Inloggen
GEZINA GEZINA - ID 8503


Kroniekberichten

Datum 24 april 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Scheepstijdingen. Het schip GESINA GESINA (opm: kof GEZINA GEZINA), kapt. J.I. van der Woude, van Koningsbergen naar Groningen, in de Zoltkamp binnen, heeft bij het binnenzeilen van het Vriesche gat aan de grond vastgezeten en heeft daardoor de boot verloren; hetzelve was in groot gevaar geweest van, met de lading totaal weg te zijn; het verleggen der tonnen zou de oorzaak van dit stranden zijn. (opm: zie ook AH 280443)

Afbeelding
Datum 28 april 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Ingezonden stukken. Groningen, 24 april 1843.
In het Handelsblad van heden, no. 2573, lees ik, dat het “verleggen der tonnen” als oorzaak wordt opgegeven, waardoor ik met mijn schip GEZINA GEZINA, bij het binnenzeilen van het Vriesche Gat, aan de grond heb gezeten en aangezien dit niet met de waarheid overeenstemt: dat de reden van het vastzeilen alleen gelegen was in het “te laat leggen der tonnen”. Op de 18e dezer had het ongeval plaats, terwijl eerst de 19e de ton op dat verraderlijk punt gelegd werd. Gelukkig is mijn schip dicht gebleven en ontstond er geen verzetting of beschadiging; alleen mijn sloep heb ik daarbij verloren, welke ik eerst had laten afzetten, om mijn leven en dat der equipage te redden; doch die door de branding al spoedig geheel in stukken gestoten werd, waarna wij ons in de grote boot begaven en in de nabijheid van het schip ophielden, om de uitkomst af te wachten en na op die wijze een pijnlijke onzekerheid van 1½ uur te hebben doorgestaan, draaide het schip voor het anker en brachten wij hetzelfde dezelfde avond nog binnengaats.
Deze meer uitvoerige mededeling acht ik vooral ook dienstig, om te doen zien, hoe weinig hier in het belang van handel en zeevaart, voor een spoedige en juiste betonning wordt gewaakt en dat in een zeegat, waar geen wettige loodsen zijn en derhalve een nauwkeurige betonning des te meer vereist wordt. J.I. van der Woude.

Afbeelding
Datum 04 november 1845
Krant GRC - Groninger Courant

Lijst van de Nederlandse schepen, welke de Sont gepasseerd zijn.
19 oktober: kapt. Scholtens, ALIDA (Groningen), van Amsterdam naar Stockholm.
22 oktober: kapt. Van der Woude, GEZINA GEZINA (Groningen), van Kopenhagen naar Nederland.
24 oktober: kapt. Schipper, JANTJE (Veendam), van Danzig naar Medemblik; kapt. Botje, SARA MARIA (Groningen), van Rotterdam naar Corsoer.
26 oktober: kapt. De Vries, FRIESLAND (Woudsend), van St. Petersburg naar de Maas; kapt. Wever, GEZINA BEERTA (Veendam), van Stettin naar Rotterdam.
27 oktober: kapt. Greven, CATHARINA JULIA (Veendam), van Danzig naar Amsterdam; kapt. Kammenga, OLDAMBT (Winschoten), van Danzig naar Rotterdam; kapt. Brouwer, ELISABETH (Pekela), van Danzig naar Amsterdam.
28 oktober: kapt. Pinksterboer, MARIA JOHANNA (Rotterdam), van Stubbe Kiöping naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 02 november 1855
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Leeuwarden, 1 november. De 28e oktober l.l. is op het eiland Ameland gestrand ten gevolge van in zee (opm: op 26 oktober tijdens een storm) bekomen lekkage, verlies van mast en andere schade, het Nederlands kofschip GEZIENA, kapt. J.I. van der Woude(opm: GEZINA GEZINA, bouwjaar 1840; kapt. Jan Imes van der Woude), in ballast van Duinkerken naar Hartlepool bestemd. De schepelingen, vijf in getal, zijn gelukkiglijk gered, terwijl de tuigage en scheepsgoederen geborgen zijn. Het schip is echter geheel wrak geworden en zal verloren zijn. (opm: zie volgend bericht en DC 031155)

Afbeelding
Datum 03 november 1855
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Het schip GESINA GESINA (opm: GEZINA GEZINA, zie o.a. LC 021155), kapt. J.J. van der Woude, in ballast van Duinkerken naar Hartlepool, is op 28 oktober in reddeloze staat, met gekapte bezaansmast, bij Nes op Ameland gestrand, zijnde de 26 door een storm belopen en door het overgaan van de ballast plat op zijde geworpen, het volk is gered, doch het schip zal weg zijn.

Afbeelding