Inloggen
ADOLF VAN NASSAU - ID 8501


Kroniekberichten

Datum 22 juni 1838
Krant LC - Leeuwarder Courant

Groningen. 18 juni. Heden werden alhier op de Noorderwerf van de scheepsbouwmeester H.J. Limburg (opm: Hendrik Johannes Limborgh), de stevens gericht voor een barkschip, genoemde ADOLF VAN NASSAU, zullende ruim 280 Java lasten groot worden, bestemd voor de vaart op de Oost-Indiën, onder directie van de heer C.M. Nap, te Groningen.

Afbeelding
Datum 13 juli 1838
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 12 juli. Van Groningen wordt gemeld: op den 3 juli j.l. is binnen Texel en later te Amsterdam van Batavia gearriveerd het hier gebouwde barkschip de PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Brandt. Met veel genoegen wordt hier het wel gelukken van de eerste reis van dit schip vernomen; hetzelve heeft, naar men verneemt, goed voldaan; de proef is derhalve op een voldoende wijze doorgestaan en geeft gegronde hoop, dat ook het nu bijna voltooide, op dezelve werf gebouwde, tweede barkschip (opm: ADOLF VAN NASSAU) mede aan zijn bestemming zal voldoen, en dat deze nieuwe bron van welvaart, voor deze stad en dit gewest, voortdurend zal blijven bestaan.

Afbeelding
Datum 13 augustus 1839
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Groningen, 5 augustus. De verver H.E. van Slochteren, welke met verven bezig was op het binnen deze stad nieuw gebouwde barkschip ADOLF VAN NASSAU, door het luik in het hol van het schip gevallen is en heeft zich zodanig bezeerd, dat hij aan de gevolgen van die val laatstleden zaterdag (opm: 29 juli) is overleden.

Afbeelding
Datum 13 augustus 1839
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Zaterdag, 5 augustus. De verver H.E. van Slochteren, welke met verven bezig was op het binnen deze stad nieuw gebouwde barkschip ADOLF VAN NASSAU, is door het luik in het hol van het schip gevallen en heeft zich zodanig bezeerd, dat hij aan de gevolgen van die val laatstleden zaterdag is overleden.

Afbeelding
Datum 04 juni 1840
Krant ZP - Zeepost

De 19e februari lagen ter rede van Batavia de schepen KONING DER NEDERLANDEN, kapt. Van Barneveld Kooy, STAD SCHIEDAM, kapt. De Boer, KORTENAER, kapt. Martens, de laatste om de 1e april naar Rotterdam te vertrekken, en CHERIBON, kapt. Van Braam Houckgeest, om de 1e maart naar Amsterdam te vertrekken. Nog zoude volgens brief van de 29e dito van daar vertrekken de schepen ONS GENOEGEN, kapt. Landsaat, medio maart, ANNA EN LOUISA, kapt. De Jong, en ADOLF VAN NASSAU, kapt. Brandt, beide einde van maart, alle drie naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 08 maart 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia zal veertien dagen na open water in het Nieuwe Diep tot vertrek gereed liggen het extra welbezeild gekoperd barkschip ADOLF VAN NASSAU, gevoerd door kapt. J.H. Brandt. Personen of families van de bij uitstek wel ingerichte kajuit voor deze overtocht naar Java gebruik wensen te maken, gelieven zich in tijds aan te melden bij de cargadoors Kranenborg & Zonen, te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 13 april 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip ADOLF VAN NASSAU, kapt. Brandt, van Amsterdam naar Batavia, is de 5e april Deal gepasseerd.

Afbeelding
Datum 07 mei 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip ADOLF VAN NASSAU, kapt. Brandt, van Amsterdam naar Batavia, te Dartmouth binnen, was volgens brief van daar van 24 april van de geleden schade hersteld.

Afbeelding
Datum 07 mei 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip ADOLF VAN NASSAU, kapt. Brandt, van Amsterdam naar Batavia, te Dartmouth binnen, heeft de 28e april de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 08 september 1841
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 6 september. de 4e dezer is hier aangekomen de Nederlandse bark VERONICA, kapt. K. Weiger, met één passagier, vertrokken van Amsterdam de 23ste mei.
Gisteren zijn hier aangekomen de Nederlandse bark ADOLF VAN NASSAU, kapt. J.H. Brandt, vertrokken van Texel de 1ste april, dito schip KONING WILLEM II, kapt. L. C. E. van der Burgh, met Zr Ms. troepen en twee passagiers, vertrokken van Rotterdam de 21ste mei, dito schip STAD DORDRCHT, kapt. J. van Nassau, vertrokken van Dordrecht de 27ste april.
Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip DE VEREENIGING, kapt. A.A. Herman met één passagier, vertrokken van Amsterdam de 13de maart.

Afbeelding
Datum 22 februari 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip PIETER FLORIS, kapt. C. Jager, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip WILHELMINA CATHARINA, kapt. C.J. Jaski, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en de Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip THEODORA EN SARA, kapt. T. Schut, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Co. en Floris der kinderen en Zn.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut, van Amsterdam. Adres bij H. Verweyde Cz.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip STAATSRAAD BAUD, kapt. J.H. Seepe, van Amsterdam. Adres bij F. der Kinderen & Zoon en Hoyman en Schuurman.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip MARIA SUSANNA HENDRIKA, kapt. C.J. Berghuys, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OCEAAN, kapt. N.D. de Boer, van Amsterdam. Adres bij Coopman & De Witt en Lenaertz, Van Olivier & Co., Hoyman en Schuurman en De Vries & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip DOCTRINA ET AMICITIA, kapt. C.C. Kröger, van Amsterdam. Adres Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co. Hoyman en Schuurman en De Vries & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip SARA MARIA, kapt. J.J. Reinhardt, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip ELIZABETH ANTONIA, kapt. P. Bakker, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip NEHALENNIA, kapt. F.T. Verster, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip DE PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Stoelman, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip ADOLF VAN NASSAU, kapt. J.H. Brandt, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip VERONICA, kapt. K. Welger, van Amsterdam. Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zoon.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip DE ONDERNEMING, kapt. J.C. Atkes, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip SURINAME, kapt. R. van der Mey, van Koog aan de Zaan. Adres bij Jan Corver en Co.
Suriname. Het nieuw gezinkt driemast galjootschip PARAMARIBO, kapt/ J.C. Töpper, van Amsterdam. Adres bij R.D. Bosscher.
Suriname. Het gezinkt barkantijnschip (opm: kof) HILLEGONDA IDA, kapt. H.A. Hendriks, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip CONCORDIA, kapt. J.H. Witt, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Te Rotterdam: Suriname. Het nieuw gebouwd gekoperd tweedeks fregatschip LODEWIJK ANTONIE, kapt. R. Tjebbes, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer, te Amsterdam en Van Ulphen en Ruys, te Rotterdam.
Curaçao (via Laguayra). Het gekoperd tweedeks brikschip MARIA EN JACOBA, kapt. D.J. Bart, van Amsterdam. Adres bij De Vries en Co., Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer.
Bayonne. Het Nederlands kofschip GEERDINA, kapt. E.A. Doewes.
Adres bij Jan Corver en Co.
Genua en Livorno. Het Nederlands kofschip IDA WUBBINA, kapt. W.E. Dik.
Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Gibraltar. Het Nederlandse schoener kofschip ELISABETH, kapt. J.G. Engelsman. Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar, Malaga en Alicante. Het Nederlands kofschip DE HOOP, kapt. H.J. Ketelaar. Adres bij C.J. Grys en Zoon.
Gibraltar. Het Nederlands kofschip DE JONGE AGATHA, kapt. D.B. Jonker.
Adres bij Van den Bey en Co. en de Wed. Jan Salm en Meyer.
Havre en Rouen. Het Nederlands schip (opm: kof) DE GOEDE VERWACHTING, kapt. N.J. Riensema. Adres bij Jan Corver en Co.
Lissabon. Het gekoperd Nederlands kofschip DE ONDERNEMING, kapt. J. Engelenberg.
Adres bij Jan Danies en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Livorno en Genua. Het nieuw gebouwd Nederlands schoener-kofschip TJALLINGA AURELIA, kapt. G. Fekkes. Adres bij J. de Rooy en C.J. de Grys en Zn.
Liverpool. Het Nederlands kofschip ANNA MARIA, kapt. R.J. Sprik.
Adres bij Jan Corver en Co.
Marseille. Het Nederlands kofschip EPPIEN, kapt. Jan K. Potjewyd.
Adres bij Jan Corver en Co. en Canne en Balwé.
Port á Port. Het Nederlands kofschip JOHANNES, kapt. T.W. Stuit.
Adres bij Jam Corver en Co.
Trieste. Het kopervast barkentynschip JOHANNA BRONS, kapt. J.S. Bonjer, van Emden. Adres bij Van den Bey en Co.
Trieste. Het gekoperd Nederlands kofschip DE GEBROEDERS, kapt. P.C. Sorgdrager. Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Bremen. Het Nederlands schip DE VROUW HILLEGINA, kapt. A.A. Wolkammer.
Adres bij Blikman en Co.
Bremen. Het Nederlands schip HERMANNA, kapt. J.H. Pluktje. Adres Blikman en Co.
Bremen. Het Nederlands schip ZWAANTINA, kapt. G.O. Bakker.
Adres bij Blikman en Co.
Bremen. Het Nederlands schip (opm: tjalk) ANNA MARIA, kapt. G.R. Kramer.
Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zn.
Dantzig. Het Nederlands kofschip AGINA UDINA (opm: AGINA UINDINA), kapt. G.S. Brouwer.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Dantzig. Het Nederlands kofschip JANKE HOITES, kapt. G.H. Carst.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Dantzig. Het Nederlandse kofschip ANTINA, kapt. R.J. de Schuring.
Adres bij Jan Corver en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip NEERLANDS WELDAAD, kapt. P.D. van Wyk. Adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip SIKKELINA HOITES, kapt. G.T. de Jong. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip HARMINA, kapt. S.S. Brouwer. Adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE VROUW ALBERDINA, kapt. R.W. de Jonge. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip JANTINA, kapt. H.H. de Boer.
Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands smakschip TIETJE, kapt. G.L. Visser.
Adres bij J.C. van Oven en Zonen.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE VROUW JOHANNA, kapt. G.H. Drewes. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het schoenerschip GLORY, kapt. H.D. Meijer, van Blankeneze. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands stoomschip WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en Blikman en Co. Sluit 4 maart.
Hamburg en Altona. Het Nederlands stoomschip BEURS VAN AMSTERDAM, kapt. K.H. Visser. Adres bij Blikman en Co. en de Wed. Jan Salm en Meyer. Sluit 9 maart.
Hamburg en Altona. Het Nederlands smakschip DE HERSTELLING, kapt. B.H. Schuur. Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip ELSINA, kapt. H.A. Brouwer.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip CORNELIA, kapt. G.L. Swart.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Koppenhagen. Het Nederlands schip JOHANNA MULDER, kapt. T.D. Faber.
Adres bij Da Costa en Bueno.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip JOHANNA MARGARETHA, kapt. J.H. de Boer. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
St. Petersburg. Het Nederlandse kofschip ANNA MARIA, kapt. K. Hoek.
Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman.
St. Petersburg. De Nederlandse kof ALIDA, kapt. J.H. Mulder. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, De Vries en Co. en Floris der Kinderen en Zoon.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip ALEXANDER, kapt. J.S. Bakker.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip JULIANA LOUISE, kapt. K.L. Spijkman.
Adres bij Nobel en Holtzapffel en Jan Corver en Co.
Rendsburg, Kiel en Flensburg. Het Nederlands kofschip DIANA, kapt. R.H. Duit.
Adres bij J.C. van Oven.
Riga. Het Nederlands kofschip ANNA, kapt. H.J. Korter. Adres bij Jan Corver & Co.
Rostock. Het Nederlands smakschip LAMMECHIENA, kapt. Jan R. Prins.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Stettin. Het Nederlands kofschip DE DRIE GEBROEDERS, kapt. H.J. Puister.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.

Afbeelding
Datum 01 maart 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading:
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip PIETER FLORIS, kapt. C. Jager, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip WILHELMINA CATHARINA, kapt. C.J. Jaski, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en de Co. Sluit 15 maart.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip STAATSRAAD BAUD, kapt. J.H. Seepe, van Amsterdam. Adres bij F. der Kinderen & Zoon en Hoyman en Schuurman.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip MARIA SUSANNA HENDRIKA, kapt. C.J. Berghuys, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OCEAAN, kapt. N.D. de Boer, van Amsterdam. Adres bij Coopman & De Witt en Lenaertz, Van Olivier & Co., Hoyman en Schuurman en De Vries & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip DOCTRINA ET AMICITIA, kapt. C.C. Kröger, van Amsterdam. Adres Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co. Hoyman en Schuurman en De Vries & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip SARA MARIA, kapt. J.J. Reinhardt, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip ELIZABETH ANTONIA, kapt. P. Bakker, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip NEHALENNIA, kapt. F.T. Verster, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip DE PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Stoelman, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip ADOLF VAN NASSAU, kapt. J.H. Brandt, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip VERONICA, kapt. K. Welger, van Amsterdam. Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zoon.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip DE PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Stoelman, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip ADOLF VAN NASSAU, kapt. J.H. Brandt, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip VERONICA, kapt. K. Welger, van Amsterdam. Adres bij Wed. Jan van Wesel en Zoon.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip ALBATROS, kapt. K.P. Haasnoot, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip DE STAD UTRECHT, kapt. F.P.J. Jaski, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en de Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip JAPAN, kapt. W. van der Zee, van Amsterdam. Adres bij Floris der Kinderen en Zoon.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip DE ONDERNEMING, kapt. J.C. Atkes, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip SURINAME, kapt. R. van der Mey, van Koog aan de Zaan. Adres bij Jan Corver en Co.
Suriname. Het gezinkt bargantijnschip HILEGONDA IDA, kapt. H.A. Hendriks, van Amsterdam. Adres bij Hooyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip CONCORDIA, kapt. J.H. Witt, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Curaçao (via Laguayra). Het gekoperd tweedeks brikschip MARIA EN JACOBA, kapt. D.J. Bart, van Amsterdam. Adres bij De Vries en Co., Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer. Sluit 11 maart.
Havana. Het gekoperd brikschip ALIDA, kapt. K. Haasnoot, van Amsterdam.
Adres bij B.J. van Hengel.
Bayonne. Het Nederlands kofschip GEERDINA, kapt. E.A. Doewes.
Adres bij Jan Corver en Co.
Genua en Livorno. Het Nederlands kofschip IDA WUBBINA, kapt. W.E. Dik.
Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Gibraltar. Het Nederlandse schoener kofschip ELISABETH, kapt. J.G. Engelsman. Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar, Malaga en Alicante. Het Nederlands kofschip DE HOOP, kapt. H.J. Ketelaar. Adres bij C.J. Grys en Zoon.
Gibraltar. Het Nederlands kofschip DE JONGE AGATHA, kapt. D.B. Jonker.
Adres bij Van den Bey en Co. en de Wed. Jan Salm en Meyer.
Havre en Rouen. Het Nederlands schip DE GOEDE VERWACHTING, kapt. N.J. Riensema. Adres bij Jan Corver en Co.
Lissabon. Het gekoperd Nederlands kofschip DE ONDERNEMING, kapt. J. Engelenberg.
Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Livorno en Genua. Het nieuw gebouwd Nederlands schoener-kofschip TJALLINGA AURELIA, kapt. G. Fekkes. Adres bij J. de Rooy en C.J. de Grys en Zn.
Livorno. Het Nederlands kofschip HENDRIKA, kapt. J.E. Gust.
Adres bij Jan Corver en Co. Vertrek 15 maart.
Liverpool. Het Nederlands kofschip ANNA MARIA, kapt. R.J. Sprik.
Adres bij Jan Corver en Co.
Marseille. Het Nederlands kofschip EPPIEN, kapt. Jan K. Potjewyd.
Adres bij Jan Corver en Co. en Canne en Balwé.
Port á Port. Het Nederlands kofschip JOHANNES, kapt. T.W. Stuit.
Adres bij Jam Corver en Co.
Trieste. Het kopervast barkentynschip JOHANNA BRONS, kapt. J.S. Bonjer, van Emden. Adres bij Van den Bey en Co.
Trieste. Het gekoperd Nederlands kofschip DE GEBROEDERS, kapt. P.C. Sorgdrager. Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.

Afbeelding
Datum 08 maart 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading:
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip PIETER FLORIS, kapt. C. Jager, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip WILHELMINA CATHARINA, kapt. C.J. Jaski, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en de Co. Sluit 15 maart.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip STAATSRAAD BAUD, kapt. J.H. Seepe, van Amsterdam. Adres bij F. der Kinderen & Zoon en Hoyman en Schuurman.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip SARA MARIA, kapt. J.J. Reinhardt, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip ELIZABETH ANTONIA, kapt. P. Bakker, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip NEHALENNIA, kapt. F.T. Verster, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip DE PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Stoelman, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip ADOLF VAN NASSAU, kapt. J.H. Brandt, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip VERONICA, kapt. K. Welger, van Amsterdam. Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zoon.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip ALBATROS, kapt. K.P. Haasnoot, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip DE STAD UTRECHT, kapt. F.P.J. Jaski, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en de Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip JAPAN, kapt. W. van der Zee, van Amsterdam. Adres bij Floris der Kinderen en Zoon.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip PALEMBANG, kapt. E. Visser, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip DE ONDERNEMING, kapt. J.C. Atkes, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip SURINAME, kapt. R. van der Mey, van Koog aan de Zaan. Adres bij Jan Corver en Co.
Suriname. Het gezinkt barkantijnschip HILLEGONDA IDA, kapt. H.A. Hendriks, van Amsterdam. Adres bij Hooyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip CONCORDIA, kapt. J.H. Witt, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het driemast galjootschip WEST INDIE, kapt. T.D. Lieuwen, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Curaçao (via La Guayra). Het gekoperd tweedeks brikschip MARIA EN JACOBA, kapt. D.J. Bart, van Amsterdam. Adres bij De Vries en Co., Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer. Sluit 11 maart.
Havana. Het gekoperd brikschip ALIDA, kapt. K. Haasnoot, van Amsterdam.
Adres bij B.J. van Hengel.
Bayonne. Het Nederlands kofschip GEERDINA, kapt. E.A. Doewes.
Adres bij Jan Corver en Co.
Gibraltar. Het Nederlandse schoener kofschip ELISABETH, kapt. J.G. Engelsman. Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar, Malaga en Alicante. Het Nederlands kofschip DE HOOP, kapt. H.J. Ketelaar. Adres bij C.J. Grys en Zoon.
Gibraltar. Het Nederlands kofschip DE JONGE AGATHA, kapt. D.B. Jonker.
Adres bij Van den Bey en Co. en de Wed. Jan Salm en Meyer. Vertrekt 15 maart.
Havre en Rouen. Het Nederlands schip DE GOEDE VERWACHTING, kapt. N.J. Riensema. Adres bij Jan Corver en Co.
Havre en Rouaan. Het Nederlands kofschip DE HARMONIE, kapt. J.H. Dik.
Adres bij Jan Corver en Co.
Lissabon. Het gekoperd Nederlands kofschip DE ONDERNEMING, kapt. J. Engelenberg. Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Livorno en Genua. Het nieuw gebouwd Nederlands schoener-kofschip TJALLINGA AURELIA, kapt. G. Fekkes. Adres bij J. de Rooy en C.J. de Grys en Zn.
Livorno. Het Nederlands kofschip HENDRIKA, kapt. J.E. Gust.
Adres bij Jan Corver en Co. Vertrek 15 maart.
Livorno en Genua. Het Nederlands kofschip IDA WUBBINA, kapt. W.E. Dik.
Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel. Vertrek voor of op 15 maart op verbeurte der vracht.
Liverpool. Het Nederlands kofschip ANNA MARIA, kapt. R.J. Sprik.
Adres bij Jan Corver en Co.
Marseille. Het Nederlands kofschip EPPIEN, kapt. Jan K. Potjewyd.
Adres bij Jan Corver en Co. en Canne en Balwé.
Port á Port. Het Nederlands kofschip JOHANNES, kapt. T.W. Stuit.
Adres bij Jam Corver en Co.
Port á Port. Het Nederlands kofschip FREDERIK, kapt. H. Puncke.
Adres bij Van den Bey en Co. Vertrekt 15 maart.
Trieste. Het kopervast barkentijnschip JOHANNA BRONS, kapt. J.S. Bonjer, van Emden. Adres bij Van den Bey en Co.
Trieste. Het gekoperd Nederlands kofschip DE GEBROEDERS, kapt. P.C. Sorgdrager. Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lanaertz.

Afbeelding
Datum 14 maart 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading:
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip PIETER FLORIS, kapt. C. Jager, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip WILHELMINA CATHARINA, kapt. C.J. Jaski, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en de Co. Sluit 15 maart.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip SARA MARIA, kapt. J.J. Reinhardt, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip ELIZABETH ANTONIA, kapt. P. Bakker, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip NEHALENNIA, kapt. F.T. Verster, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip DE PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Stoelman, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip ADOLF VAN NASSAU, kapt. J.H. Brandt, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip VERONICA, kapt. K. Welger, van Amsterdam. Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zoon.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip ALBATROS, kapt. K.P. Haasnoot, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip DE STAD UTRECHT, kapt. F.P.J. Jaski, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en de Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip JAPAN, kapt. W. van der Zee, van Amsterdam. Adres bij Floris der Kinderen en Zoon.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip PALEMBANG, kapt. E. Visser, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip DE ONDERNEMING, kapt. J.C. Atkes, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip SURINAME, kapt. R. van der Mey, van Koog aan de Zaan. Adres bij Jan Corver en Co.
Suriname. Het gezinkt bargantijnschip HILEGONDA IDA, kapt. H.A. Hendriks, van Amsterdam. Adres bij Hooyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip CONCORDIA, kapt. J.H. Witt, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het driemast galjootschip WEST INDIË, kapt. T.D. Lieuwen, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Havana. Het gekoperd brikschip ALIDA, kapt. K. Haasnoot, van Amsterdam. Adres bij B.J. van Hengel.
Bayonne. Het Nederlands kofschip GEERDINA, kapt. E.A. Doewes. Adres bij Jan Corver en Co.
Gibraltar. Het Nederlandse schoener kofschip ELISABETH, kapt. J.G. Engelsman. Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar. Het Nederlands kofschip DE JONGE AGATHA, kapt. D.B. Jonker. Adres bij Van den Bey en Co. en de Wed. Jan Salm en Meyer. Vertrekt 15 maart.
Havre en Rouen. Het Nederlands schip DE GOEDE VERWACHTING, kapt. N.J. Riensema. Adres bij Jan Corver en Co.
Havre en Rouaan. Het Nederlands kofschip DE HARMONIE, kapt. J.H. Dik. Adres bij Jan Corver en Co.
Lissabon. Het gekoperd Nederlands kofschip DE ONDERNEMING, kapt. J. Engelenberg. Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Livorno en Genua. Het nieuw gebouwd Nederlands schoener-kofschip TJALLINGA AURELIA, kapt. G. Fekkes. Adres bij J. de Rooy en C.J. de Grys en Zn.
Livorno. Het Nederlands kofschip HENDRIKA, kapt. J.E. Gust. Adres bij Jan Corver en Co. Vertrek 15 maart.
Livorno en Genua. Het Nederlands kofschip IDA WUBBINA, kapt. W.E. Dik. Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel. Vertrek voor of op 15 maart op verbeurte der vracht.
Liverpool. Het Nederlands kofschip ANNA MARIA, kapt. R.J. Sprik.
Adres bij Jan Corver en Co.
Marseille. Het Nederlands kofschip EPPIEN, kapt. Jan K. Potjewyd.
Adres bij Jan Corver en Co. en Canne en Balwé. Vertrekt voor of op 20 maart.
Port á Port. Het Nederlands kofschip JOHANNES, kapt. T.W. Stuit.
Adres bij Jam Corver en Co. Vertrekt voor of op 16 maart.
Port á Port. Het Nederlands kofschip FREDERIK, kapt. H. Puncke.
Adres bij Van den Bey n Co. Vertrekt 15 maart.
Trieste. Het kopervast barkentynschip JOHANNA BRONS, kapt. J.S. Bonjer, van Emden. Adres bij Van den Bey en Co. Vertrekt vóór of op 15 maart op verbeurte der vracht.
Trieste. Het gekoperd Nederlands kofschip DE GEBROEDERS, kapt. P.C. Sorgdrager. Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lanaertz.

Afbeelding
Datum 15 maart 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Op donderdag, de 6e april 1843, des avonds ten 6 ure, zal in de herberg Het Huis der Gemeente, te Nieuwendam, ten overstaan van de aldaar residerende notaris Kornelis Veenstra, in het openbaar worden verkocht een welbezeild smakschip, genaamd DE VROUW LOLLINA, varende onder Nederlandse vlag en laatste gevoerd door kapt. W.M.J. Visser, volgens Nederlandse meetbrief lang 20 el, 90 duim, wijd 3 el 98 duim en hol 1 el 74 duim en alzo gemeten op 64 tonnen, pl.min. 50 rogge lasten. Liggende hetzelve schip te Nieuwendam. En zijn informatiën deswege te bekomen bij de heren de Wed. Jan Salm en Meijer, op de Stroomarkt te Amsterdam en E.A. Zeilinga, te Nieuwendam.
AH 150343
Advertentie. Voor passagiers en goederen van Amsterdam naar Batavia, het barkschip ADOLF VAN NASSAU, gevoerd door kapt. J.H. Brandt en voerende een bekwame scheepsdokter, zal de 25e maart in het Nieuwe Diep tot vertrek gereed liggen. Personen van deze gelegenheid voor de overtocht naar Neerlands-Indien, als passagier wensen gebruik te maken of enige goederen derwaarts te verzenden hebbende, worden verzocht zich te adresseren bij de cargadoors Kranenburg & Zonen.

Afbeelding
Datum 09 augustus 1843
Krant JC - Javasche Courant

Scheepsberichten. Batavia. Aangekomen.
4 augustus. Nederlandse bark ADOLF VAN NASSAU, kapt. J.H. Brandt, vertrokken van Amsterdam de 9e april; Nederlands schip EUROPE, kapt. D. Charlau, vertrokken van Rotterdam de 30e april met drie passagiers.
7 augustus. Nederlands schip KONING WILLEM DE TWEEDE, kapt. H.J. Kooger, van Middelburg de 1e mei.

Afbeelding
Datum 16 augustus 1845
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 augustus. De 12e dezer zijn alhier aangekomen de Nederlandse bark GERARDINA, kapt. M.I. Witsch, vertrokken van Rotterdam de 17e april, en het dito schip NEERLANDS KONING, kapt. C. Schoewert, vertrokken van Rotterdam, de 17e april.
Gisteren is alhier aangekomen de Nederlandse bark ADOLF VAN NASSAU, kapt. J.H. Brandt, vertrokken van Amsterdam de 15e april.
Heden zijn alhier aangekomen de Nederlandse bark CLARA ANNA MARIA, kapt. P.J. Bakema, vertrokken van Calcutta de 6e juni, en het dito schip HOLLAND, kapt. R. Dekker, vertrokken van Amsterdam de 5e mei.

Afbeelding
Datum 21 oktober 1846
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 19 oktober. De 15e dezer is hier aangekomen de Nederlandse bark ADOLF VAN NASSAU, kapt. J.H. Brandt, vertrokken van Amsterdam de 14e juni.
De 17e dezer is hier aangekomen de dito bark ZEEPAARD, kapt. J. Giltjes, vertrokken van Middelburg de 5e juni.
Heden is hier aangekomen het Nederlandsce schip DEN ELSHOUT, kapt. C.T. van Assendelft de Coningh, vertrokken van Rotterdam de 5e juli, en het dito schip JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. C.N. Gorter, met enige passagiers en Zr.Ms. troepen, vertrokken van Amsterdam de 5e juli.

Afbeelding
Datum 07 mei 1847
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Op de 29e maart 1847 overleed tot mijn bittere droefheid, aan boord van het door hem gevoerd barkschip ADOLF VAN NASSAU, op de terugreize van Java naar hier, J.H. Brandt, geliefde echtgenoot van Neeltje Verbrugge.
Amsterdam, 5 mei 1847

Afbeelding
Datum 08 juni 1847
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende 25 schepen, als:
Voor Amsterdam: CHRISTINA, kapt. W.C. Ran; HOLLAND, kapt. R. Dekker; URANIA, kapt. C. Abrahams Jr.; ADOLF VAN NASSAU, kapt. J.D. Borchers; HEPENS, kapt. H. de Boer; JAN PIETERSZ KOEN, kapt. B. van der Plas; CLAUDIUS CIVILIS, kapt. J. Ingerman; HELENA, kapt. W. Blom; PRINSES SOPHIA, kapt. P.S. Matzen; VÉRONICA, kapt. G. Groenewoud; CORNELIS HOUTMAN, kapt. J.H. Rolman; CORNELIA EN HENRIETTE, kapt. T. Gollards; JUPITER, kapt. J.K. de Jong; KONING WILLEM II, kapt. A. Roquette; JAVAAN, kapt. G. Eylers.
Voor Rotterdam: DRIE MARIA’S, kapt. L.G. Verbeek; ERASMUS, kapt. C.M. van Dijcke; EENDRAGT, kapt. M. van Velthoven; HELENA CHRISTINA, kapt. L. Visser; GERTRUDE, kapt. A. Schaap; VAN OLDEBARNEVELD, kapt. O. Kievijt; DILIGENTIA, kapt. H.F. Horneman; BONJOL, kapt. E.A. Mulder; STAD ’S GRAVENHAGE, kapt. N.N.
Voor Middelburg: STAD ZIERIKZEE, kapt. D. Ochtman.

Afbeelding
Datum 30 oktober 1847
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 26 oktober. Heden zijn hier aangekomen het Nederlands schip het SCHOON VERBOND, kapt. B. Drayer, de 15e juli vertrokken van Amsterdam, de dito bark JAVA’s WELVAREN, kapt. A. van Oosterom, met vier passagiers, de 20e juli vertrokken van Amsterdam, het dito schip ADOLF VAN NASSAU, kapt. D.D. Borchers, de 27e juni vertrokken van Amsterdam, het dito schip INDIA, kapt. J. A. Pronk, met twee passagiers, de 7e juli vertrokken van Rotterdam, het dito schip ZUID HOLLAND, kapt. O. Lindeman, de 24e juli vertrokken van Rotterdam, en het dito schip BROUWERSHAVEN, kapt. P. Jansen, met een passagier, de 17e juli vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 21 januari 1848
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Mr. B. Haitzema Viëtor, notaris te Winschoten, gedenkt op maandag de 31e januari 1848, des avonds te 6 uren, ten huize van de Weduwe B.E. Brouwer te Nieuwe Pekela, in openlijke veiling te verkopen:
- Een wélbevaren kofschip genoemd de JONGE GERRIT, groot 181 tonnen of ongeveer 130 roggelasten, bevaren door de kapt. Hindrik G. Smit, thans liggende te Harlingen, met complete inventaris. (opm: voor NLG 7.775 gekocht door B. van Loon & Zn in Harlingen; nieuwe naam CONCORDIA, kapt. J.O. Stuit)
- 1/32 aandeel in het barkschip RABENHAUPT, kapt. J. Prange.
- 1/32 in het barkschip ADOLF VAN NASSAU, kapt. Borcherts.
- 1/32 in het barkschip HENDRIK WESTER, kapt. R.J. Reijnders.
- 1/32 in het kofschip CONCORDIA, kapt. C.J. Zeeven.
- 3/32 in het kofschip CATHARINA FREDERICA, kapt. H. Duintjer.
- 1/32 in het kofschip de JONGE DIRK, kapt. Westers.
- 1/24 in het kofschip EETINA, kapt. J.J. Mulder.
- 2/24 in het kofschip ALBERDINA EDZINA, kapt. L.J. Naatje.
- 1/28 in het kofschip CHRISTINA, kapt. A.H. Dijkhuis.
De verkoop-conditiën zullen, met de inventaris van het eerste perceel, in tijds ter lezing liggen ten verkoophuize, alsmede ten kantore van de notaris B. Haitzema Viëtor.

Afbeelding
Datum 05 april 1849
Krant DC - Dordtsche Courant

Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de volgende schepen:
Voor Amsterdam: RIJN, VIER GEBROEDERS, CORNELIA HENRIETTE, KOOPHANDEL, HOLLAND, SCHOON VERBOND, JAVA’S WELVAREN, CLAUDIUS CIVILIS, VERONICA, BAROS, ADOLF VAN NASSAU, O.I. PACKET, FANNIJ, BAREND WILLEM, O. INDIE, DANKBAARHEID, THETIS, GRAAF VAN NASSAU.
Voor Rotterdam: TERNATE, WILLEM I, D’ELMINA, PRINSES MARIANNE, HELENA CHRISTINA, DILIGENTIA, PRINS VAN ORANJE, GERTRUDE, AUSTRALIA, BUITENZORG.
Voor Dordrecht; BERNHARD HERTOG VAN SAXE WEIMAR.
Voor Middelburg: MIDDELBURG.

Afbeelding
Datum 02 april 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 1 april. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht de navolgende 45 schepen als:
Voor Rotterdam: GERARDINA, kapt. M.J. Witch, BUITENZORG, kapt. P. Flens; HELENA CHRISTINA, kapt. M. van der Plas; d’ELMINA, kapt. J.C. Jansen; BROUWERSHAVEN, kapt. M.W. Zwart; PRESIDENT RAM, kapt. J.R. Ulrich; MARIA ELISABETH, kapt. K.J. Jonker; MARY & HILLEGONDA, kapt. L. Visser; STAD ‘S GRAVENHAGE, kapt. C.J. Ninck Blok; PRINSES SOPHIA, kapt. J. H. Pellenwessel; KONING WILLEM II, kapt. L. R. Giezen; KORTENAER, kapt. A. Glazener jr; CANTON, kapt. H.J. Tweehuys; WILHELMINA CATHARINA, kapt. J.A. van Doorninck; CONSTANTIA, kapt. C.J. Kaleshoek.
Voor Amsterdam: CORNELIS HOUTMAN, kapt. J.H. Rolman; CLAUDIUS CIVILIS, kapt. E.A. Niehoff; ADOLF VAN NASSAU, kapt. D. Doornbos Borchers; AMSTEL, kapt. J. van Duyn; OOST INDIË, kapt. E.E. Mos; AGNETA, kapt. J.D. Dekker; AMICITIA, kapt. C. Abrahamsz. Jr; VAN DER WERF, kapt. B. van der Plas; AMPHITRITE, kapt. K.J. de Jong; JUPITER, kapt. G.J. van der Mey; AEOLUS, kapt. G. Schlichtenbree Jr; PRESIDENT VERKOUTEREN, kapt. C.F. Eylerts; HOLLAND, kapt. R. Dekker; ADMIRAAL JAN EVERTSEN, kapt. C.P. Kuyper; THEODORA EN SARA, kapt. A. van Oosteroom; SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Tekelenburg; BATAVIER, kapt. D. Grim; ARDJOENO, kapt. S.R. Post; STAATSRAAD BAUD, kapt. T. de Jong; CAPELLA, kapt. A.P. Sandberg Jr; JACQUELINE EN ELISE, kapt. O. de Haas; BERNHARD HERTOG VAN SAXEN WEIMAR, kapt. P.H. Hazewinkel (van Dordrecht).
Voor Schiedam: PIETER CORNELISZ. HOOFT, kapt. D.H. de Boer; STELLA MARIS; kapt. J.F.C. Börger; WILLEM III, …….
Voor Dordrecht: BIESBOSCH, kapt. P. M. Vogelsang; ‘s-HERTOGENBOSCH, kapt. F.J. Matthijssen.
Voor Middelburg: ZEEPAARD, kapt. J. Giltjes Lzn., MIDDELBURG,…….; SCHELDE, kapt. J. van Delft Cz.

Afbeelding
Datum 08 februari 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 6 februari. Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse schepen WASSENAAR, kapt. A. Hofstee, de 31e december vertrokken van Port Philip, GERTRUDE, kapt. A. Lourens, met vele passagiers, de 6e november vertrokken van Rotterdam, ADOLF VAN NASSAU, kapt. D. Doornbos Borchers, de 13e december vertrokken van Sydney, AZIA, kapt. Abrahams, met vier passagiers, de 1e november vertrokken van Amsterdam, en ECHO, kapt. Kuyper, de 1e januari vertrokken van Melbourne.

Afbeelding
Datum 30 maart 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 februari. Scheepsvrachten. Aanvankelijk bleven de arrivementen sedert ons vorig bericht traag en souteneerden (opm: handhaafden) de vrachten zich. Sedert een paar dagen arriveerden enige onbevrachte bodems en werden daardoor lagere offertes geaccepteerd. Onderstaande bevrachtingen kunnen wij ditmaal vermelden: de POLLUX, reeds vroeger gecharterd, NLG 125 naar Amsterdam voor suiker te laden te Tagal, Samarang en Soerabaija (opm: Tegal, Semarang en Surabya); de VLASHANDEL te Soerabaija NLG 120 voor suiker naar Rotterdam, de HOLLAND te Samarang NLG 120 voor suiker alhier en NLG 110 voor rijst naar idem; de MADURA alhier arak (opm: rijstbrandewijn) NLG 140 te Indramaijoe (opm: Indramayu), rijst NLG 110 en te Samarang suiker NLG 118 naar idem; de PIET HEIN heeft een gedeeltelijke lading suiker naar Amsterdam geëngageerd à NLG 115 hier en op de kust te laden; de ADOLF VAN NASSAU suiker te Samarang à GBP 5.2/6 naar Deal om orders voor Engeland of Nederland; de ECHO alhier rijst NLG 110 en te Samarang NLG 115 voor suiker naar Rotterdam; de WASSENAAR laadt hier suiker en een gedeelte rijst à NLG 110 voor Amsterdam; de GERTRUDE wordt door de agenten beladen. Heden arriveerden nog de DOROTHEA HENRIETTE, de LAURA EN ADÈLE, de JOAN MELCHIOR KEMPER en de MACAO, allen nog zonder destinatie. In vreemde schepen werden alleen bevracht de RIO DE JANEIRO (Hamburger vlag) GBP 5.5 alhier voor suiker naar Hamburg; de COURIEL (Deense vlag) naar Australië GBP 4.10 en de JULIA (Engelse vlag) GBP 5.2/6 voor suiker en rijst naar Cowes met GBP 0.10 verbetering voor het continent. De COLIBIR (Deense vlag) is nog zonder bestemming.

Afbeelding
Datum 27 december 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Fowey, 22 december. Het Nederlandse schip ADOLF VAN NASSAU, kapitein Borchers, van Londen naar Adelaide bestemd, is hier lek, met verlies van zeilen en schade aan de verschansing binnengelopen. Het schip zal de lading moeten lossen.
(opm: zie NRC 291254)

Afbeelding
Datum 29 december 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Fowey, 25 december. Men is heden begonnen met de ontlossing van het alhier in averij binnengelopen Nederlandse schip ADOLF VAN NASSAU, kapt. Borchers, van Londen naar Australië bestemd – zie ons nommer van 27 dezer. Bij het onderzoek is nog gebleken, dat de grote en bezaanmasten gebroken zijn.

Afbeelding
Datum 02 januari 1855
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip (opm: bark) ADOLF VAN NASSAU, kapt. D. Doornbos Borchers, van Londen naar Adelaïde, te Fowey met schade binnengelopen – vroeger gemeld - is nagezien en de bezaans- en grote mast bevonden gebarsten te zijn. Het heeft de 23e december een aanvang gemaakt met lossen om te repareren.

Afbeelding
Datum 13 maart 1855
Krant DC - Dordtsche Courant

Van Fowey vertrokken, 8 maart, ADOLF VAN NASSAU, kapt. Borchers (opm: bark, kapt. N. Doornbos Borchers; vermoedelijk bestond de lading uit Engelse gestraften), van Londen naar Australië, na geëindigde reparatie.

Afbeelding
Datum 27 mei 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 26 mei. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht de navolgende 36 schepen, als:
Voor Rotterdam: COLUMBINE, kapt. A.J. Andresen; HUGO GROTIUS, kapt. J. Glazener; VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johan; GOUVERNEUR-GENERAAL DUYMAER VAN TWIST, kapt. C.E. Hoeksma; KONING WILLEM II, kapt. L.R. Giesen; NEDERLAND, kapt. F. Ruiter; KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHT-CLUB, kapt. M.C. van Noijen; KAREL AUGUST, kapt. A.G. Bouten; EGMOND EN HOORNE, kapt. A. Glazener; JACOB, kapt. J.F.C. Börger; MARIA DIDERIKA, kapt. A. van Marion; ZWERVER, kapt. D.A. Koekelis; GUURTJE EN MARIA, kapt. T.J. Boursse Wils; ZWARTE ZWAAN, kapt. J. Muller; S. VAN HEEL, kapt. A.H. van der Waal; BURGEMEESTER HOFFMAN, kapt. N.A. Dijkama.
Voor Amsterdam: WILLEM DANIËL, kapt. T. de Meester; ADOLF VAN NASSAU, kapt. D.D. Borchers; ZEEMANSHOOP, kapt. P.H. Barkey; ZWALUW, kapt. H. Uitermark; ALCYONE, kapt. H.C.Haacke; WILLEM DE CLERCQ, kapt. P. Ouwehand; IMMAGONDA SARA CLASINA, kapt. N. Rademaker; TRITON, kapt. H. Olie; ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. S. Stapert; ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. H. de Wijn; KONING WILLEM III, kapt. H.H. Zeijlstra; ANNA, kapt. W.H. Cramer, van Dordrecht; ZWIJGER, kapt. P.P. Hoogland, van Dordrecht.
Voor Schiedam: HENRIETTE ELISABETH SUSANNA, kapt. C. van Veen; CORNELIA MATHILDE, kapt. J.J. Muntendam.

Afbeelding
Datum 30 juni 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 9 mei. Scheepsvrachten. Sedert ons vorig bericht zijn de volgende bevrachtingen gesloten: STAD UTRECHT NLG 60 per last voor rijst en suiker en ADMIRAAL JAN EVERTSEN NLG 55 rijst, NLG 60 suiker, NLG 75 arak (opm: rijstbrandewijn), om hier en op de kust te laden voor Amsterdam; ANNA LENA NLG 55 suiker, NLG 50 rijst en NLG 60 tabak van Samarang naar Amsterdam; HUGO GROTIUS NLG 60 voor suiker en tabak en NLG 62,50 cassia (opm: Padang-cassia = valse kaneel, heeft scherpere smaak dan goede Ceylon-kaneel) van Soerabaya naar Amsterdam.
De AMBOINA en WILLEM DANIEL bedongen NLG 75 voor een lading koffij van Padang naar Holland. Voor de jaarlijkse reis naar Japan werden opgenomen de JAN DANIEL tot NLG 3500 en de ANNA DIGNA tot NLG 4000 per maand. Verder zijn voor een reis naar China gecharterd: JHR.MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK à 40 cents van de dollar per pikol voor 10/m. pikols rijst van Indramaijoe, en HENDRIKA NLG 3700-per maand naar China en terug. De DOROTHEA NLG 1 per pikol rijst naar Macao, en ADOLF VAN NASSAU 45 cents van de dollar per pikol rijst naar Hongkong of 60 cents naar Shanghae (opm: Shanghai).
Heden is nog bekend geworden de bevrachting van de JAN HENDRIK met rijst naar China tot 55 cents van de dollar per pikol en met 60 legdagen (opm: toegestane tijd voor laden en lossen).
Ter bevrachting zijn nu nog beschikbaar de JAN PIETERSZ KOEN, CONSTANCE, DERKINA TITIA, BURGEMEESTER VAN RHEENEN, AMSTERDAM, AMPHITRITE en JONGE JAN, alsmede NIEUMULLEN (Hamburg) en CLARAMENT (Engels).

Afbeelding
Datum 30 augustus 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Hongkong, 9 juli. Vrachten veel vaster, ofschoon grote schepen nog moeilijk te bevrachten zijn. Schepen beneden 13 voet diepgang bedingen gemakkelijk $ 0,70 à $ 0,80 om te Siam (opm: Thailand) voor hier te laden. Verscheidene schepen zijn naar Shanghae (opm: Shanghai) bevracht tot $ 0,35 voor rijst; men biedt tevergeefs GBP 4.5/- om in Rangoon (opm: Yangon), GBP 3/- op Java en GBP 3.15/- te Calcutta te laden. Gearriveerd zijn ADOLF VAN NASSAU van Samarang, CERES van Siam, HELMERS van Rotterdam, LOUISA JACOBA JOHANNA van Batavia, en gezeild zijn TONIA naar Batavia, ADOLF VAN NASSAU en JAVA PACKET naar Shanghae.

Afbeelding
Datum 17 december 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 16 december. Het schip (opm: bark) ADOLF VAN NASSAU, kapt. F. Meester (opm: mogelijk T. Meester), van Swatow naar Batavia, heeft de 18e oktober in de Ly-yumoon-passage met een loods aan boord, op een rif in Cauloon baai (Kowloon Bay) gestoten, doch is met adsistentie van twee sloepen van het Engelse oorlogsschip CALCUTTA en een kanonneerboot, na het over boord werpen van een gedeelte van de ballast af en te Hongkong binnengebracht. Het schip had schade aan het koper bekomen en de loze kiel verloren.

Afbeelding
Datum 03 januari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hongkong, 14 november. Het schip ADOLPH VAN NASSAU (opm: bark ADOLF VAN NASSAU), kapt. De Meester, 20 oktober alhier van Swatow (opm: Shantou, 23º21’ N.B. 116º41’ O.L.) gearriveerd, is bij het uitzeilen van de haven op een rif vastgeraakt, doch heeft ogenschijnlijk geen schade bekomen (opm: zie NRC 280158).

Afbeelding
Datum 28 januari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 januari. Het schip ADOLF VAN NASSAU, kapt. T. Meester, is volgens brief van Batavia van 10 december 1857, te Hongkong met schade uit zee teruggekomen (opm: zie NRC 030158), hebbende in de Chineesche zee gestoten, doch was, volgens brief van de kapitein, weer gerepareerd en gereed om naar Makassar te vertrekken.

Afbeelding
Datum 18 mei 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 30 schepen, als:
Voor Rotterdam: ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. T.J.J. Bouman; WELTEVREDEN, kapt. H. Teerlink; SOURABAYA, kapt. A.M. Swarts; TRIJNTJE FENNA, kapt.T.F. des Ruelles; CATHARINA MARIA, kapt. N.N, GUURTJE EN MARIA, kapt. T.J. Bourse Wils; JOHANNES LODEWIJK, kapt. A.H. van de Waal; ORION, kapt. C.M. Borghorst, van Dort; PROTEUS, kapt. N. Kikkert, van Schiedam; H. VINCENTIUS VAN PAULO, kapt. K.H. de Groot, van Schiedam; HENRIETTE ELIZABETH SUZANNA, kapt. N.N, van Schiedam.
Voor Schiedam: HESTER ADRIANA, kapt. G. Strang van Hees.
Voor Amsterdam: WILDEMAN, kapt. A.J. Driest; THEODORA MACHTILDA, kapt. D. Boelhouwer; ADOLF VAN NASSAU, kapt. T. Meester; MARGARETHA JOHANNA, kapt. L.P. Wassenaar; CHRISTINA AGATHA, kapt. W. L. Esink; ULIJSSES, kapt. J. Schout; WILLEM DANIEL, kapt. T. de Meester; MARIA AGNES, kapt. B. ter Brink; JAN PIETERSZOON KOEN, kapt. N.N.; ORTELIUS, kapt. S.F.H. Groote; BARON FORSTNER VAN DAMBENOY, kapt. N. Kruymel; OCEAAN, kapt. E. Poestkoke; ZWIJGER, kapt. P.P. Hoogland, van Dordrecht; GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. A.F. Giesse, van dito; LOOPUYT, kapt. J. Haring, van Schiedam.
Voor Middelburg; ZEEPAARD, kapt. T. Tjebbes q.q; NOORDSTER, kapt. J. Lutijn; MINERVA, kapt. J.A. van Boven.

Afbeelding
Datum 30 januari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Amsterdam, 29 januari. Het schip (opm: bark) ADOLF VAN NASSAU, kapt. T. Meester, van Batavia te Soerabaija aangekomen, is, volgens brief van daar van de 4e december 1858, nagezien, afgekeurd en zou de 16e dito verkocht worden.

Afbeelding
Datum 27 februari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 januari. Vrachten. Over vrachten valt niets nieuws te berichten. De belangrijke bevrachting voor een expeditie naar Boni heeft tot op heden nog geen verandering in onze markt te weeg gebracht en zal wel buiten invloed op de loop van de vrachten blijven. Sedert onze vorige werden de volgende bevrachtingen afgesloten:
Naar Nederland: Nederlands MARGARETHA SIMONETTA bij de roes (opm: voor bedrag ineens, onafhankelijk van het gewicht of de hoeveelheid van de ingenomen lading) voor NLG 12.500 voor een reis naar Amsterdam via Padang.
Diversen. Nederlands CATHARINA MARIA krijgt NLG 2.500 's maands voor een reis van hier naar Pondicherry via Padang en terug. Nederlands PRINSES AMALIA laadt gedeeltelijk voor eigen rekening en neemt bijlading aan.
Voor rederij rekening laden Nederlands BEZOEKIE en JAN VAN GALEN.
Kustreizen doen: Nederlands VALPARAISO, KOERIER, CORNELIA EN GEERTRUIDA, WELVAART en JAVA'S WELVAREN.
In reparatie zijn: Nederlands BIESBOSCH, TWEE ANTHONYS, AMBOINA, en KINDERDIJK.
Te koop zijn: Bremer OCEAN, Engels VERNON en Nederlands ADOLF VAN NASSAU. Afgekeurd werd Nederlands ANNA PAULOWNA.
Disponibel zijn: Nederlands DELFSHAVEN, SCHOONDERLOO, JAN SCHOUTEN, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, ALLEGONDA JACOBA, BEATRIX, DELFT, WILLEM DE EERSTE, STAD SCHIEDAM, EVERDINA ELISABETH, ODILIA MARGARETHA, JACOB, DRIE VRIENDEN, VOORWAARTS, SOUBURG, JOHANNA CHRISTINA, LOUIS MEIJER, PRESIDENT PLATE, ZAANSTROOM, STAD NIJMEGEN, VIJF GEBROEDERS, BALTIMORE, EERSTELING, REGINA MARIS, OOST INDIA PACKET, PANTALON, NIEUWLAND, JOHANNA MARIA CHRISTINA, EVA JOHANNA, EENSGEZINDHEID, CONSTANTIA, HAAMSTEDE, IDA ELISABETH, CONSTANCE, PHILIPS VAN MARNIX, BEURS VAN ROTTERDAM, TWEE CORNELISSEN, ZEELANDIA, ARY SCHEFFER, JEANETTE EN AGATHA, PRINS VAN ORANJE, HENRIETTE, DEN ELSHOUT, FORTUNA, CHRISTIAAN LOUIS, HEBE, JACOBUS, VRIJHANDEL, JOAN JACOB, JHR. MR. VAN DER WAL VAN PUTTERSHOEK, LOURENS KOSTER, KAREL AUGUST, LOUISE, ADÈLE, FERDINAND EN LOUIS, ZEPHIR, ALMONDE, HELMERS, COLUMBINE, WALCHEREN, THETIS, E.W. VAN DAM VAN ISSELT en JUPITER.

Afbeelding