Inloggen
PRINS VAN ORANJE - ID 8317


Kroniekberichten

Datum 08 maart 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 7 maart. Gisteren ochtend heeft Zijne Majesteit de fabriek der heren Paul van Vlissingen en Dudok van Heel te Amsterdam bezocht en met belangstelling de onderhanden zijnde werken bezichtigd. Het heeft Hoogstd. behaagd aan het op de werf der fabriek voor rekening van de Amsterdamsche Stoomboot Maatschappij voor de vaart van Rotterdam op Duinkerken in aanbouw zijnde schip op verzoek van de directeur der maatschappij de naam te geven van PRINS VAN ORANJE.

Afbeelding
Datum 26 juni 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 25 juni. Op 24 juni is aan de werf der Koninklijke Fabriek van Stoom- en Andere Werktuigen, firma Paul van Vlissingen en Dudok van Heel, te Amsterdam met goed gevolg te water gelaten het ijzeren stoomschip genaamd PRINS VAN ORANJE, gebouwd voor rekening der Amsterdamsche Stoomboot Maatschappij onder directie van de heer Paul van Vlissingen, bestemd voor de vaart tussen Rotterdam en Duinkerken.

Afbeelding
Datum 29 augustus 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Stoomvaart tussen Rotterdam en Duinkerken. Het nieuw gebouwde ijzeren stoomschip PRINS VAN ORANJE, kapt. D. Visser, zal voor zijn eerste reis van hier vertrekken, zondag de 5e september. Adres bij Johs. Ooms en Co, agenten.

Afbeelding
Datum 04 september 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Brielle, 3 september. Het nieuw gebouwde stoomschip PRINS VAN ORANJE kapt. D. Visser, de 2e dezer van Texel vertrokken, op reis van Amsterdam naar Rotterdam, arriveerde heden alhier.

Afbeelding
Datum 12 november 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brielle, 8 november 1852. Eén uwer geabonneerden heeft met bevreemding in het Algemeen Handelsblad van de 2e november j.l, no. 6521, gelezen, dat de stoomboot de PRINS VAN ORANJE, kapt. D. Visser, van Duinkerken komende, zich bij het binnenkomen alhier, voor inklaring circa één uur heeft moeten ophouden. Gemelde stoomboot op zaterdag j.l. langs deze wacht naar zijn bestemming uitklarende heeft men de kapitein op het genoemde artikel attent gemaakt, welke daarna in het bijzijn van twee getuigen heeft verklaard, dat het medegedeelde in gezegd Handelsblad betrekkelijk het oponthoud, geheel bezijden de waarheid is, ja hem zelfs niets bekend was nopens het plaatsen van zodanig artikel, als wordende, zoals bij de scheepvaart over bekend was, alhier de in- en uitklaring met de meeste spoed in het belang van de handel bewerkstelligd, voor zoveel zulks met de verschillende belangen verenigbaar is, hetwelk de toets des onderzoeks kan doorstaan.

Afbeelding
Datum 04 januari 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Stoomvaart tussen Rotterdam en Duinkerken. Opgemelde dienst, gedurende de lopende maand gestaakt zijnde, zal bij open water met februari heropend worden en alsdan waargenomen door de beide stoomschepen PRINS VAN ORANJE en l’ESTAFETTE, welke laatste tot dat einde door de directie is aangekocht, zullende de dagen van vertrek in tijds in dit blad worden bekend gemaakt. (opm: zie NRC 220353)
Rotterdam, 3 januari 1853, namens de directie: Joh. Ooms Ez. & Co, agenten.

Afbeelding
Datum 24 januari 1853
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Heropening der stoomvaart tussen Rotterdam en Duinkerken. De nieuwe ijzeren stoomboot PRINS VAN ORANJE, kapt. D. Visser, zal van hier vertrekken op woensdag de 9e februari aanstaande en vervolgens ’s wekelijks op diezelfde dagen. Zullende na afloop van de reparaties aan de stoomboot L’ESTAFETTE de vertrekdagen nader geregeld en geannonceerd worden. Het vertrek van Duinkerken is bepaald op elke zaterdag.
Adres bij Joh. Ooms Ez. & Co., agenten.

Afbeelding
Datum 22 maart 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 21 maart. Men leest in de Staats Courant:
Volgens mededeling van Zr.Ms. consul te Duinkerken heeft de Nederlandse maatschappij, optredend als agent te Rotterdam, de voormalige stoomboot l’ESTAFETTE, een Frans vaartuig tot de vaart tussen Rotterdam en Duinkerken, aangeschaft. Zo zal, samen met de PRINS VAN ORANJE, de stoombootdienst tussen beide havens uitsluitend door Nederlandse schepen worden verricht. (opm: zie NRC 040153)

Afbeelding
Datum 06 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Stoomvaart tussen Rotterdam en Duinkerken. Het ijzeren stoomschip PRINS VAN ORANJE, kapt. D. Visser, vertrekt van hier iedere woensdag en van Duinkerken des zaterdags, terwijl met primo juni aanstaande in de vaart zal worden gebracht, het Nederlandse stoomschip JONGE MARIE, kapt. ..., zullende alsdan de vaart op beide havens geregeld om de vijf dagen plaats hebben. Adres bij de agenten Johs. Ooms Ez. & Co.

Afbeelding
Datum 17 december 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brielle, 16 december. De gezagvoerder van de stoomboot PRINS VAN ORANJE rapporteert dat er een schoener in het bokkengat bij Goeree aan de grond zit.

Afbeelding
Datum 30 juni 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 29 juni. Tussen Pernis en Schiedam werd heden namiddag een Beijerlands vaartuig, met spoeling geladen, geroeid door twee man, door de van Rotterdam op Duinkerken varende stoomboot PRINS VAN ORANJE zodanig aangevaren, dat zonder de hulp van de stoomboot MAASSTROOM, juist van Maassluis naar Rotterdam opvarende, beide mensen zouden verdronken zijn. Het geheel ontredderde en zinkende vaartuig, door de MAASSTROOM langszijde op sleep genomen, is zodoende in de haven van Schiedam gebracht.

Afbeelding
Datum 24 oktober 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Brielle, 23 oktober. Kapt. Visser, voerende het alhier van Duinkerken gearriveerde stoomschip PRINS VAN ORANJE, rapporteert dat hij heden morgen ten 3¾ ure Goeree in peiling ZO, in aanvaring is geweest met een hem onbekende stoomboot. Eerstgenoemde stoomboot heeft hierdoor belangrijke schade bekomen aan de bakboordzijde en boeg, terwijl het voortuig daarbij overboord is geraakt. Een man van de equipage is op het andere schip overgesprongen.

Afbeelding
Datum 06 oktober 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Amsterdamsche Stoomboot- Maatschappij.
Amsterdam – Hamburg. De STOOMVAART en AMSTERDAM vertrekken: van Amsterdam en Hamburg de 4e, 9e, 14e, 19e, 24e en 29e van iedere maand, des nachts ten 12 ure. Adres bij de cargadoors Blikman & Co en de Wed. Jan Salm & Meijer te Amsterdam.
Amsterdam – Harburg. De AMSTEL wekelijks. Adres als boven.
Amsterdam – Stettin via Kopenhagen. WILLEM I, JONGE PAUL, GOUVERNEUR VAN EWIJCK, vertrekken om de tien dagen van iedere maand. Adres bij de cargadoors Blikman & Co.
Rotterdam – Duinkerken. PRINS VAN ORANJE, vertrekt des woensdags van hier en des zaterdags van Duinkerken. Adres bij de cargadoors Joh. Ooms Ezn. & Co. alhier.
Alle genoemde stoomschepen zijn voor het vervoer van passagiers ingericht en het passagegeld volgens tarief vastgesteld. Vracht-tarieven en alle verlangde nadere informaties zijn te bekomen bij de directeur Paul van Vlissingen, Buitenkant U 66 te Amsterdam, zomede bij de genoemde cargadoors.

Afbeelding
Datum 05 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen.
Helvoet, 3 maart. Aangekomen: ADMIRAAL VERHUELL, van Havre, is op de rede geankerd; MAGNET, van Londen; DRIE GEZUSTERS, kapt. Dijkstra, van St. Petersburg.
Vertrokken: PRINS VAN ORANJE, naar Duinkerken; ALPHA, kapt. Don, naar Belfast; PRINCESS ALICE, naar Harwich.
Brouwershaven, 2 maart. Aangekomen: JAVA, kapt. Dehle van Lossarang.
Te Belfast aangekomen, 29 februari, MARGARETHA MARCHINA, kapt. Bekkering, van Dordt.
Aangekomen schepen op Java, vóór 28 januari: OUDERKERK A/D AMSTEL, kapt. K.J. Swart; EUTERPE, kapt. A. Kuipers; S. VAN HEEL, kapt. D.H. Dietz; TWEE GEZUSTERS, kapt. J. Bergman; FRANCINA WILHELMINA, kapt. J.A. van Winkel, en NOORD-BRABANT, kapt. J. C. W. Loos, allen van Rotterdam;
ZEENYMPH, kapt. J.F. Graadt van Roggen; FRIESLAND, kapt. T. Sipkes; JOAN MELCHIOR KEMPER, kapt. J.K. Salm; POLLUX, kapt. H.P. Cruys, en MADURA, kapt. B.A.T. van Bruggen, allen van Amsterdam;
BARON VAN HEEMSTRA, kapt. F. Nepperus Fz., van Middelburg; WILLEM EN KAREL, kapt. N.D. Steenveld, en MARIA ELISE, kapt. C.J. Westenenk qq., beiden van Newcastle;  DOESBORGH, kapt. M. Spaanderman, van Rio-Janeiro.

Afbeelding
Datum 15 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: SARA, kapt. J.H. Stuit, van Londen, met stukgoederen; ACTIVE, kapt. Th. Kimnersley, van Londen, met 20 ⅔, last raapzaad; ALIDA PRONK, kapt. J.F. Walerius, van Girgenti, met 3260 cantares ruwe zwavel; TAGAL, kapt. J.F.H. Göbel, van Passaroean, met 2465 kranjangs suiker, 8644 balen koffie, 865 schuitjes tin en 1025 bossen bindrotting.
Helvoet, 13 maart. Aangekomen: PELICAN, van Liverpool; LOUISA HELENA, kapt. Van Aggen, van St. Petersburg.
Vertrokken: PRINS VAN ORANJE, naar Duinkerken; FIJENOORD, naar Londen; PRINCESS ALICE, naar Harwich; VOLUNTEER, naar Leith. De THERESE, ADM. CATOR en ADM. VERHUELL zijn naar zee gestoomd.
Brouwershaven, 13 maart. Aangekomen: CORNELIS ANTHONY, kapt. Reinders, van Batavia; MARY, kapt. Southern, van Shields.
Te Texel aangekomen, 12 maart, CATHARINA MARIA, kapt. Van Amerongen, van Batavia, laatst van Plymouth.
Helvoet, 14 maart. Aangekomen: SEAHORSE, stoomboot, en SWALLOW, stoomboot, beiden van  Hull; NORA, stoomboot, van Londen; OSBORNE, stoomboot, van Leith; CLEMENCE, kapt. Meulendijk, van Newcastle; AUGUSTUS, kapt. Erichs; PALLADIUM, kapt. Gray; ADRIANA FRANCISCA, kapt. Van Eyk; MYRTLE, kapt. Eason, THOMPSON, kapt. Richardson, en VOLONTEER, allen van Brouwershaven; ELLIDA JOHANNA, kapt. Pahlson, van Malmö; Zr.Ms. stoomboot DEN BRIEL, van Vlissingen.
Brouwershaven, 14 maart. Vertrokken: CORNELIS ANTHONY, kapt. Reinders, naar Helvoet.
Te Hull aangekomen, 11 maart, BROWN, kapt. Frennie, van Dordt.
Van Batavia vertrokken, 28 januari, DOELWIJK, kapt. Hoefman, naar Nederland,
Zeilklaar, 30 januari, ZANZIBAR, kapt. Haack, naar Nederland.
Anjer gepasseerd, 22 janaar, HERMAN DE RUITER, kapt. Esink, van Batavia naar Amsterdam.
Te Singapore aangekomen, 26 januari, POSTILLON, kapt. Grove, en 1 febr., HOLLANDIA, kapt. Ruige, beiden van Amoy; ALBR. BEYLING, kapt. v.d. Burg, van Schiedam, laadt voor Batavia; 5 dito, ALMELO, kapt. Tjebbes, van Amsterdam, laadt voor Macassar. Vertrokken, 3 dito, MARIA ADRIANA, kapt. v.d. Held, naar Calcutta.
Te Hongkong aangekomen, 25 januari, ONRUST, kapt. Jonker, van Nieuw-Zeeland.

Afbeelding
Datum 18 februari 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

De kapitein van de stoomboot PRINS VAN ORANJE, de heer K. Lariby, op de reis van hier (opm: Rotterdam) naar Duinkerken, is in de Noordzee over boord geslagen en verdronken. Hij laat een vrouw en drie kinderen achter.

Afbeelding
Datum 31 december 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 30 december. De gezagvoerder van het stoomschip PRINS VAN ORANJE, hier van Duinkerken binnen, rapporteert dat het Engelse stoomschip FERNLEY HALL, van Elba komende, op de rug van het Bokkengat in het vaarwater aan de grond zit.

Afbeelding
Datum 18 april 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Duinkerken, 14 april. De driemastschoener PSYCHE, kapt. Boote, liep bij het vertrek van hier op het stoomschip PRINS VAN ORANJE, hetwelk langs zijde van de Engelse kade gemeerd lag en veroorzaakte belangrijke schade, niet alleen aan dat stoomschip, maar ook aan de sleepboot MARINE, die binnen de PRINS VAN ORANJE lag. Op de PSYCHE is beslag gelegd om betaling van de veroorzaakte schade.

Afbeelding
Datum 16 september 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Duinkerken, 14 september. Het stoomschip PRINS VAN ORANJE is gelicht en gepasseerde nacht op het droge gezet.

Afbeelding
Datum 20 december 1879
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Maassluis, 18 december. Het stoomschip PRINS VAN ORANJE, van Duinkerken naar Rotterdam, gisteren avond bij de Kruit aan de grond gestoomd, is heden ochtend niet vlot gekomen. Het moet lichten.

Afbeelding
Datum 22 december 1879
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Maassluis, 19 december. Het stoomschip PRINS VAN ORANJE is, na gelicht te zijn, met assistentie van de sleepboot KINDERDIJK vlot gekomen en opgesleept wegens gebrek aan kolen.

Afbeelding
Datum 13 oktober 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars W. van Dam H.Hzn., B.C.D. Hanegraaff, H.N. Montauban van Swijndregt, H.H. van Dam, C.H. van Dam en H. Montauban van Swijndregt te Rotterdam zullen, als lasthebbende van hun meesters, op dinsdag 25 oktober , des middags ten 12 ure in de zaal aan de Scheepmakershaven no.29, publiek veilen:
1º. Het Nederlands gekoperd en kopervast barkschip NEERLANDS VLAG, laatst gevoerd door kapt. J.G. Hoeksema, volgens meetbrief lang 45,51 meter, wijd 10,18 meter, hol 6,57 meter, groot 770,95 tonnen, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere inventaris, zoals het is liggende aan de werf van de heren Gebr. Rijkee te Charlois.
Nadere informatiën bij bovengemelde makelaars en bij de heren Wambersie & Zoon, cargadoors te Rotterdam.
2º. Het Nederlands ijzeren rader-stoomschip PRINS VAN ORANJE, laatst gevoerd door kapt. C. Ascherman, volgens meetbrief lang 36 meter, wijd 5,67 meter, hol 2,69 meter en alzo groot bruto 153,77 tonnen en na aftrek van de machinekamer enz. netto groot 101,04 tonnen, hebbende een stoommachine van 80 paardenkrachten, lage drukking, met al deszelfs staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheeps- en machinegereedschappen, zoals het stoomschip thans is liggende in de haven van de Rotterdamsche Handels-Vereeniging alhier.
Nadere informatiën bij bovengemelde makelaars.
Zijnde beide schepen tevens uit de hand te koop.
(opm: de PRINS VAN ORANJE is voor sloop verkocht en te Dordrecht gesloopt)

Afbeelding
Datum 27 oktober 1881
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Verkochte schepen te Rotterdam op dinsdag de 25e oktober:
- het Nederlandse barkschip NEÊRLANDS VLAG, groot 770,95 ton nieuwe meting, gebouwd in 1869: NLG 12.000.
- het Nederlandse ijzeren raderstoomschip genaamd PRINS VAN ORANJE, groot 153,77 tonnen, voor NLG 5.000,- opgehouden.

Afbeelding