag namiddag arriveerde alhier het Nederlandse schip AMSTEL, kapt. Rademaker, komende van Sydney en medebrengende de equipage van het Nederlands schoenerbrikschip MARIE SOPHIE (opm schoener MARIA SOPHIA), kapt. M. van Gijzel, welk schip in de nacht van de 3 op 4 juli, bij Great Detached Reef, vóór Straat Torres, is overzeild door het Franse fregatschip LA FLEUR DU SUD.
De bijzonderheden van dit ongeval komen op het volgende neder:
De MARIE SOPHIE was de 9 juni van Sydney gezeild en bestemd naar Batavia en had kapt. Van Gijzel met kapt. Rademaker afgesproken bij elkander te blijven en tezamen straat Torres door te gaan. Met dat doel vertoonden zij ook ’s nachts, geregeld om het kwartuur een lantaarn aan elkander en bleven die schepen dan ook tot de 3 juli bij elkander, toen men ’s nachts te 12 ure te loevert van de MARIE SOPHIE een groot schip zag opkomen. Dadelijk werden andermaal de lantaarns vertoond, maar men heeft zulks van het Franse schip niet gezien, zodat deze laatste met de steven, de MARIE SOPHIE in het midscheeps liep, met zulk een kracht, dat het met de eerste schok tot aan het groot luik werd doorgesneden en het schip dadelijk vol liep, zodat de equipage nog alleen de tijd had om zich op het Franse schip te redden, hetgeen haar dan ook gelukte, met uitzondering echter van de zeilmaker G. van Gelderen, benevens 5 Javaanse matrozen, die met het wrak, dat weinige ogenblikken daarna zonk, verdronken.
Het Franse schip heeft ook belangrijke schade gekregen, zijnde de boegspriet dadelijk en weinige ogenblikken later de fokkemast gebroken, waarna ook nog braken de grootbramsteng, marssteng en grietjessteng.
Nadat de eerste verwarring voorbij was, trachtte men zich aan boord van de LA FLEUR DU SUD van het gebroken tuig te ontdoen, waarbij de equipage van de MARIE SOPHIE ijverig hielp, die onder andere het bezaan- en grootzeil bijzetten, waardoor het reddeloze schip beter begon te leggen.
Toen de dag aankwam zag men de AMSTEL in het noordoosten van het Franse schip, en hees een noodvlag. Men kon niet bemerken dat dit door de AMSTEL werd gezien, waarop men besloot met alle spoed een noodtuig op te zetten. Tegen 9 ure zag men de AMSTEL naar het Franse schip afhouden en die dan ook kort daarna achter de LA FLEUR DU SUD heen liep.
Aan kapt. Rademaker werd het ongeluk medegedeeld, die daarop dadelijk de boot liet strijken, om de equipage van de MARIA SOPHIA af te halen, die dan ook spoedig aan boord van de AMSTEL was. Hetzelfde werd aan de Franse kapitein aangeboden, maar deze weigerde, zeggende dat hij de schade wel zou herstellen.
Aan boord van de AMSTEL werd de equipage van de MARIA SOPHIA met deernis, maar met zeemans hartelijkheid ontvangen, en van het allernodigste voorzien. Ere zij daarvoor gebracht aan kapt. Rademaker en zijn equipage, die als om strijd trachten de aldus geredden te helpen.

Afbeelding
Datum 09 augustus 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 8 augustus. De 5e dezer is hier aangekomen Zr.Ms. fregat PALEMBANG, kapt. ter zee J.P. Woutersz, de 15e april vertrokken van Vlissingen.
De 6e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse schepen CORNELIA, kapt. H. Visser, de 18e juni vertrokken van Port Philip, en de AMSTEL, kapt. Rademaker, met een passagier, de 9e juni vertrokken van Sydney.
Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse schepen JACOB ROGGEVEEN, kapt. …, de … vertrokken van Manilla, en H. VINCENTIUS VAN PAULO, kapt. K.H. de Groot, de … vertrokken van Melbourne.

Afbeelding
Datum 17 oktober 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 22 augustus. Aangaande het verongelukken van het Nederlandse schoenerschip MARIA SOPHIA – zie onze nommers van 29 september en 5 oktober – kunnen wij thans de volgende bijzonderheden mededelen. De 9e juni vertrokken van Sydney de schoener MARIA SOPHIA, gezagvoerder Van Gijzel, en het barkschip AMSTEL, gezagvoerder Rademaker, beide naar Java bestemd. Met elkander afgesproken hebbende om de reis gezamenlijk door de Torres-straat te bewerkstellingen, bleven de beide schepen bij elkander tot op de 4e juli, toen de AMSTEL de MARIA SOPHIA uit het gezicht verloor. De volgende dag ging eerstgenoemd vaartuig over stag met het doel om de schoener op te zoeken. Niet lang daarna ontwaarde men een driemastschip en, nader bij gekomen zijnde, bleek het dat hetzelve zijn fokkemast verloren had, waarop men van de AMSTEL hetzelve toeseinde. Het bleek te zijn het Franse schip la FLEUR DU SUD, van St. Malo, aan boord hebbende de gehele equipage van de MARIA SOPHIA. Alras vernam men, zowel van de Nederlandse als Franse bemanning, dat beide schepen in de nacht van de 4e op de 5e juli elkander zodanig te boord waren gelopen, dat de schoener na enige minuten te gronde ging. Niets is er gered, zelfs de journalen niet en de equipage had ter nauwernood tijd om op LA FLEUR DU SUD over te gaan. De kracht, waarmede het Franse schip de schoener met een achtmijls vaart in de zijde liep, was zo onweerstaanbaar, dat de MARIA SOPHIA letterlijk in tweeën brak en dus ogenblikkelijk zonk.

Afbeelding
Datum 07 maart 1856
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

A. Roland Holst, makelaar, zal op maandag de 17e maart 1856, des avond om zes uur, te Amsterdam, , in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ, ten overstaan van de notarissen Louwerse en Biesman Simons verkopen:
1/32 aandeel in het fregatschip ADMIRAAL JAN EVERTSEN, gemeten op 1.077 tonnen, gevoerd door Kapt. C.P. Kuyper.
1/32 aandeel in het fregatschip PHILIPS VAN MARNIX, gemeten op 1.201 tonnen gevoerd door Kapt. E. van Duyn.
1/32 aandeel in het barkschip TRITON, gemeten op 701 tonnen, gevoerd door Kapt. H. Olie.
1/32 aandeel in het barkschip SARA ALIDA MARIA, gemeten op 740 tonnen, gevoerd door Kapt. H.A. Tekelenburg.
1/32 aandeel in het fregatschip NEPTUNUS, gemeten op 766 tonnen, gevoerd door Kapt. P. Schuurman.
1/32 aandeel in het barkschip WATERLOO, gemeten op 783 tonnen, gevoerd door Kapt. D. Duinker.
1/32 aandeel in het barkschip AMSTEL, gemeten op 752 tonnen, gevoerd door Kapt. H.H. Rademaker.
1/32 aandeel in het barkschip JAVA, gemeten op 622 tonnen, gevoerd door Kapt. S. Stikkel van Dam.
1/20 aandeel in het fregatschip CLAUDIUS CIVILIS, gemeten op 685 tonnen, gevoerd door Kapt. J.F.D. Petersen.
Breder volgens notities en bericht bij bovengenoemde makelaar.

Afbeelding
Datum 19 maart 1856
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Verkoping van schepen op maandag 17 maart, in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ.
- Het gekoperd barkschip THERESIA, kapt. F.G. van Walven, uit de hand verkocht.
- Het gekoperd fregatschip JAN DE WIT, kapt. J. Timmerman, NLG 18.000, NLG 2.000 Opgehouden.
- Een aandeel in de stoomsleepreederij van het Nieuwe Diep 142 pct. H. Salm.
- Een dito 140 pct den zelfden.
- Een dito 142 pct den zelfden.
- Een dito 142 pct den zelfden.
- 1/16 aandeel in het fregatschip JAVAAN, NLG 2.900, NLG 20. Opgehouden
- 1/16 Aandeel in het fregatschip ADMIRAAL DE RUITER, NLG 1.400, NLG 10. Opgehouden.
- 1/32 Aandeel in het fregatschip ADMIRAAL JAN EVERTSEN, NLG 3.000, NLG 20. Opgehouden.
- 1/32 Aandeel in het fregatschip PHILIPS VAN MARNIX NLG 3.200, NLG 20. Opgehouden.
- 1/16 Aandeel in het barkschip STAD NIJMEGEN NLG 3.250, NLG 20. Opgehouden.
- 1/32 Aandeel in het fregatschip ADMIRAAL JAN EVERTSEN NLG 1.700, NLG 200 C.A. Schröder.
- 1/32 Aandeel in het fregatschip PHILIPS VAN MARNIX NLG 2.500, NLG 5. C.H. Bert.
- 1/32 Aandeel in het barkschip TRITON NLG 1.300, NLG 48. C.A. Schröder.
- 1/32 Aandeel in het barkschip SARA ALIDA MARIA NLG 1.225, NLG 300. F. der Kinderen.
- 1/32 Aandeel in het fregatschip NEPTHUNUS NLG 1.000, NLG 150. B. Bakker Wz.
- 1/32 Aandeel in het barkschip WATERLOO, NLG 800, F. der Kinderen.
- 1/32 Aandeel in het fregatschip AMSTEL NLG 1.375, NLG 80. Den zelfden.
- 1/32 Aandeel in het barkschip JAVA NLG 1.275, NLG 150. Den zelfden.
1/20 Aandeel in het fregatschip CLAUDIUS CIVILIS NLG 1.1575, NLG 225. G.J. Boelen.
- 1/20 Aandeel in het barkschip OOSTERGOO NLG 1.500. Opgehouden.
- 1/20 Aandeel in dito NLG 200, NLG 300 J.H. Rocquette.

Afbeelding
Datum 01 maart 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Hongkong, 14 januari. Het Nederlandse schip (opm: bark) AMSTEL, kapt. H.H. Rademaker, wordt alhier à GBP 3.10 van Rangoon naar Europa bevracht. De ALMANDA, kapt. Surie, heeft een passagier-vracht naar Australië vooor ca. $ 8000 aangenomen. De CHRISTINA (opm: bark, kapt. H.B.A. Kramer, laadt koelies naar Havanna en de JACOB CATS (opm: fregat), kapt. A. van der Windt, is voor Australië aangelegd.

Afbeelding
Datum 18 maart 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 maart. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 32 schepen, als:
Voor Rotterdam: LUCONIA, kapt. C.J.D. Hulshoff; WILHELMINA, kapt. J.F. Ihnen; JULIE, kapt. R. Brem; ZWERVER, kapt. D.A. Koekelis; MARIA DIEDERIKA, kapt. A. van Marion; KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB, kapt. F.L. Zack; CORNELIS ANTHONIE, kapt. D.R. Kleve; JOSEPHA LOUISA, kapt. A. Muijzon; HENDRIK IDO AMBACHT; kapt. L. Bijl; KAREL EN HENRICUS, kapt. A. van de Geer.
Voor Amsterdam: HENRIETTE, kapt. J. van Loenen; GEBROEDERS, B.G. Flik; GRAAF VAN HEIDEN REINESTEIN, kapt. J. Wamsteker; ALBATROS, kapt. K.P. Haasnoot; HERCULES, J.F. Detering; JACOBA CHRISTINA, kapt. J.C. Berk; ELIZE HENRIETTE, kapt. P.J. Detering; WASSENAAR, kapt. A. Hofstee; AMSTEL, kapt. H.H. Rademaker; MATHILDA, kapt. J.H. Fekkes; IJSTROOM, kapt. A. Hansen; KANDANGHAUER, kapt. W. Zeelt; HENRICA, kapt. R. Strackholder; STAD DOCKUM, kapt. N. v.d. Werff; AGATHA EN MARIA, kapt. W.B. van Zijp, MARIA CATARINA, kapt. H.C. de Bos.
Voor Schiedam: ANNA, kapt.H. Harms; CORNELIA MATHILDA, kapt. P. Snoeij; HELLEVOETSLUIS, kapt. W.J. Vos (van Dordrecht).
Voor Dordrecht: JAN VAN HOORN, kapt. B. Molls.
Voor Middelburg: LUCTOR ET EMERGO, kapt. J. Hakker; WILHELMINA CATHARINA, kapt. N.M.O. de Groot Stiffrij.

Afbeelding
Datum 12 augustus 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 11 augustus. Volgens brief van kapt. H.H. Rademaker, voerende het schip (opm: bark) DE AMSTEL, van Liverpool te Sydney aangekomen, in dato 9 juni, had hij op de reis veel slecht weder doorgestaan. De 23/27 januari was in een storm, vergezeld van hoge zeeën, het grote zeil gescheurd en sloeg door een zware stortzee de stuurboord-verschansing met negen stutten op het dek, waardoor enige artikelen over boord spoelden en de dekbalk onder de boegspriet brak. De 3e april sloeg bij hevig weder de bakboordverschansing met vijf stutten naar binnen, terwijl de grote marsra en bramsteng brak en de rakken van de ra’s ontzette. De lading was in beschadigde staat gelost, en het schip zou, na de gehouden inspectie, op de slip (opm: helling) halen om te repareren.

Afbeelding